Torppariaika tulee!

osallistava sos.turv

Kunnissa kokeillaan osallistavaa sosiaaliturvaa, jonka ideana on saada työelämän ulkopuolella olevia osallistumaan toimintaan, joka ei ole varsinaista palkkatyötä. Toiminnan vastineeksi he saavat työttömyyskorvausta.

Näin aloitti Kainuun Sanomat osallistavan sosiaaliturvan pilotointia käsittelevän juttunsa, jonka otsikko oli ristiriitaisesti Paltamon työttömät ahkeroivat pian etujensa eteen.
Työttömät siis ahkeroivat töissä, jotka eivät ole töitä ja saavat siitä vastineeksi työttömyyskorvausta.

Juttu kuvastaa hyvin osallistavasta sosiaaliturvasta vallitsevaa epätietoisuutta. Kukaan ei vielä tiedä mitä se pitää sisällään ja kuinka se toteutetaan. Siksi pilotointiin on valittu kuusi kuntaa, jotka ovat Loimaa, Paltamo, Rauma, Rovaniemi, Varkaus ja Äänekoski.

Jutun mukaan ainakin Rovaniemellä suunnitellaan työttömille metsänraivausta. Metsänraivaus lienee osallistavan sosiaaliturvan suunnittelijoiden mielestä sellaista mukavaa puuhastelua, joka ei ole oikeaa työtä ja jolla työttömät saadaan osallistumaan yhteiskunnan toimintaan. Tämä ei ole mikään ihme, koska jo vuosikausia on työttömiä huudettu tekemään milloin mitäkin korvauksensa eteen. Jostain syystä risusavotta tulee näiden huutajien mieleen ensimmäiseksi.

Olen minäkin nuorena miehenä ollut risusavotassa. Se on yksi raskaimpia ja hikisimpiä tietämiäni töitä varsinkin helteellä hyttysten ja paarmojen kiusaamana. Ehkä sitä juuri siksi pidetään poikkeuksellisen sopivana rangaistusmuotona työttömyyteen syyllistyneille rikollisille.

Metsänraivausta suunnittelevalla Rovaniemen kaupungilla tuntuu olevan selvillä vain se, mihin toiminnan aloittamiseksi annettu 45 000 euron avustus käytetään. Rahalla palkataan kehittäjätyöntekijä. Pitäähän palkattomilla orjilla olla palkattu piiskuri.

Voitte ihan hyvin unohtaa jutussa mainitut vapaaehtoistyöt, harrastustoiminnan ja liikuntapalvelusetelit. Ne ovat vain joutavia ideoita, jotka eivät tule koskaan toteutumaan. Sen sijaan toteutuvat metsänraivaus, puistotyöt ja lumityöt. Pilottikunnat tulevat ulkoistamaan kaikki raskaimmat työnsä näille sosiaalietuuksiensa eteen raataville.

Kyseessä on osallistavan sosiaaliturvan isän, Rauman sosiaalijohtaja Antti Parpon peräänkuuluttama sosiaaliturvan paradigman muutos. Perustuslain takaama oikeus välttämättömään elantoon heitetään romukoppaan.

Tämä on erittäin vaarallista ajattelua. Työttömyyskorvaus ei enää olekaan korvaus työttömyydestä, vaan korvaus työttömän tekemästä työstä. Koko palkkatyön käsite romutetaan ja osa työvoimasta suljetaan ihan ajatuksellisestikin ulos palkkatyömarkkinoilta. Näin synnytetään palkattoman työn markkinat ja ne markkinat tulevat lisääntymään koko ajan.

Toivottavasti pilottikunnissa muistetaan kertoa työttömille, että pilotointivaiheessa kenenkään ei ole pakko osallistua kokeiluun. Kokeilu toteutetaan nykylainsäädännön puitteissa, joten kieltäytyminen ei johda työttömyysetuuden menettämiseen eikä toimeentulotuen alentamiseen

19

181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jakkaran verhoilu

      Pazkan marjat.Hyvä tuo osallistuva sosiaaliturva.
      Pitkäaikaistyöttömät valittaa,koska kotona on kivempaa.
      Ei millään pahalla mutta tulee nuorisoa seurattua sen verran että ei niille enään mitkään siivoushommat jne paskaduunit kelpaa.Pitäs kelvata.

      Yläasteen jälkeen ollaan pari vuotta työttömänä.
      Käydään välillä 6kk jossain nuorisopajalla verhoilemassa jakkaraa ja jakson jälkeen taas pääsee kotiin pariksi vuodeksi nukkumaan.
      Ohessa on jo hankittu itselle masennukseen mt lääkitys ja ulosotossa tonnikaupalla vaate ja pikavippilaskuja,joita ei ole aikomustakaan maksaa.

      Masennuksen hoito on muuttunut nykyään osallistuvaksi hoidoksi.
      Potilas pakotetaan lähtemään kotoaan terapiaryhmiin ja osallistumaan tekemiseen.
      Sama pitäisi olla kroonisen pitkäaikaistyöttömyyden hoitokeino.
      Ensin tottumaan muihin ihmisiin osallisuvassa työttömyysturvassa ja sitten kaupungin työllistysjakso siihen perään.On vastuutona dumbata nuori kotiin ilman vastavelvoitetta.Osallistuva työttömyysturva on hyvä ratkaisu tähän.
      Kotona vuosikausia pelailevat nuoret kokevat ylivoimaisena siivouksen ja roskapussin ulosviennin.Pitäs saada aikaan jotain pakollista toimintaa näille,jotta oppivat pitkäjänteisyyttä.

    • antidemari

      Nimenomaan osallistava työttömyysturva ei mitään pitkäjänteisyyttä eikä muutakaan älykästä opeta, se kestänee muutaman kk per pakotettu.
      Lienee samaa 9e kyykyttämistä mitä ollut jo Filatovin (sdp) ministeri ajoista lähtien !

      Ainoa vaikutus tuolla lienee se että entistä enemmän porukkaa lopettaa aktiivisen työnhaun jo yli 100 000 aiemmin lopettaneen lisäksi !

      • Antipersuja

        Ei se työnhaku mihinkään osallistuvan sosiaaliturvan aikana lopu.Ei siis ole lakaisukeino.Ymmärrän hyvin että pitkäaikaistyöttömät pistävät asiassa hanttiin.

        Oletko muuten itse pitkäaikaistyötön?


      • Kuoleva kylä
        Antipersuja kirjoitti:

        Ei se työnhaku mihinkään osallistuvan sosiaaliturvan aikana lopu.Ei siis ole lakaisukeino.Ymmärrän hyvin että pitkäaikaistyöttömät pistävät asiassa hanttiin.

        Oletko muuten itse pitkäaikaistyötön?

        Luuletko, että kaikille Suomen työttömille löytyy enää koskaan mitään järkeviä ja mielekkäitä töitä. Tuskinpa vaan, kun ei riitä edes kaikille ahkerille tai hyvin koulutetuillekaan.

        Kahden kerroksen väki lisääntyy ja niiden mukana ennen pitkää ongelmat.
        Täällä demari-reservaatissa yritetään edelleen elää menneessä, vaikka hyvinvointi-Suomeen ei ole enää paluuta eikä rahaa.

        Miljoonat Aasialaiset tekevät jo duunareiden työt ja sadat miljoonat afrikkalaiset ovat vasta odottamassa omaa vuoroaan päästä mukaan tähän peliin. Heille euron tuntipalkka on vasta unelmaa.


    • antidemari

      Enpä puhunut mitään mistään lakaisukeinosta!
      Mut puhuin niistä yli 100 000 jotka vapaaehtoisesti siirtyneet sivuun työmarkkinoilta jotka eivät enää työllistä ketään oikeisiin töihin!
      Ja olen pitkäaikaistyötön enkä taatusti demari !

      • pullamaratoni

        Ai katohan meillä on samat aikataulut.

        Piti tossa leipoa reilu 5 tuntia että riittää pakastimesta valmista syötävää,jotta pienipalkkaisessa paskaduunissa kituuttelevana saa syödä kunnolla.Mistäs muusta sitä säästäisi paitti ruoasta.Einekset on hirveetä kökköä ja ne maksaa enemmän kuin kotiruoka.

        Itselläni on periaatteesta vastaan kaltaisiasi pitkäaikaistyötön persuja,se että kaikenlainen yritys puuttuu.Istutaan vaan jossain torikahvilassa ja kitistään miten työpaikkoja ei löydy.

        Työn kuva on muuttunut.Pitää olla valmis ottamaan vastaan myös omaa koulutusta vastaamatonta työtä.Ei Suomi ole mikään erikoistapaus.Se että pääsee koulutustaan vastaavaan työhön on Euroopassa enemmän käytäntö kuin poikkeus.Ja jos koulutusta ei ole,niin otetaan se työ mikä saadaan.

        En pystyisi koskaan pitkäaikaistöttömyyteen.Koulutus on peruskoulu ja töitä ei ole koskaan puuttunut.Kukaan työnantaja ei halua palkata vätystä.Pelkkä reippaus riittää.

        Pitkäaikaistyöttömyys on epäisänmaallista.


    • antidemari

      Tuo yllä oleva "pullamaratoni", eli oppimattoman varkautelaisen (?) demarin kirjoitus liikutti minua niin paljon että kopion ko kirjoituksen Työ- ja opiskelu -osioon ja siellä "potkut ja työttömyys ketjuun.
      Ko. ketjussa demarit käyvät haukkumassa työttömiä milloin työnantajan ominaisuudessa, milloin mitenkin.
      Ja tuo kirjoitus kuuluu sinne ehdotottomasti, tuntuukin että "potkut ja työttömyys- ketju on oikein varkautelaisten demareiden kokoontumispaikka !!

      • savontien serihvi

        Vaemo kyssyy aina missä porvarit on hyviä vastaan vaemolle no en osaa sanova?
        petkutuksessa hehehee


      • dollo

        En edelleenkään ole demari,persu.
        Onko tuo ainoa laaja ajatus joka persulaisen aivoihin mahtuu?
        Töitä vapaaehtoisesti tekevä ja yritteliäs on pakko olla demariäänestäjä.
        Jos toi on nykydemarikuva,niin saattaisin jopa äänestää heikäläisiä.

        Laajennappas pitkäaikaistyötön persu maailmankuvaasi vähän.
        Avaa edes ne yksiösi ikkunat että pääkoppa tuulettuu.
        Ei ihme että työttömyys koettelee.


    • antidem

      Ensiksikin en ole persu enkä minkään muunkaan puolueen kannattaja !!
      Toisekseen tuossa "pullamaraton" kirjoituksessa on pari asiavirhettä jotka rikkovat muuten niin upean kirjoituksen.
      Eihän pullan voimalla kukaan kunnon demari työtä tee ja toisekseen ketkähän epäisänmaallisuuteen ovat syylistyneet siirtämällä maastamme kahden edellisen presidentin aikakauden aikana 80 000 teollista työpaikkaa sekä sallimalla maahamme tulla suurinpiirtein saman määrän maahanmuuttajia.

      • mamu ei ole ongelma

        Sitä haikailemaasi teollisuutta ei Suomessa enään suuressa mittakaavassa tarvita.Suurteollisuus on kehitysmaan pionerikeino,josta teollisuuden osakkeenomistajat ottavat reippaat voitot.Suomessa entisenä sodanjälkeisenä kehitysmaana,ei ole enään tilaa suurille kansainvälisille investoinneille.Liitot ovat vastuussa teollisuuden siirtymisestä ulkomaille.Tulossa on korkeintaan firmojen nimenvaihtoja samoissa liiketiloissa jne.

        Suurteollisuutta voisi verrata legioonalaismuurahaisiin.Tulevat ja syövät,lahjoittavat jotain pientä paikalliselle ekosysteemille ja kun kaikki carcucus-liha on syöty,muuttavat muualle.

        Suomi taantuu teollisuudessa,tänne muodostuu enemmän mikro ja pk yrityksiä ja ammattiosaamisessa ajetaan enemmän erikoistumisen suuntaan kansaivälisille markkinoille.Jos verotoimisto ja laki eivät olisi hanakasti pienyrittäjyyttä jarruttamassa,yrityksiä syntyisi enemmän.Missään muualla yrittäjyyttä ei ole tehty niin byrokraattiseksi ja vaikeaksi kuin Suomessa.

        Se työllisyys ei ole Storan niskoilla Varkaudessa,se on meidän pienyrittäjien.Tosin työllistäminen on tehty niin vaikeaksi,että vaikuttaa työttömyyden olevan haluttu hallituksen linja.
        Henkilökohtaisesti minua ei muuten kiinnosta paskaakaan työllistyvätkö paperimiehet tehtailla vai ei.Se ei vaikuta kaupungin talouselämään muuta kuin korkeintaan alkon myynnissä.Mutta tehtaan on kuitenkin jossain muodossaan säilyttävä,jotta huolloista vastaavilla yrittäjillä riittää töitä.

        Post scriptum:Pulla oli vieraille ja olen taatusti liberaali.En äänestä.
        Hallitus painukoot hemmettiin.


    • näin tää menee

      Maanviljelijelijä elättää siivellään kuutta, teollisuustyöntekijä neljää etupäässä palvelualojen työntekijää.
      Kun vientiteollisuus on maastamme lopahtamassa, lopahtaa moni muukin asia.
      Ja sen ilmiön takana ovat taatusti kaikki muut kun persut!

    • näin tää menee

      Ja heti ketju lopahti kuin seinään kun tuli puhe maanviljöiden paremmuudesta tavan duunariin nähden!
      Ja ennenkuin kukaan siirtää keskustelun maataloustukiaisiin niin pitää muistaa että vastavat tuet ovat liki kaikissa EU:n alueen maissa.
      Maataloustukiaiset voidaan meillä ymmärtää maataloustuotantoon kohdistuvan kovan verotuksen kompensointina!

    • Laivakauppias

      Ihmiset jotka eivät käy töissä ja tee jotakin etujensa eteen -

      miten saatte aikanne kulumaan ?

      • nukut onnesi ohi

        Liian aikaista kysellä moista.
        Varmaan nukkumalla?


      • oma veikkaus

        Varmaan samaa mitä sinä lomalla?


      • Hmm....
        oma veikkaus kirjoitti:

        Varmaan samaa mitä sinä lomalla?

        Millä ihmeen lomalla?
        Edellisestä lomasta on jo yli 600 päivää.
        Mut silloin istuin koko loman rantatuolissa ja pikkuhiprakassa pikagrilli-taskurapuja mutustellen.Jos ei nyt riutalla haiden kanssa snorklaamista oteta huomioon.

        Eli meinaat jotta kotona viihtyvät elämäntapatyöttömät ovat siis pääosin hiprakassa,mutustelevat jotain valmista pikaruokaa ja välillä käyvät pimp my ride autoineen näyttäytymässä kaupungilla.
        Onhan työttömällä tosiaan noita käyntejä sekä sossussa,kelassa,työkkärissä ja lääkärillä.Pakko joskus lipua kaupungin läpi.


      • Oma veikkaus
        Hmm.... kirjoitti:

        Millä ihmeen lomalla?
        Edellisestä lomasta on jo yli 600 päivää.
        Mut silloin istuin koko loman rantatuolissa ja pikkuhiprakassa pikagrilli-taskurapuja mutustellen.Jos ei nyt riutalla haiden kanssa snorklaamista oteta huomioon.

        Eli meinaat jotta kotona viihtyvät elämäntapatyöttömät ovat siis pääosin hiprakassa,mutustelevat jotain valmista pikaruokaa ja välillä käyvät pimp my ride autoineen näyttäytymässä kaupungilla.
        Onhan työttömällä tosiaan noita käyntejä sekä sossussa,kelassa,työkkärissä ja lääkärillä.Pakko joskus lipua kaupungin läpi.

        Tai ovat snorklaamassa,


      • Bulls Eye
        Hmm.... kirjoitti:

        Millä ihmeen lomalla?
        Edellisestä lomasta on jo yli 600 päivää.
        Mut silloin istuin koko loman rantatuolissa ja pikkuhiprakassa pikagrilli-taskurapuja mutustellen.Jos ei nyt riutalla haiden kanssa snorklaamista oteta huomioon.

        Eli meinaat jotta kotona viihtyvät elämäntapatyöttömät ovat siis pääosin hiprakassa,mutustelevat jotain valmista pikaruokaa ja välillä käyvät pimp my ride autoineen näyttäytymässä kaupungilla.
        Onhan työttömällä tosiaan noita käyntejä sekä sossussa,kelassa,työkkärissä ja lääkärillä.Pakko joskus lipua kaupungin läpi.

        Hmm....

        Minulle aikoinaan sanottottiin työkkärissä että pitäisi katselle töitä...

        Kaikki kaivuu työmaat ja aidanleikkuut rupesivat hirveästi kiinnostamaan - kun oikein työkkäristä Päiviönsaarella oltiin kehotettu katselemaan...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1818
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1809
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      76
      1592
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe