Äkkiä apua pennun jalkojen kääntymisen estämiseen

kahjuu

Pentu on todella iso 11kk vanha, ja etutassut on alkanut kääntyä nyt ja hurjasti!
Ei ole takakorkea ollut missään vaiheessa eikä aiemmin kasvussa ole mitään ollut, nyt etutassut sojottaa istuessa ihan sivulle!
Miten saa korjattua?
Eläinlääkärimme ei ota kantaa ruokinta asiaan!
Ja toivon vastauksia jotka on joillain auttanut !

50

13864

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Et kerro mitä syö, mutta jos koiran etu-tassut vääntyilee niin koira saa liian vahvaa ruokaa. Siirry vähän proteiinisempaan ruokaan.

    • muutama kys.

      Oletko ollut kasvattajaan yhteydessä? Mitä ruokaa koira syö tällähetkellä? Kääntyvätkö tassut sivulle ainoastaan istuessa?

    • emävelho

      power.light kertoilee nyt paikkansa pitämätöntä uskomustietoa. Pentua ei pidä syöttää huonolla ruualla. Nälkiinnyttäminen ei tue tervettä kasvua. Tassujen kääntyminen ei ylipäätään johdu mistään ruuan laadusta, vaan on kehitysvaihe. Perimä säätelee kasvua ylivoimaisesti eniten. Törkeät ruokintavirheet, kuten aliravitsemus tai lihavuus vaikuttavat asiaan, ei yksittäiset ravintoaineet, kuten proteiini.
      Pidä huolta pennun lihaskunnosta. Vahvat lihakset ja runsas liikunta tuottavat parhaan mahdollisen tuloksen.

    • Minkä rotuinen koira

      , kiertyvät sääret ovat merkki jonkinasteisesta kasvuhäiriöstä. Sen vakavuus selviäisi parhaiten röntgenkuvista. Koiran kasvuvaihe on jo ohi, oikein pahoja kasvuhäiriöitä korjataan jopa leikkauksilla. Koiraa ei saa lihottaa.

    • kahjuu

      Koira syö eukanuban large breed junioria, ja sitä ennen söi hauhaun normi ruokaa kasvattajan käskystä! vaihdoin ruuan jossain välissä en muista minkä ikäinen oli ja eukanuba sopinut mutta nyt alkoi tassut kääntyä ja huomattavasti! saa myös raakaalihaa mutta sitä en pois ottaisi mielelläni.
      Liikunnan jälkeen koira pitää tassujaan suussa eli on kipeät! ellei liiku kunnolla niin ei pidä.
      Ja eläinlääkärimme ei todellakaan ota mitään kantaa, korkeintaan lääkkeitä antaisi mutta mitä se auttaa jos ruokinta pielessä!
      Ja lihaa saa raakoja pullia noin 4-6 eikä edes joka päivä enkä usko sen tekevän.
      ei ole lihava vaan tosi luikun näköinen kun kasvanut kóko ajan, on 80cm nytten.
      Netissä on paljon väitteitä ruuan olevan liian voimakas tai laiha, eukanubassa on kalisumia esim. 0,8 jos oikein muistan ja toisissa ruuiassa 1,8, eli erot on valtavat large breed junior säkeissä enkä nyt tiedä mitä uskoa ja mihin ruuan vaihtaa?
      sen vuoksi jos jollai kokemusta asiasta eikä vain netin tietoa olisi kiva kuulla.

      • kahjuu

        Lisäksi kun koira on lihansyöjä niin sanotusti. en usko että ruuan siirto vähän proteeinisempaan auttaisi? voin olla väärässäkin!
        mutta olisiko apua noista kalsium/fosfori ja muista kun säätäisi?
        En ala mitään puuromössöä koiralle syöttämään.

        Kokemuksia kaipaan! :)
        Ja kiitos kaikille jo vastanneille :)
        Koiraa on kehuttu aina eläinlääkärissä että on suorat jalat ja ei takakorkea niin kummastuttaa mikä nytten tekee moista.
        Ja istuessa nimenomaan etutassut kääntyy, ja ranne nivelen kohta tuntuu outo olevan.


      • Anonyymi
        kahjuu kirjoitti:

        Lisäksi kun koira on lihansyöjä niin sanotusti. en usko että ruuan siirto vähän proteeinisempaan auttaisi? voin olla väärässäkin!
        mutta olisiko apua noista kalsium/fosfori ja muista kun säätäisi?
        En ala mitään puuromössöä koiralle syöttämään.

        Kokemuksia kaipaan! :)
        Ja kiitos kaikille jo vastanneille :)
        Koiraa on kehuttu aina eläinlääkärissä että on suorat jalat ja ei takakorkea niin kummastuttaa mikä nytten tekee moista.
        Ja istuessa nimenomaan etutassut kääntyy, ja ranne nivelen kohta tuntuu outo olevan.

        jep jep..ihmisten ei pidä ottaa mitään eläintä kun eivät osaa mitään..ruokaa lihaa kalaa kaikkea mitä luonnossakin..paska papanasäkki pelkkää skeidaa..ilman näitä ei olisi ihottumia sun muuta


    • kahjuu

      Koirani on kahden rodun vahinko lapsi, molemmat vanhemmat näyttelytähtiä eikä kasvuhäiriöitä ja sen vuoksi kasvattaja ei juurikaan sanoa, hän on syöttänyt kaikki pennut hauhau markettiruualla ilman ongelmia mutta meillä ei sopinut.
      eukanuba on nyt vähemmän kalsium/fosfori ja muita pitoisuuksia pitävä ja ehkä hivenen on kipuili hävinnyt mutta kääntyvät silti.
      kasvupatit ranteissa on edelleen, missä iässä kuuluisi hävitä? ei ole säkää kasvanut enää kuitenkaan?
      ja koira on luonnostaan hoikahko ei ole raskasrotuisten jälkeläinen.
      osaako kukaan sanoa ruokamerkkiä esim mihin eukanuba kannaisi vaihtaa tai noista pitoisuuksista mikä voisi auttaa?
      vien kyllä eläinlääkäriin jos tarvis mutta toistaiseksi eivät ota kantaa sen enenpää.

      • j38722

        JaaH. Että sekulöi eli sekarotuinen piskli. Mistäpä sen "oikean" muodon tietää. Tulee, mitää sattuu tulemaan. Luonne on/voi olla sitä tai tätä. Ei kerro mitään, jos emä on joku fifi ja uros joku föfö tai nöpö ftw. Piskistä voi tulla jotain siittä välistä tai sitten ei. Voi kasvaa vaikka nursuksi tai jäädä hiirexi. Voi olla honkkeli tai winkkeli.
        Voipolla vaikka kui fixu tai saaqppaantyhymä tai jotai vlistä. Aina o arvotus, millane on karwotus. Kuolaa, räkyttää,syö ja pasottaa siinä ku muuttii.


      • Perimästä johtuva jos ei suoranainen kehityshäiriö, monilla roduilla on perimässä tota "länkisäärtä", mut jos kivuliaat on kävelynjälkeen niin se on ehkä pahin mahollinen... Jos kasvupatit on vielä niin mahdollisuus on että vielä suoristuvat.


      • uusiks eläinlääkä

        Kyllä eläinlääkärin pitää osata neuvoa ruoka-asiaa, vaihda lääkäriä.
        Myös luustossa voi olla kasvuhäriötä, nivelten kuvaus voisi olla aiheellinen.
        Kalkkia tarvitaan, ellei saa luita.
        Rupea antamaan pieniä luita, kanan kauloja, yms.


    • emävelho

      Tällainen mielipide:

      "Kasvava koira tarvitsee paljon enemmän proteiineja kuin aikuinen koira nimenomaan uusien kudoksien rakennusaineiksi.

      Proteiinien tarve kasvavalla koiralla ja kasvuhäiriöiden mahdollisena aiheuttajana on ollut väittelyn aiheena ja monien tutkimusten kohteena jo 80-luvulta.

      Tutkimuksissa ei ole todettu ylimääräisen proteiinin vaikuttavan negatiivisesti kasvavien koirien luuston kehittymiseen tai kalsiumin metaboliaan. Luuston mittauksissa ei todettu eroja luiden pituuksissa eri ryhmien välillä.Sen sijaan proteiinien liian vähäisellä saannilla on todettu olevan kasvua haittaavia vaikutuksia. Ruokintakokeissa 31,6% kuiva-aineesta proteiinia (vastaa n. 28,4% syötettynä) sisältävän ruuan ei todettu aiheuttavan ongelmia Tanskandoggin pentujen kasvulle.

      Kuivaruuissa proteiinitaso ilmoitetaan % kuiva-aineesta, mikä ei ilmaise sen sulavuutta ja laatua, eli sen hyödyllisyyttä koiralle. Huonolaatuinen proteiini( meat or chicken-by-products esim. kanan jalat ja nokat, keuhkot, jänteet) kasvattaa proteiini%, mutta ei hyödytä koiraa. Parempi tapa ilmaista proteiinin tuottama hyöty ja verrata eri tuotteita keskenään olisi ilmaista sen osuus tuotteen metaboloituvasta energiasta (ME).

      Varsinkin suuri rotuisten koirien ruokinnassa rasvan tuoman energian on oltava tasapainossa proteiinien tuottaman energian kanssa, jotta ei saada koiraa lihavaksi ennen kuin proteiinien sekä vitamiinien ja mineraalien tarve on tyydytetty. Eli jos ruuassa on runsaasti rasvaa, josta saadaan runsaasti energiaa, ei ruokaa voida syöttää tarpeeksi jotta proteiinien tarve täyttyisi."

      sivulta:http://www.nuottaniemenelainlaakari.com/koiranruokinnasta.htm

    • .....

      Käy kuvauttamassa koiraltasi selkä, lonkat ja kyynäreet! Ruokinta teillä on kunnossa, nou hätä. Jos kuvissa löytyy jotain poikkeavaa, ruokinta ei ole siihen syynä vaan perimä. Tsemppiä! :)

      • Ruokinta kunnossa? Eukanuba sisältää BHA:tä (Butyylihydroksianisoli) ja BHT:tä .Myöskin hills, royal cani ja pedigriini muumuassa sisältää bht:tä.

        Ja kasvatajien pitäisi tuntea oman rodun ruokinta, jos koira alkaa oireilee ja tulee kasvuhäiriöitä, niin se saatta ruokinnan vaihdolla onnistua, mutta asiaan pitää tarpeeksi ajoissa puuttua, siine vaiheissa kun lonkat alkaa oireilee niin silloin ainaoastaan on hoito ainaoa vaihtoehto. ap kannattaa otaa selvä mitä rodunomaisia vaatimuksia hänen koirien vanhemmat tarvii muummuassa ruokinnan suhteen ymm.

        Ihan minkä tahansa kokenneen koirankasvattajan neuvo on koittaa ruokinnan vaihdolla saada poistettu kasvuhäiriöt.

        Kaikki pennut on pentueeessa yksilöllisiä eikä kaikkile pennuiile sama ruoka käy, toiset kasvaa nopeammin ja toiset hitaammin kun samalla ruualla ruokitaan.

        Proteiinista voi vääntää peistä, mutta monikin koirien omistaja ja kasvattaja mitä haluaa kasvattaa isoja koiraa hitaaseen tahtiin antaa vähä proteiinista ruokaa tänäkin päivänä, mutta se ei poislue perimää etteikös koirille tulisi sairaita kyneriä ja lonkkia, mutta mahdolliset kasvuhäiriöt saadaan estettyä antamalla muummuassa, jos teollisesta antaa niin antaa aikuisen koiran teollista ruokaa.

        Alla on eräs kasvattajan mietteitä mitkä osa täälläkin kirjoittavista tietää ainakin nimeltä? Ja ihan lääkäriltä ja koirien kasvattajilta oikeassa elämässä kysymällä on kanssani samaa mieltä.

        Molossi enaltaehkäisee liian nopean kasvun vähä proteiinisella ruualla.

        Itse olen nähnyt isoja koiria mitkä on alle vuodenikäisenä samaa kokoa korkeuden kun massan osalta kun pitäisi olla 4-5 vuoden ikäiset olla.


        http://www.chicchoix.com/hoito-ohjeet/3_ruokinta.htm
        Muista seurata pennun kasvupatteja. jos huomaat minkäänlaista kasvupisteiden turpoamista, alaleuan liiallista kasvua muista heti siirtyä laimeampaan ruokaan. Edellinen onnistuu jatkamalla pentu tai juniori ruokaa riisillä tai makaronilla. Voit myös siirtyä aikuisten kuivamuonaan vastaavilta edellä mainituilta valmistajilta.


    • Mistähän päin aloittaj kyselee neuvoja?
      Jotkut harvat eläinlääkärit ovat perehtyneet ruokintaan ja voivat laskea pennulle oikean ruoan määrän, jota sitten tarkistetaan välillä kasvun mukaan. Tällä voidaan myös korjata kasvuhäiriöitä. Yksi tuollainen eläinlääkäri voisi olla Vihdissä Finin ratsutilalla..

    • nnnn.
      • molossi ei rek

        En tiedä mitä tarkoitat,ettei näy ulospäin,mutta oireilut usein näkyy.Tosin riippuen asteesta,onko rikkoa ja myös kipukynnyksestä,niin välttämättä ei aina oireilua huomaa,ellei ihan pahimmasta päästä ole.Tosin usein veikkaan,että kyse on ehkäpä siitä,että kyllä se koira jotain oirehtiikin,mutta niin pienesti,että ei välttämättä kaikki oireita huomaa tai tunnista.


    • Ruokailija :)

      Ehkä on parempi että otat kuvan koirasi tilasta eli niitä tassuista lähetät kasvattajalle ja kuuntelet mitä hänellä on sanottavaa koska ulkopuolisten on todella vaikeeta lähteä arvioimaan mistä se johtuu jos ei saa koko kuvaa.

      Esim: Rotu/ uros/narttu / missä asut esim kerrostalo onko hissiä vai ei perinnöllisyys seikat kaikki vaikuttaa kaikkeen ei vain yksi ainut asia vaan kaikkien summa :)

      Jk! Vaihda eläinlääkäriä ei tollasella tee mitään.

    • llllllllllllllllllll

      En lukenut muita vastauksia koska kiire, mutta tosiaan:

      Miten olen ymmärtänyt niin koiran jalat eivät todellakaan väänny normaalin ruuan antamisesta. On tavallista, että isojen rotujen koirien jalat vääntyilee kasvamisvaiheessa. Ne yleensä kääntyvät takaisin paikoilleen kun kehittyy.
      Jos ei ja koiralla on geeneissä virhe, niin se tulee jos on tullakseen, eikä ruokinta vaikuta siihen.

      Uskomus ruuan vaikutuksesta on syntynyt siitä, kun jalat vääntyneet, niin on menty vaihtamaan ruokaa ja hups koiran jalat onkin just sopivasti kasvaneet normaaliksi, joka olisi siis tapahtunut _joka_tapauksessa_, ruuasta huolimatta.

      • 2000-luku kutsuu

        Juuri oltiin treenaamassa huonosta hoidosta takaisin ostettua isoa pentua; jalat oli vääntyneet miten sattuu vänkyröiksi väärästä ruuasta, halpispenturuokaa lähes vuoden ikäiseksi, ja siitä että pentua oli häkitetty eli liikunnan puutteesta; ruokavaliolla ja varovaisella liikuttamisella jalat saatiin kasvamaan suoriksi: suora ääriesimerkki siitä miten vääränlaisella ravinnolla pilattiin, ja sopivalla ravinnolla korjattiin. Peruste aloittaa pennun kuntoutus ja miksi se olisi kannattavaa: koiran vanhemmat olivat pitkälle tutkittuja ja tervejalkaisia, eli perimä oli tervettä.

        Kaverin isoksi kasvavalle koiruudelle tuli niin isot viat etujalkoihin, että pari eläinlääkäriä ehdotti leikkausta, kolmas laski ravinnon määrän, jolla jarrutettiin korjattiin kasvun suunta; jalostettu koko ja nopea kasvu on riski kasvulle.

        On varsin tavallista että pennulle annetaan liikaa ruokaa mikä aiheuttaa liian nopeata kasvua.

        Nykykoirat eivät ole mitään suden lähisukulaisia, vaan pitkälle jalostettuja rotuja, varsinkin isoilla roduilla voi olla tarkkoja vaatimuksia ravinnon suhteen. Ihmiset harvoin tiedostavat ja tietävät kaikki ravintoaineiden vaikutukset, niiden suhteita, saati määrää, ihan samalla tavalla kuin ihmisillä on käsitys oman ruokavalionsa terveellisyydestä eli katsoo vaan tilastoja miten ylipaino ja kaikenlaiset muut terveysongelmat vaan lisääntyvät.... Kaikki eivät selity vanhoilla uskomuksilla.


      • Tottakai jos pentu ei saa liikuntaa ja sitä häkitetään ja lisäksi liian vähän/liian kevyttä ruokaa, niin tottakai sillä voidaan vaikuttaa kasvuun negatiivisesti!

        Normaalia liikuntaa harrastava ja kunnon ruokaa syövä koira ei ole millään lailla verrattavissa kertomasi tarinan koiraan.

        "Kaverin isoksi kasvavalle koiruudelle tuli niin isot viat etujalkoihin, että pari eläinlääkäriä ehdotti leikkausta, kolmas laski ravinnon määrän, jolla jarrutettiin korjattiin kasvun suunta; jalostettu koko ja nopea kasvu on riski kasvulle."

        Höpöhöpö, todennäköisesti pentu olisi kasvanut suoraksi ihan ilman ''jarrutustakin'', vielä kun kaiken lisäksi ainoastaan aliravitsemalla voidaan ainoastaan hidastaa kasvua ja se ei ole mistään päin tervettä.

        Oma koirani on muunmuassa ollut pari päivää vänkyräjalkainen ja söi kunnon ruokaa koko kasvuikänsä. Jalat suoristuivat ihan itsellään, eikä millään aliravitsemisella.

        "On varsin tavallista että pennulle annetaan liikaa ruokaa mikä aiheuttaa liian nopeata kasvua."

        Ei muuten ole mahdollista. Pennusta tulee korkeintaan LIHAVA ja se on mille tahansa kasvavalle luustolle huonoksi. Kasvunopeuteen ei voi vaikuttaa kuin pahasti nälkiinnyttämällä.

        Mitenköhän mitkään isot eläimet tällä maapallolla pärjää, kun kukaan ei ole keventämässä niiden ruokia............


        http://www.katiska.info/koira/lyhyt-oppitunti-kasvuun/


      • Vanha ketju, mutta kumminkin...

        Jokusia vuosia sitten eräs tuttu oli käyttänyt kasvuhäiriöistä koiraansa eräällä edesmennellä tunnetulla ja arvostetulla ortopedillä.
        Kyseinen lääkäri märäsi ensimmäiseksi koiran perunamuussikuurille...
        Eli ravintoa "laihemmaksi". .. Eikä ollut ensimmäinen kerta häneltä.

        Ehkä riippuu sitten rodusta, vaikka oma mielipiteeni on, että terveelliseen kasvuun ei kuulu mikään koipien vänkyryys. Ja kaikilla roduilla se ei todellakaan korjaannu itsestään. Jos omien isojeni tyyppisten jalat on vinksallaan, ne ei korjaannu itsestään. Joisaakin tapauksissa, kun riittävän aikaisin on puututtu, on muutosta saatu. Mutta ei kaikissa lainkaan.

        Ruokinnasta sen verran, että kotiruokakoirat vaan kehittyy huomattavasti hitaammin, kuin kuivamuonalla syötetyt. Ne on pääasiassa paljon myöhemmin valmimpia, kuin teollisella ruokitut.
        Ja mielenkiintoista sinänsä, että esim. omilla kääpiöillä se menee ihan saman kaavan mukaan, kun noilla isoilla raskaillakin on mennyt. Ja samaa on sanoneet muut tuntemani samoin ruokkivat tuttuni.

        "Mitenköhän..." niillä ei ole geneettistä perimää, joka altistaa kasvuhäiriöille ja luustovioille. Luonto rankaa kovalla kädellä huonot pois nopeaan. Eikä ne pääse jatkamaan sukuaan.
        Ja toisaalta, onkohan se ruokakaan verrattavissa koirien ruokaan. Saako samassa määrin säännöllisesti vitamiinejä ym. Välttämättä kaikki elukat ei saa ruokaa edes niin sännöllisesti.
        Siinäpä sitä tutkimisen saraa, kuinka "vahvaa" tai ei ne syövätkään ;D ottaen myös määrät huomioon.


      • molossi kirjoitti:

        Vanha ketju, mutta kumminkin...

        Jokusia vuosia sitten eräs tuttu oli käyttänyt kasvuhäiriöistä koiraansa eräällä edesmennellä tunnetulla ja arvostetulla ortopedillä.
        Kyseinen lääkäri märäsi ensimmäiseksi koiran perunamuussikuurille...
        Eli ravintoa "laihemmaksi". .. Eikä ollut ensimmäinen kerta häneltä.

        Ehkä riippuu sitten rodusta, vaikka oma mielipiteeni on, että terveelliseen kasvuun ei kuulu mikään koipien vänkyryys. Ja kaikilla roduilla se ei todellakaan korjaannu itsestään. Jos omien isojeni tyyppisten jalat on vinksallaan, ne ei korjaannu itsestään. Joisaakin tapauksissa, kun riittävän aikaisin on puututtu, on muutosta saatu. Mutta ei kaikissa lainkaan.

        Ruokinnasta sen verran, että kotiruokakoirat vaan kehittyy huomattavasti hitaammin, kuin kuivamuonalla syötetyt. Ne on pääasiassa paljon myöhemmin valmimpia, kuin teollisella ruokitut.
        Ja mielenkiintoista sinänsä, että esim. omilla kääpiöillä se menee ihan saman kaavan mukaan, kun noilla isoilla raskaillakin on mennyt. Ja samaa on sanoneet muut tuntemani samoin ruokkivat tuttuni.

        "Mitenköhän..." niillä ei ole geneettistä perimää, joka altistaa kasvuhäiriöille ja luustovioille. Luonto rankaa kovalla kädellä huonot pois nopeaan. Eikä ne pääse jatkamaan sukuaan.
        Ja toisaalta, onkohan se ruokakaan verrattavissa koirien ruokaan. Saako samassa määrin säännöllisesti vitamiinejä ym. Välttämättä kaikki elukat ei saa ruokaa edes niin sännöllisesti.
        Siinäpä sitä tutkimisen saraa, kuinka "vahvaa" tai ei ne syövätkään ;D ottaen myös määrät huomioon.

        "Jokusia vuosia sitten eräs tuttu oli käyttänyt kasvuhäiriöistä koiraansa eräällä edesmennellä tunnetulla ja arvostetulla ortopedillä.
        Kyseinen lääkäri märäsi ensimmäiseksi koiran perunamuussikuurille...
        Eli ravintoa "laihemmaksi". .. Eikä ollut ensimmäinen kerta häneltä."

        Ihan hirvittävän kuuloista. Perunamuusia kasvavalle koiralle? Ei jeesus...
        Jotkut uskomukset on sitkeässä.
        Noh, onneksi koira parani, vaikka hirveän kamalalta ruokavaliolta kuulostaakin.

        "Ehkä riippuu sitten rodusta, vaikka oma mielipiteeni on, että terveelliseen kasvuun ei kuulu mikään koipien vänkyryys. Ja kaikilla roduilla se ei todellakaan korjaannu itsestään. Jos omien isojeni tyyppisten jalat on vinksallaan, ne ei korjaannu itsestään. Joisaakin tapauksissa, kun riittävän aikaisin on puututtu, on muutosta saatu. Mutta ei kaikissa lainkaan."

        Ei toki terveelliseen, siinä on jalostuksessa menty metsään pahasti. Ja jossei korjaannu, on menty todellakin pahasti metsään ja täysillä päin sitä mäntyä.
        Siihen ei kuitenkaan ruokinnalla voi vaikuttaa, kuin hidastamalla kokonaisvaltaista kasvamista nälkiinnyttämällä ja sillä ei vahvoja luita tule.
        Nämä tapaukset joiden jalat on korjaantunut kun on "puututtu", todennäköisesti olisi korjaantuneet ilmankin ''puuttumista'', mutta kun halutaan uskoa niin mikäs siinä...

        Oman koirani jalat olivat vänkyrät ja korjaantuivat vahvalla ruualla ihan itsekseen. Yksinkertaisesti toinen puoli otti kiinni, kun kehittyi.
        Samoin oli tämä koira takakorkea aluksi pitkäänkin - sekin korjaantui ajan kanssa, kun toinen pää otti kasvussa kiinni.
        Oma rotuni on raskasrakenteinen ja etupäästään jykevä. Monet suosittelevat tämänkin rodun kanssa kevyempää ruokaa, mutta en moiseen sattuneesta syystä suostunut. Hyvä tuli. :)


      • "Ihan hirveältä ..." Sen verran täytyy tarkentaa, että ei hän koirille pelkkää muussia "määrännyt", vaan osa vaihdettiin siihen. Taisin kirjoittaa nyt aika epäselvästi :D
        Itse en kyllä tuon mainitun lääkärin kohdalla puhuisi uskomuksista...Kun oli todellakin pitkän ja arvostetun uran tehnyt, ja hyvinkin tunnettu myös siis ortopedinä.
        Ei siis hänen mielipiteensä ollut mitään joltain nettien sivustoilta luettuja juttuja :D, vaan ihan perustui pitkäaikaiseen ja voipi sanoa, rautaiseen ammattitaitoon ja kokemukseen. Nimenomaan siis siihen, mistä oikea tietämys tulee...

        Nälkiinnyttäminen on vähän eri asia, kuin "vahva ruoka"/"vähemmän vahva".
        Taas kun miettii, mitä ennenvanhaan, niin voipi sanoa, ettei terveystilanteet ainakaan parempaan ole menneet...
        Ennenvanhaan, kotiruuat ei suinkaan olleet vahvoja. Aika minimiä vedettiin, jos nyt tämän päivien ylipäätään safkoihin verrataan. Plutot, Lupat ym. ekat kuivasafkat ei yltänyt lähellekkään pitoisuuksiin, joita nyt on nykysafkoissa. Hyvin silloin kummasti vaan niillä moni porskutti.

        Minulla ei ole yksikään koira vänkyränä kasvanut. Ja korjaantuu sitten joltain rodulta itsestään, tai sitten ei, niin mielestäni silloin on jotain pielessä. Perinnöllisyys on oma juttunsa, mutta tuskin se rotumääritelmä kertoo, että koira kasvaa vinkurana :D
        Joten, niin ennen, kuin nytkin, moni on kuitenkin sitä mieltä, että ruoka vaikuttaa...
        Se, että koira kasvaa "vinksallaan", on myös suuri riski lihaksille, sitä kautta taas nivelille myös. Ja saattaapi altistaa niin kasvuhäiriöille, kun myös luustovioille myöhemmin. jotka sitten saattaa oireilla myöhemmin tai näkyä vasta kuvissa.
        Joten itse allekirjoitan vanhojen vaativien rotujen kasvattajien (ja omien kokemuksien kautta) ja myöskin monen lekurin mielipiteen siitä, että koiran olisi hyväksi kasvaa suht tasaisesti :). Ja myöskin kehittyä hitaasti, eikä näyttää jo junnunakin melkein aikuiselta...

        Mutta joo, ikuisuusasioita ja kukin tyylillään :)
        Itse arvostan kumminkin aina ensisijaisesti kokemusta. Ja nimenomaan useamman koiran, alusta loppuun. Että ne tulokset tosiaan sitten näkee myös. Ja kun tietyistä asioista puhutaan, niin myös kokemuksesta vaativamman tason. Oli sitten kymysys kouluttamisesta tai ruokkimisesta.
        Joten pidän kiinni siitä, mitä vanhat parrat sanoi vuonna kuokka ja kirves enemmänkin intoa, kuin taitoa puhkuvalle tulevalle koiraharrastajalle :D eli näyttö ja kokemus :)


      • "Nälkiinnyttäminen on vähän eri asia, kuin "vahva ruoka"/"vähemmän vahva".
        Ennenvanhaan, kotiruuat ei suinkaan olleet vahvoja. Aika minimiä vedettiin, jos nyt tämän päivien ylipäätään safkoihin verrataan. Plutot, Lupat ym. ekat kuivasafkat ei yltänyt lähellekkään pitoisuuksiin, joita nyt on nykysafkoissa. Hyvin silloin kummasti vaan niillä moni porskutti."

        Pointti olikin siinä, että vain ''vähemmän vahvalla'' ruualla ei pysty, voi, kykene vaikuttamaan kasvunopeuteen mitenkään merkittävästi.
        Pitäisi olla nälkääkuurilla/täysin vitamiiniköyhää kakkaa suoraan sanoen, että sillä voisi hidastavasti vaikuttaa kasvunopeuteen jonka geenit ovat määränneet.

        Ja jep, porskuttihan nuo, pärjäähän ne tuolla Pohjois-Koreassakin aivan ala-arvoisella ruualla nälkiinnytettyinä pakkotyössä. Ei se silti tarkoita, että moinen olisi hyväksi, terveellistä tai mitenkään moraalisesti ok ruokkia tällä tavalla ihmistä taikka eläintä.

        Kukaan siis ei ole missään nimessä väittänyt, että huonollakin ruualla ei PÄRJÄISI, mutta nimenomaan sitä se on, pärjäämistä.
        Yksi toinen suuri syy on myös varmasti jalostus, jota myöskin tässä keskustelussa hakenut takaa. Nimenomaan näitä koiria jalostavien kasvattajien tulisi ottaa vastuuta siitä mitä teettävät. Vinkurajalkaisuus kun tulee suurimmaksi osaksi ihan vaan perimästä, ei siitä ruuasta - sepä tässä onkin pointti.

        Ei siis syytetä ruokaa, vaan kasvattajien valintoja lisäännyttää näitä vänkyräjalkoja! :D

        "Joten itse allekirjoitan vanhojen vaativien rotujen kasvattajien (ja omien kokemuksien kautta) ja myöskin monen lekurin mielipiteen siitä, että koiran olisi hyväksi kasvaa suht tasaisesti :). Ja myöskin kehittyä hitaasti, eikä näyttää jo junnunakin melkein aikuiselta..."

        Eläinten poikaset kasvavat nopeasti. Nisäkkäät imevät emänsä hyvin energiapitoista ja ravinteita sisältävää maitoa, koska niiden kuuluu sitä luonnollisesti saada - sillä energiarikkaalla maidolla ne saavat jaksamisensa siihen nopeaan kasvamiseensa ja kaikki palikat joita ne mm. siihen hyvään luustoon ja lihaksiin tarvitsevat.
        Jos poikanen ei saa rakennuspalikoita ruuasta, se ottaa ne muualta, kuten vaikkapa lihaksista ja luustosta. Eli jättämällä ravinteet minimiin, saa aika varmasti nimenomaan mm. heikompiluustoisia koiria aikaan, koska edelleenkään kasvunopeutta ei voi säädellä, vaan koira ottaa aina jostain sen mitä puuttuu - se on luonnon oma turvatoimi.


    • threeam

      Jalat EIVÄT väänny "liian vahvalla" ruualla. Liian heikolla ruualla tosin voi niin käydä. Ja eukanuba on huonoa ruokaa.
      Koira ei ole suden lähisukulainen enää, se on totta. Mutta koiralla on melkeinpä täysin samanlainen ruuansulatuselimistö kuin sudella.
      Jalkojen vääntyminen kuuluu kasvuun. Kun rintakehä kehittyy nopeampaa, se on painavampi, niin jalat saattavat vääntyä ulospäin. Mutta nekin kyllä kasvavat, voimistuvat ja suoristuvat ajan myötä.

      Katiskan sivuilla on hyvin esitettyjä asioita.

      "Kasvuun ei kyetä käytännössä vaikuttamaan ruokinnalla kuin aiheuttamalla koiralle vakavia puutostiloja. Ravinnolla voidaan kiihdyttää kasvua vain muutamissa poikkeustilanteissa, kuten imeväisenä, mutta silloinkaan nopeutta ei voida kontrolloida."

      "Jos koiran kasvua pyritään hidastamaan vähentämällä sen ruuasta mm. proteiinia ja rasvaa, niin sen kasvua saatetaan saada hidastettua, jos puutos on tarpeeksi vakava"

      "Puutoksella aiheutetulla kasvun hidastumisella ei siis saavuteta tasaisempaa ja hitaampaa kasvua, vaan epätasaisia kasvupyrähdyksiä."

      • Tiesitkö että isot rodut vaikka bulmastiffien paras lonkkakuva ikä on 2-2,5 vuoden iässä, koska luuston kehtys jatkuu noin 2 -2,5 ikään asti.

        Kyllä liian vahvalla ruuallakin koirille aiheutetaan kasvuhäiriötä siinä kun heikollakin ruuualla et se siitä.

        Koira jos saa tasapainoista ruokaa ei tule jalkojen vääntymistä, myöskin pennun takakorkeus on merkki väärästä ruokinnasta.

        Kuvassa on koira mikä on tasapainoisesti kasvannut, tasapainoista ruokaa saannuut, ei vääntynneitä etujalkoja ja rintakehä kasvoi muun kropan kanssa oikeaoppisesti, koiralla jalostusnetissä on tiedot että on tervelonkainen koira. nokisuus lähti iän myötä rintakehästä kun myöskin naamassa.
        Myöskin on jalostusnäyttöä jälkeläisissä et miten se menikään jos eläinlääkärin ja rodun asiantuntijan neuvoja uskotaan ruokinnassa eikä katiskan oppeja.

        Koira suuret rodut kehittyy nopeitten ensimmäisen 6 kuukuden aikana silloin pitää kaikista tarkoimmin olla ruokinnan suhteen ettei tulee liian nopeata kasvua, myöskin laihoille koirille tulee kasvuhäiriöitä siinä kun lihavillekkin koirille, silloin pitää miettiä ruokinnan vaihtoa se saattaa pelastaa koirat ettei tarvii pahimmasa tapauksessa koirien lonkkia leikellä. Katto nyt tarkkaa ja muutkin onkos väärät säret koiralla, missään vaiheessa ei kasvuvaiheessa koiralla ollut, kyllä mielummin jokainen haluaa koirat ei sairastele ja se on yksi syy kun annetaan jos kuivamuonasta puhutaan isoille koirille pentuna aikusen koiran ruokaa minimoidakseen riskit peritötekijöille ei voi mitään lonkkien ja kyynerien suhteen mutta kasvuhäiriöön voi vaikuttaa. Mun ei tarvii pst netistä luntailla asioita muutakuin vahvistaakseen omia kirjoituksiani, yhtään koirakirjaa en loppuunasti ole lukennut enkä katso aiheeliseksikaan lukea, koirien kotiruokien suhteen ravintooppi on melkein samaa kun ihmisillä koirille muokaten ravinteet, joskus voisi laittaa tänne jos jaksan laskea koirien painonmukaiset energiatarpeet, mutt voin lonkalta heittää isot rodut aikuset bulmastiffit joutuu kotiruokaa syömään noin 1- 1,5 kiloa päivässä
        http://i7.aijaa.com/b/00555/13287951.jpg


      • threeam
        power.light kirjoitti:

        Tiesitkö että isot rodut vaikka bulmastiffien paras lonkkakuva ikä on 2-2,5 vuoden iässä, koska luuston kehtys jatkuu noin 2 -2,5 ikään asti.

        Kyllä liian vahvalla ruuallakin koirille aiheutetaan kasvuhäiriötä siinä kun heikollakin ruuualla et se siitä.

        Koira jos saa tasapainoista ruokaa ei tule jalkojen vääntymistä, myöskin pennun takakorkeus on merkki väärästä ruokinnasta.

        Kuvassa on koira mikä on tasapainoisesti kasvannut, tasapainoista ruokaa saannuut, ei vääntynneitä etujalkoja ja rintakehä kasvoi muun kropan kanssa oikeaoppisesti, koiralla jalostusnetissä on tiedot että on tervelonkainen koira. nokisuus lähti iän myötä rintakehästä kun myöskin naamassa.
        Myöskin on jalostusnäyttöä jälkeläisissä et miten se menikään jos eläinlääkärin ja rodun asiantuntijan neuvoja uskotaan ruokinnassa eikä katiskan oppeja.

        Koira suuret rodut kehittyy nopeitten ensimmäisen 6 kuukuden aikana silloin pitää kaikista tarkoimmin olla ruokinnan suhteen ettei tulee liian nopeata kasvua, myöskin laihoille koirille tulee kasvuhäiriöitä siinä kun lihavillekkin koirille, silloin pitää miettiä ruokinnan vaihtoa se saattaa pelastaa koirat ettei tarvii pahimmasa tapauksessa koirien lonkkia leikellä. Katto nyt tarkkaa ja muutkin onkos väärät säret koiralla, missään vaiheessa ei kasvuvaiheessa koiralla ollut, kyllä mielummin jokainen haluaa koirat ei sairastele ja se on yksi syy kun annetaan jos kuivamuonasta puhutaan isoille koirille pentuna aikusen koiran ruokaa minimoidakseen riskit peritötekijöille ei voi mitään lonkkien ja kyynerien suhteen mutta kasvuhäiriöön voi vaikuttaa. Mun ei tarvii pst netistä luntailla asioita muutakuin vahvistaakseen omia kirjoituksiani, yhtään koirakirjaa en loppuunasti ole lukennut enkä katso aiheeliseksikaan lukea, koirien kotiruokien suhteen ravintooppi on melkein samaa kun ihmisillä koirille muokaten ravinteet, joskus voisi laittaa tänne jos jaksan laskea koirien painonmukaiset energiatarpeet, mutt voin lonkalta heittää isot rodut aikuset bulmastiffit joutuu kotiruokaa syömään noin 1- 1,5 kiloa päivässä
        http://i7.aijaa.com/b/00555/13287951.jpg

        Ei sitä tarvitse lunttia, vaan voi ottaa selvää muualtakin kuin vain oman mielipiteen mukaan. Katiska sentään perustelee että miksi näin on. Hän ei perusta tietämystään mielipiteeseen vaan on itse tutkinut asiaa monelta kannalta.

        Ja vahva ruoka ei vieläkään väännä koiran jalkoja. Liian heikko ruoka voi sen tehdä ja perimä vaikuttaa siihen myös. Mutta jos pennulle antaa liikaa ruokaa ja se lihoo, kasvuhäiriöitä voi kehittyä kun ylipaino painaa jalkoja vinoon.


      • llllllllllllllllllll
        threeam kirjoitti:

        Ei sitä tarvitse lunttia, vaan voi ottaa selvää muualtakin kuin vain oman mielipiteen mukaan. Katiska sentään perustelee että miksi näin on. Hän ei perusta tietämystään mielipiteeseen vaan on itse tutkinut asiaa monelta kannalta.

        Ja vahva ruoka ei vieläkään väännä koiran jalkoja. Liian heikko ruoka voi sen tehdä ja perimä vaikuttaa siihen myös. Mutta jos pennulle antaa liikaa ruokaa ja se lihoo, kasvuhäiriöitä voi kehittyä kun ylipaino painaa jalkoja vinoon.

        Juuri näin mäkin asian käsitin ja tarkoitin, kuten threeam selitti.


      • threeam kirjoitti:

        Ei sitä tarvitse lunttia, vaan voi ottaa selvää muualtakin kuin vain oman mielipiteen mukaan. Katiska sentään perustelee että miksi näin on. Hän ei perusta tietämystään mielipiteeseen vaan on itse tutkinut asiaa monelta kannalta.

        Ja vahva ruoka ei vieläkään väännä koiran jalkoja. Liian heikko ruoka voi sen tehdä ja perimä vaikuttaa siihen myös. Mutta jos pennulle antaa liikaa ruokaa ja se lihoo, kasvuhäiriöitä voi kehittyä kun ylipaino painaa jalkoja vinoon.

        Ei se ylipaino ole ainoa syy, vaan myöskin jotkut koirat ovat laihoja kasvavat korkeuskasvua liian nopeasti, jolloin eturaajat saattavat kasvuvaiheessa näyttää ulospäin, siitä saattaa koiralle tulla ongelmia ja lääkäri reissujakin.

        Siksi moni kasvattaja yriittää saada ravinnon muutoksella saada ongelman korjattua tai antavat mielummin aikuistenkoirien kuivamuonaa, mutta ehkä mielestäsi kasvattajien kokemuksista et välitä? tai linkin ihmistä mikä luennoi koira-asiostakin tai muita koirien omistajia ja kasvattajista puhumatttakaan?millä on tietoa asioista tänäkin päivänä pennun ruokinnasta ja tietoa puuttua ongelmaan jos koiralle tulee kasvuhäiriöitä.

        Itse tuossa ei kaunkaan aikaan sitten kun luin yli 30 maineekasti koirarotua kasvatajan mietteitä aiheesta kun kävin kotisivullaan muuten vaan.

        Muummuassa sekaruokinallakin saadaan kasvuhäiriöitä, annetaan yhtäaikaa kuivamuonaa ja lihaa pentukoiralle.

        Mitä tulee laihaan ruokaan Eräs vuolasvirta palkitun kasvattajan pennunostajalle lääkäri oli kasvuhäiriön syyksi epäillyt kasvattaja olisi pennut puurolla pelkästään ruokkinnut.
        Perimä on yksi asia aivan oikein mutta ruokinallakin saadaan myöskin sörsittyä lonkkia ja kyynernivelet pennulla sekä onnettomuudet.

        Ei muumuassa kaikki aikusena sairaslonkaiseksi todetut koirat kärsi pentuna kasvuhäiriötä ja kipuja, mutta tervelonkaisten koirien jälkeläiset saattaa kärsiä, siinä yksi tekijä on väärä ruoka ja onnettomuudet.

        Linkin koirankasvattajalla on vuosien omakohtainen kokemus koirista niin kun monillakin muillakin ihmisillä ja hän hyvin jukituo täyteaineesta penturuokaan sekä aikuisen koira ruokinnan siirtymiseen. Lue katsikaa jos tykkäät siitä mutta linkin kasvattaja hyvin julkituo ettei ole vaan yhtä tapaa koiria ruokkia.

        http://www.chicchoix.com/hoito-ohjeet/3_ruokinta.htm
        Muista seurata pennun kasvupatteja. jos huomaat minkäänlaista kasvupisteiden turpoamista, alaleuan liiallista kasvua muista heti siirtyä laimeampaan ruokaan. Edellinen onnistuu jatkamalla pentu tai juniori ruokaa riisillä tai makaronilla. Voit myös siirtyä aikuisten kuivamuonaan vastaavilta edellä mainituilta valmistajilta.


      • power.light kirjoitti:

        Ei se ylipaino ole ainoa syy, vaan myöskin jotkut koirat ovat laihoja kasvavat korkeuskasvua liian nopeasti, jolloin eturaajat saattavat kasvuvaiheessa näyttää ulospäin, siitä saattaa koiralle tulla ongelmia ja lääkäri reissujakin.

        Siksi moni kasvattaja yriittää saada ravinnon muutoksella saada ongelman korjattua tai antavat mielummin aikuistenkoirien kuivamuonaa, mutta ehkä mielestäsi kasvattajien kokemuksista et välitä? tai linkin ihmistä mikä luennoi koira-asiostakin tai muita koirien omistajia ja kasvattajista puhumatttakaan?millä on tietoa asioista tänäkin päivänä pennun ruokinnasta ja tietoa puuttua ongelmaan jos koiralle tulee kasvuhäiriöitä.

        Itse tuossa ei kaunkaan aikaan sitten kun luin yli 30 maineekasti koirarotua kasvatajan mietteitä aiheesta kun kävin kotisivullaan muuten vaan.

        Muummuassa sekaruokinallakin saadaan kasvuhäiriöitä, annetaan yhtäaikaa kuivamuonaa ja lihaa pentukoiralle.

        Mitä tulee laihaan ruokaan Eräs vuolasvirta palkitun kasvattajan pennunostajalle lääkäri oli kasvuhäiriön syyksi epäillyt kasvattaja olisi pennut puurolla pelkästään ruokkinnut.
        Perimä on yksi asia aivan oikein mutta ruokinallakin saadaan myöskin sörsittyä lonkkia ja kyynernivelet pennulla sekä onnettomuudet.

        Ei muumuassa kaikki aikusena sairaslonkaiseksi todetut koirat kärsi pentuna kasvuhäiriötä ja kipuja, mutta tervelonkaisten koirien jälkeläiset saattaa kärsiä, siinä yksi tekijä on väärä ruoka ja onnettomuudet.

        Linkin koirankasvattajalla on vuosien omakohtainen kokemus koirista niin kun monillakin muillakin ihmisillä ja hän hyvin jukituo täyteaineesta penturuokaan sekä aikuisen koira ruokinnan siirtymiseen. Lue katsikaa jos tykkäät siitä mutta linkin kasvattaja hyvin julkituo ettei ole vaan yhtä tapaa koiria ruokkia.

        http://www.chicchoix.com/hoito-ohjeet/3_ruokinta.htm
        Muista seurata pennun kasvupatteja. jos huomaat minkäänlaista kasvupisteiden turpoamista, alaleuan liiallista kasvua muista heti siirtyä laimeampaan ruokaan. Edellinen onnistuu jatkamalla pentu tai juniori ruokaa riisillä tai makaronilla. Voit myös siirtyä aikuisten kuivamuonaan vastaavilta edellä mainituilta valmistajilta.

        Tähän voisin laittaa vahvavasta ruuasta viellä esmerkkiä sieltä ääripäästä elävästä elämästä.

        Muummuassa kuvan koiran pennuostajan meinasi ostaa ominpäin aktiivi koiran ruokaa pennulle, onneksi oli rotuyhdistyksen puheenjohtana toiminnut ja arvostettu koiran kasvattaja samaan aikaan eläikaupassa ja sai pennuostajalle puhuttua järkeä. Jos koira olisi syönnyt ks ruokaa ei siinä perimät mitkä pennun vanhemmilla olisi millään tavalla autannut, samalla tavalla saatta jotkut koirat penturuokaa syödessääkin liian nopeasti kehttyä vaika lonkkien ja kyynerien kohdalta olisi kuinka hyvät perimät ks kuvan koiralla jalostusinexi on yli 100 lonkissa ja kyynereissä


      • molossi ei rek

        "Jalat ei vät väänny..." Pääasiassa kasvuhäiriö,ja kyllä sanoisin,että ruokinnalla on suuri osuus.MUTTA,jos ei perimässä ole alttiutta kasvuhäiriöihin,luustovikoihin ym.niin ruokinnan täytyy olla jo ihan eläinsuojelulullisesti vinksallaan,että sill' saa vahinkoa aikaiseksi.

        Koira on ihan jalostuksen tuote.Se on jo niinpaljon muuttunut jalostuksen,evoluuton mukana,että on aika kaukana sudesta.Ruuansulatus myös jo niin paljon,ettei sitä nyt voi oikein verrata.

        Itse harrastan niin luustollisesti vaativia rotuja,kuin "helppoakin".Ja olen kyllä sitä mieltä,että jalkojen vääntyminen ei MISSÄÄN nimessä kuulu kasvuun.Eikä missään nimessä ainakaan luustollisesti vaikeissa rodussa.Se on aina merkki,että jotain on pielessä,ja todella harvoin menee vaan kasvun myötä pois.Se sitten,jos on jotain rotuja,joilla on normaalia kasvaa "vinksallaan",en tiedä...

        Itse olen kyllä siis sitä mieltä,että ruokinnalla on osuutensa.Vaikkakin perimä määrää eniten.
        Ei tarvi kuin verrata puhtaasti kotiruualla kasvaneita koiria teollisesti ruokittuihin,niin ero on kuin yöllä ja päivällä.Sekä kasvu,että kehittyminen.lopullinen massa ym.tulee paljon hitaammin kuin teollisin ruokituin toverein.Ja pätee ihan isoihin kuin pieniin.Isoilla ero on tosin huimimmin nähtävillä.
        Noh,onhan eri mielipiteitä,jopa eläinlääkäreitäkin myöten.
        Itse näissä asioissa luotan kuitenkin vaan ja ainoastaan kokemukseen ja selvään näyttöön.

        Katiska on ihan hieno tekele,ja ison homman tekijä on tehnyt.Siitä kunnia Jakelle.
        Se sitten,olenko itse kaikessa samaa mieltä,onkin eri asia...Ihan niin kuin muutkin,asioista voi olla hyvinkin eri mieltä,varsinkin jos mielipteet perustuu nimenomaan kokemukseen...Välttämättähän kaikki ei perustu,oli sitten kyse keskusteluista,kotisivuista ym.Myöskin itse näen eron siinäkin kokemuksesta,millaisista on kokemusta,suurenkin,varsinkin ravintoasioissa.On vähän eri asia,kun puhutaan luustollisesti hankalista roduista,kuin muista.Koska luustollisissa hankalissa ne virheet esiin tulee ihan "eri volyymilla",kuin geneettisesti perimältään terveiltä... ;)

        Niin,ja jos puhutaan,vahvasta ruuasta,niin ei se tarkoitakkaan,että ainut vaihtoehto on sille puutos.Se on taas turhaa kärjistämistä.
        Välissä on se harmaa alue,kuten monessa muussakin.Eli voidaan puhua vähemmän vahvasta ruuasta esimerkiksi.
        Puutoksessa ollaan kyse eläinsuojelullisesti jo pielessä olevasta,joka on siis todellakin ihan eri ja oma juttunsa.

        Aikoinaan yhdestä koirasta tuttu lekuri halusi ottaa pienen tutkimuksen,joka ruokittiin kotiruualla eli siis vähemmän vahvalla.Se toistettiin vanhana.Kaikki arvot oli erinomaiset.Ja sillä tiellä ollaan yhä :)


      • miksipoistit?
        molossi ei rek kirjoitti:

        "Jalat ei vät väänny..." Pääasiassa kasvuhäiriö,ja kyllä sanoisin,että ruokinnalla on suuri osuus.MUTTA,jos ei perimässä ole alttiutta kasvuhäiriöihin,luustovikoihin ym.niin ruokinnan täytyy olla jo ihan eläinsuojelulullisesti vinksallaan,että sill' saa vahinkoa aikaiseksi.

        Koira on ihan jalostuksen tuote.Se on jo niinpaljon muuttunut jalostuksen,evoluuton mukana,että on aika kaukana sudesta.Ruuansulatus myös jo niin paljon,ettei sitä nyt voi oikein verrata.

        Itse harrastan niin luustollisesti vaativia rotuja,kuin "helppoakin".Ja olen kyllä sitä mieltä,että jalkojen vääntyminen ei MISSÄÄN nimessä kuulu kasvuun.Eikä missään nimessä ainakaan luustollisesti vaikeissa rodussa.Se on aina merkki,että jotain on pielessä,ja todella harvoin menee vaan kasvun myötä pois.Se sitten,jos on jotain rotuja,joilla on normaalia kasvaa "vinksallaan",en tiedä...

        Itse olen kyllä siis sitä mieltä,että ruokinnalla on osuutensa.Vaikkakin perimä määrää eniten.
        Ei tarvi kuin verrata puhtaasti kotiruualla kasvaneita koiria teollisesti ruokittuihin,niin ero on kuin yöllä ja päivällä.Sekä kasvu,että kehittyminen.lopullinen massa ym.tulee paljon hitaammin kuin teollisin ruokituin toverein.Ja pätee ihan isoihin kuin pieniin.Isoilla ero on tosin huimimmin nähtävillä.
        Noh,onhan eri mielipiteitä,jopa eläinlääkäreitäkin myöten.
        Itse näissä asioissa luotan kuitenkin vaan ja ainoastaan kokemukseen ja selvään näyttöön.

        Katiska on ihan hieno tekele,ja ison homman tekijä on tehnyt.Siitä kunnia Jakelle.
        Se sitten,olenko itse kaikessa samaa mieltä,onkin eri asia...Ihan niin kuin muutkin,asioista voi olla hyvinkin eri mieltä,varsinkin jos mielipteet perustuu nimenomaan kokemukseen...Välttämättähän kaikki ei perustu,oli sitten kyse keskusteluista,kotisivuista ym.Myöskin itse näen eron siinäkin kokemuksesta,millaisista on kokemusta,suurenkin,varsinkin ravintoasioissa.On vähän eri asia,kun puhutaan luustollisesti hankalista roduista,kuin muista.Koska luustollisissa hankalissa ne virheet esiin tulee ihan "eri volyymilla",kuin geneettisesti perimältään terveiltä... ;)

        Niin,ja jos puhutaan,vahvasta ruuasta,niin ei se tarkoitakkaan,että ainut vaihtoehto on sille puutos.Se on taas turhaa kärjistämistä.
        Välissä on se harmaa alue,kuten monessa muussakin.Eli voidaan puhua vähemmän vahvasta ruuasta esimerkiksi.
        Puutoksessa ollaan kyse eläinsuojelullisesti jo pielessä olevasta,joka on siis todellakin ihan eri ja oma juttunsa.

        Aikoinaan yhdestä koirasta tuttu lekuri halusi ottaa pienen tutkimuksen,joka ruokittiin kotiruualla eli siis vähemmän vahvalla.Se toistettiin vanhana.Kaikki arvot oli erinomaiset.Ja sillä tiellä ollaan yhä :)

        molossi
        13.7.2006 18:44
        0
        Sulje
        ikuisuuskysymys
        Ja nyt olet vielä enemmän sekaisin,kun minä vielä hämmennän soppaa... :=)

        Eli minä taas puhun nimenomaan " laihemman" ruuan puolesta.Minä kuulun siihen koulukuntaan,joka on sitä mieltä,että proteeiinin kanssa pitää olla tarkkana,ja sen suuri pitosuus on yksi joka aiheuttaa nopeaa kasvua ja sitä kautta luustongelmia. Eli mieluummin laihempaa ruokaa.Kysyin jonkun aikaa sitten erään luustoihin perehtyneen eläinlääkärin mielipidettä,ja hän oli sitä mieltä myös "että koirat saa liian hyvää ruokaa",joka on yksi syy luustohäiriöihin.Ja penturuuista hänellä oli myös aika vahva mielipide ;).

        Mielestäni ison raskaan rodun ja ylensäkin terveessä kasvussa on tietyt asiat,joilla voi vaikuttaa.Eli ruoka,ei noita vahvoja " nopeasti kehittäviä".Mitä hitaammin koira kehittyy,sen parempi.Pentu kannattaa pitää alusta asti hoikkana,mitään ylimääräistä ei pidä olla.Liikuntaa " sopivasti" eli lihasta on hyvää saada,jotka sitten tukevat niveliä ja luita.
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/3161334


      • miksipoistit?
        miksipoistit? kirjoitti:

        molossi
        13.7.2006 18:44
        0
        Sulje
        ikuisuuskysymys
        Ja nyt olet vielä enemmän sekaisin,kun minä vielä hämmennän soppaa... :=)

        Eli minä taas puhun nimenomaan " laihemman" ruuan puolesta.Minä kuulun siihen koulukuntaan,joka on sitä mieltä,että proteeiinin kanssa pitää olla tarkkana,ja sen suuri pitosuus on yksi joka aiheuttaa nopeaa kasvua ja sitä kautta luustongelmia. Eli mieluummin laihempaa ruokaa.Kysyin jonkun aikaa sitten erään luustoihin perehtyneen eläinlääkärin mielipidettä,ja hän oli sitä mieltä myös "että koirat saa liian hyvää ruokaa",joka on yksi syy luustohäiriöihin.Ja penturuuista hänellä oli myös aika vahva mielipide ;).

        Mielestäni ison raskaan rodun ja ylensäkin terveessä kasvussa on tietyt asiat,joilla voi vaikuttaa.Eli ruoka,ei noita vahvoja " nopeasti kehittäviä".Mitä hitaammin koira kehittyy,sen parempi.Pentu kannattaa pitää alusta asti hoikkana,mitään ylimääräistä ei pidä olla.Liikuntaa " sopivasti" eli lihasta on hyvää saada,jotka sitten tukevat niveliä ja luita.
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/3161334

        ketjussa ihan itse kommentoit olit tätä mieltä;)


      • Guns.
        miksipoistit? kirjoitti:

        ketjussa ihan itse kommentoit olit tätä mieltä;)

        Määkin muista. tota mieltä hää oli ketjussa; D mitä väliä joka päivä ois erimieltä :-)


      • molossi ei rek
        miksipoistit? kirjoitti:

        ketjussa ihan itse kommentoit olit tätä mieltä;)

        Siis poistin mitä?Nyt en tosiaan ymmärrä.En ole poistanut yhtään ainuttakaan viestiä,koskaan,ei ole mitään tarvetta poistaa viestejäni.Jos asiassa on jotain epäselvää,niin kysyä voi ylläpidolta tai mistä lie selville saa.

        En myöskään ymmärrä,mitä noissa viesteissäni on erimieltä.Ihan samaa niissä kirjoitettu.Joten voisitko ystävällisesti avata asiaa enemmän,että itsekkin ymmärrän,mistä nyt on kyse.Vastaan mielelläni,jos joku askarruttaa,kunhan ensin ymmärrän,mitä nyt tarkoitat.


    • threeam

      " mutta ehkä mielestäsi kasvattajien kokemuksista et välitä? tai linkin ihmistä mikä luennoi koira-asiostakin tai muita koirien omistajia ja kasvattajista puhumatttakaan?"

      Ilman perusteluita en usko vieläkään, että jalat vääntyisivät lihapitoisen ruuan syöttämisestä. Kasvattajat ja omistajat väittävät niin koska heidän koirallaan vääntyi jalat. Mutta he eivät ota selvää että miksi. Mikä reaktio siinä tapahtuu. Sanotaan vain että ruoka aiheutti sen. Koko vääntymisteoria on sama "urbaanilegenda" kuin se, ettei luita muka saisi syöttää samaan aikaan nappulan kanssa.
      Katiska.infossa on edelleen _perusteltu_ että miksi näin on. Hänellä itselläänkin on koiria ja on kyllä perillä asioista.

      • jos kuivamuonaa ja lihaa annetaan samaa aikaan niillä on eri sulamisajat, jos antaa joko tahi erikseen, lihaa ja kuivamuonaa antamalla on saatu pentukoiria nopeasti kehittymään luuston kasvuhäiriönkin kustannuksella.

        Itsellä on ollut suurten rotujen pentuja ja tiedän Miten homma menee, sekä olen suuren rodun suurpentuetta joskus kivi ja kirves ollut hoittamassa.

        Jokaisella on ruokinnassa omat fisiot ja kultainen keskitie, mutta loppupeleissä tärkeintä on koirien hyvinvointi.

        Katiskassa on vaan yhden ihmisen mietteitä,

        Itse olen todelisuudessa netin ulkopuolella monien koiramaailman ammattilaisten kokemuksia ammentannut , linkkini ihminen on ulkomaita myöten arvostettu koirankasvattaja, sekä ihmiset miltä on oppinsa saannut, itse olen ks ihmisen kanssa samoilla linjoilla useammista asioista, en edes viitsi katiskaan tutustua sen ihmeemin, mutta jos siellä kirjoitetaan merilevästä niin varmaan sekin haukutaan pystyyn ,ainakin eräässä ketjussa merilevän tuomitsit.

        Tässä ketjusta on näköjään poistunnut jonkun linkitys siinä oli kahden koirankasvattajan(ainakin toinen on kasvattannut isoja rotuja) kommennteja liian proteiini pitoisen ruuan antamisesta pentukoiralle.

        Ei elämä koira-asioista voi yhden ihmisen varaan nojata ja saatikas nettpalstojen kirjoituksiin kaikkiin luottaa.

        Ainoastaan omien tai toisten ihmisten oikean elämän kokemukset ruokinnan ja koirien suhteen pitää osata ottaa opiksi ja neuvoksi.


      • purskahdinnauruun
        power.light kirjoitti:

        jos kuivamuonaa ja lihaa annetaan samaa aikaan niillä on eri sulamisajat, jos antaa joko tahi erikseen, lihaa ja kuivamuonaa antamalla on saatu pentukoiria nopeasti kehittymään luuston kasvuhäiriönkin kustannuksella.

        Itsellä on ollut suurten rotujen pentuja ja tiedän Miten homma menee, sekä olen suuren rodun suurpentuetta joskus kivi ja kirves ollut hoittamassa.

        Jokaisella on ruokinnassa omat fisiot ja kultainen keskitie, mutta loppupeleissä tärkeintä on koirien hyvinvointi.

        Katiskassa on vaan yhden ihmisen mietteitä,

        Itse olen todelisuudessa netin ulkopuolella monien koiramaailman ammattilaisten kokemuksia ammentannut , linkkini ihminen on ulkomaita myöten arvostettu koirankasvattaja, sekä ihmiset miltä on oppinsa saannut, itse olen ks ihmisen kanssa samoilla linjoilla useammista asioista, en edes viitsi katiskaan tutustua sen ihmeemin, mutta jos siellä kirjoitetaan merilevästä niin varmaan sekin haukutaan pystyyn ,ainakin eräässä ketjussa merilevän tuomitsit.

        Tässä ketjusta on näköjään poistunnut jonkun linkitys siinä oli kahden koirankasvattajan(ainakin toinen on kasvattannut isoja rotuja) kommennteja liian proteiini pitoisen ruuan antamisesta pentukoiralle.

        Ei elämä koira-asioista voi yhden ihmisen varaan nojata ja saatikas nettpalstojen kirjoituksiin kaikkiin luottaa.

        Ainoastaan omien tai toisten ihmisten oikean elämän kokemukset ruokinnan ja koirien suhteen pitää osata ottaa opiksi ja neuvoksi.

        Tää on haussu ruokaketju.ootellaan mitä mieltä katiska sanoo asioista.ei tolla omakohaista tuntemusta ruokinnasta näyttäis olevan..joku ihmeen nettipalstojen ruokaneuvoja:DDD


      • power.light kirjoitti:

        jos kuivamuonaa ja lihaa annetaan samaa aikaan niillä on eri sulamisajat, jos antaa joko tahi erikseen, lihaa ja kuivamuonaa antamalla on saatu pentukoiria nopeasti kehittymään luuston kasvuhäiriönkin kustannuksella.

        Itsellä on ollut suurten rotujen pentuja ja tiedän Miten homma menee, sekä olen suuren rodun suurpentuetta joskus kivi ja kirves ollut hoittamassa.

        Jokaisella on ruokinnassa omat fisiot ja kultainen keskitie, mutta loppupeleissä tärkeintä on koirien hyvinvointi.

        Katiskassa on vaan yhden ihmisen mietteitä,

        Itse olen todelisuudessa netin ulkopuolella monien koiramaailman ammattilaisten kokemuksia ammentannut , linkkini ihminen on ulkomaita myöten arvostettu koirankasvattaja, sekä ihmiset miltä on oppinsa saannut, itse olen ks ihmisen kanssa samoilla linjoilla useammista asioista, en edes viitsi katiskaan tutustua sen ihmeemin, mutta jos siellä kirjoitetaan merilevästä niin varmaan sekin haukutaan pystyyn ,ainakin eräässä ketjussa merilevän tuomitsit.

        Tässä ketjusta on näköjään poistunnut jonkun linkitys siinä oli kahden koirankasvattajan(ainakin toinen on kasvattannut isoja rotuja) kommennteja liian proteiini pitoisen ruuan antamisesta pentukoiralle.

        Ei elämä koira-asioista voi yhden ihmisen varaan nojata ja saatikas nettpalstojen kirjoituksiin kaikkiin luottaa.

        Ainoastaan omien tai toisten ihmisten oikean elämän kokemukset ruokinnan ja koirien suhteen pitää osata ottaa opiksi ja neuvoksi.

        Katiskan kirjoitukset ei nimenomaan perustu mutuun, vaan tutkittuun tietoon. Mies itse ei voi sietää nimenomaan uskomuksia, vaan kaikki täytyy olla tutkittu/todistettu jne.

        PS: niistä sulamisasioista vielä Katiskan linkki:

        http://www.katiska.info/ruokinta/ruokintatyylit/eri-sulamisajat-ovat-murhaa/


    • Väärä.

      Ruokinta(ruoka) ja vääränlainen liikunta on hyvin usein syynä jalkojen ja nivelten ongelmiin. Esim.jos pentu on jossain vaiheessa ollut ylipainoinen ei sen kasvu nopeutta voida laskea enään ennalleen, vaikka pentu laihdutetaan normipainoon. Näin huomataankin sitten hieman vanhempana, miten jalat vääntyvät ja ilmenee nivelvikoja. Mutta suurimpana syynä on vääränlainen ruoka ja liikunnan määrä. Pentu tarvitsee laadukasta ruokaa kasvukautena, että sillä on rakennusaineita kehittyäkseen terveeksi aikuiseksi. Hyvä laatuisia proteiineja,vitamiineja ja hivenaineita oikeassa suhteessa unohtamatta rasvoja. Kengänpohjassakin on proteiineja, mutta koira ei voi niitä hyödyntää, siispä kannattaa syöttää laadukasta pennuille tarkoitettua ruokaa, ei siis markettien mössöjä eikä ruuantähteitä.

    • vanhakääkkä

      Koira olisi jo pitänyt siirtää laihemmalle ruualle.Nykylääkärit eivät juuri ota kantaa mutta me vanhat kasvattajat olemme näitä ruokinnalla korjattuja pitäneet hyvällä menestyksellä.Ensinnäkin liikunta: vapaana joustavalla alustalla esim.metsä.Ei liikaa esim. 2 kertaa päivässä 30 min riittää aluksi pissalenkit tietenkin.Ei mitään asfalttikävelyjä.Ruoka vaikka laihisruuaksi tai aikuisen koiran ruoka,jossa vähemmän prot.ruokaa voi laimentaa vielä keitetyllä riisillä ja porkkanaraasteella.Koiran tulisi olla hoikka,ei missään nimessä yhtään läski.Jos kuukaudessa ei tapahdu muutosta niin taitaa olla peli menetetty.Korjataan noita jalkoja myös leikkauksella.Jalostukseen ei kannata käyttää ja siitää ongelmaa eteenpäin.

    • rottis 1

      jos syötät koiran ruokaa ja annat vitamiineja . ei muuta tarvi. oma kokemus on .anna kaurapuuroo , jos iso koira yks kolmasosa maksalaatikkoo ja keitettyä perunaa ,kerran viikossa kalanmaksaöljyä . tulee komee karva ja upee roppa .

      • vanhakääkkä

        rottiksen ruokintaohje on kyllä ihan persiistä.Toivottavasti kukaan ei tuollaista noudata eikä omalle koiralleen anna.


    • kasvavakoira

      Se onpi kasvu häiriö.tuskin tossa iässä tehdään mitään,odottele.

    • ahemmmm

      Jännästi tämä vinkurajalkaisuus on lähinnä tiettyjen ROTUJEN ongelma, kuin koirien ongelma yleensä.

      Greyhoundit jotka ovat terveenä tunnettuja koiria voivat syödä ''vahvaa'' ruokaa ilman, että pelkoa vinkuroista jaloista, mutta hyvin sairaana tunnettu rotu tanskandoggi kasvaa vimpulaan suhteessa samoista määristä ruokaa... Absurdia.
      Ja turha selittää koolla asiaa, se koiran koolla ei ole mitään väliä siihen nähden, että miten nopeasti se kasvaa SUHTEESSA. Se kasvaa suhteessa ihan yhtä nopeasti tai hitaasti kuin vaikkapa se greyhoundit, ovat vain isompia. Onhan kokoero suuri chihuahuan ja greyhoundinkin välillä, mutta ei silti greyhoundien kasvattaja yritä selitellä, että kun se on niin paljon isompi kuin chihu, että kasvaa miljoonasti nopeammin ja tästä syystä sillä on käyrät jalat. Noh, grey onkin suht terveenä tunnettu koirarotu, joten sillä ei tällaisia ongelmia ole.

      • Juuri nimenomaan näin, että roduissa ON eroja. Siitä lähtee, miten helposti saa kasvuhäiriöitä ja luustovikoja. Se on nimenomaan geneettinen altistus, suurin riskitekijä. Jos sitä ei ole, niin kärjistettynä, saa olla jo eläinsuojelullisesti peestä, että saa vikoja aikaiseksi. Ja taas toisinpäin.
        Itse sanoisin, että ruuan ja liikunnan merkitys on suurimmillaan silloin, kun on ei olla ihan parhaassa päässä, mutta ei myöskään ihan sutta. Koska peestä on huono saada millään keinolla hyvää enää aikaiseksi. Mutta siinä "harmaalla " alueella on vaikutuksen mahdollisuus jossain määrin. Vaikea selittää, toivottavasti joku sai edes pointin :D

        Iso kokohan ei yksinomaan tarkoita, että on luustollisesti hankalia. Juuri kuten mainitsit esim. greyt. Jopa jossain pienemmissä koossa roduissa taas on ongelmia (ja siitä väliltä). Eli taas tullaan nimenomaan geneettiseen puoleen.

        Tosin, jos onhyvin raskas rotu, iso tai pieni, niin niillä usein on geneettisesti ongelmia luuston kanssa. Pienemmissä vaan vähemmässä määrin tutkitaan.


    • Anonyymi

      ihmiset on idiootteja syöttäkää papanoita mitkä on pelkkää skeidaa..älkää ottako eläintä jos ette viitisi hoitaa niitä kunnolla..lapsillekkin syötetään skeidaa..

      • Anonyymi

        Älä nostele vanhoja ketjuja jos ei ole mitään asiaan liittyvää, kiitos.


    Ketjusta on poistettu 40 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5369
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3457
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1582
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      195
      1503
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1013
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      789
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    Aihe