Koiran koulutus / Eroahdistustako?

Koira_Ongelma

Hei!

Koiramme on nyt 11kk ja eroahdistus taitaa vaivata ja lujasti.
Koira haukkuu yksin jäädessään ja siksi sen yksin jättäminen ei oikein ole vaihtoehto. Myös sisälle pissailua on alkanut mutta ei ns. taroeiden takia vaan enemmän protestina.

Koira pissaa yleensä kun emäntä menee oven taakse, oli se vessa tai makuuhuone ja heti alkaa pissailu ja ahdistus. Jos koiraa toruu se pissaa uudestaan ja näyttää erittäin hermostuneelta. Mitä vanhemmaksi koira kasvaa sitä helpommin hermopissa tulee.

Minulla oli tapana joka ilta ennen nukkumaan menoa antaa koiralle dentastix jonka herra rouskutti iloisesti ja sen jälkeen makuuhuoneen oven viereen nukkumaan. Mutta nykyään jos menen koiran luokse antamaan dentastixin iltasella koira ei ota herkkua vaan pissaa, ihan kuin pelkäisi kuollakseen. En tiedä mistä tämä on alkanut ja alkaa jo mennä niin pitkälle että yksin miettinyt jo koirasta luopumista.

Emme todellakaan halua antaa koiraa pois vaan kouluttaa siitä mallipoika ja ns. yhteiskuntakelpoinen.

Tiedän siis että koiraa pitää KOULUTTAA, mutta kysymys olisikin nyt: Miten?

Varmasti joku osaa konkreettisesti auttaa ja selittää mikä olisi paras tapa, koska itsellä alkaa jo keinot loppua.

Vaikka kuinka on oven takana rampattu ja herkkuja annettu ei koira opi yhtään.
Kotona herra seuraa mammaa kuin kuningatarta ja ei rentoudu ei sitten millään.

Joten, jos jollain olisi jotain oikeaa asiaa ja apuja niin niitä kaipailen suuresti!

Kiitos etukäteen kaikille oikeille vastauksille!!
(ja trolleille hyi teitä, olette rumia.)

3

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rusettirinta

      Hyvin olet kuvannut koirasi käytöstä. Tärkein kuitenkin puuttuu, mikä rotu tai edes roturyhmä. Vaikeaa on hahmottaa koirasi käytöstä, kun ei tiedä, onko koira pieniin/suuriin/pk-rotuihin kuuluva. Rotuominaisuudet määräävät paljon koiran käytöstä esim. vahva laumavietti. Kaikkia koiria ei voi kouluttaa saman kaavan múkaan, juuri viettiominaisuuksien takia.

      Tuon ikäinen pentukoira saattaa saada epävarmuuttaan monenlaisia hepuleita. On murkkuikä, johon epävarmuus myös kuuluu. Pentu on esim. yksin jäädessään saattanut pelästyä jotain. Tärkeää on ensikertaan reakointi. Jos se on ollut pennulle ahdistava, niin tilanne muuttuu tavaksi, eikä pentu pysty sitä kotroloimaan. Pissaamiseen ei koskaan saisi kiinnittää mitään huomiota. Parasta olisi korjata lätäköt pois niin, ettei koira edes näen. Perässä kulkemiseen ei myöskään pitäisi kiinnittää huomiota. Se jää itsestään iän myötä pois.

      Joutuuko pentu olemaan päivisin yksin ja nukkuuko myös yksinään öisin. Ulkomaailmaan tutustumista ja siellä käyttäytymistä pitäisi vahvistaa siten, että pentu kokee yhteiset pelokkaat asiat mielekkäiksi. Ovien takana piileskely on huono neuvo. Siinä pentua altistetaan saavuttamaan toivottua viettipäämääräänsä, eli omistajaa.

    • Näistä ehkä apua

      Opeta rentoutumaan ja rauhoittumaan rajaamalla niin ettei se pääse kulkemaan perässäsi. Esim portilla yksi huone, niin että koira kumminkin näkee sinut. Pureskelu auttaa tyyntymään, eli jotakin sellaista herkkua mikä kestää tovin ja mikä on riittävän hyvää että koira keskittyy mielellään siihen, sinun vahtaamisesi sijasta. Älä tyrkytä, vaan jätä vain ulottuville. Siitä lähtee rauhallinen yksinolo. vähitellen voit poistua näkyvistäkin, aina pidemmiksi ajoiksi, lopulta koko asunnosta. Lähtemisestä ja tulemisesta ei kannata tehdä numeroa, vaikka koira hyppisi ja haukkuisi, ole kuin sitä ei olisikaan. Lopulta se rauhoittuu, kun se huomaa ettei sinun tulemiseen ja menemiseen liity mitään suurta.

      Pissaaminen alle kuulostaa siltä että se kokee kovaa henkistä painetta sinun lähestyessä sitä. Sinun pitää muuttua vähemmän uhkaavaksi. Älä katso koiraa silmiin, tai edes sen suuntaan. Älä kumarru päälle, vaan niiaa tai mene polvillesi esim hihnaa laittaessa. Älä lähesty sitä suoraan, vaan odota mieluummin että se tulee itse sinun luoksesi. Kun se tulee, silitä sitä kaulasta tai rinnuksista, älä katso päin! Pikkuhiljaa saat luottamuksen kyllä takaisin, kunhan olet rauhallinen ja koiran mielestä turvallinen. Jos se ei halua ottaa herkkuja kädestä, anna sen ottaa se lattialta. Ehdottomasti anna sen syödä rauhassa.

      Kuulostaa siltä että sinulla on äärimmäisen herkkä, alistuva ja kohteliaskin koira. Rohkaise sitä olemaan röyhkeämpi, vaikka yhteisissä leikeissä, anna sen tuntea itsensä vahvaksi. Jos saat sen kiskomaan lelua, anna sen voittaa, ja kehu sitä vuolaasti jo kun se yrittää. Kyllä se siitä. Minulla on nuori koira joka oli vuoden ikäisenä juuri tuollainen. Siitä kasvoi rohkea ja ulospäinsuuntautunut koira, kun varoimme vain tölvimästä sen itsetuntoa ja rohkaisimme sitä hiukan asioissa mitkä olivat sille vaikeita.

    • jaa-a

      Dentastik ei ole ruokaa. Se on varmaan syönyt niitä liikaa. Anna sen sijaan jotakin, mitä koira varmasti voi syödä paljon, vaikkapa puruluu tai tavallinen koirankeksi, jonka pakkauksessa ei ole annosrajaa.
      Onkohan koira ollut paljoakaan yksin? Jos se on jäänyt yksinolokokemusta vaille ja siksi on arka? Menisitte vaikka ulos koira tosi pitkässä hihnassa (eri flex, paitsi ehkä pitkäksi lukitettuna) tai vapaana, niin ei olisi omistaja koko ajan ihan samassa. Tai vaikka jos tutulla paikalla pysähdyt aina juttelemaan tutun kanssa, niin kytke koira yksikseen viiden metrin päähän puoleksi minuutiksi, myöhemmin minuutiksi, pariksi, sitten kymmenen metrin päähän ihan lyhyeksi aikaa, sinne minuutiksi jne, jotta vain istuu ja odottaa rauhassa, on tavallaan yksin ja omillaan.
      Tutustuta se kanssa talonmieheen, postiljoniin ym. mitä se voikohdata yksinään, ja jätä sille jokin mukava mitä se voi tehdä yksinään, missä oleskella jne. Onkohan se säikähtänyt jotakin yksin ollessaan? Pelottaako sitä muu maailma tai jokin tietty juttu, jos se ei ole omistajan cvieressä kiinni? Osaako se puuhastella itsekseen, jos omistaja ei pidä sille seuraa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      412
      4377
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      241
      2151
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1590
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      158
      1401
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      260
      1159
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1087
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1054
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1045
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      54
      949
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      933
    Aihe