Pedobaptismin perusongelmat

AnabaPtisti

Raamatussa kastettiin ne, jotka uskoivat evankeliumin, ja ko. kasteelle annettiin tiettyjä keskeisiä merkityksiä. Lapsikastekäytäntö tuli Raamatun ajan jälkeen.

Pedobaptistisen näkemyksen ongelmat syntyvät siitä, että aikuisten ottaman kasteen edellytyksiä ja merkityksiä halutaan sisällyttää imeväisille annettuun kasteeseen.
Dogmatiikan ja systemaattisen teologian professorina toiminut Antti J. Pietilä ilmaisi asian 1930-luvulla näin:
"Kasteoppi, sellaisena kuin sen on meidän aikamme kristikunnassa esiinnyttävä, kuuluu sikäli koko dogmatiikan vaikeimpiin, että yhtenäisen kirkollisen tradition osoittaminen tällä alalla on mitä vaikeinta ja että lujan raamatullisuudenkin aikaansaaminen tämän sanan tavallisessa merkityksessä on sula mahdottomuus. Pääsyynä tähän on valtionkirkon kastekäytäntö, jonka päämuoto on lapsikaste, ja että teologit pitävät velvollisuutenaan löytää Uuden testamentin aikuiskastetta koskevasta kasteteologiasta lapsikasteen teologian."

Kun aikuiskasteen teologiasta haetaan perusteita ja merkitystä lapsikasteelle, seuraa haastetta ensinnäkin uudestisyntymiskäsitteen kanssa. Luterilaisissa piireissä uudestisyntymän ajoitus jakaa mielipiteitä. Tunnustukseen tiukasti nojaavat katsovat sen tapahtuvan lasta kastettaessa. Toisaalta tiettyjen herätysliikkeiden piirissä, se nähdään erillisenä kääntymisenä. Täällä Suomi24:ssä joku luterilainen myöntyi, että Jumala voi uudestisynnyttää ilman kastettakin. Mainittakoon että kasteesta kirjoittanut Uuras Saarnivaara vaihtoi näkemystään asian suhteen kahdesti. Uudestisyntyminen tapahtuu Sanan kautta (1Piet1:23). Luther väisti sen ongelman, ettei lapsi ymmärrä Sanaa, väittämällä, että uskon ja uudestisyntymisen vaikuttaa "veteen liittyvä ja vedessä oleva Jumalan sana".

Toinen vastaava asia on lapsen usko. Luther näki kasteen edellytykseksi uskon niin kuin onkin:
"...usko yksin tekee ihmisen kelvolliseksi ottamaan hyödykseen vastaan tämän autuutta antavan, jumalallisen veden. Kun autuus näet noilla sanoilla veden ohella ja kanssa, tässä tarjotaan ja luvataan, se voidaan vastaanottaa yksinomaan siten, että me sen sydämestämme uskomme" (Iso katekismus).
Luther kiersi aluksi ongelman lapsen uskosta vetoamalla kummien sijaisuskoon. Sittemmin hän päätyi väittämään, että lapsella on usko tai että lapsi saa uskon kasteessa. Sitä ajatusta ovat luterilaiset uskollisesti toistaneet.
Koska Raamattu myös ilmaisee kasteessa saatavan synnit anteeksi, on pedobaptistisessa teologiassa pitänyt luoda perisynnin käsite. He eivät siis katso, että Jumala "antaa kullekin hänen tekojensa mukaan", vaan että lapsi kantaa Aadamin syntiä ja tarvitsee kastetta pelastuakseen perisynnin takia seuraavasta rangaistuksesta. Toisaalta kirkko osoittaa ambivalenttisuutta kieltäytymällä ottamasta kantaa, kuinka käy kastamattomina kuolleiden lasten.

Näitä haasteita siis tulee, kun Pietilän sanoin yritetään "löytää Uuden testamentin aikuiskastetta koskevasta kasteteologiasta lapsikasteen teologia". Mennään vikaan, kun haetaan merkityksiä ja sisältöä myöhäsyntyiselle lapsikasteelle Raamatusta, jossa kaste oli evankeliumin uskoneiden pelastava tunnustautuminen Kristukseen. Uskovien kasteessa kuvattuja ongelmia ei tule. Ne kastetaan, jotka uskovat saarnatun evankeliumin. Raamatussa he uudestisyntyivät kasteessa Jumalan lapsiksi, koska kaste suoritettiin heti uskon tunnustukseksi. Nykyään tosin uudestisyntyminen ja syntien anteeksisaaminen tapahtuvat usein esim. syntisen rukouksen ja muiden vastaavien käytäntöjen kautta, jotka tavallaan ovat nyt siinä asemassa, jossa kaste oli alkuseurakunnassa.
Lasten kastaminen on turhaa ja haitallista. Se on periaatteessa vastaava ilmiö kuin, jos lapselle annettaisiin uimamaisterin paperit ja hengenpelastajan pätevyys sillä perusteella, että hänen vanhemmillaan on sellaiset.

Lapsikaste on siis merkitykseltään verrattavissa keisarin uusiin vaatteisiin. Samoin kuin sadussa keisarin alastomuus nähtiin, samoin monet ymmärtävät ikään kuin liukuhihnalla mistään ymmärtämättömälle lapselle annetun kasteen tarkoituksettomuuden, mutta ovat kuitenkin menossa mukana toteuttaen sitä tai ainakin hyväksyen sen. Jotkut varmasti uskovatkin lapsikasteen raamatullisuuteen luottaen sokeasti Lutheriin ja/tai kirkon teologeihin, mutta toisaalta useat harjoittavat sitä muista syistä. Tälläkin forumilla mainittiin kanttori, joka myönsi lapsikasteen turhuuden, ja sanoi olevansa kirkossa vain koska on siellä töissä.

Kirkolle lapsikasteesta luopuminen ei tule kyseeseen mm suurten taloudellisten intressien takia. Siksi uskovien on tunnettava vastuunsa ja otettava kaste. Ja heidän tulee huolehtia, että heidän lapsensa saavat kuulla evankeliumin, mutta jättää heidän itsensä päätettäväksi kasteen ottaminen. Tällaisella menettelyllä voidaan päästä lähemmäksi raamatullista uskovien seurakuntaa, joka toimii totuuden pylväänä ja perustana. Nykyinen luterilainen seurakuntamalli avaa ovet tulla jopa kirkon vaikuttajaksi ilman uskon kuuliaisuutta. Mikä näkyy.

Jos olen väärässä, korjatkaa.

21

61

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • doordoor

      korjataan, llet väärässä

      On turha erotella lapsikastetta ja aikuiskastetta, sillä molemmissa on kyse kasteesta. Lapsikaste alkoi apostoleista

      Tässä näkyy koko anabaptismin ongelma: "Lasten kastaminen on turhaa ja haitallista. Se on periaatteessa vastaava ilmiö kuin, jos lapselle annettaisiin uimamaisterin paperit ja hengenpelastajan pätevyys sillä perusteella, että hänen vanhemmillaan on sellaiset."

      Eli kaste on heille saavutus, teko, oma tunnustus ja palkkio jostakin omasta teosta, valinnasta, ratkaisusta, uskosta Jos Jumalan armoa verrataan omaan saavutukseen, niin täytyy sanoa että en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Mutta päätän nauraa. Raamatussa usko esitetään Jumalan lahjana kuten kastekin.

      • AnabaPtisti

        Joo, eihän sitä suinkaan voi julistaa sellaista lavean tien evankeliumia, jossa ei tarvitse Jeesusta tunnustaa vaan että muka pelastuisi sen perusteella, mitä vanhemmat ovat joskus tehneet..
        Kyllä tarvitaan tunnustus kasteessa tai suulla.
        Tunnustus on tunnustus, joka monen Raamatun kohdan perusteella edellytetään pelastuksen saamiseksi. Muita nimiä sille on turha antaa.

        Lapsikaste ei ole Jumalan vaan ihmisen teko.


    • doordoor

      Uskossa oleva ihminen tunnustaa uskonsa ja pelastuu Kristuksen tähden. Kaste ei ole ihmisen tunnustamista, vaan Jumalan tunnustamista ihminen lapsekseen.

      Kaste on Jumalan teko aina, oli sitten lapsi tai ei. Vapaiden suuntien kaste ei ole Jumalan teko vaan ihmisen teko.

    • AnabaPtisti

      Tunnustus on aina molemminpuolinen, jos me tunnustamme Jeesuksen ihmisten edessä, hän tunnustaa meidät isänsä edessä. Tämä pätee samalla tavalla suoritetaan tunnustaminen sitten kasteessa tai suulla.
      Kaste on tunnustamista. Sen näkee siitä, että molemmille annetaan Raamatussa sama merkitys. Molemmat pelastavat. Olemme Kristuksessa, kun olemme kastetut Häneen uskoviksi tultuamme tai jos olemme muuten tunnustautuneet Häneen, esim. suulla.
      Kasteen Jeesus asetti tavaksi tunnustautua häneen, vaikka luopumuksen myötä sen merkitys unohdettiinkin ja kasteesta tuli maaginen lapsillekin suoritettava riitti.

      Joka tapauksessa, kun olemme Kristuksessa meille ei ole kadotustuomiota.

      En välitä mennä tässä juupas-eipäs -linjalle.
      Pidän kiinni alussa kirjoittamastani kommenttiesi jälkeenkin. :)

      • sijaisuskoa??

        Ei prof Pietilä ole ainoa teologi, joka myöntää vauvakasteen epäraamatullisuuden. Heitä
        on ollut kautta aikojen useita, mutta siitä huolimatta he eivät ole uskaltaneet luopua tuosta kirkollisesta traditiosta:

        Arkkipiispa (ev.lut.kirkossa) Aleksi Lehtonen korosti "Kirkon pyhät toimitukset"-kirjassaan (sivulla 93):

        "Lapsikastetta ei missään Uuden Testamentin kohdassa mainita. Suoranaisia todistuksia siitä, että lapsikaste olisi ollut käytännössä alkuseurakunnassa, puuttuu."

        Rovasti (ev.lut.kirkossa) Urho Muroma toteaa "Herää Valvomaan" -lehdessä tammikuussa 1932:

        "Helvettiä lapsikasteopilla täytetään! ... Raamatussa ei kerrota mitään lapsikasteesta; siis Raamattuun vedoten emme voi siitä asiasta sanoa mitään."

        Arkkipiispa (ev.lut.kirkossa) Erkki Kaila toteaa
        "Roomalaiskirje"-kirjassaan (sivulla 81):

        "Kun muistamme, että alkukristillinen kaste tapahtui upottamalla, niin ymmärrämme, että se jo ulkonaisestikuvasi kuolemista."

        Piispa (ev.lut.kirkossa) E. Gulin toteaa teoksessaan "Raamatullinen Tietokirja" (osa II palsta 123):

        "UT:n aikana kastamistapana oli upottaa kastettava kokonaan virtaavaan veteen, mikä vertauskuvana ilmensi vanhan ihmisen hukuttamista ja uuden sijalle tulemista."

        Kohdassa "KASTE" piispa Gulin korostaa:

        "Uusi Testamentti ei missään erityisesti esitä kastetun lapsia. Voipa vielä Paavalin tulkita nimenomaan siten, ettei hän tunne lapsikasteen käyttöä."

        Ja jos Luther ei sano saaneensa lapsikastetta Jumalalta, vaan paavilta! (Galatalaiskirjeen Selitys sivu 100), niin merkillistä, että tuo harha-oppi on kovasti
        joidenkin suosiossa.


    • Anabaptisti

      Aivan. Jotkut toki perustelevat lapsikastetta sillä, että Jumala on toiminut Raamatun ajan jälkeenkin ja johdattanut historiaa niin, että lapsikaste on tullut käyttöön.

      Toisaalta jos sellaista sanoo protestantti, jonka pitäisi sitoutua uskonpuhdistuksen aikaan muotoiltuun Sola Scriptura -oppiin, niin se on sangen outoa. Sana menee tradition yli.

      Sola Scriptura on hyvä lähtökohta. Siltä pohjalta pedobaptismi on luontevaa nähdä kirkon luopumuksen seurauksena. Siitä tuli reformaatiossakin valtavirta, kun eri tavalla ajattelevia vainottiin ja surmattiin, Sittemminhän uskovien kastetta harjoittavat suunnat ovat ohittaneet pedobaptismiin nojaavat liikkeet lähinnä helluntai-karismaattisen liikkeen leviämisen myötä. Suunta varmaan jatkuu.

      • doordoor

        Tottakai Jumala on johdattanut seurakuntaansa, mutta ei lapsikaste ole sen tulosta, vaan Raamatun Sanaan se pohjautuu. Se ei ole tullut käyttöön vaan se on ollut aina käytössä. Uudestikastaminen on helppoa nähdä seurakunnan luopumuksena ja Jumalan Sanan ja lupauksen hylkäämisenä


      • rehellisiä miehiä
        doordoor kirjoitti:

        Tottakai Jumala on johdattanut seurakuntaansa, mutta ei lapsikaste ole sen tulosta, vaan Raamatun Sanaan se pohjautuu. Se ei ole tullut käyttöön vaan se on ollut aina käytössä. Uudestikastaminen on helppoa nähdä seurakunnan luopumuksena ja Jumalan Sanan ja lupauksen hylkäämisenä

        Miksihän monet rehelliset kirkonmiehet ovat tunnustaneet, että lapsikastetta ei löydy Raamatusta?


      • gwnmp
        rehellisiä miehiä kirjoitti:

        Miksihän monet rehelliset kirkonmiehet ovat tunnustaneet, että lapsikastetta ei löydy Raamatusta?

        Miksihän monet rehelliset kirkonmiehet ovat tunnustaneet että lapsikaste ON Raamatussa? Miksihän monet rehelliset kirkkonmiehet tunnustavat että uudestikastetta ei ole Raamatussa eikä sellaista pidä ottaa?

        Näitä voi mietiä nimim. rehellisiä miehiä, joka on sairas kristittyjä vihaava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa. Tässä hänen eksytystaktiikkansa:

        1. Hauku muita. Hauku myös oppeja ja käytä sanoja "taikavesi", "veden taikavoima" ja "pakollinen vauvakaste" sekä "vauvakasteintoilija".

        2. Viittaa Lutheriin ja yritä VÄKISIN SAADA RISTIRIITA kanssakeskustelijan ja Lutherin kirjoitusten välillle. Huomattavaa on että luterilaiset kirjoittajat eivät siteeraa Lutheria vaan Raamattua mutta tämä uudestikastajapelle haluaa Lutherin vetää mukaan väkisin ja näin vaihtaa tavallaan aihetta.

        3. Vetoa katolisen kirkon harhaoppeihin ja virheisiin: kuten aneet ja ristiretket. Tästä on myös nimi miekkalähetystrolli hänelle tullut.

        4. Hauku vielä kerran ja vetoa kanssakeskustelijan kirjoitusvirheisiin, huumorintajuun, mielikuvitukseen, järkeen ja lukutaitoon. Hauku häntä myös sokeaksi.

        5. Älä myönnä sitä faktaa että uudestikastajat ovat auttamatta alakynnessä Raamatun ilmoituksen edessä.

        Tätä saa kuulemma levittää vapaasti, niin että kaikki pääsevet kärryille siitä mikä tämän trollin motiivi on.


      • ouösagew
        gwnmp kirjoitti:

        Miksihän monet rehelliset kirkonmiehet ovat tunnustaneet että lapsikaste ON Raamatussa? Miksihän monet rehelliset kirkkonmiehet tunnustavat että uudestikastetta ei ole Raamatussa eikä sellaista pidä ottaa?

        Näitä voi mietiä nimim. rehellisiä miehiä, joka on sairas kristittyjä vihaava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa. Tässä hänen eksytystaktiikkansa:

        1. Hauku muita. Hauku myös oppeja ja käytä sanoja "taikavesi", "veden taikavoima" ja "pakollinen vauvakaste" sekä "vauvakasteintoilija".

        2. Viittaa Lutheriin ja yritä VÄKISIN SAADA RISTIRIITA kanssakeskustelijan ja Lutherin kirjoitusten välillle. Huomattavaa on että luterilaiset kirjoittajat eivät siteeraa Lutheria vaan Raamattua mutta tämä uudestikastajapelle haluaa Lutherin vetää mukaan väkisin ja näin vaihtaa tavallaan aihetta.

        3. Vetoa katolisen kirkon harhaoppeihin ja virheisiin: kuten aneet ja ristiretket. Tästä on myös nimi miekkalähetystrolli hänelle tullut.

        4. Hauku vielä kerran ja vetoa kanssakeskustelijan kirjoitusvirheisiin, huumorintajuun, mielikuvitukseen, järkeen ja lukutaitoon. Hauku häntä myös sokeaksi.

        5. Älä myönnä sitä faktaa että uudestikastajat ovat auttamatta alakynnessä Raamatun ilmoituksen edessä.

        Tätä saa kuulemma levittää vapaasti, niin että kaikki pääsevet kärryille siitä mikä tämän trollin motiivi on.

        Kiitos infostasi gwnmp! Tämä info leviää laajasti näillä palstoilla. Uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa on todellakin hyvin katkera trolli.


      • itsekehua!
        ouösagew kirjoitti:

        Kiitos infostasi gwnmp! Tämä info leviää laajasti näillä palstoilla. Uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa on todellakin hyvin katkera trolli.

        doordoorko se siinä kehuu itseään?

        Tosi sairasta.


      • hewhew
        itsekehua! kirjoitti:

        doordoorko se siinä kehuu itseään?

        Tosi sairasta.

        Uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussako se siinä taas kirjoittelee asittomia Marian palvontatauollaan.

        Täysin sairasta!!!!


      • tosi outoa
        hewhew kirjoitti:

        Uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussako se siinä taas kirjoittelee asittomia Marian palvontatauollaan.

        Täysin sairasta!!!!

        Ei kukaan rehellinen kirkonmies ole löytänyt pakollista vauvakastetta Raamatusta,
        vaikka nämä Marianpalvojat niin olettavatkin.


      • ngowpr
        tosi outoa kirjoitti:

        Ei kukaan rehellinen kirkonmies ole löytänyt pakollista vauvakastetta Raamatusta,
        vaikka nämä Marianpalvojat niin olettavatkin.

        "Ei kukaan rehellinen kirkonmies ole löytänyt pakollista vauvakastetta Raamatusta"

        Taas aivan käsittämätön kommentti! Maailmassa on miljoonia oppineita luterilaisen, ortodoksisen, katolisen ja metodistikirkon piirissä, jotka kaikki pitävät lapsikastetta täysin oikeana käytäntönä

        Tämä sairas Marian palvoja uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa yrittää taas eksyttää ja valehdella meille päin naamaa. Sairasta käytöstä!


      • whwrh
        tosi outoa kirjoitti:

        Ei kukaan rehellinen kirkonmies ole löytänyt pakollista vauvakastetta Raamatusta,
        vaikka nämä Marianpalvojat niin olettavatkin.

        Nimim. "tosi outoa" on taas sairas kristittyjä vihaava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa. Varokaa hänen eksytystään!

        Ei voi sanoin kuvata Herramme raukkautta ja armoa meitä kohtaan eikä tämän sairaan trollin vihaa lapsikastettuja kohtaan

        tosi outoa


      • on outoa
        whwrh kirjoitti:

        Nimim. "tosi outoa" on taas sairas kristittyjä vihaava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa. Varokaa hänen eksytystään!

        Ei voi sanoin kuvata Herramme raukkautta ja armoa meitä kohtaan eikä tämän sairaan trollin vihaa lapsikastettuja kohtaan

        tosi outoa

        Miksihän nämä miljoonat eivät kykene osoittamaan Raamatusta yhtään selvää vauvakastetapausta, pelkkiä olettamuksia ja selityksiä vain?

        Maailmassa on lähes miljardi katolilaista, jotka pitävät Neitsyt Marian palvomista ja rukoilemista ja hänen synnitöntä sikiämistään täysin oikeana oppina.

        Se niistä miljoonista.


      • AnabaPtisti
        gwnmp kirjoitti:

        Miksihän monet rehelliset kirkonmiehet ovat tunnustaneet että lapsikaste ON Raamatussa? Miksihän monet rehelliset kirkkonmiehet tunnustavat että uudestikastetta ei ole Raamatussa eikä sellaista pidä ottaa?

        Näitä voi mietiä nimim. rehellisiä miehiä, joka on sairas kristittyjä vihaava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa. Tässä hänen eksytystaktiikkansa:

        1. Hauku muita. Hauku myös oppeja ja käytä sanoja "taikavesi", "veden taikavoima" ja "pakollinen vauvakaste" sekä "vauvakasteintoilija".

        2. Viittaa Lutheriin ja yritä VÄKISIN SAADA RISTIRIITA kanssakeskustelijan ja Lutherin kirjoitusten välillle. Huomattavaa on että luterilaiset kirjoittajat eivät siteeraa Lutheria vaan Raamattua mutta tämä uudestikastajapelle haluaa Lutherin vetää mukaan väkisin ja näin vaihtaa tavallaan aihetta.

        3. Vetoa katolisen kirkon harhaoppeihin ja virheisiin: kuten aneet ja ristiretket. Tästä on myös nimi miekkalähetystrolli hänelle tullut.

        4. Hauku vielä kerran ja vetoa kanssakeskustelijan kirjoitusvirheisiin, huumorintajuun, mielikuvitukseen, järkeen ja lukutaitoon. Hauku häntä myös sokeaksi.

        5. Älä myönnä sitä faktaa että uudestikastajat ovat auttamatta alakynnessä Raamatun ilmoituksen edessä.

        Tätä saa kuulemma levittää vapaasti, niin että kaikki pääsevet kärryille siitä mikä tämän trollin motiivi on.

        On mukava, kun aloituksia kommentoidaan. Eriävät mielipiteet ovat oikein tervetulleita, koska omissa argumentoinneissaan saattaa mennä harhaan. Vasta-argumentit voivat avata uutta näköalaa ja joutuu miettimään asioita tarkemmin.
        Pelkän eriävän mielipiteenkin ilman perusteluja saa toki Suomi24:ssä esittää.

        Mutta olisi liikaa toivoa, ettei ihan joka ketjuun laitettaisi samoja tuttuja, pitkiä copypaste-litanioita?
        En, minä gwjne, edes tunnistanut itseäni ylläolevasta viiden kohdan eksytystaktikkokuvauksestasi.
        Ikävä, jos sellaisia epäasiallisia keskustelijoita täällä on, mutta ei sinun ehkä ihan noin useasti tarvitse copypastata tuota luetteloasi?
        Täällä on monia, jotka haluavat ihan asiallisesti tutkia, mitä Sana sanoo esim. kasteesta.

        Ikävä yleensäkin jos ketjun jutuista suurin osa menee ohi aiheen,
        Kaikella ystävyydellä, kaverit..


      • qwgp
        on outoa kirjoitti:

        Miksihän nämä miljoonat eivät kykene osoittamaan Raamatusta yhtään selvää vauvakastetapausta, pelkkiä olettamuksia ja selityksiä vain?

        Maailmassa on lähes miljardi katolilaista, jotka pitävät Neitsyt Marian palvomista ja rukoilemista ja hänen synnitöntä sikiämistään täysin oikeana oppina.

        Se niistä miljoonista.

        Miksihän nämä miljoonat löytävät Raamatusta selvän lapsikasteen? Mitään olettamuksia tai selityksiä ei tarvi kun nämä miljoonat näyttävät selvät perusteeet lapsikasteelle.

        "Maailmassa on lähes miljardi katolilaista, jotka pitävät Neitsyt Marian palvomista"

        Olet siis katolinen? Luulin että olet uudestikastaja? Sinähän palvot tuota neitsyt Mariaa. Se on sairasta! Katoliset eivät palvo vaan rukoilevat, se on eri asia.


      • totuusontämä
        AnabaPtisti kirjoitti:

        On mukava, kun aloituksia kommentoidaan. Eriävät mielipiteet ovat oikein tervetulleita, koska omissa argumentoinneissaan saattaa mennä harhaan. Vasta-argumentit voivat avata uutta näköalaa ja joutuu miettimään asioita tarkemmin.
        Pelkän eriävän mielipiteenkin ilman perusteluja saa toki Suomi24:ssä esittää.

        Mutta olisi liikaa toivoa, ettei ihan joka ketjuun laitettaisi samoja tuttuja, pitkiä copypaste-litanioita?
        En, minä gwjne, edes tunnistanut itseäni ylläolevasta viiden kohdan eksytystaktikkokuvauksestasi.
        Ikävä, jos sellaisia epäasiallisia keskustelijoita täällä on, mutta ei sinun ehkä ihan noin useasti tarvitse copypastata tuota luetteloasi?
        Täällä on monia, jotka haluavat ihan asiallisesti tutkia, mitä Sana sanoo esim. kasteesta.

        Ikävä yleensäkin jos ketjun jutuista suurin osa menee ohi aiheen,
        Kaikella ystävyydellä, kaverit..

        On mukava kun syntyy asiallista keskustelua, mutta tuo sama idiootti, herjaavia kommentteja jakava ja omaa katkeruuttaan täällä purkava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa aina pilaa kaiken. Hän ei osaa keskustella asiallisesti. Muutkin uudestikastajat ovat tuominneet tämän pellen käytöksen näillä palstoilla.


      • eitpa
        totuusontämä kirjoitti:

        On mukava kun syntyy asiallista keskustelua, mutta tuo sama idiootti, herjaavia kommentteja jakava ja omaa katkeruuttaan täällä purkava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa aina pilaa kaiken. Hän ei osaa keskustella asiallisesti. Muutkin uudestikastajat ovat tuominneet tämän pellen käytöksen näillä palstoilla.

        Olet oikeassa, totuusontämä, juuri siksi kannattaakin lopettaa hänelle vastailu, ettei hän raivostu ja aloita tuttua haukkumistaan.


      • höhööö!!
        eitpa kirjoitti:

        Olet oikeassa, totuusontämä, juuri siksi kannattaakin lopettaa hänelle vastailu, ettei hän raivostu ja aloita tuttua haukkumistaan.

        Näin on. Varmasti moni voi yhtyä jo monta kertaa näillä palstoilla esiintyneeseen huudahsukseen: "höhöö!! Uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Ramaatussa palvoo Mariaa, höhöö!"


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      304
      3381
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1629
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      52
      1361
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1250
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1230
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1161
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1127
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      158
      1053
    Aihe