Mihin suunnata uralla?

suuntaYlospain

Mihin kannattaisi suunnata uralla?

Pohjalla on elektroniikka/IT-tausta sekä työkokemus mittaus- ja sulautettujen järjestelmien suunnittelusta. Olen kerinnyt olla työelämässä vasta pari vuotta ja nyt olen työnhakijana. Työnhakijana olen huomannut IT/elektroniikka-alan heikon tilanteen, 100 hakijaa/paikka kertovat selvää kieltä. Enkä usko työtilanteen olevan parempi 10 vuoden päästä, vaikka olisikin työkokemusta, koska kilpailu työpaikoista vain kiristyy kotimaassa. Haluan kuitenkin asua vielä Suomessa, joten maan vaihto ei ole vaihtoehto.

Suunta on vielä täysin avoinna, omasta alasta mittauspuoli kiinnostaa. Olen valmis myös hakemaan töitä, jotka vain sivuavat alaani. Ajatuksena olisikin valmistautua tulevaan työuraan pitkällä aikavälillä, ja löytää sellainen työ, jolle on kysyntää myös pitkälle koko työuran? Totaalista alanvaihtoa en haluaisi tehdä, vaan haluaisin hyödyntää taustaani myös tulevassa työssäni. Muuten kokisin tuhlanneeni elämästä vajaat 10v.

Olisiko jollakin antaa neuvoja mihin kannattaisi nyt suunnata? Olen valmis myös opiskelemaan lisää (omatoimisesti, oppisopimuksella tai kouluun hakien). En kuitenkaan haluaisi liian pitkiä opintoja, eli max 3 vuoden opinnot. Yhdet yliopisto-opinnot ovat takana, enkä jaksaisi enää käydä montaa vuotta koulua. Myös neuvot siitä keneltä/mistä voisi saada tietoa ovat tervetulleita.

8

294

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vbxsrtrwe

      Perseenpesijäksi. Sekään ei toki takaa "varmaa" työpaikkaa, mutta varmemman kuitenkin kuin minkään IT-alalla.

    • sähköautomaatio

      Jos taustalla on DI:n paperit elektroniikasta niin miten olisi sähkövoimatekniikka? Suorittamalla 45 opintopistettä sähkövoimatekniikan täydentäviä opintoja yliopistossa on mahdollisuus saada sähköurakointiluvatkin kunhan saa vielä hieman työkokemusta alalta. Samaten sähköverkkopuolella voi olla tulevaisuudessa töitä.

      Toinen ala jota kannttaa katsella on teollisuusautomaatio kaikkine osa-alueineen. Tuolla on IT- ja elektroniikkataustasta kovasti hyötyä mutta homma on hieman toisenlaista.

      • suuntaYlospain

        Kiitos vastauksesta. Osaatko sanoa, missä sähkövoimatekniikan täydentävät opinnot voisi suorittaa? En löytänyt mainitsemaasi 45 op vaihtoehtoa. Entäs tuo teollisuusautomaatio?


      • automaatiosähkö
        suuntaYlospain kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta. Osaatko sanoa, missä sähkövoimatekniikan täydentävät opinnot voisi suorittaa? En löytänyt mainitsemaasi 45 op vaihtoehtoa. Entäs tuo teollisuusautomaatio?

        SETin kanta noista 45ov:n sähkövoimatekniikan opinnoista on käsittääkseni ollut se, että ne pitää suorittaa samalla tasolla mitä tutkintokin. Eli DI:n tulee suorittaa ne yliopistossa ja AMK-inssin ammattikorkeakoulussa. Korjatkoon joku jos olen väärässä.

        Yliopistotasolla sähkövoimatekniikkaa voi opiskella ainakin Otaniemessä, Tampereella ja Lappeenrannassa. Oulussa ei kai voi. Vaasasta en tiedä. AMK-tasolla kai sitten vähän siellä sun täällä. Kannattaa kysellä oppilaitosten sähkövoimatekniikan osastoilta. Avainsanat ovat "S1 -pätevyys" ja "täydentävät opinnot". Opinto-oppaissa aiheesta tuskin on mitään mainintaa. Ja sähkövoimatekniikan opiskelu tekee muutenkin hyvää elektroniikkamiehelle. :)

        Automaatiota voi opiskella vähän siellä sun täällä tai sitten kyselee suoraan töitä alan firmoista.


    • urakonsultti

      Kannattaa pitää mielessä että alanvaihto ei niin vain onnistu, harvoin onnistuu mitenkään.

      Nykyään työelämässä edellytetään työntekijöiltä vuosien työkokemusta ja työn saaminen uudella alalla on monesti käytännössä mahdotonta. Mahdolliset aloittelijan paikat (sikäli kun niitä on), ovat käytännössä varattuja parikymppisille vastavalmistuneille joilla on jo hieman kokemusta alasta kesätöiden muodossa.

      Jos siis on nuorena valinnut IT- tai elektroniikka-alan, käytännössä joutuu jatkamaan tällä alalla loppuelämänsä. Tosin mitään aukkopaikkoja tai työttömyysjaksoja ei olisi CV:ssä hyvä olla, koska nekin helposti tekevät ihmisestä rekrytointikelvottoman.

    • sdfdsfdsfdsfdsfdsfds

      Aukot CV:ssä on mielestäni aika helppo selittää parhain päin vaikkakin valehtelemaanhan siinä toki joutuu. Tai no, riippuu tietenkin vähän aukkojen pituudesta ja laadusta.

      Sinänsä samaa mieltä tuosta että työllistyminen TÄYSIN uudelle alalle saattaa olla mahdotonta, ellei nyt sitten kyseessä ole ala, jossa on huutava työvoimapula. Tosin riippuu sitten uudesta alastakin tai uuden ja vanhan alan yhtenäisyyksistä lähinnä eli siitä onko vanhasta työkokemuksesta kuitenkin hyötyä sillä uudella alalla. Jos on ja se on vieläpä sen verran vahvaa ja selkeää hyötyä että rekryajatkin sen näkevät, niin ei pitäisi olla ongelma.

    • urakonsultti

      Ei välttämättä ole mahdollista siirtyä edes hyvin samankaltaisillekaan aloille. Esim. PC-ohjelmointia tehneellä insinöörillä ei ole juurikaan mahdollisuuksia päästä siirtymään sulautetun ohjelmoinnin puolelle. Jopa eri ohjelmointiympäristöt voivat asettaa rajoituksia. Visual Basic tai .NET -kokemuksella ei välttämättä pysty alkamaan tehdä Java-ohjelmointia.

    • it-heebo

      Ainoa suunta IT-alalla on kuten joku jo mainitsi niin perseenpesijäksi. Toinen vaihtoehto on jatkaa nykyisessä työpaikassa IT-alalla, jos semmoisen lottovoiton on saanut kunnes työ ulkoistetaan tai korvataan robotilla.

      Jatkaminen tosin johtaa lopulta vakaviin mielenterveysongelmiin ja työkyky on menetetty ikuisiksi ajoiksi. Tervetuloa varhaiseläkkeen pariin alle 30-vuotiaana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe