AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Lattiavalu kylmällä

12 Vastausta 17 654 Lukukertaa
Tarkoituksena olisi valaa lattiat tänä vuonna, todennäköisesti 1-2 viikon sisällä. Onko kokemuksia kuinka homma onnistuu näin loppuvuodesta kun ilmat alkavat jo kylmetä?

valu

Betoni firmasta kuulemma saa pakkasen kestävää betonia joka maksaa suunilleen tuplasti normaaliin verrattuna ja se on vaikeampi saada tasaiseksi kun on "liisterimäistä". Mulla on sama homma edessä, mutta jätetään lattiavalu siihen että saadaan paketti ja lämpöpuhallin päälle.

tarviikohan vielä

Kappas, meillon sama nick.

Ei kait vielä pakkasbetoneja tarvita?

Valun jälkeen betonin päälle muovi ja jos meinaa pakkasia puskea niin sitten 50mm EPS sinne muovin alle.

About ensimmäisen viikon ajan betoni lujittuessaan tuotta todella reilusti lämpöä. Jäätymään sitä ei tosin kannattane myöhemminkään päästää, joten varmaan se talopaketti suht nopeaan kannattaisi siihen päälle saada. (ja ainakin kuivuminen pysähtyy kun lämpötila alkaa lähetä nollaa)

Oikeat / tarkemmat ohjeet saa ilmaiseksi betonifirmoilta (jopa netistä) sekä www.betoni.com :sta.

ei vielä

Jos tästä pari viikkoa vielä menee eteenpäin niin yöpakkaset voi jo yllättää. Eipä tosiaankaan varmaan muutama aste pakkasta haittaa mutta on varmaan turha ottaa riskiä että valu jäätyy ja sitten sen saa piikata pois lattialämmitys putkien seasta joka helpolla ei onnistu.

Miksi sinä piikkaat betonin

pois jos on vähän jäätynyt?

Kyllä betoni jatkaa kovettumista sitten kun sulaa. Siinä heti valunjälkeen voi pinta vähän murentua mutta kyllä lattiatasoite toimii.

murenee

jos pinta murenee niin onko sen syvemmältäkään hyvä. Mikään asiantuntija en ole, mutta olen saanut tietoa että kunnolla jäätynyt valu ei kestä. Korjatkaa jos olen väärässä.

Jos betonivalu jäätyy

heti valun jälkeen läpi on betonivalu pilalla. Mutta tilanne on käytännössä mahdoton, betonimassa tehdään pakkasaikaan lämpimäksi ja se lähtee kivettymään heti ja kun betoni kivettyy se samalla kehittää lämpöä. Tämän prosessin jälkeen massa on niin paljon kovettunut, että ei jäätyminen enää haittaa.

Betoni ei kuitenkaan kestä ennenkuin se saa lämpöä lisää ja jatkaa kivettymistä, ellei aikaisemmin niin seuraavana kesänä. Jäätyminen ei sitä kuitenkaan vahingoita.

Betoni tarvitsee kivettyäkseen tietyn lämpökuorman ja senvuoksi sitä lämmitetään, että päästään jatkamaan rakentamista ja muotit purettua. Sähkövastukset ovat tähän tarkoitukseen oiva apuneuvo.

oppiii

oppii se tyhmäkin kun rautalangasta väännetään. Kiitos tiedoista. Valan kuitenkin lämpimässä sisätilassa niin saadaan "nopeasti" ja varmasti kestävä valu.

Älä täältä kysy

Täältä saatavia vastauksia noin tärkeässä asiassa ei kannata ottaa huomioon päätöstä tehtäessä. Täällähän voi kuka vain kirjoittaa mitä vaan. Lisätietoa saat betonifirmoista.

Sen verran voi kyllä pitäisi jokaisen ymmärtää, että jos on vaara, että betoni jäätyy niin jätä valamatta. Se on fakta. Turha pelleillä.

DI-inssi olisiko syytä

ottaa kurssit uusiksi, on meinaan aukkoja jossain.

lattian valu...

ota yhteys työnjohtajaasi tai rakennesuunnittelijaasi jos olet uudisrakentaja.
rakennesuunnittelija määrittää sinulle lattian betonin ja sen toimitustilan.
käy lukemassa www.betoni.com sivuilta betonin valmistajien ohjeet, joissa neuvotaan työn suorituksessa ja materiaalivalinnoissa.
jos lattiavalu on valun tai käytön aikana pakkasrasitettu niin ota suojahuokostettua vähintään 0.2 betonia ja lujuudessa itse valitsisin K35 lujuudeltaan olevaa betonia riippuen kuormituksesta. lattiabetonit on omia betonilaatuja joten valitse ne käyttökohteen mukaan.
suojahuokostus joka tuo pakkasen kestävyyden betoniin maksaa ainoastaan noin 17€ kuutiolta joten en ottaisi mitään riskiä jättämällä sitä pois. kokonaiskustannukseen nähden lisä on mitätön.
betoni kuivuu noin 1 viikko/ 1 cm laatan paksuudesta joten vettä siellä betonissa on pidempään kuin viikon ja jäätymisvaara on olmassa talvea vasten.
vaihtoehtona on jättää valu ensi kesään.

Suojahuokostus

Tuo suojahuokostus ei vaikuta tuoreessa betonissa niin että siitä tulee pakkasenkestävää ja että valun voi suorittaa pikkupakkasella. Se estää kovettuneen betonin rapautumisen pakkasen ja veden vaikutuksesta. Ja sisätiloissahan harvoin on pakkasta niin suojahuokostimen käyttö on turhaa. Pakkasbetoni on jo toinen juttu ja hinta myös.

Takkana termeissä

Rakentaminen ei lopu vaikka talvi onkin tulossa, joten käytännössä asian ratkaisee kustannukset.
Kannattaa huomata ero, että esim. tavalliseen omakotitaloon ei kannata lattiaan laittaa pakkasenkestävää betonia, koska maksettu lisähinta ei koskaan tule käytännön hyötynä takaisin. Pakkasenkestävän betonin ominaisuudethan tulevat pääosin käyttöön vasta valun kuivuttua, eikä valun tai kuivumisen aikana. Ainoa asia mikä parantaa valun jälkeistä tilannetta on se, että betoni on tavallisesti normaalia lujempaa, jolloin jäätymislujuus saavutetaan hieman normaalia nopeammin.
Mikäli valu pitää ehdottomasti tehdä pakkasella niin sillon voidaan käyttää ns.pakkasbetonia, jossa lisäaineilla säädellään betonin huokoisuutta ja voidaan myös samalla pienentää käytettävän veden määrää. Se on kuitenkin hieman normaalia betonia huonompaa levittää ja 20% kalliimpaa. Onko talosi laatta ulkotilassa vai onko kyseessä elementtitalon sisäpuolelle tehtävä lattian valu? Mikäli jälkimmäinen, niin lämmittimillä vain lämpötila muutamaksi päiväksi yli + 5 asteeseen, niin homma on kunnossa. Mikäli teet työn kokonaan taivasalla, niin kannattaa harkita jonkinlaisen katoksen virittämistä. Esim. Haki-telineiden varaan tms. viritetty suojapeite suojaa mukavasti valun ja helpottaa myös valua ennen tehtäviä töitä, kuten lämmöneristeiden, putki- ja sähkötöiden ja lattialämmityksen asennusta. Samalla ei tule ongelmaa siitä, että valua edeltävänä yönä onkin satanut lunta valettavalle alueelle. Suojan alla on helppo tehdä valutyö ja mikäli lisälämmitystä tarvitaan, niin pari ilmalämmitintä hoitaa sen homman helposti.
Mikäli olet tottunut lukemaan kaavioita, niin käytetyn betonin perusteella voit lämpötilan ja betonin tietojen perusteella katsoa milloin betoni on saavuttanut 5MN/m2 jäätymislujuuden. Sen jälkeen betoni ei enää vaurioidu kylmästä vaan jatkaa kuivumistaan sitten kun lämpötila sen taas sallii.
Itse käyttäisin lattiassa tähän vuodenaikaan mieluiten ainakin K30 betonia, koska sen lujuudenkehitys on K25:ttä nopeampaa ja hintaero on vain muutamia euroja.

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Viikon keskustelluimmat

Tietoa mainosten kohdentamisesta