Belgianpaimenkoiran ja saksanpaimenkoiran ero

Vaihtoehtoja

Edellinen, ja ensimmäinen, koirani oli saksanpaimenkoira mix. Koira oli kyllä ihan uskomaton luupää ja jokainen päivä oli tahtojen taistelua, mutta toisaalta se oli myös ehkä maailman kiltein ja rauhallisin koira (heilutteli vain häntäänsä lenkillä pahimmillekin räyhääjille, antoi kenen tahansa ottaa esineitä suustaan jne). Onnistuin kasvatuksessa suhteellisen hyvin. Ainoa käytösvirhe oli eräänlainen pureskeleminen joka ei sitten loppunutkaan hampaiden vaihtumiseen. Asiaan ei puututtu, koska kohtena olin ainoastaan minä ja koira osasi harrastuksessaan olla sen verran hellävarainen, ettei mitään vahinkoa syntynyt. Jouduin antamaan jossain vaiheessa koiran pois aloitettuani opiskelut ja muutettuani kerrostaloyksiöön. Maalla asuneesta koirastani ei kyllä valitettavasti kaupunkiasujaksi ollut, ei sitten mitenkään. Koira oli kaupungissa jo niin stressaantunutkin, että sen pitäminen tuntui lähinnä eläinrääkkäykseltä.

Pohdin nyt uuden koiran ottoa. Puhuin kaverille ääneen ottavani saksanpaimenkoiran, johon kaveri huomautti, että miksen ota belgianpaimenkoiraa, vähemmän sairaita ja luonnevikaisia kuin kuulemma ovat. Olen nyt vähän tutkinut netistä mitä belgeistä sanotaan. Netissä kovasti varoitellaan, että väärällä kasvatuksella belgianpaimenkoirasta tulee aggressiivinen.

Haluaisinkin nyt kuulla, mitä eroja on belgianpaimenkoiran ja saksanpaimenkoiran kasvattamisessa?

38

5903

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vaihtoehtoja

      Ai niin, ja tähdennettäköön vielä, että aloittaja on kolmekymppinen nainen. Aivan aikaihminen siis, ja ollut aikuinen edellisenkin koiran aikaan, vaikka silloin opiskelinkin. Muuten alkaa taas tulla niitä huutelijoita, että mitenkäs kaiken maailman teinit oikein ajattelevat täällä ottaa vaikeita koiria pelkän ulkonäön perusteella....

    • kaikissa huipulle

      Puheet belgien aggressiivisuudesta ovat tiettyjen kateellisten piirien mustamaalausta ja tosiasioihin ja tilastoihin liitettynä pelkkää roskaa. Pitit ja muut taistelukoirat ovat oikeasti aggressivisia ja tappaneet sadoittain ihmisiä viimeisen vuosikymmenen aikana. Belgit ovat pääsääntöisesti vilkkaita, erittäin älykkäitä ja reaktiivisia koiria. Tosin käytölinjan koirista löytyy paljon rauhallisiakin yksilöitä. Belgit ovat harrastekoirina parhammillaan oppivaisuutensa ja energisyytensä vuoksi. Ja oikein kasvatettuina ne ovat myös erittäin sosiaalisia ja luotettavia vahteja, koirien ehdotonta aatelia kaikissa kuviteltavissa kilpailulajeissa.

    • ooo erooo

      Samaa kamaa. Ei niillä mitän eroo ooo.

      • doman55

        toinen puree toinen nipistelee


    • llllllllllllllllllll

      Ei koirasta aggressiivista tule jos sen osaa kouluttaa. Ei niin pitistä, malinoisista kuin mistään muustakaan.

      Vaikka sinulla onkin ollut saksanpaimenkoira aikaisemmin, ei silti haittaisi lukea vielä koirien kouluttamisesta :-) rotu voi kumminkin yllättää energisyydellään. Pää niiltä hajoaa jossei saa työskennellä. Ne on siihen kuitenkin luotu, joten joku harrastus olisi hyvä olla.

      En sano ilkeyttäni, mutta nämä ovat puhtaasti työkoiria ja todellatodella energisiä.
      Enkä myöskään sanoisi samanlaiseksi kuin spk. Ellei sitten vertaa johonkin todella puhtaaseen työskentelylinjaan ehkä.

      Belgianpaimenkoira-asia päättyy tähän, seuraavaksi Offtopicia

      ---------------------------------------------------------------------
      OT!

      Pakko vielä kommentoida kaikissa huipulle:

      "Pitit ja muut taistelukoirat ovat oikeasti aggressivisia ja tappaneet sadoittain ihmisiä viimeisen vuosikymmenen aikana."

      Pitit ja muut ''taistelukoirat'' (koirien tappeluttaminen on ollut jo hyvin pitkään kielletty, eli täällä niitä ei siihen enää jalosteta) eivät ole ihmisille aggressiivisia. Onko oikeasti pakko huudella, kun ei selkeästi tiedä mistä puhuu?

      Esimerkiksi pitit on jalostettu joskus olemaan toisille koirille aggressiivisia, niiden koirienhan kanssa ne siellä kehässä tappeli.
      Ihmisiä ne eivät ole koskaan saaneet purra, koska ihmisen on täytynyt voida hakea pahoin vahingoittunut koira pois kehästä ja hoitaa haavat, ilman että itse joutuu leukojen väliin.

      Kaikki ihmistä purevat on heitetty monttuun, koska sitä olisi vaarallista käsitellä. Tämän takia tälläkin hetkellä pitit yms ovat todella ihmisiä kunnioittavia ja hyvin ihmisrakkaita (täydellisiä perhekoiria), tykkäävät jopa lapsista ja antavat repiä korvista. Josset usko niin tsekkaappa esim. youtubesta tai googlaa ihmisten kokemuksia.

      Juuri upean luonteensa vuoksi meille tulee amerikanpitbullin serkku amstaffi. Kaipasimme nimenomaan ihmisistä tykkäävää koirarotua. Lisäksi sen piti soveltua kerrostaloon (ei hauku herkästi tai turhaan) ja olla kohtuullisen aktiivinen. Leukavoimat siirretään aivopeleihin ja harrastuksiin, ei toisiin koiriin tai ihmisiin :-)

      Ainiin ja kaikki apbt -vihaajat, suosittelen tutustumaan maailman ihanimpaan koiraan, nimittäin Cesar Millanin Daddyyn :) siinä on tasapainoinen ja hellä pitbull, ei missään nimessä aggressiivinen vaan oikea valioyksilö rotuansa edustamassa.
      Kaikki Cesarin kuntouttamat ja kasvattamat pitbullit on täydellisiä esimerkkejä rodusta. Jokainen niistä osaa käyttäytyä ihmisten ilmoilla, eikä tarvitse edes suurinta osaa pitää kiinni. Vaikka _ihmiset_ ovatkin koiria tappeluttaneet ja niitä kiusanneet, silti hän on saanut niistä hellän puolen esille. Uskomatonta katsottavaa. Ko. koirat ovat niin kovia (=ei muistele menneitä), että pystyvät ihmisen kohtelun antamaan anteeksi.

      Yrittäkää ignorata musiikki, video on tärkein: http://www.youtube.com/watch?v=G-ztHLsOkwo

      lapsi ja pitbull

      http://www.youtube.com/watch?v=Ok6XGohwmpk

    • nohuuhaa

      Tuo Millan on pelkkä pascanjauhaja. Puhuu huuhaata koko ajan.

    • huihai.....

      Malika on rallikone ja sakemanni on lehmä. Sakemanni tyypit yrittävät siis harrastaa lehmällä suojelua. Se on todella koominen näky.

      • 300

        Voitti muuten viime vuonna saksanpaimenkoira suojelussa sekä palveluskoirien SM-kisat että FCI:n IPO MM-kisat, että eipä se sakemannin valinta suojelun harrastamista estä millään tasolla...


      • vitsiiiii
        300 kirjoitti:

        Voitti muuten viime vuonna saksanpaimenkoira suojelussa sekä palveluskoirien SM-kisat että FCI:n IPO MM-kisat, että eipä se sakemannin valinta suojelun harrastamista estä millään tasolla...

        Koomista kuitenkin... semmone harvinainen vitsi.


      • 300
        vitsiiiii kirjoitti:

        Koomista kuitenkin... semmone harvinainen vitsi.

        No aika huonoja nämä sinun vitsit. Tyypillinen käyttölinjainen saksanpaimenkoira ei todellakaan ole mikään lehmä, jos niitä lehmiä haluaa nähdä niin ne ovat näyttelylinjaisissa.


    • tässä faktat

      Tuusulassa Malikat teki pitkiä liikkeitä. Malikoiden vauhdissa ei lehmät pysy lainkaan olkoot sitten näyttely- tai käyttölinjaisia. Sakemannit ovat pilalle jalostettuja hitaita köntyksiä ja sen vuoksi eivät sovellu lainkaan oikeiksi työkoiriksi. Työkoirina Sakemannit kuuluvat historiaan, eivät enää nykyaikaan.

      • 300

        Faktaa viestissäsi oli 0%, mielipiteitä 100%. Jos väität malien olevan nopeampi, sinun pitäisi esittää todisteita. Eikös ennätystehtaassa joskus vuosia sitten ensin käynyt joku mali, ja sitten kävi saksanpaimenkoira joka oli vielä nopeampi, ja kyseessä oli pitkän liikkeen tapainen suoritus. Voin toki muistaa väärinkin en löytänyt netistä tietoa asiasta.

        Koiran nopeus ei muutenkaan liene useimman työkoiran tärkein ominaisuus, koska valtaosa työtehtävistä on kuitenkin nenänkäyttöä...

        Saksanpaimenkoira lienee edelleen suositumpi käyttökoirarotu kuin malinois, katsottiin tilannetta sitten Suomessa tai maailmanlaajuisesti, toki joissain maissa käytetään enemmän maleja.

        Voisin minäkin kirjoittaa maleja haukkuvia 100% mielipideviestejä, mutta sille tasolle en jaksa alentua.


    • näin on

      Saksassa Mali on ohitttanut työkoiramarkkinoila sakemannin jo aikaa sitten. Sama tapahtunut myös Suomessa.

      • 300

        Onko sinulla esittää tällekään tiedolle lähdettä? Suomen osalta ei ainakaan pidä paikkaansa.


      • 400
        300 kirjoitti:

        Onko sinulla esittää tällekään tiedolle lähdettä? Suomen osalta ei ainakaan pidä paikkaansa.

        Tässä yksi esimerkki, kopioitu poliisin facebook-sivulta

        Koodi on yksi Hämeen poliisilaitoksen 15 poliisikoirasta.

        Koodin työkavereina on 10 belgianpaimenkoira malinoisia, 1 belgianpaimenkoira tervueren, 1 belgianpaimenkoira x-malinois, 1 parsonrusselinterrieri sekä Koodin lisäksi toinen saksanpaimenkoira.

        Poliisin partiokoirat saavat koulutuksen hallittavuuteen, voimankäyttöön, jäljestämiseen ja henkilöetsintään sekä esine- ja rikospaikkaetsintään. Lisäksi koirille opetetaan jokin erikoisala, joka voi olla huumeiden, räjähdysaineiden, palavien nesteiden tai vainajan hajun etsintä.


    • totuus tässä

      Saksassa 90 % poliisikoirista Malinoisseja. Malinois tarjoaa paljon paremman turvan poliisille tositilanteissa. Sakemannit ovat hitaita ja typeriä köntyksiä, jotka ei ehdi tositilanteissa mihinkään..

    • all my life

      Mulla on malin ja sakemannin tarkoitettu risteytys.aivan uskomaton ,viisas,peloton,suojeleva.vähä toisella vuodella.leikit on miesten leikkejä mut oma perhe koiralle kaikki kaikessa.vaatii kyllä paljon ei väsy mihinkään.ja oven voi unohtaa auki 40kg vahtii aina.voi sanoa että pysyy ojentajassa ja ranteessa kiinni.sen verran paljon on kotona harjoteltu.kauan mietin ,onneks en ottanut sakua tai malia puhtaana.paljo haastetta ja enemmän luonnetta ku on molempia.

      • raha määrää

        Ja hömpsis! Oikeesti oot niin köyhä, että puhtaaseen ei ollu sulla varaa. Tommosia sotkuja saa kympillä Romanisat tai Espanjasta ... ja samalla tappavat tulevat madot ym. sairaudet Suomeen.


    • it's all now

      Mulla on Saku ja malinois 50-50=perheen jäsen.kaikki sirut,rokotukset ,lääkärintarkastama.voisin sanoo että näin pitkän koirataustan omaavana ,osto oli 10.dominoiva,periksi antamaton, vahtivietti ja viisas oppii helposti.hinta ei ratkassu vaan koko pikku nyytti.tiesin että vaatii ja vaatii.mutta nyt 1,5v alkaa vauhti vaan kiihtyä.ei käy aika pitkäksi.ja hauska voi jopa unohtaa ovet lukitsematta

      • doman55

        joo hyvä miksi uskon että monia rotuja voisi näin parantaa


    • kyl on

      Vastaus kysymykseen: Belgi terveitä, sakut sairaita.

      • Malinoisss

        Totta, ennen niin upea rotu on pilattu jalostamalla se "vammaiseksi", eli perse laahaa maata ja liikkuminen voi olla myöhemmin hyvinkin kivuliasta. Myös selkä ja lonkkaviat lisääntyneet. En ymmärrä miksi tuollainen jalostus on sallittua, enkä myöskään niitä jotka näkevät epäluonnollisesti jalostetun sairaan koiran lasketun selän kauniina, sillä todellisuudessa se on todella rumaa. Suosinkin enemmän suoraselkäisiä ja käyttölinjaisisa sakemanneja, mutta kun kasvattajat niitä niin vähän jalostavat, siirryinkin sitten malinoisiin. Sillä on sentään luonnollinen selkä...


    • korkeus.....

      Sakumannilla siellä peräpäässä oleva reikä on viiden sentin korkeudella ja oikealla belgillä ko. reikä on 70:n sentin korkeudella.

    • Belgisti

      Saksanpaimenkoira on toiminnassaan yleensä vähän hitaampi kuin belgi - vois sanoa, että "saku on mersu ja belgi on ferrari". Belgi ehtii tehdä tosi sähäkästi varsinkin nuorena esim. tottiksessa. Siksi uudella ohjaajalla saattaa tulla opetetuksi virheitä, kun palkkaus tulee liian hitaasti. Belgit on tosi vilkkaita, energisiä ja toiminnan - sekä liikunnan haluisia nuorena noin 2-4 -vuotiaiksi, sen jälkeen ne sentään vähän rauhoittuu (arjessa), pysyen toki edelleen kuitenkin aktiivisina koirina.

      Kumpaakaan rotua en suosittele pelkäksi seurakoiraksi, tarvitsevat oikeasti tekemistä - ja muutakin kuin pelkkää lenkkeilyä. Kouluttaminen on välttämätöntä.

      Terveystilanne lähinnä luuston ja allergioiden osalta on sakemannilla vähän huonompi - ja jonkin verran on yksilöitä, joilla luonteissa toivomisen varaa (tähän varsinkin näyttelylinjaiset). Toki belgeilläkin on omat sairautensa, mutta niitä on vähän vähemmän kuin sakuilla. Vaikka belgeillä ollaan luonteissa menty eteenpäin, vieläkin näillä on siinä tehtävää. Sakemanni on yleisellä tasolla rotua katsoen vielä hermoiltaa parempi ja kansan kielellä sanottuna rohkeampi.

      Tutustu molempien rotujen yhdistysten sivuihin tarkkaan, lue netistä roduista, tutustu KoiraNetin tietokannan tuloksiin ja käy tapaamassa koiria livenä.

      Kumman sitten päädytkin ottamaan, tutustu pentueen sukutauluun tarkasti. Katso mikä on sukusiitosprosentti 6 ja myös 8 sukupolvella; montako koiraa kertaa, monennessako sukupolvessa ja kertaako jokin koira monesti siellä 8 sukupolven taulussa. (KoiraNet) Mieti millaisen riskin tuossa olet valmis ottamaan. Itselläni on niin huono tuuri, että "pelaan varman päälle", jos pentua näistä roduista käyn vielä ottamaan. ;)

    • raha ja taso

      Oletpa sinä varsinainen koira-asiantuntija. Tuota lörpötystä on jo maailma täynnä. Virkapuolella sakemanneja ostetaan enää harvoin. Syy: Ne putoo kanveesiin niin helposti. Vahvoja ja räjähtävän nopeita käyttö maleja jaerilaisia Mali-mixejä hommataan oikeiksi työkoiriksi nyt kaikkialla maailmassa. Ei juuri muita. Sakemannit läpäisevät nykyiset tasokokeet äärimmäisen harvoin ja eivät kestä työoloissakaan muutamaa keikkaa pitempään. Raha ja taso ratkaisevat. Ja siinä se.

      • Moww

        Ompas asia tärkeä nim. raha ja taso. Oikeinkirjoituskin meinaa unohtua paasaamisen välillä. Kannattaisiko molempien rotujen välillä vaan huomata omat puolensa jotka sopivat toisille ohjaajasta riippuen? Poliisilla on hieman enemmän maleja tällähetkellä, mutta jotkut ohjaajat harkitsevat ottavan seuraavaksi koiraksi sakemannin takaisin suoritusvarmuuden, hermorakeenteen ja paremman agression takia. Rajalla on 215 koiraa joista 180 on sakemanneja, belggareiata 10. Jokainen virkapuolenohjaaja varmasti valitsee itselleen parhaiten sopivimman rodun


    • maliONainoa

      Sakumix on aina mix, eikä puhdas hyvä käyttis. Malinois on ainoa järkevä belkkari, en ikinä kuolisi niitä muita.

      • b-erkki

        onhan tuossa viime vuosina ollut aikas hyviä muitakin belgejä..


    • Blaah

      Belgien hehkuttajat unohtivat kertoa hyvin oleellisen ongelmasairauden,belgeissä on hyvin paljon epilepsiaa...Aloittajaa tuskin kiinnostaa,mitä koiria poliisi käyttää,tai yleisin opaskoirarotu on labradori,koska koira on tervepäinen työkoirarotu. Tärkeintä pennun valinnassa on terveys ja vanhemmat olisi luonnetestattuja. Näin saadaan paremmat edellytykset,että pennusta kehittyy yhteiskuntakelpoinen ja sopiva kaveri mitä erilaisinpiin harrastuksiin.P.s Ei kaikkia ihmisiä kiinnosta suojelu,eikä kaikkilla koirilla tarvitse harrastaa puruja.P.ss 30 vuotta pk:harrastusta.

    • vaivaariittää

      Epilepsia verrattain yleinen näyttelylinjaisten tauti. Käyttölinjoissa harvoin epilepsiaa. Muita vaivoja sitten riittää, selkää etc.

    • Olioutoa

      Niin kuin Blaah tuolla kirjoittikin,aloittaja ei kysellyt polisiien käyttämää rotua,tai "kovinta" rotua,vaan eroavaisuuksia roduissa.Ainut henkilökohtainen kokemus maleista on se että, kahdessa perheessä jotka tunnen,on ollut mali,ja esim.jos lasten kavereita meni käymään,niin molemmissa perheissä ne koirat vietiin tarhaan tai suljettiin yhteen huoneeseen.Myös varoitettiin menemästä koirien lähelle,niiden sanottiin olevan arvaamattomia,myös muille vieraille.Tuollaista en itse ole joutunut tekemään sakujen omistajana.Ja molemmat malit kävivät" kentällä" säännöllisesti.Muuten en osaa sanoa kumpi parempi,molemmat tarvii kyllä enemmän kuin pissalenkin.

    • pitoratkas

      Pito ratkaisee Malinkin käytöksen. Moni Malin omistaja kouluttaa pentunsa väärin ja sitten niistä tulee vain oman väen koiria. Tunnen monta käyttömalia, jotka ovat täydellisiä lapsiperheen lemmikkejä ja samalla mestaritason menestyjiä suojelutehtävissä. Mutta ne koirat ovatkin tervepäisillä ihmisillä, ei niillä, jotka ostavat Maleja egonsa jatkeeksi.

    • hankkijanlapaset

      Mistäs hyviä maleja löytyy?

      • josviitsii

        Noin alkajaisiksi: Suomesta, Saksasta, Belgiasta, Ranskasta, Tanskasta, Ruotsista, Norjasta ja Tsekeistä. .. joku muu voi jatkaa listaa jos viitsii...


    • Belgitloistavia

      Pidän belgeistä juuri siksi,että niistä saa helposti vain oman väen koiria, jotka puolustavat perhettään viimeiseen asti.Töitä belgit tarvitsevat, muuten ei tule mitään. Koira vetää, kuljettaa vaikka mitä. Agilityssä loistava. Oppii helposti mitä vain keksii opettaa. Mutta jos tekemistä ei ole tarpeeksi, niin tulee tosi vaikea koira.

    • heippahoi

      Hajussa mielestäni suurin ero. Jalkojen ja silmien määrä yleensä sama.

    • Anonyymi

      Sinusta ei ole alkuunkaan ison koiran kouluttajaksi saati emännäksi!😂sorry

    • Anonyymi

      Unohda isot, todella sitoumusta vastaavat rodut kuten sakemannit, belgit, noutajat... tulet pettämämään heidän luottamuksen....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1332
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1255
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1150
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1032
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      995
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      8
      974
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe