"Ilmastotiede" ja mallintaminen

kumma juttu

Mallintamisen vaikeudesta sään osalta kerrotaan seuraavaa: "Toisaalta jotkut asia eivät ole mallinnettavissa lainkaan vaan ne voidaan esittää vain itsellään. Näitä ovat erityisesti kompleksiset ilmiöt, kuten mikä tahansa pitkän aikavälin toiminta, jossa on paljon muuttujia (paikallisen sään ennustaminen tasan vuoden päähän) sekä esimerkiksi elämä ja tietoisuus."

Kas vain, sään ennustaminen vuoden päähän on mahdotonta mallintaa, mutta ilmaston muutokset voidaan helposti mallintaa vuosikymmenien päähän. Ilmeisesti ilmaston mallintamisessa tarvitaan huomattavasi vähemmän dataa kuin sään mallintamisesssa, edes vuoden päähän.

22

91

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • konitohtori.

      Säähän verrattuna ilmaston mallintaminen on toki paljon helpompaa, kun ei tarvitse takertua liiaksi yksityiskohtiin. Tehdään vain jokin perusoletus kuten esim., että tilastollisesti kaikki pysyy ennallaan tai että hiilidioksidi lämmittää ja avot, vähän vielä silmälumeeksi muuta sälää joukkoon ja mallinnus on valmis.

    • Sähköteurastaja

      Pörssikurssien mallintaminen on hyvä vertailukohde, sehän johtaa aina
      osakekuplaan joka puhkeaa ikävin seurauksin.

      Nyt on ilmastokuplan puhkeamisen vuoro, kun mallinnukset ja reaalimaailma
      ovat jo erkautuneet riittävän kauaksi toisitaan.

      "As Vahrenholt shows, dissenting platforms are indeed forming while the real data trends act to rapidly undermine mainstream climate science and global warming policy. It’s only a matter of time."

      http://notrickszone.com/2014/07/17/eading-climate-science-critic-fritz-vahrenholt-joins-gwpf-sees-faulty-conclusions-in-science/

    • liqwoiq0239484

      Mallintaminen on niitä asioita jotka pelkän ammattikoulun heikosti käyneen kannattaisi jättää älykkäämpien ja fiksumpien pohdittavaksi.

      Alkaa muuten säälittävyys mennä jo naurettavuuden edelle.

      • Pierre Review

        Ilmaston mallintaminen epäonnistuu yhä useammin niin, että reaalimaailma ja mallinnettu ilmasto erkanevat toisistaan. Todellinen säälittävyys alkaa, mikäli hiilidioksidin vaikutusta ei tästä huolimatta rohjeta epäillä.


      • siitä vaan

        No käypä korjaamassa sitten amislaisten tekstiä wikipediassa.

        Laita kuitenkin korjaava teksti mallinnuksesta ensin tänne niin ihmetellään yhdessä.


    • Sähköteurastaja

      Kyllä amislaisen mallinnukset näyttävät samaa kuin mittaukset,
      eli ettei lämpene.

      Voihan siintä päätellä kumpi on oikeassa, amislainen joka mallinsi ettei lämpene vs. maailman kohtavin ilmastotiede joka mallinsi että lämpenee.

      • lweidflsdfkjwel

        Rasvamontun arskojen kommentit mallinnuksista ovat kyllä tämän palstan parasta antia!

        :D


      • Pierre Review
        lweidflsdfkjwel kirjoitti:

        Rasvamontun arskojen kommentit mallinnuksista ovat kyllä tämän palstan parasta antia!

        :D

        Helsingin yliopiston biotieteiden laitoksen "huippututkijoiden", etenkin ns. evoluutiobiologien ja populatioekologian tutkijoiden ilmastopoliittisesti korrektit kannanotot ovat oikean tieteenteon näkökulmasta säälittävää puoskarointia, mutta samalla he tarjoavat meille makeat naurut. Vain kartiohattu, hassu punainen tupsuperuukki ja ylisuuret kengät puuttuvat.


      • turha odottaa
        lweidflsdfkjwel kirjoitti:

        Rasvamontun arskojen kommentit mallinnuksista ovat kyllä tämän palstan parasta antia!

        :D

        Eipä taida irrota korjausta mallinnuksen määritelmään tältäkään rasvanäpiltä.


      • turha odottaa
        turha odottaa kirjoitti:

        Eipä taida irrota korjausta mallinnuksen määritelmään tältäkään rasvanäpiltä.

        kommenttini kohde oli tuo epämääräinen lweidflsdfkjwel


      • Sähköteustaja

      • palstalla kuultu

        Jaha, taas selvä esimerkki amismallinnuksesta. Sellaisia vekkuleita ne ilmastotieteilijät ovat.



    • palstalla kuultu

      Juuri tuohon tulokseen viittasin puhuessani amismallinnuksesta. Sitähän tällä palstalla AGW-uskovaiset niin usein hehkuttavat.

      • Mitähän IPCC:n väki pitäisi tuosta "kunniamaininnasta"?


      • palstalla kuultu
        flaga kirjoitti:

        Mitähän IPCC:n väki pitäisi tuosta "kunniamaininnasta"?

        Nyt kun amiskortti on käytetty eivät AGW-uskovaiset halua enää keskustella mallinnusasiasta. Eli sielä puolella on "älykkäät" argumentit loppu. Luulis irtoavan jotain muutakin. Eikö koulutuspohja riitäkään? Kumma juttu.


    • Ei nimimerkkiä

      Oletteko Googlanneet mitä mallintamisella haetaan? Katsoin mielenkiinnosta, jotta tiedän mitä mallinnus tarkoittaa. Tässä on Wikipedian kuvaus mallintamisesta (http://fi.wikipedia.org/wiki/Mallintaminen).

      Wikipedia kertoo:"Mallintaminen tarkoittaa todellisuuden osan, esimerkiksi tietyn ilmiön tai systeemin esittämistä muulla tavalla kuin sillä itsellään. Mallintamista on esimerkiksi kartta, joka on malli todellisesta maastosta tai pienoismalli, joka on pienennetty malli todellisesta esineestä. Mallintamista voidaan tehdä myös matemaattisesti, kuten esimerkiksi painovoimamalli, joka kuvaa kahden tai useamman kappaleen välistä vuorovaikutusta. Myös toimintamalli aivoissa, todellisen toiminnan esitys aivojen ymmärtämässä muodossa, voidaan katsoa mallintamiseksi. Mallinnuksen tuloksia käytetään muun muassa ilmiön simulointiin, tutkimukseen ja käyttäytymisen ennustamiseen eri tilanteissa."

      EI IHMEELLISTÄ JA LOOGISTA:
      Otetaanpa Wikin erimerkki kartta tarkempaan tarkasteluun. Kartta on mallinnus. kuten voitte päätellä 1200-luvun kartat ja nykypäivän kartat ovat aivan eri luokkaa ominaisuuksiltaan. Voitte erottaa joitain tuttuja piirteitä, mutta yksityiskohdat eivät pidä enää paikkansa. Tietämys on kehittynyt 800 vuodessa.

      MITEN AUTTAA ILMASTOMALLEISSA?
      TEILLÄ kaikilla on mahdollisuus auttaa parempien ilmastomallien luomiseen. Liittykää ja ladatkaa boinc ohjelmisto koneellenne (http://boinc.berkeley.edu/)
      Valitkaa climateprediction (http://www.climateprediction.net/) ja antakaa koneellenne mahdollisuus laskea joutoaikana ilmastomallia. Laskenta tekee ilmakehästämme kuutioita ja laskettavaa riittää aivan mahdottoman paljon. Auttakaa paremman ilmastomallin tekemisessä ja mahdollisesti jopa nykytietämyksen kumoamisessa.

      NYKYTIETO NURIN?
      Miltä kuulostaa? Skeptikon unelma olisi kumota nykytietämys faktalla, joten jokainen skeptikko varmasti haluaa tehdä sen. Saatte edelleenkin lukea blogeja, keskustelupalstoja tai vaikkapa tehdä Hohheli YouTube videoita niin paljon kuin haluatte. Silti koneenne tekee laskentaa taustalla ja jonain päivänä meillä on valtaisasti tarkempi ilmastomalli käytössämme.

      LOPUKSI
      Mitä enää odotat? Liity tänään ja auta paremman ilmastomallin toteuttamisessa.

    • kumma juttu

      Mitä vitt? Parempi ilmastomalli? Eikö nykyinen ollutkaan täydellinen? Täällähän on puolipalstaa jotka ovat uskoneet nykyiseen malliin kuin Jumalan sanaan. Että hukkaan mennyt usko kun mallinnus on ollutkin viturallaan? Ketkä sellaisen mallinnuksen ovat tehneet? Varmaankin jotkut amisrasvanäpit? Tätäkö tarkoitat kirjoituksellasi?

    • Greenman

      On todella hassua miten ilmastodenialistien esittämät ilmastomallit erkanevat todellisista lämpötiloista. IPCC ilmoittaa, että vuoteen 2100 mennessä maapallo on lämmennyt 1.5 - 4.5 °C, mutta ilmastodenialistien esittämissä ilmastomalleissa maapallo on lämmennyt yli 2 astetta vuoteen 2030 mennessä! Ero on huomattava esimerkiksi NASAn ilmastomalliin CMIP3: http://www.realclimate.org/images/model122.jpg . CMIP3 malli antaa tuloksen, että tästä vuosikymmenestä tulee mitatun historian lämpimin: vähintään 0.05 astetta tai enemmän 95 % todennäköisyydellä. Jos tästä vuosikymmenestä ei tule mitatun historian lämpimin vuosikymmen, niin sitten alan epäillä ilmastomalleja.

      On vielä muistettava, että tämän vuosisaden loppuun mennessä lämpeneminen kiihtyy, kun meret lämpenevät ja kasvihuonekaasut lisääntyvät ilmakehässä.

      • kumma juttu

        Ja millä tuohon johtopäätökseen lämpenemisestä ollaa päädytty? Epäyhtenäinen historiallinen mittausdata on mallinnettu ilmastomalliin joka ei toimi. Ja sitten eräät yllättyvät kun mitatut lämpötilat eroavat mallinnuksen antamista ennusteista. Onneksi voi kuitenkin vedota siihen että joskus tulevaisuudessa tulee käymään niin ja niin....


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2251
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe