Aspergerin oireyhtymä wikipediassa

Antipropagandisti

Suomenkielisen wikipedian Aspergerin oireyhtymää käsittelevän artikkelin tasoa kuvaa hyvin seuraava ote artikkelin keskustelusivulta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu:Aspergerin_oireyhtymä#Kehitysajatuksia

"Artikkeli on selvästi mennyt vuosien ajan huonompaan suuntaan ... Lähteistetyn tiedon sijaan siihen on kirjoiteltu kansanomaisia käsityksiä ja uskomuksia sekä omia mielipiteitä yleistetty. ... tekstissä tuntuisi olevan paljon tulkintaa, mahdollisia omia näkemyksiä ja koko tekstin sävy tuntuu paikoitellen olevan enemmän laadittu propagandistisesta kuin neutraalin tiedon näkökulmasta. Kummallisuuksia artikkelissa on paljon ... Koska Aspergerin oireyhtymä on virallinen lääketieteellinen neuropsykiatrillinen kehityksellinen häiriö artikkelin pitäisi mielestäni käsitellä sitä nimenomaan vain ja ainoastaan sellaisena ja jättää ulkopuolelle kaikki mikä ei suoraan ole perusteltavissa sillä. Tällä hetkellä artikkeli ei mielestäni niin tee vaan käsittelee enemmänkin sitä mikä on jonkun tai joidenkin tahojen mielipide Aspergerin syndroomasta ... Artikkelissa on esiintyy myös termejä, joita ei avata mitenkään ja jotka liittynevät enemmän tietyn minulle tuntemattoman ryhmän sisäiseen slangipuheeseen kuin aspergerin oireyhtymään lääketieteellisessä mielessä. ... Surullisena anekdoottina kerrottakoon, että kun sain keväällä pitkien tutkimusten lopputuloksena yliopistollisen sairaalan neuropsykiatriselta osastolta diagnoosin mm. aspergerin oireyhtymään, minua tutkinut LÄÄKÄRI TOTESI: JOS HALUAT HANKKIA OMIN PÄIN LISÄTIETOA, ETHÄN MISSÄÄN TAPAUKSESSA ETSI SITÄ AINAKAAN ASPERGERIN OIREYHTYMÄÄN LIITTYEN WIKIPEDIASTA."

Jo artikkelin alussa todetaan

"Aspergerin oireyhtymä ... on sikiönkehityksellisistä tai geneettisistä syistä johtuvaa autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston elimellistä poikkeavuutta, ..."

ikäänkuin väitteen kirjoittaja olisi selvittänyt AS:n etiologian julkaisemattomassa omassa tutkimuksessaan.

Artikkeli kokonaisuudessaan (joitakin harvoja yksittäisiä kappaleita lukuunottamatta) on mielipidekirjoituksen tasoa, eikä yllä lähellekään sitä, mitä sopii vaatia tietosanakirja-artikkelilta.

8

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juu,

      huomasin myös, että lähde puuttui useasta kohdasta.

      • Voisiko olla,

        että asseja on niin monenlaisia, että heistä on yksinkertaisesti mahdotonta tehdä mitään yleispätevää tietosanakirja-artikkelia? Tiedän esim. asseja, jotka ovat hyvinkin tarkkoja ja täsmällisiä ja toisaalta myös sellaisia, joilla on ajantajun kanssa vaikeuksia ja ovat liian suurpiirteisiä. Samoin osa vaatii ehdotomasti tiukat rutiinit, osa puolestaan tekee juuri niin kuin itse haluaa. Sosiaalisia vaikeuksia toki on kaikilla asseilla, mutta nekin ilmenevät eri yksilöillä eri tavalla.


      • Antipropagandisti
        Voisiko olla, kirjoitti:

        että asseja on niin monenlaisia, että heistä on yksinkertaisesti mahdotonta tehdä mitään yleispätevää tietosanakirja-artikkelia? Tiedän esim. asseja, jotka ovat hyvinkin tarkkoja ja täsmällisiä ja toisaalta myös sellaisia, joilla on ajantajun kanssa vaikeuksia ja ovat liian suurpiirteisiä. Samoin osa vaatii ehdotomasti tiukat rutiinit, osa puolestaan tekee juuri niin kuin itse haluaa. Sosiaalisia vaikeuksia toki on kaikilla asseilla, mutta nekin ilmenevät eri yksilöillä eri tavalla.

        "Voisiko olla, että asseja on niin monenlaisia, että heistä on yksinkertaisesti mahdotonta tehdä mitään yleispätevää tietosanakirja-artikkelia?"

        Artikkelin otsikko on "Aspergerin oireyhtymä", jolloin siinä pitäisi tehdä selkoa tuolla tavoin lääketieteessä nimetystä sairaudesta (tai "sairaudesta", jos ei halua myöntää, että se on sairaus), eikä ruveta selittämään, millaisia "asseja" on (mahdollisesti) olemassa. Jos halutaan, että wikipedia olisi tietosisällöltään perinteisen painetun paperisen tietosanakirjan tasoa, suurin osa tuon artikkelin nykyisestä sisällöstä pitäisi jättää pois. Artikkelin sisältö pitäisi perustaa pelkästään asiaa käsittelevään tunnustettuun lääketieteelliseen tietoon, ei epämääräisiin blogi- tai sanomalehtikirjoituksiin tai yksittäisten "assien" (yleistettävyydeltään kyseenalaisiin) omiin kokemuksiin.


    • kgyioop

      Jos on sellaisia henkilöitä, joita wikipedian artikkeli kuvaa melko kattavasti, niin ovatko he asseja ?

    • cklpufd

      Jos meidän tulisi saada käsitys suomalaisesta saunasta, kuuntelemmeko mieluummin suomalaisen saunojan kertomusta vai arvostetun ulkomaalaisen kulttuurintutkijan kuvausta suomalaisesta saunasta ?
      Onko toinen kuvaus väärempi kuin toinen?

    • hmmmmHHH?

      Jos suomenkielisen Wikipedian Aspergerin oireyhtymää käsittelevää artikkelia rupeaisi perkaamaan asiallisemmaksi, ehkä sen voisi tehdä niin, että luotaisiin uusi artikkeli "AS--herännäisyys" tai "Asperger--kulttuuri", jonne vietäisiin kaikki lääketieteellisesti perustelematon aines nykyisestä artikkelista "Aspergerin oireyhtymä". Viimeksi mainitusta sitten pyrittäisiin muokkaamaan asiallinen lääketieteellinen artikkelia esimerkiksi saksankielistä versiota http://de.wikipedia.org/wiki/Asperger-Syndrom mallina käyttäen. Tuo saksalainen versio näyttäisi nopeasti vilkaistessa olevan vielä englanninkielistäkin parempi, kun taas nykyinen suomenkielinen versio on kaiken arvostelun alapuolella.

      • hmmmmHHH?

        Ranskankielisen Wikipedian artikkeli Aspergerin oireyhtymästä http://fr.wikipedia.org/wiki/Syndrome_d'Asperger taas sijoittuu tietosisältönsä puolesta suomenkielisen ja englanninkielisen väliin eli on suomalaista parempi ja amerikkalaista(! ei siis englantilaista) huonompi.


    • cklpufd

      heheheh...hyvä vastaus tuohon saunajuttuuni

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe