Salaojien tarkistuskaivojen paikantaminen

salaoja

Olemme -99 rakennetun omakotitalon kolmansia omistajia ja olisi halu varmistaa salaojien toimivuus. Tieto tarkistuskaivojen sijainnista ei kuitenkaan ole siirtynyt omistajan vaihtojen yli, joten kaipaisin vinkkejä miten ne voisi löytää. Liuta tyhmiä kysymyksiä seuraa.

Tarkistuskaivoista yksi on todennäköisesti kivetyksen alla, yksi asfaltin alla, yksi nurmikon alla ja yksi terassin alla. Miten ja mistä näitä kahta viimeistä potentiaalista kaivoa kannattaisi lähteä hakemaan? Kuinka lähellä sadevesiviemäriä tarkistuskaivot tyypillisesti ovat, ja kuinka syvällä nurmikon (maan) sisässä?

- Myöskään perusvesikaivon sijainti ei ole tiedossa. Luultavasti se on nurmikon alla. Onko niissä yleensä metallinen kansi, eli auttaisikohan metallinpaljastin? Olisikohan sadevesikaivosta lähtevien putkien "risteämispiste" mahdollinen paikka? (Eli vedetäänkö putket tyypillisesti suoraan PVK:lle?)

- Vesien "loppusijoituspaikka" eli kunnan viemäri löytyy naapuritontin kulmasta. Pystyisiköhän sitä kautta kaapelikameralla paikantamaan ensin perusvesikaivon ja sitä kautta salaojat?

6

5972

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ennenostoa

      Hiukan olisin huolissani talon kokonaiskunnosta mikäli kokooma kaivo vaan jätetty asfaltin alle. Oletko varma ettei ole sadevesikaivot pikku laskulla suoraan yhteen kokoomakaivoon?

    • rkm

      Onko siellä varmasti kaivot ? Ei niitä takavuosina kaikki rakentajat laittaneet vaikka olisi pitänyt.
      Me olaan laitettu aina teräslevyn palanen kaivon kohdalle nurmen alle, joten sen löytää metallinilmaisimella helposti.

    • rakentanutkin

      Kai teillä talon piirustukset löytyy ja täytyyhän samasta nipusta löytyä myös hulevesisuunnitelma. Kaikkien kaivojen pitäisi löytyä kutakuinkin piirustuksen osoittamasta paikasta, mutta eihän se toki varmaa ole..

      Salaojakaivot on yleensä katkaistu lähes maanpinnan tasolle. Jos rakentaja on laittanut niihin metallikannet, niin silloin ne löytyy helposti "miinaharavalla". Vaan muoviahan ne useimmiten ja harva niiden päälle mitään metallipaloja älyää laittaa.. Etkö tavoita talon ensimmäistä omistajaa / rakentajaa, hän voisi muistaa.

      Jos kiveys on tehty ajatuksella niin jostain kivistä on ehkä leikattu nurkat pois. Siis sellaiset ihan pienet kolot, jonne mahtuu vaikka ruuvimeisseli väliin.. Alta löytyy salaojakaivo 100 % varmuudella.
      Nurmikon alta kaivot löytyy vaikka rautakangella, asfaltti on hankala. Tuskin siellä terassialla mitään on, vai onko terassi tehty jälkikäteen, eikä sitä ole piirustuksissa

    • salaoja

      Kiitos vastauksista! Muutama jatkokommentti:

      - Kokoomakaivo (PVK) on siis (toivottavasti!) jossakin nurmikon alla, ei asfaltin alla.
      - Tuo metallilevyn laittaminen on hyvä idea, pitää tehdä kunhan kaivot löytyy.
      - Terassia on laajennettu jälkikäteen, sen vuoksi yksi kaivo voi olla sen alla. Avasin muutaman laudan ruuvit mutta kaivoa ei ainakaan suoraan näy.
      - LVI-piirutuksen mukaan salaojakaivot olisivat lähellä talon kulmia ja sadevesisuppilot niiden ulkopuolella, mutta suppilot ovat kyllä käytännössä kiinni talossa joten kaivot eivät voi olla piirustuksen mukaisessa paikassa.
      - Sadevesisuppiloiden alta putket eivät lähde samaan suuntaan kuin piirustuksissa, joten epäilen että PVK ei myöskään ole piirustusten paikassa. Kunnan viemäri sentään on oikeassa paikassa :)
      - Tuo kivetyksen lovi oli hyvä vinkki, ei kuitenkaan sattunut silmään moista.

    • mestari_tietää_aina

      Soitat talon vastaavalle mestarille ja kysyt siltä, missä ne kaivot on. Niiden pitäisi olla kuvien osoittamissa paikoissa. Jos ei ole niin mestari on jättänyt duuninsa tekemättä. Käsket äijän ettimään.

      • Kaivoon katsoja

        PVK:ssa on vlr kansi ja sitä kandee ettiä miinaharavalla talon siltä reunalta missä on kunnan liittymät. SOK on yleensä alle 1 m talon nurkasta ulospäin. Jos PVK on nurtsilla niin miinaharavan puuttuessa työntelisin n. 10 mm harjateräksellä noin 30cm;n asti. Kansi on jäänyt loppu multauksessa nurmen alle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      370
      4639
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1875
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1619
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      217
      1424
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1400
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1376
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1357
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1228
    Aihe