Miksei kemijärvelle?

töpinää

Metsä Group suunnittelee Äänekoskelle jättimäistä, noin 1,1 miljardia euroa maksavaa biotuotetehdasta.
Jos hanke toteutuu, se on yhtiön mukaan Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi.

Tehdas pyritään saamaan käyttöön vuonna 2017.

Se olisi maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas, joka tuottaisi sellun ohella bioenergiaa ja erilaisia biomateriaaleja. Kaikki tehtaan tarvitsema raaka-aine tuotettaisiin puusta.

- Investoinnin keskeisin peruste on korkealaatuisen havusellun kysynnän maailmanlaajuinen kasvu, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan yhtiön tiedotteessa.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre aloittaa tehtaan yva- ja ympäristölupaprosessit heti. Lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä ensi vuoden alkupuolella.

Yhtiön mukaan tehdas tarjoaisi koko arvoketjussa yli 2 500 työpaikkaa ja kasvattaisi Suomen viennin arvoa puolella miljardilla eurolla vuodessa. Suomen kuitupuun käyttöä se lisäisi noin kymmenellä prosentilla vuodessa.

YLE

19

308

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kemijärven

      joko biosellulaitos on valmis?

    • jotain rajaa sentään

      Ei kai aloittaja tosissaan kysynyt, miksi ei Kemijärvelle. Ei siinä tarvitse kenenkään asiaa juuri enempää miettiä, siis sitä miksi ei.

      • uutisankka kvaak

        Niin... uusi puhdistamo olisi jo valmiina, sähköraiteet, puuvarannot ympärillä.....ai niin...siellähän asuu niin pökiöä sakkia ettei sinne vaikuta suunnitella yhtään mitään.....joten unohdamme koko jutun!


    • kampitetaan

      YLE

      Lapille lupaillaan osuutta metsäteollisuuden uudesta noususta

      Lappi tulee saamaan oman osuutensa Suomen metsäteollisuuden uudesta noususta, lupaa Metsäteollisuus -yhdistyksen johtaja Antro Säilä. Metsäteollisuus on Suomessa täysin väärin tuomittu auringonlaskun alaksi.
      Säilän mielestä on vain käynyt niin, että metsäteollisuuden huonot uutiset ovat tarpeettoman hyvin haudanneet alleen alas alan loistavan tulevaisuuden. Hän sanoo, että julkisuudessa on keskitytty puhumaan paperiteollisuuden tuotteiden kysynnän ja hintojen laskusta, tuotteiden ylitarjonnasta, kannattavuuden heikkenemisestä, tehtaiden sulkemisista ja työntekijöiden irtisanomisista.

      Säilä kuitenkin tähdentää, että ei metsäteollisuus ole Suomesta mihinkään lähtemässä. Teollisuus voi ostaa Suomen puuta paljon enemmän kuin se nyt ostaa, eli noin 60 miljoonaa kuutiota. Hakkuutavoitekin meillä on 100 miljoonaa mottia, joten teollisuuden käytössä pitäisi päästä ainakin 70 miljoonaan.

      - Ja mikä tärkeää, puuraaka-aine on uusiutuvaa, tuotannosta ei synny merkittävää rasitetta ympäristölle ja tuotteet ovat turvallisia ja kierrätettäviä, Säilä jatkaa.
      Lappi mukana kehityksessä

      Metsäteollisuus -yhdistyksen johtaja Antro Säilä ei sulje Lappia pois metsäteollisuuden "loistavasta tulevaisuudesta". Hän ei pidä mahdottomana edes paljon puhuttua uutta sellutehdastakaan.

      - Lapissa on hyvät raaka-ainevarat ja hyvä työympäristö. Jos investoijia uuteen tuotantoon ilmaantuu, niin lopputulos riippuu tietysti paljolti lappilaisista itsestään ja heidän yksituumaisuudestaan, hän sanoo.

    • töitä ja töitä...

      No milloin se Biosellu aloittaa ? Luvattu on. Osakeantiki ollu....jatkuuko se anti vai ?

      • möllö

        karvinenkin otti loparit stora ensosta,olis tänne rakentanut biosellun ennen lopareita.


      • Rankapuuta

        Karvinen on tehnyt tehtävänsä,lopettanut tuottavia laitoksia,nyt aiko ottaa lopputilin.Siirtyy varmaan saneraamaan seraavaa yhtiötä.Nyt se bio olis iskussa jos olis ollut ymmärrystä sijoittaa muutama milli Kemijärvenselluun vaikkapa parin liimapalkki tehtaan verran 30 ja tähän kakkoseen 40 milliä.


      • seobillu

        Anti jatkuu, pankissa voit käydä niitä lunastamassa niin pääset rauhaan.


    • Jos mulla ois valta

      Jokos liukosellutehtaan peruskivi on muurattu Kempassa?

    • Tekniikka&talous

      Sellun hinta kipuaa ennätyksiin

      Paperin pääraaka-aineen sellun hinta nousee huimaa vauhtia. Se on hyvä uutinen paljon sellua tuottaville tehtaille ja huono uutinen paljon massaa ostaville paperiyhtiöille.

      Paperin pääraaka-aineen sellun hinta nousee huimaa vauhtia kohti 1 000 dollaria tonnilta. Viime vuonna pitkäkuituisen sellun eli havupuusellun hinta oli 585 dollaria tonnilta. Sillä hinnalla pohjoismaiset sellutehtaat saivat hädin tuskin kuitattua raaka-ainekulut ja muut kustannukset. Asiasta kertoo ruotsalainen talouslehti Dagens Industri.

      Vuodenvaihteessa sellun hinta oli noussut jo 800 dollariin tonnilta ja helmikuussa hinta oli jo 860 dollaria tonnilta. Chilen maanjäristykset seisauttivat pääosan Chilen sellutehtaista ja hinta ampaisi 900 dollariin tonnilta. Nyt sellun hinta on jo 940 dollaria tonnilta.

      Ruotsin suurimpiin selluntuottajiin kuuluva Södra on ilmoittanut korottavansa pitkäkuituisen massan hintaa edelleen 30 dollarilla. Maaginen 1 000 dollarin raja lähestyy kovaa vauhtia. Viimeksi hinta oli näin korkealla noin 15 vuotta sitten.

      Puun ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat nousseet vuodesta 1995 suunnilleen 60 prosenttia. Samaan taloudelliseen tulokseen pääsemiseksi selluvalmistajat arvioivat, että sellun hinnan pitäisi olla 1 200 dollaria tonnilta.

      Tilanne metsäteollisuudessa on nurinkurinen. Paperin pääraaka-aineesta sellusta on jopa pulaa, mikä nostaa hintoja. Lähes kaikkien paperilajien hinnat sen sijaan ovat laskussa ylikapasiteetin vuoksi. Päällystetyn aikakauslehtipaperin vientihinta oli tullitilastojen mukaan tammikuussa 577 euroa tonnilta ja päällystetyn hienopaperin 617 euroa tonnilta. Kysyntätilanne on hyvä ainoastaan Aasiassa.

      Suomessa esimerkiksi lopetustuomion aiemmin saanut Sunilan sellutehdas käy täysillä hyvän kysynnän ja hintakehityksen ansiosta. Samoin viime vuonna pääosin seisonut Uimaharjun Enocellin tehdas käynnistyi loppuvuodesta hyvän markkinatilanteen ansiosta.

      • keba2

        Kylmää peliä.Potkitaan ihmiset pihalle ja lopetetaan sellu tehtaita jotta saadaan hintaa nostettua ylös päin.Näin toimii riisto kapitalismi joka ihmisistä ei välitä tippaakaan.No mehän ollaankin vaan kuluttajia ei ihmisiä nykyään !!!


    • - aina miinuusmerkki

      Tämäkin keskustelu kuvannee kemijärveläisyyden ydintä. Aloittajalle tai kelleen muullekaan ei ole edes tullut mieleen onnitella Äänekoskea uudesta tehtaasta.
      Ainoastaan negatiivista valitusta, "miksei Kemijärvelle"
      Varmasti tämä asenne on tärkeä tekijä siinä, miksi tänne ei juuri kukaan tule, vaan vuosien saatossa melkein kaikki ovat lähteneet, tai lopettaneet.

      • keba2

        MIksi täällä suoli kaksi nelosessa joka paikkakunnan sivuilla haukutaan oman kunnan asukkaita.Ilmeisemmin johtuu meidän suomalaisten huonosta itse tunnosta niin ja tietenkin tästä kirjoittelu paikasta.Tänne on hyvä purkaa pahaa ololoaan !!!


      • adfwr

        Tuollaisiin miljardihankkeiden sijoituspaikkakuntiin vaikuttaa ihan eri syyt kuin suoli24 palstalla ilmenneet "asenteet". Et onnitellut itsekkään. Kannattais tarkistaa se oma asenne, ennenkuin tulee tänne neuvomaan.


    • herätys jo

      Siis tämä. Vosiko tuon Kemijärven sellutehtaan jo unohtaa? Onnistuisiko se mitenkään? Kun se kerran on lopetettu, niin se on poissa. Tilalle on mahdollista tehdä jotakin muuta, ja sitä jotakin on jo melko paljon esitetty.

      Muutos alkoi jo heti vuoden 2000 jälkeen.

      Lappi on keveimpien asioiden alue.

      • Muuta ei tarjota

        Metsä ja teollisuus on lapin ainoa selkäranka!!!!
        Biosellua tulee tai muuten......
        Foliohattu päähän ja ufoja tarkkailemaan tai leikkimään alkuasukasta turistien iloksi, siinä teille sopivaa työtä itälappalaisille.!


    • köyhääkurjaatulee

      niin se massaliike poltti sillat ja mitään ei tule enään kemppahan.

      • hyvä massa!!!

        on tullut jo mm. Keitele!


    • exkemmppi

      Kun kallioille huutaa,se vastaa,eli kateellisten panettelua kaikki nämä kemijärveläisten touhut täällä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5480
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3507
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1632
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      203
      1579
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1048
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe