Kemijärven kirkkoherranvaali - Tepsa vs. Kuikanmäki

touros_80

Syyskuussa toimitettavassa kirkkoherranvaalissa Kemijärvellä ehdokkaina ovat nykyinen vt. kirkkoherra Pentti Tepsa ja Pelkosenniemen kirkkoherra Eero Kuikanmäki. Kumpaa täällä kannatetaan? Pentti Tepsa teki Rovaniemellä upean uran korkeakoulupastorina opiskelijamessujen ja -leirien parissa. Raamatun ja arkeologian tuntemus varmasti ovat kirkkoherran työssä eduksi. Eero Kuikanmäelläkin on aiempaa työkokemusta Kemijärven seurakunnasta sekä pappeudesta eri puolilla Suomea. Erityistä asiantuntemusta on lähetysjärjestöissä ja lähetystyössä toimimisesta.

Johtavana saarnaviran hoitajana Tepsan erityinen taito on pitää mietiskelyn virikepuheita ja hyödyntää hiljaisuutta sanoman välittämisessä. Tepsalla on kokemusta hiljaisuuden retriittien johtamisesta. Kuikanmäen tyyliin kuuluu saarnata kaikista päivän teksteistä. Opillinen tausta ja korostus on selkeästi uuspietistinen eli viidesläinen Kylväjän, Kansanlähetyksen, Opkon sekä Kemijärvelle tyypillinen evankelinen sävy.

36

3126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vielä Kirkossa

      Onko lestaattitaustaisia,vastustaako naispappeutta,jne,ei selviä aloituksesta.Tämä Tepsa haki kuitenkin aikaisemmin Rovaniemen kirkkoherraksi,tässä koko story,jossa touros 80,kin on pääosissa...ja vissiin minäkin jossakin.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/11029527

    • Eivät ole kumpikaan lestadiolaistaustaisia. Tepsan suhtautuminen naispappeuteen vastaa kirkon virallista linjaa. Kuikanmäki tietääkseni noudattelee uuspietistien eli Kylväjän, Kansanlähetyksen ja Raamattuopiston linjaa, jossa ei aktiivisesti edistetä naispappeutta mutta suostutaan yhteistyöhön toivoen, ettei kirkon yhtenäisyys hajoa tähän kysymykseen.

      Tepsa tosiaan haki muutama vuosi sitten Rovaniemelle kirkkoherraksi, ja jatkanee Rovaniemellä kappalaisena, mikäli Kuikanmäki voittaa Kemijärvellä vaalin.

      Arvelen, että Kemijärven kirkkoherran vaalista tulee tasainen ja rehti kilpailu.

      • vaali-?

        Kumpi voittaa? Onks tietoo?


    • Sama jatkuu

      Kun olin lapsi, sain vanhoillislaestadiolaisesta liikkeesä hyvin kielteisen käsityksen. Samantyyppistä ajattelua myös muissa kirkollisissa piireissä, mutta ehkä lievempänä.Tarkoitan tällä ihmisten jakamista. Korostetaan omaa hyvyyttä ja osoitetaan sormella lähimmäisen puutteita. Ns. karttaminen on tyypillistä uskonnollisille piireille, ei ainoastaan jehovan todistajille, vaan muillekin suuntauksille.
      Mitä merkitystä on miespapin naispappeuden hyväksymisellä, kun käsittääkseni seurakunnassa on naispappeutta vastustavapappi. Eihän naispappeuden hyväksyminen tule esille millään tavalla.. Kyseessä on patriarkaalinen perinne, joka ei koske ainoastaan uskonnollisia piirejä, vaan laajemminkin. Otettaisiinko naispappia edes vierailulle? En usko

      • kauniit muistot

        Kun minä olin lapsi, niin sain vanhoillislestadiolaisuudesta ja Kemijärven kirkkoherrasta Heikki Rosmasta erittäin hyvän ja lämpimän kuvan. Se kuva on edelleen niistä ajoista rakkaana mielessäni.


      • Muisto Rosmasta
        kauniit muistot kirjoitti:

        Kun minä olin lapsi, niin sain vanhoillislestadiolaisuudesta ja Kemijärven kirkkoherrasta Heikki Rosmasta erittäin hyvän ja lämpimän kuvan. Se kuva on edelleen niistä ajoista rakkaana mielessäni.

        Heikki Rosma olikin upea pappi ja julisti kristinuskoa hyvin.

        Vanhoillislestadiolaisethan erottivat hänet laumastaan ja koko Kemijärven rauhanyhdistyksen. Sen jälkeen Rosma toimi enemmän myös muiden liikkeiden parissa, Raamatun julistuksen ja Jeesuksen sovitustyön pohjalta.


    • Tietämätön

      milloin vaalit ja missä?

      • kirkkohra-vaali

        Lokakuussa vissiin. Seurakunnan jäsenet saavat äänestää. Kaksi on ehdokasta.


    • jompi ja kumpi

      Varmaankin jompi. kumpi valitaan kirkkoherraksi?

    • Oulun hiippakunta, tuomiokapitulin päätöksiä 28.5.2014:

      4. Tuomiokapituli määräsi Kemijärven seurakunnan kirkkoherranvaalin suorittamiseksi vaalisijoille asetetut toimittamaan päiväjumalanpalveluksen Kemijärven kirkossa seuraavasti:

      I vaalisija Kemijärven vt. kirkkoherra, TK (vastaa nykyisin TM) Pentti Jaakko Tepsa sunnuntaina 7.9.2014 klo 10.00,

      II vaalisija Pelkosenniemen kirkkoherra, TM Eero Tapani Kuikanmäki sunnuntaina 14.9. klo 10.00

      Kemijärven seurakunnan kirkkoherranvaali määrättiin toimitettavaksi siten, että se alkaa Kemijärven kirkossa sunnuntaina 28.9.2014 klo 10.00 pidettävän päiväjumalanpalveluksen jälkeen ja jatkuu siten kuin vaalilautakunta siitä omalla kuulutuksellaan tarkemmin ilmoittaa. Ennakkoäänestys ja kotiäänestys toimitetaan Kemijärven seurakunnassa 22.-26.9.2014 klo 9.00 – 18.00 vaalilautakunnan ilmoituksen mukaisesti.

      • äänestetään !

        Ketä äänestetään. No kunhan jokainen seurakunnan jäsen kävisi äänestämässä.


    • kuuntelemaan

      Mennään siis kuuntelemaan ko nyt on Tepsan vaalisaarnan aika!

      • khra-vaali ään.

        No se on 22.9. äänestyksen alkupäivä ja S-Market (kutsutaan myös Sokos) on yksi äänestyspaikka, sekä kirkkoherranvirasto. Sinne siis heti ensimmäisenä päivänä äänestämään.


      • vaali-ääni
        khra-vaali ään. kirjoitti:

        No se on 22.9. äänestyksen alkupäivä ja S-Market (kutsutaan myös Sokos) on yksi äänestyspaikka, sekä kirkkoherranvirasto. Sinne siis heti ensimmäisenä päivänä äänestämään.

        niin parempi se on heti äänestää jos tulee loppuviikosta joku meno eikä ole keskustassa

        itsekin äänestän, en nyt sano että kumpaa. vaihtoehtojahan on kaksi, tai sitten voi palauttaa lapun tyhjänä tms., mutta kuitenki pitää äänestää mielestäni, kunnia-asia olen kaikissa vaaleissa äänestänyt jos mahdollista


    • tietooolenhankkinutk

      poliitikot ja muut eiuskovaiset jokaasiaan puuttujat ja mielistelijät äänestävät Tepsaa, tosiuskovaiset Kuikanmäkeä, joten Tepsa saa 90 % äänistä

      • vaalikysymys

        On kyllä rumaa arvostelua, että "tosiuskovaiset" vaan äänestää Kuikanmäkeä. Miten voi sanoa, että poliitikot ja muut eiuskovaiset? Eikö poliitikoissa voi olla uskovaisia, onhan meillä Soini, Räsänen ym. valtakunnan tasollakin. On tosi rumaa ja inhottavaa puhetta, eipä voi muuta sanoa.

        Tiedän monia henkilökohtaisessa uskossa olevia, jotka äänestää Tepsaa. On varmasti toisenkin ehdokkaan kannattajissa paljon sellaisia, siis Kuikanmäen.

        Huomenna mennään sitten ja äänestetään!


    • Kyllä puoluepolitiikan merkitykseen seurakunnan päätöksenteossa pitää kiinnittää huomiota. Tässä kirkkoherranvaalissa ei minun tietääkseni ole puolueilla poliittista intressiä.

      Tepsan valinta kirkkoherraksi merkitsee kulttuurin muutosta evankelisessa Kemjärven seurakunnassa yleiskirkolliseen suuntaan. Kuitenkin evankelisilla ja lähetysjärjestöillä on selkeästi säilymässä toiminnan mahdollisuus seurakunnan tiloissa. Nytkin on meneillään Raamattuopiston seurakuntatapahtuma, jossa Tepsa on puhujanakin mukana.

      Kuikanmäki Kemijärven kirkkoherrana merkitsee vähäisempää kulttuurin muutosta seurakunnassa.

      • jännä juttu

        Se on kumma asia, että politiikka pitää sekoittaa kirkon asioihin.


    • jäi mieleen

      Jos jotain pitää sanoa niin Kajasviita oli kansanmies. Pyhällä patikoimassa oli myös Kajasviita joka heitti: Hienoa täälä on naisia! Oli pari linjuria sairaanhoitajia. Muutenkin majalla jutteli ja heitti huumoria, papin olosta ei tietoakaan jos ei tiennyt.

    • Kansanmies Pyhätunturin patikkamaastoissa - tätäkin varmasti Kemijärven kirkkoherralta odotetaan. Kirkon suhde matkailuun on merkittävä. Pyhätunturilla sijaitsee Kairosmaja ja Revontulikappeli, joihin koen, että on matala kynnys saapua retkipolulta. Radio Dein kuuluvuuden saaminen Pyhätunturille on toivottavasti uuden kirkkoherran tavoitteena.

      Tärkeää on patikkaretkelläkin pitää tarjolla elämän sanaa. Pastorin, kirkkoherran ja seurakunnan roolia ei ole mitään syytä kätkeä.

      • jännä juttu

        Matkailu ei ole politiikkaa.


    • Ei innosta23

      Kajasviita oli puhtaasti patikoimassa ja luulen, ettei moni etes tunnistanut papiksi. Se teki vaikutuksen. Muutenkin hän oli rento ei pitänyt itseään parempana koska oli pappi. Siunasi vainajan joka ei kuulunut kirkkoon kakistelematta. Sanoi, että se lohduttaa surevia, jotka kuuluvat kirkkoon.
      Nää papit jotka ovat vuosia saarnanneet tähän tyyliin...te syntiset jotka olette tulleen pyhään huoneeseen...

    • vaali-asia

      Äänestäkää nyt sitten, kirkkoherranvirastossa joka päivä tällä viikolla klo 9-18

      • KauppaPaikka K-mi

        Koivuniemelläkin saa äänestää torstaina ja perjantaina. Koivuniemelläkin voi käydä, vaikka Nurmikumpu onkin S-Marketin kannalla. Olen itse käynyt molemmissa kaupoissa.


      • KauppaPaikka
        KauppaPaikka K-mi kirjoitti:

        Koivuniemelläkin saa äänestää torstaina ja perjantaina. Koivuniemelläkin voi käydä, vaikka Nurmikumpu onkin S-Marketin kannalla. Olen itse käynyt molemmissa kaupoissa.

        Mielelläni äänestän. Koivu-Pekan kaupassa kun liikun muutenkin.


    • täälä syntinen

      Kerro miten se muuttaa minun elämää kumpi papeista on pöntössä? Paljon pitää muuttua, kun minä lähen kuuntelemaan moitteita. Kolehti kerätään jonnekkin muualle kuin omaan maahan jopa Venäjälle.
      Papit ulos kansan luo eikä aina kansa papin luo.

      • Kirkkoon kuuluu Suomessa noin 4 miljoonaa ihmistä, ja kristillinen kirkko on monin tavoin koko yhteiskuntamme perusta. Kulttuurillisesti vaikkapa kalenteri ja toiminnallisesti lähimmäisten auttaminen rakentuvat kristinuskon pohjalle. Kirkkoherra voi halutessaan muuttaa seurakuntaa niin, että sen toiminta muuttuu kiinnostavaksi ja aktivoi paikkakuntalaisia.

        Raamatun 10 käskyä suojelevat elämää, vaikka niiden vastaanottaja ei välittäisi Jeesuksesta pennin vertaa. Tämän vuoksi seurakunnalla on jo pelkästään lain julistajana arvokas yhteiskunnallinen tehtävä. Seurakunnan suurin aarre on kuitenkin syntien sovitus, väärien tekojen anteeksiantaminen Jeesuksen sovitustyön tähden. Kirkkoherra voi paljon vaikuttaa siihen, millä eri tavoin tätä maailman suurinta ilosanomaa julistetaan. Saarnatuolissa olevan pastorin tai maallikon persoonallisuus, erityinen taito ja kyvykyys eivät lakia ja evankeliumia muuta, mutta silti jokainen kristitty on kutsuttu kertomaan Jeesuksesta.

        Oikeastaan kirkkoherran työ johtavana saarnaviran hoitajana onkin julistaa sekä rohkaista muitakin kertomaan Jeesuksesta. Pidän molempien Kemijärven ehdokkaiden osalta mahtavana asiana sitä, että kumpikin suhtautuu myönteisesti lähetysjärjestöjen toimintaan ja antaa tilaa näiden julistustyölle. Lähetystyö on erottamaton osa seurakuntaa. Venäjä on luonteva ja perinteinen suunta evankelioivalle työlle Kemijärvellä.

        Kirkkoherran persoona todellakin vaikuttaa siihen, kuinka paljon ja millä tavoin papit jalkautuvat kansan pariin. Varmasti moni kokee sen myönteisenä, että pappi on tavattavissa markkinoilla, turuilla ja toreilla. Minä pidän erittäin tärkeänä kirkkoherran suhtautumista ns. vapaisiin kristillisiin suuntiin, ja toivoisin useammin näkeväni luterilaisia pappeja, seurakunnan työntekijöitä ja maallikoita helluntai- ja vapaaseurakuntien sekä karismaattisten ryhmittymien tilaisuuksissa.


    • jos siltä tuntuu

      Lappooniassa voi myös äänestää.

      • äänestä pois

        Eilen oli Kauppapaikassa suorastaan jonoa! No onhan siitä kauan ko Marjokorpi valittiin, on se harvinainen vaali, niin kyllä ainaski minä äänestin ja perheeni äänivaltaiset. Käykää vaan äänestämässä.


    • Kannattaa käydä ääne

      Minä äänestän Tepsaa. Arvostan hänen tapaa olla rauhallinen, järkevä ja myös sitä että hän näyttää kohtaavan kaikki ihmiset yhtä lämpimästi. Arvostan myös sitä että Tepsa on lappilaisesta suvusta ja puhunut paljon myös luonnon merkityksestä. Hän on virkaatekevänä kirkkoherrana täällä Kemijärvellä osoittanut, että hoitaa käytännössä asiat oikein hyvin.

      • on vai?

        Kemijärvellä ei tarvita Kirkkoherraa. Syntinen Kaupunki.


    • Jorma Vaarala

      Äänestin Tepsan Penaa kirkkoherraksi.

    • kirkkoveron maksaja

      joo,antaa suuntaa mitä tuleman pitää!

      • soo waat

        Jorma. Kempassa ei ole Uskovaisia, vaan pyrkyreitä.


    • "Vahvistamaton, mutta loppuun laskettu tulos Pentti Tepsa 855 ääntä, Eero Kuikanmäki 259 ääntä. Äänestysaktiivisuus nousi 20 prosenttiin."

      Näin kertoo Kemijärven seurakunnan facebook-sivu.

      • vaalitulos 14

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1945
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe