Paha ja tarttuva haju vanhassa mökissä

hajuihin kyllästynyt

Viime kesänä ostamassamme mökissä on kohtalaisen voimakas haju, joka hanakasti tarttuu etenkin muoviin ja keinokuituihin. Lähes kaikki kaupungista tuodut tavarat, vaatteista tietokoneeseen haisevat jo muutaman päivän oleskelun jälkeen niin, että vain useiden pesujen ja/tai tuuletuksen, voi ottaa ne jälleen kotona käyttöön.

Viisikymmentä vuotta vanha mökki on rakennettu tolppien varaan kallion päälle, mökin alla on jonkun verran vanhaa, uudenveroista puutavara, mutta ilman pitäisi kulkea. Mökistä on käytännössä poistettu kaikki entisten omistajien tavarat ja mm. keittiön kalusteet. Kun ensin epäiltiin hometta, käytimme homekoiraa, joka vain parissa vähäpätöisessä paikassa löysi vanhaa jälkeä homeesta. Siinäkään ei ollut sitä mökissä tuntuvaa hajua sen enempää kuin muuallakaan. Haju tuntuu myös mökin ulkopuolella jos hiljaisella tuulella seisoo tuulen alapuolella. Kosteutta tai vesivuotoja ei ole.

Mökkiä ostaessa ja tarkastuksissa sellaista hajua ei tuntenut, mutta omistajilla oli kesäkuumalla sähköpatterit päällä, mitä vasta jälkeenpäin ihmettelimme, olisiko tällä ollut joku yhteys hajuongelmiin. Täysin mahdollista sekin, että entiset omistajat teettivät myyntiä varten otsonoinnin, joka ei tuottanut pysyvää parannusta.

Hajua on siis yritetty vähentää monilla kotikonsteilla, mutta ongelma jäi, vaikka hajun voimakkuus on vähentynyt. Tilat on tuuletettu keväästä lähtien jättämällä piippujen pellit auki ja ikkunat raollaan. Mökiin on levitetty ruokasoodaa, jätetty etikka laajoihin astioihin jne., jopa kahviporojen levittämistä on meille esitetty.

Kysymys kuuluu, onko kenelläkään vastaavanlaisia kokemuksia ja millä konsteilla hajuista päästiin? Olisimme todella kiitollisia hyvistä neuvoista.

105

29720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hilleri

      Tarkistakaa, onko yläpohjaan pesiytynyt elukoita.

      • Räystäälle haistelem

        .

        Tuleeko haju voimakkaammaksi jos kiipeää räystään korkeudelle?

        .


    • Melkein hajuton

      Omassa melko äskettäin ostetussa mökissäni oli myös " mökinhajua". Haju väheni huomattavasti sen jälkeen kun seinien alaosaan oli joka huoneeseen laitettu tuuletusputket, eli reikä seinään ja putki siihen, halk noin 12 sm.

    • 15 + 9

      Tuo kuulostaa ihan samalta kuin eräiden tuttavien mökissä jossa on todistettavasti homeongelma. Päällepäin ei näytä että olisi mitään ongelmaa, mutta yläpohjan tuuletusaukot on tukittu etteivät elukat mene sinne ja vaikka mökki on tolppien varassa, on mökki painunut osittain niin että se on takaa lähes kiinni maassa. Alapohjassa on homehtunutta lasivillaa melkein maassa kiinni ja sekin vaihtokunnossa kun eläimet ovat järsineet vuosien myötä villalevyt riekaleiksi.

      Otan osaa jos ostitte mökin viime vuonna, sillä epäilen että siinäkin on vastaava homeongelma. Tuttavien mökin tapauksessa olen suositellut mökin purkua ja uuden rakentamista, mutta eivät ole sitä tehneet. Päältäpäin ei sitä homemökiksi uskoisi, mutta niinhän se monesti on. Ihan ensimmäiseksi suosittelen, että katsotte mökin lattian alle. Jos on lautamökki, niin ottakaa lautoja pois ulkoseinistä ja katsokaa miten on rakennettu.

      Joissakin mökeissä muovia on laitettu suoraan laudoituksen alle villojen päälle, mikä on iso virhe. Silloin koko mökki on homeessa! Ja yläpohja teidän pitää myös tutkia tarkkaan. Suosittelen teille homeongelmiin erikoistuneen ammattilaisen palkkaamista ja asianajajan hankkimista myyjän haastamiseksi oikeuteen.

    • Haistelija

      Vanhassa mökissä on usein vanhan mökin haju, jos se on talvet kylmillään.
      Meillä oli aikanaan 50-luvulla rakennettu lautamökki, josta haju seurasi mukana kotiin. Vuodevaatteet, pyyheliinat ja kaikki vaatteet tuoksuivat "mökiltä". Mökin haju on piintynyt kaikkiin pintoihin, joten sen saaminen pois on lähes mahdotonta ilman perusteellista remonttia.

      Hieman samanlainen tuoksu oli aikoinaan hirsirunkoisen kotitaloni vintillä, tosin ei yhtä voimakkaana.

      Sama tuoksahdus tulee aina joskus myös nykyisen 60-luvulla rakennetun talomme yläpohjasta, joka tuulettuu aluslaudoituksen rakojen kautta. Tuoksun huomaa vain talon ulkopuolella, sisällä sitä ei ole.

      Yhteistä näille kaikille kolmelle on se, että niissä on yläpohjan eristeenä käytetty puupurua.

      Homeen haju on erilainen, pistävä, sen tunnistaa kyllä.

    • Hometta on jossain

      Ei se haju tyhjästä tule. Jos on niin voimakas että tarttuu vaatteisiin ja tavaroihin. Valitettavasti. Jotain kertoo se patterien päällä pitäminenkin. Onko lautarakenteinen? Mitä mahtaa löytyä välikatosta, välipohjasta ja seinien välistä?

      • Mökin ucco

        Tai sitten sieniä tai muuta kasvustoa. Mutta todella, ei noin vahva "mökin haju" kuulu terveeseen rakennukseen. Valitettavasti eritoten mökit on ainakin vanhemmasta päästä rakennettu itse, kantavana ajatuksena halpuus ja säästö, vailla sen kummempaa kokemusta ja näkemystä rakentamisesta, itse nikkaroiden. Mitkään kosteussulut esimerkiksi eivät todellakaan ole kuuluneet takavuosien kolmenkonstin harrastetimpermannien keinovalikoimiin.


      • viovoivoi

        Maailmassa on paljon muutakin haisevaa kuin home. Raato vintillä tai rakennuksen alla. Pari myrkkyyn kuollutta isohkoa rottaa rakenteissa haisee viikkokaupalla. Jos haju tuntuu ulkonakin, niin onko se edes lähtöisin mökistä, vaiko jostakin sen lähituntumasta? Rottien ja myyrien ulosteet rakenteissa haisevat myös aikansa. Kurkistelkaa talon alle, tutkikaa lähiympäristö ja pitäkää pesässä aitoa tulta, sillä silloin rakennus "hengittää". Missä lienee entisten asukkaiden komposti? Onko lähiseudulla haisevaa sikalaa tms? Tutkikaa asiaa, kyllä se siitä.


    • Kokemusta on

      Kuullostaa siltä, että jonnekin rakenteisiin on kuollut hiiri tms. Haisee todella voimakkaasti ja yllättävän kauan.

    • Ikkremimin

      Rakennuksen runko on jossain vaiheessa kastunut ja vaikka sittemmin olisi kuivatettu niin se haju on ja pysyy. On noita vastaavia nähty. Taitaa olla ainoa keino pistää puskutraktorilla nurin ja tehdä uusi terveempi tilalle.

    • se on ominaisuus

      Puupuru tuoksahtaa. Ekomiehenä en haluaisi olla tätä mieltä. Mutta tämän vuoksi laitoin omaan hirsimökkiini puhallettua ekovillaa, vaikka puruakin olisi ollut saatavilla.

    • Kirvesmiehen muija

      Tuuletusputket tulee asentaa jos sellaisia ei ole. Pelkkä uunipellin aukipitäinen ei auta. Tosin on vaikea tietää millaisesta pahasta hajusta on kysymys. Onko joku eläin tosiaan kuollut siskaton ja vesikaton väliin tai jonnekkin muualle. Ensin kannattaa nuo asiat tarkistaa. Sen jälkeen hotaa tuuletusasiat kuntoon.

      Kautta aikaan on mökkilman laatua parannettu sillä että on pidetty hellassa tulta. Ehkäpä siksi on ollut patterit päällä kesällä. Jos teillä on puuhella lämmittäkää sitä 1-2 pikkupesällistä se parantaa ilman laatua. Sillä saa vähän apua siihen saakka kun saatte ilman kiertämmään.

      • Rakennevika:???

        .

        Onkohan rakenteisiin päässyt kosteutta ja rakennettu vielä siten ettei kosteus pääse poistumaan ollenkaan

        .


      • No jumankauta

        jos dunkkis tuntuu ulkonakin vastatuuleen niin koko korsu on maan tasalle lanaamiskunnossa!


    • Hintaa pilviin

      onneksi olkoon, homepommi kesämökki onkin nyt kauden trendiä. Tilaa pieni pintaremontti-kentsu vaihtamaan kauhanvarret ja takkavälineet. pistä vahinko kiertämään.

      • Kiva gay

        laittelemaan valkoiseksi petsattua kitschiä sinne ja tänne, kyllä se siitä.


    • hajuihin kyllästynyt

      Turha jankuttaa:

      Mökissä EI todistettavasti ole hometta. Piste.

      Mutta mielenkiintoista, että haju tarttuu ensisijaisesti määrättyihin pehmeäsiin muoveihin. Onko siitä apu neuvojen kannalta?

      • Anonyymi

        Hei!
        Olisiko mökki käsitelty aikoinaan puunsuoja-aineeella? Nykyään ne aineet ovat kiellettyjä ,olleet jo pitkään, mutta ainaki 70-80 luvulle asti niitä on käytetty. Meillä samanlainen hajuongelma hirsimökissä, homeet on tutkittu ja niitä ei ole. Tuo meidän mökki rakennettu v.1975 ja päällepäin ehjät ja kauniit hirret ,mutta oi joi tuota hajua! Tarttuu kaikkeen …eipä tule paljonkaan käytettyä. Ostettiin parikymmentä vuotta sitten ja heti kohta haju huomattiin .
        Olen lukenut että nuo kyllästeaineet alkavat ajanoloon erittämään tetrakloranisoli yhdistettä. En tiedä onko vaarallista, me jouduimme silloin parikymmentä vuotta sitte asumaan yhtäjaksoisesti tuossa mökissä 7 kuukautta, ei tullut mitään oireita ja olemme terveitä edelleen!


    • sama haistelija

      Nyt todettiin, että paneelien alla on tervapaperi. Voiko se vielä viidenkymmenen vuoden jälkeen aiheuttaa sellaista?

      • Arvailun puolelle:.

        Voihan olla joku lahonsyöjäelukka joka on mieltynyt tervapaperiin?


      • Anonyymi

        Meillä on sama homma, sähkötön talvikylmä mökki, ratapölkyn haju tarttuu kaikkiin vaatteisiin, tervapaperi se lemuaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meillä on sama homma, sähkötön talvikylmä mökki, ratapölkyn haju tarttuu kaikkiin vaatteisiin, tervapaperi se lemuaa.

        Ratapölkyn haju tulee kyllä muualta kuin tervapaperista. Jotain on käsitelty kreosootilla.


    • Toimisko tää

      Hajun poistossa voit kokeilla hiiltä. Eli murenna grillihiiltä laakeisiin astioihin kaappien päälle ym ym.
      Itse en ole tätä keinoa tarvinnut, mutta halpana keinona kannattanee kokeilla.

      • Niin juu

        Niin ja hiilisatsi pitää vissiin vaihella sillontällön.


    • mökki 1960

      Onko sisäseinät levytetty lastulevyllä? Meillä 1960 rakennetussa mökissä on lastulevyseinät ja haju tarttuu lähinnä vaatteisiin ja tuntuu kotonakin. Seinät on tapetoitu, komerot paljasta lastulevyä ja niisä haju on pahin. Ajatukseni on että haju tulee lastulevyn liimoista.

      • Formaldehydi

      • kyllä kyllä

      • Talvikylmä
        kyllä kyllä kirjoitti:

        Mutta ei niistä ikuisesti lähde hajua kyllä se on parin vuoden kuluessa jo loppunut viimeistään

        Jos levy pääsee kostumaan, niin kuivuessaan siitä haihtuu aina yhdisteitä.


      • mökki 1960
        kyllä kyllä kirjoitti:

        Mutta ei niistä ikuisesti lähde hajua kyllä se on parin vuoden kuluessa jo loppunut viimeistään

        Kyllä kyllä tai ei ei. Niin kauan kun lastulevy pysyy koossa on siinä liimaa. Mistä päättelet että haju parin vuoden päästä loppuisi, vai arvaatko vaan. Mistä noista kemiallisista reaktioista tietää mitä vuosikymmenien aikana tapahtuu ja mikä reagoi mitenkin? Onko "hajuihin kyllästynyt"- mökki sisäpuolelta vuorattu lastulevyllä?


      • Lastulevykomerot:.
        mökki 1960 kirjoitti:

        Kyllä kyllä tai ei ei. Niin kauan kun lastulevy pysyy koossa on siinä liimaa. Mistä päättelet että haju parin vuoden päästä loppuisi, vai arvaatko vaan. Mistä noista kemiallisista reaktioista tietää mitä vuosikymmenien aikana tapahtuu ja mikä reagoi mitenkin? Onko "hajuihin kyllästynyt"- mökki sisäpuolelta vuorattu lastulevyllä?

        Kyllä ainakin lastulevykomerot lakkaa haisemasta voimallisemmin viimestään parin vuoden päästä


    • Jurpo2000

      Haiskahtaa myyrien jätöksiltä. Ne asustelevat mielellään välipohjissa ja kusevat ja paskuvat sinne aika uskomattomia määriä. Tällaisessa tapauksessa eristeet on vaihdettava, siinä on valitettavasti mahdollisuusdet saada myyräkuume. Pahimmillaan olen kuullut että ei auttanut kuin tulet nurkan alle...

      • Kaikki haisee.

        Niin perkuti, tai peräti kettu, susi jopa uroshirvi on ryöminyt välipohjaan tai talon alle ja kuollut nälkäänsä. Kyllähän se erittää hajua jonkun aikaa ennen kuin kuivuu muumioksi.
        Nyt kannattaa soittaa paikalle paikallinen hirviporukka joka käy toteamassa, ettei talon rakenteissa ole hirvi piilossa.


    • hajuventtiili

      Ei se ole pelkästään vanhojen mökkien ongelma. Saman olen todennut uudemmissakin mökeissä. Ja syy on se, että mökistä puuttuu ilmanvaihtoventtiilit. Tarkoittaa että ovat kuin umpioita, jossa ilma ei pääse kiertämään, niin aiheuttaahan se ummehtuneen sisäilman. Ilmanvaihtoventtiilit kehiin, ja jos mökki kesäkäytössä, niin jätetään venttilit auki myös talviajaksi. Juuri olin vuokra mökillä,josta venttiilit puuttuivat. Ei sitä ongelmaa huomannut vasta kun tulin kotia, ja pistin vaatteita pesuun, niin huomasin vaatteissa ummehtuneen hajun.

      • Anonyymi

        Tämä oli ongelma omallakin mökilläni. Mummolan haju tarttui erityisesti muoveihin.

        Tein pariin seinään läpireiät säädettävillä 'lautasilla'.
        Tuulettui jo aika hyväksi.

        Seuraavana on välikaton tukittujen aukkojen hiiriverkotus ja ilmanvaihtoventtiilien kevytsaneeraus.

        -JTa


    • uskohuvikses

      Se ummehtunut haju tulee mätänemisestä, mökki on komposti.

    • luulen tietäväni

      Oma arvioni asiasta on että jos mökissä on huopakatto, niin usein on tehty se virhe
      että tuuletus ei toimi huovan ja eristeen välissä.

      • 15 + 9

        Ainakin tuttavien mökki mistä mainitsin aiemmin on tehty huopakatteisena ja kun katon tuuletusaukot on kaikki vielä tukittu, ei se ainakaan tuuletusta helpota. Mitään järkeähän tuuletusaukkojen tukkimisessa ei ole ollut ja jos haluaa estää eläinten menon katon rakenteisiin, pitää laittaa metalliverkot tuuletusaukkoihin ja ehkä avata talon päätyihin toiset aukot tuuletusta varten.


      • tiedän en luule

        Nimimerkille luulen tietäväni. Todellakin luulet tietäväsi, mutta et tiedä luulevasi. No voi pyhä yksinkertaisuus.


    • Nähtyä

      Rotan pesä ja kuollut rotta seinärakenteissa? Näin oli käynyt naapurissa ja haju oli hirveä.

      Meillä on mökillä vanha aitta, jossa kolme erillistä huonetta. Kahdessa nukutaan ja yhdessä säilytetään ruohonleikkuria yms. Viime kesänä oli niin paha hajuhaitta, ettei siellä nukkumisesta tullut mitään. Haju lisäksi sellainen, ettei sen aiheuttajaa osannut kukaan arvata. Paitsi lopulta minä.

      Haisija oli ruohonleikkuri, tai paremminkin sen leikkuukoteloon kertynyt ruoho. Että osasi haista pahalta ja voimakkaasti. Ei kuitenkaan mädänttyneeltä, vaan haju muistutti jotain kemikaalia, myrkkyä, kyllästysainetta tms..

      • Lisää tutkimuksia:

        Ettei siellä ole jonkin ikkunalauta kasvipenkin jäänteet jossakin muovikuupassa mätänemässä


    • Hiiret johti purkuun

      Valitettavasti en muista lähdettä mutta jostain lehdestä luin jutun jossa pariskunnalla myös hajuhaittoja. Mökin rakenteisiin oli pesiytynyt massiivinen hiiriyhdyskunta. Mökki purettiin ja tehtiin uusi tilalle.

      Toinen mahdollisuus. Lahova puu tuottaa aika voimakasta "mummonmökinhajua". Itsellä oli tällainen ongelma rantasaunassa. Repästiin ekana seiniä auki ja seinien yläosasta tuli viitteitä. Vanha huopakatto oli vuotanut kautta linjan ja yläpohja koko ajan märkä joka tietty johtaa lahoamiseen. Ei muuta kun kattorakenteet auki ja uutta tilalle, hyvä tuli. Alapohja oli laitettu jo aikaisemmin.

      • ketunjurtoja

        Tarina hajusta. Talossa oli piikatyttö, jota talonväki härnäsi ja aikamiespojat harjoittivat suorastaa törkeää seksuaalista häirintää. Piikatyttö sai asiasta tarpeekseen, nousi aikaisin aamulla, teki kunnon pötkylän paperin päälle ja nosti sen korkean "pönttöuunin " päälle näkymättömiin. Otti kamansa ja häipyi. Viikkotolkulla talon väki ihmetteli, mikä kumma huoneessa haisi, erityisesti haju oli paha, kun uunia lämmitettiin. Kunnes joku välkky keksi kiivetä vilkaisemaan uunin päälle.On vielä aivan tosi tarina ent. Kalvolan kunnasta ja Taljalan kylästä.


    • myy tai sytytä

      Ei kuiva mökki haise, usko jo.
      Osta mökki saharasta, siellä ei mätäne.

    • Mökin ukko

      Mökki on siis tolppien varassa, kallion päällä, eli lattian alta eivät voi hajut tulla. Entäs katon rakenteet, pääseekö niitä tarkistamaan jostain kautta? Tulisijat ja savuhormit? Itselle ohdalle sattui pieni episodi muutaman rotan kuoltua käyttämättömän tulisija rööreihin. Piippuun on voinut kuolla vaikka lintuja tms. Tai toisaalta savupiippuihin on voinut vain sataa vettä sisään. Jos hajua tuntuu myös ulkona, se kuulostaa todellakin oudolta. Onko viemäröinti kunnossa, onko sellaista? Nämäkin ovat puhtaita arvauksia.

    • kokemusta on!

      Onko mökissä tulisija? Jos on niin piipusta tulee aina virtausta alaspäin. Se haju tulee savupiipusta. Ei auta vaikka pelti on auki tai kiinni. Savupiippu pois ja haju lähtee.

    • TorpanTuoksu123

      Meidänkin vanhassa höylähirsimökissä tuntuu mökin haju, joka tarttuu vaatteisiin ja lakanoihin jne., mutta jolle ei olla lähdetty tekemään sen kummemmin mitään koska se ei ole häiritsevä ja se aina kesän edetessä (ja mökkiä käyttäessä) lieventyy. Olen ajatellut, että haju varmaan lievenisi kun mökkiin tekisi suursiivouksen, eli kun seuraavan kerran pesee lattiat tolulla niin samalla pesisi kaikki pinnat, eli myös seinät ja kattopanelit. Ja todnäk. asiaa parantaisi myös kattoremontti, siellä kun samat eristeet 70-luvulta lähtien ja välikatossa talvisin hiiriä.

      Täällä on ehdotettu kuolleita eläimiä rakenteissa, mutta jotenkin itse uskon että ihmisnenä kyllä erottaa milloin on kyse raadon hajusta ja milloin tällaisesta tunkkaisemmasta vanhan mökin hajusta. Suosittelen ensiavuksi tuota suursiivousta ellei sitä ole tehty jo, tuuletusta ja puiden polttoa takassa.
      Ja tosiaan jos nä,ä ei auta, niin seuraavaksi eteen tullee laajempi remontti (esim. katto-) tai sitten vaan tyytyminen siihen, että mökki haisee mökille, niinkuin monet muutkin vanhat mökit Suomessa.

      • Mikä on paha haju:.

        .

        Eiköhän se ole normaalin rajoissa että käytöstä pois oleva huonesto saattaa tuoksahtaa

        .


      • täysin normaalia
        Mikä on paha haju:. kirjoitti:

        .

        Eiköhän se ole normaalin rajoissa että käytöstä pois oleva huonesto saattaa tuoksahtaa

        .

        Normaalia se on. Ulkoilman kosteus huitelee aika paljon reilun 80 % lukemissa, mikä passaa hyvin mikrobeille. Kylmillään olevassa mökissä on sisällä yhtä kosteaa ja tähän ei tuuletus auta pätkääkään, kun se kosteus tulee ulkoilmasta.

        Jotenka pöpöt voi hyvin... Vaan huoli pois, sädesienet ne enemmänkin taitaa olla tämän "normaalin" mummonmökin hajun taustalla olla.


      • haju = ongelmia on
        täysin normaalia kirjoitti:

        Normaalia se on. Ulkoilman kosteus huitelee aika paljon reilun 80 % lukemissa, mikä passaa hyvin mikrobeille. Kylmillään olevassa mökissä on sisällä yhtä kosteaa ja tähän ei tuuletus auta pätkääkään, kun se kosteus tulee ulkoilmasta.

        Jotenka pöpöt voi hyvin... Vaan huoli pois, sädesienet ne enemmänkin taitaa olla tämän "normaalin" mummonmökin hajun taustalla olla.

        "Kellarimainen tai tunkkainen haju on peräisin geosmiinista joka on homeiden ja sädesienten aineenvaihdunnan tuote. Ihmiset haistavat geosmiinin hyvin herkästi. Hajua kuvaillaan joskus "mummonmökin"-hajuksi tai maakellaria muistuttavaksi hajuksi. Rintamamiestaloissa joissa kellarikerros on rakennettu osittain maan sisään esiintyy usein vastaavanlaista hajua. Homeen haju on käytännössä aina osoitus home- tai sädesienikasvustosta ja joko jatkuvasta tai aikaisemmin tapahtuneesta kosteusvauriosta."

        http://www.baumedi.fi/sisailmaongelman-tunnistaminen/kellarimainen-tai-tunkkainen-haju

        "Suomalaiset eivät myöskään luota hajuaistiinsa. Hajuongelmat eivät kuulu normaaliin asumiseen; ei ole olemassa mitään mummonmökin hajua, vaan haju kertoo, että jossain on käynnissä biologinen prosessi."

        http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/99637-5-ohjetta-hometalon-tunnistamiseen-–-”mummonmokin-hajua-ei-ole”


    • Jotain mätää Tanskanmaal

      Kuten jossain korjausrakentamisen artikkelissa todettiin, vaatteisiin ja esineisiin tarttuva mökin haju tulee aina jonkin sortin bakteerikasvustosta.

    • Mökki 1960

      Viime syksynä, ensimmäistä kertaa jätimme yhden lämpöpatterin päälle koko talveksi. Patterin teho on 550W ja se on huoneessa jossa sijaitsee kamiina. Termostaattiin asetin 0 ja 5 asteen puoliväliin eli 2-3 astetta. Ajatus oli että tässä huoneessa lämpimämpi ilma menisi kamiinan hormista ulos ja ilma vaihtuisi. Kaikki väliovet toki auki. Viime talvi (13-14) oli tosi leuto eikä sähköä mennyt kuin muutamalla kympillä. Ilman vaihtuminenkin ollut varmaan pientä. Lisäksi pesimme ja vahasimme lattiat ja veimme kaiken mahdollisen ulos suursiivousta varten. Ilolla totesimme kuluneena kesänä että mökin haju oli vähentynyt lähes olemattomaksi. Enää ei kotiin tullessa vatteet haisseet. Suosittelen! Jätämpä patterin taas samalla tavalla.

      • Mökinukko

        " huoneessa lämpimämpi ilma menisi kamiinan hormista ulos ja ilma vaihtuisi. "
        Miten on järjestetty korvausilman saanti ulkoa tässä tapauksessa?


      • Mökki 1960
        Mökinukko kirjoitti:

        " huoneessa lämpimämpi ilma menisi kamiinan hormista ulos ja ilma vaihtuisi. "
        Miten on järjestetty korvausilman saanti ulkoa tässä tapauksessa?

        Korvausilma on yksi ongelma. En usko että koko hajuhaittaa olisi jos korvausilmaa tulisi riittävästi. Jostain raoista ym sitä kuitenkin tulee koska 5-7 henkeä nukkuu yönsä ilman päänsärkyä. Keittiön komerossa on yksi ja lisää on tarkoitus laittaa 1-2 kpl. En laita kuitenkaan seinän alaosaan kuten yksi kirjoitti. Siitähän tulee kylmää ilmaa lattialle joka on kylmemmällä ilmalla yleensä mökeissä harmina. Jos onnistuu taiteilemaan venttiilin lämpöpatterin taakse niin että siinä on joku ohjain estämässä ilman tulon alaspäin voisi se olla siisti ja toimiva ratkaisu.


      • Korvausilma
        Mökki 1960 kirjoitti:

        Korvausilma on yksi ongelma. En usko että koko hajuhaittaa olisi jos korvausilmaa tulisi riittävästi. Jostain raoista ym sitä kuitenkin tulee koska 5-7 henkeä nukkuu yönsä ilman päänsärkyä. Keittiön komerossa on yksi ja lisää on tarkoitus laittaa 1-2 kpl. En laita kuitenkaan seinän alaosaan kuten yksi kirjoitti. Siitähän tulee kylmää ilmaa lattialle joka on kylmemmällä ilmalla yleensä mökeissä harmina. Jos onnistuu taiteilemaan venttiilin lämpöpatterin taakse niin että siinä on joku ohjain estämässä ilman tulon alaspäin voisi se olla siisti ja toimiva ratkaisu.

        Olen itse laittanut korvausimaventtiilit jostakin lukemani ohjeen mukaisesti heti lämmityspatterien yläpuolelle. Tästä olen huomannut olevan kaksikin etua: ensiksikin lämmityspatteri lämmittää sisääntulevaa ulkoilmaa, jolloin vedon tunne pienenee ja toiseksi venttiiliä on helpompi säätää, kuin jos se olisi esim. patterin takana.


      • Mökki 1960
        Korvausilma kirjoitti:

        Olen itse laittanut korvausimaventtiilit jostakin lukemani ohjeen mukaisesti heti lämmityspatterien yläpuolelle. Tästä olen huomannut olevan kaksikin etua: ensiksikin lämmityspatteri lämmittää sisääntulevaa ulkoilmaa, jolloin vedon tunne pienenee ja toiseksi venttiiliä on helpompi säätää, kuin jos se olisi esim. patterin takana.

        Jospa tuosta vedän kultaisen keskitien ja laitan venttilit niin että suurin osa siitä on patterin takana mutta näkyvissä sen verran että sormella pystyy lautasta pyörittämään. Syytä olla metallilautanen ettei ole vaaraa kuuman patterin kanssa kun auki ollessaan on kuitekin lähempnä patteria kuin seinä. Taisi tulla herra "Korvausilmalta" ketjun paras idea. Kiitos!


    • aäpjwpd

      Se venttiili kannattaa laittaa patterin alaosaan, jotta patteri ehtii lämmittää korvausilmaa ja vedon tunne vähenee. (Uudemmissa kerrostaloissa venttiili on yhdistetty kaksi- tai useampilamelliseen patteriin jolloin korvausilma kulkee patterin läpi)

      • Mökinukko

        " Se venttiili kannattaa laittaa patterin alaosaan, jotta patteri ehtii lämmittää korvausilmaa ja vedon tunne vähenee. "
        Jos venttiilin laittaa patterin alaosaan, täytyy jotenkin ohjata kaikki ilma menemään vain ylöspäin patterin kylkeä. Muuten osa ilmasta valuu suoraan lattialle ja lisää vedon tunnetta. Jos venttiilin laittaa patterin yläpuolelle, ei näin tarvitse tehdä, koska kaikki ilma joka tapauksesa joutuu patterin kanssa tekemisiin.
        Kokeilin itse monenlaisia ratkaisuja. Parhaaksi osoittautui juuri tuo patterin yläpuolelle sijoitettu venttiili, jonka voi avata sopivasti ja josta ilma suuntautuu sivuille patterin yläpuolelle.


      • kylä näi o
        Mökinukko kirjoitti:

        " Se venttiili kannattaa laittaa patterin alaosaan, jotta patteri ehtii lämmittää korvausilmaa ja vedon tunne vähenee. "
        Jos venttiilin laittaa patterin alaosaan, täytyy jotenkin ohjata kaikki ilma menemään vain ylöspäin patterin kylkeä. Muuten osa ilmasta valuu suoraan lattialle ja lisää vedon tunnetta. Jos venttiilin laittaa patterin yläpuolelle, ei näin tarvitse tehdä, koska kaikki ilma joka tapauksesa joutuu patterin kanssa tekemisiin.
        Kokeilin itse monenlaisia ratkaisuja. Parhaaksi osoittautui juuri tuo patterin yläpuolelle sijoitettu venttiili, jonka voi avata sopivasti ja josta ilma suuntautuu sivuille patterin yläpuolelle.

        .

        Varsinkin mitä kylmempää on sitä "raakempaa" kylmää ilmaa tuo alhaalle sijoitettu venttiiili työntää ulos ja tulee suuria lämpötilaeroja jotka ei ehdi kunnolla tasoittumaan

        .


      • Oikea ratkaisu?
        kylä näi o kirjoitti:

        .

        Varsinkin mitä kylmempää on sitä "raakempaa" kylmää ilmaa tuo alhaalle sijoitettu venttiiili työntää ulos ja tulee suuria lämpötilaeroja jotka ei ehdi kunnolla tasoittumaan

        .

        Ratkeaako se ongelma oikeasti lisäämällä korvausilmaventtiilejä?

        Vai olisiko sittenkin oikea ratkaisu pitää mökki esim. Kuivanapitolämmitysjärjestelmän avulla (tai sitten peruslämmön avulla) hieman lämpäisempänä kuin ulkolämpötila on, niin tällöin mökin kosteusprosentti pysyy sallituissa rajoissa, eikä minkäänlaista kostumista pääse syntymään!

        Jos se mökki pidetään samassa lämpötilassa kuin ulkolämpötilakin on, niin sama kosteusprosenttihan siellä silloin on, jolloin ongelmia saattaa esiintyä syksyllä / keväällä kun on kosteat kelit.


      • Mökinukko
        Oikea ratkaisu? kirjoitti:

        Ratkeaako se ongelma oikeasti lisäämällä korvausilmaventtiilejä?

        Vai olisiko sittenkin oikea ratkaisu pitää mökki esim. Kuivanapitolämmitysjärjestelmän avulla (tai sitten peruslämmön avulla) hieman lämpäisempänä kuin ulkolämpötila on, niin tällöin mökin kosteusprosentti pysyy sallituissa rajoissa, eikä minkäänlaista kostumista pääse syntymään!

        Jos se mökki pidetään samassa lämpötilassa kuin ulkolämpötilakin on, niin sama kosteusprosenttihan siellä silloin on, jolloin ongelmia saattaa esiintyä syksyllä / keväällä kun on kosteat kelit.

        Tuloventtiilit voisivat olla termostaattisia ns. automaattimalleja, joita nykyään saa.
        Mitä tulee aloittajan ongelman ratkaisemiseen (paha haju mökissä) niin pahoin pelkään, että noilla venttiileillä sekä kuivanapitolämmityksellä saavutetaan lähinnä ennalta ehkäisy. Ja sekin vain siinä tapauksessa, ettei mökissä ole vesivuotoja tai rakenteellista vauriota.


    • Haaste!

      Kannattaa kuitenkin haastaa myyjä oikeuteen ja pyytää esim. 50ke korvauksia. Vikoja kyllä keksii.

    • korjausrakentaja..30v

      Mökin hajua ei ole olemassakaan. Kysymys on AINA kosteusvaurioista.
      Muovi lasivilla hirsitalossa aiheuttaa kastepisteen tiivistymisen eristeeseen. Seuraa home/sädesienikasvusto ja geosmiinin erittyminen.

      yksi yleinen ongelma on huopakatto ja välikaton tuuletuksen puute/vuodot.

      Pohjalaatat ja kapillaari "valepohja" korkkaa, kun bitumimaalauksen läpi tulee kosteus.

      Ongelmamökit pitää ajaa nurin.

      Rakenna riittävän järeästä hirrestä ja käytä hamppua ja/tai pellavaa hirsien väliin.

    • mukana_myös_haju

      Heh, jost teidän perinnerakentajen mielestä mummonmökin haju on normaalia ja asiaankuuluvaa. Lisäksi huoneilma kuivuu, kun jätetään pellit, ovet ja ikkunat auki.

    • hajuntonta-mökkeilyä

      Mökissä ei saa olla hajuja. Rakenna uusi.

    • sepikone

      Pahin virhe mökin rakentamisessa on laattaperustus. Kaikki tietämäni haisevat mökit on laatalle perustettuja.

      • essonvaarit_haisee

        Kun on vain vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta.

        Itselläni on tiedossa haiskahtava hirsimökki, jossa on rossipohja. Vaan onko moinen yllätys, kun tuuletusta ei ole - sokkeli on laitettu huolella umpeen kattohuopakaistoilla (!?!) ja sisällä muovimatto. 60-luvun tee-se-itse -rakentajilla ollu rakennusfysiikka hiukan hakusessa, muttei tämän päivän essonvaarit 70/80 -luvun oppeineen juuri kummempia ole.

        Esim. mikrobikasvu kuulemma loppuu tuulettamalla. Eli vähintäänkin pellit auki ja jos se ei riitä, niin sitten jätetään ikkuna auki ja jos se ei riitä, niin puretaan seinät pois ja ripustetaan katto tolppien varaan. Sitten pääsee loppukesän öinä ja syksyllä liki 100 % RH oleva ulkoilma kuivattamaan kalusteet ja tavarat esteettä ;-D

        Hajut häviää kuivanapitolämmityksellä, ei tuuletuksella.


    • VaikeaPyydystettävä

      Hei...!
      Vaikkakin tämä on vanha viestiketju, toisin esiin yhden vaihtoehdon vielä!

      Meidän mökin ullakolle oli pesiytynyt näätä, se kantoi saaliselukoitaan mm. lattiatäytteisiin, ihmeteltiin useinkin outoa hajua muttei osattu sentään tälläista epäillä!
      Näätä on aika veijari, pieni ja liukasliikkeinen pikkupeto, saalistaa niin vesilinnut kun muutkin pikkuriistan tehokkaasti ja kerää saaliinsa piiloon, tässä tapauksessa mökkimme ullakolle ja lattiavilloitukseen.

      Nyt joku ihmettelee että ompas harva alapohja mutta voin kertoa että Näätä on myös terävähampainen pikkupiru ja järsii tehokkaasti myös puuta, näin oli meillä käynyt.
      sittemmin näätä perusti oman poikastuottolankin mökkimme ylisille mutta häätö sille sittemmin tuli kun peli meni liian villiksi!

      Vielä sanoisin että näätä on tarkka ja varovainen otus, sen pyydystäminen onkin taitolaji, loukuttaminen paras vaihtoehto mutta loukku on tarkastettava aika usein, se syö itsensä sieltä ulos, sitä ei puu pidättele!

    • Homemökkejä

      Paha haju on kesämökkien tyypillinen ongelma.

      • Hajumökki

        Onko keskustelun aloittaneen mökin hajun syy selvinnyt. Kiinnostaa kun itsellä samanlainen tilanne.


    • Hajumökki

      Onko hajun syy selvinnyt. Kiinnostaa kun itsellä vastaava tilanne.

    • rakentaja5

      Ostaessa kannattaa olla tarkkana. Jos talossa on kokoalueella kostean puun haju, eli talo on päässyt kostumaan, on kyseenalaista kannattaako enää korjata vai pitääkö jo purkaa. Yleensä silloin on jossain vaiheessa katto päässyt vuotamaan, kai kosteus tulee lattiasta, joskus seinistä. Ennen ostoa täytyy tutkia ongelman laajuus, eli miten suuri työ on laittaa se kuntoon.
      Myytävistä taloista suurimmassa osassa on näitä ongelmia. Siis mökeissä. Monet ovat alunperin tehty huonosti, eikä ole sitten huollettu tai korjattu myöhemminkä'än.
      Tälläisen mökin rahallinen arvo on usein lähes nolla, mutta tontillahan on silloinkin arvoa.

    • kjhkjhionlj

      Älä edes osta mökkiä, jossa laattaperustus.
      Mökin tulee olla rakennettu pilarien päälle.

      • Anonyymi

        Mikä oikein tehdyssä maanvaraisessa laatassa niin suuri virhe on? Edelleenkin usein käytetyin perustustapa. Kun laatta tehdään maaperään joka luonnostaan tai salaojittamalla vie kosteuden, laatan alle tehdään kapillaarikatko ja jos vielä laatan päälle koolataan puulattia siten, ettei koolaus ja sen väliset eristeet pääse kosketukseen betonilaattaan niin mikä voi vielä mennä vikaan?


    • Possirohja

      Tietääkö kukaan ja kertooko, onko olemassa homeentorjunta-aineita jotka toimivat? Siis vaikka sellaisia jotka on kielletty, mutta joita saa valmistaa kotikonstein. Vaikkapa joitakin mineraaliliuottimiin sekoitettavia suoloja? Siis kyllähän mikrobit ja sienet menettävät henkensä kunnon kemikaaleilla. Ja voihan jotkin myrkytetyt osat, esim. mökin pohjarakenteet eristää mökistä. Haloo, kemistit!
      Mikä vika on laattaperustuksessa, jos sen päällä on rossipohjarakenne ja hyvä tuuletus?

      • niinniinhelppoa

        Tumppaat vaikka ekrosiiniä kaikki rakenteet täyteen. Kotikemistille löytyy aivan pumpulta. Tuota kun ruiskutat rakenteisiin muutama sata litraa, niin hyvä alku.

        Ei laattaperustuksessa, jonka päällä on rossipohjarakenne ole mitään vikaa. Ei taida tosin yhtään tuollaista olla vielä tehty.


    • Laattarossi

      On nähty. Ja mökkeillään joka kesä. Mökkini on tehty kalliolle, jonka kuopat mökin alla on vanhojen naapurin ukkojen kertoman mukaan tasattu betonilla kuperaksi siten, että vesi ei siinä pysy. Saunan alla on koroke, joka on muurattu harkoista. Saunan lattivalu on siis maapallon varassa. Asunto-osan alueella on valettu, betoninen reunasokkeli jossa verkollisia tuuletusaukkoja kahdeksan kipaletta ja alareunoilla mahdolliselle vedelle vuotoreikiä. Lattia on normaali rossipohja, siis ilmassa. Mökin tekijää en tunne, työntää koiranputkea, mutta oli kuitenkin vanhan ajan rakennusmies. Oli ilmeisesti aikonut tehdä toisenlaisen ratkaisun, mutta päätynyt kuivempana pysyvään malliin.

      • niinniinhelppoa

        Laattaperustuksen päälle rakennetaan lattia ja talo. Rossipohja ei ole maata vastaan. Niitä ei vain voi yhdistää.

        Rossipohjan alapuolelle voi valaa betonia vaikka kilometrin, mutta se ei silti ole laattaperusteinen.


    • Geologi

      Niinniinhelppoalla ei taida olla sarkasmi kaikkein vahvin alue, kun ei tajua jutun jujua.
      Peruskallio on aika tukeva laatta.

    • kokemustaonjoo

      Kas kun kukaan ei epäile maaperää hajun lähteeksi. Joissakin paikoissa maa haisee kuin navetta, kun vähän lapiolla kaivaa.

    • Hortonomisti

      Joo, näin on. Suon laidassaon aina suon ja turpeen hajua, suolammen rannalla samoin.
      Maaperässä on aina kesällä bakteeritoimintaa joka aiheuttaa hajua. Biolanin mukaan kompostin haju on ihana. Nauttikaa siitä. Hajua voi lieventää vaihtamalla mökkipihan maita hiekkaisemmiksi, jolloin muhivaa kompostimaista tavaraa on vähemmän. Mökin räysyäiden vesi kannattaa ohjata kauemmaksi. Esim 50 neliön katolta tulee vettä 40000 litraa vuodessa. Suomessa sademäärä on jopa 800 milliä. Jos se valuu seinustalle, niin seinustalla saattaa olla märkää, jka auttaa humuksen mädättämisessä.

    • Kuottua

      70-luvulta lähtien kävimme joka talvi talvilomalla Lapissa tai Kuusamossa. Asuimme aina viikon vuokramökissä. Kotiin palattuamme huomasimme, että kaikki varusteemme haisivat voimakkaasti ns. ulolle, jota olen kuullut nimitettävän myös köyhän hajuksi. Kesti kuukausia, ennen kuin haju oli pesemällä ja tuulettamalla hävinnyt. Homettako se lienee ollut? Nyt sitä samaa hajua on omassa mökissämme, mutta minkäs teet?

    • Siitähaju

      Kylmillään oleva puurakennus kostuu kostealla säällä helposti ja siihen iskee silloin jokin home tai sieni

    • HaistelkaaKunnolla

      On kivaa omistaa hometta.....ja tyhmät vielä maksaa siitä!

    • hajunvaihto

      Tuosta homeenhajusta pääsee kun tervaksilla lämmittää takkaa ja pitää peltiä pienellään.
      Tulee sellainen autiotuvan haju.
      Kannattaa tehdä jos on mökkiä myymässä. Liikaa ei pidä savustaa, mutta sellainen hienon hieno savupirtin tuoksu on ihan miellyttävä. Ainakin miellyttävämpi kuin homeen haju.

      • tälläkin_haju_pois

        Toinen hyvä konsti on katajan polttaminen neulasineen päivineen.


    • Hajua

      Kyseessä on sinistymisen estoaine, jota sai käyttää 90-luvulle saakka. Hajua muodostuu etenkin, jos rakennus on välillä kylmillään. Haju tarttuu jopa teräkseen ja on todella vaikea poistaa. Jos rakennusta pitää lämpimänä pitkään, haju saattaa vähentyä.

    • Mk69

      Lueskelin viestiketju koska mökki jonka ostin haisee ns. Eläimen pesälle . Hometta ei löydy . Ilmanvaihto venttiilit joka huoneessa ja puulämmitys. Hiiri ongelma ollut joskus. Nyt ei ole näkynyt hiiriä kun tutkittiin reiät joista pääsivät. Haju ei vaan lähde pois. Riista kamera yöllä pihalla. Pihassa hiippaili joka yö kaksi supikoiraa ja minkki. Onkohan jommalla kummalla perä mökin alla. Mökki 100v hirsimökki pilarien päällä.

      • Mk69

        Sori kirjoitusvirheet .


    • Anonyymi

      Ennen käytettiin puunsuoja aineena Kloorifenolia joka vanhemmiten rupeaa luovuttamaan hajua ulospäin. Siitä johtuu just se "mökin" haju. Se haju käy eteenkin muovisiin tavaroihin ja vaatteisiin. Kannattaa Cooclettaa Kloorifenolista juttua niin saa helpotusta tuskaan.

      • Anonyymi

        Tuskaan auttaa myös se kun myy sen seuraavalle hölmölle...


    • Anonyymi

      Mökin haju kerääntyy nopeasti sellaiseen tilaan, jossa sisäilma ei pääse kiertämään. Kesämökin haju on harvinaisen epämukavaa, antaa erittäin epähygieenisen tunteen ja tarttuu myös tekstiileihin.

      Kun ilmanvaihtoa ei juurikaan ole, hajusta on hyvin vaikea päästää eroon silloin, kun se on tunkeutunut mökin rakenteisiin. Lattioiden ja seinien pesu sekä kuuraaminen on raskasta työtä ja eikä siltikään oikeastaan auta hajuongelmiin, sillä hajujen lähdettä ei näillä keinoilla pystytä kunnolla hoitamaan.

      Apua löytyy osoitteesta: https://ozoneair.fi/puhdista-tila/kesamokki-ja-loma-asunto/

      • Anonyymi

        Tai sitten laittaa aurinkoilmalämmittimen, joka puhaltaa auringon lämmittämää ilmaa rakennukseen kuivattaen rakenteita. Toki ei sovellu mökkeihin, jotka ovat varjoisissa paikoissa. Naapurit hommasi omansa täältä https://www.raksituote.fi/ ja tuntuvat olevan tyytyväisiä varsinkin nyt kun kevät aurinko paistaa ja ulkoilma pakkasella. Antaa mukavasti kuulemma lämpöäkin mökkiin. Taisi olla keskikoko minkä asensivat.


    • Anonyymi

      Siellä on muumioitunut raato seinään piilotettuna

      • Anonyymi

        Joo, siellä on 80-luvulla mystisesti kadonnut kesämökkinaapuri.


    • Anonyymi

      Luin tuota vanhaa päivitystä ja meillä juuri sama ongelma 70-luvulla tehdyssä hirsimökissä. Se myös tolppien päällä, maasta irti ,ehyt katto , ei vesijohtoa. Ns hometta ei löydy, mutta on tieto että edellinen omistaja sivelllyt hirret lahonestoaineella. Ja totta tosiaan.. hirret kuin uudet.. hyvässä maalissakin on. Meidän omistuksessa ollut parikymmentä vuotta, kaikki siellä haisee ,myös ulkopuolella sopivalla tuulella.
      Jostakin olen lukenut että juuri nuo kyllästeaineet alkavat tuottaa tuollaista ikävää hajua myöhemmin. Ei tuolla mökillä ole kyllä mitään käyttöä..tontti ainoastaan.
      Nahoissaan on kärsittävä tuollainen ja jossakin vaiheessa pillarilla koko tölli alas!

      • Anonyymi

        Meillä oli mökissä sama juttu sen hajun kanssa, tarttui vaatteisiin ja kaikkeen. Mökki on ollut talvet kylmillään ja ajateltiin hajun aiheutuvan kosteudesta yms. Aluksi vaihdettiin yläpohjan eristeet selluvillaan, ei muutosta hajuun. Asennettiin ilmanvaihtolaite ja sitten vielä ilmalämpöpumppu talviajan peruslämmitykseen. Haju ei hävinnyt. Ratkaisu löytyi viimein lattian alta. Hajun lähde oli hiirten pilaamat villat alapohjassa. Lattialankut ja villat pois, perusteellinen puhdistus imurilla, uudet selluvillat ja ilmasulkupaperi ja haju on viimein poissa.


    • Anonyymi

      Kyseessä saattaa olla kemiallinen yhdiste nimeltä tetrakloorianisoli, jota on käytetty puunsuoja-aineena 80-luvulle asti. Tällä aineella käsiteltyjä puurakenteita löytyy mm. kattotuoleista, runkorakenteista ja ikkunakarmeista.

    • Anonyymi

      Todennäköisesti syy sattaa olla, joskus mökkeihin pesiytynyt vuokraloinen. Se haju saattaa säilyä vuosia sen jälkeenkin, kun vuokraloinen on häädetty. Haju johtuu siitä, että vuokraloiset eivät pidä peseytymisestä.

    • Anonyymi

      Kannattaa ottaa arvio tilanteesta joltain firmalta, joka tekee sekä mökkiremontteja että hajunpoistoja. Hyvällä tuurilla selviät pelkällä otsonoinnilla, kun hajunlähde on ensin löydetty. Meillä riitti pikkufiksaukset siihen, ettei elukat pääse kattoon ja hajut pois otsonoinnilla, ei tarvinnut jyrätä koko mökkiä. Desitech oli firma, asiallista porukkaa.

      • Anonyymi

        Roskat kannattaa tosiaan lakaista maton alle ennen kuin mökkiä aletaan kaupitella.


    • Anonyymi

      Oiskohan mökki asunto myös esimerkiksi minkkiperheelle toistuvasti.
      Onko haju ikäänkuin märäntynyt kala?
      Tai sitten mökki on tehty kreosootilla kyllästetystä tavarasta,sillä on omanlaisensa haju.
      Yks muu vaihtoehto on ruskolaho,sen näkeekin kun puutavara alkaa murentua.

    • Anonyymi

      tetrakloorianisoli-yhdisteistä lähtevän hajun mittaamiseen ei ole laitteita. Kokonaan ongelmasta pääsee eroon poistamalla rakenteista sellainen puutavara, joka on käsitelty kloorifenolilla eli useimmiten koko mökki tulisi purkaa.

    • Anonyymi

      "Joissakin mökeissä muovia on laitettu suoraan laudoituksen alle villojen päälle, mikä on iso virhe". Mihin höyrynsulku sitten pitäisi laittaa?

    • Anonyymi

      Meillä on aivan sama. Mutta haju on vain yhdessä huoneessa. Huoneet eivät ole kiinni toisissaan.

    • Anonyymi

      Mukana myös haju!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4080
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3942
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      608
      3835
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      18
      2588
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2425
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      338
      2048
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2032
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1879
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1559
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1402
    Aihe