Onko tällainen vaihtelu normaalia?

4+10

Minulla on testattu kilpirauhasta jo usean vuoden ajan, Vajaatoimintaa ei ole todettu.

Viimeksi kaksi viikkoa sitten arvot olivat seuraavat: TSH 6,10 T4 12. Kävin eilen uudestaan labrassa ja tulokset olivat SSH:2,81 T4 14. Ensimmäinen otettu klo:10 aamulla, jälkimmäinen klo: 12:30(luonnolinen vuorokausirytmini on myöhäisempi)

Sitten keksin kysyä lääkäriltä että missähän ne arvot on mahtaneet aiemmin mennö ja sain vastaukseksi että vuonna 2008 TSH arvo oli 4,35.

Mitäs te sanotte tällaisesta sahaamisesta. Lääkitystä ei siis ole. Itse en lääkärin mielipiteestä rauhoittunut.

Hiukset lähtee päästä, painoa on kertynyt vuosien aikana lisää.

10

131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • möhky

      En tiedä tuosata vaihtelusta, mutta ihmettelen, että miksei sinulla ole lääkitystä?

    • 3334

      Kilpirauhaskokeet pitää ottaa heti aamulla, ei klo 12:30. Kilpirauhashormonien eritys vilkastuu päivää kohti. Siksi jälkimmäisen kokeen arvot ovat normaalimpi ja aikaisempi lievästi vajaalla. Kokeet eivät ole ihan vertailukelpoisia.

      Jotta koetulos olisi luotettava, pitää kokeeseen mennä pian heräämisen jälkeen viimeistään klo 10 hyvin nukutun yön jälkeen. Ei siis pidä nousta klo 6 ja käydä lenkillä ennen koetta tai jos on nukkunut vain 5h, kannattaa koe siirtää toiseen päivään.

      Ennen koetta voi syödä aamiaisen, mutta kahvia ei pidä juoda eikä tupakkaa polttaa. Yritä saada seuraava kontrolli pian. TSH 6,1 on viitteen ulkopuolella eli vajaatoiminnan puolella. Kun oireitakin ilmeisesti on, voisit saada koelääkityksen yksityiseltä endokrinologilta. Yleislääkäreiltä se on vaikeampaa. He yleensä vaativat sekä TSH:n että T4-v:n arvot ovat viitteiden ulkopuolella.

    • 16+3

      Jälkimmäinen koe on otettu iltapäivällä sillä saamani tiedon mukaan kellonajalla ei olisikaan enää niin merkitystä. Tiedä sitten. Jälkimmäinen otettiin alle kahden tunnin hereillä olon jälkeen. Lääkitystä ei ole koska lääkärin mukaan olen kunnossa mitä en itsekään oikein usko.

      • 3334

        Ettei kellonajalla olisi merkitystä? Toi on kyllå minulle uutta. Miten ihmeessä kilpirauhaset olisivat alkaneet toimia erilailla kuin ennen? Monet labrat eivät edes suostu ottamaan kilpparikoetta klo 10 jälkeen.

        Sinulla voi olla kilpirauhasen subkliininen vajaatoiminta. Mitä myöhemmin menet kokeeseen, sitä paremmat=normaalimmat arvot saat ja sitä vaikeampi sun on saada koelääkitystä. TSH 6,1 oli reilusti viitteen ulkopuolella, mutta 2,8 kunnolla viitteen sisällä. Tuolla on aika mahdoton saada koelääkitystä. Pyydä uusi seuranta pian ja noudata sitten näitä ohjeita kokeen ajoituksesta ym.


      • hus labin ohje

        Tässä HUS Labin ohje TSH:n esivalmisteluista:
        "TSH:n pitoisuusvaihtelu aamupäivän aikana on rajallista, joten S-TSH näyte voidaan ottaa polikliinisesti laboratoriossa ennen klo 14 ilman merkittävää vaaraa virhetulkinnasta. Jos näyte otetaan muuna vrk-aikana (klo 14 - 07), tulee laboratorio-ATK:lle automaattisesti vakiolausunto poikkeavasta näytteenottoajasta."

        Koska pientä muutosta TSH:n arvossa kuitenkin on riippuen kellonajasta, jolloin se on otettu, menisin kokeeseen mahdollisimman aikaisin - etenkin, jos kärsin kilpparin vajiksen oireista ja toivon saavani koelääkityksen. Kuka sen tietää, asettuisiko tulos sille rajalle, jolla lääkäri reseptin kirjoittaisi tai ei kirjoittaisi. Silloin pienelläkin vaihtelulla voi olla suuri vaikutus.


    • Labroihin aamusta

      Tietysti kellonajalla on merkitystä, mutta jotkut endot ovat ohjeistaneet laboratorioita uudelleen. Endot yrittävät sabotoida kilpirauhaspotilaita saamasta Thyroxinia. Endoilla on niin kauhea viha tämän kilpirauhaskiistan takia. Sitä paitsi TSH yli 6 riittää todellakin enemmän kuin hyvin saamaan lääkityksen, ei siihen tarvita T4V:n arvoja. Terveyskeskuksessa kun eivät sitä paitsi edes ymmärrä T4V:n arvoista mitään, kun endotkaan eivät ymmärrä.

      • Onko edes mahdollist

        Olisin kysynyt kommenttiasi, ehdot yrittävät sabotoida........
        Missä tapahtuu näin ja kirjoitat monikossa?
        Kysymys kuuluu ,,laboratorioon aamusta,,.


      • Vainoharhaista

        "Endot yrittävät sabotoida kilpirauhaspotilaita saamasta Thyroxinia. Endoilla on niin kauhea viha tämän kilpirauhaskiistan takia. "

        No jo on vainoharhaista tekstiä. Aloittaja ja muut, jättäkää em. kommentti huomiotta. Sillä ei ole mitään todellisuuspohjaa.


      • Labroihin aamusta
        Vainoharhaista kirjoitti:

        "Endot yrittävät sabotoida kilpirauhaspotilaita saamasta Thyroxinia. Endoilla on niin kauhea viha tämän kilpirauhaskiistan takia. "

        No jo on vainoharhaista tekstiä. Aloittaja ja muut, jättäkää em. kommentti huomiotta. Sillä ei ole mitään todellisuuspohjaa.

        Luuletko sitten, että laboratoriohoitajat omasta päästään ovat ruvenneet ottamaan kokeita myös iltapäivällä? Ja itse keksineet, ilman endokrinologien ohjeita, että vuorokaudenajalla ei ole väliä?

        Jos kuitenkaan eivät ole laboratoriohoitajat olleet asialla, niin ketkä sitten??


    • 4+10(aloittaja)

      Kävin yksityisellä endokrinologin juttusilla ja nyt on tyroksiini kokeilussa. 50 mikrogrammaa/vrk. Katsotaan tästä eteenpäin miltä näyttää :)

      Kysyin myös tuosta kellonajasta ja vastaus oli hyvin selkeä: Koe tulisi ottaa henkilön luonnollista vuorokausirytmiä noudattaen sillä kilpirauhanenkin "kellottuu" siinä missä kaikki muukin ihmisen kehossa. EI siis välttämättä klo:10 aamulla vaan parin tunnin sisään heräämisestä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4042
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2348
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2056
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      96
      1719
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1327
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1307
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1262
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe