Miksi minua parempi on minulle kateellinen?

pursimies

Henkilö on älykäs, menestynyt, taloudellisesti kaikki hyvin, itse olen tavallinen keskitason tallaaja, jolla ei ole mitään maallista mammonaa, jota kadehtia ja ulkonäkökään ei ole sen kummempi.

Ihmettelen miksi, joudun silti kateuden kohteeksi?

Tai siis en tiedä, onko se kateutta, mutta tämä henkilö pahoittaa mielensä esimerkiksi omista vaatimattomista eduista elämäni aikana. Hänestä on väärin puhua mistään sellaisesta, mitä hän ei ole saanut elää ja kokea. Otan kuvitellun esimerkin; kerron olleeni aongella jonkun kaverini kanssa en edes mainitse kalasaaliista. Hän toteaa vihaisesti kivahtaen: "onko pakko kehua kalareissusta, vaikka tiedät varsin hyvin tiedät, etten minä pääse koskaan ongelle" Hölmistyn, oikeasti en edes tullut ajatelleeksi. Pahoittelen, jatkossa en enää koskaa puhu kalastamisesta.

Jos sanon, että onnistun yleensä hyvin putsaamaan tahrat vaatteista, hän toteaa, että kehun ja saan hänelle huonon olon, koska viime viikolla hän kertoi juuri, ettei saa tahroja vaatteista pois. No, en edes muistanut hänen sanoneen tuollaista. Pyydän nätisti anteeksi ajattelmattomuuttani, enkä enää koskaan mainitse tahrojen poistamista tai ainakaan omia taitojani.

Yleensä hän vastaa ilkeästi piikittelmällä, kysyn mikä hätänä ja sitten alkaa sovittelu, joka päättyy miun vuolaaseen anteeksipyytelyyn.

Auttaisiko se, etten puhu hänelle omista asioistani? Jos taas teen niin, hän alkaa huomautella: olet jotenkin outo, miksi olet hiljainen." Lisäksi yritän parhaani mukaan antaa hänelle usein myönteistä palautetta ja kehun, kiitän hänen onnistumista sekä menestyksestä.
Itseni ei saa kehua, ei myöskään saa olla liian vaatimaton (se ärsyttää), ei saa olla kriittinen, kantaaottava eikä missään nimessä tietää liikaa.

Antakaa vinkkejä miten kehitän itseäni tämän suhteen, miten vaikenen tai muutan itseni luontevasti?

Toisaalta, jos kyseessä ei olekaan kateus, vaan ärsyyntyminen. Eihän kaikkia silti voi miellyttää, mutta tämä ihminen kuuluu elämääni, niin pakko keksiä keinoja olla ärsyttämättä. En halua tietoisesti tehdä ihmiselle pahaa mieltä, näköjään onnistun siinä kuitenkin. Vie energiaa miettiä, mitä voi ja uskaltaa puhua, ettei saa toista raivon partaalle.

Seuraavaa ärsyytymis/kateuden piikkiä odotellessa.

18

344

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • psykopursi

      Ei taida olla ihan tasapainoinen kaveri kyseessä? Joskus on niin, että it's not me it's YOU, eli et voi tehdä yhtään mitään estääksesi tuon ihmisen sangen v*ttumaista luonnetta toimimasta omalla tavallaan kaikissa tilanteissa. Hän tekee se aina; niin tai näin, aina väärinpäin ja vika on tietysti sinussa joka kerta, niin tai näin.

    • PretenderWasHer

      Ihan saman koin minä! Hänellä oli kaikki mitä mulla ja taloudellisesti elämä"helppoa".Sitten oudosti mollasi kaikkia esim lähisukulaisiaan että kun nuo meitä matkivat jne jne Mun mielestä ei kukaan heitä matkinut,elivät vaan omaa elämäänsä.Jos minä leikilläni kehaisin jollakin kivalla arkisella asialla,hän selkeästi tyrmistyi ja yritti heti seuraavalla viikolla "pistää paremmaksi".Juttelin yhteisen tuttumme kanssa,ja tulimme siihen tulokseen että hän ei ole lapsuudessaan saanut sellaista huomiota mitä on tarvinnut,koska aikuisena selkeästi halusi ainakin taloudellisissa asioissa huomiota kaikilta,oikein janosi että joku kadehtisi häntä.Narsistinen luonne,joka ei ihan helpolla itse huomaa olevansa "liiaksi huomionkipeä".Kaveriksi eikä ystäväksi en suosittele, koska juoruaminen ja pahanpuhuminen on verissä.En todellakaan suosittele tuollaiselle ihmiselle "avautumaan",vaan ihan kun vaikka päivän säästä puhuu ,silloin pysyy järjissään, eli jos on tällaisen ihmisen kanssa tekemisissä jatkossakin olla. Hyvää Kesää pursimies !

    • Fiikki 12.7

      Narsistiselta ihmiseltä vaikuttaa .Mulla oli kans vuosia sitten tuttava joka tykkäsi esim aleissa kulkemisesta ja nautti kun löysi jotain superkallista ,aina "kehuimme löydöillämme" ja nauroimme päälle että kyllä taas säästäväiset ihmiset säästi.Sitten pari kertaa kun olin (ilman häntä) reissuilla, ja löysin tosi halpaa ja kivaa ja "kehuskelin" taas, hän närkästyikin yhtäkkiä ja haukkui minut. Aika ihmeellinen reaktio, eli minulla ei saanut olla "kivempaa kuin hänellä" koskaan, varsinkaan jos hänellä ei ollut mahdollisuutta tulla "mukaan ilonpitoon". No, ehkä arvaattekin kuinka tuttavuutemme on käynyt. Eli minä en kadehtivia ihmisiä ympärilleni halua, ja tämä ihminen oli juuri sellainen joka nälvi vähän kaikkia tuttaviaan ja kehui perään itseään. Eli superkateellinen, omaan elämäänsä tyytymätön. Joka ei osannut kateuttaan oikealla tavalla käsitellä.

      • ...

        Joo, ihan samalta kuulostaa kuin ex-ystäväni=)

        Aloittajalle, henkilöllä on todennäköisesti paha olla, asiat menny jotenkin pieleen hänen elämässään ja vituttaa sekä huono itsetunto hänellä. Ilmeisesti kadehtii kun olet onnistunut jossakin asiassa, olkoon asia mikä hyvänsä ja häntä ketuttaa kun hän ei ole onnistunut oikein missään. Huonoitsetuntoinen myös piikittelee muita, koska kokee, että häntä piikitellään, mikä taas ei välttämättä ole totta.


    • kateus tyhmentää

      Se on ihan totta, että joidenkin ihmisten luonteeseen kateus on pesiytynyt. Eivät ole tarpeeksi fiksuja huomatakseen, että muut huomaavat.

      • teennäistä porukkaa

        He voivat olla mielestään muita fiksumpia, jolloin luulevat, että muut eivät koskaan huomaa mitään.


      • kateus tyhmentää
        teennäistä porukkaa kirjoitti:

        He voivat olla mielestään muita fiksumpia, jolloin luulevat, että muut eivät koskaan huomaa mitään.

        Ei tarvitse olla "muita fiksumpi" huomataakseen voimakkaan kateuden. Piinaavan kokonaisvaltainen tunne näkyy niin selvästi joidenkin ihmisten käyttäytymisessä niin kuin ap:n esimerkissä.

        Vertailu on tyypillistä kateelliselle. Kuka on älykkäämpi tai kenellä paremmat kalasaaliit, vaikka noilla asioilla ei muille olisi niin suurta merkitystä.


    • kateus tyhmentää

      Kateuden aiheuttama turhanpäiväinen ja typerältä kuulostava ilkeily on tuossa ap:nkin tapauksessa miettimisen arvoinen asia. Kateellisen ajatusmaailmaan ei pysty vaikuttamaan, joten onko järkeä kuunnella ilkeilyä ja väheksyntää turhista asioista? Eikö ole parempi vain antaa olla?

      Hyvä asema, koulutus, varallisuus, kauneus, älykkyys tai mikään muukaan ei poista alemmuudentunnetta kateellisen mielestä, ellei tämä itse ole valmis asiaa käsittelemään. Siihen asti muut saavat kuunnella tyhjänpäiväistä ilkeilyä. Siis ne, jotka tuota ilkeilyä jaksavat kuunnella. Tyytyväisyys omaan elämään sellaisena kuin se kulloinkin on ei ole mikään itsestäänselvyys. Ehkäpä ap:n tapauksessa juuri se on kateuden aihe.

    • Treat her/him Right

      Naisilla ,varsinkin vanhemmiten kateus jotenkin saa isompaa otetta elämästä.Ollaan kateellisia jopa sukulaisen saaman vauvan sukupuolesta(kun itsellä on vain yhtä sukupuolta lapset), sukulaisen puolison(miehen) persoonallisesta harrastuksesta, naapurin miehen nuorekkaasta ulkonäöstä jne jne Joillekin vaan ei mene perille että yksi ihminen ei voi saada täs maailmas kaikkea.Voi hyvänen aika,mikä ravisuttaisi näitä ihmisiä näkemään et omat asiat on ihan ok !!? Tai jos ei ole, omilla ,pienillä teoilla ,sitä omaa elämää voi parantaa.Eikä onnellisuuden löytäminen vaadi rahaa,ei tosiaankaan. Mutta tuo tyhjänpäiväinen ilkeily....sitä ei tosiaan jaksa kukaan vuosia kuunnella.Ei sitten tarvitse kaukaa syyllistä hakea kun vanhana kiikkustuolissa istuskelee ja ihmettelee kun juuri kukaan ei tule kuulumisia kyselemään. Voi sitten ihan itsekseen höpötellä ilkeyksiä naapureistaan.

    • tommi3

      Hyviä vastauksia, lisäisin vielä AP:lle että kateelliselle ihmiselle ei tarvitse pyydellä anteeksi. Ongelma ei ole sinun, vaan kateellisen oma joten miksi pyytää anteeksi jostain sellaisesta jota ei ole itse aiheuttanut omalla käytöksellä?

      Itse pitäisin välimatkaa kyseiseen tyyppiin.

    • triina

      Olen turhaan koettanut vältellä puhumista niistä asioista, joista kateellinen on kateellinen ja tavallaan vähätellyt itseäni, ettei toiselle tule paha mieli.

      Eipä ole auttanut. Täytyy varmaan tehdä ajattelutapaan muutos. Syytönhän minä olen toisen kateuteen. Aloittaja on toiminut hyvin samaan tapaan kuin minäkin eli koettanut vältellä aiheita, joista toinen voisi olla kateellinen.

      Taidanpa jättää koko tyypin omaksi murheeksi.

      • tommi3

        Itsensä vähätteleminen tai aliarvioiminen ei taida olla kovinkaan hyvä idea. Tuskin toimii - kateellinen saattaa huomata teeskentelyn ja siitä se vasta vihaiseksi tuleekin. Onhan se aikamoinen kolahdus tyypin itsetunnolle jos hän huomaa jonkun olevan tietoinen hänen kateudesta ja aidolla tavalla säälivän kateellista aliarvioimalla itseään.

        Kateellinen on vahingoniloinen ja sille on helpompaa löytää heikkouksia ja herkullisia tekosyita alkaa puhumaan roskaa susta jos vähättelet itseäsi. Ei sun tarvitse muuttaa omaa tyyliäsi tai käytöstäsi mitenkään koska ongelma ei ole sinussa ja et pysty muuttamaan tilannetta vain käyttäytymällä eri tavalla.

        Kateellisen pitää tehdä se muutos omaan käytökseensä, jotta tilanne muuttuisi.


      • triina
        tommi3 kirjoitti:

        Itsensä vähätteleminen tai aliarvioiminen ei taida olla kovinkaan hyvä idea. Tuskin toimii - kateellinen saattaa huomata teeskentelyn ja siitä se vasta vihaiseksi tuleekin. Onhan se aikamoinen kolahdus tyypin itsetunnolle jos hän huomaa jonkun olevan tietoinen hänen kateudesta ja aidolla tavalla säälivän kateellista aliarvioimalla itseään.

        Kateellinen on vahingoniloinen ja sille on helpompaa löytää heikkouksia ja herkullisia tekosyita alkaa puhumaan roskaa susta jos vähättelet itseäsi. Ei sun tarvitse muuttaa omaa tyyliäsi tai käytöstäsi mitenkään koska ongelma ei ole sinussa ja et pysty muuttamaan tilannetta vain käyttäytymällä eri tavalla.

        Kateellisen pitää tehdä se muutos omaan käytökseensä, jotta tilanne muuttuisi.

        Olet oikeassa. Itsensä vähättelyssä ei ole mitään järkeä. Näiden juttujen lukemisen jälkeen on helppo jättää koko tyyppi kiehumaan omiin keitoksiinsa.


    • olisiko

      Kysäisepä tuolta, miten pitkiä työpäiviä hän joutuu tekemään ja miten lyhitä lomia hän saa. ja millainen on vaadittavien työtehtävien ja niiden suorittamiseen annetun ajan suhde. Ja kysy vielä miten hän jaksaa.

    • ehkäpänäin

      Vikaahan on siis teissä molemmissa. Olet liian kiltti ja annat asian jäädä vaivaamaan. Hän on taas liian perspää, mutta todennäköisesti asia ei vaivaa häntä tippaakaan. Tai no ehkä vaivaa sillä hetkellä kun hänen paremmuuttaan kyseenalaistetaan.

      No, mikä tämän opetus on. Tee niin kuin teet, mutta älä jää märehtimään seurauksia. Et voi miellyttää kaikkia, teet vain karhunpalveluksen tuolle ihmiselle yrittämällä miellyttää häntä. Hänellä tulee vastoinkäymisiä riittämään sinustakin huolimatta..

    • kateudenkohde

      Minulla on vähän samanlainen tilanne. Olen jopa lihonut rumaksi, mutta siitä huolimatta kateus on ja pysyy. Uskon, että hän oli alunperin kade ulkonäölleni koska muutahan minulla ei ollut eikä edelleenkään ole ja nyt ei kyllä ulkonäköäkään kun olen lihonut joten se on se ensimmäinen kuva jonka hän minusta sai. Olen nuorempi tosin, mutta muuta minulla ei ole.

      Hänen käytöksensä on tosi töykeää, ei tervehdi, vaikka olemme naapureita ja joskus olen jutellut niin se juttelu on tosi hankalaa kun hän on niin töykeä minulle joten olen vältellyt hänen näkemistäänkin.

    • karutotuus

      Kuvailemasi henkilö on todennäköisesti narsisti.

    • käpälämäkeen

      Minulla oli myös tuollainen ystävä. Se ystävyys hiipui pois. Jatkossa jos huomaan uusissa tuutavissa tuota piirrettä peräännyn välittömästi, koska se ei ole hyvä piirre jatkossa ystävyyden kannalta. Se tietää muitakin ongelmia.
      Se saattaa olla narsismia tai piilonarsismia. Se myös vaikuttaa toisen kontrolloimiselta tai alistamis yritykseltä. Eli toimivat näin: jos et tee niinkuin minä haluan, suutun sulle. Tuollaisessa tilanteessa joutuu helposti vähättelemään itseään eikä se ole hyväksi terveydelle.
      Tunne Lukkosi Kirjassa on hyviä juttuja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      67
      3222
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      549
      3044
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2355
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2002
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1825
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      307
      1820
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1622
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      104
      1314
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1218
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      23
      1205
    Aihe