Öljymaalin aika ohi

kohta maalataan

Maalasi uuden taloni kymmenisen vuotta sitten rakentamisen jälkeen Tikkurilan Teho-öljymaalilla. Maali on edelleen timmissä kunnossa eikä ole edes liituuntunut.
Ongelma on homepilkuttuminen mikä on todella rumaa valkoisissa pinnoissa kuten räystäiden aluset, ikkuna puitteet jne.
Joka toinen vuosi nuo pitää pestä huolopesulla jotta talo olisi suhteellisen siisti.

Olen havainnut naapuruston saman ikäisissä (n. 10v) taloissa että pahin homepolkuttuu perinnemaalipinnat ja lateksit ei käytännössä pilkutu ollenkaan. Maalifirmojen öljymaalit sitten siitä välistä.
Ilmeisesti lämpöiset ja lyhyet talvet ynnä kosteat kesät on johtaneet homeen ja noen yhteisvaikutuksesta pilkutumiseen.
Toinen asia on että tänä päivänä ei maalissa saa olla kovia hometta estäviä myrkkyjä.

Tämän ei niin kovin tieteellisen tutkailun pohjalta olen tullut johtopäätökseen että nykyympäristössä lateksi olisi paras vaihtoehto uudehkolle tai uudelle talolle missä on kunnolliset tuuletusraot pintalaudoituksen takana.


Onko kukaan muu havainnut vastaavaa ilmiötä?

12

3398

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muovia pintaan

      Ajattelepa uudelleen maalausta. Minullakin on Teholla 1980 luvun loppupuolella maalattu talo. Kai se olisi lähivuosina syytä maalata uudelleen. Seinissä ei ole huomauttamista. Eteläpäädyn räystäät on kyllä uusittu. Maali on seinässä, ei tarvitse raapata.

      Lateksilla tilanne taitaisi olla toinen, siinä kuulemma maalin levitys on kaikkeen työhön nähden samaa tasoa kuin talon rakentamisessa loppusiivous.
      90 prosenttia työstä on vanhan maalin poistoa.

    • Lateksihousu

      Kyllähän lateksi (akrylaattilateksi) on uuteen, tuuletusraolliseen rakennukseen oikein hyvä vaihtoehto ja sitä se on ollut jo kauan. Meillä on 2009 rakennetun puutalon lisäksi 1986 rakennettu tiilitalo, jossa päätykolmiot ja ikkunoiden yläpuolet joka sivulla puuta. Maalattu -86 lateksilla (silloinen öljy-Wintex) ja sama maalipinta (!) on edelleen hyvässä kunnossa. Räystäslaudat samalla lateksilla maalattu, kerran korjauskäsittely ja nyt viime vuonna uusintakäsittely Pika-Teholla, joka on myös öljypitoinen akrylaattimaali. Mitään homepilkkuja ei ole ollut, paitsi nyt vuosikymmien jälkeen räystäiden alusissa (valkoinen maali), nämä lähtivät kostealla rätillä pois (lienee vain likaa / hämähäkinseittiä yms.).

      Lateksia haukutaan usein aivan turhaan. Totta, se ei oikea valinta johonkin ikivanhaan tuuletusraottomaan rakennukseen. Mutta oikeisiin paikkoihin aivan loistava valinta.

      • Lateksihousu

        Jäi vielä laittamatta tämä: Kyllä, olen havainnut saman ilmiön joka todellakin johtunee lämpimistä, kosteista talvista (jotka ovat aiheuttaneet myös esim. tavaroiden homehtumista kylmässä autotallissa, mitä ei ole aiemmin ollut). Kävipä Tikkurilan asiantuntijakin katsomassa heidän punamaalillaan maalattua rakennusta, kun se muutaman vuoden jälkeen oli ihan täynnä homepilkkua. Puita on, mutta ei liian lähellä seinää. Eli ainakin punamaalin kohdalla ilmiö on ollut todella selvästi nähtävissä ja tätä ei pysty pois pesemään, kun tuo maalihan lähtee nojaamallakin vaatteisiin... :-(

        Sen sijaan Pika-Teho akrylaattilateksi on kuin uutena (2009).


    • Uulamies

      Homehtuminen riippuu homesuojauksesta. Itse maalasin 2004 Uulan pellavaöljymaalilla, sitä ennen sudin saman valmistajan homeenestoaineella. Edelleen priima, ei suunnitelmissa uutta maalausta vielä moneen vuoteen. Missään ei näy homepilkkuja. Tämä siitä huolimatta että 2004 oli erittäin sateinen kesä.

      • virttynyt..

        Uulamies.. mites liituuntuminen ja väri?


    • lateksi on poikaa

      Liituuntuminen ei ole mitään sen rinnalla, että maali kuoriintuu isoina lohkoina pois. Näin käy latekseille, uusi nimi onkin nykyään akrylaatti. Vanha nimi piti vaihtaa kun maine levisi.

      • Kohta maalataan

        Eikö se kuoriutuminen juuri johdu siitä että lauta ei pääse kuivuman takapuolelta.
        Ainakin meidän maapurustossa lateksilla maalatut on paljon siistimmässä kunnossa kuin öljymaalilla maalatut.

        Soittelin sekä Tikkurilan ja Teknoksen maalilinjoille ja molemmissa vahvistettiin että orgaaninen öljymaali joka on huokoista ja karheaa on oiva kasvualusta mustapilkkuhomeelle. Tuota hometta ei tule jos talvella on reilu ja riittävän pitkä pakkasjakso. Näin ei ole kaikkialla Suomessa ja sen kyllä näkee.

        Nytpä siis tulee parasta lateksia Teho-öljymaalin päälle. Vaan mikä on paras lateksi mitä kaupasta?
        Hintaerot on aika pieniä verratuna maalaustyön vaivaan ja vuoden kahden välein nyt tarvittavaan pesuun. Ei siis kannata tinkiä laadusta.


    • muovipintaa?

      Kyllä lateksi saattaa olla siistimmässä kunnossa mutta siinä vaiheessa kun on uudelleen maalauksen aika niin on 'hiukan' eri asia raapata kaikki vanha pois kuin vain vetää uusi maali päälle. Vanhan maalin poisto on pääosa koko työstä jos sen joutuu tekemään. Seinien pesu esim. 5 vuoden välein on pikku juttu.

      • 25 v Valk. Vinhalla

        En oikein tiedä noista pohjatöistä. Talkoohommina maalattiin 25 v rivarista valkoiset Vinhalla maalatut puupinnat uudelleen Vinhalla (noin 50% poinnoista loput tiiltä). Hommaa veti osakas joka on eläköitynyt maalari. Isoimmat pohjatyöt oli pintojen pesu. Varastokoppien alimmaiset panelit oli hiukan ravistuneet. Pyyhkäisy teräsharjalla ja se oli siinä. Tästä on nyt 5 v aikaa ja pinnat edelleen kuin uudet joten veikkaan, että seuraavan kerran taas 20 v päästä sama homma.

        Tää maalarimestari oli sitä mieltä, että tärkeää on huoltomaalata ennen kun pinnat ravistuu yhtään enempää, vaikka osa osakkaista pitikin maalausta turhana.


      • maalarimestari
        25 v Valk. Vinhalla kirjoitti:

        En oikein tiedä noista pohjatöistä. Talkoohommina maalattiin 25 v rivarista valkoiset Vinhalla maalatut puupinnat uudelleen Vinhalla (noin 50% poinnoista loput tiiltä). Hommaa veti osakas joka on eläköitynyt maalari. Isoimmat pohjatyöt oli pintojen pesu. Varastokoppien alimmaiset panelit oli hiukan ravistuneet. Pyyhkäisy teräsharjalla ja se oli siinä. Tästä on nyt 5 v aikaa ja pinnat edelleen kuin uudet joten veikkaan, että seuraavan kerran taas 20 v päästä sama homma.

        Tää maalarimestari oli sitä mieltä, että tärkeää on huoltomaalata ennen kun pinnat ravistuu yhtään enempää, vaikka osa osakkaista pitikin maalausta turhana.

        JUURI NÄIN PITÄISIKIN TOIMIA!!!:)


    • Aloittajan perusvirhe: maalata talon ulko-osia valkoisiksi. Tämä on ihmeellinen villitys, mistä lie tullut. Ennen räystäs- js vuorilaudat maalattiin talon väriin sopivalla tummemmalla sävyllä. On näyttävää ja ympäristöön sopeutuvaa.

    • maalarimestari

      Öljymaali sisälsi aikoinaan lyijyä joka tappoi homeen (ja vähän muutakin), tästä johtui että yli kymmenen vuotta sitten maalatut talot olivat kuin äsken maalattuja ja tästä taas öljymaali sai hyvän maineen. Kun lyijyn käyttö maalissa kiellettiin ei öljymaali ollut enää entisensä... Nykyinenkin öljymaali sisältää homeenesto aineita, mutta ei lähellekkään niin tehokkaita kuin ennen.

      Lateksimaalin huono maine taas johtuu siitä, kun Se 70-luvulla tuli markkinoille Se teki seinään täysin tiiviin pinnan. Kun taas vanhoihin esim. Rintamamies taloihin vedettiin lateksi päälle, eivät seinät enää hengittäneet ja talot rupesivat homehtumaan... Eli jos ulkovuorauksen taustaa ei ole tuuletettu, ei seinään sovi lateksi...

      . ja homeen lisääntyminen ei johdu talvista, vaan lisääntyneistä ilman saasteista (hiilidioksidi päästöt).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe