1½V uroksen "tylsyys" haukkuminen

Haukusta eroon

Meillä siis 2 koiraa, 5v keeshond narttu sekä nyt 1½v eurasier uros. Aikoinaan on vanhemman koiran kanssa opeteltu pariinkin otteeseen yksinolohaukkumisesta pois, haukkuherkkä rotu kun on ja eri kerrostaloissa asuttu vuosia. Nyt kuitenkin muutettu n. 6kk sitten rauhalliseen rivitaloon ja pariin vuoteen ei ole vanhemmalla koiralla esiintynyt suuremmin ylimääräistä haukkumista.

Ongelmaksi alkaa pikkuhiljaa muodostumaan tuon murkku-uroksen (melko haukkumaton rotu sitä paitsi) yksinolo haukkuminen. Ei siis pentuna haukkunut kotona tms, mutta nyt viimeisten kuukausien aikana on huomattu,että länkyttää yksinollessa vaihtelevissa määrin päivän/illan aikana. Olemme Digitaldogsitterillä nauhoittaneet yksinoloaikoja ja nauhoittaneet sinne käskyjä/omaa puhetta mutta eipä se toiminto ole meillä ainakaan haukkumista katkaissut.

Uros saattaa siis aamulla jäädä tunniksi-pariksikin ihan hissukseen syömään luita jne, mutta aina jossain vaiheessa alkaa länkyttelemään itsekseen pitkiäkin pätkiä. Sitten taas jokunen hetki hiljaa ja sellaista tasaista länkytystä/yksittäisiä haukkuja hetken aikaa. Ei ole väliä jääkö yksin aamulla/päivällä vai illalla, vaikka välillä iltaolemisissa alkaa herkemmin haukkumaan, jos ei ole ehditty syystä tai toisesta kunnon lenkille.

Aamuisin käymme min. 30min rauhallisella kävelyllä, usein 45-60min kestävällä. Tämän jälkeen odotetaan nätisti ruokaa ja syödään (uros myös syö vaihtelevasti, on ollut pienestä asti tosi huono syömään). Tämän jälkeen teen rauhassa omia aamutoimia, laittelen kamat kasaan ja koirille "rentoutusmusiikkia" koneelle jo soimaan. Kumpakaan ei koskaan panikoi aamulähtemisiä tai vaikuta muutenkaan stressaantuneilta (kun taas aikoinaan vanhemmalla alkoi panikointi jo kun vaatteita alkoi pukemaan päälle). Eli itse yksinjääminen ei ole ongelma. Lähtiessä jätän muutamia puruluita, välillä kongin ja molemmille ovelta purutikut joita molemmat menevät syömään omiin peteihinsä. Sälekaihtimet pidämme kiinni päivisin, jotteivät näe ulkoa ärsykkeitä tms ja ala haukkumaan niille. Kotiin tullessa rauhassa hihnat molemmille ja ensimmäisenä n. 45-90min lenkille-> ruoka kunhan on hetki rauhoituttu.

Iltaisin käydään välillä tuttujen koirien kanssa metsässä vapaana juoksemassa/leikkimässä, kertaillaan käskyjä aina kun on aikaa, arkirutiineissa käytetään paljon istuen ruuan odottamista, sisään tullessa käskyn alla odotetaan lupaa siirtyä sisään jne. Nukkuivat ennen makkarissa meidän kanssa, mutta etenkin vanhempi kuunteli korvat höröllään kaikkia ääniä ulkoa ja murisi pitkin yötä. Nyt molemmat nukkuvat olkkarissa hissukseen.

Olettaisin, että uroksen haukkuminen on pitkälti tylsyyshaukkua, ei kuulosta ilmoitushaukulta tms eikä tosiaan ole päivisin soiteltu ovikelloa tai kuulunut ääniä kämppään, eli en usko että mikään ulkoinen ärsyke haukkumista aiheuttaa (silloin varmasti haukkuisi vanhempikin koira, sillä ovikellon soidessa sekin ilmoittaa kyllä kovaan ääneen). Voiko mennä iän karttuessa ohi, kun ei tosiaan ole tunti tolkulla tapahtuvasta haukkumisesta kyse, vai j'ääkö todennäköisesti tavaksi päälle? Lisä aktivointi ei tietenkään ole pahitteeksi, että saisi itseään vähän väsyneemmäksi, mutta aamuihin aktivointia on paha enempää kuin tuo aamun haistelulenkki tunkea. Kongeihin välillä olen jäädyttänyt liha-riisimössöä jne, joita on vähän syöty, mutta ei niitä ikinä ole tyhjäksi asti nuoltu.

Mitäpä vinkkejä/ehdotuksia heittäisitte? Naapureille olemme sanoneet, että tulevat sanomaan jos pitkiä pätkiä haukkuvat, sillä itse en haluaisi kuunnella koirien haukkua pitkin päivää. Toki jokaisesta eläimestä/perheestä jne lähtee elämisen ääniä ja satunnaiset haukahdukset kuuluvat elämään, mutta ei kenenkään tarvitse pitkiä haukkumispätkiä kuunnella päiväs- tai etenkään ilta-aikaan.

2

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hauvuh

      Meillä lappalainen haukkui tylsyyshaukkua, mutta lopetti sen kun aloimme harrastamaan hakua, jolloin se pääsi purkamaan haukkumistarvettaan ja sai myös enemmän tekemistäkin :) Mittelilläni oli "haukkuvaihe" mutta se meni ohi: :)

      • Haukusta eroon

        jotain tällasta mietin kanssa meijän omille, pitääkin selvitellä oisko alueella minkälaista ryhmää olemassa moiselle :). Mutta tosiaa, kaikkia "simppeleitä" arjen aktivointijuttuja kaivattaisiin lisää, koska joka päivä ei kuitenkaa tule metsälle lähdettyä jne niin kaipaisi sellaisia helposti arjessa toteutettavia väsyttäviä juttuja lisää :) Hajujälkeä toki voi tehdä esim alkuun omalla pihallakin, jolloin vähän tulee edes lisäaktiviteettia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4082
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2358
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2066
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      97
      1725
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      12
      1348
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1317
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1272
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe