Ikkunan teippaus

teippaukset

Ajattelin, että maalanpa ikkunoiden pokat. Krapasin, kittasin kolot, hioin. Ihan hyvin meni. Sitten piti teipata lasit. Niissä oli kittilistat, joten ei ollut tarpeellista ottaa ikkunakitin uusimisen vuoksi laseja irti.

Tämä olikin aluksi hermoillekäyvää hommaa. Jäi isoja rakoja tai teippi nousi kittilistaan. En vaan tahtonut saada suoraan kiinnin kittilistna ja lasin kulmaan. Melko ryppyisiä teippauksia ovat pari ensimmäistä.

Sitten aloin tehdä niin, että laitoin teipin pään pokan nurkkaan ja painoin kiinni peulalolla vain ihan nurkasta. Sitten vedin teippiä auki, pidin matalalla ja tiukahkona. Toisen käden peukalolla painoin n. 10 cm välein teippiä kiinni kittilistan vierestä. Näin jatkoin koko sivun. Sitten vedin peukalolla kittilistan vierestä teipin kiinni koko matkalta ja lopuksi myös koko teipin. Tuli aivan kelvollista ja itseä tyydyttävää jälkeä.

Askarruttaa vaan miten ammattilaiset oikeastaan teipin laittavat. En ole koskaan nähnyt.

21

3803

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KT-Maalari

      Etkö maalaa kittilistaa? Lasiinhan maalrinteippi tarttuu hyvin ja jos kitaus luikertelee, mattopuukolla voit leikata teipin muotoon. Eikä haittaa jos maalia menee vähän lasiin. Se lähtee helposti pois ihan vaikka sillä mattopuukon terällä tai siihen tarkoitukseen valmistetulla kaapimella.

      • teippaukset

        Maalaan myös kittilistan. Saahan ne pois, mutta tarkkaa työtä siinäkin on paljon. Sain kuitenkin tuolla konstilla teipin kauttaaltaan ihan lasin ja kittilistan reunaan. Ajattelin, että mitenkähän ne ammattilaiset tekevät. Harmittaa se niitäkin, jos joutuu tekemään paljon jälkityötä.

        Sanoit, että leikkaa ylimääräisen teipin pois. Sehän onkin toinen konsti. Vetää teipin niin, että osa on aina kittilistaa vasten ja sitten se mattopuukolla pois. Taitaa ollakin parempi konsti.


      • kaseva...
        teippaukset kirjoitti:

        Maalaan myös kittilistan. Saahan ne pois, mutta tarkkaa työtä siinäkin on paljon. Sain kuitenkin tuolla konstilla teipin kauttaaltaan ihan lasin ja kittilistan reunaan. Ajattelin, että mitenkähän ne ammattilaiset tekevät. Harmittaa se niitäkin, jos joutuu tekemään paljon jälkityötä.

        Sanoit, että leikkaa ylimääräisen teipin pois. Sehän onkin toinen konsti. Vetää teipin niin, että osa on aina kittilistaa vasten ja sitten se mattopuukolla pois. Taitaa ollakin parempi konsti.

        Unohda ne teipit ja osta vitosen ikkunaskraba pari vaihtoterää.
        Voit (ja pitääkin) maalata ihan lasin ja pokan saumaan asti.
        Raaputa vrk: jälkeen kuivunut maali pois lasista.


    • Händy Händy

      Ammattimaalarit ja amatöörit pohtivat juuri samaa asiaa. Vain amatöörin taidottomuuden voi ymmärtää, mutta maalaritkin.....?
      Lasin päälle menneet vähäiset maalit, poistetaan ikkunaskraballa.
      Lasin ja lasituslistan liitoskohtaan pursotetaan ohut elastinen pintamassa.

    • teippaukset

      Ihan hyviä tietoja. Niitähän kaipasinkin. Olen todellakin amatööri, n. 80v ukko, jonka käsi vapisee, pensseli erehtyy joskus välillä vähän lasillekin. Tarvitsen sellaisen suojan, ettei ole valtavasti krapattavaa maaluksen jälkeen.

    • Järkeä työntekoon

      Miksi haluat suorittaa suuritöisen maalaustyön. Skrapaat lasit puhtaiksi Händyllä nopeamassa ajassa kuin asennat teippejä.
      Maalauksen jälkeen, estä sadevesien pääsy lasituslistan alle, koska siellä sadevesi imeytyy puuhun ja maalipinnat irtoaa. Laita suosiolla ne elastiset lasitusmassat.
      Lasituskittinä kannattaa myös käyttää elastista lasituskittiä.

      • teippaukset

        Nämä ovat sisäpokat, joihin on lisätty "kolmas lasi" omalla pokalla. Tämä lisäpoka on toisesta reunasta saranoilla, toisesta laidasta linkuilla. Aikanaan näitä ei ole maalattu, vaan käsitelty jollain puunsuoja-aineella. Tuo krapaus piti kyllä tehdä. Irtosi pulverimaista jauhetta ja piintynyttä likaa. Krapauksen jälkeen hioin kevyesti hienolla paperilla. Purin tietysti ensin tuon paketin.

        Ehkä nämä nykyiset maalinpoistoaineet toimivat, mutta en edes kokeile eikä ole tarvettakaan kun viimeinen erä on toista maalausta vailla. Pitäisi todella tuntea tuote.

        Tunsin aikoinaan huonekalujen entisöijän, joka kokeili viitisentoista vuotta sitten hyviksi mainostettuja aineita. Ei tullut muuta kuin sotkua. Öljymaali lähti parhaiten kuumailmapuhaltimella ja lastalla, vesiohenteiset krapalla tai siklillä. Siklin terotustaidon opin häneltä. Sitten hionta, ensin karkealla, sitten hienommalla ja korkean kiiltotason työssä vielä neljän 600 paperilla (se oli 3M harmaata, ei tätä Mirkan keltaista, joka tukkeutuu helposti) tai neljän nollan teräsvillalla.


    • Kyse ikkunoista

      Huonekalu entisöijän työtavat koskevat huonekaluja. Sovella niitä ikkunoihin.
      Konehöylän ohuella lastulla poistuu kerralla puitteiden suorilta pinnoilta maalit ja pehmeä pintapuuaines. Kaikki kulmat on pyöristettävä. Peilausten poisto ja puupinnan rikkomiseen riittää karkea santapaperi. Tasoitus max 260 paperilla on riittävä. Maali tasoittaa paperin aiheuttamat "naarmut". Naarmut ovat maalin tartuntapintoja!
      Alan ammattimies suorittaa yhden puitteen maalin / pintapuun poiston, hioo pinnat ja pyöristää kulmat, vaihtaa lasituslistat, jäykistää kulmaliitokset, kiristää saranaruuvit ja suorittaa pohjamaalauksen max 30 - 45 minuuttia.

      Jos sinulla on kolme puitteiset ikkunat, tiivistä jokainen puite. Käytä tiivisteenä silikoni putkitiivistettä. Silikoni tiivistää 15 vuotta. Katso tiivistysohjeet: Korjaustieto.fi (Ympäristöministeriö)
      Maalinpoistoaine on ikkunoissa ja ovissa kyseenalaista. Osa aineesta menee puun solukoihin. Nouseeko aine myöhemmin pintaan vaurioittamaan maalia tai tartuntaa heikentäen.

      Yleensä Omakotiyhdistyksiltä voi lainata-vuokrata höylä, feini, tasohiomakone ym?

      • teippaukset

        Tuollaiseen vauhtiin ei meikäpoika pysty eikä ole tarviskaan. Hyvä tekniikka tuntuisi kyllä olevan, vaikka kyllä aluksi tuhraantuisi aikaa tuon konehöylän käytön kokeiluun, jotta saisi kunnon jälkeä. Ammattimies on aina ammattimies, joka tietää heti missä järjestyksessä työn osavaiheet tehdään ja minkä työvälineen ottaa käteensä missäkin vaiheessa.

        Tiedän kyllä, että entisöijän työtavat ovat ihan muuta kuin ikkunoiden ja ovien maalauksessa. Siinä voi aika vähän käyttää koneita kun on käsin kaiverrettuja koristeita, kaarevia osia ym. Hyvilläni olen kuitenkin siitä, että näin miten tehokas väline puhdistuksissa on tuo sikli, pahainen sahanteränliuska tms. Leikkaa lastua noin vain. Olen jopa ylpeä, että opin teroittamaan siklin "ottavaksi". Sitä tuskin monet enää osaa eikä taida olla tarvettakaan. Otin tuon entisöinnin esille vaan siksi kun maalinpoistoaineista oli aikanaan enemmän riesaa kuin hyötyä. Ehkä aivan pieniin kaiverruksiin kannatti käyttää.


    • Tekemällä oppii

      Ikä, oppi ja kaikki. Parempi suhtautua avoimin mielin koko ikkunaremppaan.
      Älä kuitenkaan suorita tarpeettomia ja suuritöisiä hukkatöitä.
      Suorita vain tarpeelliset ja pitkän ajan kestävät työt.
      Minä löysin kirjastosta aika selkeän remontti kirjan, Valoa ikkunoista.
      Jospa joitakin vinkkejä....

    • teippaukset

      Juuri noin. Oppia ikä kaikki. Sen sain tässä kokea. Kun nyt sitten otin nuo suurella vaivalla laittamani teipit pois, paljastui melkoinen työvirhe.

      Kittilistassa lasin nurkassa oli paljon maalaamattomia kapeita kaistaleita. Ajattelin ensin, että korjaan vesivärimaalauksessa käytettävällä pienellä pensselillä. Ongelmaksi tuli jatkuva päätöksenteko; korjaanko / enkö korjaa. Melko nopeasti otin sen oikean sudin käteen ja vedin kaikki reunat. Tulihan siinä luonnollisesti maalia lasiinkin, mutta se kyllä lähtee kuivuttuaan lastalla ja jälki tulee olemaan siisti eikä töhrityn näköinen.

      Kun otan seuraavan erän käsittelyyn, en teippaa ollenkaan. Maalaan ilmeisesti sivusta ensin tuon lasin ja kittilistan kulman. Maalia tulee tietysti lasiinkin, mutta teippaus ja paikkaus jää pois. Lasiin tulee maalia melko kapealle alueelle.

      Kyllä nuo ammattilaiset oli oikeassa tämän kokemuksen perusteella. Yritin säästää riskialttiissa paikassa. Oma järkeily ei osunut kohdalleen.

    • ammattilainen

      Ammattilainen ei teippaa.

      • Huomattu on

        Autostani korjattiin takaovi ja maalattiin. Tätä on jo hetki aikaa. Maalia oli sumuteltu vähän sinne ja tänne. Nyt huomasin, että kun oli sumutettu tiivisteisiin oli peitelty maalaamalla mattamustalla maalilla tiivisteitä nimittäin nyt sieltä ne maalit irtoilee ja alla, tiivisteissä on auton maalia.

        Vakuutusyhtiöiden käyttämä ammattilainen.


    • teippaukset

      Tällaisissa ikkunapokien maalauksissakin voisi tietysti käyttää ammattilaista, mutta kun tekee mieli kokeilla kaikkea. Sen voin varmuudella sanoa, että tällä taidolla ja työnopeudella en elantoani hankkisi.

      Minäkin olen erään alan ammattilainen, mutta ala on kehittynyt niin, että en enää hankkisi elantoani siinäkään eläkkeelle lähtemisen ajankohdan tiedoilla ja taidoilla.

    • Tipinä

      Ammattilainen jättää 2 mm maalia lasin päälle. Estää veden pääsemisen lasin ja puun väliin. MaalausRYL vaatii myös näin, kun viimeksi tarkistin

    • Ja kittiä kans

      Maalausalalla on paljon ihmeellisiä ohjeita, jotka eivät toimi käytännössä.
      "Ikkunoiden maalaus on ulotettava 1-2 mm lasien päälle. Tämäkin on lähes teoreettinen keino estää veden pääsy kittauksen tai lasilistan alle, sillä tuulenpaine liikuttaa lasia niin paljon, että maalikalvo ei kestä tätä, vaan repeää".

      Pokan ja lasin liitoskohdan vedentiiveys pystytään varmistamaan ainostaan elastisella massalla. Kaikkiin ikkunoihin ja niiden liitoskohtiin (puite/lasi) kannattaa asentaa elastinen massa.
      Puisen ulkoikkunan lasituskittinä kannattaa käyttää elastista kittimassaa.

    • tipinä

      Mutta onhan se silti nätimpi että sen kitinkin maalaa. Olkoon nyt miten. Ehkä tämä 2mm maali ikkunaan toimii käytännössä pienempien ikkunaruutujen kohjalla joissa heijausliike ei ole niin suurta.

    • teippaukset

      Ei tule meikäläisestä maalaria. Ikkunoita on 8 kpl, kaikissa kolmet pokat eli 24 pokaa. Jokaisessa kaksi puolta eli liki 50 puolta. Jäljellä on vielä kaksi pokaa. Saan peräkärryn reunojen varaan kerralla neljä pokaa. Aikaa päivissä kuluu yhden erän maalaamiseen 5-6 päivää, koska kun maalaa, pitää odottaa seuraavan päivään ennen kuin voi maalata uudelleen tai kääntää toiset puolet päällepäin. Lopuksi yksi ylimääräinen kuivatuspäivä. Peräkärry on katoksessa varjossa, josta vedän sen valon vuoksi työskentelyn ajaksi ulos varjoisaan paikkaan.

      Päätin alkuvaiheessa etten teippaa. Hyvin sujuin siihen saakka kunnes piti ikkuna skrappalla poistaa lasiin levinnyt maali. Tein sen n. vrk kuluttua toisesta maalauksesta. Yhden erän tein näin, mutta kyllä jälki oli kuin juosten kustu. Skrapa on hyvä, mutta käsi kiemurtelee. Niinpä aloin taas teipata ja teippaukset olenkin saanut suoraan. Lasiin jää max puoli mm kaista, mutta se on suora ja saa jäädä siihen.

      Toinen virhe minkä aluksi tein, oli etten kitannut kittilistojen hakaskiinnikkeiden koloja enkä nurkissa olevia puun kuivumisen aiheuttamia rakoja.

      Kolmas virhe oli, etten käyttänyt sudissa tarpeeksi maalia. Eka maalauskerta jäi kirjavaksi ja jatkosaumoja oli paljon. Toisella maalauskerralla en vetänyt lopuksi sudilla koko siivua alusta loppuun. Jäi keskelle maalaussauma eli näki selvästi, että tuosta on jatkettu.

      Vien kyllä tämän projektin loppuun. Poutaa riittä vielä sen verran.

      • Ei teippejä

        Itselleenhän voi tehdä miten vaan. Itse maalatessani olen huomannut saan parempaa jälkeä ilman teippausta teippaus on turhan työlästä ja rajat näkyy liian selv .


    • Apuja löytyy

      Paksut maalikerrokset heikentävät työn kestävyyttä. Ohuet "kireät" ja tasaiset maalikerrokset varmistavat parhaiten maalipintojen elinkaaren. Vedä viimeiseksi täyspitkät ja yhtenäiset vedot, ei tule rajoja.
      Usko järkeviä ohjeita, jos pyrit tekemään parasta mahdollista ja pitkä kestoisia työsuorituksia.
      "Ja kittiä kans" antaa todella järkeviä ohjeita, joiden avulla maalipinnat kestää vuosikausia kauemmin.

    • teippaukset

      Laitanpa vielä yhden viestin. Homma on nyt tehty ja näistä viimeisistä tuli jo ihan hyvät (omasta mielestäni).

      Kuten ihan alussa selvitin, laitoin teipin kiinni ruudun päähän ja sitten sopiva pätkä teippirullaa auki, toisen käden peukalolla 10 cm välein teippiä kiinni lasiin. Nyt jätin pokan ja teipin väliin jonkun edellä kertoman mm raon. se onnistui oikein hyvin. Lopuksi vedin peukalolla tai kittilastan lappeella pokan puoleisen reunan aivan tiukasti lasiin, niin ei pääse maalia teipin alle.

      Hoksasin sitten vielä yhden asian. Nurkissa ei tahtonut saada teippiä poikki suoraan. Kun teippi tuli toiseen päähän, painoin sen kittilastan päällä aivan kiinni pokaan. Sitten laitoin lastan lappeelleen teipin päälle niin, että sen ja pokan väliin jäi tuo mm rako. Mattoveitsellä vedin teipin poikki lastan päätä myöten ja kyllä tuli helpolla suorat nurkat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1418
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1271
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1215
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1165
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1164
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1063
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1048
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1043
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe