16A+2x10A 1-vaihesähkö mökillä - mitä laitteita voi käyttää?

Torpatar

Ostimme mökin, jossa on outo 1-vaihesähkö. Kolme sulaketta, 1x16A ja 2x10A. Sulaketaulun käsin tehdystä merkinnästä päätellen se voisi olla vuodelta 1969.

Tällä hetkellä siellä on muutama valaisin, ja vedenkeitinkin löytyi kaapista. Kuulemma pientä jääkaappiakin siellä on pidetty.
Ajattelimme ostaa pienen (85cm) jääkaapin, mutta mietimme, voisiko tuolla käyttää myös mikrouunia ja kahvinkeitintä. Onnistuuko? Jos onnistuu, mitä meidän pitää ottaa huomioon laitteita valitessamme? Entä 1- tai 2-levyinen miniliesi?

3-vaiheenkin tuonne saisi, mutta juuri nyt ei ole varaa maksaa 1400€ siitä, kun mökillä on muutakin tehtävää.

45

3785

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1234+5678

      Vaikeata on tältä etäisyydeltä tietää, miten tuo on kytketty. Kysy sähkömieheltä.

      Minä veikkaan, että tuo 16 A on pääsulake ja 10 A sulakkeet ovat ryhmäjohdoissa. Yhdestä pistorasiaryhmästä saat 2300 wattia, eli mikroaaltouuni sopii aivan hyvin ja jääkaappikin. Kahvinkeitin ja uuni yhtaikaa päällä saattaa polttaa sulakkeen.

      Hanki sellainen ruuvattava stozi sulakkeen paikalle, niin ei tarvitse vaihtaa sulakkeita.

    • 3LPEN

      Liittymä on melko varmasti 25A eli pääsulake saisi sen puolesta olla tuon.
      Eli jos 25A liittymä niin silloin siitä saa nimellisesti ulos 5,7 kW -hetkellisiä tehoja enemmmänkin. Mutta on sitten keskuksesta ja rakennuksen asennuksista kiinni miten käytännössä onnistuu ja onko tuo 16A jostain syystä kuitenkin max pääsulake joka tekee max nimellistehoksi 3,7kW -käytännössä sulakkeet kestää reippaasti enemmän muutaman tunninkin.

      Jääkaappi ei paljoa vie- parisataa wattia eli sen kulutuksesta ei oikeastaan edes tarvi välittää, mikrouuni ja kahvinkeitin molemmat reilun kilowatin vehkeitä eli 10A sulake kestää juuri niiden yhtäaikaisen käytön, vedenkeittimet on sitten monesti 2kW:n vehkeitä jolloin jos sen jommankumman edellisen kanssa laittaa päälle niin sulake jossain ajassa palanee...
      Eli jos liittymä 25A niin sen puolesta varmaan pärjäisi, mutta jos esim. keittiön pistorasiat tuon yhden 10A sulakkkeen takana niin joutuu katsomaan ettei liian monta isotehoista vehjettä ole päällä yhtäaikaa - tämmösellä vuorottelulla kyllä pärjää, mutta pitemmän päälle alkaa tympimään aina muistaa.
      Mutta kannattaisi pyytää jotain sähkömiestä paikanpäälle katsomaan että saisko lisättyä sulakeryhmiä, keskuksen voi kyllä joutua uusimaan ja ottaa sitten 3-vaihemallin tulevaisuuden varalle

    • Torpatar

      Sulaketaulussa lukee max 25V, mutta pääsulakkeen taus on harmaa, eli 16V. Toisessa 10A sulakepesässä on jostain syystä 6V sulake. Katsottiin tänään. :-/

      Täytyy tosiaan etsiä jostain sähkömies. Voisi samalla poikkaista kaikki muinaisjohdot ja vetää uutta johtoa pinta-asennuksella.

    • 3+14

      Onko siinä sulaketaulussa myös mittari? Jos on niin silloin on todennäköistä, että se 16A:n sulake on pääsulake. Tuliko kaupan mukana sähkäliittymissopimus? Tuli tai ei niin saat jakeluyhtiöltä tietää minkälaiselle liittymälle sopimus on tehty. Hyvällä tuurilla voi olla, että pääsulakkeen voi vaihtaa 25A sulakkeeksi ilman lisäkustannuksia. Vaihtoa ei kuitenkaan saa trehdä itse, joten sen asentajan kutsuminen paikalle on tämänkin takia suotavaa.

    • amppeeri

      Pääosissa sähkölaitoksia ei tunneta enää yksivaiheliityntää vaan pienin liityntä on 3x25 A. Hyvällä säkällä ei tarvitse maksaa sähkölaitokselle liityntäkustannuksia mutta liittymisjohdon todennäköisesti joutuu kustantamaan itse. kannattaa kysyä sähkölaitokselta tai vierailla heidän nettisivullaan.

      • 3LPEN

        Maksaa esim Elenialla tonnista kahteen vyöhykkeestä riippuen, Carunalla jotain 500-600 eli ei monesti ilmaista ole.
        Tämän päälle melko usein sitten keskuksen ja liittymisjohdon uusinta -äkkiä ainakin toinen mokoma lisää, kun joutuu monesti sitten uusimaan vielä muitakin johdotuksia että muutoksesta mitään hyötyä on.


    • Torpatar

      Jaaha, olen näemmä kirjoittanut voltteja kun tarkoitin ampeereja. Sitä se väsymys teettää.

      Kauppakirjassa mainitaan, että liittymät siirtyvät, mutta mitään sähkösopimuspaperia en nähnyt. Tein jo sähkösopimuksen eri firman kanssa, Vattenfall oli liian kallis. Elenia on vielä kalliimpi, yli 13€/kk perusmaksua, vaikka sähköä ei käytä ollenkaan (mökki on käytössä vain keväästä syksyyn). Täytyy varmaan vielä kysyä sieltä, meneekö perusmaksu silloinkin, jos liittymää ei käytä.

      Elenia ei tosiaan tunne mökeille ja ok-taloille muuta kuin 3x25A liittymät. Elenialta jo kysyinkin kolmivaiheistuksen hintaa, ja siitä tulee toimituskuluineen noin 1400€. Nykyistä sulakekokoa ei kuulemma saa suurentaa, ainoa vaihtoehto Elenian asiakaspalvelun mukaan on kolmivaiheistus.

      Sähkötaulussa on on tuore etäluettava mittari asennettuna.

      En ole vielä löytänyt sähkömiestä. Ainakin voimme itse laittaa 10A sulakkeen sen kumman 6A sulakkeen tilalle. Harmi vaan, että emme tiedä, mikä pistorasia on minkäkin sulakkeen takana. Pistorasioita ei tosin ole kovin montaa, kattovalaisimiakin vain yksi.

      • niinhelppooseon

        Ota sulake irti ja kokeile valaisimella tuleeko virtaa - jos ei valo pala niin tiedät rasian olevan tämän sulakkeen takana.


      • 3LPEN

        Itseäni aina ärsyttää kun ihmiset valittaa perusmaksuista kun välillisesti niistäkin palkkani saan -joudun lähtemään vaikka jouluyönä sille tyhjälle mökillesi menevää linjaa korjaamaan jos tieto tulee että jotain on vialla... Elikkä tuommoset mökit ovat sähköyhtiöille pelkkä rasite, sähkönkäyttö on niin olematonta että mitään tuottoa siitä ei tule, mutta pitkät linjat on pidettävä kunnossa ja jopa saneerattava, jos vaikka jännitteistä valitetaan joten perusmaksut ovat jonkinlainen tapa saada todellisia kustannuksia edes osittain katettua
        -viime aikoina on alkanut olla vireillä keskustelua myös siitä että onko oikein että sähkö on taajamissa yhtä kallista kuin syrjäseuduilla ja tässä on kyse osittain oikeastaan samasta asiasta.
        Liittymän voi laittaa kyllä "ylläpidolle" jolloin maksut pienenee, mutta ei taida kannattaa lyhyille ajoille, koska menee sitten jotain uudelleen kytkentämaksuja kun taas käyttöön ottaa.

        Oliko Elenian kanta tosiaan se että tuota aiemmin mainitsemaasi 16A sulaketta ei saa vaihtaa vai tarkoitatko / tarkoittivatko kuitenkin että max 25A.

        Jos pohjakin on 6A niin tuolle 6A sulakkeen käytölle voi olla joku syy joten sitä ei pitäisi mennä vaihtamaan ennenkuin joku laskee homman, mutta jos pohja 10A ja merkinnätkin sen mukaiset niin luultavasti sitten vaan ei ole löytynyt joskus oikean kokoista.
        Ja kuten tuossa tulikin jo ilmi niin helppohan se on selvittää mitä minkä sulakkeen takana on.


      • Sakea soppa

        Menee näemmä muutenkin vellit ja puurot sekaisin, kun et ymmärrä mikä ero on sähkönmyyjällä ja liittymän omaavalla verkkoyhtiöllä... ja totta tosiaan liittymästä maksat kuukausimaksua 12 kk per vuosi ja vaikka avaisit pääkytkimen.

        Sulakkeet selviää, kun löysäät ja katsot mihin ei tulee enää sähköä... töpseliin tai lampulle jne.


    • Torpatar

      Ei näemmä minulla kauheasti järki päätä pakota tässä hössäkässä, pahoittelut. Tietysti sulakkeet ja pistorasiat on helppo yhdistää. Mökkistressi ilmeisesti tylsyttää vähäisenkin järjenjuoksun.

      Tuonne tuleva sähköpiuha on suht hiljan vedetty maan alle, eikä mökkiä käytetä talvella, joten toivon mukaan siellä ei tarvitse talvella ravata sähköjä korjailemassa. Ymmärrän toki, että linjojen hoidossa on työtä, ja maksut niistä täytyy jakaa tasapuolisesti, juuri nyt ei vain olisi yhtään ylimääräistä rahaa, joten yritän keksiä, mistä voisi säästää.

      6A sulakkeen taus oli punainen, merkintää siinä ei ollut. Toista 10A merkittyä (ainoa merkitty noista kolmesta) en irrottanut, täytyy seuraavalla mökkikeikalla katsoa, mitä väriä sen takaa löytyy. 16A pääsulakkeen taus oli harmaa, eli 16A. 25A sulaketta siihen ei siis voi laittaa. Olisiko siis kuitenkin mahdollista päivittää ko. paikka 25A sulakkeelle sopivaksi?

      En tiedä, osasinko Elenialle selittää tarpeeksi hyvin asiaa. Elenian vastaus oli sanasta sanaan "Kyseinen liittymä on 1-vaiheinen, joten jos tarvitaan lisää virtaa käyttöön, täytyy tehdä 3-vaiheistussopimus. Tällöin saatte käyttöönne sulakekoon 3x25A, joka on käytössä myös normaalilla omakotitalolla."

      1-vaiheisia on kyllä isompiakin kuin tuo, mm. kerrostaloasunnossamme on 40A pääkytkin, liedelle 20A sekä kolme 16A ja kolme 10A sulaketta. Sillä ollaan pärjätty hyvin, mitä nyt keittotason kahta isoa levyä ei laskelmien mukaan saa laittaa täysille yhtä aikaa. (En tosin ole kokeillut, mitä seuraisi, jos niin tekisi.)

      • 3LPEN

        Kun tuossa aiemmin kirjoitit että "Sulaketaulussa lukee max 25V" - niin onko keskuksella siis tarra jossa lukee jotain tyyliin "max pääsulakekoko 25A" -vai mitä tarkoitat?
        -Jos näin niin eiköhän Elenian/VF:n puolesta liittymäsi ole 25A ja heidän puoleltaan ei ole sanomista vaikka 25A sulakkeen tuon 16A tilalle laitat, mutta voisi ehkä olla joku syy itse keskuksessa että sinne ei voi 25A sulaketta laittaa ja näin netin välityksellä ei arvaa neuvoa että vaihdon voi suinpäin tehdä vaikka epäilenkin ettei estettä hommalle olisikaan.
        Vai onko kyse "varsinaisesta pääsulakkeesta" ollenkaan? -pääsulake voi olla myös erillisessä kotelossa vaikka vintillä tai ulkoseinällä
        Sähkölaskustakin taitaa löytyä tieto liittymän pääsulakekoosta.


      • HS->VF->El
        3LPEN kirjoitti:

        Kun tuossa aiemmin kirjoitit että "Sulaketaulussa lukee max 25V" - niin onko keskuksella siis tarra jossa lukee jotain tyyliin "max pääsulakekoko 25A" -vai mitä tarkoitat?
        -Jos näin niin eiköhän Elenian/VF:n puolesta liittymäsi ole 25A ja heidän puoleltaan ei ole sanomista vaikka 25A sulakkeen tuon 16A tilalle laitat, mutta voisi ehkä olla joku syy itse keskuksessa että sinne ei voi 25A sulaketta laittaa ja näin netin välityksellä ei arvaa neuvoa että vaihdon voi suinpäin tehdä vaikka epäilenkin ettei estettä hommalle olisikaan.
        Vai onko kyse "varsinaisesta pääsulakkeesta" ollenkaan? -pääsulake voi olla myös erillisessä kotelossa vaikka vintillä tai ulkoseinällä
        Sähkölaskustakin taitaa löytyä tieto liittymän pääsulakekoosta.

        Vanhoissa mustissa tauluissa ei välttämättä ole pääsulaketta ollenkaan (eikä erillistä), vaan syöttö jakaantuu pääkytkimen jälkeen suoraan näille 6-16A sulakkeille. Ja ainakin Hämeen Sähkön peruja voi olla keltainen tarra missä mainittu max sulakekoko 25A.


    • Energiamarkkinavira

      Kysy Elenialta uudestaan, pyydä kopio liittymäsopimuksesta, josta näyt liittymän arvon sekä liittymistehon, pyydä myös nykyisen liittymän virta eli 1x16A tai 1x25A
      Pyydä myös kaapelin tiedot.

      Nämä on verkkoyhtiön sinulle ilmoitettava

      • Vakioitu

        Ne menee nykysopparien mukaan ne sulakekoot eli 1*25A, joka on yleensä samanhintainen kuin 3*25A.
        Alunperin vuonna kivi on liittymän nimelliskoko voinut olla jotain muuta.


    • tarrakertoo

      Jos siinä on tarra, että 1x25A niin silloin pääsulakekoko on 25A. Vaihdatat pääsulakkeen pohjan tuolle koolle.24

    • Torpatar
      • 10+

        Kuvan perusteella näyttää tuo 16 A sulake olevan todellakin pääsulake (tarra ja sinetöity kansi).
        Kun keskuksen viereen asennetaan laajennusosa ja sulake vaihdetaan suurimmaksi sallituksi 25 A, voi ottaa käyttöön normaalin sähkölieden ja tarvittavat keittiön pistorasiat. Vain sähkölämmitys ja sähkökiuas täytyy unohtaa.


      • Mökkisähkö
        10+ kirjoitti:

        Kuvan perusteella näyttää tuo 16 A sulake olevan todellakin pääsulake (tarra ja sinetöity kansi).
        Kun keskuksen viereen asennetaan laajennusosa ja sulake vaihdetaan suurimmaksi sallituksi 25 A, voi ottaa käyttöön normaalin sähkölieden ja tarvittavat keittiön pistorasiat. Vain sähkölämmitys ja sähkökiuas täytyy unohtaa.

        Kuten yllä esitin, niin ei taida olla pääsulaketta ollenkaan ja tarrassa Hämeen Sähkön nälkäinen ilveshän se siinä kertoo suurimman sallitun sulakekoon.
        Blommi estää vain mittarin ohituksen, mutta tässä tapauksessa paljon muutakin.

        ps. nykyisellä Hämeen Sähkö nimisellä firmalla ei ole mitään tekoa vanhan verkkofirman kanssa...


    • +50

      Ei pidä omatoimisesti vaihtaa sulakepohjia ja sulakkeita isommalle virralle. Ensiksi pitää selvittää sähköalan ammattilaisen avulla johtojen poikkipinta-alat, jotta ei aiheuteta sulakkeiden suurentamisella vakavaa tulipalon vaaraa. Vaara syntyy, jos kuormitusta lisätään yli johtojen kuormituskestävyyden.

      Kuvan perusteella kyseessä on ryhmäsulakkeet, talon pääsulake on ilmeisesti talovarokekotelossa talon ulkopuolella.

      • Amkalla seinään

        Vanhoissa ei aina ole sitä pääsulaketta ja erillistä varokekoteloa.


    • tarrakertoo

      Tuollaisissa keskuksissa oli juuri vasemmanpuoleinen pääsulake. Saat sen varmistettua kun otat oikeanpuoleisen sulakkeen pois ja katsot mihinkä sähkö tulee ja ei tule, sitten kierrät sen kiinni ja otat keskimmäisen sulakkeen irti ja katsot mihinkä sähkö nyt tulee ja ei tule. Sitten laitat sulakkeen kiinni ja otat irti vasemmanpuoleisen sulakkeen, jos mökkiisi ei mihinkään tule sähköä on sulake pääsulake. Huomioi myös mahdolliset ulkorakennukset (sauna).

      • 10+

        Ohje yksinkertaistettuna: Kun irroitat vasemmanpuoleisen sulakkeen ja torpasta häviää kaikki sähköt, se on pääsulake.


      • 3LPEN
        10+ kirjoitti:

        Ohje yksinkertaistettuna: Kun irroitat vasemmanpuoleisen sulakkeen ja torpasta häviää kaikki sähköt, se on pääsulake.

        Jos nyt oikein tarkaksi aletaan niin jos mittarikin pimenee niin silloin on pääsulake, mutta jos ei niin jossain muualla on vielä erikseen pääsulakekotelo (-tai ainakin pitäisi olla ja onhan noita tullut muutama tapaus vastaan että on ollut kahdet pääsulakkeet ennen mittariakin, mutta olleet jotain kämmäyksiä jonkin muutos remontin jäljiltä...)


      • 10+
        3LPEN kirjoitti:

        Jos nyt oikein tarkaksi aletaan niin jos mittarikin pimenee niin silloin on pääsulake, mutta jos ei niin jossain muualla on vielä erikseen pääsulakekotelo (-tai ainakin pitäisi olla ja onhan noita tullut muutama tapaus vastaan että on ollut kahdet pääsulakkeet ennen mittariakin, mutta olleet jotain kämmäyksiä jonkin muutos remontin jäljiltä...)

        Hmm, tuossa kuvassa näyttäisi olevan pääkytkin nollilla ja mittari pimeänä...
        Puutteellinen ohjeistus?


      • 3LPEN
        10+ kirjoitti:

        Hmm, tuossa kuvassa näyttäisi olevan pääkytkin nollilla ja mittari pimeänä...
        Puutteellinen ohjeistus?

        Ei sähköyhtiö voi käsittääkseni oikein kieltää kääntämästä pääkytkintä nollille, toivomuksen voi esittää että mittariin jätettäisiin sähköt päälle -jos tuota tarkoittt.


      • 10+
        3LPEN kirjoitti:

        Ei sähköyhtiö voi käsittääkseni oikein kieltää kääntämästä pääkytkintä nollille, toivomuksen voi esittää että mittariin jätettäisiin sähköt päälle -jos tuota tarkoittt.

        Eipä siitä kai mitään sanktioita vielä ole, mutta kyllä sen vaatimuksen varmaan joku jakeluyhtiö sähköntoimitusehtoihinsa kohta lisää.


    • Torpatar

      Mökkiä ei ole käytetty noin neljään vuoteen, joten siellä on ollut sähköt pois päältä. Ajattelimme, että turvallisuussyistä (muutama kova ukonilma on ollut ihan viikon sisällä) emme niitä laita päälle, ennen kuin sähkölle on käyttöä, ts. ostamme sen jääkaapin. Eipä tullut edes mieleeni, että sähköt olisi pakko pitää päällä, jos sähköä ei käytä.

      Tulipa mieleeni - etäluettavamittari on Vattenfallilta, mutta sähkösopimuksen tein halvemman firman kanssa. Tuleeko Vattenfal hakemaan mittarinsa pois?

      • 10+

        Jakeluyhtiötä et voi kipailuttaa, se on se kenenkä johdot tulee torppaasi. Itse sähkön taas voit ostaa vaikka ukkomustalaiselta.
        Mittarissasi näkyy olevan nappi jolla sähkö katkeaa talosta, mutta mittariin jää sähkö. Jos katkaiset sähköt taulun pääkytkimestä, niin sähköfirmassa ei tiedetä onko etäluettava mittari rikki, vaiko vain sähkö katkaistu.


    • Torpatar

      Siltä varalta että jotakuta kiinnostaa, pientä päivitystä asiaan, ja lisäkysymys.

      16A on tosiaan pääsulake. Sähkömies kävi katsastamassa taulun, ja pääsulakkeen vaihto 25A:han onnistuu suht pienellä työllä. Samalla poistetaan käytöstä vanhaa johdotusta, lisätään uutta johtoa ja jokunen pistorasia ynnä muuta pientä.

      Samalla kävi ilmi, että maadoituskuparia ei ole sähkökaapelin vedossa laitettu ollenkaan, Elenialta kerrottiin, että se olisi ollut omistajan vastuulla, he eivät niitä lisäile. Mökin edellinen omistaja, jolla asia siis ilmeisesti olisi kuulunut, ei tiennyt asiasta mitään. Kertoi kuitenkin, että sähkökaappiseinään on iskenyt kerran salama parikymmentä vuotta sitten, jäljet ovat vieläkin näkyvissä sähkötaulun alapuolella.

      Mitä haittaa on maadoituskuparin puutteesta? Jälkikäteen lisääminen ei liene mahdollista kaivamatta kaapelia taas ylös.

      • 10+

        Kyllä sen maadoituskuparin voi vieläkin lisätä ja pitääkin.
        Eikä kuparia tarvitse syöttökaapelin ojaan laittaa, mieluummin eri paikkaan. Kyllä sähkäri tietää, mutta ei ehkä läde kaivamaan...


      • sähkäri

        Onko sähköliittymän koko mikä? Ei sitä 16A pääsulaketta saa vaihtaa isommaksi jos sähköliittymän koko on 16A, ihan sama mitä tarroja tai merkintöä keskuksessa on. Mutta os liittymän koko on sen 25A niin sitten toki vaihto onnistuu.

        Etäluettavissa mittareissa "pitäisi" pitää virrat päällä, eli ei saisi pääkytkimestä katkaista pidemmäksi aikaa, vaan mittarin omasta napista. Muuten tosiaan sähköyhtiö voi luulla että mittari on hajalla, ja en ole varma (riippuu varmaan pitkälti sopimuksesta ja sen ehdoista) että onko sähköyhtiön mahdollista laskuttaa turhasta käynnistä tuommoisessa tilanteessa. Koska mittarin omistaa sähköyhtiö ja jos heille tulee turhia kuluja asiakkaan seurauksena, niin saattaa olla että saa jotain laskuttaa sitten.


      • Torpatar
        sähkäri kirjoitti:

        Onko sähköliittymän koko mikä? Ei sitä 16A pääsulaketta saa vaihtaa isommaksi jos sähköliittymän koko on 16A, ihan sama mitä tarroja tai merkintöä keskuksessa on. Mutta os liittymän koko on sen 25A niin sitten toki vaihto onnistuu.

        Etäluettavissa mittareissa "pitäisi" pitää virrat päällä, eli ei saisi pääkytkimestä katkaista pidemmäksi aikaa, vaan mittarin omasta napista. Muuten tosiaan sähköyhtiö voi luulla että mittari on hajalla, ja en ole varma (riippuu varmaan pitkälti sopimuksesta ja sen ehdoista) että onko sähköyhtiön mahdollista laskuttaa turhasta käynnistä tuommoisessa tilanteessa. Koska mittarin omistaa sähköyhtiö ja jos heille tulee turhia kuluja asiakkaan seurauksena, niin saattaa olla että saa jotain laskuttaa sitten.

        Sähköliittymän koko on 25A, pääsulake 16A.

        Mittarin siis omistaa sähköyhtiö. Tässä tapauksessa sen on asentanut Vattenfall, joten Vattenfall omistanee sen myös. Sähkösopimus on kuitenkin tehty kolmannen firman kanssa. Onko tässä vaarana, että Vattenfall tulee hakemaan etäluettavan mittarinsa pois?

        (Ja mittari on nyt päällä.)


      • joku543210
        Torpatar kirjoitti:

        Sähköliittymän koko on 25A, pääsulake 16A.

        Mittarin siis omistaa sähköyhtiö. Tässä tapauksessa sen on asentanut Vattenfall, joten Vattenfall omistanee sen myös. Sähkösopimus on kuitenkin tehty kolmannen firman kanssa. Onko tässä vaarana, että Vattenfall tulee hakemaan etäluettavan mittarinsa pois?

        (Ja mittari on nyt päällä.)

        Vattenfall on nykyään Elenia sähkönsiirron osalta. Elenian siirtohinnastossa luki muistaakseni että silllä 1x25A oli pienin kk maksu ja jos pääsulake oli pienempi kuin 25 niin ne velottaa saman kuin 1x25A liittymästä, mutta ilmeisesti samaan hintaan saa vaihtaa 32 tai 35A pääsylakkeen ilman sähkölaitokselle ilmoitusta ja samalla säilyy se 1x25A kk maksu.

        En suosittele 3 vaiheistusta ollenkaan koska kk maksu nousee niin kovasti ja sitten ei ole mahdollista ottaa takaisin vanhaa edullista liittymää. Sillä 1x25A liittymällä saa aivan riittävästi mökille sähköä, jos ei isoa sähkökiuasta laita eikä mahottomasti sähköpattereja. Monet aivan normaalin kokoiset perus hellat saa kytkettyä 1-vaihesähköön, kysele sähkömieheltä tarkemmin siitä.

        1x25A liittymällä saa tehoa noin 6kW ja jos vaihdatte sen sulakkeen 32A tai 35A niin saakin tehoa aivan riittävästi.

        Vattenfallin Iskra merkkisestä mittarista saa sammuttaa sähköt kokonaan ja eikä sitä ole kiellettykkään.


      • Torpatar
        joku543210 kirjoitti:

        Vattenfall on nykyään Elenia sähkönsiirron osalta. Elenian siirtohinnastossa luki muistaakseni että silllä 1x25A oli pienin kk maksu ja jos pääsulake oli pienempi kuin 25 niin ne velottaa saman kuin 1x25A liittymästä, mutta ilmeisesti samaan hintaan saa vaihtaa 32 tai 35A pääsylakkeen ilman sähkölaitokselle ilmoitusta ja samalla säilyy se 1x25A kk maksu.

        En suosittele 3 vaiheistusta ollenkaan koska kk maksu nousee niin kovasti ja sitten ei ole mahdollista ottaa takaisin vanhaa edullista liittymää. Sillä 1x25A liittymällä saa aivan riittävästi mökille sähköä, jos ei isoa sähkökiuasta laita eikä mahottomasti sähköpattereja. Monet aivan normaalin kokoiset perus hellat saa kytkettyä 1-vaihesähköön, kysele sähkömieheltä tarkemmin siitä.

        1x25A liittymällä saa tehoa noin 6kW ja jos vaihdatte sen sulakkeen 32A tai 35A niin saakin tehoa aivan riittävästi.

        Vattenfallin Iskra merkkisestä mittarista saa sammuttaa sähköt kokonaan ja eikä sitä ole kiellettykkään.

        Kiitos paljon! :) Oli jäänyt tyyten huomaamatta kommenttisi täällä välissä.

        Aikataulut ovat hiukan ns. kusseet, sisällä on sähköt uusittu, mutta pääsulakkeen suurennus 1x25A:han on vielä tekemättä, toivon mukaan tapahtuu viimeistään lokakuussa. Maadoituskupari päätettiin myös kaivattaa tänä syksynä, kun on kaivinkonemies muutenkin paikalle tulossa.

        1x25A riittänee meille mainiosti, mutta oli hyvä saada tietää, että suurempikin on mahdollista. Nyt on ollut jääkaappi, kolme kattovaloa, jalkalamppu, kahvinkeitin ja pieni vedenkeitin käytössä, sekä pistorasiaan kiinnitettävä pieni lämpöpatteri (eivät tosin yhtä aikaa), ja hyvin on pärjätty. Keittolevyä uskaltanen kokeilla, jahka pääsulake suurenee.


    • 4 + 5

      Mikäli noudatetaan kaikessa asennusvuoden -69 käytäntöjä ei maadoitusta ole pakko laittaa.
      Mutta jos sähköjä kerran laajemmalti uusitaan niin se kupari kannattaa samalla kaivaa maahan ovat siten mökin asennukset tältä vuosituhannella eivätkä vuodelta -69.

      • Torpatar

        Pitääkö kupari kaivaa samaan 70cm asennussyvyyteen kuin varsinainen sähkökaapeli? Lapiopelillä tulee pitkä urakka siitä... :(
        Eleniasta ei ollut sanottavaa apua, heidän ohjeidensa mukaan se kupari olisi tullut samaan kaivantoon sähkökaapelin kanssa.


      • 1234+5678
        Torpatar kirjoitti:

        Pitääkö kupari kaivaa samaan 70cm asennussyvyyteen kuin varsinainen sähkökaapeli? Lapiopelillä tulee pitkä urakka siitä... :(
        Eleniasta ei ollut sanottavaa apua, heidän ohjeidensa mukaan se kupari olisi tullut samaan kaivantoon sähkökaapelin kanssa.

        Ei ole maadoituselektrodin asennuksesta mitään määräyksiä, ainoastaan suosituksia. Tavallisesti sitä ei asenneta maakaapelin kaivantoon, vaan kiertämään rakennus sokkelikaivannossa tai sitten kahteen suuntaan olevina viiksinä.

        Jälkeenpäin asennettuna tuollainen silmukka voi olla vaikea toteutettava.
        Googleta "maadoituselektrodi".


      • 3LPEN
        Torpatar kirjoitti:

        Pitääkö kupari kaivaa samaan 70cm asennussyvyyteen kuin varsinainen sähkökaapeli? Lapiopelillä tulee pitkä urakka siitä... :(
        Eleniasta ei ollut sanottavaa apua, heidän ohjeidensa mukaan se kupari olisi tullut samaan kaivantoon sähkökaapelin kanssa.

        Yksi mahdollisuus on pystymaadoitus jossa kallioporalla lyödään maahan terästankoja joiden mukaan laitetaan kupari menemään. Vaatii vaan sen että kallio ei ole kovin lähellä ja maa ei le kovin kivikkoista, toimii parhaiten siis savikkomailla joilla voidaan saada hyvä maadoitusarvo muutamien metrienkin elektrodilla sitten taas jossain hiekkaharjussa arvoltaan hyvää maadoitusta ei saa -olemme saaneet kerrankin menemään jotain 30m tankoa ja kuparia mutta koska kyseisessä kohteesssa oli olemassa arvovaatimus maadoitukselle (jota ei ko. tapauksen kiinteistön elektrodille ole) tästäkään mitasta ei ollut hyötyä.
        Pystymaadoitus vehkeitä löytyisi sähköyhtiöiltä tai nykyään paremminkin niille töitä tekeviltä yksityisiltä urakointi yhtiöiltä eli joltain tämmöiseltä voisi kysellä.

        Ylipäänsä kysyjän tapauksessa vaikka huonokin maadoitus olisi hyvä olla niin voisi jossain ukkosylijännitteellä olla edes pieni mahdollisuus päästä maihin.


      • 6 + 9
        Torpatar kirjoitti:

        Pitääkö kupari kaivaa samaan 70cm asennussyvyyteen kuin varsinainen sähkökaapeli? Lapiopelillä tulee pitkä urakka siitä... :(
        Eleniasta ei ollut sanottavaa apua, heidän ohjeidensa mukaan se kupari olisi tullut samaan kaivantoon sähkökaapelin kanssa.

        70 sentin syvyys ei ole maadoituskuparille pakollinen mikäli voidaan olla varmoja siitä ettei kieppi tule myöhemmin vahingoittumaan kun maata lapiolla tai koneella kaivetaan joskus myöhemmin.

        Sinänsä tuon elektrodin suhteen säädökset ovat aika vapaita joten tarvittaessa myös raudoitusteräkset(verkko) käyvät maadoituselektrodista.
        Tärkeintä on että elektrodin maadoitusjohtimen liitoskohtaan on aina pääsy ja että se on mekaanisesti varmistettu, ei siis pelkästään hitsattu tai juotettu keskukseen ja elektrodiin.


      • 1234+5678
        6 + 9 kirjoitti:

        70 sentin syvyys ei ole maadoituskuparille pakollinen mikäli voidaan olla varmoja siitä ettei kieppi tule myöhemmin vahingoittumaan kun maata lapiolla tai koneella kaivetaan joskus myöhemmin.

        Sinänsä tuon elektrodin suhteen säädökset ovat aika vapaita joten tarvittaessa myös raudoitusteräkset(verkko) käyvät maadoituselektrodista.
        Tärkeintä on että elektrodin maadoitusjohtimen liitoskohtaan on aina pääsy ja että se on mekaanisesti varmistettu, ei siis pelkästään hitsattu tai juotettu keskukseen ja elektrodiin.

        Hitsaamalla nuo johtimet betoniteräksiinkin kiinnitetään ja betonivalun sisään ne jäävät. Turha keksiä liian hankalia sääntöjä, jotka eivät mihinkään määräyksiin perustu.


      • 1234+5678
        1234+5678 kirjoitti:

        Hitsaamalla nuo johtimet betoniteräksiinkin kiinnitetään ja betonivalun sisään ne jäävät. Turha keksiä liian hankalia sääntöjä, jotka eivät mihinkään määräyksiin perustu.

        Tai jos välttämätttä haluaa betoniraudan tuoda valun ulkopuolelle, niin valussa on n 1 liitosta, joihin ei taatusti pääse käsiksi.
        Enkä ole ikinä kuullut, että maadoitusjohdin keskukseen juotettaisiin. Minä tavallisesti kytken sen päämaadoituskiskoon, joka on keskuksen ulkopuolella.


      • 6 + 9
        1234+5678 kirjoitti:

        Hitsaamalla nuo johtimet betoniteräksiinkin kiinnitetään ja betonivalun sisään ne jäävät. Turha keksiä liian hankalia sääntöjä, jotka eivät mihinkään määräyksiin perustu.

        Tulee suoraan standardin tekstistä jossa kielletään pelkkä hitsaus tai juotos eli liitos pitää varmistaa myös mekaanisesti kupari ja rauta kun eivät sovellu korroosio-ominaisuuksiltaan kauhen hyvin yhteen.


      • 1234+5678
        6 + 9 kirjoitti:

        Tulee suoraan standardin tekstistä jossa kielletään pelkkä hitsaus tai juotos eli liitos pitää varmistaa myös mekaanisesti kupari ja rauta kun eivät sovellu korroosio-ominaisuuksiltaan kauhen hyvin yhteen.

        On täysin sallittua käyttää terästä maadoitusjohtimena. Eikä noita harjateräksiä millään muulla kuin hitsaamalla toisiinsa liitetä.

        Hitsaamalla ne ratikoiden ja junien kiskotkin toisiinsa liitetään. Ja termiittihitsillä kupari niihin kiinni. Kyllä noita eriparisia liitoksia käytetään ihan semmoisenaan.


    • -B-

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3505
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      83
      1640
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe