Oikeus ja kohtuus

Pikettyä!

Siteeraus on kopio eräästä porvarillista sanomalehdestä. Juttu oli siellä kolmumnina.
Lehti ja kirjoittaja paljastetaan myöhemmin.
Mitä sanotte ahneudesta ja varsinkin suhteessa tavistyöläisten palkkoihin.

"Suurimpien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat tienaavat lähes miljoona euroa vuodessa. Heistä äveriäimmät kuittaavat useamman miljoonan. Kyse on ansiotulosta. Sen lisäksi heitä hellitään koko joukolla muita rahassa mitattavia etuuksia.
Tavalliselta pulliaiselta menee yli 20 vuotta saman rahamäärän tienaamiseen, minkä joku nappaa vuodessa. Muita etuja, hyvä jos lounasseteli, ei tipu.
Moni ihmettelee, mikä on oikeus ja kohtuus. Ei sellaista ole, ei ainakaan johtajien kohdalla.
Jos suuria tuloja arvostelee, tulee leimatuksi kateelliseksi.

Senkin uhalla rohkenen arvostella. Tällaiset tulot eivät voi perustua kenenkään osaamiseen, työmäärästä puhumattakaan. Ne perustuvat vain ja ainoastaan ahneuteen. Sillä ei tunnetusti ole rajoja.
Kaiken lisäksi järjestelmä suosii ahneita. Heillä on oikeus ulosmitata mitä huvittaa. Muiden vaatimattomat pyynnöt horjuttavat kilpailukykyä ja ovat turmioksi koko kansakunnalle.

Erityisen tympeää rikkaiden rikastuminen on aikana, jolloin muuta kansaa patistetaan kiristämään vyötä.
Viime vuonna tämä herrakööri (herroja he taitavat kaikki olla) korotutti palkkojaan 62 000 eurolla.
Tuo summa on ymmärrettävissä, sehän on keskivertokansalaisen miltei kahden vuoden palkka. Johtajille se oli pelkkä palkankorotus.

Toimitusjohtajien palkankorotusmekanismi on mielenkiintoinen. Jos yrityksellä menee hyvin, rahaa virtaa herran kukkaroon niin, ettei istumaan taivu. Jos menee huonosti, rahavirtaa ei voi estää silloinkaan.
Johtajien tehtävä on huolehtia yrityksen tuloksesta. Työ on harvinaisen yksinkertaista. Ellei viivan alle jää rahaa normaalin kaupankäynnin menetelmin, potkitaan väkeä pihalle sen verran, että omistajien tuotto-odotukset täyttyvät. Kun ne täyttyvät, johtaja on saavuttanut tavoitteensa, jonka johdosta hänet palkitaan.

Toki näin ei kovin pitkälle pötkitä. Jossain vaiheessa rahaa pitää saada markkinoiltakin.
Voisiko palkoissa olla jotain oikeutta ja kohtuutta? Kieltämättä kysymys on pulmallinen.
Jos sitä tarkastelee keskivertopalkansaajan näkökulmasta, saattaisi ajatella, että kaksin, kolminkertainen palkka työstä pitäisi riittää johtajallekin.
Ei hän kuitenkaan tee työtä kahta, kolmea kertaa enempää kuin mies tai nainen linjalla, jossa joutuu huhkimaan hiki hatussa koko päivän.

Tietysti opiskelusta pitää maksaa, erityisosaamisestakin tulee hyvittää jotain.
Mutta se, että palkka on 20-kertainen tai peräti 100-kertainen, menee yli ymmärryksen.
Kokonaan oma juttunsa on, mitä tuollaisella rahasummalla tekee.
Ilmeisesti johtajat löytävät sille käyttöä, kun haalivat sitä koko ajan enemmän ja enemmän."

Persuporvarit ilmeisesti esittävät jutun olevan ilkeämielistä kateuden aiheuttamaa katkeruutta.
Jutun loppuosa puuttuu mutta ei kosketa julkaistua alkuosaa.

13

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • horm

      Teksti tavallaan esittää kysymyksiä kanslaisen pohdittavaksi.

      "Tietysti opiskelusta pitää maksaa, erityisosaamisestakin tulee hyvittää jotain.
      Mutta se, että palkka on 20-kertainen tai peräti 100-kertainen, menee yli ymmärryksen.
      Kokonaan oma juttunsa on, mitä tuollaisella rahasummalla tekee."

      Viimeinen lause huomioitavaksi. Jos kansalaisen täytyy tulla toimeen 1.500 - 2.000 euron palkalla niin mitä todella miljoonilla tehdään. Onko oikein vaatia pienipalkkaisilta talouskuria kun sikariporras nappaa nekin rovot.
      Kirjoittaja hakee moraalia, jota rahamiespiireissä ei tunneta.
      Kun rivityöläiset luopuvat omastaan, sikariporras on suorastaan pakotettu ottamaan. Vieläkin enemmän - sikariporras otta tietoisesti ja perustelee saavansa vain työnsä arvon mukaan.
      Oliskohan kirjoittaja marxilainen tai ainakin tartunnan saanut vai vain moralisti. Asiaa silti paljon.

    • apot

      Aloituksen tarinassa ei kerrota syitä tilanteeseen. Tilanne kuvataan niinkuin se on.
      Pieni viittaus on tuloerojen kasvuun. Pääsisältö on pohtia oikeudenmukaisuutta: "Jos sitä tarkastelee keskivertopalkansaajan näkökulmasta, saattaisi ajatella, että kaksin, kolminkertainen palkka työstä pitäisi riittää johtajallekin.

      Vladimir Lenin esitti kysymyksen, että pitäisikö tuloeroiksi riittää viisinkertaisuus. Tässä pohditaan alempaa tasoa ja vieläpä työn arvo lähtökohtana.

      Kirjoittaja lienee marxilainen tai humanisti.

    • Kalle-Antero

      Toimitusjohtajan palkan maksaa yritys ja sen omistajat. Maksakoon ihan niin paljon kuin haluavat. Eikä tj ei tee mitään laitonta tienatessaan paljon.
      Tj maksaa palkastaan veroja Suomen lain mukaan, jos hän on Suomessa verovelvollinen. Moni tj maksaa vuodessa enemmän veroja, kuin ns. tavallinen palkansaaja tienaa bruttona elämänsä aikana.
      Eikä minulta ainakaan ole mitään pois, vaikka työpaikassa toimari tienaa paljon enemmän kuin minä. Saan sen palkan ja muut korvaukset, jotka olen ihan itse sopinut yrityksen kanssa.

      Jos nyt sitten potkaistaan työpaikalta tj pois ja tasataan hänen palkkansa meidän muiden kesken, niin tuntipalkka / nenä nousee alle 3€/h. Aika halvalla se vallankumous menee...

    • Aloittaja ajattelee asiaa varsin suppealta näkökulmalta.

      Jokainenhan meistä on aikoinaan omannut mahdollisuutensa noihin miljoonatuloihin vaan useimmat meistä, itseni mukaan lukien, olemme laiminlyöneet mahdollisuutemme niihin loton vaatimattomia mahdollisuuksia lukuun ottamatta.

      Kun suuren yhtiön, oli se pörssissä tai ei, johtaja työskentelee hän on omistajille, joka hän saattaa osin olla itsekin, vastuussa todella suurista asioista. Hänen työtään ei voi verrata sorvarin tyai varastomiehen työhön vaan vastuu on kokonaisuudesta.

      Tästä aiheesta muistelen keskustelleeni ensimmäisen kerran jo joskus 1960 luvulla kun yksi tuttuni oli Wärtsilässä hitsarina ja kävi niissä ammattiyhdistyksen hengennostatustilaisuuksissa joista sitten keskustelimme jälkeen päinkin.

      Silloinkin keskustelimme telakkayhtiön tj:n palkasta ja lopulta yhdessä totesimme sen olevan kohtuullinen jos sitä verrataan siihen paljonko sen palkan jakaminen jokaiselle olisi tuonut lisää tuloja ja paljonko se olisi vähentänyt johtajan motivaatiota työskennellä edelleen töiden hankkimiseksi tulevaisuudessakin.

      Aloittaja esittää tuon tyypillisen komunäkemyksen johon ei koskaan saatane todellista vastausta koska samaa käytäntöähän kuin pörssiyhtiöt harrastetaan myös komuvaltioissa joskin siellä se suurin tuponsaaja ei liene yhtiön johtaja vaan puolueen kuten erään maan Kimit.

      • Ajattelun aihetta!

        Jokaisen pitäisi tutustua muutaman suuren pörssiyhtiön tilinpäätökseen. Sieltä on luettavissa paljonko maksetaan kokonaisuudessaan palkkoja ja paljonko johtoryhmälle ja paljonko palkkiota tj:lle.
        Metsä Group 2013:
        - Henkilömäärä 10741 hlöä
        - Palkkoja maksettu 461M€
        - Palkkojen sivukuluja maksettu 225M€
        - Johtajiston palkat 8,7M€
        - Hallintoneuvoston palkkiot 178´000€

        Potkaistaan nyt pomot pihalle ja jaetaan heidän palkkansa muille, niin kuukausipalkka nousee ~8,5€.
        Ja sen jälkeen: Kuka johtaa yritystä, kehittää sitä ja huolehtii yrityksen tulevaisuudesta ja pyrkii säilyttämään työpaikkoja?


      • Ajattelun aihetta! kirjoitti:

        Jokaisen pitäisi tutustua muutaman suuren pörssiyhtiön tilinpäätökseen. Sieltä on luettavissa paljonko maksetaan kokonaisuudessaan palkkoja ja paljonko johtoryhmälle ja paljonko palkkiota tj:lle.
        Metsä Group 2013:
        - Henkilömäärä 10741 hlöä
        - Palkkoja maksettu 461M€
        - Palkkojen sivukuluja maksettu 225M€
        - Johtajiston palkat 8,7M€
        - Hallintoneuvoston palkkiot 178´000€

        Potkaistaan nyt pomot pihalle ja jaetaan heidän palkkansa muille, niin kuukausipalkka nousee ~8,5€.
        Ja sen jälkeen: Kuka johtaa yritystä, kehittää sitä ja huolehtii yrityksen tulevaisuudesta ja pyrkii säilyttämään työpaikkoja?

        Kommunismissahan jokainen on johtajana hieman vuoron perään ja minne se johti Neuvostojen liiton? Konkurssiin! Vastuu on jotain mihin kommunistin käsityskyky ei yllä.


      • "Jokainenhan meistä on aikoinaan omannut mahdollisuutensa noihin miljoonatuloihin vaan useimmat meistä, itseni mukaan lukien, olemme laiminlyöneet mahdollisuutemme niihin loton vaatimattomia mahdollisuuksia lukuun ottamatta."
        TE

        Miten?

        Kuinka työeläkeläinen - kun tästä maasta todentotta löytyy massoittain hyviä, ahkeria, ammattitaitoisia, joustavia, osaavia, jopa moniosaajia tekijöitä - ihmiset eivät ole miljonäärejä miljoonapäisinä massoina maassamme? Et sinä enkä minä. Kuinka me ollaan laiminlyöty mahdollisuutemme? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Täyttää lottokuponki viikoittain?


    • työn arvo

      Aloituksen kirjoittaja ei puhu mitään sosialismista ja tuskin lienee kommunisti. Hän epäili koska lausui, että kirjoitus väännetään kateudeksi. Niinpä aamulliset kirjoitukset lähtivätkin kateuden pohjalta.
      Aloitus liputti tuloissa/palkoissa työn arvon mukaista jakoa ja esitti tuntipalkkaeroiksi 2 - 3 kertaista eroa. Riittääkö vai ei. Kaikki työt ovat tärkeitä. Rasittuuko joku jossain työssä 30 tai 100 kertaa enemmän kuin toinen. Aloitus ei puutu lainkaan osinkotuloihin eikä siinä vallitsevaan juridiseen ongelmaan, kuka tuottaa tavarat.

      Metsä Groupin esimerkki.
      Esimerkistä ei näy johtajiston palkkojen sivukulut eikä bonuspalkattujen määrä.
      Karkeasti laskettuna, jos johtajia oli 10 kappaletta niin työläisen ja ylimmän johdon palkkaerot olisivat 14 - 16 kertaiset ja vuositulot n. 870.000 euroa Erot olisivat vielä siedettävät USA:n suuryritysten eroihin
      Jos bonuspalkattuja johtajia olisi viisi, niin ero olisi 28 - 32 kertaiset ja n. kymmenesosa kuin USA:ssa.

      Paljonko Metsä Groupin liikevoitto oli kyseisenä vuonna tai mitä se on keskimäärin?
      Voidaan olettaa että lisäarvon suhdeluku on yli 100 ja voiton suhdeluku ehkä 15 - 20% ja liikevoitto siten yli 690 milj euroa.
      Tarkat tiedot olisivat tarpeen.

      • Ajattelun aihetta

        >> Tarkat tiedot olisivat tarpeen. > Aloitus ei puutu lainkaan osinkotuloihin...


    • Pikettyä!

      Kolumni oli entisessä keskustavetoisessa lehdessä KALEVA, joka nykyisin esiintyy puolueettomana 13.7 2014.
      Kirjoittaja on Ilkka Lappalainen.

      Mikäli hän olisi kommunisti, hän ei ainakaan ole tunnettu julkisuudesta.

      Kirjoituksen loppuosassa hän pohtii sosialismin jälkeistä kommunistisen yhteiskunnan perusmäärettä "kukin antaa kykyjensä mukaan, jokainen saa tarpeittensa mukaan.
      Määritelmä on luonnollisesti hämyinen. Kuka määrittelee yksilön tarpeet ja varsinkin porvarillisesta näkökulmasta katsottuna. Yhtä lailla kapitalismissa palkka ja muut edut ovat ....niin miten ne voisivat olla oikeudenmukaisia ja mitä ne olisivat. Juuri sitä hän pohtii aloituksen siteerauksessa.
      Palkkatyöläisen palkka kapitalismissa on paljolti luokkataistelun tulos ja toisaalta suppean yläkerroksen palkassa sen väestönosan ostamisen maku tukemaan kapitalismia henkeen ja vereen.
      Kommunismin määritelmään liittyy ( ei kenellekään palatseja tms) vaan ihmisen kasvamisesta ulos omistamisen ahtaista rajoista ja velvollisuudentuntoa tehdä kykyjensä mukaan yhteisön hyväksi ja että yhteisö antaa siihen mahdollisuudet.

    • Pikettyä!

      "Kommunistisen aatteen teorianikkarit keksivät aikoinaan viisauden tulonjakoon. Heidän mielestään jokaisen tulee antaa kykyjensä mukaan ja saada tarpeensa mukaan.
      Tuo tuntuu mainiolta siihen saakka, kun yrittää avata, mitä se voisi tarkoittaa todellisuudessa.
      Tähänkin tulonjakoon liittyy hienoisia pulmia.
      Ensinnäkin, miten voidaan arvioida työpanoksen antaminen kunkin kykyjen mukaan. Jos jollain on kykyjä, mutta sattuu vain olemaan laiska, hän saattaa jättää käyttämättä osan kyvyistään.
      Toisin sanoen kykyjen mukaista toimintaa ei voida todentaa. Tämä jättää epäilyksen, ettei ihminen annakaan itsestään kaikkea. Ja jos kaveri ei anna, miksipä minäkään antaisin.
      Oma ongelmansa liittyy tulonjakoajattelun toiseen tukipilariin: miten määritellä kunkin tarpeet.
      Ihmisten tarpeet ovat varsin erilaiset. Voisi kuvitella, että herroilla, jotka tienaavat nyt miljoonia vuodessa, on hieman erilaiset tarpeet kuin alle 2 000 euroa kuukaudessa ansaitsevalla siivoojalla. Kumpikin saattaa antaa kykyjensä mukaan.
      Neuvostoliitossa piti luoda uusi ihminen toteuttamaan tuota kommunistista ihannetta. Tunnetusti projekti jäi puolitiehen ja viisauskin testaamatta."
      http://www.kaleva.fi/mielipide/kolumnit/oikeus-ja-kohtuus/669560/

      Lappalaisen kirjoituksen jälkiosa paljastaa, ettei hän ole kommunisti. Arvioidessaan NL:n kokemusta hän haksahtaa pahemman kerran. Kommunismi oli vielä kaukana edessäpäin.
      Sosialismi kaventaa tuloeroja mutta ei voi vielä poistaa niitä. Muuten kolumnin tämäkin osio käsittelee asiaa työn arvon pohdinnan perusteella.'
      Ilmiselvästi Pikettyn vaikutus näkyy. Tuloerot karkaavat ja ihmisten usko oikeudenmukaisuuteen sen mukana.
      Lappalainen ja Piketty päätyvät Marxin johtopäätöksiin mutta eivät uskalla sanoa sitä ääneen tai eivät todellakaan tunne Marxia. Tai sitten ostavat kapitalismikritiikin arvostelemalla reaalisosialismia ja jota luonnollisesti pitääkin arvostella.

    • Erittäin hyvä kolumni.

      Ikääntymisessä on se huono puoli, että muistaa aikaa takaperin ja näkee tämän päivän. Suunta ei ole oikea. Suunta on julkea ja ahne. Se on niin ahne, että niille joille annetaan, eivät edes tiedä mitä varallisuudellaan tekee ja taas toisaalta osa ihmisistä kituuttaa toimeentulon rajamailla ja jopa nekin, jotka sinnittelevät puolivälissä, eivät tiedä mitä huominen tuo.

      Kaikki jätetään vituilleen; ei ajatella kuin tätä päivää ja tämän päivän menestystä. Ei suunnitelmaa huomiseksi. Sehän on seuraavien osakkeenomistajien murhe.

    • x.paarma

      Kaleva on Pohjois-Suomessa aika laajalevikkinen, joten tarina on levinnyt.
      Vaikka sillä ei välittömiä vaikutuksia ole niin tarinan molempien osien sisältö antaa miettimisen aihetta.
      Jälkiosan kyyninen luonne ei haittaa lainkaan. Senkin sisältö liittyy saumattomasti ongelmaan nimeltä "välitön ahneus vai pitkäjänteinen tulevaisuusajattelu..

      Pikettyn yhteydessä on tullut esille toimimattoman pääoman osuus. Olemalla pankeissa, kiinteistöissä tai maassa, se ei tuota uutta arvoa. Ja kun se on poissa toiminnasta, sen kääntöpuoli näkyy mm. valtionvelan kasvussa.
      Tavallaan pääoma tuottaa enemmän kuin sille on käyttöä, alhainen veroaste ei vie niitä valtion tarpeisiin ja sitten niiden omistajat lainaavat sen valtiolle velkana ja valtion velka on keppihevosena tietyille ikäville toimille.
      Pääomaa ts. vapaata työtä olisi yllin kyllin mutta sen käyttö estetään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2784
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      517
      2624
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1835
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      31
      1739
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1713
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1659
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1252
    8. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1072
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      69
      1071
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      54
      1067
    Aihe