Omenapuu 60-vuotislahjaksi

cassidy_88

Hei,

Ajattelimme ostaa avomieheni isälle omenapuun tai puita heidän kesämökin pihaan, joja sijaitsee harolassa.

Mietimme vain mikä olisi hyvä lajike ja mitä kaikkea pitää ottaa huomioon istuttaessa jne..?

Toivoisimme että niitä omenia voisi sitten käyttää piirakoissa jne.. :)
Oon yrittänyt selailla sivuja, mutta mitä enemmän luen, sitä pihalla olen!

Kiitos neuvoista!

15

3222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poltinkarva

      Omenapuita on todella monta lajiketta. Itse tykkään Moskovan Päärynäomenasta. Maistuu kunnon omenalta. Omenapuu tarvitsee aurinkoisen ja lämpimän paikan, missä ei ole varjostavia puita. Istutuskuoppa on hyvä kaivaa noin puolli metriä syväksi ja saman verran leveäksi. Maata voi parantaa puutarhaturpeella, hiekalla ja kalkkia noin puoli ämpärillistä. Puu istutetaan siten, että ylimmän juuren päälle tulee muutama sentti multaa.
      Omenapuun taimet ovat aika leikeltyjä ostaessa, Kannattaa katsoa puutarhakirjoista, miten oikeaoppisesti pitää leikata. Puu on paras jättää leikkaamatta ainakin muutamaksi vuodeksi ja keskittyä pelastamaan puu taimistokäsittellyiltä. Siis kaikki lahoviat pitää hoitaa ja oksentapit leikata pois. Vaikeasti parettavia kohteita ovat mm.keskeltä katkaistut oksat ja katkaistu latva.

    • Sokerimiron fani

      Meillä on Sokerimiron-puu, hillopuu ja talvipuu. Talvipuu on nuorin 40v. Muut kaksi ovat yli 50v. On yritetty istuttaa pari puuta lisää joskus, muttei ne lähtneet matkaan, mikälie muumiotauti vei. Tälle kesää ehkä taas yritetään. Sokerimiron voisi olla hyvä, se on perhepuu ja pidän sen ompuista ite. Antonovkaa joku kehui myös perhepuuksi ja siitä saisi hilloakin. Meidän hillopuu vetää kai viimeisiään, juurivarsi lahoaa. Asumme yli 300km Hesasta pohjoiseen. Vanhat puut ovat tuulensuojassa, uusi tulee tuulisempaan paikkaan.
      Punakaneli, Huvitus ja Valkea kuulas menestyvät täällä myös.

      • poltinkarva

        Mielestäni Sokeri-Miron on mauton, no makuasia kuitenkin. Pekka-omenapuu olisi pienen kokoinen ja sen omenat erittäin tummia ja hyvänmakuisia. Sitten on ne rupiresistentit uutuus lajikkeet, siloposket. Siloposkien mausta en tiedä. Siloposkia myydään Viherrinki-myymälöissä. Lisäksi on myynnissä ns. perheomenapuita, samassa runkossa useampi lajike.
        Vielä, tukiseipäät jäivät mainitsematta. Siis istutuksen yhteyssä omenapuulle laitetaan kaksi tukiseivästä ja sidotaan tietenkin niihin seipäisiin.


    • Sokerimiron fani

      Et ole yksin, kun sanot Sokerimiron-omppuja mauttomiksi, mutten ole minäkään. Erityisesti vanhat naiset ovat varmoja siitä jutusta ja kaatavat joskus niitä puita, vaikka jälkeläiset pitäisivätkin niistä.
      Oletko kuullut vanhaa sanontaa siitä, että karvalakin pitää pystyä heittämään puun latvuston läpi? Itse en sitä allekirjoita; talvipuu ja Sokerimiron ovat tiheitä ja tuottavat hyvin omenaa. Ja hillopuu on harva, muttei viime kesänä tuottanut juuri mitään.

    • Sokerimiron fani

      Istutettiin sitten Valkea kuulas-puu. Siinä on tukikeppi nyt ja tukiseipäät odottaa vieressä. Laitettiin yksi pitempi salaojaputki juuriston alta pintaan ja toinen lyhyempi ylettää juuriston päälle/viereen, että saadaan tulevina vuosina puuta syötettyä ja juotettua niiden avulla. Puutarhamme on melko kuivaa mäkeä.

      Sokerimiron muuten kukkii jo. Muutkin puut ovat lähteneet matkaan tänä keväänä.
      Kirsikkapuukin kukkii, jänöjussit ovat muotoilleet sen jo puskaksi, en ole saanut siitä vielä satoa. Ensimmäiset narsissit ovat kukkineet kukintansa ja seuraavia odotetaan. Marjapensaat kukkii ja pörriäiset pörräävät.

      • Sokerimiron-fani

        Uusi puu oli tuhottoman täynnä kukkia ja raakileita tuli 7 kpl. Uskoin, ettei omenia tule 2-5 vuoteen! Saa nähdä miten ensi vuonna käy.
        Sokerimiron-puuhun tuli kohtuullisen paljon raakileita ja kypsiäkin alkavat olla.
        Hillopuu tekee myös vähintään keskinkertaisesti omppuja varrestaan huolimatta.
        Talvipuu tekee nyt vähän, suorastaan harvoja omppuja, eipä tarvi kuskata niitä katon alle niinkuin viime kesänä tein.

        Mitenkäs Teillä kävi?


      • sokerimironfani

        Tänä kesänä uudessa puussa on yli 10 raakiletta. Saa nähdä montako omppua syödään. Vanhoissa puissa on raakileita riittämiin.


      • sokerimironfani

        Tänä vuonna uudessa puussa on jopa 30 raakiletta. Sokerimiron on täynnä raakileita, mutta voi olla, että koi syö ne. Muissa vanhoissa puissa on vähän raakileita.


      • poltinkarva

        Jos lähistön pihlajat sinun hallinnassasi, niin kaada ne.


      • sokerimironfani
        poltinkarva kirjoitti:

        Jos lähistön pihlajat sinun hallinnassasi, niin kaada ne.

        Viime syyskesällä kaadettiin yksi pihlaja, joka on toisella puolen taloa. Pikkupihlaja jäi vielä se on lähellä omenapuita.
        Sokeri-Miron kukkii melkein jo.


      • sokerimironfani

        Tälle kesää tuli omppuja tuhottoman paljon, mutta niissä on pihlajanmarjakoi tehnyt tuhojaan. Pikkupihlajiini ei tullut marjan marjaa ja se tietää sitä, että ötökät iskee omppujen kimppuun. Jopa hillopuukin teki omppuja kohtuullisesti.


      • Anonyymi

        Nyt tuli valkeakuulas-puuhun ehkä 12 omenaa ja ne ovat pieniä kai kuivuuden vuoksi. Sokerimiron-puussa on paljon omenia. Hillopuussakin on omenia runsaasti. Talvipuussa ei nyt kovin paljon ole, mutta maistamaan päästään niitäkin.

        Sokerimironfani


    • Ammattiapu toimii

      Joku syysomena, kypsyvät myöhään, mutta säilyvät pitempään kuin kesäomenat ja ovat tarpeeksi hapokkaita piirakkaompuiksi. Kesäomenat on tarkoitettu syötäviksi heti, menevät alle viikossa poimittuina alle viikossa mössöksi ja ovat liian mietoja ruuanlaittoon.
      Perheomenapuu vois olla myös kiva, niissä on ympätty useampi lajike samaan perusrunkoon.
      Mene kunnon taimitarhalle, saat myyjältä kaiken tarvitsemasi tiedon ja kasvuunlähtötakuun.

    • istuttaja

      "Omenapuun tulee olla niin harva, että karvalakin voi heittää sen läpi". Tuo pitää paikkaansa, koskapa silloin puu jaksaa kasvattaa isokokoisia omenoita ja harvaan hyvin tuulettuvaan oksistoon ei niin helposti tule tauteja.
      Istutuskuopan tulee olla n. metrin halkaisijaltaan ja n. 80 cm syvyinen. Silloin siinä on riittävästi tilaa kuopan pohjalle lapioitavalle kottikärrylliselle kompostimultaa. Komposti ja kalkki sekoitetaan kuopasta kaivettuun perusmaahan ja multaan, kuoppaan lasketaan letkulla vettä reilusti, reunojen tasalle. Kuoppaan asetellaan kaksi ranteen vahvuista tukiseivästä. Annetaan veden imeytyä maahan. Juuripaakun istuttamiseen käytetään pelkkää kaupan puutarhamultaa, johon ei sekoiteta mitään lannoitteita tai kompostia. Näin puu saa hyvän kasvupaikan ja juuret hakeutuvat syvälle maahan kohti rehevää kompostipitoista alustaa.

    • puuhaa_riittää

      Osta vähintään 10 lehtikuusta, ei tule olemaan polttopuun tarvetta enää ikinä. Sitä tikkua oksaa ja roskaa piisaa maailman tappiin, ja suurempi mälli putoaa aina myrskyjen aikaan. Syksylläkin piisaa puuhaa, kun ne neulaset sotkee jokikisen paikan, eikä loppua näy. Puuhaa tulee riittämään lehtikuusien kanssa, joten ainakin tekemistä riittää, oikea touhuloma.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5309
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3437
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      192
      1463
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      988
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe