Tein risottoa

mitä puuttuu

mutta siitä tuli helekatin kuivaa, mitähän jäi puuttumaan. Laitoin kyllä suolaa ja curryä.

7

239

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maustaja

      No jos se on kuivaa, niin pitää varmaan laittaa lisää nestettä.

      Maustaminen on taas kiinni siitä, mitä muita aineksia risottoon laitoit.

      Itse laitan esim. katkarapujen ja kalan kanssa sitruunanmehua.

      Kävisikö esim. soijakastike, yrttisuola, chili, paprika, mustapippuri, valkopippuri, erilaiset yrttimausteet.

      Curryä käytettäessä laitan mausteen ensin pannulle öljyn kanssa muhimaan, jolloin maku tulee paremmin esille.

    • risotoija

      Jotainhan sulla on menny pieleen, risotto pitäisi olla kuin löysää puuroa, helposti lusikoitavissa. Se on oikeasti hyvinkin haastava ruoka.

      Tärkeitä juttuja on riisilajike (esim. Arborio), sen ja sipulin kuullottaminen riittävän pitkään miedolla lämmöllä. Nesteen lisäys, sen pitäminen kiehuvana ja sekoittaminen.

      Tässä reseptiesimerkki risotosa, joka omaan makumaailmaan toimii peijakkaan hyvin. Kun näitä ohjeita seuraa, ei pitäisi mennä pieleen. Nyt odotankin innolla sateita ja alkavaa herkkutattikautta.

      http://www.olivialehti.fi/reseptit/samettinen-tattirisotto/

      • Lamberti

        "Se on oikeasti hyvinkin haastava ruoka. "

        Sen verran pitää kommentoida, että itse en pitkään aikaan uskaltanut kokeilla risoton tekoa, kun aina kuuli sanottavan että se on haastava ruoka. Sitten kun kokeilin en ollut uskoa miten helppo se on tehdä. Kun muistaa tosiaan laittaa riittävästi nestettä ja käyttää puuroutuvaa riisiä hommaa on vaikea pilata (ellei polta pohjaan).

        Omat opit vuosien saatossa on seuraavat:

        Valkkarilla on väliä, eli jos tekee risottoa johon tulee viiniä niin kannattaa kysyä Alkosta ruoanlaittoon sopivaa viiniä. Yhden risoton pilasin vääränlaisella, liian voimakkaalla viinillä. Esim. Italialainen Lamberti on tarpeeksi mieto risottoon kuin risottoon.

        Jos tykkää laittaa risottoon Mascarpone-juustoa, niin kannattaa kokeilla sen asemesta lämmintä voita johon on vatkattu kovaa juustoa raasteena (esim. parmesan). Toimii :)

        Ja, jos tekee sienirisottoa kuivatuista sienistä, niin se sienien liotusliemi kannattaa käyttää risotossa.


      • trendikamaajavoita
        Lamberti kirjoitti:

        "Se on oikeasti hyvinkin haastava ruoka. "

        Sen verran pitää kommentoida, että itse en pitkään aikaan uskaltanut kokeilla risoton tekoa, kun aina kuuli sanottavan että se on haastava ruoka. Sitten kun kokeilin en ollut uskoa miten helppo se on tehdä. Kun muistaa tosiaan laittaa riittävästi nestettä ja käyttää puuroutuvaa riisiä hommaa on vaikea pilata (ellei polta pohjaan).

        Omat opit vuosien saatossa on seuraavat:

        Valkkarilla on väliä, eli jos tekee risottoa johon tulee viiniä niin kannattaa kysyä Alkosta ruoanlaittoon sopivaa viiniä. Yhden risoton pilasin vääränlaisella, liian voimakkaalla viinillä. Esim. Italialainen Lamberti on tarpeeksi mieto risottoon kuin risottoon.

        Jos tykkää laittaa risottoon Mascarpone-juustoa, niin kannattaa kokeilla sen asemesta lämmintä voita johon on vatkattu kovaa juustoa raasteena (esim. parmesan). Toimii :)

        Ja, jos tekee sienirisottoa kuivatuista sienistä, niin se sienien liotusliemi kannattaa käyttää risotossa.

        Jotenkin täytyy puuttua tähän vaikka mieli sanoo ettei ei!

        Mulle viinin tai etikan (viinietikat) käyttö kuumiin ruokiin tekee niistä vain jotenkin epämiellyttävän sameita - mikä tahansa kastike, laatikko tai paistos, jossa on käytetty viiniä tai etikkaa tekee ruoasta epämiellyttävää vaikka nyky-trendin mukaan ne ovatkin ehdoton pakko.

        Esim. tomaattikastikkeeseen on pakko lorauttaa punkkua sekaan tai se ei ole hjuva. Olen kyllä toista mieltä - mitä järkeä on lisätä hapokkuutta jo ennestään happamaan (esim. tomaatti) ruokaan ja sitten kaataa kourakaupalla sukkeria perään - ei itse asiassa mitään.

        Tämä taas on vain esimerkki ihmisten typeryydestä - yleensä vinkku ruoassa ei oikeastaan maistu hyvältä vaan ihmiset haluavat mieluimmin "pyöreitä" makuja.

        Toinen käsittämätön asia on tämä pakkomielle "rakenteista" ja "purutuntumasta" - miksi ihmeessä "pehmeä" ei saisi olla pehmeä - ei se vaadi vastakkaisuutta ollakseen hyvää.

        Parasta on "suussasulava" ilman karheutta.


    • niiin amatööri

      Joo, on se melko helppoa, jos hallitsee kypsennyksen. Ylisuurella teholla mm. haihdutat lientä liikaa, jolloin on vaarana ajaa risottoon liemen kautta liikaa suolaa, kun sitä täytyy lisätä enemmän.

      Riittävän tärkkelyksen ulossaanti riisin pinnalta vs. riisin kypsyys ja käytetty nestemäärä vaatii näppituntumaa.

      Itse onnistuin jo toisella kerralla saamaan sellaista, että vaimollekin kelpasi.

    • kuninkaallisille

      Heh, vai kelpasi vaimolle. Minun risotto kelpasi kerran Ruotsin Victorialle, kun olivat Danielin kanssa Oopperakellarissa syömässä Danielin kanssa.
      Itse toimin silloin kokkina kyseisessä ravintolassa.

    • koulukuntaero

      Riittämättömästi nestettä - toiset riisit vain imevät nestettä enemmän - olen monesti joutunut lisäämään vettä ohjeiita enemmän Basmati-riisiin, en toki Ambrorio-riisiin).

      Tosin "oikeaoppisen" risoton valmistuksesta voisi kiivailla vaikka kuinka kauan - tosiasia on, ettei sellaista ole.

      Esim. Bo Hagströmin "Makumatka Italiaan"-sarjassa hän kävi pohjois-italiassa, jossa paikallinen teki risoton vastoin "tseffien" tapaa eli laittaen kaiken nesteen kerralla vähittäisen lisäyksen sijaan ja hyvin kelpasi Bo:lle kun mukana oli riittävästi voita ja paikallista juustoa.

      Toinen maininta "erilaisesta" risotosta on Market Kitchen-ohjelmassa, missä eräs juontajista sanoi kuulleensa vuoristolaisesta "kuivasta" risotosta, joka varmaan muistuttaa Suomen 70-luvun "risottoa" eli keitettyyn riisiin sekoitettua kastiketta (jauheliha, sieni jne...).

      Risotto kuten pizzakin on venyvä käsite - ainakin venyvän juustonsa (parmesaani, grana padano, pecorino, mustaleimainen jne...) takia.

      Näin pelkistetysti - mikään tapa ei ole se ainoa oikea - tärkeintä on, että maistuu hyvältä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4260
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      4172
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      3946
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2787
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2495
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      128
      2088
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2084
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      193
      1986
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1639
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1432
    Aihe