MITÄ TARKOITTAA?

kokematon ratsityttö :D

Haluaisin tietää mikä on puolipidäte ja miten sellainen tehdään?
Kiitos paljon jos vaivaudutte vastaamaan ja hyvää kesää? :)

10

226

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kasiro

      Puolipidäte on se että pidätetään eli vedetään ohjasta sen verran että hevonen ikäänkuin jarruttaa ja sitten heti päästetään taas normaalipituuteen ja vauhtiin. Sitä käytetään yleensä kiinnittämään hevosen huomio siihen että jotain uutta tapahtuu.

      Esim jos menet tasaista laukkaa kentällä tai maastossa ja haluatkin mennä esteelle niin puolipidäte ja ohjaus esteelle.
      Silloin hyppy ei tule yllättäen.

    • Eijeijeijei

      Väärin, väärin.

      Puolipidätteessä KAIKKI AVUT VAIKUTTAA.

      Hae vaikka kirjastosta kirja "Kyra ja ratsastuksen taito", sieltä opit.

      • Kasiro

        En viitsi lainata Kyran kirjaa koska Kyra on opettanut minua henk.koht.
        Toki hän opetti että kaikki avut vaikuttaa mutta myös että aloittajalle niitä ei kannata pilkkuja viilaten opettaa vaan ensin yksinkertaistaen.
        Tastä syystä minäkin opetan aluksi yksinkertaisilla neuvoilla ja sitten kun ne on opittu niin aletaan viilaushommiin.


    • Ei ole väärin. Yksinkertaisimmillaan puolipidäte on juuri sitä mitä Kasiro sanoikin, eli vedetään ohjista sen verran että hevonen ikään kuin jarruttaa, ja sitten myödätään taas ja päästetään hevonen eteenpäin. Etenkin esteillä tämä on hyvinkin yleistä.

      Kouluratsastus on kokonaan oma lukunsa, se on paljon kurinalaisempaa kuin esteratsastus ja siinä kiinnitetään huomiota asioihin joilla ei ole esteillä mitään merkitystä.

    • -----

      Ei ohjista vetäminen ole puolipidäte vaikka kuinka yksinkertaisi. Toki kokemattomat ratsastajat tekee niin, kun eivät vielä hallitse kehoaan ja hevosta niin hyvin että muuhun kykenisi.

      Ohjista veto on pelkkä ohjista veto. Ei mitään sen kummempaa. Joskus niin voi olla tarpeen tehdä, mutta puolipidätteen sillä ei ole tekemistä.

      Enemmänkin tuollaista jarruttavaa apua voidaan sanoa pidätteeksi. Pidätteen tehtävä on nimenomaan jarruttaa vauhtia. Tarvittaessa pidätteen jälkeen, vaikka heti seuraavan askeleen kohdalla voidaan pyytää hevosta taas pohkeilla eteenpäin, kuten Kasiro sanoi. Mutta tässä on kyse kahdesta erillisestä avusta: ensin pidäte ja sitten eteenpäin ajava apu.

      Hyvä ratsastaja tosin tekee pidätteen muutenkin kuin vetämällä ohjista. Edes siellä esteradalla ei kuuluisi vain vetää ohjista. PIdätteessäkin tulisi aina olla mukana istunta ja pohje. Pelkkä ohjista tehty pidäte on väärin tehty pidäte.

      Puolipidäte on lyhyt, kokoava apu. Puolipidätteessä hevonen hetkellisesti kokoaa itseään enemmän, eli ryhdistäytyy, nostaa selkää ja ottaa takajalat paremmin vatsan alle. Tätä tarvitaan sekä koulu- että esteratsastuksessa.
      Kun hevonen kokoaa itseään, se kykenee paremmin suorittamaan eri tehtäviä: tekemään paremman siirtymisen, lyhentämään askelta jotta osuu parempaan hyppypaikkaan, kokoamaan itseään jotta pääsee kääntymään tiukemman kaarteen...


      Puolipidätteessä todellakin kaikki avut vaikuttaa. Ohjat pidetään tasaisella tuntumalla, niistä ei vedetä mutta tarvittaessa voidaan tehdä pidäte hieman voimistamalla tuntumaa, pohkeet kertoo että meno jatkuu edelleen ja istunnalla huolehditaan ettei vauhti kuitenkaan kasva vaan hevonen nimenoomaan kokoaa.

    • Entä kuinkahan moni aloittelija ymmärsi tuosta jotakin? Edistyneemmät kyllä saavat tuosta tolkkua ja tietävät mitä sanot, mutta olen melko varma siitä, että suurin osa niistä jotka joutuvat kysymään mikä ylipäänsä on puolipidäte, tarvitsisivat sanakirjan avukseen. Juuri siksi tässä nyt puhutaankin asiasta yksinkertaistettuna.

      Ilmeisesti kyse on käsite-erosta. Lainaan vähän selostustasi.
      "Tarvittaessa pidätteen jälkeen, vaikka heti seuraavan askeleen kohdalla voidaan pyytää hevosta taas pohkeilla eteenpäin".
      Sen opin mukaan minkä itse olen saanut, ja jota edelleen kuulen käytettävän, tämä kokonaisuus juuri on puolipidäte. Hevonen melkein hidastaa/pysähtyy, mutta ennen kuin se ehtii tehdä niin, sitä pyydetään taas eteenpäin. Siinä on kaksi erillistä apua kuten sanoitkin - ja kuten Kasirokin sanoi.

      Istunnan käyttö on loppujen lopuksi hienosäätöä, joka sivumennen sanoen ei edes merkitse mitään suurimmalle osalle keskiverto tuntijunista. Ratsastuskoulussa, kun sen paremmin hevosen kuin ratsastajankaan taidot eivät ole kovin kehittyneet, puolipidäte on todellakin yksinkertaisesti ohjista vetämistä ja pohkeen antamista heti perään. Harva ratsastuskoulun hevonen kokoaa itseään puolipidätteellä, mutta se tavallisesti havahduttaa ne siihen, että kohta tehdään jotain uutta juttua.

    • ----

      Aloitusviestiss kysyttiin mikä on puolipidäte, sen myös kerroin. Ei ole mitään hyötyä kertoa jotain yksinkertaistettua versiota, koska se ei ole totuus.

      Vähän sama kuin sanoisit että hevosen saa liikkeelle potkaisemalla jalalla. No joo, kyllä se hevonen ehkä näin liikkuu, mutta se ei ole millään tavoin oikea tapa, eikä siksi kenenkään pitäisi sellaista opetella.
      Okei, aloittelija ehkä näin tekee, kun ei muuta osaa, mutta on tärkeää tietää alusta asti että se ei ole se tavoite eikä oikea tapa.

      Kyllä, moni tekee "puolipidätteen" vetämällä ohjista ja stten tuuppaamalla hevosen taas vauhtiin pohkeella, mutta se ei ole oikea tapa. Alussa ehkä puolipidätteet toki siltä näyttää, kun ei vielä ratssastaja enempää osaa.

      Mutta jos kysytää mikä puolipidäte on, on minusta syytä selittää mikä se oikeasti on. vaikka asiaa ei kokonaan ymmärtäisi, jää kuitenkin käsitys että se on muutakin kuin vetämistä.




      "Sen opin mukaan minkä itse olen saanut, ja jota edelleen kuulen käytettävän, tämä kokonaisuus juuri on puolipidäte. "
      Sinulle on selitetty juuri tuo tapa, jolla aloittelevat ratsastajat tekee "puolipidätteen", siinä vaiheessa kun ei vielä muuta osata. Se ei ole puolipidäte siis millään tasolla, mutta okei, kyllähän tuo etäisesti sitä muistuttaa.



      Mutta kuten jo sanoin, jos kysytään mikä puolipidäte on, on minusta syytä selittää mikä se oikeasti on. Ei levittää väärää tietoa :)



      Puolipidätteessähän hevosta ei kuitenkaan oikeasti hidasteta ja kaikki avut tulee yhtäaikaa. Ei siis ensin hidasteta ja sitten pala vauhtiin.

    • Näköjään tosiaan ilmaisin itseni huolimattomasti... Itse kyllä käytän istuntaa missä tahansa pidätteessä, kokonaisessa tai puolikkaassa, (tai sen puoleen muussakin ratsastuksessa) mutta aloittelijoille opetan sen ensin ohjan ja pohkeen kautta, ja sitten syvällisemmin sen oikeaoppisen version. Toistaiseksi kaikki oppilaani ovat sen (siis istunnan käyttämisen) oppineet vaikka olenkin selittänyt sen ensin käytännöllimmän kaavan mukaan yksinkertaisena versiona.

      Ja jos luet tarkemmin, minäkin sanoin ettei hevonen hidasta vauhtiaan tai pysähdy, vaan se aloittaa sen, mutta jatkaakin matkaansa. Me olemme oppineet tekemään sen eri tavalla ja asiasta on turha jäädä jankkaamaan. Selitä sinä asiat vaikeamman kautta yksityiskohtaisesti, minä pysyttelen mieluummin yksinkertaisella linjalla kunnes syventävää tietoa tarvitaan. Asiat jäävät paremmin mieleen kun ei tunge kerralla liikaa juttuja päähän.

      Lampinajadi kuittaa ja siirtyy johonkin hyödyllisempään puuhaan.

    • mörrinkäinen

      Hohhoi...

      Jos tarkoituksenne oli selittää mikä on puolipidäte, miksi te jäätte saivartelemaan siitä, miten se tehdään? Aloittaja kysyi "mikä", eikä "miten". Ja miksi te kinastelette siitä, onko puolipidäte kokoava apu, vai onko sen tarkoitus havahduttaa hevonen siihen että kohta tapahtuu jotakin? Te olette kokeneita ratsastajia! Eikö kenellekään ole tullut mieleen, että puolipidätettä voi käyttää molempiin tarkoituksiin? Te pidätte itsepäisesti kiinni omista näkemyksistänne ja unohdatte, että harvassa asiassa ratsastuksessa on vain yksi ja ainoa oikea tapa tehdä se.

      Esimerkiksi laukannoston avut selitetään lähes poikkeuksetta tyyliin "asetus sisäänpäin, sisäpohje eteen ja ulkopohje taakse. Niinhän se on, yksinkertaisesti selitettynä, mutta vaikka siinäkin on oikeaoppisesti istunta mukana ja pohkeiden käytöllä on eri versioita siitä miten niiden kuuluu olla, kukaan ei silti ala jankuttaa aloittelijalle istunnan tärkeydestä tai siitä, kuuluuko sitä sisäpohjetta siirtää hivenen eteenpäin, vai kuuluuko sen pysyä paikallaan ja vain ulkopohje siirtyy taaemmaksi. On yhden tekevää mitä kokeneet ratsastajat tekevät, kun avut kuitenkin opetetaan ensin ohjan ja pohkeen avulla eikä istunnasta puhuta mitään. Opetetaanko laukannostokin siis aina väärin aloittelijoille? Tuskin! Se vain selitetään aluksi pääpiirteittäin niin että kokematonkin ymmärtää mistä on kysymys, ja sitten taitojen kehittyessä niitä oppeja aletaan syventää, jolloin mukaan tulevat istunta ja kaikki ne pienet yksityiskohdat jotka ovat edistyneelle ratsastajalle jo itsestäänselvyyksiä.

      Puolipidäte on samaa sarjaa. Aloittelijoille on yleensä turha jankuttaa istunnasta ja kaikista hiuksen hienoista eroista ohjien ja pohkeiden käytössä eri vaiheissa toimintaa, koska he eivät osaa niitä vielä kunnolla käyttää, jos sitten osaavat ollenkaan. Aloittelijat tekevät puolipidätteen joka tapauksessa ensin ohjan ja pohkeen kautta, joten yhtä hyvin sen voi aluksi opettaakin niin. Se, että siinä ei ole koko totuus, ei muuta selitystä vääräksi. Vajaaksi kyllä, muttei vääräksi.

      Joten miksi tämä typerä haloo asiasta? Puolipidäte on yksinkertaistettuna "pidäte ja eteenajo", aivan samalla tavalla kun laukannoston perusversio on "asetus sisäänpäin, sisäpohje eteen ja ulkopohje taakse". Kummassakin tapauksessa asiaan liittyy paljon muutakin kuin sanottu, joten miksi toisen saa selittää yksinkertaisesti mutta toista ei?

      Hölmön hommaa!

      Myös mörrinkäinen kuittaa ja lähtee tekemään jotakin oikeasti hyödyllistä!

      • kokematon ratsityttö :D

        Kiitos vain vastauksistanne! Nyt minulle selkeni mikä on puolipidäte sekä että miten se tehdään :)
        minä taidan kokeilla ensin sitä yksinkertaista versiota ennen kuin menen niihin "viilauksiin".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5580
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1672
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      206
      1656
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      78
      1102
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1088
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      819
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe