Poikani on narkomaani

äippä-kohta-sekaisin

Mulla on sellainen tunne juuri nyt, että en vaan jaksa enempää. Poika 13, täyttää loppuvuonna 14. Jäi jo viime kesänä kiinni kannabiksen polttelusta. Mikään ei auta, huutaminen, puhuminen, kiristäminen, lahjonta... Nyt se on usein yöt poissa, kaveripiirissä 10-15 vuotta vanhempia miehiä. Taskusta olen löytänyt concerta nimisiä lääkkeitä, netin mukaan amfetamiinia?! Istun yksin täällä ja odotan, odotan. Tuleeko se kotiin vai ei ja missä kunnossa. Pojan ulkonäkökin muuttunut, ennen siististä pojasta tullut niin resuinen ja housut roikkuu niin alhaalla että persaus vilkkuu eikä se pysty edes kunnolla kävelemään, vaappuu vaan. Ja siitä kun sanoo niin haukkumisesta ei tule loppua. Mikään sitä ei kiinnosta, mitään se ei tee.

Jos jollain teistä ikätovereista olisi neuvoja ja kannustuksen sanoja niin auttakaa neuvotonta äitiä.

37

733

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ongelmanuori

      Moi ! Neuvoisin. ottamaan yhteyttä lastensuojeluun ,ne varmaankin oikeasti ottaa asiaan kantaa,ei kannata yrittää yksin selvitä.Itse olen luottanut samanlaisessa tilaanteessa viranomaisten apuun ja poikani on pysynyt erossa aineista.

    • ongelma:(

      Konsertta on adhd lääke jossa pirin pitoisuus on pieni. Sossu ja välinailainen huostaan otto voi olla vaihto ehto. Missä pojan isä on? Taitaa tarvita sellasta hahmoa joka komentaa. Itte kun kamaan koskin ja faija sai kuulla tuli pari lyöntii päin ja jos kosken uudestaa sama juttu. Kuulosti ehkä rajulta mutta se toimi ja nyt vanhempana ymmärrän, joskus pelottelu ja pelolla väliaikainen hallitseminen saattaa kanssa toimia

    • äippä-kohta-sekaisi

      Eipä ole isää meidän perheessä, eikä ole ollutkaan. En tiedä tarvittaisiinko tai auttaisiko. Poika on nytkin jossain yöjuoksuillaan. Tänään päivällä se tuli vastaan kahden ehkä 25-vuotiaan miehen kanssa. Hyvä kun edes tervehti eikä puhettakaan että olisi tullut kotiin. Katse oli sellainen että mahtoiko edes tunnistaa.. No kai se äitinsä tunnistaa mutta se oli niin poissaoleva. Olisi tehnyt mieli raahata se vaikka väkipakolla mukaan, mutta milläs teet kun se on 20 cm pidempi... Ja housut sillä oli taas niin että takataskut on jossain polven kohdalla ja bokserit vilkkuu niinkuin "kavereillaan" ja kehtasi olla ilman paitaa. En enää tiedä mitä edes haluan. Unta en ainakaan saa, kaikki yöt menee murehtiessa. Mä taidan sääliä kohta enemmän itsenäni kuin poikaa.

      • dfggg

        Puhu lapsellesi ei siinä mikään muu auta anna polttaa jos polttaa mutta varmista että hän ei ole käyttänyt tai käytä mitään muuta puhu asiasta suoraan ja tehkää rajat hänen touhulleen.Hän ehkä lopettaisi sellaisissa porukoissa pyörimisen jos hyväksyisitte asian ja puhuisitte siitä avoimesti hänelle


    • Köyhäkasvatuarikasköyhyy

      Haista jo vittu huora! Toi on kaikki äidistä kiinni.

      • löysäilykostautuu

        White trash. Jos jaksaa hakea kotiin illasta toiseen, silloin kuin merkkejä epämääräisestä toiminnasta ilmaantuu ja kotiin ei tulla sovittuna aikana. Jos ei jaksa hakea ja hakea apua asiantuntijilta, on tilanne ap:n kuvaama. Vanhemmuus hukassa. Tiedän, mistä puhun, sillä kasvatan lapsiani myös ns yksin, mutta kummien, naapureiden, isovanhempien ja tarvittaessa asintuntijoiden avulla. Suomi24 ei ole se paikka, mistä apua tai neuvoja haetaan, jos lapsi oirehtii! Jos ei ole koskaan pitänyt kuria, murrosiässä se on jo myöhäistä. Tee lastensuojeluilmoitus omasta lapsesta ja vaadi ja tsemppaa hänet hoitoon!!!


    • kumpa tajuaisi itse sen

      Lähtee niin pienestä ota tuosta helpottaa kivasti etkä jää koukkuun kohta vetää kaikkea päätään sekoittavia aineita jos ei itse halua raitistua keinot vähissä ovatkin

    • Hei nimimerkki, äippä-kohta-sekaisin

      Surullinen sinun tilanteesi. Sait jo täällä vinkin ottaa lastensuojeluun yhteyttä. Se on rankka tie, mutta poikasi parhaaksi jokatapauksessa. Kun noin nuorena aloittaa huumeiden käytön ja kulkee paljon itseään vanhempien kanssa, voi alamäki olla jyrkkä ja nopea, ikävä kyllä. Sen takia kaikki mahdollinen kannattaa tehdä ja heti. Toinen paikka mihin rohkaisen sinua menemään itse apua hakemaan on lähin päihdeklinikka. Siellä on ammatti-ihmisiä, jotka osaavat kertoa, kysyä ja keskustella kanssasi. Tämä kaikki tukee sinua ja tuo sinulle keinoja selviytyä paremmin itsesi ja myös poikasi kanssa tässä vaikeassa elämänvaiheessa.

      Voimia sinulle,
      Pirkko-pappi

    • niki3

      Poikasi tarvitsee apua. Sinä tarvitset myös vertaistukea, lähimmäinen auttaja jää yleensä vaille apua ja huomiota! Poiaksi tarvitsee sinulta, rakkautta, rajoja, tulla kuulluksi ja että voi luottaa sinuun. Hänen toiminalleen on myös joku syy, mitä kannatta alähteä koko perheen kanssa hoitamaan että voisitte koko perhe istua alas ja jutella ammatti ihmisen kanssa. Olen itse käynyt elämässä todella pohjalla, mm päihteiden takia. Tiedän miltä pojastasi tuntuu, kun saa huomiota vanhemmilta tyypeiltä. Itselläni oli isä poika suhde jäänyt vajavaiseksi ja kun faija vielä häippäs aika lailla kuvioista kun olin teini. Lähdin hakemaan miehistä hyväksyntää vääriltä tyypeiltä ja tulos oli aika katastrofaalinen, kiitän Jumalaa että olen hengissä :) mutta pointti on se että pystyisit nyt hoitamaan itsesi kuntoon, siis tarkoitan tällä että hakisit keskutelu apua itse jossa voisit rauhoittua. USkon että sinulla on todella kova huoli ja rauhasta ei ole tietoakaan. Suosittelen myös pistämään kädet ristiin poikasi puolesta, meijä ihmsiten voimavarat ja keinot ja viisaus on vajavaista, Mut Jumalalla on voima ja keinot auttaa poikaasi. Oma äitini teki niin ja huuto kuultiin ylä-kerrassa, aloin ite tajuaamann että tällä menolla ollaa 2 metrii maan alla aika nopeasti. Rukkoilen poikasi puolesta uskon että, asianne järjestyvät pienin askelin kerrallaan.

    • YTM:n neuvot

      Mitä lässytystä tää nyt on että johonkin klinikoihin yhteyttä? Siinähän sitten olettekin kun pojalta löytyy merkinnät ja tuomiot jostain huumeiden kanssa pelailusta. Nykypäivän Suomessa edelleen päihteitä demonisoidaan jokaisessa mahdollisessa laitoksessa.

      Haluat varmaan että poikasi "valmistuu" peruskoulusta huonoilla papereilla suoraan ikuisesti kortistoon ja pelailemaan väkivaltapelejä pleikkarilla himassa siksi, että potilasmerkinnöistä löytyy jotkut keksityt ongelmat ja narkkarin maine? Pahempi sanoa miten tilanne järkevästi ratkeaisi, mutta tuon ongelman julki tuominen kenellekään viranomaiselle on päihdepolitiikasta johtuen niin vitun tyhmä päätös, ettei ihmekään että olet huolissasi.

      En syytä sinua äitinä, mutta ihmettelen miten yllätyksenä voi tulla, että yksinhuoltajaperheessä pojalle tulee ongelmia jos kehittävää tekemistä ei löydy. Paskamedia, paskaviihde, paskamusiikki ja paskan idiootit koulukaverit paskoilla elämänarvoilla karsii elämän lyhyellä ja liukkaalla persmäellä aika monet ikäluokan heikommat tyypit lataamokuntoon nopeasti.

      Muista ettet ala toimia niin kuin muut. Katso peiliin ja mieti tarkkaan miten tilanteessa toimit. Nykyajan white trash -meininki on että vika löytyy aina mistä tahansa muualta kuin peilistä. Toivottavasti voit analysoida itseäsi tarpeeksi hyvin, sillä poikasi on vielä hengissä, joten tilanne ei ole menetetty.

    • raivostuttavaa

      Helvetti mitäs annat sen juosta nii myöhää ku haluaa. lapsi oppii jos sitä opettaa mutta ei se myöskää opi jos ei opeta

    • pahatyttöjapahaveli

      Älä päästä ulos enää tietyn kellon ajan jälkeen. Jos karkaa, niin soita poliisit perään? Näin meillä tehtiin :D (tarina on tosi)

    • EX-laitosnuori

      Kaikin puolin aika kaksi piippuinen juttu, Tuon ikäiset miehet eivät yleensä ota noin nuorta mukaan porukoihinsa ellei tämä ole henkisesti paljon vanhempi, voi myös olla, että nämä poikasi "kaverit" ovat pohjasakkaa ja hyväksikäyttävät poikaasi myymällä tälle huumeita tai yrittävät tehdä tästä juoksupoikaa. Sanoit, että perheessänne ei ole ollut isää, joka myös saattaa ajaa poikaasi tälle tielle, kun hän etsii tätä "isä-hahmoa" vääristä porukoista.

      (Jos kyse on vain vaatetuksen muuttumisesta, tämä ei merkkaa mitään, mutta jos kasvoista näet selvästi hänen muuttuneen "resuiseksi" kannattaa jo huolestua, ei tupakointiakaan pitäisi vähätellä, mutta hyvällä tuurilla voi tämä "resuisuus " ulkonäössä johtua vain siitä )

      Tämä lastensuojelukin on aika ristiriitainen juttu, EN kiellä etteikö siitä jollekin ole apua, mutta jos pojallasi ei ole aikeita muuttaa tapojaan löytää hän helposti jostain laitoksesta lisää samanlaisia "kavereita", kun hän on 24/7 näiden muiden hulttioiden seurassa voi se pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että he jatkavat sekoilujaan yhdessä laitoksen jälkeenkin tai karkailevat sieltä laitoksesta porukalla.

      En syytä sinua, mutta huutaminen ja kiristäminen tuskin toimivat, koska noin nuori poika ei vielä välttämättä ymmärrä, että välittämistä voi ilmasita monella eri tavalla. Puhuminen olisi toki paras vaihtoehto, mutta silloin sinun TÄYTYY MYÖS KUUNNELLA, ei todellakaan uskoa kaikkea mitä poikasi sanoo, mutta ikävä todellisuus on, että poikasi saattaa tietää ala-maailmasta paljon enemmän kuin sinä. Tämä tosin on varmasti aika vaikeaa, jos et voi puhua hänen kanssaan, mutta jos tähän vaiheeseen pääsette vielä vaikeampaa varmasti on KIIHKOTON keskustelu huumeista molemmin puolin (poikasi tulisi vähättelemään huumeiden haittoja ja sinä liioittelemaan niitä) Sinulle se on vielä vaikeampaa, kun sinun pitäisi pojallesi puhua huumeista ilman, että syyllistät tai hyväksyt tämän huumeiden käyttöä

      Toki tämä voi olla vain jotain nuoruuden kokeiluja, mutta tosin jos hän consertaa käyttää alkaa ja hieman huolestuttavalta kuulostaa. MUTTA ET silti saa missään tapuksessa poikaasi sanoa narkkariksi, tämä saattaa laskea poikasi itse-tuntoa ja lisätä halua vetää kamaa. Narkkari saattaa kuulostaa nuoren korvaan, joka kokeilee rajojaan aika pahalta loukkaukselta.

      Tästä ei varmaan paljoa ollut apua, mutta muista jos pääset keskustelemaan hänen kanssaan, ole tarpeeksi ymmärtäväinen, älä silti usko kaikkea mitä hän sanoo.

      Olen melko psykologinen ihminen, joten mitään konkreettista apua en voi antaa, kun en tunne poikaasi, tämän ajtusmallia tai tätä porukkaa missä hän pyörii.

      t: EX-laitosnuori

    • äippä-kohta-sekaisin

      Meillä meininki nykyään sellaista, etten tiedä enää pitäisikö itkeä, nauraa vai mitä. Poika ilmestyi kuukausi sitten ovelle (sitä ennen pidetty yhteyttä lähinnä tekstareilla monta viikkoa) ja sanoi että voisi tulla takaisin kotiin. Mutta ehto oli että kaverinsa saa muuttaa kanssa meille. Ensin huusin ja räyhäsin ja itkin mutta loppujen lopuksi mietin ja suostuin. En tiedä vieläkään miksi enkä tiedä sitäkään kaduttaako vai ei. Mutta nyt poika kotona ja huoneessaan asuu 26-vuotias mies. On ihan asiallinen ja kohtelias ja tulee hyvin toimeen 14,5 v poikani kanssa, ihan yhtä kakaroita ne on molemmat. Mutta kun koko touhussa ei ole mitään järkeä. Tiedän että jos heitän miehen pihalle niin lähtee poikakin. Toisaalta poika pysyy hyvin aisoissa, pari kertaa käynyt jopa niin että kun se alkaa rettelöidä niin kaverinsa pistää sen aisoihin ihan vaan pari sanaa sanomalla. Sellaisella hetkellä tuntuu ihan hyvältäkin jopa. Ja alkuun ajattelin että se mies varastaa mutta ei meiltä mitään ole kadonnut kyllä vaikka olen päivät töissä.

      Yhdestä asiasta sovittiin ja se kai pitää, tai ainakin uskon niin. Että ollaan kaikesta avoimia ja rehellisiä. Kannabista eivät kiellä mutta eivät sentään käytä meillä kotona. Välillä molemmat tulee illalla/yöllä kotiin niin jumissa että hirvittää. Mutta eivät ne pahaa tee mulle tai toisilleen. Siihen vaan ei osaa tottua eikä mulla mitään keinoja käsitellä sitä. Lastensuojeluun EN MENE vaikka mikä olisi. (Toisaalta vähän ihmetyttää ettei koulu tee mitään kun poika ei siellä käy)

      Että sanokaa nyt te että mennäänkö täällä eteenpäin vai taaksepäin. En ihan oikeasti tiedä! Epätoivoinen on olo mutta silti jotenkin parempi kuin viime kesänä. Onko se niin että kaikkeen tottuu?

      EX-laitosnuori kysyit siitä "resuisuudesta". Nuo kaksi ovat kuin kopioita toisistaan. Taitaa poikani ottaa mallia vanhemmasta kaveristaan. Hiukset leikkaamatta, kasvoilla aknea, paidat liian isoja ja housut myös, molemmilla roikkuu housut niin paljon ettei siinä ole mitään mieltä. En voi edes sanoa että housut menee pakaroiden alapuolella kun ne on alempana. Jossain reisissä. Kun ottavat paidan pois niin bokseritkin on niin löysät ja roikkuvat että takapuolesta on puolet esillä. Kaikki vaatteet on likaisia ja epäsiistejä. Ja kun ehdottaa että laitetaan pesukoneeseen nii molemmat sanoo yhteen ääneen että ei tarvii. Pojalle sanoin että jos käydään ostamassa uusia vaatteita mutta se halusi vaan rahaa niihin. En antanut. Vaikka haluaisi luottaa omaan lapseen niin ei se olisi vaatteita ostanut niillä rahoilla.

    • merkkierkki

      No, nyt ainakin näet poikaasi ja ainakin osan hänen ystävistään. Että siinä mielessä katsoisin että olette päässeet eteenpäin. Hyvä myös että kaverinsa pitää hieman aisoissa. Siitä voi olla apua sinullekin. Tämä kaveri kuulostaa ihan rehelliseltä tyypiltä, vaikka kuvio onkin outo - et ehkä tiedä koko tarinaa.

      Jospa poikasi haluaa ostaa vaatteensa itse. Ei tuon ikäinen halua äitiä mukaan ostoksille, se on loukkaavaa eikä todellakaan kohota pojan itsetuntoa saati teidän välejä. Älä pakota jotain mitä poikasi ei selkeästikään halua. Voi olla että hänen piireissään mäntysuovalle tuoksuvat vaatteet eivät sulaudu joukkoon.

      Ymmärrän ettet voi luottaa poikaan, mutta epäilemällä ja kieltämällä et saa muuta kuin hallaa aikaan. Koittakaa löytää molempia tyydyttävä kompromissi. Entä jos antaisit hänen osoittaa luotettavuutensa. Entä jos hän saisi _kuittia vastaan_ jonkun €/kk rahan vaatteisiin ja harrastuksiin? ja harrastuksilla en tarkoita röökiä tai hamppua. ne rahat hän saa hankkia itse.

      Poikasi ei ole SE.

      • Haeapua

        On todella ihme JOS selviät tilanteesta ilman, että käytät ammattilaisen apua, niin pojalle kuin itsellesikin. Oletko muuten tullut mieleesi, että pojan kaveri voisi käyttää poikaasi seksu
        aallisesti hyväksi. Voisiko poikasi olla homo?. Toki voi olla myös normaalia murrosikäisen isäsuhteen korvikkeen hakemista. Tähän viittaa se, että tottelee nöyrästi kaveriaan. Nuori helposti kaipaa rajojen asettamista, koska elämä ilman niitä tuntuu turvattomalta: Tulee myös hassu tunne, ellei ole rajoja, niin ei kukaan myöskään välitä hänestä.


    • äippä-kohta-sekaisin

      merkkierkki, juuri samalla tavalla ajattelen. Että nyt poika ainakin on kotona. Ihan liian vähän pystyn vaikuttamaan siihen, millaista elämää hän elää ja tuntuu, ettei mulla ole häneen otetta. MUTTA ainakin poika on täällä ja voin vaikka saman tien kävellä hänen huoneeseensa jos mieli tekee. Se tuntuu uskomattoman hyvältä kaiken epätietoisuuden jälkeen. Se tunne, kun yhteydenpito on pelkkiä tekstareita ja mistä edes tiedän kuka ne oikeasti on kirjoittanut... Siellä ne istuu nytkin jotain peliä pelaamassa.

      En tiedä miksi mutta se kuitin vaatiminen omalta pojalta tuntuu vielä pahemmalta kuin se, ettei anna rahaa ollenkaan. Pitää kai silti sitäkin miettiä. Kiitos ideasta!

      Haeapua, on käynyt mielessä seksuaalinen hyväksikäyttö. Nukkuvatkin samassa sängyssä eikä edes mikään parisänky... Mutta en silti jaksa uskoa, että siinä mitään sellaista olisi, kun ei siihen mikään viittaa. Kai sen nyt jotenkin aistisi kuitenkin? Enemmän niistä tulee mieleen kaksi samanikäistä kaverusta vaikka ikäeroa on 12 vuotta. Mietin aluksi että laitettaisiin patja lattialle mutta en halua myöskään alkaa hyysätä vierasta täällä omassa kodissa ja ruveta patjoja hankkimaan. Ruokaa tarjoan että söisivät edes jotain.

      Pojallani ei ole sattuneesta syystä oikeastaan mitään omaa rahaa kun en halua antaa. Eli taitaa mennä heillä tuo niin, että kaverinsa sai täältä yösijan ja poika "maksuksi" kannabista ja kaljaa. Tänne kannetaan varmaan päivittäin lava sitä. Kerran otin puheeksi enkä uskalla ottaa toista kertaa. Juokoot kaljaansa kunhan poika pysyy kotona. Jos häipyisi, murtuisin varmaan täysin.

      Kaiken tämän sekavan kuvion keskellä tuntuu silti siltä, että asiat ovat paremmin kuin pitkään aikaan. Tai sitten olen jo ihan turtunut kaikkeen.

    • karrikoira

      Olet itse ajanut poikasi käyttämään huumeita, kaikki on kasvatuksesta kiinni.

      • ggkjgkj

        Kautta aikojen on vanhempien huoli ettei lapset eksy "paska" porukoihin kuten 80-luvun termi omasta nuoruudesta.Sisaruksilta ja siltä kiltimmältä kaverilta porukoista kautta rannan kyselyä kaveripiireistä.Omasta ikäluokasta jo 3-4 lähtenyt seuraamaan koiranputken kasvua alapuolelta kun rälläys jäi päälle.


    • exvauhtiveikko

      Tässä 21-v ex-narkkari jos nyt kukaan narkkari on koskaan ex. Mutta kahteen vuoteen en oo kamaan koskenut. 16-vuotiaana kannabis (sitä ennen vaan alkoa), 17-v synttäreillä (!) ekat piriviivat ja instant-rakastuminen :( 19-vuotiaana tajusin sitte ihan yhtäkkiä että ei, tää ei ole sitä mitä mä elämältä haluan. Fiilikset oli sellaset että mä en yksinkertasesti pystyny tekemään mitään ilman että vedin nenät ja koko päivä ja elämä pyöri vaan sen ympärillä. Vähän sama tilanne kuin sulla sikäli että kaveriporukka oli liian vanhaa, pyörin päivät pitkät melkein kolmekymppisten nistien kanssa. Vaateasia kuuluu kanssa asiaan, pitää näyttää siltä että ei välitä vittuakaan mistään ja toisaalta vaatteet on viimenen asia mihin haluaa käyttää rahaa koska on jotain paljon tärkeempää ostettavaa... Muistan kerran ku oltiin kahden mua reilu 10 v vanhemman jäbän kanssa Fida lähetystorilla ostamassa mulle farkkuja. Mun oikee koko olis ollut ehkä 32 niin halvimmat mitä löydettiin oli 38 eli ihan liian isot mutta molemmat oli vaan että ota ne ni saadaan muutama bentso ylijääneillä rahoilla. Ja katutyyliin kuuluu tietysti se että niitä pidetään matalalla mutta kun ne on noin isot niin nehän valuu liian alas vaikka miten yrittäis pitää vyötä kireellä. Että ei se mikään ihme ole jos bokserit vilkkuu ja sitten vielä se että siitäkään ei kuulu välittää, mitä epäsiistimpää sitä siistimpää :D No nykyisin mulla on ihan erilainen siisti tyyli ja seura vaihtunut ja hyvä opiskelupaikka. Se vaatii sen että sun poika tajuaa itse että haluaa elämältä enemmän. Sitä päätöstä ei voi kukaan muu tehdä eikä siinä auta itkut eikä huudot.

      • exvauhtiveikko

        Piti se vielä todeta että ainakin meidän porukoissa se meni suunnileen niin että kun viikko ollaan lojuttu narkkaamassa neljän seinän sisällä samoissa haisevissa vaatteissa niin joku kyllästyy lähtee sittariin/prismaan/anttilaan jne ja ottaa sieltä taskualennuksella (siis varastaa) paketin boksereita ja toisen sukkia. Ne on sitte mitä kokoa sattuu ja kun sieltä tulee XXL paketti niin siinä laihakin jannu kiskoo ne XXL bokserit jalkaansa vaikkei ne tahdo pysyä ylhäällä millään. Ne on sitten parin askeleen jälkeen jossain puolivälissä persettä tai alempanakin mutta jos mielessä pyörii vaan se miten saa pään mahdollisimman sekaisin ja mahdollisimman nopeasti ja halvalla niin ei se paljoa paina miten sulla sattuu olemaan bokserit jalassa ja vilkkuuko sun perse niin että sun kaverinisti sen mahdollisesti näkee... Ei sitä ehkä ns normaali ihminen tajua mutta se on vaan asia jolla ei ole yhtään mitään merkitystä sellaselle jonka elämä pyörii ihan eri ympyröissä. Mä sanoisin että älä ota vaatteista stressiä vaan yritä tukea sun poikaa ja arvostaa sitä ihan sellaisena kuin se on vaikka se tuntuis vaikeelta.


    • leidi14

      tykkääkö se mopoista? Lahjo että se saa vaikka 100 mopoa jos se lopettaa tuomoisen jutun tai karkkia tai mistä se nyt tykkää tai haluaa mutt jos se sanoo että haluun polttaa niin älä osta sille ja jos se sanoo että tarvin rahaa kysy ensin mihin se raha kuluu jos se esim vastaa näin: karkkeihin. niin älä anna kun se poika voi vaikka huijata sua

      • Haeapua2

        En ole itse ollut koskaan käyttäjä. En edes polttanut tupakkaa. Viinasta kyllä olen tykännyt, mutta en ole koskaan tykännyt humaltua tai saatikka sammua ja siksi käyttö on ollut pientä.
        Minut on aikoinaan koulutettu päihdenuorten tukihenkilöksi. Tämän vuoksi olen joutunut seuraamaan läheltä huumenuorten elämää. Tuettavat ovat olleet 15-25 vuoden ikäisiä poikia.
        Tein sitä vapaaehtoistyötä yli kymmenen vuotta, mutta kävi niin raskaaksi, että jouduin lopettamaan oman henkisen hyvinvoinnin vuoksi.
        Minua oksettaa se, että jotkut syyllistävät nuoren vanhempia poikansa tilasta. Jokainen normaali äiti tekee mitä hyvänsä oman lapseensa eteen, niin hänen olleessa pieni tai murrosikäinen.
        Tukihenkilö on jatkuvan työnohjauksen tarpeessa ja työnohjaus on myös edellytys hoitaa tehtävää. Muuten se ei onnistu.
        Hyvä tukihenkilösuhde tuottaa myös valtavan paljon tietoa nuoren elämästä, henkisestä tilasta, seksuaallisuudesta, pojan voimavaraista yms. Tukihenkilö ei voi tehdä päätöksiä pojan puolesta, mutta voi tukea, niitä hyviä päätöksiä joita ehkä saa pojan tekemään.
        Tukisuhde päättyy jos poika silti jatkuvasti käyttää aine, sillä ei ole tarkoitus tukea käyttöä.
        Retkahtamisia sattuu, mutta jos poika on taas valmis jatkamaan, niin suhde jatkuu. Pojan pitää sitoutua ammattilaisten hoitoon tukisuhteen aikana. Kuten huomaatte, että niin juttu onnistuu vasta siinä vaiheessa kun poika itse haluaa lopettaa aineiden käytön.
        Sinulle sinisilmäinen ÄITI. Kyllä poikasi maksaa aineensa antamalla oman lapsen kehonsa kaverinsa nautinnoille. Eikä varmaan ole ainoa joka näin tekee. Ei tarvitse olla edes homo, vaan heterokin pystyy maksamaan aineensa takamuksellaan ja suullaan. Ja sitä ei ympäristö huomaa mistään, se tehdään salaa. Sinunkin poikasi on jo murrosikäinen ja aineet poistavat estoja ja tekevät kiimaiseksi. EI 13 vuotiasta murrosikäistä poikaa saa nukkumaan aikuiseen viereen ahtaaseen vuoteeseen ellei siitä seuraa jotain muutakin kuin vain unta. (Ainakin ainetta ja/tai hyvän olon tunnetta)
        Tosin heteronuorelle siitä jää pysyvä vamma sieluun. Eräs tuettava poikani kertoi, kerran kun henkinen paine kävi liian kovaksi, miten hän myi itseään 12-14 vuoden iässä saadakseen aineetta. Kun hän sitten huomasi mitä oli tuskissaan minulle kertonut, niin sanoi, että "unohda, unohda kaikki mitä kertosin". Vastasin, että en voi unohtaa, mutta lupaan etten kerro tästä jutusta kenellekään. Nyt rikoin lupaukseni, mutta poika ei enää
        asu Suomessa. Lohdutin häntä ja kerroin, että " et sinä ole tehnyt mitään väärää, vaan Sinua on käytetty hyväksi". Tämä tuntui auttavaan tunnontuskissa myöhemmin.
        Onnistuin ehkä parikolme käyttäjää kiskomaan normaalin elämään. Yksi pojista kiitti siten, että antoi poikansa toiseksi nimeksi minun etunimeni. Pojan täti paljasti tämän minulle myöhemmin. Huumenuoret eivät yleensä koskaan kiittele tukijaansa, vaan se heidän mukaansa ei siitä kuuluu mitään kiitosta antaa. Eli ainoastaan yksi oli poikkeus. Ovat muutenkin hyvin itsekästä porukkaa.
        Äiti tekee nyt väärin poikaansa ja itsensä vuoksi kun ei lähde hakemaan apua pojalleen. Hän ON JO MENETTÄNYT POIKANSA, eikä sitä nykyisellä tavalla enää koskaan itselleen takaisiin saa, mutta ulkopuolisen avulla olisi edes pieni mahdollisuus onnistua.
        Rakkaudesta monesti vanhemmat eivät laita tiukkoja rajoja lapsilleen tai ehkä niitä sitten valvo. Rajat pitää olla jo ennen murrosikää ja niistä pidetään myös kiinni eikä lepsuilla. Rajat pitää aina myös perusteella nuorelle.
        Onneksi oma lapseni on selviytynyt jo lähes aikuisuuteen ilman ongelmia.


      • exvauhtiveikko

        No ei se nyt kyllä todellakaan oo noin mustavalkoista. Tosi ikävää jos jollekin käy noin mutta omasta kokemuksesta voin sanoa että ainakaan siinä porukassa missä ite pyörin ei kukaan koskaan tehny mulle mitään seksuaalista eikä yrittäny/ehdottanu koskaan mitään. Jos ei oo rahaa kamaan, niin sitte varastetaan jotain joka on helppo muuttaa rahaks. Sisäfile ja Gilletet on klassikkoja mut esim kaljaa on tosi helppo viedä ja alaikäiset maksaa siitä hyvin. Ja jos tuntee oikeita henkilöitä esim tiettyjä kiskanpitäjiä niin ne ostaa sulta mitä tahansa sopivaa ruokaa, maksaa surkeen hinnan mutta silti saat rahaa ja ne pistää ne tavarat ylihintaan myyntiin. Keinoja on. Narkkimuijilla on sitte enemmän sitä että myydään itteään.

        Ulkopuolinen ei voi ymmärtää mitä elämä ja arki on tollasessa narkkiporukassa. Siinä on ihan eri säännöt tai tavat kuin normaalissa elämässä. Kyllä mäki nukuin vaikka kuinka monta yötä vaikka kenen vieressä ja esim asuin jonkun aikaa yhden kolmekymppisen miehen luona ja samassa sängyssä nukuttiin tai mihin sohvalle tai lattialle sitte sattu sammumaankaan. Oli jopa ihan mukava olla jonkun vieressä ettei ollu niin yksinäinen olo (ette voi edes kuvitella kuinka yksinäistä narkkaaminen voi olla vaikka ympärillä pyörisi jengiä koko ajan) mutta ei siihen liittyny silti mitään seksuaalista millään tavalla koskaan että mua olis kosketeltu tai ehdotettu mitään tms. Ihan kaveripohjalta siinä oltiin.

        Ei meistä kukaan voi tietää mikä tän keskustelun keississä on meininki mutta en mä todellakaan vetäis sellasta johtopäätöstä että noiden nukkumisessa olis jotain epäilyttävää.


      • haeapua3

        Sinulle "exvauhtiveikko" sanoisin, että näkemyksesi on varmaan ihan Ok ja tietty myös kokemuksesi. Hyvä näin. Kerroit vaihtoehdot itsensä hyväksi käytölle.
        Tiedän toki kertomasi tavat, jotka ovat todella yleisiä, mutta kaljan välitys on vähän vaikea vielä 13 vuotiaalle. On hyvin yleistä myös kaikenlainen näpistely, mutta myös osa alaikäisistä tietää ja arvaa mitä siitä voi myös seurata. Jää kiinni, jolloin joutuu varmaan myös poliisin kanssa tekemisiin. Poliisista seuraa taas "sossutädin" seura, joka johtaa laitokseen. Siellä ei voi käyttää aineita ja narkkarin taivas on jonkin aikaa narkkarin helvetti. Täytyy myös muistaa, että 15% ihmisistä on seksuaallisestin poikkeavia eli homoja 5% ja bi´tä loput 10%. Näin tutkimuksekset kertovat eli joka seitsemäs vastaantulija kuuluu tähän ryhmään. Monelle kynnys on aika matala seksijuttuihin.
        Poika tietää myös, että jos imee jonkun elintä, niin välttyy monelta harmilta ja saa ilmaisen töyssyn.
        Itse en ole homo enkä edes bi, mutta näitä juttuja olen vain kuullut joskus tuettaviltani. Tosiin tyyliin, että en minä, mutta ........


    • äippä-kohta-sekaisin

      Hei exvauhtiveikko, ISO KIITOS! Lämmitti mieltä lukea viestisi. Olet ollut samassa tilanteessa kuin meillä mutta selvinnyt. Viestisi antoivat minulle paljon voimaa ja jaksamista. Erityisesti ettei tarvitse miettiä päätä puhki mistään seksuaalisista hyväksykäytöistä. Kiitos tuestasi ja siitä kun avaat tuota ajattelutapaa joka on mulle niin vieras. Luuletko että poikani tyyli muuttuisi asiallisemmaksi ajan myötä tai jos ostaisin hänelle vaatteita tai mitä ajattelet antaisinko rahaa vaatteisiin?

      Meillä vappuaatto onnistunut. Päätin yllättää ja tein nakkeja, perunasalaattia ym ja istuttiin yhdessä (kolmestaan) syömässä iltapäivällä. Tuntui ihanalta. Sen jälkeen herrat lähtivät sitten juhlimaan ja tulivat vasta eilen kotiin, mutta sen pienen hetken oli ihan kuin ns tavallisessa perheessä.

    • Haeapua3

      Voi Sinua Äiti. Sinä jos kukaan tarvitsisit hoitoon päästä. Et noilla ajatuksilla voi hoitaa poikaasi. Tiedän, että äidinrakkaus on sokea, mutta en arvannut, että se voi olla noin sairasta. Ota nyt tukia exvauhtiveikosta ja hänen kokemuksista. Otappa huomioon, että hän oli jo 16-17 vuotias kun sortui huumeisiin. Hänen oma minäkuvansa oli jo muodostunut. Kun taas Sinun 13 vuotias lapsesi on vielä täysin LAPSI. Toki poikasi on nyt jo 14 vuotias ja ehkä myös murrosikä alkanut.
      Vauhtiveikko sai tarpeeksi 19 vuotiaana ja häntä auttoi juuri oma minänsä tiedostaminen. Tiesi, että jotain muutakin voi elämältään odottaa ja että nyt riitti tämä. Pojallasi on huonommat eväät lähteä tekemään tämänkaltaisia ratkaisuja. Lapsen aivot ja nuorenmiehen eivät ole samalla viivalla. Lapsi tarvitsee aikuisen tukea päätöksien tekemisissä.
      Kävin aikoinani erään ryhmän mukana vierailulla Kiskon klinikalla, joka oli aikoinaan saatujen tulosten perustella tehokkaimmista hoitopaikoista Suomessa. Harmi, että säästöjen seurauksena sekin paikka jouduttiin sulkemaan.
      Nuoria asiakkaita oli koolla laitoksen salissa yli 20 ja puhetta johti yksi asiakkaista. Kyseltiin vähän kaikenlaista hoidoista ja elämästä. Pyysin puheenvuoron ja tein kysymyksen, että onko salissa joku nuori jolla on isäsuhde ollut jotenkin huono tai vajaa. Hämmästykseksi yli puolet mukana olijoista nosti kätensä ylös. Tämä ei tietysti merkitse sitä, että olisi ainoa syy nuoren huumeiden käyttöön, mutta varmaan on osaltaan vaikuttamassa siihen. Isännättömien lasten äidit varmaan yrittävät korvata lapselleen isän puutteen väärällä tavalla.
      Ei aseta tiukkoja rajoja eikä valvo niiden noudattamista. Äiti myös pojan mielestä aina hössöttää eikä sen sanalla ole sama vaikutusta kun isän tiukalla käskyllä. Tietysti nyt siten exvauhtiveikko tulee ja selittää, että ainakin hänellä, ja niillä lukemattomilla miehillä joiden kyljessä on nukkunut, on ollut mitä lämpimämmät ja rakkauden täyttämät isäsuhteet.
      Vielä sanoisin sinulle Äiti, että soita vaikka nimettömänä jonnekin, vaikka Kurvin klinikkaan ja pyydä neuvoja. Ei ole PAKKOHOITOA tai paremminkin se ei auta, ellei poika itse hoitoa haluaa, mutta alaikäisen huoltajana Sinulla on täysi vastuu, jota et voi vältellä omilla hulluilla ajatuksilla ja päähänpistoilla.

    • eivoimuutkaan

      Sinun on pakko hakea apua ulkopuolelta, jos haluat poikasi "takaisin". Mitään muuta keinoa ei ole ja hyyssääminen vie poikaasi vain väärään suuntaan. Suoraa sanottuna kannabis jää jossain vaiheessa ja hän siirtyy kovempiin aineisiin. Pitkää elämää se ei ole, itse katsoin vierestä kun ex mieheni kuoli nuorena, viina ja huumeet vei. On vaikea ottaa apua vastaan, mutta se ihan oikeasti on ainoa keino.

    • p01

      No... Mun idea ei ny välttis oo mailman paras, mutta sano pojalle et jos jatkaa pyörimisen huonois piireis nii ei oo asiaa enää kotii. Saa huolihtia omasta elämästään jos se on menossa noin huonoon suuntaan.

    • voipojat95

      onko pojallasi adhd oireita. joka flegmaatisia sellaisia tai yli vilkkautta. koko hommassa voi olla kyse siitä että poika etsii itselleen rauhallisempaa oloa. koska on vielä niin nuori neuvoisin pitämään kotona tai muuttamaan kauas vuodeksi.
      olen ollut tilanteessasi ja koska en tiennyt käytöstä niin aikuisena oli jo liian myöhäistä auttaa. nyt se on tehtävä. äl missään tapauksessa anna rahaa. osta vaatteet, tavarat mutta ei rahaa . ja vaadi poika psykologisiin tutkimuksiin koska usein taustalla on jokin syy miksi alkaa kokeilemaan sitä mitä ei tarvitsisi oikeasti ollenkaan. kokemusta on..mutta nyt olette niin ajoissa liikkeellä että apu tulee kuin tykin suusta kun menette hakemaan.

    • voipojat95

      ei kai äiti sano edellä että lastensuojeluun ei mene vaikka mikä olisi????? sinnehän juuri äidin kuuluu poika saatella. jos ei muuten kotona pystytä oleen. kuna poikasi on iso ja hänellä kavereita liuta jotka käyttää silloin ku velkoja alkaa kerääntyä yms..olet kyllä vaikeuksissa ja poikasi myös. ykkös juttu on että vanhemmat tajuavat että lapset toivovat että vanhemmilta löytyy munaa ilmoitta heistä sinne missä osataan auttaa. t

      • Tyhmä-äiti

        Luin koko kirjoitussarjan lävitse ja mietin näitä asioita. Valitsin nimimerkikseni "tuhmaäiti" vaikka pitäisi sen tilalle laittaa TYHMÄ-ÄITI. (tuhmaäiti olikin varattu, valitan) Komppaan ajatuksia tämän "haeapua" kirjoittajan kanssa. Kyllä minustakin on tosi outoa, että 13 vuotias vähäasuinen ellei puolialaston poika nukkuu aikuisen miehen vieressä öitään ahtaassa yhden hengen vuoteessa. Ymmärrän, että jos sammuu, niin silloin sammuu mihin vain, mutta tästä ei nyt ole kysymys.
        Narkkarit eivät tunnetusti anna mitään ilmaiseksi, joten poika joutuu jotenkin maksamaan aineensa ja koska äidiltä ei rahaa saa, niin sitten jollain mulla konstilla.
        Aineisiin uppoa rahaa hitosti paljon paljon enemmän kuin tupakkaan.


      • Fakta2

        Concerta eli metyylifenidaatti on ylivilkkaushäiriöihin tarkoitettu lääke. Sitä pystyy kuitenkin käyttää lievänä piristeenä( vahvempi kuin kofeiini, lievämpi kuin piri). Toisekseen kannattaa hakea apua lastensuojelusta tai muuttaa pois. Toi tilanne ei ole terve ja se että sä annat 26v ihmisen nukkua samassa huoneessa sun 14v pojan kanssa on sama kun antaisit pojan raiskattavaksi. Yksin tota tilannetta ei hoideta.


    • Koplop

      Kirjoitan nyt nuoren näkökulmasta. Pystyn samaistumaan poikasi tilanteeseen, oma varhais nuoruuteni ei ihan ollut noin raisu, mutta lähellä oli. Poikasi toden näköisesti testaa rajojaan joita olisi tärkeä antaa ja niiden tulisi olla johdonmukaisia, olsi myös tärkeää että hän saisi paljon rakkauden osoitusta ja huomiota. Jos vain mahdollista älä ensiksi ota yhteyttä mihinkää virkavaltaa, koska poikasi saattaa alkaa kapinoida siitä vielö lisää, vaan koita mennä positiivisen kautta ja kannustaa häntä vaikka oman mopon tai vastaavan saamisella.
      Tsemppiä!

      • haeapua3

        Sinulle Koplop tiedoksi, ettei huumeiden käytöstä ei ketään voi pelastaa antamalla mopoa tai mitä muutakaan maallista tavaraa. Huume koukuttaa niin vahvasti, ettei mikään muu merkitse elämässä mitään paitsi päivän tössyt. Toki rakkautta aina pitää antaa ja uskon, että pojan äiti on sitä antanut riittävästi pienestä pitäen. Siitä ei siis ole kysymys. Nuorta pystyy auttamaan ainoastaan ammattilaiset jos edes hekään enää pitkään. "Tauti" vain pahenee ajan kanssa.
        Nyt eivät normaalit tavalliset keinot riitä vaan todella vahvat otteet. Esimerkiksi poika pitäisi saada pois nykyisistä kuvioista hoitoon johonkin toiselle puoleen Suomeen. Mieluimmin johonkin hyvään sijaiskotiin, jotta pääse irti nykyisistä huumekavereistaan.


    • hoihoihoihaihaihai

      äääääääääääääääkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    • äippä-kohta-sekaisin

      Meillä nyt sitten tilanne sellainen, että en tiedä mennäänkö eteen vai taaksepäin. Pojalla oli iso riita kaverinsa kanssa ja kaveri muutti sitten pois, tai ei ole sen jälkeen näkynyt. Poika asuu silti vielä kotona. Kuitenkin tosi etäinen, nukkuu johonkin iltapäivään ja kun tulen töistä niin poikaa ei kotona näy, tulee joskus tosi myöhään illalla/yöllä. Joskus yritän valvoa siihen asti ja kun poika tulee kotiin niin tosi sekavan oloinen on ym. Ei riidellä mutta ei oikein pidetä muutakaan kontaktia. Niin paljon kysymyksiä olisi mutta en saa niihin mitään vastauksia.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe