Saako ulkovesipisteen sulkea?

Maksumieskö?

Asunnossamme tehtiin vanhan as.oy lain aikana -06 keittiöremontti, jolloin astianpesukoneen paikkaa muutettiin. Asennuksen yhteydessä kävi ilmi, ettei pesukone olisi mahtunut paikalleen, koska ko. kohdassa tiskipöydän alla kulkivat vesiputket ulkoseinässä olevaan ulkovesipisteeseen. Hätäratkaisuna päätimme silloin sulkea ko. vesipisteen ja putket tulpattiin. Asiasta ei koskaan tullut sen kummemmin keskusteltua yhtiössä enkä arvannut sen ketään kiinnostavan. Nyt olen myynyt asunnon ja taloyhtiö lähestyi minua vaatimalla, että minun tulisi korvata ulkovesipisteen uudelleen avaaminen. Se vaatisi siis myös nykyisten asukkaiden keittiössä muutoksia ts. sen astianpesukoneen siirron toisaalle. Olenko todellakin korvausvastuussa tästä, kun ymmärrykseni mukaan se ulkovesipiste ei ollut mitenkäään elintärkeä? Selvennyksenä vielä, että uusi asukas ei siis vaadi vaan taloyhtiö, koska en silloin aikanaan ymmärtänyt pyytää lupaa.

8

1584

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siksi uusi laki

      Kysyitkö luvan ulkovesipisteen sulkemiseen? Onko kirjattu pöytäkirjoihin? Ellei, saatat olla vastuussa. Tosin voi olla jo vanhentunutkin juttu, sentään 8 v aikaa. Kysy kiinteistöliitosta.

      • Maksumieskö?

        Kiitos vinkistä kysyä Kiinteistöliitosta. Luulin, että neuvovat vain jäseniään, mutta onhan siellä näköjään yleinenkin neuvonta. Luultavasti on tosiaan niin, että yhtiöllä on oikeus tätä vaatia, mutta ei velvollisuutta. Mitään haittaahan tuosta sulkemisesta ei kenellekkään ole, enemmänkin kysymys on tahdosta. Oman vivahteensa saattaa tuoda myös se, että asunnon omistus on vaihtunut. Mutta eiköhän tämä tästä selviä.


      • Salaisuudet julki
        Maksumieskö? kirjoitti:

        Kiitos vinkistä kysyä Kiinteistöliitosta. Luulin, että neuvovat vain jäseniään, mutta onhan siellä näköjään yleinenkin neuvonta. Luultavasti on tosiaan niin, että yhtiöllä on oikeus tätä vaatia, mutta ei velvollisuutta. Mitään haittaahan tuosta sulkemisesta ei kenellekkään ole, enemmänkin kysymys on tahdosta. Oman vivahteensa saattaa tuoda myös se, että asunnon omistus on vaihtunut. Mutta eiköhän tämä tästä selviä.

        Asuin rivariyhtiössä, jossa oli yhden rivarin päädyssä ulkovesipiste. Sitä käytettiin lähinnä nurmikoiden kasteluun ja pihamaan pesuun, jolloin hana saattoi olla kauankin yhtäjaksoisesti käytössä.

        Yhtenä päivänä ulkovesipisteestä ei saatukaan enää vettä ja kun huolto selvitti asiaa, niin syylliseksi paljastui päätyhuoneen asukas. Hän teetti keittiöremonttia ja oli siinä yhteydessä sulkenut veden syötön tälle vesipisteelle. Hän perusteli omatoimista päätöstään sillä, että vesipisteen vedenvirtaus aiheuttaa putkistoon kohinaa, joka häiritsee häntä. Taloyhtiön vaatimuksesta hän avasi vesipisteeseen teettämänsä lisäsulun ja samalla sovittiin ajankohdat, jolloin vesipisteestä otettiin vettä vaikkapa nurmikon kasteluun. Puhumalla asiasta etukäteen taloyhtiön hallitukselle olisi tämäkin selkkaus ollut tarpeeton.

        Ulkovesipiste on hyväksytyissä rakennuskuvissa, eikä sitä voi mennä omatoimisesti poistamaan, vaikka asia ei tuntuisi ketään kiinnostavan. Asunnon entisenä omistajana olet vastuussa tekosistasi, vaikka aikaa on kulunut. Olet aikanaan salannut kiinteistön rakenteisiin tehdyt muutokset taloyhtiöltä, joten rikos on heidän kannaltaan tuore asia.


    • 2f33 3

      Kyllä se sun piikkiin menee. Vesihommat olleet ennenkin taloyhtiön asioita, siis asunnon ulkopuoliset. Kotonas voit tehdä kaikenlaista, mutta kaikki ulkoseinien ulkopuolella oleva on taloyhtiön vallassa. Ei vesipistettä saa sulkea omin päin. Se voi muuten vaatia melko paljon hommaa, voi olla ihan rakennuslupa-asiakin. Ja tietenkin taloyhtiön luvan, sen kanssa tollasta voi tehdä, ei muuten.

      Eikä kyse ole yhtiölain vuodesta, sama se oli ennen, kuin nytkin.

      • siat pellossa

        > Kotonas voit tehdä kaikenlaista

        Totanoin, lienee kuitenkin as oy kyseessä, jolloin osakas omistaa oikeuden hyödyntää seinien väliin jäävää ilmatilaa omia ovat myös pintamateriaalit eli maali/tapetti seinillä ja parketti lattiassa. Mutta kaikki sitä syvemmällä eli sähköt, vesijohdot, rakenteet... ne ovat yhtiön omaisuutta eikä niitä pitäisi omin nokkinensa mennä peukaloimaan.

        Juu, tiedän kyllä, että rivareissa asuvilla pöntötpäillä on tapana kuvitella, että oma tupa, oma lupa. Etenkin, jos on asuttu siinä talossa sen valmistumisesta lähtien. Sitten laajennellaan pesutiloja, rakennetaan kellaria ryömintätilaan, muutetaan autotalli makuuhuoneeksi yms. pientä ja, tottakai, ilman lupia. Vaan jossain vaiheessa (putkirempan yhteydessä tms.) nämä paljastuu ja pelleilyistä voi aiheutua huomattaviakin kustannuksia. Tai vaihtoehtoisesti kaikki palautetaan alkuperäiseen asuun... "yllättäen" kun kustannuksista ruvetaan puhumaan, on jengi aina hoomoilasene, emmää tiijä kuka tuon remontin on tehnyt (luvatta/päin persettä).


    • ikäimmeinen

      Taitaa olla niin, että virheen tehnyt korvaa.
      Meillä (paritaloyhtiö, 11 taloa) on muutamassa talossa ulkovesipiste.
      Vesipisteet, yhtä lukuunottamatta, jäivät varastojen rakentamisen yhteydessä vain sen asunnon käyttöön, jonka varastoon vesipiste jäi.
      Olisin monesti kaivannut vesipistettä, mutta kun on naapurin varastossa.
      Voisin tietysti vaatia yhtiötä laitattamaan jatko vesiputkelle ja hana varaston ulkoseinään.
      No ehkäpä tähän vielä tulee muutos, hope so.

      • Onko ne varastot sitten yhtiöjärjestyksen muutoksella annettu osakashallintaan? Muuten ne ovat yhtiön omaisuutta ja jokaisella osakkaalla on oikeus käyttää niitä.


      • Ei Ihan Niin
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Onko ne varastot sitten yhtiöjärjestyksen muutoksella annettu osakashallintaan? Muuten ne ovat yhtiön omaisuutta ja jokaisella osakkaalla on oikeus käyttää niitä.

        Ei välttämättä ihan niinkään.
        Esimerkiksi niin sanotut kanakopit ovat usein yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön hallinnassa, mutta ei jollekin tietylle osakkaalle annettu koppi ole kaikkien käytössä. Yhtiön tosin tulee järjestää tilanne niin, että jokainen osakas halutessaan saa kopin. Esimerkiksi "ikäimmeisen" tapauksessa lienee jokaiselle asunnolle rakennettu oma varasto, joka on tietenkin vain kyseisen osakkaan käytössä.
        Samoin yhtiö voi vuokrata yhtiön hallinnassa olevat parkkipaikat kenelle tahtoo, eivätkä ne silloin ole kaikkien käytössä.
        Yhtiö voi myös vuokrata yhtiön hallinnassa olevan liikehuoneiston vuokralaiselle ja silloin se on vain vuokralaisen käytössä - ei kaikkien osakkaiden jne.

        Ja lopuksi kaikki yhtiössä oleva omaisuus on yhtiön omaisuutta - osakkaalla voi olla vain hallintaoikeus siihen. Hän ei silti suoranaisesti omista esim. yhtiössä olevia lämpöpattereita muuten kuin välillisesti yhtiön kautta. Tosin tuo lienee vain lipsahdus välittäjän sanamuodoissa, varmasti hän välittäjänä tämän tiesikin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6123
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3886
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      253
      2254
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1880
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1333
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1286
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1020
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      959
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      36
      901
    Aihe