KYSYMYKSIÄ HEVOSEN HOIDOSTA, vastauksia kaivataan!

nimetön

1. Jos hevosen pesee kauttaaltaan kesällä, lämpimänä päivänä, tarvitseeko hevonen kuivata pesun jälkeen, vai voiko viedä suoraan ulos?

2. Voiko hyönteiskarkotetta suihkutella / hieroa hevosen iholle pesun jälkeen, siis vaikka hevonen olisi vielä märkä?

3. Minkälainen loimi on paras hevosen kuivatukseen viileemmillä keleillä, liikutuksen jälkeen?

4. ^ Kuinka kauan loimea kannattaa pitää hevosen päällä, ennen kuin mahdollisesti vaihtaa kuivan ulkoiluloimen päälle ja vie ulos?

5. Jos hevoselle tulee sellainen / sellaiseen kohtaan haava, ettei siihen kannata/pysty tekemään sidettä tai haudetta, miten haavaa hoidetaan? Puhdistus varmasti ainoa, mitä voi tehdä, millä aineilla ja miten puhdistetaan?

6. Jos hevoselle antaa väkirehut (kivennäiset, pellava & valkosipulijauhe) kerran päivässä, haittaako, jos ruoka annetaan välillä aamulla ja välillä illalla, tarkoitan haittaako jos ruoka-aika vaihtelee?

7. Sanotaan, että heti liikunnan jälkeen ei saisi hevoselle väkirehuja antaa. Miksi näin on ja kuinka nopeasti ruuan voisi hevoselle liikunnan jälkeen antaa?

8. Mitä eroa on jänne, - ja hivutussuojilla?

9. Paras hännän, - ja harjanselvitys,-/kiillotussuihke? Voiko ihmisille tarkoitettuja suihkeita käyttää hevoselle?

10. Miten hevosen varusteita kannattaa hoitaa, jotta ne kestäisi mahdollisimman pitkään?

9

2023

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kasiro

      1 ) Todella lämpimänä päivänä ei tarvitse kuivata mutta todennäköisesti hevonen " kuivaa " itsensä kierittelemällä, mieluiten hiekassa tai ruohossa. Hiekassa kierittely pölyttää hevosen ja ruohossa kierittely tekee siitä vihreän.
      2 ) En ole varma mutta minä en laittaisi karkotetta märälle hevoselle. Tarkotushan on että se karkottaa itikat ja karvassa oleva vesi laimentaa aineen ja lisäksi se menee iholle asti, mahdollistaa allergiareaktion.
      3 ) Itse suosin villalointa, se päästää kosteuden läpi ja on lämmin.
      4 ) En veisi hevosta edes loimi päällä ulos ennenkuin se on kokonaan kuiva.
      5 ) Puhdistus, letkuta pelkällä vedellä, kuivaa hyvin ja laita esim. Helosania. Tälläisen ohjeen sain eläinlääkäriltä kun hevoseni sai haavan melkein kainaloon.
      6 ) Säännöllinen ruokinta on tärkeää joten mieluiten aina samaan aikaan. Mielestäni pellava ja kivennäiset ei ole väkirehuja vaan ravintolisiä. Ja valkosipuli täysin tarpeetonta, mutta hupinsa kullakin..
      7 ) Oletko itse syönyt heti rankan juoksulenkin jälkeen? Hevosen elimistö käy vielä kierroksilla joten ähkyvaara on iso. Odota pari tuntia ennenkuin annat syömistä. Ja jos hevonen on hikinen älä anna edes vettäkään pariin tuntiin. ( Älä ainakaan kylmää vettä tai käsissäsi on ähkyhevonen)
      8 ) Jännesuoja suojaa sääressä olevaa jännettä vuohisen yläpuolella, yleensä etujalkaa takajalan iskulta . Hivutussuoja suojaa vuohisen kun hevonen lyö esim. takajalkoja toisiinsa. Eli vuohiset menee niin läheltä toisiaan että ne osuu toisiinsa. Tai kavio menee liian läheltä naapurijalkaa ja osuu sen takia.
      9 ) En ole kokeillut mitään niistä joten en osaa tuohon vastata.
      10 ) Pitää ne puhtaina ja rasvata nahkaosat valjasrasvalla.

    • toinen nimetön

      "Puhdistus, letkuta pelkällä vedellä, kuivaa hyvin ja laita esim. Helosania. "

      - Millä haava kuivataan? Vanulapulla, pyyhkeellä?

    • Kasiro

      Puhtaalla pyyhkeellä, talouspaperilla, paperinenäliinalla tai muulla puhtaalla joka ei nukkaa. Ei siis vanua tai muuta nukkaavaa.

    • ----

      Kasiro antoi ihan hyvät vastaukset, tosin joihinkin sanoisin hieman eri tavalla tai antaisin pari lisäystä.


      1. Lämpimänä päivänä paras tapa kuivata hevonen on talutella sitä ulkona. Ei kuitenkaan ihan suoraan auringossa, koska märkä karva kuumenee suorassa auringonpaahteessa liikaa. Tämä siis koskee oiekasti kuumia kesäpäiviä.
      Märkänä hevonen tosiaan menee helposti piehtaroimaan, mikä ei oo kauhean kivaa jos se on juuri pesty... Tietty jos tämä ei haittaa, niin ulos vaan tarhaan.
      Jos on yhtää viileämpi kuivaisin loimien avulla. Mutta märkä loimi ei kuivata, eli loimia pitää vaihdella.


      5. Itse en missään niemssä laittaisi avohaavaan mitään rasvaa. Koska rasva kerää todella paljon likaa ja kosteutta ja on paras mahdollinen alusta bakteereille. Niin ihmisillä kuin eläimilläkin avohaava on yleensä tarkoitus saada kuivaksi, jolloin se ei vuoda eikä kerää bakteereja.
      Kuulostaa vähän oudolta, jos eläinlääkäri käskee avohaavaan laittamaan rasvaa.

      Avohaava kannattaa puhdistaa, kuivata, mahdollisesti puhdistaa jollain haavan puhdistusaineella esim. betadinella ja laittaa jotain antiseptista suihketta (haavasuihke).

      Itse kuivaisin vain pyyhkeellä. Nenäliinat ja paperit jättää aina vähän nukkaa.


      7. Kyllä hevosen voi liikutuksen jälkeen juottaa, mutta tosiaan lämpimällä vedellä (kädenlämpöstä) ja vain hillittyjä määäriä kerralla. Ei ole mitään järkeä odotuttaa janoista hevosta paria tuntia.


      8. Jännesuoja suojaa jalkaa takaa ja sivulta. Eli se suojaa myös hivutukselta, ihan kuten hivutussuojakin.
      Hivutussuoja taas ei suojaa jännettä, vaan tulee ainoastaan jalan sisäsyrjälle.

      Jos kaviot menee liian läheltä toisiaan, ne yleensä osuu ruununrajan kohdalta. Tähän auttaa bootsit.


      10. Varusteet kannattaa puhdistaa nahkasaippualla. Rasvaus säännöllisesti myös. Mutta esim. satulaa ei kannata paljoa rasvailla varsinkaan istuinosaa tai satulasiipiä, koska se tkeee ne liukkaaksi, jalustinhihnoja ja vastinhihnoja ei saa rasvata (venyvät herkemmin).

      • nenukka 96

        Eli siis kesälläkin täytyy ratsastuksen jälkeen pitää hevosta karsinassa 2 tuntia ettei se pääse tarhaan syömään ruohoa ja sama talvella...ettei pääse syömään paalia? Olen usein nähnyt ihmisten vievän hevosensa heti takaisin tarhaan ja teen itsekin niin


    • Jos liikunta on ollut hyvin kevyttä, ei syömisestä ole niin haittaa ja hevosen voi viedä tarhaan vaikka siellä jotakin rouskuttelisikin. Mutta jos liikunta on ollut rankkaa, on tosiaan parempi odotella pari tuntia ennen kuin antaa ruokaa. Ei se tee urheilijallekaan hyvää syödä kunnon ateriaa heti treenien jälkeen, ja se sama pätee hevosiinkin. Parempi, että elimistö ehtii tasaantua ennen ruokailua, niin ei tule vatsanpuruja.

      Talvisin on hyvä pitää hevosta jonkin aikaa sisällä jo senkin takia, että hikistä hevosta ei kannata viedä ulos pakkaseen edes loimi päällä. Märkä hevonen ulkona pakkasessa seisoskelemassa on äkkiä sairas hevonen karsinassa.

      Meillä kyllä juotettiin hevonen vaikka olisikin ollut rankka lenkki, mutta aina lämpimällä vedellä. Kylmä vesi voi aiheuttaa ähkyn, mutta lämpimästä vedestä ei ainakaan meillä ollut koskaan haittaa. Ensin ämpärillinen siinä vaiheessa kun hevosen oli saanut karsinaan liikutuksen jölkeen, ja sitten tunnin tai parin kuluttua lisää sen verran kuin hevonen halusi juoda.

      Kohtaa 5 kommentoisin sen verran, että esim helosan on antiseptinen voide joka estää tulehduksia. Se myös estää itikoita pääsemästä haavaan, mikä myös auttaa pitämään tulehdukset poissa. Yleensä onkin parempi jos haavaan ei tarvitse rasvaa laittaa, mutta joskus se on tarpeen.

    • ----

      Tässä voisi sanoa, etttä hyvin harva harrasttelijaratsastaja treenaa hevostaan niin rankasti että olisi mitään syytä odottaa sitä paria tuntia.
      Lähinnä joku oikein rankka este- tai koulutunti voisi olla sellainen että kannattaa odottaa vähän aikaa. Enemmän tuo sääntö koskee vaativamman tason kilpahevosia, ravureita, laukkahevosia yms. joilla treeni on oikeasti rankkaa.

      Ja jos hevosella on vapaa heinä, ei se syö niin paljoa että olisi välttämättä rankankaan treenin jälkeen tarpeellista odottaa paria tuntia. Enemmän haittaa on silloin jos hevonen saa kerralla ison kasan heinää ja vetäisee ne hetkessä. Tai jos puhutaan väkirehuista.

    • Voi olla noinkin, mutta missä sitten menee raja rankan ja kevyen liikunnan välillä? Se on todella venyvä käsite.

      Kukin toki tyylillään, mutta itse pelaan mieluummin varman päälle enkä ruoki hevosta heti liikunnan jälkeen. Paitsi, kuten sanottu, jos liikunta on ollut hyvin kevyttä, eli tyyliin tunnin verran epämääräistä jolkottelua. Mutta jo tavallisen valmennustunnin jälkeen kyllä odottelisin jonkin aikaa ruokinnan kanssa.

      • nenukka 96

        Kiitti molemmille asian valaisemisesta! Ei minulla taida olla syytä huoleen koska en koskaan juoksuta hevosta niin loppuun.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe