Vastaus: miksei IT-irtisanotut perusta yrityksiä

VastausLiitteenä

Poimin Uuden Suomen nettisivuilta erään henkilön kirjoittaman pätkän, jossa on kiteytettynä esim. oma tilanteeni. Eli, miksi en voi, eikä minun kannata perustaa yritystä, vaikka siihen olisi pienet mahdollisuudet olemassa. Enemmin kannattaa olla ansiosidonnaisella ja vaihtaa alaa:

"Koska jos perustat yrityksen, joudut tekemään pahimmillaan 16 tuntista työpäivää ja samalla perheesi menettää kaikki toiveet sosiaaliturvasta ja yhteiskunnan avusta, jos firma meneekin nurin. Palkaksi saatat saada enemmän tuloja kuin palkoillisena, mutta todennäköisempää on että saat vähemmän.

Varsinkin jos olet akateeminen, yrittäminen on melkoinen ponnistus. Kuvitteleppa että olet opiskellut vaikkapa diplomi-insinööriksi IT-alalle. Olet opiskellut töittesi ohella ja lopulta puristanut itsesi valmiiksi seitsemän vuoden opiskelun jälkeen.

Sitten olet muutaman vuoden töissä ja sinut irtisanotaan. Olet nyt yli kolmekymppinen ja perheessäsi on pieniä lapsia. Sinulla on myös iso asuntolaina.

Minkälainen hullu lähtisi nykyjärjestelmässä perustamaan yritystä? Kenellä pienet lapset omaavalla vanhemmalla on halua hylätä lapsensa kymmeneksi vuodeksi kun itse pystyttää firmaa? Kuka ottaisi riskin, jossa voi menettää perheensä kodin ja pahimmillaan sosiaaliturvan menettämisen kautta voi oikeasti sysätä itsensä ja lapsensa absoluuttiseen köyhyyteen, täysin ilman minkäänlaisia tuloja?

Ainoastaan täydellisen edesvastuuton vanhempi."

14

551

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MassitLoppuu

      Toinen harmi yrityksessä on että jos / kun joutuu irtautumaan yrittämisestä (sanotaan vaikka että kassa menee nollaan ja tulovirtaa ei ole joten turha jatkaa) niin tällöin ei saa rahallista tukea yhteiskunnalta - jopa 3-4 kk koska luukut / sossut tuumailee että "kyllähän sitä rahaa vielä tulee firmaltasi, mm. irtaimiston yms. myymisestä ja asiakkailta tulevista "jälkilaskuista". Eli hyvä olla 3-4kk rahakätkö jossain jos tarvii irtaantua yrittämisestä lopuksi.

    • it-konsultti-123123

      Eikä pelkästään tuo, vaan ihan yritystä aloittaessasi verottaja muistaa sinua heti ennakkoverolla - joka perustuu yrityksesi "teoreettiseen" kassavirtaan, joka freelancerilla on edellisen vuoden palkkasi kertaa hihakerroin.

      Sanotaan nyt vaikka, jos tienasit 50 000 € edellisenä vuonna, niin onhan se ihan realistista että sinulta oletetaan 200 000 € vuosiliikevaihtoa 1.vuonna, ja sen mukaan 30pv yrityksen perustamisesta ennakkoverot tulee maksuun.

      Luonnollisesti freelancerilla voi mennä hetki, että pääsee laskuttamaan. Esimerkiksi myyt palvelusi isommalla firmalle, jonka tiimissä toimit ja joka myy tiimin loppuasiakkaalle. Loppuasiakas vaatii 45 pv maksuajan isommalta firmalta, joka maksaa sinulle 30 pv maksuajalla sinun laskusi kun ovat omat rahansa saaneet.

      Eli :
      1.1.2015 perustat firman - kovaa myyntityötä koko kuukausi - huom. myyntityöstä kukaan ei maksa yrittäjälle mitään
      1.2.2015 aloitat hommat isomman firman tiimissä, esim. laskutus 10 000 € / kk
      1.2.2015 ennakkoverot maksuun oletetusta 200 000 € liikevaihdosta - kymmeniä tuhansia - hyvä ois olla taskussa, koska firman tase on 0 € edelleen
      28.2.2015 isompi firma lähettää laskunsa loppuasiakkalle, maksuaika 45 pv
      15.4.2015 loppuasiakkaan eräpäivä isomman firman laskulle
      15.4.2015 sinun laskusi maksuaika lasketaan tästä, eli 30 pv
      15.5.2015 sinun laskusi helmikuun töistä 1.2 - 28.2 maksetaan.

      Okei, eli
      a) perustit firman 1.1
      b) teet sellaista työtä, josta saat rahaa 1.2 alkaen
      c) eka kerran näet rahaa 15.5
      d) eka vuonna liikevaihtoa ehtinee kertyä (jos et pidä lomaa) noin 70 k€.

      => 5,5 kk piti elää jotenkin ilman rahaa
      => ennakkoverot piti maksaa 200 k€ mukaan, vaikka et ehdi tienata kuin 70 k€
      => 1. vuonna tienaa vähemmän nettona kuin palkkatöissä, vaikka teet 12 kk töitä 9 000 € / kk -korvauksella.

      Ja sitten sanotaan, että kannattaa perustaa firma.

      Tietenkin jos pääset suoraan loppuasiakkaaseen kiinni, niin saat rahasi pari kuukautta aiemmin. Periaate on kuitenkin sama.

      • kjhgdfgdfyu

        Muuten kyllä olet hajulla, mutta ennakkoverot määräytyy ensimmäisennä vuonna yrittäjän oman arvion mukaan. Se arvio voi olla myös pyöreä nolla, jolloin ei tule ennakkoveroja ensimmäisenä vuonna. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä että veroja ei tarvitsisi maksaa mutta ennakoja eräpäivineen ei tule. Tällaisessa tilanteessa verot voi maksaa ennakon täydennyksenä silloin kun sitä rahaa alkaa tulemaan. Arvonlisäveroa taas maksetaan vasta sitten kun myyntiä syntyy.

        >>ennakkoverot piti maksaa 200 k€ mukaan, vaikka et ehdi tienata kuin 70 k€>>

        Tähän vielä kommentoisin että jos liikevaihto on 200 tonnia niin ei ennakkoja sen perusteella laskettaisi muutenkaan vaan ennakot lasketaan voitosta, ei liikevaihdosta.

        Muutoin kyllä yritystoimintaa käynnistettäessä rahaa palaa vähän joka suuntaan tonni tolkulla ennen kuin rahaa tulee sisään vielä sentin senttiä.

        >>Ja sitten sanotaan, että kannattaa perustaa firma.>>

        Toisille se kannattaa, toisista taas ei tule hyvää yrittäjää tekemälläkään. Yrittäjyys on enemmänkin asenne. Hyvällä yrittäjällä on tietyt luonteen piirteet kuten riskin sietokyky ja usko itseensä.

        Olen avustanut useita kymmeniä yrityksiä niiden alkutaipaleella ja täytyy sanoa että jo aloituskeskustelujen perusteella yleensä pystyy sanomaan kenen firma on pystyssä vielä parin -kolmen vuodenkin kuluttua ja kuka tulee kaatumaan.

        Yrittäjä ei edes mieti aloittajan esiin tuomia asioita, vaan hänellä on kristallinkirkkaana mielessä suunnitelmat mitä tulee tekemään.


    • Kovaaon

      Hyvä liikeidea kannattaa toteuttaa, huonosta jää vain haikailu tuloksen perään.

      Lisäksi on syytä todeta, että harva yksin lähtee IT-firmaa perustamaan, mutta esim. 2-4 kaveruksen yhdessä perustama on usein elinkelpoisempi ja riski tulee myös jaettua. Liike suunnitelma vaan insinöörin tarkkuudella tekemään niin kyllä TE-keskuksesta tarkastavat ja muistuttavat realiteeteista.

    • ex-Nokialainen

      Ehkä TE-keskukset ovat nykyjään ammattitaitosempia, mutta veikkaisin, että sama meno jatkuu kuin jo 90-luvulla, jolloin päättävät olivat ihan pihalla tekniikasta ja kehityksestä. Asuin opiskellessa pienemmässä kaupungissa ja tutustuin internettiin ja -sivujen tekemiseen ensimmäisen kerran. Heti tuli mieleen, että tässä on valta kaupallinen potentiaali, koska jokaisen pikkufirmankin kannattaa laittaa sivut nettiin markkinointimielessä. Menin idean kanssa kaupungien TE-toimistoon, jossa 50-60 v. mies tutki papereita ja tyrmäsi idean liian utopistisena. Käski perustaa ennemmin mainosfirman ja tehdä paperimainoksia. No, yritys jäi perustamatta ja menin valmistuttuani Nokialle töihin, mutta huomasin, että vastaavia firmoja perustettiin kovalla kiireellä esim. opiskelukaverini kyseiseen kaupunkiin. Kun olin ollut Nokialla töissä 2 vuotta, niin opiskelukaverini möi oman nettisivufirmansa puhelinoperaatorille ja sai markoissa miljoona tilin tittelin yhdistyneestä firmasta.

    • AsentajaArska91

      Jännää.

      Jengi käy 5-6 vuoteen hienoa koulua ja saa hienon tittelin. Ja heistä ei ole yrittäjiksi.

      Mä kävin 3 vuotta amista autonasentajaksi. Heti valmistuttuani intti pois alta ja perustin oman autokorjaamon.

      Alussa oli pieni vuokrahalli ja yksi nosturi. Nyt kolme vuotta myöhemmin viisi nosturia ja neljä palkollista.

      Ja tienaan kuussa enemmän kuin lääkäri. Eikä tarvitse enää käsiäkään niin paljon liata, kun toimistossa tulee vietettyä enemmän aikaa kuin auton alla.

      Korjattavat autot ei tästä maasta lopu. Kiitos ikälopun autokantamme ja ihmisten tarpeen liikkua.

      • Eimitäänväliä

        Voit ottaa vaikka alkoholisteja asentajiksi työllistämistuella ja asiakkaat laittaaa valittamaan kuluttajan suojaan, kyllä homma toimii ainakin Helsingissä.


      • YTttulee

        Ihmiset vie autonsa merkkikorjaamoon. Pikku-korjaamot on niin ysäriä ja häviää pian pois.


    • AsentajaArska91

      "Voit ottaa vaikka alkoholisteja asentajiksi työllistämistuella ja asiakkaat laittaaa valittamaan kuluttajan suojaan, kyllä homma toimii ainakin Helsingissä."

      Ei onnistu yhden miehen yrityksessä. Kilpailen suuria ketjuja vastaan huomattavasti paremmalla hinta / laatusuhteella ja silloin pitää olla tarkkana, kenen uskallan antaa tehdä minun nimelläni töitä. Yksi tyytymätön asiakas, niin lumipallo alkaa vieriä.

      Suuren ketjun tuntipalkkaruuvari saattaa huoletta jättää perjantaipäivänä pari vittumaista, mutta tärkeää vaihetta tekemättä. Minulla ei ole varaa moiseen riskiin.

      Kaikki mun duunarit ovat minulle tuttuja "piireistä" eli ketään tuntematonta en ole palkannut. Kaikki he ovat ns. itseoppineet alan autoharrastuksen kautta ja amis oli vain muodolisuus, että joku paperi saadaan taskuun.

      Nyt lama-aikana asiakasmääräni on vain kasvanut. Yhä kasvavassa määrin alkaa keskiluokan uudehkoja velka-audeja näkyä huoltonosturilla. Lisääntyvässä määrin keskiluokka ei ole enää valmis maksamaan sitä, että audin huolto maksetaan hienolle marmorituskille lasipalatsissa vaan tällainen öljytahrainen pöytä peltihallin päädyssä kelpaa yhtä hyvin kunhan lopputulos on sama.

    • gurun parta

      Omasta mielestäni syy on varsin yksinkertainen: Irtisanominen tulee siitä syystä, koska hommia ei ole. Ei siis ole mitään syytäkään perustaa yritystä - ainakaan alalle, jolla aiemmin työskenteli. Jostakin tarvittaisiin siis idea ensin, mitä pitäisi tehdä. Jotkut näitä ideoita toki saavat, mutta ei ole silloinkaan mitään syytä perustaa yritystä: Homman voi toteuttaa vaikka Linuxiin Open Sourcena, jolloin välttyy ikävältä byrokratialta. Ja sitäpaitsi tämän jälkeen ei ole mitään estettä toteuttaa hommaa kaupallisesti johonkin kaupalliseen järjestelmään - kunhan maksaja vain löytyy jostain ensin! Proof of Concept on kuitenkin jo tässä vaiheessa olemassa - toivottavasti myös lainsäädäntö on ajan tasalla, jotta kukaan ei voi pölliä ideaa enää tässä vaiheessa kirjoittamalla sen uudestaan johonkin toiseen järjestelmään..

    • Dipl.ins.

      Aloittajalla on yltiönegatiivinen asenne. Yrittämisessä on kyse kyvystä tuottaa lisäarvoa, eikä se ole sen kummempaa. Jos olet hyödyllinen, niin töitä riittää kyllä. Itsellä kolme lasta ja IT-yritys, ja pirun iso asuntolaina jota hoidan.

      • Aloittaja___

        Pikkasen yleistät. Tärkeintä on löytää maksava asiakas. Sillä, tuottaako toimitettu palvelu lisäarvoa, on täysin eriasia. Monet esim. julkiselle sektorille tehdyt it-hankkeet ovat täysin epäonnistuneita. Niiden hyöty/kustannussuhde on äärettömän negatiivinen ja sitovat tiettyihin tekniikoihin ja pajoihin näitä julkispuolen organisaatioita.

        Aloituksen pointti on se, että tyhjän päälle ei kannata löydä yritystä pystyyn, jos on hävittävää. Jos olet rahaton, perheetön ja vastavalmistunut, niin yrittäminen voi olla ihan jees, koska ei putoa korkealta alas. Jos taas olet perheellinen, omaat omaisuutta, niin yrittämisellä voi tuhota vuosikymmenten aikaansaamiset ja ajaa perheesi köyhyyteen.


    • Diipadaapaduu

      AP. kysyjä ei ilmeisesti ole kuullut siitä, että on olemassa sellainenkin kuiin yrittäjäriski ja silloin se on erittäin vaarllinen jos ei ole kunnon ideaa yrityksen perustamiselle.
      Jostain valtion toimistojen syövereistä löydät kyllä tilastot noiden uusien perustettujen firmojen konkursseihinkin.

    • Verot

      Suomessa on niin kaamean korkea verotus että pääomat ja muut panokset kannattaa kyllä allokoida ihan toisiin maihin. Valitettavasti näin on myös IT-alalla, josta kuitenkin voisi löytää monia muita aloja parempaa osaamista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1378
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1251
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1185
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1135
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      15
      1091
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      32
      1034
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1033
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1023
    Aihe