Hylätty - miten jaksan tästä eteenpäin

Voin pahoin

Hain ensimmäistä kertaa ja pisteitä 38. Olen tyrmistynyt, miten noin huonosti voi pääsykoe mennä! Tai no, viisi pistettä jäi näköjään puuttumaan siitä syystä, että vastasin patenttikysymykseen täysin väärin. Ei ollut vastaustekniikka hallussa, vaikka osasin patenttilain erittäin hyvin ja olisin totta vie tiennyt ne asiat, kirjoitin ja runoilin vain päin honkia. Esteellisyyskysymyksestä sain 7 pistettä, ja kun luin sitä vastaustani nyt (hain siis kopiot vastauksistani), niin todella epäselvästi kirjoitettu. Aineistotehtävästä tuli vain neljä pistettä ja sekin vastaus karmeaa luettavaa. Ei hlvetti, olen pettynyt itseeni. En voi kuitenkaan täysin tollo olla, yksi tutkinto ja laudaturin arvoinen gradu takana, gradun arvostelussa mainittiin, että sisältää "poikkeuksellisen paljon itsenäistä teoriankehittelyä" ja professorin kannustamana aloitin jatko-opinnot ja tein väitöskirjaa vuoden verran, sain siihen kaksi apurahaakin. Ja nyt tulee sit pääsykokeesta kokoon alle 40 pistettä, vaikka luin erittäin hyvin ja tehokkaasti ja osasin mielestäni asiat erittäin hyvin. Olen miettinyt, eikö oikeustiede sittenkään ole se mun juttuni. Tosin eipä nuo pääsykokeet mitään rakettitiedettä ole, ei niissä voida mitata "oikeudellista ajattelua" vaan jotain muuta, jota en saavuttanut. Eniten tökkii, että oikeustapausten vastaustekniikka ei ollut mulla paremmin hallussa, sen takia patentista vain 2 pistettä.
En nyt tiedä, miten tästä suosta nousen. Aivan hävettää osaamattomuuteni ja taitamattomuuteni. En tiedä, olisiko pitänyt käydä jokin valmennuskurssi, jotta olisi tullut harjoiteltua vastaustekniikkaa.
Suoraan sanottuna musta tuntuu, että akateemisesta taustastani oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun on tehnyt väikkäriä, pitänyt seminaariesitelmiä ja lukenut tuhansia sivuja referee-artikkeleita, sitä ei vain osaa enää päntätä kritiikittömästi ja kirjoittaa tarpeeksi simppelisti.
Tai mistä minä tiedän. Tiedän vain sen, että koe meni penkin alle, olen aivan masentunut, enkä tiedä, onko minun järkeä enää hakea uudelleen tämmöisellä järjenjuoksulla.
Olen niin pettynyt ja tyrmistynyt, että aivan oksettaa. En ole edes puolisolleni sanonut todellista pistemäärää, koska häpeä on niin valtava. Miten tästä suosta enää nousen?

15

1262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oikkarix

      Hei,

      On totta ettei aiemmasta yliopistotutkinnosta ole pääsykokeissa hyötyä useinkaan. Se riippuu vähän millä alalla olet toiminut.

      Itse kävin valmennuskurssin ja meitä oli monta muutakin jo yhden tutkinnon tehneitä siellä kielitieteilijöistä diplomi-insinööreihin, samalla kurssilla itseni lisäksi ainakin viisi kappaletta. Valmennuskurssilla emme opetelleet vain vastaustekniikkaa, vaan se auttaa myös ulkomuistamaan kun kuulee luentoja ja tajuaa, mitä kompia tehtävissä on, kun tekee harjoitustehtäviä. Itsekin tein varmaan noin 50 harjoitustehtävää ennen koetta ja neljä harjoituskoetta.

      Itse pääsin nyt, hain toista kertaa. Ensimmäisellä kerralla pistemäärä oli jotain 43 tms.

      Ongelmana lienee kohdallasi se, että vaikka osasit asiat omasta mielestäni "erityisen hyvin", et osannut asioita hyvin kuitenkaan muihin verrattuna. Valmennuskurssilaiset ovat harjoitelleet vastaustekniikkaa, nopeaa käsinkirjoittamista (et varmaan väitöskirjaa käsin kirjoita??), ulkomuistia, keskustelleet asioista keskenään yms. Eivät toki kaikki, mutta se ryhmä, joka valmennuskurssia kävi tosissaan.

      Kiinnostaisi myös tietää montako kertaa luit kirjat ja opettelitko lakilistat ulkoa? Itse luin noin 6 kertaa kaikki kirjat eri tyyleillä ja pänttäsin lakilistoja sanasta sanaan.
      Entäs otitko vapaata hakeaksesi?

      Nyt sinun pitäisi myöntää tappio: on ihan normaalia että ekalla kerralla on huonot pisteet. Olet ehkä ollut liian ylpeällä mielellä hakemassa, valitettavasti muun alan yliopistotutkinto ei kehitä niitä taitoja, joita oikiksessa tarvitaan. Olet todennäköisesti yliarvioinut oman osaamisen suhteessa muihin. Se on normaalia. Nyt tarvitaan seuraavaksi nöyryyttä.

      En usko, että pelkkä vastaustekniikan puuttuminen vie sinulta mistään tehtävästä 8 pistettä. Se on pikemminkin toisin päin: jos vastaustekniikka on kunnossa, voit saada sen yli 6 pistettä tms. Olet laittanut asiat joko asian vierestä tai unohtanut oleellisia pikkusanoja välistä poies. Itsekin tein samoin ekalla kerralla.

      Jos haluat päästä oikeasti, mietit ensinnäkin miksi haluat oikikseen? Jos sinulla on jo yksi tutkinto ja mahdollisuus töihin, miksi menisit enää oikikseen?

      Jos päätät hakea, nielet ylpeytesi siitä mitä olet aiemmin tehnyt. Kaikki ovat pääsykokeissa samalla viivalla etkä saa lisäpisteitä vaikka olisit itse presidentti. Menet valmennuskurssille ja luet täysipäiväisesti heti huhtikuun alusta lähtien. Et opiskele mitään muuta päälle.

    • KTM2014

      Oletko nyt ihan tosissasi tuon häpeän kanssa? Suurin osa hakijoistahan ei tuonne pääse ja se on ihan normaalia. Itse pääsin tasan 48 pisteellä ensi yrittämällä sisään, eli hieman tuuriakin oli mukana. Minullakin on akateeminen tausta, tosin gradu valmistui vasta nyt keväällä. En häpeä saamaani pistemäärää vaikka pääaineenani on tähän saakka ollut yritysjuridiikka (KTM). Pääsykoekysymykset ja vastaustekniikka vain ovat sen verran erilaisia kuin yliopiston tenteissä että niihin vastaaminen täsmällisesti vaatii paljon harjoitustehtäviä. Valmennuskurssia en minäkään käynyt kun en töiltäni ehtinyt mutta on se näköjään tosiasia että niistä on hyötyä kokeessa menestymisen kannalta.

      Et siis ole osaamaton ja taitamaton, kuten varmaan havaitset kun luet oman tekstisi, mutta veikkaan että juurikin tuo akateemisesta maailmasta omaksuttu ajattelutapa on aiheuttanut sen, että olet painottanut vastauksissasi eri asioita kuin mitä tiedekunta on katsonut olennaiseksi. Mitä tulee epäselviin vastauksiin, niin siihen syyllistyin itsekin ja se johtunee todennäköisesti vain jännityksestä.

      Miten päästä ylös suosta? Ensinnäkin sinuna miettisin uudestaan, onko uusi tutkinto todellakin se mitä haluat tehdä. Jos lähdet uuteen yritykseen ensi vuonna, tarvitset tuplasti enemmän motivaatiota. Toiseksi hyväksy se että pääsykokeet eivät mittaa älykkyyttä vaan tekniikkaa. Pelkästään hyvällä muistillakaan ei pärjää.

      Tsemppiä ja hyvää kesää!

      • Justus1

        Komppailen edellisiä. Itse olen vanha jäärä, jo vuosikausia sitten valmistunut, mutta kuten tuossa jo edellinen sanoi, koe ei mittaa älykkyyttä. Monet sinua vähemmän älykkäät ovat nyt sisällä, koska he osasivat pääsykoekirjojen asiat eksaktimmin kuin sinä. Tästä joukosta vain murto-osa tulee kirjoittamaan gradun, jossa on "itsenäistä teorianmuodostusta". Toisin sanoen ole ylpeä omista saavutuksistasi ja siitä, että sinulla on akateemista lahjakkuutta. Sitä ei pääsykoe mittaa, miten voisikaan, koska yliopistossahan sitä akateemista ja tieteellistä puolta sitten opiskellaan, ja jonka sinä jo osaat.
        Suosittelen nyt nollaamaan aivot oikkiksen suhteen loppukesäksi aivan tyystin ja aloittamaan avoimen puolella oikkiksen kursseja. Sen myötä saat tuntumaa alaan ja pystyt tarkemmin sanomaan, onko se sinun juttusi vai ei. Vastaustekniikka on loppujen lopuksi simppeli, mutta se on hyvä tulla selkäytimestä, jotta sen pohtimiseen ei mene liikaa aikaa.
        Myös käsin kirjoittamisen treenaaminen oli hyvä pointti, joka jo nostittiin esiin. Näin pöljältä kuin se kuulostaakin, se taito nimittäin unohtuu. Todennäköisesti olet gradun, väikkärikässäritekstit, seminaarityöt jne. tehnyt tietokoneella. Ja kuten sanoit, olet lukenut paljon kirjallisuutta ja oletettavasti soveltanut sitä omaan työhösi jne. - täysin toisenlaista työskentelyä kuin tenttityöskentely, saati sitten pääsykoetyöskentely! Jos ja kun aloitat avoimessa, ole ehdottomasti läsnä luennoilla ja tee muistiinpanot käsin, jätä läppäri, iPadi tms. kotiin.
        Jos siltä tuntuu, että ensi vuonna haluat hakea, niin sitten täysillä päälle. Kaikki muu opiskelu ja systeemit sivuun. Vaikka et välttämättä itse ole tietoinen, niin tietty tuudittautuminen omaan lahjakkuuteen ja akateemiseen taustaan on voinut olla yksi kompastuskivi.
        Motivaatio täytyy olla kunnossa sekä ymmärrys siitä, että päteviä, erittäin motivoituneita hakijoita on paljon. Valmennuskurssit preppaavat tätä jengiä entisestään, vaikka valmennuskurssi ei ole minkään sortin oikotie onneen, eikä edes välttämätön sisään pääsyn kannalta.
        Mut nyt: unohda oikkis joksikin aikaa. Lisäksi voin sanoa, että vaikka pistemääräsi ei huippuhyvä ollutkaan, niin parempi kuin isolla osalla muita. Moni valmennuskurssilla hikoillut ja ahkerasti päntännyt saa paljon pienemmän pistesaldon.


    • Jepjeppjeep

      Ja tällä myös yksi edellisiä komppaava. Itsellä myös suoritteilla toinen tutkinto, kaupallinen sellainen, ja nyt pääsin kuitenkin stadiin. Sisällä on varmasti paljon henkilöitä, jotka eivät ole yhtä akateemisia tai fiksun oloisia kuin sinä. Lippu korkealle vaan! Pääsykoe ei ole mikään viisauden tai lahjakkuuden mittari (puuttumatta edellisten määritelmiin). Ylimielisiä paskantärkeilijöitä mahtuu sinne myös:)

    • hattara1

      Komppailen. Itselläni maisteri valtiotieteistä ja hain nyt sisään toista kertaa. Paikka tuli. Ensimmäisellä kerralla meni penkin alle - luulin, että älykkyydestä ja tutkinnosta olisi apua - EI OLE. Se on se perslihastyö mikä vie voittoon. Ja ennenkaikkea nöyryys.
      Nyt meni huikeasti yli rajan ja lentämällä sisään. Mitä tein toisin? Otin 2,5kk töistä vapaata. Luin koko päivän. Kävin valmennuskurssin. Tein tehtäviä. Harjoitin vastaustekniikkaa. Rakensin kirjat päähäni ulkoa tukisanoilla niin, että mitä tahansa voisi kysyä ja osaan vastata. Tajusin tällä kierroksella sen, että oikkiksene pitää vastata kuin vastaisi idiootille. Jokainen asia on kirjoitettava erilliseksi lauseeksi ja yksinkertaiseen muotoon. Valtiotieteissä sellaiselle naurettaisiin pain naamaa. Mutta nyt onkin kyseessä oikeistiede. Vain faktoilla on väliä. Sen tajuamiseen meni se vuosi.
      Kannattaa hakea uudestaan! Häpeä pois ja sen tilalle nöyryys. Itse jouduin nöyrtymään, keräsin itseni kasaan ja pistin kaikkeni peliin. Tein saman työn minkä tein aikoinaan valtsikaan. JA kun sain hyväksytty -paperin nyt käsiini, ja näin pisteeni, ei tehty työ tuntunut mitenkään pahalta.
      Nöyryys. Siitä se lähtee. Se on se, mikä puuttuu meiltä jotka on jo menestyneet akateemisesti. Mutta oikiksen sisäänpääsykoe ei armahda. Se ei ole millään tavoin akateemisesti hyvä tai erinomainen. Siinä pitää palata ala-aste tasolle ja kirjoittaa niin yksinkertaisesti kaikki kun voit. Jokainen lause auki:

      Aurinko on keltainen. Aurinko lämmittää. Aurinko on mukava. Auringosta saa valoa.

      Tuntuu typerältä, mutta sieltä ne pisteet tulee.

      Aineistossa on vielä tärkeämpää tajuta se, että esim. valtiotieteissä aineistotehtävissä on vain keskityttävä siihen nousemiseen seuraavalle tasolle, ja mitä ajattelet tästä. Oikeustieteissä pisteitä saattaa tippua jo siitä, että toistat vain sitä mitä aineistossa on - että tajuat ottaa esille ne asiat, jotka merkitsevät aineistossa.

      Tuntuu typerältä - I know.

      Nöyryys. Siitä se lähtee. Ensi vuonna uusi yritys!!

    • lyhyesti

      Häpeä on tunne. Se haalistuu itsestään, kun alat puuhailla vaikka sen väikkärin parissa.

      Jos jostain syystä pyrit vielä toisen kerran oikikseen, ota nöyrempi asenne. Siellä ei itsenäistä teorian kehittelyä tarvita, vaan faktoja pääsykoekirjoista.

    • Fuksi vm 2012

      Onneksi jatkossa vaikeutuu tämä tupla, jopa tripla tutkintojen suorittaminen. TUntuu pahalta lukea tuollaista yllä olevaa paatosta, kun on jo tutkintoa ja tohtorin miekkakin ainakin melkein hallussa.

      Ala ei varmaankaan ole sinulle tarkoitettu jos noin penkin alle luiskahti tohtorilta ...

      • Fuksi 2014

        Myös minä komppaan edellisiä erityisesti VASTAUSTEKNIIKAN osaamisen suhteen, mistä syystä en myöskään päässyt ensimmäisellä kertaa - vaikka takana onkin aiempi yliopistotutkinto. Oma "oikeustapausreseptini" on jotakuinkin tämä:

        1. Tässä tapauksessa on kyse... (kerrotaan ratkaistavan oikeustapauksen kannalta tärkeät taustatiedot).

        2. Sovellettava oikeussääntö on... (lain tms. nimi ja lyhenne sekä sen sisältö, erityisesti ratkaistavaan oikeustapaukseen liittyen)

        3. Tämän perusteella... (kohtien 1. ja 2. perusteella tässä tapauksessa tehtävät johtopäätökset)

        4. Näin ollen... (loppupäätelmä/-ratkaisu)

        Ja Fuksille vm 2012 tiedoksi, että oikkareiden suorittamat tuplatutkinnot ovat kuitenkin melko yleisiä - ja professorikunnassa vieläkin tav. Ainakin Lakimiesliiton tekemän tutkimuksen mukaan lähes 40 %:lla vastavalmistuneista lakimiehistä on suoritettuna tai kesken toinen korkeakoulututkinto - ja ei varmasti suotta (http://www.lakimiesliitto.fi/site/assets/files/4540/sijoittumistutkimus_2013.pdf, s. 4). Esim. KTM -tutkinnosta on tuskin haittaa vaikkapa finanssialan töihin hakeuduttaessa.


      • Fuksi 2014
        Fuksi 2014 kirjoitti:

        Myös minä komppaan edellisiä erityisesti VASTAUSTEKNIIKAN osaamisen suhteen, mistä syystä en myöskään päässyt ensimmäisellä kertaa - vaikka takana onkin aiempi yliopistotutkinto. Oma "oikeustapausreseptini" on jotakuinkin tämä:

        1. Tässä tapauksessa on kyse... (kerrotaan ratkaistavan oikeustapauksen kannalta tärkeät taustatiedot).

        2. Sovellettava oikeussääntö on... (lain tms. nimi ja lyhenne sekä sen sisältö, erityisesti ratkaistavaan oikeustapaukseen liittyen)

        3. Tämän perusteella... (kohtien 1. ja 2. perusteella tässä tapauksessa tehtävät johtopäätökset)

        4. Näin ollen... (loppupäätelmä/-ratkaisu)

        Ja Fuksille vm 2012 tiedoksi, että oikkareiden suorittamat tuplatutkinnot ovat kuitenkin melko yleisiä - ja professorikunnassa vieläkin tav. Ainakin Lakimiesliiton tekemän tutkimuksen mukaan lähes 40 %:lla vastavalmistuneista lakimiehistä on suoritettuna tai kesken toinen korkeakoulututkinto - ja ei varmasti suotta (http://www.lakimiesliitto.fi/site/assets/files/4540/sijoittumistutkimus_2013.pdf, s. 4). Esim. KTM -tutkinnosta on tuskin haittaa vaikkapa finanssialan töihin hakeuduttaessa.

        tavallisempia. :)


    • poispois

      "Suoraan sanottuna musta tuntuu, että akateemisesta taustastani oli enemmän haittaa kuin hyötyä."

      Suoraan sanottuna minustakin tuntuu, että akateemisesta taustastasi oli uudessa tilanteessa pelkkää haittaa, koska se sai sinut luulemaan, että menet sillä oikikseen.

      Oikiksen pääsykokeessa ei akateemista taustaa kysytä. Riittää kun on ylioppilas ja on nöyrästi opiskellut pääsykoekirjat niin maan perusteellisesti. Ylimieliset tohtoriopiskelijat karsitaan pois, kuten näit.

      • ansiotulo

        Jos olisitte Keski-Euroopan kuuluisissa kouluissa tähtäisitte työelämään.


    • ........

      mitä märisette. sain rolloon yli 60p ja EN päässyt sisään.

    • nöyrästi vaan

      Minullakin on maisterin tutkinto tehtynä ja työkokemusta, myös yliopistosta, ihan riittävästi. Ikääkin on niin paljon että olen samaa ikäluokkaa kuin joidenkin kanssaopiskelijoiden vanhemmat! Luin sillä periaatteella, että lähden samalta viivalta liikkeelle kuin muutkin hakijat. Tiesin, että lukemisen määrä, omaksumiskyky ja rautaiset hermot ratkaisevat. Ulkoluvultakaan ei voi välttyä ja asiat on osattava juuri niinkuin ne pääsykoekirjoissa on ilmaistu. En hetkeäkään ajatellut, enkä ajattele nytkään, että olisin mitenkään paremmassa asemassa kuin nuoremmat tai että olisin pääsykokeen suhteen yhtään heitä viisaampi. Päinvastoin, minun piti päästä pääskoepisteiden perusteella sisään eikä maisterintutkinnosta saanut lisäpisteitä.

      Pääsykokeeseen luin todella paljon, mutta valmennuskurssia en ottanut. Katsoin aikaisempia, eri yliopistojen pääsykokeita ja opettelin vastaustekniikan niistä. Voin sanoa, etten eläessäni ole lukenut niin paljon ja niin tosissaan kuin oikeustieteellisen pääsykokeeseen. Nöyryys kannatti, sillä pääsin kirkkaasti ensimmäisellä hakukerralla sisään. Aikaisemmasta tutkinnosta on etua vasta kun oikikseen on päässyt sisään, mutta oikeustiede on hyvin erilaista verrattuna muihin tieteenaloihin. Minulla oli ensimmäisenä vuonna vaikeuksia saada aivoja oikis-moodiin, teoreettinen pohja ja koko ajattelumalli tuntui niin erilaiselta.

      Tahdon tällä kertoa, että oikikseen pääseminen edellyttää ajattelutavan muutosta. Kyllä siinä pääsykokeessa joiltain osin mitataan oikeudellista ajattelua, mutta se on niin erilaista kuin mitä "poikkeuksellisen itsenäinen teorian kehittely" on jollain muulla tieteenalalla. Kannustaisin viestiketjun aloittajaa hakemaan ensi vuonna uudestaan jos oikeustiede todella kiinnostaa. Varmasti sinulla rahkeet riittää, koska pystyt omaksumaan suuria tietomääriä. Teorioiden pyörittelijänä opit varmasti uudenlaisen teoreettisen lähestymistavan, mitä oikeustieteiden opiskelu vaatii. Avoimessa voi ottaa tuntumaa oikeudelliseen ajatteluun. Oikikseen pääse vain lukemalla ja kaikki tosissaan olevat lukevat yhtä paljon ja ovat yhtä hyviä, olivat sitten suoraan lukiosta tai maisterin tutkinnon tehneitä. Pääsykokeen tuloksissa erot ovat hyvin pieniä.

      Sinulla on kuitenkin jo tutkinto ja ilmeisesti teet vielä jatkotutkintoakin, niin sinulla on asiat hyvin ja voit hakea oikikseen vaikka miten monta kertaa, ilman mitään kiirettä. Pahimman kolauksen hylkäävä kirje on aiheuttanut vain ylpeydellesi. Ylpeys maistuu pahalle, mutta kun ylpeyden nielee niin sen pahan maun saa pois ja pystyy kasvamaan ja oppimaan virheistään.

      • jälleen ansiotulo

        seuraavaksi voi aloittaa harjoitella työpaikkahaastatteluja


    • hain minäkin

      ei sinne runoilemalla sisään pääse, ei todellakaan. Vain kirjan tiedoilla on väliä. Mitäs tota itkemään, ensi vuonna uudestaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2894
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      539
      2755
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1895
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1887
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1768
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      303
      1704
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1362
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      62
      1163
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      90
      1154
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1122
    Aihe