PCOS-ihmiset

n.87.

Heippa!

Onko ketään PCOS:ää sairastavaa paikalla, kenen kanssa vois jakaa tuntojaan?

Hakeuduin huhtikuussa yksityiselle lapsettomuustutkimuksiin (yritystä takana 10kk, mies priima :)) kuukautisten puuttumisen takia. Lisänä myös akne, lievän nopea karvankasvu, rasvoittuva iho/tukka. Ja tietysti monirakkulaiset munasarajat, kuulemma kuin oppikirjasta. Siis kaikkine muine kylkiäisineen, paitsi ylipaino, olen 173/68.

Terolutit aikaan saa kuukautiset, mutta siihen ne sitten jääkin.

Nyt kun ollaan tutkimuksissa oltu, olen syönyt Femarin rinnakkaisvalmistetta, Letrozolia.
1 ja 2 tabletilla on ollut kuumia aaltoja, eivätkä ole tehonneet :(. Mutta nyt 3 tabletilla ei ole mitään oireita, Olisko mahikset, että tehoais..? Tohtori väläytti myös, että jos ei vastetta vieläkään tule, kirjoittaa lähetteen rakkuloideen polttoon :o
Onko kellään kokemusta tai antaa jonkun näköistä toivon kipinää raskaaksi tulolle..

12

4292

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vastaus1

      On kyllä suoraan oppikirjasta nuo PCOS kriteerit ja ilmeisesti munasarjatkin tutkittu UÄ:llä. Meidän perheessä on myös tuo PCOS-ongelma ja alkoi kuukautiskierron epäsäännöllisyytenä ja vuotojen poisjäämisellä. Ei muita kriteereitä kuin rakkulaiset munasarjat.
      PCOS:ssä ongelma on ovuloimattomuus ja/tai munarakkuloiden kypsymisen ja irtoamisen ongelma. Jos siemenneste kunnossa on ensimmäinen hoito klomifeeni, jota syödään yleensä 6kk. Jos ei tulosta tällä saada voidaan koittaa juuri Letrozolia ja siihen voidaan liittää inseminaatio. Yleensä inseminaatioita tehdään kolme jonka jälkeen sitten IVF.
      Munarakkuloiden polttoon kannattaa mielestäni suhtautua kriittisesti varsinkin jos olet nuori, toisaalta en tiedä munasarjojesi tilannetta eli kannattanee luottaa lääkäreihin. Fertiili-ikäisen munasarjoihin kajoaminen on aina kuitenkin vaihtoehto jos muu ei auta. Sinun tapauksessa UÄ on varmasti edessä ja katsovat siellä onko johtavaa munarakkulaa hoidoilla saatu kypsytettyä ja jos on, niin ei poltto ole tarpeellinen.
      Omasta kokemuksesta voin sanoa, että Letrozol todella voi toimia ja me saimme ainakin sillä oman raskautemme alkuun :)

      Tsemppiä kovasti. Kovia juttuja nämä ovat, eikä aina omissa käsissä. Yhden onnistuneen kerran se vaatii!

    • clomitar

      Mulle tuli ko diagnoosi kesällä 2012. Sain myös terolutit, joilla menkat kyllä tuli mutta ovulaatiota ei tullut.
      Lopetin terolutit puolen vuoden syömisen jälkeen ja tulinkin raskaaksi heti sen jälkeen. Tämä raskaus päättyi kuitenkin keskeytyneeseen keskenmenoon. Tämän jälkeen menin lapsettomuuspolille, jossa lääkäri sanoi heti, että terolutit on mulle täysin väärä lääke, ja kirjoitti tilalle clomifenit. Clomeilla kierto myös lyhentyy/tasoittuu ja saa aikaan sen tarpeellisen ovulaation. Keskenmenon jälkeen menkkoja ei kuitenkaan näkynyt ja teroluteja oli vielä jäljellä joten kp 67 aloitin terolutit jotta sain vuodon aikaiseksi, ja sitten kierron alusta söin vielä myös clomifenit annostusohjeistuksen mukaan.
      Tällä yhdistelmällä tulinkin raskaaksi, ja poika syntyi 10.2.2014 :)

      Mulla siis historia myös sellainen, että nuoresta asti ollut epäsäännöllinen kierto, hirsutismia ja ongelmia painon kanssa. E-pillereitä söin 2002-2012 ja tosiaan kun pillerit lopetin 02/12, ei kuukautisia näkynytkään.

      Huvittavaa myös se, että yksityinen lääkäri joka terolutit kirjoitti, on myös lapsettomuuslääkäri mutta silti tyrkytti vain noita teroluteja. Ja kun keskenmenon jälkeen kävin ennen lapsettomuuspolia samaisella lääkärillä, hän oli sitä mieltä, että jatkaa vielä 6kk teroluteilla, vaikka selvästi niistä ei mulle apua ollut ja yritystä oli takana jo yli vuosi...

      Mulla siis toimi clomifen heti kertalaakista, jos joskus toista lasta yritetään, niin taidan mennä taas samalla yhdistelmällä :)

      • clomitar

        Niin ja vielä lisäisin, että täällä päin ei ollut minkäänlaista seurantaultraa noiden clomien aikana, että kypsyykö munarakkulat normaalisti jne... Niinpä olikin vähän arvoitus onko tulossa yksi vauva, kaksi vai enemmän. Neuvolasta kirjoittivat sitten lähetteen varhaisultraan joka olikin viikoilla 7 . Toisilla paikkakunnilla seurantaultrat kuuluu automaattisesti kuvioon.


      • Toivoa on
        clomitar kirjoitti:

        Niin ja vielä lisäisin, että täällä päin ei ollut minkäänlaista seurantaultraa noiden clomien aikana, että kypsyykö munarakkulat normaalisti jne... Niinpä olikin vähän arvoitus onko tulossa yksi vauva, kaksi vai enemmän. Neuvolasta kirjoittivat sitten lähetteen varhaisultraan joka olikin viikoilla 7 . Toisilla paikkakunnilla seurantaultrat kuuluu automaattisesti kuvioon.

        Hoitopuoleen en osaa ottaa kantaa, kerron vaan oman "tarinani". Menkat on about 4 kertaa vuodessa. Kun sairaus vahingossa todettiin, kokeilin Teroluteja muutaman kuukauden, mutta heitin ne pois, koska eivät toimineet. Siitä about 8 vuotta aikaa. Nyt: raskauksia mulla takana useampia: tuulimuna, keskenmenoja ja yksi muuten "huono raskaus". Lapsia 2 ja kolmas tulossa. Tsemppiä, aina on toivoa!!!!!


    • Pco-tyyppinen

      Mulla todettiin äskettäin polilla ultrassa pco-tyyppiset munasarjat. Oireina mulla on epäsäännölliset kuukautiset, tiputtelua ja ylimääräistä karvankasvua. Verikokeiden tuloksia en ole vielä saanut, joten virallinen diagnoosi puuttuu. Ollaan pian vuosi yritetty raskautta, joten raskautumiseen en enää oikein tällaisilla kierroilla usko.

      Onko kukaan saanut ruokavaliosta apua tähän vaivaan? Olen hoikka, joten laihdutus ei tule kyseeseen. Ruokavalion muuttaminen on kai ainoa, mitä itse voin tehdä.
      Olen aika kova mussuttamaan karkkia ja olin viime vuonna kuukauden karkkilakossa ja siinä kierrossa vuotoa oli pari päivää vähemmän kuin yleensä. Tämä tuli mieleeni vasta, kun luin netistä pco:sta ja siihen liittyvästä insuliiniresistenssistä. Aloitinkin polikäynnin jälkeen karkkilakon ja nyt odottelen kuukautisia alkavaksi pikapuoliin. Mielenkiintoista nähdä, vaikuttaa vähempi sokerin syönti vuodon määrään vai oliko se viimevuotinen lyhyempi vuoto vain luonnonoikku. Pitkässä juoksussa toivoisin, että sokerilakko tasoittaisi kiertoa.

      Kävin vuoden sisällä kolme kertaa gynellä valittamassa ylimääräisiä vuotoja, mutta sain käteen vain Terolut-reseptin ja siitähän ei mitään apua ollut. Kaksi kertaa katsottiin ultralla, mutta kertaakaan gyne ei sanonut mitään pco:sta. Vasta polin lääkäri sanoi tästä. Harmittaa kovasti, kun pian on mennyt vuosi hukkaan, vaikka ongelma olisi voinut tulla ilmi jo paljon aiemmin.

    • yksi nainen

      Mulla myös pcos ja endometrioosi, ei tosin kaikkia oireita. Kokeiltiin klomifeeneja, ei tehonneet. Läpi kävin hormoonihoidot ja munarakkuloiden keräämiset ja koeputkihedelmöitykset sekä mikroinjektio hedelmöityksen. Kaikista käteen jäi ei mitään muuta kuin kokemus ja pahamieli.

      Kumppani vaihtui ja yllärinä olinkin vuoden sisällä luomusti raskaana, joka tosin ei päättynyt onnellisesti. Seuraavana vuonna sitten uudelleen raskaaksi ja nyt 1,4 v tytön äiti. Eli kaikki on mahdollista. Minunkaan ei lääkärin mukaan pitänyt ikinä onnistua tulemaan äidiksi, kun kaikki annetut hoidotkin oli jo kokeiltu.

      Tsemiä!

    • syksyn lehti

      Minulla todettiin pcos viime vuoden syksyllä. Oireina oli pitkä kierto 60-70 päivää ja lopulta pitkittynyt vuoto, kaksikin viikkoa, josta menin sitten tutkimuksiin. Pukattiin Terolutit mutta koska nuorempana nuo ehkäisypillerit eivät sopineet ajattelin kokeilla auttaisiko muut keinot ensin. Eli aloin käydä noin kerran päivässä 5 km kävelyllä. Laihduttamistakin kokeilin (painoindeksi on 25) mutta enimmäkseen lisäsin täysviljan käyttöä ja koitin vähentää sokeristen tuotteiden syöntiä. Kierto lyheni n 30 päivään ja mielestäni muutkein normaalisoitui. Että liikunnan lisääminen auttaa, lääkärinkin mielestä paremmin kuin laihdututtaminen. Akne on helpottanut, kun tuosta suklaasta saisi itsensä vielä kokonaan vieroitettua...

      Raskaaksi en ole koskaan tullut. Pitäisi tarkemmissa tutkimuksissa varmaan käydä, mies ei ole innostunut semmoisiin lähtemään. Pitää katsoa jos kesällä jonnekin päin ottaisi yhteyttä. Pääseköhän edes tutkimuksiin jos ei puoliso tule...

    • Miss B

      Minun tarinani:
      Kuukautiset alkaneet 13-vuotiaana ollen normaalit ja säännölliset. E-pillerit aloitettu 2005. Kaikki ok, ei tiputtelua ym. E-pillerit lopetettu 2012. Aluksi kierto 40 päivää. Sitten alkoi venymään. Oma ennätys 63 päivää. Ensin gyne määräsi teroluteja. Sitten clomeja. Follikelit kasvoivat, mutta en raskautunut. Vuosi ehkäisyn pois jättämisestä lapsettomuushoitoon kunnalliselle puolelle. Clomit vaihtuvat letrotzoleen, joita syön. 2 tablettia kp 5-9. Follikelit kasvaneet hyvin. Kaksi inssiä tehty. Syksyllä jatkuu hoidot ja tehdään vielä lisää inssejä, koska lääkkeillä vaste on hyvä. Diagnoosina pcos ja ovuloimattomuus. Paino ok, vähän aknea (lievä). Ikää kummallakin 29 vuotta.

    • LKKK

      Minulla diagnosoitiin PCO kaksi vuotta sitten. Mulle määrättiin heti Metformiini lääkkeeksi. Ihmettelinkin, eikö teille ole kerrottu siitä??

      (etsikää tietoa lääkkeen nimellä, ja lääkäri Laure Morin-Papunen on väitellyt lääkkeen käytöstä, ja kirjoittanut asiasta lukuisia artikkeleja, löytyy netistä)

      Metformiinin jälkeen olen saanut lopettaa Terolutit kokonaan, ei ole tarvinut.

      Mulla on aikalailla säännöllistynyt kierto, noin 30 päivää. Emme ole yrittäneet, mutta emme ehkäisseetkään. Tulin raskaaksi tammikuussa, mutta sain keskenmenon rv 8. Nyt epäilen, että saatan olla jälleen raskaana, kiertopäivä 37 menossa ja kuukautisista ei tietoakaan. Kipuja oli jonkin verran reilu viikko sitten. Nautin nyt tietämättömyydestä ja testaan kun siltä tuntuu. Kaipa se on pelkoakin tuon keskenmenon jälkeen.

    • mievaen

      Mulla on pcos oireet hyvin samanlaiset clomeja kokeiltu ilman mitään tuloksia ja femarilla saatu aluksi ovulaatiomutta sitten yhtäkkiä ei enää..
      Ja tuo polttoleikkaus tehtiin kesäkuun alussa elimunasarjojen pintaan poltettiin koloja minkä avulla hormonitoiminta pitäis normalisoitua. Yks kokonainen kierto on tässävälissä ollut ei otullu ovulaatiota ja kierto venyi ja teroluteilla sain sit vuodon aikaan. Nyt näytää jo vähän positiivisemmalta kp 12 ja vulaatio testit näyttää tummenevan päivä päivältä viel aika pientä tummumista ja 3 testiä vasta takana et varma en oo mut ainaki vähän siltä näyttäis.
      Leikkauksesta on kuulemma parhaiten hyötyä jos on normaalipainoinen ja nuori ja minun mielestä aika pieni leikkaus oli että kannattaa kokeilla jos lääkkeet ei auta tosin eipä noita munsarjoja oo sen jälkeen ultrattu et en tiiä mitä kauheuksia sielä saatiin aikaan :D

    • n 45 v

      Mulla diagnosoitiin PCOS joskus lähemmäs kolmikymppisenä. Ennen diagnoosia kuukautisten epäsäännöllisyys ja lapsettomuus kuitattiin alipainolla - mulla oli jonkinasteinen syömishäiriö, joten painoni nousi normaaleihin lukemiin vasta tuossa iässä.

      Diagnoosin jälkeen lasten yrittäminen ei ollut ihan ensimmäisenä mielessä, koska koko ajan tuntui olevan jokin asia kesken: opinnot, pätkätyöt, ulkomaille muutto ja paluu Suomeen, lisää pätkätöitä, epävarmuus parisuhteessa. Silloinen miehenikään ei ollut halukas mihinkään hoitoprojekteihin, joten se ajatus sitten vähitellen jäi. Lääkäri oli sitä mieltä, että ilman hoitoja en missään nimessä tulisi raskaaksi, ja noin 20 vuodessa tuli koettua, että näin asia tosiaan oli.

      Mutta ei siinä vielä kaikki. Muutaman vuoden päälle nelikymppisenä kuukautiskiertoni alkoi vähitellen pelata normaalisti, aloin ovuloida säännöllisesti ja nyt kun ikää on 45 vuotta, olen kuulemma niin fertiili, että ehkäisy on tarpeen, jos en halua tulla raskaaksi.

      Ja taitaa olla niin, että en enää tässä iässä halua. Terveys ei ehkä muuten oikein kestäisi raskautta, ja olen edelleen pätkätöissä alalla, joka vaatii nopeita lähtöjä ja joustavuutta. En uskalla edes kuvitella, miten vaikea minun olisi lähemmäs 5-kymppisenä päästä takaisin työelämään vanhempainvapaan jälkeen… Jos nyt sitten edes oikeasti kuitenkaan voisin raskaaksi tulla.

      Tällainen tarina täällä. Lapsettomuus ei ole minulle mikään ylitsepääsemätön tragedia, mutta kieltämättä tämä keski-iällä iskenyt hedelmällisyys on jotenkin ravistellut ajatuksia ja saanut miettimään, millaista elämä olisi ollut, jos….

    • pcos myös

      Täällä myös podetaan pcos:aa. Ta:lla sanoivat, että ehdoton syy miksi en tule koskaan raskautumaan. Yksityisella taasen sanoivat, että ei vaikuta mitenkään raskautumiseen.

      Itse kyllä normaalipainoinen, eikä mitään muitakaan "oireita" ole, paitsi itse munasarjojen monirakkuloisuus. Lapsettomuus sitten johtuukin sitten ovulaatiosta.

      Millä tavalla PCOS liittyy tuohon kysymykseesi? Vai muuten vaan haluat lääkkeistä tietää? Itsellä clomifen kuuri tasoittamassa epäsäännöllistä kiertoa. Katsotaan miten tehoaa vai tehoaako ollenkaan. Ekasta clomikierrosta raskaus ja keskenmeno. Nyt toinen kierto kokeilussa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1515
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1035
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      990
    Aihe