Hirsisaunan pystytys

Pp-57

Olen tilannut Kontiolta 25 neliön hirsisaunan. Kyselin kirvesmieheltä tarjousta perustusten teosta ja rakennuksen pystytyksestä.
12 000 e oli vastaus.
Mielestäni melko paljon.
Joku viisas tässä tokaisi minulle, että mikset pystytä itse, sehän on kuin Lego-palikoita kasaisi.
Mitäs tuumitte, oletteko itse tehneet tuon homman...?

23

987

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teeseitse1

      Jos olet käsistäsi kätevä noin yleensä ottaen, niin homma onnistunee. Tutkit ensin kirjallisuutta, ja sitten alat tekemään. Sata vuotta sitten talon teko oli tavallista jokamiehen hommaa.

      Jos epäilet kykyjäsi, niin älä tee itse.

      Olen siirtänyt yhden hirsitalon. Hyvä tuli. Toinen on menossa. Ammattitutkintoni on ihan muualta, kuin rakennuspuolelta.

      • On tehty

        Ei se runko ole paha, sen kun kasaa puita numerojärjestyksessä ja mittaa ristimittaa, luotia ja hirrenpäiden hammastusta. Ja tietenkin jaksaa nostella puita. Perustukset, lattiat, katot, lauteet, kaakeloinnit, vedet, sähköt, ne niitä duuneja on. Tee betonilaatalle, tulee kosteiden tilojen lattioista paljon helpompia tehdä.


    • deedede

      itse pystytin vastaavanlaisen pari vuotta sitten.

      Isoin haaste on tehdä ne perustukset(siis kunnolla). Tommoisen mökin kasaaminen kyllä onnistuu jos on joskus vasaraa pidellyt kädessä ja löytyy 3-4 talkoo-miestä.

    • nybvvö

      Homma on kyllä sinänsä helppo, mutta menee itsekseen tehden tietysti aikaa ja aivan itsekseen ei välttämättä onnistu vaan tarvii apuja eli jos hommalla on kiire ja apuja ei juuri ole niin ei ehkä kannata alkaa, mutta jos aikaa ja apuja on niin helpolla tuon summan taas sitten säästätkin.

    • Puhelimella

      Perustus ainakin kannattaa teettää toisell.

    • leku

      Tehtiin tuollainen hiljattain, Kuusamon hirsipaketti.

      Nämä ison toimittajan pakettitoimitukset on rakentamisen helpoimmasta päästä. On hyvät ohjeet ja hyvät detaljit. Kyllä silti rakentamisesta pitää vähän jotain tietää, tai olla edes vähän teknisesti orientoitunut,

      Meillä oli perustukset helpoin osa, 4 päviää meni kun myllytettii betonit 21:n anturaan ja muurattiin harkot. Harkot pitää muurata huolella, kaikki mitat muutaman millin tarkkuuteen.

      Hirsirunko oli yllättävän työläs, ja työläin oli vesikattorakenteet (palkistorakenteella).

      Urakkahintaa on vaikea kommentoida kuvia ja urakkasisältöä näkemättä, mutta jos se on avaimet tassuun -asennus niin en pidä kalliina.

    • Pp-57

      Kiitos asiallisista neuvoista. Ei siis ihan mahdoton juttu olis.
      Perustukset päädyin teettämään miehellä, joka tekee metrihinnalla ja tuo kaikki materiaalit mukanaan.
      Pitänee tutustua ohjeisiin, jotka tulivat tilausvahvistuksen mukana.
      Ongelma vain on tuo aika, töissä kun on kiireisin aika juuri talvella. Mökkipaketti kun tulee syyskuun puolessa välissä ja se pitänee saada ennen lumen tuloa vesikattoon.

      • tehty ja opittu

        Metrihinta ????

        No 25neliön perustukset jos tulevat pilareina niin ei kovin kummoinen perustus tehdä.

        Ympärivalu anturat ja siitä pilarit ylös muuraten ilmeisesti ei edes kovin korkeata kyseessä ja jos vielä laattana niin homma helpottuu soratäytöt routaeristeiden kanssa.

        Jos löydät hyvän kirvesmiehen ja sille kaverin niin ei kannata sotkeentua pystytykseen koska sitä omaa vapaa-aikaa ei vaan tahdo riittää jos vielä töissä yrittää pakertaa.


    • Pp-57

      Ei pilariperustusta. En tykkää vinksin vonksin sojottavista pilareista, joita ei edes päällystetä millään ja ulkonäöllään pilaavat koko mökin.
      Valitsin harkkoperustuksen, antura ja kolme kerrosta harkkoja

      • laatalle?

        päädyitkö siis maanvaraiseen laattaan harkkosokkeliin?


      • Kaikkeanytkanssa

        Pakko sanoa että onpa tuossa suorastaan typerät perusteet olla käyttämättä pilariperustusta, ne pilarit saa kyllä "naamioitua" ihan helposti halutessaan helposti miten haluaa vaikka sitten ihan harkkoperustuksen näköiseksikin ja pilarit nyt ei mene viksinvonksin jos vähänkin onammattitaitoa.


      • jep:::::::::::::::::

        Matalaperustus jos vielä teet routasuojaukset no jokainen tyylillään pilariperustus selkeä ja riskitön oikein tehtynä kestää olla talvet omillaan.


      • maksimoi vaan kulut

        Kalliit perustukset selittävät hintaa. Tuskin muukaan menee sitten halvimman mukaan. Tuo perustustapa vaatii salaojat ja sadevesiputket ja tietenkin kosteussuojauksen. Vähintään patolevy ja todennäköisesti huopaakin tarvitaan. Sitten vielä styroxit ympärille. Toki pilaritkin pitää eristää, mutta pienemmässä mittakaavassa. Pilarit voi päällystää ihan samalla tavalla kuin sokkelin.


      • tönöst' tuvaks:
        maksimoi vaan kulut kirjoitti:

        Kalliit perustukset selittävät hintaa. Tuskin muukaan menee sitten halvimman mukaan. Tuo perustustapa vaatii salaojat ja sadevesiputket ja tietenkin kosteussuojauksen. Vähintään patolevy ja todennäköisesti huopaakin tarvitaan. Sitten vielä styroxit ympärille. Toki pilaritkin pitää eristää, mutta pienemmässä mittakaavassa. Pilarit voi päällystää ihan samalla tavalla kuin sokkelin.

        Eikä aloittajan 25 neliön pinta-alaan kerrottu paljonko siinä sitä terassia ja kuistia sitä on turha värkätä sokkelille , kuistit ainakin pilareilla kestää sen minkä pitää.

        Löytyyhän ne pikku detaljit joista tuo 12 tonttua alkaa kertymään jokunen kasettikuorma santaakin täyttöön jos sen hyvän tahtoo pakertaa muut kiviainekset:)


      • Huomioi vesiongelmat. Pilariperustus tuulettuu. Samoin lueskele hirsiosan painumasta ja katon liukumasta, ettei seinät väänny ulos vuosien kuluessa.


      • risriksik
        Kaikkeanytkanssa kirjoitti:

        Pakko sanoa että onpa tuossa suorastaan typerät perusteet olla käyttämättä pilariperustusta, ne pilarit saa kyllä "naamioitua" ihan helposti halutessaan helposti miten haluaa vaikka sitten ihan harkkoperustuksen näköiseksikin ja pilarit nyt ei mene viksinvonksin jos vähänkin onammattitaitoa.

        Pilariperus tuulettuu kunnolla ja minusta se on ainoa oikea kesämökeille, joissa ei asuta vuoden ympäri. Pilariperustuksen voi verhota esim. rimoilla ja jonkin verran voi myös säilyttää jotain tavaraa (mieluiten tilapäisesti) katseilta piilossa siellä talon alla.

        Itse järjestän kerran vuodessa synttärikahvitukset kesällä, jolloin mökille tulee päiväseltään n. 30 ihmistä ja juhlaa varten pistän yleensä visiitin ajaksi puutarhaletkut, haravat jne piiloon juuri sinne mökin alle, sillä meillä on rimoitukseen tehty "ovi", jonka saa helposti auki ja kiinni.

        Meillä päin on ongelmana radon, joten tuo pilariperustus myös vähentää radon-riskiä


    • Pp-57

      Juu.

    • Pp-57

      Tottakai kuistit ja terassit tulee pilareitten päälle, sokkeli tulee siis tuolle 25 neliölle. Mikä 12 tonttua? Se oli siis työn osuus...materiaalit maksan itse.
      Kyllä nyt jo muutama kasetillinen on sepeliä tuotu.

    • Pave 64

      Tee iso puunuija koivupölkustä, niin saat hirret lyötyä kiinni. Tälläisen tein mestarin kehotuksesta.

      • mies ja leka

        Toimii 2x4 pätkäkin ja ihan oikea metallileka , parempi siksi kun sillä koivulekalla kätevä seppä takoo ne pontit rikki höylähirsistä

        (itse havainnut pystytksissä ja vain yhdelle joka osaa käyttää lekaa sen käyttöoikeus :)

        Liika voima lyödessä jopa irroittaa niitä hirsiä vaikka pitäisi saada kiinnipäin.


    • perustukset kunnolla

      Kovin on matalat perustukset mutta näillä ratkaisuilla varmistetaan hirsirakennuksiin kosteusvauriota jo ennen rakentamista joita maanvarainen laatta vielä lisää. Laittaisin ainakin yhden harkkokerroksen lisää, huomioiden riittävä perustamissyvyys ja routaeristeet.

    • juuupa ju

      onko kallio,, vai hiekka kangas, tai muu pehmeä maa aines,, kuitenkii jos on savi pohjalla,,,niin,, niin, pilarit pois,, laatanpäälle sit,, jos heiluu niin kokonaan heiluu, meinaan on kokemusta,,

    • RS2000

      Tilasit varmaankin Halmeen, suosituin saunamökki. Perustin ja kokosin sellaisen itse ja mukana nippu kavereita. Perustuksiin (antura harkot) meni kaksi viikonloppua ja rungon pystytykseen viikko. Vesikatto päällä jossa aluskate. Muu rakentelu ja puljaaminen useita, useita viikonloppuja. Jos saat koko homman valmiina 12k€. Tee nopeasti soppari. Kirvesmies viipyy tontilla varmasti 2kk, ennenkuin joka lista on paikallaan.
      Sisältänee myös sähköt? Jotain piuhoja kannattaa asennella/piilotella vaikka varoiksi, jos vielä ei ole sähköjä saapuvilla. Jätevedet? imeytyskenttä vai säiliö? Jos kaikki tämä tuolla hinnalla, osta pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3913
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2318
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      92
      2039
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1704
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      306
      1241
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe