" Vain elämää, ei sen enempää..."

sus.morsian

Jokohan sattus nyt jonkinlainen otsikko, joka ei harhaanjohda. Paljon on toki itselläni outoja otsikkoja, mutta ne pantakoon äkillisen häiriön syyksi, kun ei itsekään etukäteen tiedä eikä suunnittele, mitä kirjoittaisi.
Alotanpa vaikka maetokualkeitosta, suomennettuna maitokaalikeitto. Se on vanhanajan ruokia, halpa, terveellinen ja hyvänmakuinen, jos yleensä kaalia sietää. Juuri valmiiksi sain helppotekoisen keiton, josta riittää pariksi-kolmeksi päiväksi. Tämän kesän kaalia, pari pikkusipulia, muutama porkkana, pari perunaa, suolaa, pippuria, 1½ kasvisliemikuutiota, lopuksi maitoa jonnii verran.

Sopii minulle erittäin hyvin, kun keväällä alotin sen muutaman kilon pudotuksen sokeriarvon nousun takia, hyvällä mallilla onkin nyt. Siis sokeriarvo oli 6,2, kolmen viikon tarkkailevan syömisen sen, ettei anna kalorimäärien ylittyvän päivässä tuhannesta.....noin arvioituna, s.arvo olikin humpsahtanut jo 5.8:aan.
Ja nyt.....viisi kiloa pois. Minulle sopiva ohjeistus, ei tarvitsee nälässä olla ja pikku syrjähypyt eivät haittaa, vähentää sit toisena päivänä jotain toista syömistä.
Voinpa onnitella itseäni...hienoa!

Kävelyn kanssa kun on nyt niinjanäin, toisen jalan varpaassa on sellanen ns. luupiikki, joka kyllä kuulemma ajan myötä häviää. Sisällä paljain jaloin ei tunnu missään, mutta kengät jalassa tää matka, 600-700 metriä, kaupoille ei oikein suju. Onneksi meillä on tämä mummobussi, joka kuljettaa tilattaessa eestaas, kotopihasta kyl hakee, kaupalta lähtee määräajoin kello 10-15 ajalla.Yhennepäin matkan hinta matkakortilla 82 centtii.

Mitäpä teille kuuluu, ainahan jottain ja joskus vähän runsaamminkin.

50

277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fiiuliin*

      No voi tokkiinsa, että maitokaalia ja luupiikkejä sokeriarvoihin sekoittuneina
      Minäpä en maitokaalista välitä, äiti sitä niin usein syötätti että vieläkin etoo.
      Samoin oli tattari puurot ja vellit.
      Ne olivat halpoja ruokia . , joten anteeksi annettakoon.
      Ei sitä siihen aikaan valiteltu, kunhan jotain sai suuhunsa nälän poistamiseksi.

      Ja verensokerisi eivät tuossa arvossaan ole pätevä syy syrjähypyistä kieltäytymiseen.
      Voi voi, kun olis tiedossa jossain päin syrjähyppyjen mesta, sinnehän minä painuisin sokeriarvoineni jotka pomppivat 7 ja 12 välillä mahan piikittämisestä huolimatta.
      Syrjähypyt, nehän ovat elämän suola, mitä väliä sokerista.

      Laihtuminen tosin olisi poikaa, mutta, mutta-- syöminenkin on elämän ehto

      Mutta hyvää kesää, hyppyineen ja kaaleineen.

      (kaali on hyvää, mutta ei maitoon sekoitettuna)

    • *Kukkahame*

      Joskus nuoruudessani sain maistaa tuota sinun kertomaasi maetokualjkeittoo, ihastuin ja lapsetkin ovat oppineet pitämään siitä.
      Samoja aineita näyttää olevan sinunkin keitossa, ensikosketus tähän soppaan oli Sysmässä nuoruusvuosina pidin siitä oitis.
      Olen tottunut lapsesta saakka kaaliin hyvin monilla tavoin laitettuna, äitini teki hapankaalia silloin sitä oli jos itse osasi tehdä, olihan se paikallisille ihmisille ihme kun ei siellä juukasvejakaan viljelty.
      Niinkuin kaali yleensä lämmitettynä maku vain paranee.

      Olin taas toista tuntia fysikaalisessa olo tuntuu hyvältä ja alkaa jo 2 kk jakso vaikuttamaan, sitten tuleekin pieni katkos ja elokuun lopulla alkaa uusi jakso.
      Onhan tämä pirullista kun sairauteen sain lääkettä joka vei lihasvoimat ja kaikki liike oli työn ja hien takana.

      Perhoset ovat tulleet taas esiin, vai olisi toinen sukupolvi jo tuossa hääräämässä, perhosilla kun tuo elinkaari on lyhyt, toisin kuin me täällä vaan 'palloillaan' ja nautitaan kesän lämmöistä ja talven pakkasista.

      Aamulla peitti paksu usva koko taajaman, nyt on taas Luojan kaunis kesäpäivä mikä tässä elellessä, vatsa täynnä kesäisiä herkkuja illansuussa keitän uusia perunoita ja loimulohta kermaviilikastikkeella kyllä sitä taas saa herkutella vaiko mässäillä mielin määrin.
      Jään minäkin odottelemaan mitä toiset 'kirjailijat' syövät jaa mistä nauttivat.

    • Tuossa välillä silitin vähäisen pyykkini, eipä sitä paljon yksinasujalla. Pieni ero on, jos sannoo yksinasuja tai yksineläjä. Huomaatteko.....no voi hyvä sylvi, tyypillistä minua, joku sana tai sanat johdattavat seuraavaan ajatukseen.
      Ihan nolottaa, kun puhuin vähäisistä sokeriarvoistani, mut en suoraan sanoen oo tienny, mitkä parempia ja huonompia arvoja. Mulla kun sillon oli nuori poika lääkärinä, ni sanoi arvot nähdessään, että lääkitykselle. Mie sanoin...no en varmalla ja auttasko, jos laihuttasin. No häähän ilostu, kui ei olis koskaan kuullukkaan sellasta mahollisuutta. Ja sit kävin diabeteshoitajan juttusilla. Mie päättelin kyl ite, että kun noin vähäsellä ( 3 vk - pari kiloo) painonpudotuksella putos se s.arvo, ni ei luulis perintötekijöistä johtuvaa olevan sillon.

      Näin perinpohjin kun kirjotan, ni tuntuu ihan ko ääneen haastasin. No älkääs nyt sanoko, että höperö, ko ihan tunnetusti oonki höperö.

      Oishan tätä haastamista, kun kaikenlaisesta pienestäki elämäntapahtumasta saap isomman tapahtuman aikaseks.
      Yks ilonen asia oli kans vielä, kun siihen mummonbussiin olivat ottaneet kuskin lomasijaiseks kymmenen vuotta sitten maahan muuttaneen aidon albaanin, ei nyt Kosovon, niinko se Ramadan. Suomee ihan hyvin haasto ja ranskaa. Me kun aina siellä bussissa väen kanssa haastellaan jos mitä, ni jotenki lipsahti jopa ranskankielen puolellekkii. Nii, että oppinutta väkeehän siellä, mitäs muuta luulitte.
      Ja ai helekatti, komee mies parraassa iässä on hän, eilen näin eka kerran ja tännään oli vanhempi naispuolinen matkustajaväestö nii silmä kirkkaana hymmyillen bussissa, tais olla jollain paremmat hammeetki päällä. Höh, no mitäs minä, vaatimatonhan aina olen, mekko päällä koko kesän kulkenu. Enpä kerrokaan onko tänä kesänä ollu alushousut jalassa helteellä. Jottai salaisuuksii pittää miullakii olla.

      • Kyllä vähenee pyykkikoneeseen laitettavat näin kesällä. Kukkis täällä odottelee mitä syödään, Sus.morsian maitokaalia keitti, vaan minäpä päivällä söin kylmiä muikkuja ja kaaliporkkanasalaattia.
        Äsken alkoi hiukasta oikein lujasti, suolanpuutteeseeni otin palan graavisiikaa leivän päälle. Muutama mansikka vielä, eiköhän jo pärjää. Kyllä tuo maitokaali kuulostaa hyvältä, en ole maistanut, se kun ei äidin ruokiin kuulunut, eikä maitoperunatkaan.

        Kesäheinässä naapuri Eeva laittoi viime kesänä, ja sehän kyllä oli herkkua, oli sipulia ja voita, punaista maitoa uusia makoisia perunoita ,suoraan maasta Eevan kanssa nostettiin..
        Varmaan on lempeää vatsalle tuo maito ja kaaliyhdistelmä. Eikö jokin kaalisoppadieettikin ole ollut kierroksessa, laihtuu kun pari viikkoa sitä oikein harvakseltaan lusikoi.

        Nyt kamaliin uutisiin taas, heippa


    • ankkastokka

      Monenlaista sapuskaa olen syönyt, mutta maitokaalista en ole kuullutkaan.
      Kovin vaihtelevia reseptejä on netissä, joihinkin laitetaan ihan liperistä pitäen.
      Onko se jonkin alueen perinneruoka?
      Yksi minun parhaista perinneruo'ista on hyvintehty rössypottu.
      Kaiken ruo'an voi tehdä hyvin tai hyvin huonosti.

      Harvoin tulee laitettua lapsuuden mieliruokia, halpoja ja hyviä, äidin kokkaamia.

    • Ramoona*

      Melkein maetokualia minäkin tapaan keitellä näihin aikoihin, tosin keräkaali vaihtuu kukkakaaliin, ja sehän onkin kesäkeitto ! Ollaan nyt omasta pienestä pottumaasta pari viikkoa saatu nostaa nättejä mukuloita, kuin pieniä kananmunia, ja eipä särvintä paljoa tarvitsekaan, silliä ja savukalaa , välillä muurikalla jotain paistellen. Keitän perunoita vähän reilummin, kylmistä saa hyvää salaattia nuoren sipulin kanssa, ja sekaan mahtuu kaikkea vihreää ja retiisiä ohuina viipaleina, kastikkeena yleensä rypsiöljypohjainen, siruunamehulla laimennettu. Tummaa leipää, päälle perunaviipaleita , kanamunaa , sillinpala ja tilliä, siinäpä saunaillan herkku. Kohta joutuvat ensimmäiset lituskaiset herneet apposiksi , keitetään ja voisulassa kastetaan...vetävät vertoja parsalle. Mansikoita makean nälkään, käydään ostamassa suoraan pellolta . Helppoa tämä helleruokailu. Jäätelö on heikkouteni, sitä pitää rajoittaa.

      Sukurasituksen takia tarkkailen sokeriarvojani, ja terästäydyn, jos paastoarvo aamulla on yli 6. Liikkua pitää, syödä säännöllisesti mutta pieniä aterioita. Minulla taitaa paras estolääkitys olla tämä sussari, jota myös susikoiraksi kutsutaan, ei katso säätä lenkille lähtö. Olen huomannut, että huonosti nukuttu yö nostaa sokeriarvoa, sillä on yhteys stressihormoneihin. Jo viiden prosentin painon pudotus on hyväksi ja kun riskini tiedän , pidän painon kurissa. Sama ruokavalio on sopiva terveellekin ja riskittömälle, en monenlaisia ruokia ala väsäämään. Vatut alkavat kypsyä, viinimarjat, karviaset, mustikoitakin löytynyt jo pari viikkoa. Mitäpä muuta kuin marjasalaattia suoraan puskista ja välillä viilin ja puuron päälle.

      Aamu-usvat hävenivät nopeasti , leppeä suvituuli leyhyttelee, aurinko siivilöityy pihapuiden lomasta . Ei enempää mutta ei vähempääkään kuin elämää, kesäelämää. Maanantaina lähdetään katsomaan, milta Pohjois-Karjalassa näyttää. .Lieksan kirkko on kuulemma erityisen kaunis, ja sieltähän pääsee autolautalla Pielisen yli Kolille.

    • Hyvät on kesäherkut,ken voi syödä,mutta outoa se on kun jauhoa on jäätelössäkin,joka olisi minunkin herkkua. Ainoa on ville vallaton ja
      eskimo suppea valikoima. Kaalia syön laatikkona ja keittona.
      Uudet perunat pellosta ja sipuli- lohta mieheni savustaa, tosi herkullista lämpimänä. Mansikkaa ja mustikkaa ja kermaa sekä
      sokeia, melkein joskus elän silläkin. Ei ole ollut ikinä paino -ongelmia,mutta älkää olko kateellisia-en vihamiehellekään näin suoraa suolta toivoisi. Ruoka ei välillä imeydy,joten laihuus on jopa
      riesa.

      • ankkastokka

        Hoikkuutta voin kadehtia hyvällä, mutta en sairauden aiheuttamaa.
        Pappani veljellä oli myös imeytymishäiriö.
        Söi tosi paljon, mutta aina oli yhtä solakka.


    • Onpa kiva, kun kirjoittelette, ihan ilo oli tuo fiiuliininkin mukaantulo, niin vähän täällä käyt.
      No tässä välillä tapahtu jo taas mitä, miulle soitti mielenkiintoinen tähän samaan höperöjen sakkiin kuuluva henkilö, oli mukavat jutut meillä.
      No sitten alkoikin jo kolmannen höperön, Dostojevskin elämänkerta teeveesta, aivan ihana on seurata sitä sarjaa, siihenki eläytyy niin vahvasti.

      Ai siekii Ramoona meet käymään Lieksassa, hyvin tuttuhan sekin mulle, oli se mökki meillä siellä Ruunaanjärvellä. Kuuluu sekin Hattuvaara Lieksan kaupunkiin, vaikka matkaa on ´ kaupungin keskustaan´ 44 kilometria, jos eivät uutta suorempaa tietä ole sinnekin tehneet. Se ois pitäny jättää ihan museotieksi, niin mutkainen ja mäkinen entinen lehmipolku. Samoin kuin Suomujärven seutu, siellä oli se Raappanan ´ maja´ , eihän se mikkään maja, useampihuoneinen hirsi- vai kelorakennus on. Sielläkin olimme monet kesät, issäin oli jonkinlainen viskaali-juoksupoika siinä Suomuseurassa. On siellä myös Isäni etunimen mukaan nimetty tie, Väinöntie, sellanen hiekkatien pätkä. Siirsivät senkin majan sitten Ilomantsiin. Siin oli kummiskii säilytetty isäni suunnittelema takka. Käytiin joskus Ilomantsissakin, siellä on niitä tsasounojakin.

      Koli on Koli, ei Suomessa muuta samanvertaista paikkaa lienekään.

      Nyt on sopiva aika palkita itteensä vanilja-toffee jätskituutilla, toinen tällepäivälle, kun on niin mukava päivä ollutkin. Vielä on katsottava Francon aika, se on uusintaa sieltä täältä , mutta ihan samoin elän sen mukana kuin ensimmäistä kertaa katsoessani. Alcántaran perheen parissa.

    • Kiitos Kysymästä

      Justiinsa. Elämää sokeriarvojen, kaalikeiton, läskien, luupiikkien, mummobussien kanssa. Vain-elämää (yhdyssana) avaajalla.

      Ai mityäkö kuuluu? Kuuluu auringonpaistetta, pikkuista tuulta, ihana kirja, telkkari, tietokone ja ennen muuta: muuan ystävä, joiden kanssa ei tarvitse luupiikkikuulumisiaan vaihtaa. Piikkejä on niin sielussa kuin kropassakin, mutta ne ovat loputtoman tylsä puheenaihe.

      Viitetaustansa kullakin, omat porinakerhonsa. Hyvä niin. Minun tarkoitukseni oli nyt pelkkä hyväntekeväisyys eli raottaa avaajan maailmaa, päästää happea sisään.

      • ei poriseva

        Sitähän elämän tärkeimmät asiat loppujen lopuksi ovat, että ruoka menee sisään ja tulos tulee ulos.
        Silloin kaikki on OK.

        Kaikesta ihminen joutuu luopumaan, lopulta terveydestäkin.


      • nivelrikkotapaus

        Avaajan maailma tuntuu olevan raikas ja avoin, nikkiä myöten. Ja kyllä ne sokerit on kohta miljoonan suomalaisen huoli, suuri joukko on tietämättään diabeetikkoja. Ilkeämielinen veto tuo vain-elämäksi nimitys, ei voi kuin ihmetellä miten toisten leppoisa kertominen saa noin happamaksi. Kerro sinäkin vaikka golfin peluusta, siinä ei luupiikkiset pärjää.


    • Erehdyit, kiitos kysymästä.....

      Se on ympäristönsä tuhoavaa myrkkykaasua, joka sinun ympärilläsi leijuu..
      Avaahan ikkunasi ....elämään.

    • fiiuliin*

      Olen tois'aikainen, mitähän tuo tarkoittanee, mutta niin kuulin kerran minusta sanottavan.
      Kai sitten olen koska sus tuolla jossain mainitsi että käyn täällä harvoin.
      Niinhän minä teen, ei ole mitään sanottavaa silloin.

      Mutta nyt sattui minulle hassusti.
      Olin levittänyt kaikki leipomis tarvikkeeni esiin ajatellen tekeväni synttäri kakkupohjan.
      Yht'äkkiä tunsin jonkun vaivaavan silmääni ja menin katsomaan peilistä.
      Hui , hui, silmä oli vain verinen möykky ja kyllä mä vähän peljästyin.
      Hätätäkeskuksesta lähetettiin ambulanssi kattsomaan, mutta tämä sanoi vain ettei tällaiselle ole parantamis ohjetta.
      Pari muutakin neuvoi minua vain menemään nukkumaan iljettävän silmäni kanssa.
      Kilttinä tyttönä tein (teen )työtä käskettyä.
      Mutta kakkupohjan valmistin.

      Maitokaalista tuli mieleeni maitolohko, ootteko maistaneet?
      Se vasta halpaa ruokaa on varsinkin sellaisille joilla itseltä tulee perunat , sipulit, maidot.

    • katsokaa uutiset

      Tiedättekö mitä Ukrainassa on äsken tapahtunut?

      • ....

        Tiedetään, kamalaa.


      • hulluksi menee
        .... kirjoitti:

        Tiedetään, kamalaa.

        Onhan siviilimatkustuskoneita ennenkin tuhottu sekä pommeilla että ohjuksilla. Senhän pitäisi olla YK- kriisikokouksen paikka.


    • *Kukkahame*

      Huomenta tähänkin aurinkoiseen päivään!
      Luin koko ketjun oli hyvää ja mielenkiintoista luettavaa kaikilta, tuo diabeteksen levinneisyys on ihmeteltävää, itselläni on isältä peritty meillä neljällä lapsella on kaikilla ollut tämä viheliäinen tauti.
      Minulla kaikkein vaikein 'aisoissa' pidettävä, hiljattain oli kahden viikon kontrolli ja tulosten jälkeen meni annostelut pitkäaikaisen insuliinin kohdalla.
      Tarkka oli tuo pienoistietokone neula joka kontrolloi 'istutettiin' ihon alle, kyllä se helpotti elämääni lääkityksen ja lääkitykseen tuli tuntuva muutos.
      Nyt hiljattain oli kuitenkin jo kahtena yönä hypoja.
      Ongelmani on ollut sokeriarvojen äkilliset muutokset, eikä kukaan lääkäri ole osannut sanoa mistä johtuu, maksan sokerintuotto nostaa arvoja.
      Joskus taas menee hypoille ja se vasta on vastenmielinen tunne, väreissä on vain mustavalkoinen, hikoiluttaa, heikottaa, hengitys on nopeaa, sydän hakkaa ja kova vapina, siihen tunteeseen kun yöllä herää voi olla vain kiitollinen että pääsee jääkaapille ja vielä löytää maito tai mehutölkin.

      En minä näitä tuntemuksia pelkää, eikä ole mitään konstia ennakointiin koska nämä tulee unen aikana, onneksi olen herännyt.
      Rakastan silti elämää kaikkine lisukkeineen.

      Kerron siksi että normaalilla lääkityksellä kurissapysyvä diabetes on kun mikä tahansa riesa, esim verenpaine.

    • mies 76 v.

      Ankara huimaus tuli taas aivan puun takaa mukaan kuvioon. Kun tuo nappaa herkimmin vaikka makuulta istualleen noustessa, tulee mieleen asentohuimaus.

      Jos kovemmin työskentelee, seuraavana päivänä on jo otettava löysemmin. Voi olla, että tuo on luonnon asettama "ota iisimmin" vaihde.

      • Lorena*

        Hyvä ystävä, kun lepää kaiken yötä pikällään, totta kai, näinhän se nukkuminen yleensä tapahtuu. Yön aikan verenpaine laskee alemmaksi, kun sitten aamulla pomppasee ylös verenpaine laskee entisestään ja tulos on huimaus jo istuallaan, Kun nusee jaloilleen edelleen verenpaine laskee, tasaantuakseen pikkuhiljaa normaalilukemiin.

        Siis mies 76v, ota iisisti vuoteesta ylösnousu, istu vähän aikaa sängyn laidalla, sitten nouse seisaalle. Tämä leikki sitä on minunkin aamulla pelattava, sitten päivä voi alkaa ilman ongelmia. Juoda pitää riittävästi heti aamulla, paras pitää vesilasi yöpöydällä ja kännykkä.


      • jaksellaan --

        kohtalotoveri.




        mies 76v

        sinulla on lääkitys todennäkösesti menny vanhaksi,
        nyt heti kipität lääkäriin ja tutkimuksiin,
        lääkkeitä kun muutetaan taas sopivamaksi , niin taas hurraa elämä kummasti paremmin muutaman vuoden,
        on nääs kokemusta asiasta,
        lääkäri totesi lähteissäni, että nyt on totuttava siihen että lääkitystä pitää siloin tällöin vaihtaa sopivammaksi, kun ihminen vanhenee,
        mulla oli yöllä sydänpysähdyksiä ollu, ( oli vuorokauden mittaus vyö päällä )
        siksi olin aamulla aivan kummalinen olo,
        nyt kaikki hyvin kun lääkitys taas tasapainossa,


    • susmorsian ek.

      No kuitenkin vielä jottain tuli mieleeni, kun tää kilpirauhasen vajaatoiminta on myös mahottoman yleinen. Ainakin täällä meil päin tuntuu, että melkeinpä joka toisella se on, kun juttelee tuolla hmisten kanssa. Suomessahan sitä ei ole vielä tähän saakka otettu oikein vakavastikaan, sanoi eräs lääkäri. Siitähän on kymmenittäin erilaisia oireita ja tuntemuksia, vaivoja, jos katsotte tuolta googlettamalla. Esimerkiksi käittämätön alakulo, ei kuitenkaan ehkä masennuksen tapainen, on se yleisin rasite siinä taudissa. Nyt kun mun arvoni ovat normaalit, on myös elämänilo tullut takaisin.

      Niin että te, joilla on jotain käsittämätöntä oireilua, kts. google, niin pyytäkää lääkäriä lähettämään verikokeeseen, koska lääkärit jostain syystä vetkuilevat sen taudin selvillesaamisessa. Ainakin nää terveyskeskuslääkärit, en minä koskaan ole vielä käynyt jollain yksityisellä.

      Minä kun oon niin helposti lauhtuva kiukustumisen jälkeen, nii huvittaa jo tuo " vain-elämän" ylimielinen arvostelija.

      • susm.

        Niin että kaipa minutkin voi suhteellisen normaalien ihmisten kaltaiseksi lukea, huolimatta luupiikeistäni, läskeistäni ja kualjkeiton syömisestäni.


    • *Kukkahame*

      Nyt on tullut tehtyä uusi versio tuosta kualjsopasta, olin jo palotellut kaalit ja juurekset, laiton vettä ja haudutin n. 20 min, piti lisätä maito mutta eipä sitä ollutkaan,silmiini pisti kanttatrellijuusto ja sen tyhjensin soppaan ja lisäsin vettä.
      Hyvää keittoa tuli ja jäi vielä huomiseksi, pikantti makuista ja maistuvaa!
      Usein olen 'säveltänyt' omiani jos jotain lajia ei ole ollut, tuorejuustot ovat hieno lisä soppaan kuin kastikkeihinkin.

      Kun liikkuminen on vielä vaikeaa, on säästettävä jalkoja huomiseen.

      • c c

        Muistelin, että äiti oli ennen vanhaan tehnyt kaalikääryleitä jonkun kerran, kaalisoppaa, johon tuli lampaanlihaa. Kaali häivytti lihasta sen lampaan maun.
        Enot palvasivat kesällä savusaunassa kokonaisen pienehkön sian. Savustuslämmin oli matala, joten saunan piti olla lämpimänä pari päivää.

        Jääkaappeja ei vielä ollut. Miehet sahasivat kevättalvella järven jäästä isoja jääkuutioita, hilasivat niitä rekeen ja toivat kotiin sahauhoilla peitettäväksi.
        Kyllä ne loppukesälle sulamatta kestivät. Miten niillä niitä lihoja kylmänä pidettiin, en tiedä. Ainakin maitoastioille jäitä jäätuuralla lohkoivat.


      • Siinäpä se onkin! Nytpä oivalsin vanhentumisen ytimen. Näin se vaan elämä menee, ei tarvitse enempää kuin mitä on ja mihin pystyy.
        Tuntuu toisaalta ihmeeltä, että tähän pienimuotoiseen ( ainakin minä) elämään sopeutuukin niin hyvin, suhteuttaa elämänsä omien mittojensa mukaan. Enpä olis uskonut, vielä pari vuotta sitten kauhistelin, että mitähän sitten, kun ei voikaan enää sitä tai tätä. Mistä kaikesta minun on päästettävä irti, luovuttava! Mitä se sellainen elämä enää on....ei mitään!

        Juuri äsken ihastelin vähäisiä kukkiani parvekkeella, miten täysillä kukoistavat pelakuuni ja nuo valkoiset päivänkakkaran näköiset kukat, upeita! Vähän kerrallaan luovutettava, ennen ahersin itse siemenistä kasvattaa krassini....entäpä kasvimaani. Kiitos kaikesta, mitä on ollut ja mitä on kerinnyt tehdä ja kokea. On se jännää, ei tunne haikeutta, kun on ennättänyt tehdä, mennä, kulkea, leipoa, paistaa....

        Iloita vähäisemmästäkin, ihanaa! En roiku kynsin hampain enää sellaisessa, mitä on tosiaan jo mahdotonta toteuttaa. Ulkomaanmatkat on reissattu, tanssit tanssittu.

        Kerronpa vielä tämänaamuisen kaunistautumisyritykseni. Nyt kun hiukseni ovat kasvaneet tuonne puoliselkään, laitoin aikaisin aamulla rullia päähäni, että saisin näyttää kaupoilla, miten nätti tukka minulla vielä kuitenkin on. Voisin siis jättää hiukseni auki kiharrettuina.. No joo, sitten yli kolmen tunnin kuluttua irrottelin paplareita, kun olivat niin tarttuneet hiuksiin, sain repiä niitä irti eivätkä olleet ihan kuivatkaan vielä. No siinähän ne ´kiharat´ oikenivat....joten yhelle letille vaan letittelin hiukseni taas, tähän vasemmalle olalle ja sen pituinen se.


      • sini-sirkku ek
        sus.morsian kirjoitti:

        Siinäpä se onkin! Nytpä oivalsin vanhentumisen ytimen. Näin se vaan elämä menee, ei tarvitse enempää kuin mitä on ja mihin pystyy.
        Tuntuu toisaalta ihmeeltä, että tähän pienimuotoiseen ( ainakin minä) elämään sopeutuukin niin hyvin, suhteuttaa elämänsä omien mittojensa mukaan. Enpä olis uskonut, vielä pari vuotta sitten kauhistelin, että mitähän sitten, kun ei voikaan enää sitä tai tätä. Mistä kaikesta minun on päästettävä irti, luovuttava! Mitä se sellainen elämä enää on....ei mitään!

        Juuri äsken ihastelin vähäisiä kukkiani parvekkeella, miten täysillä kukoistavat pelakuuni ja nuo valkoiset päivänkakkaran näköiset kukat, upeita! Vähän kerrallaan luovutettava, ennen ahersin itse siemenistä kasvattaa krassini....entäpä kasvimaani. Kiitos kaikesta, mitä on ollut ja mitä on kerinnyt tehdä ja kokea. On se jännää, ei tunne haikeutta, kun on ennättänyt tehdä, mennä, kulkea, leipoa, paistaa....

        Iloita vähäisemmästäkin, ihanaa! En roiku kynsin hampain enää sellaisessa, mitä on tosiaan jo mahdotonta toteuttaa. Ulkomaanmatkat on reissattu, tanssit tanssittu.

        Kerronpa vielä tämänaamuisen kaunistautumisyritykseni. Nyt kun hiukseni ovat kasvaneet tuonne puoliselkään, laitoin aikaisin aamulla rullia päähäni, että saisin näyttää kaupoilla, miten nätti tukka minulla vielä kuitenkin on. Voisin siis jättää hiukseni auki kiharrettuina.. No joo, sitten yli kolmen tunnin kuluttua irrottelin paplareita, kun olivat niin tarttuneet hiuksiin, sain repiä niitä irti eivätkä olleet ihan kuivatkaan vielä. No siinähän ne ´kiharat´ oikenivat....joten yhelle letille vaan letittelin hiukseni taas, tähän vasemmalle olalle ja sen pituinen se.

        Nuo palvinlihat riipustettiin aittaan, kertoi anoppini aikanaan. Ne olikin suolattuja runsaammin kuin nyt kylmätilojen aikana.
        Ajan myötä niihin kiteytyi ohut valkoinen pintakerros suolasta ja hyvänä kuulema pysyivät.

        Onhan nuo etelän ilmakuivatut kinkutkin perin suolaisia minusta, ohuina viipaleina menettelee, mutta turhan kalliita.
        Rasvakin joka tippui palvatessa, otettiin talteen pelleille ja käytettiin ruuanlaitossa.
        Siinä paistetut perunat olikin varmaan hyviä, ja hernerokkaan tuo palvi oli omiaan, ja leivänpäälle, kun salaa kävivät pojat kuulemma aitasta leikkaamassa palan palvia, ja kaivamassa viljalaarista reikäleivän palasen, missä leipä pysyi nihkeänä pidempään.
        Minusta oli mielenkiintoista kuunnella entisajan emännän taitoja säilömisessä!


      • kuullut noista
        sini-sirkku ek kirjoitti:

        Nuo palvinlihat riipustettiin aittaan, kertoi anoppini aikanaan. Ne olikin suolattuja runsaammin kuin nyt kylmätilojen aikana.
        Ajan myötä niihin kiteytyi ohut valkoinen pintakerros suolasta ja hyvänä kuulema pysyivät.

        Onhan nuo etelän ilmakuivatut kinkutkin perin suolaisia minusta, ohuina viipaleina menettelee, mutta turhan kalliita.
        Rasvakin joka tippui palvatessa, otettiin talteen pelleille ja käytettiin ruuanlaitossa.
        Siinä paistetut perunat olikin varmaan hyviä, ja hernerokkaan tuo palvi oli omiaan, ja leivänpäälle, kun salaa kävivät pojat kuulemma aitasta leikkaamassa palan palvia, ja kaivamassa viljalaarista reikäleivän palasen, missä leipä pysyi nihkeänä pidempään.
        Minusta oli mielenkiintoista kuunnella entisajan emännän taitoja säilömisessä!

        Jotkut rantatilalliset tekivät hapanhaukea keväällä kun kutuhaukea sai paljon. En ole maistanut moista, mutta kuulemma tuoksut olivat muikeat.
        Sitäkään miten sitä tehtiin, ehkei sentään ruotsalaisherkun hapansilakan tavoin.


    • *Kukkahame*

      Tuore vastateurastettu liha upotettiin kuivaan suolaan, keväisin tuota kuivasuolattua lihaa nostettiin katolle katiskaverkosta tehtyyn suojaan ettei linnut sitä syömään, no olisivat kuolleet, eivät kestä suolaa.
      Yleensä sitä pidettiin säistäriippumatta muutama viikko 'kypsymässä', ja voi kun oli hyvää aivan sinällään leivälle.

      Olen joskus ostanut Lapin tuomisiksi samalla tavalla kypsytetty (ilmakypsytettyä) poron paistia, jota pidetään lämpimässä, ei jääkaapissa ja siinäkin on suun múkainen maku.
      Lapissa onneksi vielä valmistetaan tuolla konstin.

      • 19€ kg

        Eri juttu mut Lidlissä oli edullista ilmakuivattua italiankinkkua aika kimpaleina. Suolaistahan se on, onko ihan tönttösuolattua.


    • Vilkaisin näitä juttuja, eipä oikein vähäiset aatokseni mihinkään niistä sovi. Monetkin kun ovat sanoneet, että tänne kirjoittelun pitäisi olla keskustelua, niin tälleenhän me juuri ´ keskustelemme´ kuin kirjettä kirjoitellen. On vapaus vain lukea toisen ajatuksia, niistä tulee sitten kenties omia ajatuksia, se on jo keskustelua. Luulisin, että harva tänne jää tuntikausiksi odottamaan keskustelukirjoituksia, viestiinsä vastauksia. En minä ainakaan ole koskaan odottanut kannanottoja tai suoraista henkilökohtausta vastausta juuri minulle. Voivathan omat viestiajatukset synyttää uusia ajatuksia, joita voi sitten omalla viestillään ilmituoda. Alunperin ihmettelin tänne tullessani keskustelupalsta- nimeä, minusta chat on sellainen paikka, jossa keskustellaan, istuskellaan pitempääkin.

      Sitten vielä tästä aihevalinnasta, mistä haastetaan, siis kirjoitellaan. Monta on mielipidettä siitä. Minun käsitykseni on, että aika laaja on se alue, mistä voi kirjoittaa, mutta jotenkin olen päätynyt siihen, kun me melko tavalliset ihmiset täällä kirjoitellaan, että aiheet voisivat olla melko tavallisia, kaikella kunnioituksella sanon. Harva täällä mitään glooriaa tavoittelee erikoisilla aiheilla, joihin sitten erikoisaloihin tutustumattomalla ei ole mitään sanomista, eikä kiinnostusta, On toki vara valita erikoisalapalstoja ja mennä sitten sinne keskustelemaan muitten asiasta kiinnostuneiden kanssa.

      Luulen, näin vanhetessani, enemmän viihtyvyyttä lisäisivät ihan ´ vain-elämää´ koskettelevat aiheet, no tietysti maailmantapahtumat tulevat ainakin jollain lailla esille. Hyvä oivallushan tuo ´vain-elämää´, vaikkakin sävy sen sanomiseen halveksiva.
      ´Suurenmoiset elämäntapahtumat´ , mitä ne sitten lienevätkään, ovat luultavimmin jo elettyjä. Mutta ´vain-elämästä´ voikin löytää suurenmoisia, elämyksiä, jos osaa jo suhtautua elämään lempeämmin.

      Lopuksi kerron aamupalastani tänään, voin myös kysyä joltain paremmin tietävältä, oliko sopiva näin hellepäivää ajatellen: pikku teelusikallinen hunajaa tyhjään vatsaan suojaksi vahvemmille sinne kertyville, Teiskon sekaleipäpalanen, himpun verran Keijua päälle, sitten pikkumuruset valkosipulia ja inkiväärijuurakkoa, pikkuviipaleet keittokinkkua, sillipalanen ja juuri keitettyä lämmintä munaa vielä siivu. Aika ruokaisa, eikö totta, hedelmät, vihannekset, juurekset sitten myöhemmin. Veden juonti muistettava ehdottomasti.

      Ryhtiä on hyvä nostaa tässä kirjoittaissa, välillä kädet selän taakse venytellen, ja ehdottomasti hengitys muistaa muutamankin kerran päivässä rauhallisesti ja levollisesti keskittyen, muista se mahan, pallean mukaanotto myös. Se on aa ja oo kaikkeen itsehoitoon. Sorry nyt, kun muistutin näistä pikkujumpista, mutta kun itseltäni monesti unohtuvat.
      Huomaate varmaan, että ihan joutessani olen, ei ole kiire mihinkään.

    • Minäkin aamupalasta sen verran 6pilleriä, kuppi kahvia oikean kerman kanssa ,sämpylästä kolmas-osa juustoa mustaleimaa paksu siivu.
      Tarkoittaa paksusiivu ,sämpylän siivun paksuinen.

      Aamulla ei mikään oikein maistu,mutta vähän ja usein se on paras
      ohje lääkäriltäni 3tunnin välein on paras syödä.
      Älä koskaan syö täyteen itseäsi,on parempi olo on minun ohjeeni.

    • Joo, oikeassa olet, lääkkeittenkin takia on syömistä ja juomista otettava, vaikkei nälkä oliskaan. Mullakin ohje tuo kolme-neljä tuntia eikä koskaan pakaten täyteen.
      No mansikoita pistelen suuhuni pitkin päivää, säilöön kun en niitä nykysin laita.

    • Jo 20 päivä heinäkuuta ja kuuset kukkii tuolla, niin että unisia silmiäni hieraisin, mitä ihmeen punaista nyt on ilmestynyt! No, aurinkohan se saa ne hehkumaan,...muistankin joskus saaneeni käteen sellaisen sileän ja ehjän vielä:D

      Nyt on kuusten lemmenaika, tosin en tunne niiden tapaa, onko ne itsepölyttyviä, vaiko poika ja tyttöpuita? Katselin tuolla kaapin päällä, seinää vasten nojaavaa suurta Arabia keramiikkavatia, äidin peruja, missä valtava auringonkukka peittää koko vadin, ja muistin miten äitini lauloi niin nätisti,..
      "
      Nousee päivä, laskee päivä,
      kiitää hetket nuo.
      Siemen niin pian maasta kasvaa
      auringonkukat silmissään*...

      Liitänkin sen tähän, kun saan ensin tässä kahviakin kulauksen...

    • Kaunis on tuo laulu, meidänkin elämää koskettava.

      Kuusenkävyistä kävin ottamassa selvää, mielenkiintoista on tuokin käpyjen kasvaminen. Ja kun soisi näitten uusienkin sukupolvienkin ymmärtävän ja säilyttävän metsässä liikkumisenkin tärkeyden. Oman osani olen jo tehnyt, vienyt lapset ja lastenlapset ihan heidän kynnelle kyettyään metsään, huomaamaan metsän rauhoittavan vaikutuksen. Onneksi on ollut siihen mahdollisuus, luonto on ollut lähellä kotia eri puolilla Suomeakin asuessa.

    • Oi sentään, on nuo kuusenkävyt jo hedelmöityneet, kävin oikein kiikaroimassa, kun kuusten kukinta on alkukesällä touko kesäkuun vaihteessa. Nyt kun aurinko ei enää värjää niitä, on ne selvästi punavoittoisia käpyjä, niin kauniita. Tuleekin hyvä kuusen siemenvuosi luin tuolta Metsäntutkimuslaitoksen raportista!

      Ajatella, että kuusen elinkaari on 600 vuotta! sen juurakosta lähtevä jatkuvuus siis! Siihen vielä käpyjen osuus, mahtavan elinvoimainen metsäkasvusto kaikki muut puulajit !

    • ei vain-elämää

      Me elämme, ei vain-elämää, vaan tätä ainutkertaista mahdollisuutta elämään.

      Tähän ikään elettynä se näyttää olevan opettelua ja opitun käyttämistä joskus hyvälläkin menestyksellä.
      Tuskin elämä on toiselle arvokkaampaa kuin toiselle. Jokainen elää juuri sitä omaa elämää ja kokee asiat ominansa.
      Koskaan en kyllä sanoisi vain-eläväni. Elän omien mahdollisuuksieni mukaan niin täyttä elämää kuin se minulle sallii.

      Ei terveys ole sama kuin nuorena, voimatkin hiipuvat, askel lyhenee ja joitain asioita vain katoaa muistilokeroista, vaikka pyrin käyttämään muistia, virkistämäänkin sitä uusimalla vanhan opittua ja opettelemalla uutta muistettavaa. Kielten opiskelu onkin hobby. Hitaasti muistiin palautuu vuosikymmenet sitten opittua, ellei tietoa ja taitoa ole ollut tarvetta käyttää jatkuvasti.

      Kutominen on harrastuksistani se jonka opin hyvin nuorena, setaito on "sormenpäissä", mutta aikoinaan keitetyt ihmerohdot, niiden ainesluettelo ei vain palaudu mieleen kun vuosikymmenet on vain turvautunut lääketeollisuuden tuotteisiin ja vanhat lääkeyrtit ovat jääneet unholaan.
      Mummojen keitoksiin laitettiin "vähän tuota ja tätä" luonnosta kerättyä, mutta muista en mitä kaikkea, vaikka osan muistankin.

      Sitä se elämä tekee.
      Uudet asiat ja tiedot valtaavat alaa vanhalta ja johan onkin työlästä löytää niitä harvoin käytettyjä asioita kaiken nykyroinan alta.

      Elämä on niin kallis asia, että sen hyväksi uhraan monta mielitekoa. Pyrin syömään terveyteni huomioiden, valitsen luonnollisen ravinnon, maasta ja vedestä tuoretta ja jalostamatonta.
      Yritän pitää mieleni avoimena uusillekin vaikutteille ja uusille ihmisille elämsässäni. Koskaan tämä elämä ei ole valmis luovutettavaksi taisteluitta, jos on olemassa pienikin mahdollisuus elää, ei vain olla.
      Sairauksille ei mitään voi, mutta kun niidenkin kanssa oppii elämään, eivät ne hallitse ajatuksia aamusta iltaan.
      Eläkäämme jo täyttä elämää, ei vain-elämää, joka särähtää korvaan, kuin haluaisi vähätellä elämän merkitystä omalla, tai jonkun toisen kohdalla. Kaikilla meillä on sittenkin ihan oma käsityksemme elämästä ja omat muistomme joita haluamme joko jakaa muillekin, tai pitää ominamme. Vapauttavaa, kun saa sanoa mitä ajattelee. Siihen on aina jokin kanava olemassa. Joko läheiselle puhuen, tai julkisuuteen jakaen. Tv. kirjoittaja aamussa.

    • Hellepäivä hyvässä alussa, pääskyset kirskuttelevat lentäessään sinistä taivasta vasten ja lehtokerttu on nyt lopettanut livertelynsä, jaksoi koko aamun pitää konserttia.
      Olen näin hellepäivinä peittänyt ikkunoita ja näin kovin kuumuus ei sisälle ole päässytkään aamupäivällä. Puoli yhden aikaan porottava aurinko meneekin talon toiselle puolelle ja siellä taas naapurit saavat koko seinän peittävistä ikkunoistaan paahdelämmön huoneisiinsa.
      Muutahan tässä ei kaipaakaan kun saa nauttia tästä ihan oikeasta hellekesästä sen ajan kun se kestää. Tänään on tosin työtäkin tiedossa. Menen auttamaan muutossa eli pakkaamaan tavaroita, joita onkin aika runsaasti.
      Talkoissa meitä onkin neljä henkeä. Lupasin laitella ruoat meille urakan jälkeen.

      ps. keksiskös tuolle Vain-elämälle jonkun synonyymin tai selityksen. Taidamme ajatella siitä jokainen omalla tavallamme.
      Ehdotukseni olisi tämmöinen: jätetään sovinnolla se väliviiva siitä sanojen välistä pois ja kuunnellaan tämä Irwinin renkutus, siitähän aloittajakin otsikon sai koska lainausmerkitkin sille laittoi.

      http://www.youtube.com/watch?v=teFVIKbdls0

      • kiikkustuoli

      • kiikkustuoli

    • kämäräinen

      Vain elämää, ei sen enempää sanoi hienosokeripussi kun oli unohtunut viikoiksi autotallin nurkkaan avaamattomana. Sehän on kuin makeeta betonia.
      Pistän sen puhtaan paidan sisään ja tarjoan köntille vasaraa. Ominaisuuttaan se ei liene menettänyt?

      Kovin lämpimät kesä- ja lomasäät ovat aiheuttaneet erilaisia turmia sekä vesillä, että liikenteessä. Poliisi paheksuu, että sekä lievästi, että tuhdissa kekkulissa lähdetään ajelemaan.
      Pitkästä aikaa pikaratsia puhallutti meikääkin tien päällä. Värähti, mutta ei rikkeeksi asti. Kun iltamyöhällä, ties jo ylipuolen yön kaatuu pötkölleen niin aamulla vielä voi viisari värähtää., tarkoitan pienessä pöllyssä pötkähtää

    • jatkan vielä vähän
    • ei knnissä

      Jos viisari vähänkin värähtää, silloin viinaa on veressä liikaa.

      Älä aja jos otat, älä ota jos ajat. Molemmin päin sinun, arvoisa kämäräinen, kannattaisi tuo lause opetella.
      Mitä sitten sanot, jos viisari värähtää ja juuri olet ajanut jalankulkijan päälle autollasi, jälkihumalassa, tai nousuhumalassa, molemmat yhtä paha.

      • kämäräinen

        Näinhän asia on. Meillä ollaan kuitenkin tiukempia alkoholinsuhteen kuin vaikkapa Englannissa. Siellä voi suoraan drinkin napattuaan lähteä ajamaan.
        Rattijuoppudesta ei kärähdä, jos promillet jää alle 0.5. Meillä huomautetaan, jos lukema on hyvin alhainen.


      • RAITIS aina RATISSA

        Rattijuoppoja VIHAAN eniten, niin PAHAA ovat tehneet.


    • susmorsian ek.

      Nonni, siinäpä sitä olikin Irwinin laulussakin....vain elämää, ei sen enempää. Ihan tuli hyvälle tuulelle. Minulla on ollut tapana ´ vetää viiva ´ asioitten yli, joita on turhia miettiä tai joihin ei ratkaisua löydy tai joille ei yksinkertaisesti voi mitään, vaikka kaikkensa olisi yrittänyt.
      Joten...miettimiseni loppuvat tältä päivältä tähän, johan tässä muuten tulee hikikin sellaisesta rasituksesta.

      • 20071930

        Aika kiitää.

        Se oli vain metsäpolku,
        jo vanha
        ja umpeen kasvanut….
        polulle eksyin
        jäin mietteisiin…
        muistin kaukaisen ajan
        kun nuorin
        ja niin kevein jaloin
        tätä polkua tanssien
        kiidin onnessain eteenpäin…
        eipä mieleen silloin tullut
        kuinka vuodet vieriessään
        sammaleet sananjalat
        polun metsäisen peittävät.

        _____________


        20/7- 2005


      • ....................

        "vaikka muka kaikkensa on yrittänyt"


    • lueskelija

      Tuo runon olen lukenut Aarre sivustolta.
      S e on kiivennyt kovasti ylöspäin ehkä puolen vuoden aikana.
      Kuka oli kirjoittaja-en muista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1804
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1602
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1518
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      19
      1399
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe