romanikulttuurin kipupisteet

ennakkoluuloinen

Selvitys romanien kohtaamasta rasismista sekä romanikulttuurin omien käytäntöjen aiheuttamasta syrjinnästä:
http://www.ofm.fi/download/52878_romaniselvitys_verkkoon.pdf

Myönnän, että olen ennakkoluuloinen romaneja kohtaan vaikka en edes haluaisi. Tämän lukeminen sai kuitenkin heidät vaikuttamaan paljon inhimmillisemmiltä. Yleensä on tuntunut että romaneilla on suunnilleen yksi yhteinen mieli, niin yhtenäisenä rintamana he puolustavat kulttuuriaan heti kun ulkopuolinen kritisoi sitä jollain tavalla. Nyt tajusin ettei rintama sittenkään ole niin särötön eikä ihmisten elämä sen takana niin kovin erilaista kuin omani. Romanikulttuurissa on sittenkin piirteitä joista sen harjoittajat itse kärsivät. Esimerkiksi:

"Työssäni hoitajana joudun käyttämään eri sisäänkäyntiä, ettei kävisi niin, että muut romanit näkisivät minut työvaatteissa."
26-vuotias romaninainen

"Romanihameen käyttäminen aiheuttaa minulle vakavia terveysongelmia ja joudun välillä olemaan selkäni takia ilman hametta. Tästä on tullut sanomista muiden romanien taholta."
31-vuotias romaninainen

"Pukeutuminen on varsinkin kesällä ja urheillessa vaikeaa. Helteelläkin on pukeuduttava romanikulttuurin mukaisesti eikä voi käyttää esimerkiksi t-paitaa. En voi mennä myöskään uimaan tai kylpylään, jos paikalla on vanhempia romaneja."
19-vuotias romanimies

"Olisimme saaneet asunnon yksityisiltä markkinoilta, mutta toiset romanit kertoivat vuokranantajalle, että jos hän vuokraa asunnon minulle siitä seuraa riitoja."
36-vuotias romaninainen

"Valtaapitävät vanhemmat romanit päättävät mitä romanikulttuuriin kuuluu. He taannuttavat romaniyhteisöä pitämällä kiinni vanhoista perinteistä."
28-vuotias romanimies

Kuin korostaakseen edellistä näkemystä seuraavalta sivulta löytyy tällainen:
"Kaikkien romanien on elettävä romanikulttuurin mukaan, eikä yksilöillä ole mielestäni oikeutta valita ainoastaan tiettyjä siihen liittyviä tapoja."
37-vuotias romaninainen

"Mielestäni väistämisvelvollisuuden ylläpitäminen on sairasta."
31-vuotias romanimies

"Sukupuolten välistä tasa-arvoa ei noudateta. Mies on perheen pää ja naisen päätösvalta on puutteellista. Tämä pätee myös nuoriin. Pojat määräilevät tyttöjä."
41-vuotias romanimies

"Naiset ovat arvoasteikossa alempana kuin miehet. Naisen on oltava kotona, mutta mies voi tehdä mitä haluaa."
38-vuotias romaninainen

Kysymykseen mitä haluaisi muuttaa romanikulttuurissa:
"Väistämiskäyttäytyminen ja niin kutsuttu verikosto. Vanhentunut käytänne, joka ei enää edes palvele alkuperäistä tarkoitustaan ja josta aiheutuu enemmän pahaa kuin hyvää."
38-vuotias romaninainen

"Haluaisin pitää lapset lähempänä pidempään. Haluaisin pystyä halaamaan poikaani ja poistaa säännön, jonka mukaan tietyssä iässä lapset eivät enää saa olla toista sukupuolta olevan vanhempansa seurassa kahdestaan."
33-vuotias romaninainen

"No ehkäpä juuri tämä naisen asema. Että nainen - siis nuorikin - voisi istua miehen kanssa samaan aikaan kahvipöytään ja keskustella asioista ihan samanarvoisena. Vanhempien kunnioitus on hieno asia, mutta rajansa kaikella."
28-vuotias romaninainen

"Toivoisin, että romaniyhteisössä arvostettaisiin enemmän koulutusta ja työntekoa. Olisi hyvä jos vanhemmat toisivat lapsilleen esiin koulutuksen hyvät puolet ja kannustaisivat lapsia kouluttautumaan. Tätä kautta myös romanien vaikutusmahdollisuudet lisääntyisivät."
56-vuotias romaninainen


Voi hyvät romanit, minkä ihmeen takia olette valmiita tekemään oman heimonne elämästä niin vaikeaa? Omaleimainen kulttuuri on hieno asia, mutta kun se aiheuttaa hankaluuksia käytännöillä joita ei voi perustella konkreettisesti, niin eikö sellaisista tavoista olisi syytä vähitellen luopua?

Romanikulttuurissa on myös paljon hienoja ja kunnioitettavia piirteitä. Romanit ovat yleensä taitavia muusikkoja, he panostavat kotiensa siisteyteen, sisustavat hyvällä maulla jne. Tällaisena teidän kulttuurinne pitäisi näkyä maailmalle kaikkien sisäisten ja ulkoisten ongelmien sijaan! Rukoilen Suomen romanikansalle myötätuntoa, joka ylittää rituaaliset vaatimukset ja huomioi ennen kaikkea toisten todelliset tarpeet.

--
Tasapuolisuuden vuoksi pastean tuolta tekstistä myös räikeän esimerkin rasismista. Miten joku kehtaa?

"Työpaikallani sosiaalivirastossa vartija sanoi, ettei sisään päästetä romaneja. Sanoin olevani töissä siellä, mutta vartija väitti, ettei se voi olla mahdollista, koska olen romani. Hän väitti, että olen varastanut henkilökortin. Ilmoitin asiasta esimiehelleni."
52-vuotias romaninainen

2

81

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ennakkoluuloinen

      Läheskään kaikki huomion arvoiset jutut eivät mahtuneet tuohon viestiin. Kannattaa lukea suoraan tuosta .pdf:sta ainakin ne oranssien laatikoiden tekstit, niissä on haastateltujen romanien omia näkemyksiä sekä sisäisestä että ulkoisesta syrjinnästä. Yhden pidemmän jutun haluan pistää vielä tähän näkyville:

      Esimerkki vähemmistövaltuutetun asiakastapauksesta

      Vähemmistövaltuutetun toimistoon otti yhteyttä romaninainen, joka kertoi epäilevänsä, että häntä syrjitään kunnan asuntotoimistossa. Asiaa selvittäessämme kävi ilmi, että asiakas oli muuttanut pois kotikaupungistaan, jossa oli asunut kahden lapsensa kanssa jo lähes kymmen vuotta. Syy muuttamiseen oli kaupungissa asuvan toisen romanisuvun käsky. Heidän
      mielestä ei ollut enää soveliasta, että asiakas asuu kaupungissa teini-ikää lähestyvän poikansa kanssa. Perustelu asialle oli, että pojan isän sukulainen oli kaksikymmentä vuotta sitten syyllistynyt "veritekoon" muuttokäskyn antanutta suvun jäsentä kohtaan.

      Asiakas laittoi vireille asuntohakemuksen kuntaan, jonne katsoi olevansa oikeutettu muuttamaan. Siellä ei ollut heti vapaana asuntoja, joten hän joutui muuttamaan väliaikaisesti viereiseen kuntaan. Asuttuaan siellä muutaman viikon kunnan asuntotoimiston edustaja välitti asiakkaalle tiedoksi, että hänen pitää muuttaa pois paikkakunnalta, koska paikallinen romanisuku ei halua hänen asuvan siellä. Yksikään tämän suvun jäsenistä ei edes asunut kyseisen kunnan alueella, mutta pitivät siitä huolimatta kuntaa omana alueenaan. Asiakas noudatti käskyä, koska pelkäsi tottelemattomuudesta aiheutuvia seurauksia.

      Kunnassa, jossa hänen asuntohakemuksensa oli vireillä, ei ollut vieläkään tarjota hänelle asuntoa. Tästä syystä hän pyysi toisen naapurikunnan romaneilta luvan saada muuttaa sinne väliaikaisesti. Hän sai luvan ja asuu tällä hetkellä kyseissä kunnassa purkutuomion saaneessa talossa. Koko tämä prosessi on kestänyt yli kuusi kuukautta ja kumpikaan perheen lapsista ei ole tuona aikana käynyt koulua.

      --

      Miksi musta nyt tuntuu, että tässä on nyt romanit itse syrjineet omaa heimoaan vähintään saman verran kuin asuntotoimisto, joka tosin menee mukaan syrjintään totellessaan pähkähullua käskyä? Miten tällainen tilanne on mahdollinen? En ymmärrä...

    • mun näkemys

      kyllä suurimpia syrjintää osoitaa nämä romanityössä olevat että tämmöstä ,me suositaan vaan uskovia työssä käyviä kunnon immeisiähän ne on niilä vain ne omat kaupunki rajat jokaisella kuin heidän sukulaisilaankin kukahan se on oikein ahdasmielinen toista romania kohtaan ,siihen vielä oikein esitelette miten huonoja ne työttömät romanit on jotka kadulta sen leipänsä yritävät saada jne heikommat joilla ei ihan niin hyvin ole mennyt elämässä niitä täälä riepottelette enempi kuin kaajeet, ei enään suurta eroa teissä ja näissä valtaväestön rasisteissa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1749
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1654
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      60
      1493
    5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1414
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      57
      1382
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1349
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1192
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe