Etteikö uraania lorahtanut Kokemäenjokeen ?

Al,As,Ba,Be,B,Cd,...

"Uutinen" vuodelta 2010, tiedoksi myös Porin kaupungin ympäristöjohtajalle:

http://yle.fi/uutiset/talvivaaran_nikkelintuotanto_riippuu_uraanin_poistoluvasta/5684326

Uraaani on vain yksi raskasmetalliepäpuhtaus, joka tulee Harjavaltaan "nikkelin", ( tosiasiassa moniraskasmetallisulfidin ) mukana jatkojalostukseen.

Mm. näitä aineita löytyy normaalia suurempina pitoisuuksina Talvivaaran lähivesistä:
alumiini, antimoni, arseeni, barium, beryllium, boori, kadmium, kalium, kalsium, koboltti, rikki, kromi, kupari, lyijy, magnesium, mangaani, molybdeeni, natrium, nikkeli, rauta, seleeni, sinkki, tina, uraani, vanadiini, ...

Suurin osa (?) aineista on ennen Harjavaltaan lähettämistä ilmeisesti "separoitu" vähemmäksi, mutta kuka tiennee tarkemmat määrät?
Porin kaupungin ympäristöjohtajako?

Paljonko ko. aineita tosiasiallisesti on nyt Kokemäenjoen pohjasyvänteissä ja voimalaitoksen lisäämien tehovirtausten (akanvirrat mukaanlukien) kuljettamina rantamatalikoillakin?
Haloo, Porin kaupungin ympäristöjohtaja!

60

388

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tv yhteinen tekijä

      ja syypää Kainuun ja Pohjois-Savon vesien myrkkypitoisuuksien nousuun on nimen omaan Talvivaaran kaivoksen metallitehdas, jonka liemiä ja jäteliemiä on tämän tästä lorahdellut kaivoksen lähijokiin.

    • lisäfaktaa

      http://www.talvivaara.com/media/Talvivaara_tiedotteet/porssitiedotteet/porssitiedote/t=Talvivaara toimittaa ensimmäisen erän nikkelituotetta Norilsk Nickelille/id=17846604

      http://www.nornik.fi/fi/yritys/historia/
      (lopussa, 2007-2008, maininta Talvivaaarasta)

      http://yle.fi/uutiset/norilsk_nickel_keskittaa_tuotantoa_harjavaltaan/7297813

      "– Jatkossa Harjavalta käsittelee venäläisiä nikkeliraaka-aineita, jotka tulevat Siperiasta. Tähän saakka olemme jalostaneet suomalaista, brasilialaista ja eteläafrikkalaista raaka-ainetta. Talvivaaran vaikeudet ovat heijastuneet tuotantotasoomme, emmekä ole pystyneet toimimaan täysillä, Hautojärvi sanoo."

      http://www.kauppalehti.fi/etusivu/sk norilsk nickel keskittaa harjavaltaan/201406686717

    • Alphons

      Faktaa! Ainakin kupari, sinkki, mangaani ja magnesium ovat kasveille tärkeitä hivenaineita.

      • rajansa kaikella

        Siis hivenaineina, mutta jo gramman osina litrassa toimivat "hyvinä" kasvimyrkkyinä.


    • KatsoUraani

      Uraania on Suomessa kaikessa kalliossa ja sorassa! Se on täysin luonnollinen tuote. Vasta sen hajoamistuotteet hengitettynä voivat altistaa keuhkosyövälle.

    • Vapaa-ajan kalastaja

      Olen saanut koko jutusta sellaisen käsityksen ettei tässä loppupeleissä mitään suurempaa katastrofia tapahtunut, päinvastoin nuo Norilsk Nickelin saasteet ovat "nannaa" koko joen ekosysteemille.

      • kutinaa "sielläkin"

        juu, porilaiset ties monennessako polvessa ovat sopeutuneet mitä moninaisimpiin raskasmetalleihin ja myrkkyihin, joten heidän elimistönsä tarvitsee noita aineita keskimääräistä enemmän.... monimetallimyrkkyloraus tarjosi vain siis ilmaisen "hivenainelisän"... tällä kertaa ravintolisäpiikki sattui vain vähän hankalaan aikaan kun kaupungissa on paljon väkeä ,jolla ei ole tarvittavaa immuniteettia ko. aineille.


      • Hyvää ruokahalua

        Nahkiaisetkin saavat nannaa...


    • tyhmät ihmiset

      Voi olla että joen uraanipitoisuus jopa kaksinkertaistui, jostain 0,01mg/l 0,02mg/l:n.

      Miksi se on vaikea ymmärtää että muut metallit paitsi tuotteina tehtävät olivat alle päästörajojen, jos kerran päästö oli tuotantoliuosta.

      Kerrotaan nyt vielä sellainen pelottava asia kun kaikki huutavat tuosta uraanin säteilystä niin koboltillakin on säteilevä isotooppi. Ja joka tapauksessa jokeen mennyt pienen pieni määrä uraania EI säteile.

      • säteileekö?

        Tyhmät ihmiset pitävät viisaampien satujuttuja tosina, valitettavasti.


    • Lopen kyllästynyt

      http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194914274317/artikkeli/jokeen ei paassyt nikkelin mukana rikkihappoa.html

      ja kuitenkin Iltasanomien pääkirjoituksessa väitetään raskasmetallien ollen liukoisessa muodossa... ko. metallit saostuvat kiinteiksi liuoksen happamuuden muuttuessa neutraaliksi ja edelleen emäksiseksi

      http://www.iltasanomat.fi/paakirjoitus/art-1288715427254.html

      Toivottavasti joku kysyy asiasta tänään yleisötilaisuudessa.

      http://yle.fi/uutiset/kansa_saa_kysya_nikkelipaastosta__yle_nayttaa_suorana_areenassa/7362381

      "...Porin kaupunki järjestää Kokemäenjoen varren asukkaille ja kaikille joen tilanteesta kiinnostuneille yleisötilaisuuden perjantaina Puuvillan puistossa Pohjoisrannalla kello 14 -15.

      Kaupunki tarjoaa näin mahdollisuuden tulla paikan päälle esittämään kysymyksiä Norilsk Nickel Oy:n nikkelipäästöstä ja sen vaikutuksista. Kysymyksiä otetaan vastaan paikan päällä klo 13.30 alkaen. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla [email protected]..."

    • kipikapi
    • HelmoMylkky

      Keskiviikkona 16.7.2014 tuota nikkeli-kadmium-uraani-seosta saivat hengittää pikkulapsetkin, kun kuuntelivat jonnin joutavaa "konserttia" Lokkilavan äärellä; Kirvatsin kohdalla joessa oleva "suihkulähde" suihkii Kokemäenjoen moskavettä ilmaan lähes 20000 litraa tunnissa! Tuo kontaminoitu hengitysilma leviää helposti yli kilometrin säteelle!!!

      • ihmetellä sopii

        Olisi ollut helppo ottaa rehellisesti vesinäytteet ja lähettää analysoitavaksi kunnon labraan, joko EU-suomi tai -Tanska.
        Sitten analyysilistaukset nettiin vertailuarvoineen, niin epätietoisuus niin maallikoilla kuin enemmänkin asioihin perehtyneillä olisi loppunut, tai ainakin vähentynyt reippaasti.
        Ilman kiirehtimisiäkin tulokset n. 25 aineesta tulevat reilussa viikossa.

        Oliko tällä kertaa kyse sellaisista aineista ja pitoisuuksista, ettei niitä kärsinyt julkaista ennen sopivaa "suodatusta"?


    • Vss-pääll. evp

      Todellinen vainko on ensisijaisesti Sinkki ja sen vaikutukset. Ehkä nyt Uraanilla pelottelu lienee melko aiheeton ja on ensimmäiseksi varmasti tarkasteltu eri oheisen vaarallisuus. Yleensä poistetaan vesistöstä saasteet eri keinoin, vaikka Imuruoppaus. Sinkki jätteen siirtäminen jäte käsittelyyn. Jolloin saadaan ihmisille vaarallinen Sinkki oheisjätteineen poistettua merkittävästi. Yksi ongelma on, kun vesistöstä poistetaan saastetta. Tällöin myös jätettä leviää, vaikka pääosuus poistetaan.

      • Zn ja Ni

        Sinkki on elintärkeä ravinne:
        http://www.sinkki.com/sinkin-puute
        Sinkkijätteet sopisivat Yaran tai Biolanin lannoitteisiin. Uraani on sisäisesti ihmiselle vaarallinen.

        Nikkelistä kärsivät vain nikkeliallergikot. Vieläkö muistat sen nikkelimarkan?


    • myrkkyä

      Olen ymmärtänyt, että prosessissa käytetään myös LYIJYÄ . Mitä Vss-pääll. tietää siitä kertoa. Sehän on ainakin ennen ollut melkoinen myrkky. Isäni oli Tikkurilan väritehtaalla muinoin hommissa. Kertoi, että miehet saivat tehdä viikon, kuukauden kerrallaan lyijypuolen hommia ja sitten huilille. Maitoa piti juoda runsaasti . Kunnes taas palattiin osastolle.

    • Entinen vss-päällikk

      Kirjoituksessasi myrkkyä. Olet oikeassa. Asiantuntijat eivät esitä aina heti näyttöä miten toimitaan. Vss- päällikkönä olisin välittömästi ottanut eri paikoista Kokemäen joen pohjalta näytteitä. Heti myös tarkastanut mittareineni. Uraani mittaukset olisin heti vaarasta julkaissut. Vesinäytteet olisi laboratoriossa välittömästi tukittu. Mittauksin vss - päällikkö, eli ammattilainen saa tarkat tiedot. Myöskin tarvittaessa varoittaa yleisöä hyvin ja oikein. Kansan varoitus voidaan tarvittaessa antaa äänellä televisiossa, jolloin samalla tiedotetaan vahinkovaarat, vaaran väistämiseksi. Olen pitkään ollut jo eläkkeellä väestönsuojelupäällikkönä. Pääammattini oli poikkeusolojen evakuointi suunnitelmat. Nykyiset tutkimus ja tiedotus määräykset ovat paljon muuttuneet. Oma käsitykseni oli, että varoitukset tiedotettiin ehkä nihkeästi.

    • gaefgserer

      Voisko noita viimeisiä paskapuheita poistella. Taitaa olla sama kirjoittaja asialla.

      Paskaa puhuu kuitenkin. Lyijyä ei tuossa vaiheessa ole ollut liuoksessa.

      • Kemikaalimies

        Suosittelen hakemaan psykiatrista apua kelle tahansa joka uskoo että veteen on päätynyt raskasmetalleja tai radioaktiivista jätettä.


      • Vesistö puhdistettav

        Gaefgserer. Toivottavasti tuon kirjoitat oikeasti. Olen laborantti, oletko ollenkaan tietoinen mitä metalleja yleensä sinkin seuraamana on usein mukana. Eräitä hivenaiheita tarvitsemme vaikka rautaa. Eräät metallit keskenään voi sinulle aiheuttaa ongelmia. Siis älä sotkeennu asiantuntijoiden lausuntoihin. Ymmärrän, että Sinun yksinkertainen käsitys on, että metalli menee vesistössä heti pohjaan. Et varmasti osaa vastata, miksi vesistön mukana voi sinkkiä mennä kymmeniä kilometrejä.
        Paskapuheita vastuksina kirjoittelee eräät, jotka voivat olla terveydellisesti ongelmallisia ja sairaita.


    • e-- lyysikalastaja

      Kävin suistossa ongella . Jotenkin nuo kalat painoivat enemmän kuin ennen, Liekö ominaispaino noussut. Pari kertaa kun sain pienen sintin pintaan, niin se oli jo melko kuollut. Ja kuoli viimeistään irrottaessani. No, kun heitin takaisin veteen, niin kaikki ne menivät kuin kivi pohjaan, ei jäänyt vatsa pystyssä kellumaan, Olisi voinut käyttää vaikka siiman painona, outoa.
      Ai niin , jäi sanomatta, että muutaman tunnin onkimisen jälkeen alkujaan musta ongenkoukku oli aivan saman värinen kuin vanhan autoni puskuri , kiilteli hopean värisenä hienosti???

    • eppäillä soppii

      ""Lyijyä ei tuossa vaiheessa ole ollut liuoksessa. ""

      Kerropa missä vaiheessa prosessia vuoto tapahtui ?
      Tässä nuo epäpuhtaudet on lueteltu peräkkäin. Jos kobolttia , kuparia ja sinkkiä on päässyt jokeen, niin miksi ei lyijyä ?

      ""UUTOT. Liuottamolta tuleva nikkeliraakaliuos puhdistetaan liuoksessa olevista epäpuhtauksista, kuten koboltista, pelkistämön uutto- ja sulfidiensaostusosastoilla. Liuottamolta kobolttiuuttoon tuleva nikkeliraakaliuos jäähdytetään ja pestään keroseenilla, millä ehkäistään vieraiden orgaanisten aineiden pääsy uuttoprosessiin. Kobolttiuutto suoritetaan peräkkäisissä kobolttiuuttokennoissa, joissa nikkeliraakaliuos kulkee vastavirtaan uuttoliuokseen nähden. Uuttotapahtumassa nikkeliliuoksesta siirtyy orgaaniseen uuttoliuokseen koboltin lisäksi myös muita epäpuhtauksia, mm. kuparia, lyijyä, sinkkiä ja rautaa. Liuottamon intermediaattiliuotuksesta tuleva nikkelisulfaattiliuos kulkeutuu ensin kalsiumuuton läpi, jossa siitä uutetaan kalsiumin lisäksi rautaa, sinkkiä, kuparia ja mangaania ""

      • Joskus voisi uskoa

        Kaikkia epäpuhtauksia ei ole kaikissa raaka-aineissa vaikka niitä tuossa onkin listattu.


    • eppäillä soppii

      Kukaan ei myöskään ole kertonut, etteikö olisi.
      Ja jos ei ole kerrottu, niin voi hyvällä syyllä uskoa melkein mitä tahansa..
      Jos ei olisi, niin suureen ääneen tiedotettaisiin , ettei liuoksessa ollut oikeastaan mitään epäpuhtauksia.

      • lue lisää

        Julkisesti on kuitenkin sanottu että kaikki muut paitsi nikkelin ja koboltin määrä ovat alle luparajojen, joten siihen kannattaa tyytyä. Ja tuolla ovat päästörajat muille paitsi noille metalleille huomattavan alhaiset jo valmiiksi.


    • jazzia ja pizziä

      Virheellistä uutisointia.
      Uraania joessa ei ole, sitävastoin hyvinkin paljon jazzvieraiden ureaa siellä on varmasti.
      Mukavia uintihetkiä vaan.

    • eppäillä soppii

      ""Julkisesti on kuitenkin sanottu että kaikki muut paitsi nikkelin ja koboltin määrä ovat alle luparajojen, joten siihen kannattaa tyytyä. ""
      Tarkoitat, että lupaehto oikeuttaa päästämään epäpuhtauksia vaikkapa 100 kg vuodessa, niin nyt se sata kilogrammaa päästettiin parissa päivässä. Se siis oli rajoissa ? Loppuvuosi on kai sitten tuotannotta.

      "" 20.07 klo 23.41 Vesistö puhdistettav "" Raapustuksestasi päätellen, ei taida ruuti olla aivan kuivaa riihessäsi ?

      • tsori

        Ei noita luparajoja määritellä vuodeksi vaan päiväkohtaisesti kuukausikeskiarvoina. Ja olivat niiden alle. Tuotanto rullaa ihan hyvin tälläkin hetkellä.


    • loru-lorumpi
    • syvä joki

      Se myös mietityttää, ettei joenvarren asukkaille annettu ohjeita, miten kuolleita kaloja ja muita eläimiä pitäisi käsitellä löydettäessä. Ja minne pitäisi mahdollisesti lähettää tai ilmoittaa.
      Päiväkohtaisesti kuukausiarvio ? Tarkoittaa siis suurin piirtein sitä, että jokeen päässyt määrä oli yhden päivän tuotanto, koko prosessissa. Vaikka joka päivä tuo määrä lorahtaisi Kokkeliin, ei hätiä mitiä, arvot kohdallaan.

      Voisiko tämä pöhlö ""gaefgsere "" vastata nyt missä vaiheessa prosessia lyijyä on ja missä vaiheessa ei. Ja miksi pitäisi joitain tekstejä poistaa, jos huolestuneet kansalaiset kyselevät vesistönsä tilasta. Eikä ollut sama kirjoittaja. Sinun kirjoituksestasi päättelen etteivät kaikki evääsi ole olleet puhtaita päästöistä, Etkä ymmärrä koko prosessista mitään, ainoastaan koetat pikkasen vähätellä, se kun on helppoa ja hieman reteetäkin.

      • gaefgsere

        Vai pöhlö. Sen voin sanoa että ymmärrän erilaisista teollisuuden prosesseista huomattavan paljon enemmän kuin keskiverto suomi24 kirjoittaja.

        Tämän päivän tietojen perusteella tuntuisi että vuoto onkin osoittautunut paljon pienemmäksi kuin alkuun kuviteltiin. Se taas ei ole kovinkaan mediaseksikästä, kun kohu laantuu. Siksi tuosta asiasta ei paljoa kirjoitellakaan.


    • farssi jatkuu

      Liuoksessa uineet ja jostain syystä henkiin jääneet kalat ovat toistaiseksi syömäkelpoisia?:

      http://yle.fi/uutiset/huojentava_tieto_kokemaenjoesta__kaloja_voi_syoda/7366960

      Tämä on totuus?:

      http://yle.fi/uutiset/kokemaenjokeen_ei_paassyt_uraania__vuoto_ylitti_70-luvunkin_paastot/7364010

      Todellisillakin ammattilaisilla vähän sormi suussa, mutta viisaina suoraselkäisesti myöntävät sen, sekä etsivät tietoa kokeneimmilta.
      Hyvä!:

      http://yle.fi/uutiset/kokemaenjoen_nikkelitutkijoille_kova_vahvistus_arandasta/7363463

      Toivottavasti Arandan porukka saa tehdä mittauksia muutaman kuukauden välein seuraavat kolme vuotta ja tiedottaa kansantajuisesti saadut tulokset.

      Elyn ja kaupungin tiedotteille pitää laittaa Norilsk Nickelin systeemejä pitävämpi sulku!

    • matikkakin

      "" gaefgserer "" ""Tämän päivän tietojen perusteella tuntuisi että vuoto onkin osoittautunut paljon pienemmäksi kuin alkuun kuviteltiin. Se taas ei ole kovinkaan mediaseksikäst ""
      Joo, jälkeen on tiedossa että koko päästö olikin 93 tonnia.
      Keskiverto ei vielä ole paljoa, mutta mitä sinä VAIN tiedät, se ei ole tullut ilmi raapustuksissasi. Heittelet vain ettei ollut lyijyä siinä vaiheessa, mutta et vastaa MISSÄ SE vaihe on. On varmaan hienoa heitellä huulia asiasta, josta ei mitään tiedä. Todellisuudessa saattaa olla, että Jokeen lorahti huomattavasti suurempi määrä tavaraa. Koskaanhan teollisuus ei kerro koko totuutta, kuin pakon edessä. Kun laskee vuosittaisen tuotannon määrästä vuorokausikohtaisen kierrron määrän, pitoisuudethan ovat tiedossa, saattaa päätyä aivan eri lukemiin.

    • jatkossa olkaa asial

      iltasanomat tänään :

      " Kokemäenjoen nikkelipitoisuus laskee edelleen, kertoo Porin kaupungin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi.
      Korkeimmat nikkelipitoisuudet ovat Reposaaressa.

      Kaupungin ympäristövirasto ottaa näytteitä Kokemäenjoesta vielä huomenna ja perjantaina. Sen jälkeen näytteitä otetaan tarvittaessa.

      Norilsk Nickelin Harjavallan-tehtaalta pääsi kuun alkupuolella jokeen kaikkiaan 66 tonnia nikkeliä. "

      Jatkossa siis näytteitä otetaan "tarvittaessa", JA sitä tarvetta tuskin tulee..

    • tiedonhaluinenkin

      Joju ntuossa heitti, että tuotanto pelaa jo täysilä. Se olisi aika huolestuttavaa, jos lämmonvaihtimesta olisi vain rikkinäiset putket tai levyt tumpattu, ja eiku menoks.

      Käsittääkseni luvattiin tehdä suljetun kierron prosessi. Isokokoisten L---vaihtimien tilaus / teko kestää niin kauan, etten usko alkuunkaan, että ne siellä jo pelittävät.
      Kukaan ei tietysti ole sanonut, menikö mikään rikki ??
      Pikkulinnut lauloivat, että kesälomatuuraajat eivät olisi tienneet tarpeeksi prosessista, joten saattoikin vaan joku venttili jäädä auki. Kun takaiskua , lupaehtojen vaatimaa valvontaa , eikä pitoisuus--antureita ollut, niin mälli valui Kokkeliin.
      Olisi korkea aika tietää, MISTÄ päästö johtui ??

      • twentyone21

        Päästön syyt tulevat ilmi varmasti poliisitutkinnan jälkeen Tukesin ja ympäristöviranomaisten raportissa. Siihen asti jokainen voi olettaa mitä haluaa. Pikkulinnutkin voivat laulaa mitä laulavat, joko epävireisesti tai sitten oikeassa vireessä.

        Luuletko oikeasti että tehdas seisoisi siihen asti kun sinne saadaan suljettu kierto. Ei varmasti seiso. Tai siinä tapauksessa tappiot maksaisi Suomen valtio, olihan noille laitteistoille annettu käyttölupa.


    • ! ! !

      TÖRKEÄÄ

    • monta ihm. asiaa

      En tietystikään luule. Laitteistoja kuitenkin käytettiin lupaehtojen vastaisesti. Näin uutisissa Ely tarkastaja kertoi ""tuoreeltaan. "" Mitä sitten tarkoittaneekin ?

      Ps. ""gaefgsere "" o varmaa kuollu nikkelii, ko ei mittää virka Pari päivää sitten oli vielä niin tietoviisas.

      • "gaefgsere

        Mitä sää ny vielä haluat tietää? Edelleen tiedän enemmän asiasta kuin sinä.

        Laitteistoja ei varmasti käytetty lupaehtojen vastaisesti, jos kerran tuollaiselle toiminnalle oli lupa.


    • syvä joki

      Niin vaan sanottiin ihan pääuutislähetyksessä. Ei kai ne siellä valehtele ja paskaa puhu. Vieläkään et ole vastannut kysymyksiin. joista niin paljon tiedät. Kerro nyt missä vaiheessa , mikin tapahtui, minkä vuoksi, metallipitoisuudet, happopitoisuudet, keskinäiset reagoinnit, jääkö osa pohjalietteeseen pohjaan, koko matkalle, haittaako tulevia kutuja, jne. Siinä sulle pähkinää, tietoviisas.
      Tottakai voidaan käyttää lupaehtojen vastaisesti. Esim. prosessin valvonnan puute, epäpätevät prosessinhoitajat, Kunnossapåidon laiminlyönti jne. En sano, että tämä päästö johtui em. seikoista, mutta jokin asia mätti pahasti, yht. 93 tuhatta litraako se oli.
      Turhaa jankkaamistahan tämä on, koska me molemmat tiedämme, ettet tiedä oikeastaan paskaakaan koko jutusta. Mitä nyt SK:sta olet lukenut

    • gaefgsere

      Väärin. Sinä luulet tietäväsi etten tiedä jutusta mitään. Vaikka oikeasti tiedän lähes kaiken olennaisen. Sattuihan tuo kuitenkin työpaikallani. Se miksi taas en kerro kaikkea johtuu siitä että asiasta on poliisitutkinta vielä kesken, eikä sen sujumiseen kuulu puuttua eikä huudella nimettömänä täällä asioita jotka ovat yrityksen sisäisiä. Yhden selvän virhetulkinnan korjasin ja siitä aloit nillittämään.

      Suurin osa noista kysymistäsi asioista selviää internetistä löytyvistä raporteista nikkelin käyttäytymisestä vesistöissä tai Kokemäenjoen tilasta. Että KVG

      Toiminnalle oli lupa olemassa ja nuo väittämäsi henkilöstön suhteen eivät pidä paikkaansa. Jos NNH:lle vaadittaisiin jotain kriteerejä henkilöstön suhteen, saataisiin sulkea koko Satakunnan teollisuus välittömästi. Toiminta on kuitenkin keskimääräistä parempaa.

      PS: nimimerkki muuten syntyi kun läimäytin näppäimistöä kädellä, joten se siitä.

    • Vss pääll. evp

      Kokemäen jokeen pääsi Harjavallassa.
      Nikkeliä, lyijyä, kobolttia, kuparia kadmiumia ja "Uraania". Radioaktiivista säteilyä ei mainittu, eikä liene mittailussa ilmenneen. Irakissa vahvistettiin Uraanilla ammuksia teho rähähdystä.
      En ole vieläkään saanut tarkkoja vahingon välittömiä tutkimus tietoja ja tehtiinkö heti.
      Teollisuuden omistavat Venäläiset ja ?

      • VMP taas kerran

        Miksi ihmeessä JUURI SINULLE pitäisi antaa jotain tietoja. Jos kuulut ryhmiin joille tiedot kuuluu antaa olet ne saanut ja jos et kuulu et niitä myöskään saa sen enempää kuin mitä julkisuuteen on kerrottu. Varmasti voit vaikka soittaa toimitusjohtajalle jos jotain tietoja haluat mutta vaikka esittäytyisit Sauli Niinistöksi niin tuskin mitää sinulle kuulumatonta tietoa saat.

        Seuraavaksi suosittelisin tutustumista Wikipediaan, tosin siellä artikkelit ovat jossain määrin asenteellisia.


    • varuillaanolija

      Siksi että, pitäisi KAIKILLE joen vaikutuspiirissä asuvalle antaa KAIKKI tarvittava tieto päästöstä, että voisimme arvioida ja varoa terveydellemme aiheutuvaa riskiä.
      Ettei kymmenen vuoden kuluttua sanota, että sieltä pääsi sellaistakin ainetta, jota kenellekään ei kerrottu. Silloin joku nykyisistä päättäjistä sanoo ottavansa täyden POLIITTISEN vastuun kaikesta päästöstä.
      Kun Sinä, tai lapsesi mahdollisesti sairastuu aineiden vaikutuksesta, vastaatko lapsellesi -- elämä on.

      • Ettekö lue lehtiä

        Kaikki tarpeellinen tieto on jaettu julkisuudessa. Salassapidettäviä tietoja ei asiasta voi julkaista. Poliisitutkinnan valmistuttua varmasti kerrotaan julkisuuteen loputkin olennaiset asiat mitä ei ennen tutkintaa voi kertoa.

        Paikallisessa lehdessä on kerrottu että joessa voi uida ja jokivettä käyttää. Analyysien tuloksetkin on julkaistu. Kuolleita simpukoita löytyi kerran, mutta kaloissa ei havaittu pitoisuuksia. Miksi pitäisi kertoa enemmän?


    • Tätä lorahti

      Minä pissin joenpenkalta jokeen meni vähän ureaa veden joukkoon
      .

    • pää pensaaseen vai ?

      Minä luen lehtiä ja muitakin esseitä joista saa tietos ko. tapahtumasta. Sinä kirjaitat vain mitä joku lehtimeis ilman omaa kiinnostustaan julkaisee. Koskaan ei teollisuus ole kertonut totuutta, aina ovat jättäneet kertomatta, tai kertovat vaan pikkasen, pakon edessä. Minä olen löytänyt kuolleita simpukoita MONTA kertaa, myös kaloja. Pohjasedimenttiäkin olisi tarpeellista tutkia Harjavallan ja Outokummun kohdilta. Saas nähdä miten käy ensi kevään kudun . Pari kertaa olen puuttunut teollisuudessa eräisiin epäkohtiin, johon on vastattu, että kannattais pitää pienempää ääntä, ettei mene koko lafka kiinni.

    • Onko sama loraus

      Eilen tavattu Porin Viasveden meren rannanalla, meri aaltojen tuomaa suuri määrä 30 sm korkeata vaahtoa, tulleena rantaan. Tutkitaan onko pesuaineen jätteitä, tai mitä puhdistus jalostus ainetta sisältää?
      Puolueeton ja arvosteleva asiantutina menee tarkastamaan.

      • Oliskin puolueetonta

        Hyvä että näitäkin tarkastetaan puolueettomasti. Vielä voisi kirjoittelu olla puolueetonta. Vaahtoaminen nyt ei ainakaan tuohon loraukseen liity varsinkin kun Viasveden suunnalla nikkelipitoisuudet tuskin ylittävät juomaveden pitoisuuksia.


    • ei testeille
    • mittari

      Uutisten mukaan nikkelipitoisuuden ylityksiä on löydetty Reposaaresta ja Ahlaisista. Molemmissa on uimarantoja. Merikarvia seuraavana vaaravyöhykkeessä.

    • en keksi mitää

      Kyllä minä olisin Yyterin suhteen paljon enemmän huolissani Eurajoen paskavesistä. Jokivedet kun virtaavat ensin pohjoiseen.

      Omat lapseni olivat uintikiellossa Kokemäenjoessa tasan viikon, maanantaista sunnuntaihin (7-13.7.) Sen jälkeen sanoin että jokivesi on puhdistunut niinkuin analyysien mukaan onkin.

      Naurettavia huhuja liikkunut Porin puolessa viime aikoina itsemurhista ja kenkää saaneista "vartijoista". Kannattaisi varmaan hiukan jokaisen miettiä mitä paskaa kertoo/kirjoittaa eteenpäin.

    • Vss-päällikkö

      Edelleen viittaan siihen, että en ole erityinen asiantuntija olen 60-70 luulla Käsivarren Länsirajalla mittailut radioaktiivista säteilyä mittarein. Tapahtuivat juuri, kun silloin Neuvostoliitto suoritti ydinräjäytyksiä Kuolan niemimaan alueella. Tuonnoin oli ikäviäkin lukemia radioaktiivisella säteilyllä. Olen organisoinut evakuointi suunnitelmia ison veljen väistämiseksi ja myös valmistettiin.
      Palaan Kokemäen jokeen ja kuparin sinne nyt perään päästessä.
      En pelottele, mutta. Analyysi osoittaa, että arsenaali on peräisin saastuneesta vedestä. Veteen myrkky voi tulla kupariesiintymistä.

    • löprs
    • Eska Painari

      Ihmettelen tätä ruikuttamista ja purnaamista joen saastuttamisesta, ei vahingolle mitään voi, totean niinkuin erittäin vaitonaisena pysynyt kaupungin johtokin että "tekevälle sattuu" ja "kyllä rannalla silloin ollaan viisaita kun merellä myrskyää". Kokemäenjoen tila Porin kohdalla ja alajuoksulla parani muutamassa vuosikymmenessä sellaiseen malliin että joen hyötykäyttö jatkuvaan virkistykseen ja kalastukseen oli mahdollista, mutta sama toistuu taas 30-40 vuodessa, kyllä ne myrkyt laimenee siellä pohjassa vuosien varrella eli no hätä. Ja jos jotain oikein positiivista pitää hakea niin luodoilla olevien mökkien hinnat ovat pudonneet, kukaan ei halua enää ostaa niitä kun saunavedetkin pitää tuoda tynnyreissä mökeille. Kohta voi tälläinen köyhä hankkia mökin niiltä juovilta, herkkähermoisimmat mökinomistajat voivat jopa antaa mökkinsä ilmiseksi halukkaille. Tuskimpa nahkiaisetkaan tänä vuonna mitään hintavia ovat, ainakaan Kokemäenjoesta pyydystetyt. Ps.Hyvää nenäpäivää.

    • epäilevä Tuomas

      VSS -päälliköllä on sen verran ontuvaa tuo kirjallinen ilmaisu,etten ihan heti vakuutu hänen suorittamistaan mittauksista, enkä liioin evakuointisuunnitelmistaan.

    • tut.maist.

      Epäilevä Tuomas oletko itse osa syyllinen mitä on päässyt tapahtumaan Kokemäen joelle. Yritätkö peitellä joen saastuttamista edelleenkin. Tämä vss- päällikkö on tuonut esiin aivan oikeita huolestumisia.
      VSS-päällikkö mainitsi jo, että Kokemäen joen rantojen kiinteistöjen omistajat, voivat vaatia merkittävät korvaukset vahinkojen joelle aiheuttajilta. Tuomas yrität peitellä kieli kirjoituksesta asioita. Tuomas, etkö osaa lukea Suomen kirjoitusta. Sen verran olen tietoinen, että vss-päällikkö ei ole puhdas Suomalinen. Taitaa olla myös tunturi maiden kielet hänellä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      139
      2013
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1918
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1660
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1468
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe