Vanhempien vastuu

virtetty.

Kun lukee lehtiä, että vanhemmat tietävät viritetystä moposta.
Tahi vielä kortiton vanhempien tieten ottaa vaikka kevarin ja menee liikenteeseen jne.

Mielestäni laki tuntee myös sen, että luovutetaan ajoneuvo kortittomalle.

Ts. viritetty mopo, se ei ole mopo vaan jotain muuta, eikä mopokortti riitä siihen.

Kuinkahan viranomainen lainvoimalla alkaa sanktioida vanhempia näistä "tieten" luovuttamisista, sillä kun nuori lähtee vaikka omin lupineen, se on luovutettu sen sallivuuden kautta.

Vasta täysi_ikäisuus vapauttaa kasvattajan alaikäisen menoihin.

Toisaalta taas jos jotain tapahtuu, korvaako kela kuinka pitkälle, sillä vakuutusyhtiöthän vetäytyy vastuista laittomen vehkeitten suhteen. Loukkaantuminen on kallista.

Muistuu mieleeni naapurin isäntä. Pojat tuli kevari ikään. Hän ei ottanut kaskoa pyöriin ja nämä pojat ajoivat, sekä säilyttivät pyöränsä kunnossa.

Ne nuoret, joiden isät oli maksaneet kaskon, niin taisi kaikilla särkyä kamppeet.

Vastuun kantamisen merkitys on hyvä opettaa. Jos säret, kävelet. Jos virität, kävelet. jne.

6

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2go

      Aloittaja voi samalla selittää miksi mopot tuodaan suomeen kurittomina. Tehtaalla mopot kulkevat 70-80 km/h ja nämä nykymopot eivät ole tekniikaltaan Solikoita ja Pappa Tuntureita enään, vaan lähellä kevareita tekniikaltaan. Mopo niin sanotusti tuhotaan kuristamalla ja ilma ei kierrä moottorissa ja se nopeuttaa mopon ikääntymista kuin kuriton mopo jossa ilma pyörii paljon helpommin.

      • Vanhempi motoristi

        Sillähän ei ole mitään merkitystä, että millaisia ne meillä myytävät mopot ovat jossain muualla maailmassa, vaan sillä on merkitystä mitä niiden pitää olla meidän lainsäädäntömme mukaan.
        Meillä mopolle on asetettu tietyt vaatimukset ja maahantuojat tekevät tarvittavat muutokset, että myytävät mopot täyttävät Suomen lait. Se, että samainen meillä mopona myytävä ajoneuvo on jossain muussa maassa aivan toisen tyyppinen, ei oikeuta muuttamaan sitä laittomasti joksikin muuksi.
        Maahamme tuodaan paljon muitakin ajoneuvoja, jotka ovat muutettu lainsäädäntömme mukaiseksi, mm. useita pakettiautoja on muualla hyväksyttyjä henkilöiden kuljetukseen, mitä meillä ei sallita. Takavuosina oli hyvin yleistä, että maahamme tuotiin sellaisia autoja pakettiautoiksi, joita muualla myytiin henkilöautona. Monet erehtyivät muuttamaan näitä sitten henkilöiden kuljettamiseen ja saivat melkoiset autoverot. Aivan samoin käy mopojen kohdalla, koska lainsäädäntömme mahdollistaa "kevarin" kuristamisen mopoksi ja siten säästää autovero, lisäksi kevyempi ajokorttii riittää mopolle.
        Olkaa siis tyytyväisiä, voisihan tilanne olla sellainenkin, kuten monessa maassa on, että vasta 18v. täyttänyt pääsee ajamaan "mopolla", jos kohta silloin nopeutta sallitaan enemän. Meillä sentään pääsee ajamaan A1 ajokortilla kevytmoottoripyörää jo 16 vuotiaana.

        Mitä taasen tulee tuohon, että kuka korvaa ja mitä, on viritetyllä mopolla ajava aina omillaan, vakuutusyhtiö kun on myöntänyt mopolle vakuutuksen ja myös olettaa, että mopoa käytetään siinä tarkoituksessa. Vakuutusyhtiössä työskennellessäni näitä tapauksia tuli aika usein, kun viritetyllä mopolla aiheuttettua onnettomuutta ei korvattu ja tehtiin kielteinen korvauspäätös. Vahinko on itse aiheutettu, koska ajoneuvoa on tietoisesti muutettu aivan toiseksi, mihin vakuutus on myönnetty. Joskus jopa joudutaan perimään jo maksettuja korvauksia takaisin, tämä on henkilövahinkojen osalta aika surullista, koska vahingon aiheuttaja on alaikäinen, joten monasti korvaukset tulevat vasta vuosien päästä meksettaviksi korkojen kera, ellei vanhemmat niitä maksa heti lasten puolesta. Tämä on shokki monessa perheessä!


      • ............

        Mopot tuodaan Suomeen siinä kunnossa kuin ne myydään, eli kuristettuina. Lainsäädäntö on sama koko Euroopassa. Asiantuntemuksesi näyttää muutenkin olevan varsin korkealla tasolla ilmankiertojutuistasi päätellen, joten voisit pitää turpasi kiinni etkä suoltaa paskaa.


      • Ihan puppua

        Suomeen tuodaan mopot tehtaalla valmiiksi kuristettuina maahantuojan toiveiden mukaan, että ne täyttävät lainsäädäntömme.


      • Ei niitä tehtaalla

        ..vaan virittämällä mopoja tuhotaan monen nuoren elämä!


      • Exmopojonne
        Ei niitä tehtaalla kirjoitti:

        ..vaan virittämällä mopoja tuhotaan monen nuoren elämä!

        Ymmärrän teidän pointtinne, koska itse olen jo tuon jonnekauden ylittänyt, mutta ei kai sillä kenenkään elämää tuhota. Sanotaanko niin, että jos omistaja osaa itse moponsa ilman apua laittaa kulkemaan, on se sen merkki että se voi kulkea. En ymmärrä tätä paskanjauhantaa "lain mukaan" "ei hallitse noin kovia nopeuksia" " mopon runko ei kestä". Tämä on ihan täyttä puppua ja voin kokemuksella sanoa että vaikka oma mopo menikin reilua satasta niin silti tässä vielä elossa ollaan. Tiedättekö miksi? Minä osasin ja osaan vieläkin arvioida oman nopeuteni sellaiseksi, että vaaratilanteita ei minun takiani synny. Eli kaupunkialueet, risteykset yms. erityisellä varovaisuudella ja sitten jollakin pitkällä peltosuoralla voi sitä kaasua kääntää vähän kovemmin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1585
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1315
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1198
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe