Miten saan koulutettua arkaa koiraani?

turhautunutomistaja

Kyseessä on siis 3v cotton de tulear uros, joka on ollut meillä pennusta asti. Koira on aika arka, viihtyy paljon omissa oloissaan ja on ehkä mailman kiltein. Haluaisin opettaa koiralleni temppuja, mutta se ei tunnu ymmärtävän käskyjä, ja juoksee aina tilanteen tulle karkuun sängyn tai pöydän alle.

Vaikka yritän luoda tilanteesta rennon, se käpertyy syliin eikä ole ymmärtävinään. Miten saan rohkaistua tätä koiraa, että siitä tulisi vähän iloisempi, ja saisin opetettua sille ihan perusjuttuja? Istua osaa sormea napauttamalla ja antaa tassua osaa, mutta mm. maahan, kieri, peruuttaminen, 'kova sana' ja kahdelle jalalle nousu olisi kiva opettaa. Olisi myös kiva opettaa koira kävelemään lenkillä aina oikealla puolella ja katsomaan silmiin ennenkuin annan ruokaa.

Miten tämä kaikki onnistuu kun toinen on niin arka että tuntuu että pakotan sitä? Tänään yritin opettaa sitä menemään maahan, mutta koira katsoi pelokkaasti ja anteeksipyytävästi, eikä ymmärtänyt ollenkaan, vaikka tein tilanteesta rennon ja olen kärsivällinen. Koira juoksi jokakerta piiloon, ja hain sen sängynalta kolme kertaa, kunnes luovutin? Mitä minä oikein teen?

8

143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • molossi ei rek

      Todennäköisesti omistat koiran,joka on hyvin signaaliherkkä.Ja ilmeisesti koira ymmärtää sinua väärin.Toimit varmaan ihan ok,mutta kun ko.koira on arka(jos on)ja signaaliherkkä,niin on siitä johtuen vähän "erilainen" tapaus.
      Eli koira lukee hyvin voimakkaasti ruumiinkieltäsikin,ja sieltä voi tulla jotain,joka pistää jännittämään.Jopa voimakas kannustaminen ym.periaatteessa positiivinen,voi saada tuollaisen koiran hämilleen.

      En oikein tiedä,onko näistä jutuista paljoa tietoa,mutta koeta netistä googlettaa.
      Yksi ok kirja tulee myös mieleen eli Turid Rugaasin Rauhoittavat signaalit.Koeta tseka vaikka kirjastosta,jospa saisit.

      Yksi erinomainen juttu olisi tällaisille myös klikkerikoulutus.Mutta siihen pitää ensin tutustua kunnolla,joku kurssi olisi hyvä.

      Vaikea sanoa näkemättä,mutta uskon,että jos konstit löytyy,ja motivaatioon oikeat välineet,niin koiran jännitys saadaan purkautumaan.Cottonit kun on hyvinkin oppivaisia ja tekemisen halukkaita koiria,kun yhteinen sävel vaan löytyy :)

    • Älä turhaudu turhaan

      Toivottavasti käytit tilanteessa nameja? Etkä vain ilman mitään palkkiota yrittänyt saada tekemään koiralle luonnotonta.

      Kokeilehan vielä sellaista että menet lattialle istumaan jalat haralleen. Pyydät koiran viereen. Koukista toinen jalka aavistuksen koholle sen verran että koira pystyy ryömimään sen alta. Näytä koiralle nami. Sitten vie käsi koukistetun jalkasi alta ja tarjoa nami sieltä. Ota toinen nami ja sama juttu mutta jätä käsi vähän enemmän jalkasi alle. Näin koira joutuu kumartumaan saadakseen namin. Sitten edelleen ja kunnes peppukin on alhaalla, tarjoat koirallesi kunnon kehut. Osaahan koirasi nyt jo mennä maahan, jippii!!!

      Sitten tuo pakki on helppo opettaa kun laitat namin sormien väliin ja koiran kuonon lähestyessä työnnät kättäsi eteenpäin ja näin "pakotat" koiran perääntymään sanoen samalla käskysanan peruuta tai pakki päälle.

      Kieri onnistunee kun ensin maahan meno toimii ensin. Lisäät kiertoliikkeen namikäteen. Eli ensin käsky maahan sitten lisäät eleen ja annat uuden käskyn kieri.

      Kahdelle tassulle nousu tapahtuu näyttämällä namia vähän korkeammalta, koira joutuu näin tavoitellessaan nousemaan kahdelle tassulle sen saadakseen. Käskysana voisi olla vaikka hylly.

      Pelkän oikealla kulkemisen sijaan kannattasi opettaa koiralle molemmat tien puolet, sekä oikean että vasemman. Näin koiralle on helppo sanoa kumpaa puolta tulee kulkea. Tämä tapahtuu siten että valitset reitin sellaiseksi että pystytte kulkemaan samaa puolta tiestä koko ajan. Esimerkiksi aloitat vaikka oikeasta. Sanot koiralle että tämä on oikea puoli, tätä kuljemme. Ja sitten menoksi. Muistutat vähän väliä että pidämme oikean puolen. Aina kun koira on lähdössä toiselle puolelle, ilmoitat että oikealle. Kun koira vaan jatkaa väärälle puolelle, niin palautat sen oikealle. Painota samalla että tätä puolta kuljemme, tämä on oikea. Kiitä koiraa jatkuvasti kun se kulkee hienosti edelläsi haluttua puolta. Kun operaatio on kestänyt viikon, niin voit varmaan jo vaihtaa puolen vasemmaksi. Ja parissa viikossa sinulla on koira joka osaa vasemman ja oikean.

      Kotona puolten opisekelua voi myös helpottaa siten että asetat koiran eteen puolen metrin päähän kaksi namia. Et anna heti ottaa vaan kerrot että tämä on oikea ja tämä vasen. Sitten annat luvan jompaan kumpaan. Jos lähtee väärässä järjestyksessä niin estät sen ja pidät esityksen uudelleen. Ole vaan tarkkana että kun koirasi on todennäköisesti edessäsi katse sinuun päin, että puolet jotka mainitset ovat koiran kannalta vasen ja oikea. Eli sinun oikeasi on koiran vasen ja sinun vasen on oikea.

      Ja lopuksi, kun koira sitten pelästyy tai kyllästyy, niin älä hae sitä mistään sängyn alta enää takaisin. Anna olla siltä erää siinä. Vähän ajan kuluttua kutsu luoksesi ja tarjoa nameja ilman mitään vaatimuksia. Jos tuntuu että koira jaksaa motivoitua jatkamaan, niin voit jälleen koittaa asioita jotka koira jo osaa.

      Hellittämättömyys on tietysti hyvä asia, mutta kärsivällisyys ja pitkämielisyys arkaa kohtaan kantaa vielä pidemmälle.

    • seurakoirien omistaj

      Hei
      Tuon oikeaa puolta kulkemisen opettaisin oikean puolen sijasta tilanteenvahvojen kokemuksellisten piirteiden mukaan, esim. heinikkoa pitkin eikä kadulla autojen seassa, tai omassa rauhassa tien viertä eikä toisen koiran seurassa. Eli itse hahmotat tuon toivotun alueen piirteet vahvasti, että tässä nyt yhdessä kuljetaan (hyvä koira) ja ei koskaan mene sinne vaaralliseen autojen keskelle tai tällä kertaa ei reuhdo toisen koiran luo.
      Temppujen opettamisesta arvaisin, että koira ei halua, että sitä yhtään pienimmästikään koskettamalla pakotetaan mihinkään tai että tavallinen koiran tapaan kommunikoiva elo degeneroituisi komenteluksi ja kaavamaisuuksiksi. Jos koira kerran on keskustelevainen luonteensa puolesta, ymmärtää se paljon kun eläytyen juttulee ja jättä sille paljon omaa tilaa kuin aikuiselle ihmiselle ikään, itsenäisyyttä ja oman ymmärryksen varaisuutta. Makupalojen myös tulee olla tarpeeksi pieniä pienelle koiralle. Se innostaa tarkkuuteen ja tsemppiin, kun taas isommat kömpelömpään menoon. Jos pyydät koiran istumaan ja jätät siihen odottamaan, tilanne on sille paljon painostavampi kuin jos heti annat namin ja päästät vapaaksi. Koira ei ole ruokakupilla erityisen ihmissuhdekeskeinen vaan menisi heti syömään, minkä vuoksi riittäisi, että se katsoo kasvoihin päin eikä silmiin, kun se kuitenkin haluaa täysipainoiset ihmissuhteet. Pikku temppu, vapaaksi heti ja palkka, kivasti vapasti koko ajan välillä ja leikitään, ja sitten taas pikku makupala, katso saat sen täältä, hieno ja menoksi taas, niin koulutus on temppuilua eikä sotilaallista kuria.

    • minnamaria

      sarka koira kärsii ihan älyttömästi joten olisiko koiraa ajatellen parasta päästää hänet tuskistaan..?Itsekin ajattelin oman aran koirani parasta ja päästin muruseni viimeiselle matkalle.

      • Hmm!

        Koiran tappaminen sen vuoksi että on arka, ei välttämättä ole sille parasta. EIKÄ se ole ainakaan kouluttamista, josta aloittaja pyysi vinkkiä, hyvä minnamaria. Tappaisitko myös vaikka siskosi, jos hän olisi arka?


    • ehotus

      Hankipa toinen koira temppukoiraksi ja anna tämän olla rauhassa.

    • mitteli

      Oma koirani oli pentuna toooosi arka ja se tietty herkkyys on siinä vielä jäljellä :)
      itse tein näin:
      - palkitsin koiraa katsekontaktista ja siitä että siihen saa koskea
      -etsin sopivan leikkimistyylin, joka oli sekä koiralle että minulle miellyttävä
      - aloin opettamaan helppoja temppuja aluksi esim. istu, maahan, kohteen koskettamista nenällä ja tämä toi koiraan hienoa itseluottamusta
      - vein temput ulos rauhalliseen paikkaan, myöhemmin vaikeampiin paikkoihin
      - samalla löysin sen oikean äänen ja eleet joilla oli hyvä kouluttaa koiraa
      - muutin temppuja vaikeammiksi kuten myös treenipaikkoja
      nykyään hauva osaa vaikka mitä temppuja ja haluu myös oppia, mutta työtä se vaati, mutta nautimme molemmat työskentelystä :) en pakottanut kertaan, etenin koiran tahtiin ja ohjasin määrätietoisesti ja johdonmukaisesti ja hyvä tuli

    • luomuhurtta

      Oletko varma, että koira ymmärtää käskysanat. ( tiedän landserin jolla oli "kielivaikeuksia" eli ei erottanut sanoja istu, maahan , seiso. Siis käskyn kuullessaan teki mitä sattui tai katsoi kieli poskella ja pää kenossa että mitä häh! Oppi sanat, vasta kun perheeseen tuli pentu, jota koulutettiin. Landser katsoi mitä pentu teki, ja teki perässä!
      Kokeile käsimerkkejä, eli viittomia.
      Maahanmeno on koiralle vahvasti alisteinen. itse unohtaisin sen, ja varsinkin kierimisen. pitkäksi aikaa. Miten olisi paikalla seisominen maahan menon tilalta?
      Katsekontakti noin pienelle koiralle on hankala, joutuu katsomaan taivaisiin
      Miten on, nouseeko koira itsestään herkästi takasille? Takasilla seisominen voi rasittaa niveliä.
      Oletko harkinnut opettaa noutamista, siis jos leikkii leluilla. Uskaltaako leikkiä vetoleikkiä. Sievästi hihnassa kävely kummallakin puolella on asiaa,.
      Opettaisin oikean ja vasemman, esim yhden sanan, sitten toisen, taputtamalla omaa koipa ja sanomalla sanan ja palkitsemalla koiran heti kun se sanan kuullessaan koskettaa sanottua jalkaa.
      Miten on luoksetulon laita? Hyvin tärkeä asia joka koiralle, samoin odottaminen. Joko paikalle jääden, tai kauempana seisahtuen ja vartoen että omistaja ehtii luokse.
      Ja ennekaikkea kououta omat hermosi kärsivällisyyteen äläkä missään nimessä vedä koiraa sängyn alta koulutukseen!
      Koulun on koiralle oltava leikkiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3090
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2101
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1583
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe