Ongelmainen koiranpentu

Onglelmajapentu

Tarvitsisin neuvoja koiranpentuun, joka ärisee tuntemattomille ihmisille.

Kotona koira tottelee, ei ärise minulle, ei seuraa minua huoneesta toiseen ja on sympaattinen kaikin puolin ja uskon vakaasti, että minulla on johtajuus. Koira ei näyki minua eikä yritä uhitella. Toisille koirille tämä pieni on kiltti, menee rohkeasti tutustumaan ja leikkii toisten koirien kanssa mielellään.

Mutta miksi koirani murisee tuntemattomille ihmisille? Kieltäminen ei tehoa ja huutaa en aio, koska se ei varsinkaan tehoa. Koira murisee tuntemattomille, ei mene lähelle. Suostuu menemään vain niiden ihmisten luo, joilla on koira ja tällöin antaa taputtaa. Muutoin pakenee tuntemattomia ihmisiä ja murisee heille ja haukahtaa. Mistä moinen voi johtua? Hävettää kutsua ystäviä kylään, kun koira ei laske silittämään vaan murisee kauempaa ja tekee selväksi, ettei vieras ole tervetullut. Koira perääntyy, jos joku koittaa silittää. Olen yrittänyt sellaista, että olen vaivihkaa antanut ystävilleni aina koirankeksejä ja kylään tullessa he ovat antaneet ensimmäisenä koiralle keksin, että se oppisi, että ihmiset ovat myös mukavia. Tämä ehdollistaminen ei ole kuitenkaan tehonnut mitenkään. Mikähän avuksi?

9

411

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ongelmajapentu

      Koira ei ole enää mikään hirveän pieni pentu, nelisen kuukautta jo.

      • Pelko

        Anna karkkia vieraille jota saavat syöttää pennulle.


      • Pehmojänis
        Pelko kirjoitti:

        Anna karkkia vieraille jota saavat syöttää pennulle.

        Anna sen tutustua vieraisiin omaa tahtiaan. Monet pienet koirat eivät tykkää, että vieraat tulevat iholle, miksi heidän pitäisi saada silittää? Koira ei ole lelu eikä näyttelyesine, ei edes pentuna, se nyt vaan ei pidä vieraitten käpälöinnistä. Pyydä vieraita olemaan välinpitämätön pentua kohtaan, uskoisin, että sitten se tulee tekemään tuttavuutta.


    • ongelmajapentu

      Ihan hyviä huomioita, taidan jatkossa tehdä niin. On vain niin turhauttavaa, kun naapurinkin koiranpentu tulee suorastaan luokse silitettäväksi, mutta oma ärisee vieraille. Mutta kokeillaan tuota :)

    • Hyvin tuttua

      Pehmojänis sanoi aivan asiaa.Itsellä 5kk pentu,ei ärise,mutta ei halua vieraiden koskevan itseensä.Edellinen koirani samanlainen,joskin vanhetessaan hieman laimeni tuo käyttäytyminen.Aivan samaten olen sanonut vieraille,ettei huomioi koiraa ollenkaan,ei tule väkisin tutustumaan.Saattaa kyllä käydä nuuskimassa vaivihkaa kun esim.istumme kahvipöydässä,mutta koskea ei anna.Monihan sitä tosiaan sanonut,että kyllä on arka koira! Ei ole arka,erittäin sosiaalinen,ei vain tykkää vieraiden koskettelusta.Eikä minun mielestä tarvitsekkaan.

    • Jep, niin erilaisia

      ne pennut ovat. Se on monesti kiinni ihan kaikesta. Itse luulin (koska tämä toinen on niin ok kaiken ja kaikkien kanssa), että kyllähän minä tämän toisenkin koulin ja sosiaalista oikein ja ehkä jopa paremmin kuin tämän ensimmäisen (on toki kokemusta jo 3:sta muustakin). No, tämä junnu just parivuotias, muuten kiltti, siis ihan ihmisille ja koirille (suuremmalle osalle), MUTTA kun ei ole pieniä lapsia, niin pelkää niitä ja perääntyy kauhuissaan ja murisee ja samalla häntä heiluu. Joten pieleen meni siltä osin, sillä olisi pitänyt mennä heti enemmän esim. puistoihin ja sinne missä mukulat mekastaa enemmän. Pentusi pelkää vieraita ihmisiä. Olisikin hyvä, että kun vieras lähestyy, niin ei missään nimessä käsi ojossa, vaan menee kyykkyyn ja ns. samalla tasolla pennun kanssa ja odottaa, että pentu käy tutustumassa ja vasta sitten rapsutellaan ja silloinkin rinnasta jne. Yleensäkään koiraa ei kaulailla tms. Nää on näitä ikuisuusjuttuja. Itse hommaan nyt pehmokuonokopan, jota käytän vain 10 - 15 min kerrallaan ja silloin kuljen koiran kanssa leikkipuiston ohi ja varmasti miljoonaan kertaan. Kuonokoppa sen vuoksi, että pienet säntäilee ja kirkuu jne. Koskaan koirani ei ole "VIELÄ" halunnut näykkäistä tai purra ketään, mutta kerta se ensimmäinen ja meillä silloin viimeinen. Kävin kyllä sen kanssa ihan 8 viikon vanhasta jo puistoissa kävelemässä ja toinen koirani mukana joka rakastaa lapsia, mutta tämä ei. Eihän se mukavaa ole, kun koira suorastaan hysteerisesti päästää "HAUKKUMURINAULINAA", eli kaikki mahdolliset tuntemukset pinnassa. Pelkää, haluaa tutustua, haluaa rientää leikkiin mukaan ja samalla on kauhuissaan. Alkuun kaikki kammotukset haukuttiin, kuten vaunut, rattaat, kelkat ja pulkat aivan kamalia ja niissä vielä kypäräpäisiä avaruusolijoita toppapuvuissaan. Ja usein miten vielä hihkuvat ja kiljuvat. Varmasti pennun/koiran mielestä aivan käsittämättömiä otuksia. Koira, joka on kasvanut lapsiperheessä on mielestäni paljon sosiaalisempi heti, mutta ei sitten välttämättä toisten koirien kanssa, koska usein ei olekaan aikaa käydä treffaamassa niitä koirakavereita. Siis mikään näistä ei päde aina, mutta usein törmään näihin asioihin. Kävitkö pennun kanssa missään juuri näinä tärkeinä 7-16 vko, vai piditkö vain tiukkaan pois kaikesta, sillä ne ovat koiran elämän kannalta tärkeimmät sosiaalistamisviikot. Sattuiko mitään ikävää vieraan ihmisen taholta? On vaikea sanoa, mistä johtuu tai mistä ei, kun on niin moni asia mitä pitäisi tietää.

      Ei meistä monikaan mestari ole, vaikka kuinka monta koiraa olisi jo ollut, myös niissä on ihan omia luonteitaan. Ensimmäinen koirani on itse ystävällisyys, joka odottaa, että ihan kaikki tulevat sitä rapsuttelemaan ja heittäytyy heti selälleen jne. Tämä uudempi tulokas ei edes aivan pienenäkään viihtynyt sylissä tai tykännyt turhista kosketuksista. Nyt kyllä sitten kiipee syliin ja haluaa, että hän aina ekana näin omien kanssa ja tykkää naapureiden aikuisista ja sanotaan 8. - 10. vuotiasta ylöspäin, mutta ne pienet ovat pelottavia. Siis leikkipuistoja lähdemme ohittelemaan jne. Eihän sen tarvitse ollakaan aivan pienten kanssa tekemisisissä, mutta olisi kiva kulkea edes kotiraittia ilman, että heti kiljuumuriseehaukkuu, kun ensimmäinen pikkunen on vastassa. OMA MOKA!

    • jotain_tynkää

      Jotakin olette varmaan sitten kuitenkin tehneet väärin, sinä tai vieraat.
      Tuleeko suurena uutisena, että jotkut koirat ovat pidättyväisiä yhdenmiehenkoiria? Jäi epäselväksi, mitä rotua koirasi on, vai onko taas tällainen mix josta pari rotua tiedetään ja loppuja voi arvailla? Paimenkoirille on tyypillistä epäluuloisuus ja pidättyväisyys vieraita kohtaan, se ei ole johtajuusongelma eikä koulutusniksi vaan perusluonne. Pakottaminen kontaktiin vastentahtoisesti kumuloi pelkoa ja kauhua, ts. ei kannata. Taas jokin vartioiva rotu saattaisi harjoitella kodinpuolustusta nuorenakin, näistä minulla ei ole omakohtaista kokemusta mutta taitoa tarvittaisiin juuri kuvailemassasi vaiheessa.
      Tarvittaisiin "taitavia vieraita" harjoitusvieraiksi. Henkilöitä, jotka osaavat lukea koiran kieltä just eikä melkein. Hanki pari kokenutta koiraihmistä käymään, ja keskustelette yhdessä koiran reaktioista. Tähän tekisi mieli lainata ihmispuolen psykiatria "jokainen tunnetila on aito ja oikea. Tunne ei ole väärä, pitää vain päättää miten siihen reagoi jatkossa".
      Pahimmillaan vieraat ryntäävät kuin päättömät kanat nurkassa olevaa pentua kohti "Voi kun ihana, siis mielettömän suloinen" kädet ylhäällä valmiina taputtamaan ja paijaamaan. Ymmärrän koiran reaktiota jos se jähmettyy kauhusta, murisee tai pakenee. Ja ihmiset ovat pettyneitä "kuin se tollai, eikö se anna paijata". Jos ei ymmärrys kehity puolin eikä toisin, koirasta voi tulla pelkopurija pahimmassa tapauksessa. Käsky taitamattomille vieraille olla täysin välinpitämätön koirasta olisi aika hyvä!

    • hytuiyu

      Luultavasti on sen luonteinen ettei pidä kun vieraat tunkee sen henkilökohtaiselle alueelle sumeilematta. Jotkut pennut on sulaa vahaa muiden silittelyistä ja toiset ei pidä.

      Anna pennulle tilaa ja sano ettei koirasi pidä silittelyistä että katsoa saa..koira kerrabn ahdistuu ja sanoo älä tule lähelle. Anna mennä pennun ehdoilla ja sano että jos koira tulee luokse niin ok jos ei niin ei.

      Jotkut varsinkin paimenkoirat pidättyväisiä kun taas usein terrierit avoimia..

      Koiran pitää antaa olla sellainen kun on ja hyvä laumanjohtaja huolehtii laumastaan ettei se turhaan ahdistu tungettelusta.

      Minulla terrieri ja jäi aina katsomaan ihmisiä että enkös ookin söpö..mutta tutulla pidättyväinen paimenkoira ja vaati enemmän tilaa eikä halunnut tutustua vieraisiin niin helpolla.

      • Jaana.

        Meidän saksanpaimen-labbis mix oli myös arka vieraita kohtaan pentuna. Saattoi murista vieraille niskakarvat pystyssä. Sitten alettiin tekemään (ja tehdään vieläkin) niin, että kun vieraita tuli niin koira pyydettiin rinnalle istumaan ja vieraille sanottiin et älkää huomioiko koiraa mitenkään. Pentu istu vierellä koko ajan, vieraat otti takkinsa pois ja kävivät istumaan. Pennulle annettiin lupa mennä tutustumaan, mut vieraille sanottiin että älkää ite yrittäkö koskea. Tähän tarvittiin eka "oikeanlaisia" vieraita, joita ihan tätä varten pyydettiin käymään avustamassa.
        Sitte aloin käyttään pentua monta kertaa viikossa kylällä lenkkejä. Lyhyt hihna ja kaikista tärkeintä on, ettei ite reagoi mihinkään ensin. Kävellä vaan tahtia muuttamatta ohi. Pentu saatto jäädä pällistelemään niskavillat pystyssä perään, mut silloin normaalilla äänellä sanoin "tänne" ja jatkoin kävelyä. Hihna oli aluksi lyhyellä, mutta mitä vähemmän reaktioita tuli niin sitä pidemmän hihnan annoin. Oppi äkkiä että tämä on ihan normaalia, eikä tarvi räyhätä kaikille. Nyt oikeen kiva 1,5v koira. Meillä iso piha jossa irti, pysäyttää kyllä vieraat jos me ei olla ulkona. Mutta edelleenkään koira ei mene ensin vieraita vastaan sisällä tai jos ollaan koiran kans ulkona. Me päätetään silloin ketkä meille tulee ja koska koira saa mennä vieraita tervehtimään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2591
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe