Saako kaupungin maalle rakentaa ?

Paalutinko turhaan

Ikuisuus kysymys, joittenkin mielestä.

Elikkäs, meillä vanhahko rivitalo. Piha-aita surkeassa kunnossa. On sitä useasti koitettu uusia, aina torpattu yhden asunnon toimesta. Itse aloin ekan kerran puhumaan asiasta kai 15 vuotta sitten, sen jälkeen useammankin kerran koittanut vetää projektia, aina sama. Ei meillä ole erimielisyyttä uusimistarpeesta, itse aidasta.

Taloyhtiö tulkitsee hallinnanjako sopparia niin, että piha on oikeastikin yhtiön hallinnassa, mutta aita kuuluu osakkaalle, täysin käsittämätöntä, mutta näin vaan on.Hallitukseen koitetu vaihtaa toki ihmisiä, mutta menneiden hallituksien perintönä just tällaiset asiat niin solkkua, kuin olla ja voi. Suuria ikäluokkia hallituksessa. Samaa sukupolvea hankala naapurikin.

Elit asioita hoideltu ja hoidellaan täällä ihan miten sattuu.

Meidän aita on rakennettu puolisen metriä kaupungin puolelle. Sen aikanaan rakentanut hankalan osakkaan nykyinen miesvainaja. Kompastuskivenä aiemmin oli, heidän mielestää rakennuslupaa ei tarvita, eikä asia kuulu ollenkaan millekkään hallitukselle, sen kun tekee vaan. Siitä siis riidelty 15 vuotta. Asiaan tuli parannusta, kun muillakin taloilla aidat mätäni, nekin vaikka minkälaisia. Saatiin yhtiön kautta rakennuslupa ja piirrustukset. Meni viimein jakeluun, ne piirustukset.

Noh, nyt puuhattaisi taas kerran aitaa. Piirustukset hyväksytty, ainoa vaan, ne ei tajua, että meillä ei ole olemassa rakennuslupaa kuin omalle tontille, ei kaupungin maalle. Kun aita pitäisi vaan tehdä vanhan tilalle.

On selitetty vuosikaudet, perusteltu, tehty vaikka mitä. Yks vaan on nytkin sitä mieltä, että vanhan paikalle ja vielä korostaa, että luvat ja piirustukset olisi, mutta kun noi hankalat muut naapurit estää uuden tekemisen. Kysymys nyt siis just sijainnista, kuten aina ennenkin. Kun muut sitä mieltä, että ei kaupungin maalle saa rakentaa, aidan pityää olla omalla tontilla, oltu aina samaa mieltä. Hallitusta asia ei kiinnosta, aitahan heidän mielestä osakkaitten asia, ei heidän.

Mitä teen, otanko yhteyttä Helvetin enkeleihin, kun puhe ei auta mitään?

9

1736

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vain omalle tontille

      Saman tien voinet rakentaa kaupungin maalle huvimajan ja laajentaa parkkipaikkaa kaupungin maille tarpeen mukaan;) Tämä ei siis ole luvallista.

      Jätit paikkakunnan mainitsematta. Tässä esimerkkinä on Lahti, jonka ohjeet http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/E47DBD97FAD33DDCC2256F46002AF826 kertoo mm:

      Naapurintontin rajalle rakennettava kiinteä aita tulee perustuksineen rakentaa kokonaan luvan hakijan tontin puolelle, ellei sen rakentaminen perustu yhteiseen kirjalliseen sopimukseen. Rakentamisetäisyys on yleensä vähin­tään 10 cm. Aitaa on pystyttävä huoltamaan ja hoitamaan omalta puolelta, minkä vuoksi korkeammissa aidoissa suositeltava etäisyys on vähintään 30 cm.

      Tutustu kuntasi paikalliseen rakentamisjärjestykseen. Ilmeisesti lupa noudattaa paikallista käytäntöä: Se joka rakentaa, rakentaa sen omalle tontilleen. Onhan rajaviivan paikka varmasti selvillä?

      • Paalutinko turhaan

        Hehhehhee.

        Mikä hiton rajaviiva. Se hävitetty vuosikymmeniä sitten, kun vanha lauta-aita rakennettu kaupungin maalle. Siitä ei kukaan tietenkään ole nyt vastuussa... Tikihan koordinaatit olemassa on, kaavat jne. Mulla epäilyr, toi hankala naapuri riitelee just siksi, että se pitäisi mitata, eikä maamittari tee töitään ilmaiseksi. Mulla käsitys, ei siihen maamittaria välttämättä tarvita, voi sen mitata mitallakin, kunhan ei yritäkkään venyttää mittaa naapurin puolelle.

        Yleensä aitaneuvottelut pättyneet hyvään yhteisymmärrykseen. Kaikki haluaisivat aidan, ja koska sen tekeminen ei onnistu, syytellään naapureita. Mä siis suoraan syytän sitä hankalaa naapuria siitä, että se on alunperin mennyt tekemään aidan väärään paikkaan, ja sitähän se ei voi myöntää.

        Jaa, tiesin asian ostaessani asunnon. Edellinen omistaja rehellisenä miehenä kertoi. En olettanut, että siitä näin suuri weetutus tulisi. Ja varmistus tuli puolenkymmentä vuotta sitten, kun kaupunki mitoitti viereen kevyenliikenteen väylän. Oli juu niillä mittatikut, siis just noin puoli metriä meidän pihallan takana. Siis ei pihalla, koska tikut tontin rajoilla nurkissa, eikä sivulta olla maata valtailtu.

        Noo, pieniä on elämän murheet. Kesämökillä päinvastainen tapaus. Vaihtui rajanaapuri, joka heti alkoi riitelemään rajapyyheistä. Nyt pyykit hävinneet ja mun pihalla kasvaa pottua pellossa. Änkyrä isäntä, pitäis haastaa oikeuteen, mä nimittäin ite mittautin tontin edellisen naapurin aikaan jne. Siinä nyt on vaan näitä muita elementtejä, joita voisi kiristykseksikin kutsua, että taitaapi sen solkun selvittäminen kuulua meitsin perikunnalle sitten.

        Monesti tuntunut, paljon kivempi ois olla vuokralla, jos se taloudellisesti olisi järkevää. Muuttaminenkin olisi helpompaa ja asiat jotenkin selkeämpiä. Ja minä olen juu tutustunut määräyksiin, naapurit sitä mieltä, että ei se niin ole :DDD


    • Onhan teillä

      tonttikarta 1:200 mittaatte montako metriä jostakin rakennuksenkulmasta on rajalle näin yksikertaista se on,ei mitään tähtitiedettä.Rajapyykki kiveä ei saa hävittää siitä joutuu vastuuseen sen hävittäjä.

      • Paalutinko turhaan

        Sen verran edistynyt, isännöitsijä selvittelee asiaa. Niin, kartastahan sen voi mitata, sitä itsekin mieltä. Tämä yksi osakas mun käsittääkseni mieltä, kartta virheellinen tms. Se itse on aikanaan ollut valtaamassa maata naapurin puolelta, niinkuin käy kunnialle. Nykyinen aita siis on noin 59 senttiä toisen tontilla, se varma. Kaupunki mittasi kevyen liikenteen väylän, mittamiehet kertoivat asian ja mittatikut tosiaan oli puoli metriä takempana.

        Maitinten, nykyisellään oletetun rajakyykin päällä on iso maakasa, jossa ruusupuska, suurelta osin kaupungin puolella sekin. Kuka ja milloin senkin lie joku sinne tehnyt, stiä taas ei tiedä kukaan.

        Ei raja-asiat ole tosiaan rakettitiedettä. Ällistyttävän hankaliksi ne saa, jos ahluaa, kokemusta asiata on. Tässä vähän erikoisempi tapaus, meistä nykyisistä osakkaista muut haluavat, että uusi aita tulee oikealle paikalle, kukaan ei halua rikkoa lakia. Yksi osakas vastustaa. Yhtiö oikein halukas ottamaan mitään kantaa.

        Korostan siis, kyse pääkaupungista ja puolesta metristä. Epäilyttää, tarvitaan maanmittari paikalle. JA ylläri pylläri, laskut tulee tietenkin osakkaille, jotka haluavat ainoastaan olla rehellisiä. Asia olisi hoitunut hyvässä hengessä kivuttomammin, ilman sitä yhtä stanan idoottinaapuria,joka ei tajua omaa etuaan, vaan alkoi vättämään vastaan. VAikka siis kaupungin mittaamat tikut olivat selvästi näkyvissä.


      • älä rakennuksesta mi

        Älä mittaa rakennuksesta, sillä se ei ole rajapyykki. Älä todellakaan. Virallisesta oikealla kohdalla olevasta rajapyykistä voit mitata.


    • 0hm0

      Mikä on hallinnanjakosopimus rivitalossa?

      • Paalutinko turhaan

        Hahhahhaa

        Hieno kysymys. Hallinnanjako sopparin mukaan pihat on taloyhtiön hallinnassa. Elikäs osakkaalle luuluu huoneitten sisäpuoli, varasto ja autopaikka.

        Ihan selkeä asia. Vaan kun ei ole.

        Taloyhtiö ei kuitenkaan vastaa aidoista, asukkaitten asia. Esim. kun tehtiin julkisivuremppa, aitoja ei korjattu tai maalattu. Tulkinta sekin. Käytännössä pihat siis osakkaan hallinnasa, juridisesti ei. Yhtiössä paljon asuntoja, niin on erilaisia aitojakin. Huvittavimmissa taloissa kolmeakin erilaista aitaa, käsittämätöntä, että mikään julisivulautakinta ei ole ärähtänyt. Jos ärähtää, vastuuhan on osakkaan, ei hallituksen....

        Kiintoisa asia muuten paraatipuolen portaat. Akuperäiset portaat oli sellaiset saunapenkin näköiset lauta kyhäelmät. Nyt jokainen rakennellut itselleen portaat. Yhtiössä siis 67 asuntoa, kaikissa erilaiset portaat. On puuta, terassintapaista, kivestä muurattua, laatoista rakennettua jne. Eikä yksilläkään ole rakennuslupaa niilläkään. Jos joku alkaa rutisemaan, vastuu tietenkin osakkaan.

        Naapurin puolelle rakentaminen myös yleistä, ei meidän talo ole ainoa, jossa ongelma. Meillä nykyinen aita ainoastaan puoli metriä naapurin tontilla. Kahdessa talossa noin kaksi metriä. Olivat aikanaan levittäneet paraatipuoln pihansa jalkakäytävän reunaan, elikkä vallanneet kaupungin nurmikon pihakseen. Niissä taloissa muuten tämänkin hetken hallituksen jäseniä.

        Tämä varmasti kuulostaa uskomattomalta, mutta tällaistapa tämä on. Nyt hommaan koitetaan vähän rotia. Uusille aidoille on (surkeat) piirrustukset ja rakennuslupakin olemassa koko yhtiölle. Jos tekee aidan, lomake isännöitsijälle,, joka toimittaa hallitukselle, joka käsittelee hakemuksen. Mutta, mitään lopputarkastuksia ei ole pidetty millekkään aidalle, jostain syystä. Eli käytännössä laittomia rakennelmia kaikki.

        Mä nyt kirjoitanut pitkästi ja paljon aiheesta. Olen vaan niin kurkkua myöten täynnä tämän yhtiön meininkiä. Täällä monet asiat ok. Mutta just nämä kertomani mukaiset ja muutamat muutkin asiat sen verran perceellään, että hallituksiin todella hankala löytää ketään vapaa erhtoista. Siellä on ne samat kyylät edelleen, kuin ollut vuodesta 1978, jolloijn yhtiö perustettu, siksi mihinkään ei saada rotia, vaikka yritetäänkin kyllä.


    • Miksi aina

      moititaan hallitusta.Yhtiökokouksessa yleensä päätetään mitä tehdään ja miten tehdään.Meidän taloyhtiössä päätettiin uusia 20 vuotta vanhat aidat 3 vuotta sitten, myös uusittiin eikä siinä näitten muutamien VANHOJEN JÄÄRIEN vastaan pulinoita kuunneltu.Hallitus vain esittää ja yhtiökokouspäättä,näin toimitaan,pulinat pois.

      • Paalutinko turhaa

        Osuit tavallaan ytimeen.

        Yhtiökokoukset siitä mielenkiintosia, ei niissä osallistujia. Mun mielestä pääsyy, ei ole halukkaita hallituksiin, ei siis mennä paikalle. JOS joskus saa ylimääräisen yhtiökpkouksen pystyyn, niissä enenpi porukkaa, koska ei tarvi pelätä hallitukseen joutumista :D

        Vanhat jäärät kuseet sukillena monesti, pelkkää sotkua asiat. Siis kymmenien vuosien ajalta. Nämät yhtiön tontin ulkopuolelle rakentelemiset pienimmästä päästä. Asioilla kuitenkin tapana selkiytyä jossain vaiheessa. Joku tuossa kirjoittikin, että sokkeli ei ole mittatikku. Ei olekkaan, mittatikku on maamittarin koordinaatit. Ja niitähän net vanhat jäärät pelkää kuollakseen.

        Tosiasia, yks puhelinsoitto kaupungille, jo alkaa aidat siirtymään kohdilleen ja pihat pysymään tonteilla. Vain ajan kysymys, kun ENTINEN asukas soittaa sen puhelun.

        Siis mulla ei muuta huolta, mun piha levitetty kaupungin puolelle ja haluaisin, että se ois laillisesti taloyhtiön tontilla. Outo pyyntökö? ilmeisesti muutsmsan kahelin mielestä. Varastaminen ei ole oikein, vaikka sitten varastaisi kaupungilta. Saako Ä-kaupasta varastaa karkkia, jos ei jää kiinni????

        Mua ällöttää suuret ikäluokat omanedun tavoitteluineen. Jos on varastanut maata, voishan sen tunnustaa ja korjara asia. Mutta kun eu. pitää vaan puhua pashaa ja sotkea asioita tulevienkin sukupolvien riesaksi. Mulle riittäis, rajat paikallaan, en ole toisen maata halunnut, olenko jotekin käsittänyt jotain asioita väärin?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5700
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      212
      1765
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1722
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      93
      1188
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1145
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      876
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      849
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      838
    Aihe