Mökkinaapuri vastustaa

Vaari Joensuusta

Olemme päättäneet rakentaa suuremman kesämökin. Tarveharkintaluvan olemme saaneet mutta rakennuslupia emme saa vireille, koska mökkinaapuri ei hyväksy meidän tulevan mökin ulkonäköä. Ikkunat ovat väärään suuntaan, terassi liian iso ja rakennusmateriaali ei kuulemma sovi rakennuspaikalle. Olimme aivan sokissa moisesta vastustuksesta. Olemme olleet naapureita kohta 20v. Me olemme auttaneet heitä kaikin tavoin näinä vuosina. Ei ole kuin tarvinnut käydä kysymässä apua. Autoa on lainattu ja kaupassa käytetty ilman veloitusta. Talvisin olemme pudottaneet heidänkin mökin katolta lumet ja ilman korvauksia. Itse emme ole tarvinnut heidän apua koskaan, olemme selvinneet omillaan.
Nyt kun olemme rakentamassa uutta mökkiä,isompaa jotta kolmaskin sukupolvi mahtuisi siellä aikaansa viettämään. Kiitos olikin tämä. Onko joku teistä törmännyt samaan tilanteeseen jos niin kuinka saitte nimen papereihin. Emme enään jaksaisi alkaa riidellä kenenkään kanssa, on sen verran jo kertynyt tuota ikääkin. Emmekä ole koskaan joutuneet tilanteeseen, jossa olisi tarvinnut riidellä naapureiden kanssa.

20

2722

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • +50

      Laita naapurin kuuleminen kunnan rakennusviraston kautta. Jos naapuri vastustaa jotain kohtaa suunnitelmissanne, siihen pitää olla rakennus- ja maankäyttölain mukaiset perusteet. Kunnan rakennustarkastaja voi antaa rakennusluvan, vaikka naapuri jostain tunnepitoisesta asiasta valittaisikin. Tosin naapurilla on oikeus siinä tapauksessa tehdä oikaisuvaatimus ja myöhemmin valitus esim. hallinto-oikeudelle. Ja olisiko teillä aihetta tarkistaa hankkettanne, voitteko ottaa huomioon naapurin esittämiä toiveita? Jos hanke menee riitelyksi ja naapuri tekee valituksen esim. hallinto-oikeuteen, rakennushankkeenne toteutus saattaa siirtyä jopa vuosilla, vaikka valitus ei menisikään läpi.

      • Vaari Joensuusta

        Kiitos tiedosta. Ei hyvältä näytä.


    • mek

      Miksi sinä piirustuksia olet hänelle näyttänyt vaan olisit hakenut nimen paperiin että hyväksyy teidän rakennuhankkeen niin hyvä tulee. Voit saada luvan vaikka naapurisis sitä ei hyväksyisikää ja taitaa vain olla keteellinen kun teille tulee isompi ja parenpi ja varustellumpi mökki.

      • Kirvesmiehen muija

        Piirrustukset tulee näyttää naapurille siinä vaiheessa kun nimeä paperiin haetaa. Naapurin ei tarvitse laittaa nimeään ellei ole nähnyt piirrustuksia tulevasta rakennuksesta. Se on ihan normi juttu kun haetaan rakennuslupia. Naapureita on kuultava ja silloin piirrustukset tulee olla. Et ole tainnut rakennella viimevuosina.


    • 2012

      Tarvehankinta ???? mitä ihmettä onko kyseessä rantakaava tontti eihän siinä tarvitse edes naapureita kuunnellla jos kaavamääräysten mukaan rakentaa ja etäisyydet täyttyy naapureista.

      Valittajien toivemaa koko suomalandia.

      • Kirvesmiehen muija

        Tarveharkintalupa on uusi nimi entiselle poikkeusluvalle.


      • Poikkeamis
        Kirvesmiehen muija kirjoitti:

        Tarveharkintalupa on uusi nimi entiselle poikkeusluvalle.

        Se ei ole koskaan ollut poikkeuslupa vaan poikkeamislupa.


      • Hauota

    • näin on

      Ei sillä ole mitään väliä eikä ole este rakentamiselle jos mökki naapuri ei nimeä laita paperiin. Naapurikateus ei ohita rakennuslupaa missään kunnassa.

      • savossa reilupeli

        Savolaisittain "naapurinkuulemisesta"

        -Saahan niitä kuunnella tai olla kuuntelematta
        .
        (näin sanoi Rakennustarkastaja useita vuosia sitten)


      • Kirvesmiehen muija

        Ei se noin mene, kyllä naapureita on kuultava jos rakentaa luvanvaraista rakennusta. Se on ihan suomenlaissa määrätty. Mutta kyllä siitä ongelmia varmasti syntyy aina silloin tällöin riippuen naapureista. Olen nähnyt että yhden autotallin rakentamiseen on mennyt montavuotta ennen kuin on luvat herenny. Naapuri on valittanu aina vain korkeammalle.


      • kirves ja mies savos
        Kirvesmiehen muija kirjoitti:

        Ei se noin mene, kyllä naapureita on kuultava jos rakentaa luvanvaraista rakennusta. Se on ihan suomenlaissa määrätty. Mutta kyllä siitä ongelmia varmasti syntyy aina silloin tällöin riippuen naapureista. Olen nähnyt että yhden autotallin rakentamiseen on mennyt montavuotta ennen kuin on luvat herenny. Naapuri on valittanu aina vain korkeammalle.

        Asuinkiinteistössä melko turha valittaa mutta autotallit ja muut lisärakennelmat eri asia eivät ole asumistarkoitukseen tarkoitettuja rakennelmia ja etäisyydet eri näissä kuin normaaleissa tapauksissa sekä käytännöt erilaisia kunnasta tai kaupungista riippuen.

        Esim autotallin korkeus määrää etäisyyden rajasta ei mikään 4-5m joka yleensä käytössä ja tämä ihan pääkaupungin naapurissa naapurin mahdollista vaatia tai saa antaa suostumuksensa vaikka rajalle.

        Ja edelleenkään en ole niitä naapureita kuullut rakennustarkastajan käskystä ja rakennukset ollut pystyssä 10v.


    • tais olla rolli

      Ei tarvita naaapurilta mitään lupaa, eikä sitä tarvitse mitenkään kuulla, mutta naapureille täytyy ilmoittaa että ollaan käynnistämässä rakennushanketta, ja että hän tietää asian ja osaa sitten valittaa jos on tarvetta. Naapuri ei millään tavalla määrää rakennuksen muotoa eikä värejä, sen tekee rakennuslautakunta, jos on tarvetta.

      • kives ja mies

        Samaa mieltä ihan palstan oman henkilökunnan provo.

        Naapureita jotka asuu vieressä voi kuulla eli ilmoittaa tulevasta hankkeesta mutta tyhjäntontin omistaja ihmettelee tullessaan jo olemassa olevaa rakennuskantaaa ja sopeuttaa hankkeensa niiden sekaan ja kuulee niitä naapureita saadakseen lupansa aijalliseksi mutta kaavamääräyksien mukaan rakentaminen menee aina läpi , liian lähelle naapuria rakentaessa niitä lupia pitää olla sieltä naapuristakin ja helpompi tie on noudattaa kaavamääräyksiä (onnistuu vaikka naapuri rutisisi)


      • Kirvesmiehen muija

        Naapureiden kuuleminen lupahakemuksesta



        1. Milloin naapuria on kuultava
        Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 133 §:n mukaan rakennuslupahakemuksen vireille tulosta on ilmoitettava naapurille, jollei ilmoittaminen hankkeen vähäisyys tai sijainti taikka kaavan sisältö huomioon ottaen ole naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeetonta.
        Rakennusluvan kuulemissäännökset koskevat soveltuvin osin myös toimenpide-, purkamis- ja maisematyölupamenettelyä. Poikkeamislupahakemuksen kuulemismenettelystä on omat säännökset.

        2. Kuka hoitaa naapurin kuulemisen
        Maankäyttö- ja rakennusasetuksen (MRA) 65 §:n mukaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisen on annettava rakennuslupahakemuksesta tieto naapureille.
        MRA 65 §:n mukaan luvanhakija voi liittää hakemukseensa selvityksen siitä, että naapurit tai osa naapureista ovat tietoisia hankkeesta, ja selvityksen heidän mahdollisesta kannastaan rakentamiseen.
        Luvanhakija voi siis, kuten on aikataulu yms. syistä suositeltavaa, ottaa naapureiden kuulemisen hoitaakseen. Jos luvanhakija hoitaa naapureiden kuulemisen, niin hän myös vastaa siitä, että kuuleminen on hoidettu oikein. Naapureille on esitetty oikeat piirustukset ja heille on varattu mahdollisuus lausua suunnitelmasta jne. Lupaviranomaisen tehtävänä on kuitenkin tarkistaa, että kaikkia niitä on kuultu, joita lain mukaan kuuluukin.
        Jos rakennuslupaviranomainen hoitaa naapureiden kuulemisen, niin siitä peritään kaupunginhallituksen hyväksymän rakennusvalvontataksan 8 §:n mukainen maksu. Taksa on luettavissa kohdasta Perittävät maksut.

        3. Miten naapuria kuullaan
        MRA 65 §:n mukaisesti rakennusvalvontavirasto hoitaa naapureiden kuulemisen lähettämällä naapureille ilmoituksen lupahakemuksen vireille tulosta tavallisena kirjeenä. Kirjelähetyksen katsotaan tulleen vastaanottajan tietoon seitsemäntenä päivänä lähettämisestä. MRA 65 §:n mukaan naapurille on varattava vähintään seitsemän päivää aikaa huomautusten tekemiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että lyhimmillään määräaika kirjeen lähettämisestä viimeiseen huomautuspäivään on kaksi viikkoa. Rakennusvalvontavirasto liittää kuulemiskirjeen mukaan kopion asemapiirroksesta, mistä selviää rakennuksen sijainti suhteessa naapuriin. Muihin asiakirjoihin voi tutustua rakennusvalvontavirastossa.
        Luvanhakija voi hoitaa naapurin kuulemisen joko kirjeitse tai henkilökohtaisella tapaamisella. Kummassakin tapauksessa on syytä käyttää rakennusvalvontaviraston kuulemislomaketta, jonka saa viraston internetsivuilta. Jos naapuri ei suostu allekirjoittamaan kuulemislomaketta, niin riittää, että luvanhakija kirjoittaa tiedoksiannosta todistuksen paperille


    • Rakennustarkastaja.!

      Katsos vaan! Eli enää ei tarvitse naapureiden kuulemista, mutta kuten edellinen ohjeisti niin niitä voi kuitenkin halutessaan kuulla?

      Tsiisus mikä palsta.

    • listeriini

      Olemme vuokralla isolla järvenrantatontilla, jossa on vanhahko maalaistalo. Edellinen omistaja olisi aikanaan halunnut purkaa tontin rakennukset ja rakentaa tilalle kaikilla mukavuuksilla varustetun ison hirsimökin. Mielestäni aivan asiallisen oloinen suunnitelma, mutta mökkinaapurit vastustivat ja hanke raukeni siihen. Silloinen omistaja suivaantui riitelyyn ja myi tonttinsa eteenpäin, edullisesti, ja nykyinen omistaja sai heti luvan pienelle rantamökille naapureiden hyväksynnällä. Säilytti myös maalaismaisen miljöön, joten ilmeisesti naapureille oli tärkeää vakuuttua miljöön muuttumattomuudesta ja pieni rantamökki istahti maisemaan nätisti. Maalaistalokin kunnostettiin ja paikka on oikein idyllinen kesän viettoon.

      Näin sivullisena olen sitä mieltä, ettei kaikkea tarvitse naapuriltakaan hyväksyä. Eivät kaikki suunnitelmat ole aina hyviä ja ihmiset myös tahtovat mökkipaikkansa pysyvän muuttumattomattona. Uudistukset herättävät huolta ja asia pitäisi osata esittää niin taiten kuin vain pystyy. Tuliko teidän muutostyöt naapurille yllätyksenä? Kävittekö valmistelemassa asiaa riittävän ajoissa?

    • mabe21

      Näillä tekaistuilla jutuilla yritetään proosoida lukijoita.Yritetään saada sivulle lukijoita ja kirjoittajia.Näin mainostulot kasvaa,
      Ylläpito saa suuremmat voitot.Tästä on kysymys.Alkää menkö halpaan.
      Aloittajan tekstistä paljastuu tämä seikka.

      • Paljastuit!

        Sinä taidatkin olla se naapuri!


    • kiusa se on pienikin

      Eihän toi nyt oo normaalia elämää kummempi juttu, sovussa naapurin kanssa vaan eteen päin.

      Sovussa vaan, naapuri saa olla eri mieltä hankkeesta, mutta sillä asialla ei ole väliä. Kas kummaa, ei naapuri määrittele teitilläkään tapettien väriä ja sen sellaista. Pitää olla peruste, joka on hyväksyttävä, ja mielipiteet eivät ole perusteita. Kaava, rakentamistapaohje ja rakennusvalvonta ovat kolme kovaa näissä asioissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      201
      3338
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1935
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1361
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe