Lampaat lemmikiksi

Lammasss

Oltaisiin ottamassa perheen kanssa kolme lammasta omalle pihallemme.
Niille olisi tulossa sopiva ja lämmin saden ja tuulen kestävä talli, josta pääsee suoraan 5x5 m ulkoilualueelle. Lampaille on myös suurempi tarha erikseen. Onko näin hyvä?:) Kummallakaan laitumella ei ole paljoakaan syötävää heinää, jotenka lampaille ostettaisiin heinää.
Olisi kiva, jos lammas-asiantuntijat voisitte kertoa kaikkea tarvittavaa tietoa vielä lampaista (vaikka tietoa ollaan kyllä luettu paljon). :)

60

2626

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihana idea :)

      Hei, pihasuunnitelma kuulostaa täydelliselle omille korvilleni ainakin. Sanon vaan nyt enää varmuuden vuoksi, että ota lammas-yhdistykseen yhteyttä ja kerro karsinoiden sisätilojen mittoja jotka on tarkoitettu sitten tuleville lampaille, jos ette ole saaneet selvää kuinka iso elintila niillä pitää lainsäädyssä olla sisällä.

      http://www.lammasyhdistys.fi/?id=4D83075B-83F14F33B444-659D505D31CC

    • Lammasss

      Okei, en nyt saanut selkoa asiasta, mutta mittasin tallin. Hieman alle puolet tallista on 1,6x3m (toinen puoli olisi varastotilaa, mutta tarvittaessa sekin saadaan lampaille käyttöön). Eli olisiko kolmelle tuo hirveän pieni, taitaa olla?:D Eli siis otetaanko varastotilakin käyttöön? Ihan samanlaista tallia onkin, mutta sinne onvain heitelty tavaroita. :D

      • Kyl riittää talli

        Lammas mahtuu jopa lautaselle.


    • selkeä asia

      Kissaa kummempaa elukkaa ei kannata pitää

    • myös lemmikit

      http://www.inga.fi/hemsida/landsbygdsforvaltning/fi_FI/registreringavdjurhallning/
      "Eläintenpitäjä, jolla on hallinnassaan vähintään yksi nauta-, sika-, lammas-, vuohieläin tai siipikarjaa, on velvollinen rekisteröitymään kyseisen eläinlajin eläintenpitäjäksi. Lisäksi turkis-, kameli- ja hirvieläinten sekä mehiläisten ja kimalaisten pitäjien on rekisteröidyttävä. Rekisteröitymisvelvollisuus koskee sekä tuotantoeläinten että seura- ja harraste-eläinten pitäjiä."

      • 13+13

        Kiitos EU ja kaikille, jotka äänestivät siihen liittymistä!?

        Tässä maassa ei saa tehdä enää mitään ilman jotain direktiivejä.
        Suomi, vanha ruotsin ja venäjän alusmaa, velkaantuu, mutta avustaa vielä köyhempiä maita, missä harmaa talous jo hallitaan.

        Kaikkien pitäisi hankkia kanoja, lampaita ja kesäpossuja pihalle.
        Tietysti järjestää hyvät elinolot niille elinaikanaan.
        Myös nauriinkasvatusta ja petunkuorintaa suosittelen lähitulevaisuudessa...


    • zfdghfgjghj

      Asia ei ole vielä koskettanut minua henkilökohtaisesti, mutta olenko tajunnut oikein, kun jostain muistelen kuulleeni, ettei Suomessa nyt voi ottaa edes lammasta ilman jotain lupia ja säädöksiä? Kaikki on kiellettyä, pakollista tai säädeltyä?

      Mekin voisimme ottaa kesälampaan, mutta ei taida kannattaa, Suomen ja EU:n älyvapaiden lakien takia.

      • nbcbkkcxkfkfkfnfngbngglc

        No eihän ne niitä.kyttäämään tulee. Ja jos nyy niin paha tuuri on, että tulisi, sanot vaan että heikin lammas. Että laitat heikille tekstiviestin niin se tulee tuomaan paperit ja leimat. Samalla käsket virkaloista istumaan kannon nokalle.
        Ei ne sen virkaloisen puuttumista ehkä pariin kuukauteen huomaa, hakevat sitten joskus takaisin. Mutta se on äänetön ja melkein näkymätön laji, ettei se sinuakaan haittaa siinä kannon nokalla..


    • Minäkään en tiedä virallisia määräyksiä lampaiden tiloista, mutta sanoisin, että väh. 3x3m kannattaa varata karsinan mitoiksi. Meillä oli eräänä kesänä kaksi lammasta hoidossa, karsina joka oli n. 2x3m ei ollut niille liian iso. Tilava kyllä kahdelle, mutten ole varma olisinko silti laittanut siihen enää kolmatta. Niillä pitäisi kuitenkin olla vähän tilaa liikkuakin karsinassaan. Eli kannattaa ottaa se varastotilakin käyttöön.

      Kannattaa sitten paneutua kunnolla aitojen tekemiseen... Meillä oli verkkoaidat, sellaista aikas tukevaa lammasaitaa, ja ne pakanat karkasivat sieltä tämän tästä. Jos maan ja aidan väliin jäi johonkin kohtaan pienikin kolo, ne ryökäleet osasivat kaivaa maata siltä kohtaa niin että pääsivät ryömimään ulos. Onneksi koiramme oppivat piankin paimentamaan niitä ja hakivat ne automattisesti takaisin pihaan kun ne karkasivat... Muuan ystäväni taas harmittelee sitä, että jos hänen lampaansa saavat päänsä aidan alle, ne osaavat nostaa sitä niin että pääsevät livahtamaan aidan alta.

      Mutta kuinka suuri se isompi ulkoilutila niillä olisi? 5x5m on pieni ulkotarhaksi yhtään pidempiä aikoja ajatellen - sehän ei ole kovin paljon niiden karsinaa suurempi, mutta miten se isompi laidun? Lampaatkin tykkäävät joskus juosta, ja silloin ne tarvitsevat tilaa.

      Yhteydenotto johonkin lammasyhdistykseen olsi hyvä idea, sieltä osaisivat varmastikin sanoa millaiset tilat tarvitaan kolmelle lampaalle, mutta jos haluat, voit kysyä asiaa myös eläinsuojelusta.

    • kesälampuri

      Onko lampaiden tarkoitus olla pihallanne vain kesän ajan? Jos ne jäävät myös talveksi, tarvitaan tietenkin lämmin talli. Muuten tuo noin 1,6 x 3 metriä kokoinen karsina riittää kyllä kolmelle, jos ne pääsevät vapaasti ulos sään salliessa. Karsinaan tarvitaan riittävästi kuivikkeita, mielellään olkea, jota laitetaan niin paljon, että karsinan pohja säilyy aina kuivana. Lammas on melko vaatimattomiin oloihin tyytyvä, ja sille kelpaa ruuaksi mm. kuivat leivän palat ja pihan laidoilta nyhdetty ruoho sekä lehtipuun oksat, aina pitää olla tarjolla myös hyvälaatuista kuivaa heinää ja vapaasti vettä tarjolla. Vaarana lampaan kanssa onkin syöttää liikaa viljaa ja muuta voimakasta ruokaa, josta se märehtijänä saattaa sairastua vakavasti ja jopa kuolla. Selvää tietenkin on, että huonolaatuista ja homehtunutta rehua ei saa antaa lainkaan, eikä niittorehun seassa saa olla myrkyllisiä kasveja.

      • Lampuri 25vuotta

        Ei lammas lämmintä tilaa tarvitse,mutta tuulen ja sateensuoja pitä olla talvella.
        Jokseenkin kaikki isot lampolat Suomessa on kylmälampoloita.


    • Ernesti perkele

      joo ja kun kyllästyy niitä pitämään (2kk) ,niin koti teurastus! hyvää luomu lihaa tulee Hmmm..

    • ufo75

      Antakaa lampaiden elää kauan, ne on kivoja :)

      • kukkien kukkia jne

        annetaan possujenkin elää pitkään,ne on kivoja! ja annetaan ilveksen ja karhun elää pitkään vaikka ne käyvätkin lammastarhalla,kisut ja nallet on kivoja!


    • Hiukopalat tarpeen

      Älkää unohtako lampaiden suolapuolta, jota lampaatkit tarvitsevat ns."nuolukiven" muodossa.
      Nuolu(suola)kiviä saa maatalouskaupoista tai K-raudat ja Rautia tilaavat tarvittaessa.

      • Totta suolan tarve

        Hyvä pointti. Monet maatilaneläinten kasvattajat on ylistäneet himalajan ruususuolaa, olisikohan se lampaillekkin astetta parempi suola valinta.

        Linkki missä vähän tietoa jos joku haluaa lukea:
        http://www.luontoaidinhevoset.com/8


    • Kuka keritsee ne?

      Ottakaa vähintään yksi musta lammas nurmeanne syömään jos ootte nii uusavuttomaksi koulutettuja jottette tajua et perinteinen pieni heinäpaali menee
      parhaitenm kaupaksi hyväänhintaan hevostalleille ja hyvään hintaan vaikka viljasato olisi huono.
      'Naudanviljelijät käyttää isompia heinä paaleja nykyään.

      • Ladossa pienenä ollu

        Eihän perinteisiä heinätöitä enää tee muut kun turistit pääsymaksu lipulla?


      • AITO VILLA
        Ladossa pienenä ollu kirjoitti:

        Eihän perinteisiä heinätöitä enää tee muut kun turistit pääsymaksu lipulla?

        Niimpä lampaankarvahan voi olla sen lihaakin arvokkaampaa..
        Vaikka se söisi kaiken vihreän pihasta.


    • Hermanni 12

      Minä en noin pienessä aitauksessa lampaita kiduttaisi. Itselläni on kahdessa eri elämänivaiheessa ollut muutama lammas ja ne pääsivät kyllä vapaasti tepastelemaan koko omistamallani maa-alueella kesäaikaan.Yöksi ne halusivat aina mennä turvalliseen hirsinavettaansa(entinen sauna). Oli niillä alkuun noin 200m2 aitauskin johon vein kottikärryllä heinää.Talvella niillä ei ollut mitään kiinnostusta tulla hankeen rämpimään.Kaikki puutarhan tuotteet kelpasivat niille.esim. kirsikat ja viinimarjat olivat herkkua.

    • uus ja avuttomat

      Jos täytyy täältä neuvoja kysellä, ei varmaan kannata ottaa lampaitakaan.

      • Jaha?

        Kyllä se vaan kuules kuuppa on parempi kysellä kuin katua...


    • wanha paimen

      jos aikoo salaa panna lammasta ,ei kyllä kannata naamioitua sudeksi.
      hyvä paimen panee henkensä lampaiden edestä ,mutta paha paimen panee lampaita henkensä edestä.
      mieti kumpi olet?
      pässi kannattaa lattaa kiinni tomituksen ajaksi,koska se voi olla hyvinkin mustasukkainen .
      niin ja lampaat kannattaa uittaa saareen ,ettei naapurit kattele.
      kun uitat lammata laita sille tulppa perseeseen ettei sinne mene vettä.

    • pro lampaat

      Kaikella kunnioituksella, tilat ja "ammattitaito" huomioonottaen, uuslampureille suosittelen kolmea kania tai saman verran harrastekanoja. Sopivat justjust ehdotettuun alueeseen. Ottaa märehtijöitä ilman mitään mahdollisuutta laiduntaa edes kesäisin...joko hankitte niille kunnon laitumet lähiympäristön joutomaista keväästä syksyyn (maisemanhoitoa) ja pidätte vain kylmän vuodenajan em pikku tiloissa, tai unohdatte koko idean.
      Ystävällisesti toivoo eräs asioihin perehtynyt.

    • En tiedä lampaidenhoidosta, mutta muistelen lapsuuttani 50-luvulta. Lampaat oli silloin kesäisin laitumella, varmaan hehtaarin kokoinen aitaus.

    • wanha paimen

      ennenvanhaan ei naitu kaneja eikä kanoja ,lampaita kylläkin ja ne tykkäs siitä ja päkättivät iloisesti ja pässi vaan murjotti.
      ennen oli kesätkin pidempiä ja paimenilla hyvät temput.
      heinätkin niitettiin vikatteella.
      nykyjään on net traktorit ja joka isännällä lihava emäntä.
      ennen oli kaikkea niin niukasti.

      • ssn87

        Lampaan paskaa nähneenä tiedän, ettei lampaan anaalia kannata ilman kumia jyystää. On likaista puuhaa.


    • ssn87

      Lampaat tykkäävät käyskennellä, laiduntaa, liikkua. Ne tarvitsevat tilaa. Etenkin nuorille eläimille olisi hyvä päästä irrottelemaan. Täydellisin paikka olisi laidun, joka on osittain laidunmaata, mutta siihen kuuluu myös metsäisempää aluetta vaihtelevine maastoineen ja varjoisine suojineen. Etenkin kun on kyse vain kolmesta lampaasta, eikö niiden hoitamiseen voi panostaa ihan kunnolla, eikä pitää niitä niin kuin karjaa. Nehän ovat teille lemmikkejä, eivät hyötyeläimiä?

      • ssn87

        Lisään vielä huomion, jota kaikki eivät välttämättä tiedä lampaita ottaessaan: ne voivat olla äänekkäitä. Salaiselle naku-uinnille tai rauhalliselle iltakävelylle on turha haaveilla pääsevänsä jos lampaita on pihapiirissä. Ne pistävät mekkalan päälle ihan vaan näkemisen ilosta, kun bongaavat ihmisen.


    • matti ja teppo

      Käy ostamassa kaupasta isot kumisaappaat johon voit työntää lampaan takajalat omiesi lisäksi. Siintä se kesämeno alkaa.

    • Onx1

      Hei, onko oikeesti ihan totta, että alkuperäiseen asialliseen kysymykseen tulee näin pervoja ja kaksimielisiä vastauksia... ollaankohan varmasti nyt Suomessa, vai onko aivot eräillä kesälomalla tai nestehukka pahasti vaivana tai aivot alkon pehmittämät?

      • Suomenmieli

        Tommosia pässejä syntyy, kun ukko nai uuhia ja pässi emäntää. Kyllä ne on ihan syntymätolloja eikä minkään pehmittämiä.


    • pimppaleena

      4H kerhossa meille opetettiin,että kaapintakana on nainen ,no katottiin sitte kaapintaakse ja ei ollu naista ei ,,, tais olla jotain legendaa mitä yrittivät meille tyhmille ipanoille syöttää.
      ja mehän ei uskottu.
      mut tosi on ,että yhres isoos taloos oli nelireikänen huussi ja tolkuttomasti itikoita.

    • Jusuf (se sama)

      Hyvä idea, lammas on oiva lemmikki, meille ählämeille lampaat tuottavat suunnatonta iloa ja nautintoa myös yön pimeinä tunteina. Henkilökohtaisesti otan ilolla vastaan uutisen, että myös suomalaiset hyväksyvät lampaan lemmikikseen, tämä meidän kulttuurissamme tuiki tavallinen ja yleinen asia on saamassa hyväksyntää myös suomessa!

    • einiijakuitennii

      sen takia ählämit ja muut sellaset ovat niin suomalaisten naisten perään kun ei täällä ole paljon lampaita.
      kai niitä ottaa pattiin kun ei kunnon lammasta saa, kyllähän ne suomi naisetkin mäkättää,mutta lampaalta saa parempaa seksiä.

    • Kyllä tämä Suomi-parka on saanut kunnollisen väestön jälkeen ikävän tuntuisen jälkikasvun. Johtuneeko siitä, että enää ei ole tärkeintä koti-uskonto ja isänmaa vaan minä itse, seksi, seksi ja vielä kerran seksi. Joka yhteyteen tunketaan alapäävitsejä, sänkyyn mennään tuntemattomien kanssa eka tapaamisella jne. Seuraukset ovat nähtävissä ja aina hullummaksi menee. Tekee mieli kysyä näiltä tyypeiltä, ettekö tosiaan itse huomaa lainkaan miten tyhmiltä ja vastenmielisiltä näytätte tavallisten kansalaisten silmissä.

      • Realistinen nainen

        Uskonto ja isänmaallisuus ei tee hyvää ihmistä, Hitlerkin oli molempia.


      • Tavallinen kansalain

        Vai että tunketaan...
        Niin se vaan on nykyisin, notta tanko tunkee yössä!


    • Hei, upeaa...onnelliset ne lampaat, muistakaa myös jutella lampaille :)))

    • einiijakuitennii

      nykyään ählämit ja muut sellaset on tavallisia kansalaisia suomessa ja homppelit ja sellaset mut eikai ne lampaista ymmärrä.
      nykyään kaikki ennen epänormaali on nykyään normaalimpaa kun ennen oli normaali.
      ennen kyl oli enemmän lampaita ,harmi ettei nykyään ole ja ählämitkin ja muut paimenpojat joutuu tyytymään suomalaisiin muijiin.

    • MÄÄJABÄÄÄ

      Ihana viesti. Mukavaa lammasfarmia!

    • Lammasss

      Öh, miten tänne tuli näin paljon jotain trolliviestejä?:D
      Mutta siis, lampailla olisi yön yli tuo talli 5x5 tarha. Heti aamulla veisin ne isoon laitumeen ja illalla takas pikkutarhaan. Kai näin on hyvä?
      Kysyin myös kaikkia vinkkejä, niitä oon saanutkin, kiitos niistä. :) Mutta lisääkin niitä voi antaa.

    • hyvillan mummo

      mä ä ää mu uistan ,että nuorenatyttönä mulla oli oma lammas ,ja se teki villoja niin hitokseen ,että en meinannu millään kerjetä kutomaan ja virkkamaan kaikkea lopulta perustin villatehtaan ja rupesin patruunaksi.
      vaurastuin ihan hitokseen rahhaa tuli ovista ja ikkunoista.
      lopulta kuitenkin valtiovalta pakotti myymään tehtaan kiinajalaisille ja antamaan loparit kuurellesadalle kehruutyön tekijälle. sain siitähyvästä valtion kunniamerkinkin ja isot verohelpotukset.
      lopulta kävi niin ettei kiinalaiset ymmärtäneet villan arvoa, kun oli lämmin kesäaika ,
      ne lahtas sen lampaan ja krillasivat sen sapuskaksi, niinkun minkäkin koiran .

    • Lampaalle tulee hiki

      Lampaat eivät viihdy tallissa pitää olla lampola. Sen ei tarvitse olla lämmin, viileä riittää talvellakin sillä lampailla on paksu villa.

    • Briggs & Stratton

      Mites sitten syksyllä? Lampaat lihoiksi ja pakastimeen, vai?
      Kolmessa lampaassa on jo niin paljon syömistä että tympääntyy koko elukan lihaan ja mikäli se ei ole tarkastettua niin et saa antaa sitä edes serkun kaimalle.
      Entäs villat?
      Pitää olla keritsimet ja hyristimet. Raapat, harjat ja ravistimet. Sitten vielä rukki, vokki ja värttinä jotta saat lankaa. Lisäksi tarvitaan kehinkakko ja kutimet eli sukkapuikot tai vaihtoehtoisesti lapaspuikot jollei ihan villapaitapuikot.
      Ja aikaa, rutosti aikaa. Viimein saat ehkä sukat jotka kutittavat jalkoja niin pirussstiii...

    • Joskus hoidin

      Joo,onhan noita karanneita saateltu kotiinsa,ovat pirut eteviä karkaamaan. Aikaa myöten hierovat pakoaukon parempaankin tarhaan, piikkilangasta puhumattakaan. Villatukot vain jää merkiksi, että tästä mentiin.

    • Halpaa makkaraa

      Lammas tykkää halvasta makkarasta:)

    • hh666

      mikä on laaamaa

    • Pässi + Aasi

      (Ite tilasin Ebay:stä keritsimen,kun täällä maksanee 600-800e...Mutta sieltä n. 100e.....Tämäkin kannataa huomioida,koska ne pitää n. kaksikertaa vuodessa keritä....)

    • lemmikki123

      http://www.hameenlinna.fi/Palvelut/Asuminen-ja-ymparisto/Luonto-ja-elaimet/Elaimet/Elainten-pito/
      "Eläinten pito


      Eläinten pitoon tarkoitettu rakennus tai aitaus asemakaava-alueella edellyttää ilmoituksen tekemistä terveydensuojeluviranomaiselle.

      Ilmoituksen voi tehdä vapaamuotoisesti. Ilmoituksen käsittelystä peritään taksan mukainen maksu.

      Eläinsuoja tai -aitaus tulee sijoittaa riittävän etäälle naapurin asuinrakennuksesta ja oleskelupihasta. Eläinten pidosta on säädetty myös terveydensuojelujärjestyksessä."

      http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/usein kysyttya/kesalampaat/
      Muistilista kesä- tai lemmikkilampaiden pitäjälle

      • Suomenmieli

        Ainoastaan ne hölmöt jotka kaikkea kyselee saa täytellä joutavia lomakkeita vaikka lopun ikäänsä. Oma lupa on aina se paras lupa.


      • Impulsiivinen Sonni
        Suomenmieli kirjoitti:

        Ainoastaan ne hölmöt jotka kaikkea kyselee saa täytellä joutavia lomakkeita vaikka lopun ikäänsä. Oma lupa on aina se paras lupa.

        Joo, meinas rakennustarkastaja niellä tupakkansa kun konehallia taajama-alueen sisään jääneellä tilallani jatkoin.

        Että rakennuslupako?

        100 neliötä lisää peltihallia teen, vanhan jatkoksi.
        Lupako tähän pitäisi muka olla?

        Piirustukset?

        Eihän niitä vielä ole, kun ei ole kommo valmiskaan!

        Piirrän sitten kun näen, millainen siitä tuli, kyllähän vanhaa osaa jatkaa.

        Pikkumaista hommaa.

        Lampaita voisi maisemanhoitajaksi ja pataa odottamaan laittaa, mutta ne karkailee ja pitää pirunmoista määkinää.


    • vanhalampuri

      Sen verran sanon kokemuksesta, että lampaita ei kannata ottaa ihan pihapiiriin tai ei ainakaan kovin pieneen aitaukseen. Määkivät niin hirveesti yötäpäivää, että se voi jossain vaiheessa ottaa hermoon.
      Lampaille paras paikka olisi vanha niitty tai sellainen jossa on myös kaikenlaista koivunvarpua syötävänä.
      Lampaitten kerittimen kans kannattaa miettiä, kuka sen suorittaa? Sitä villaa tulee uskomattoman paljon ja turkki pitää hoitaa säännöllisesti.

    • Pistäkää valvonta

      Jos olette lähellä tietä, tai muuten näkyvillä, niin ehkä kannattaa laittaa riistakamera tai jokin muu valvontaväline tien varteen. Lampaita on hävinnyt viime vuosina erään tietyn ryhmän edustajien matkaan. Hakaniemen torin lähistöltä oli löytynyt teurastusjätteet ympäristöön nakattuina. Netissä oli niistä kuvakin joskus.

    • hoivaa
    • Maamiesh

      kyllä lampaan vitut on parhaita

    • Hermanni Hulkkonen

      Mikähän mahtaa olla karjanviljelijä???
      Karjankasvattajasta ja viljanviljelijästä olen kuullutkin. Voi voi, suomenkielen sanat ja se mitä ne oikeasti tarkoittavat, ovat joillakin yksilöillä joskus hukassa. Yhtä asiaa en voi myöskään olla mainitsematta: sanaa "työväentalo" (siis talo työtätekevälle väelle). Joku kirjoitti joskus (ei kylläkään täällä): tyäväintalo...
      Anteeksi, nämä asiat ei nyt kyllä oikeesti kuulu käsiteltävään aiheeseen, mutta en taas malttanut olla oikomatta kauniin suomen kielemme ilmauksia.... :O )

    • varokaa kamelivarkai

      "Olisi kiva, jos lammas-asiantuntijat voisitte kertoa kaikkea tarvittavaa tietoa vielä lampaista (vaikka tietoa ollaan kyllä luettu paljon). :) "

      Kyllä Muhamed tietää kuinka lammasta käytetään oikein

    • gustavo_1987

      lampaathan kannattaa pitää kesällä esimerkiksi navetassa ,ja sitten ne kannattaa keriä kokonaan lampaan vilja pois ettei , tule mitään punkkeja, yms tauteja ja näin pois päin, hyvöö kessää..

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      74
      3374
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      562
      3190
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2762
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2062
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      313
      1864
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1855
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1795
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      136
      1442
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1261
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1248
    Aihe