Kuninkaan uusi parta

On se ihmemies tuo Paavo Väyrynen. Hiljattain hän poseerasi mukinsa kyljessä kuninkaan kruunu päässä, mutta parrattomana, nyt hänellä on niin muhkea täysparta kuin alla olevan linkin kuvista nähdään:

http://www.hs.fi/kulttuuri/Paavo Väyrynen teki itsestään taideteoksen/a1406429456158

No, kyseessähän on vain rooli, mikäpä muukaan se voisi olla, kun henkilö on Paavo Väyrynen. Varmaan jotkut ottavat tuonkin roolin yhtä tosissaan kuin ovat ottaneet myös Väyrysen roolit poliitikkona ja suurena valtiomiehenä. No, ihan kaikki eivät noita rooleja enää kovin vakavasti ottaneet, kun tiputtivat hänet pois eduskunnasta eivätkä huolineet enää edes kepun puheenjohtajaksi.

Nyt Väyrynen ei näyttele noissa em. rooleissa, vaan näyttelee näytelmässä ”Kahden Kemin patriarkka” pääosaa, eli sitä patriarkkaa, joka oli 1900-luvun alun Kemijokilaakson suurmies, maanviljelijä, parlamentaarikko ja pormestari Matti Niemelä. Tietenkin Väyrynen itse on näytelmän kirjoittanut ja näytelmä esitetään hänen tilansa Pohjanrannan vintille tehdyllä näyttämöllä Keminmaalla.

Tosiasiassa tuo em. patriarkka on näytelmässä vain peitehahmo suuremmalle patriarkalle, Paavo Väyryselle, jonka elämää ja suuruutta näytelmä mitä ilmeisimmin peilaa. Sanoohan tuon Hesarin jutun kirjoittanut Oskari Onninenkin, että ”yleisön edessä on oikeastaan kaksi esitystä, Kahden Kemin patriarkka ja Paavo Väyrynen itse”. Näytelmässä vilahtaa myös vanha strasbourgilainen kartta, johon Suomesta on merkitty vain Kemi. Ei ihme, että tuo Suomen merkittävin paikkaunta on tuottanut myös Suomen merkittävimmän miehen, Paavo Väyrysen.

Kaksi tuntia kestävän näytelmän käsikirjoituksen ensimmäisen version Väyrynen kertoo kirjoittaneensa kolmessa tunnissa. Väyrynen on tiedetty hämmästyttävän nopeaksi lukijaksi, kun hän on kertonut lukeneensa Dostojevskin koko tuotannon - ainakin paljon yli 10 000 sivua - yhtenä viikonloppuna. Mutta yhtä hämmästyttävän nopea hän on siis kirjoittajanakin. Minä sentään käytin lähes kolme kuukautta kirjoittaessani n. 330-sivuisia muistelmiani.

On se todella ihmemies tuo Väyrynen! Kerran hän tosin luuli hetken olleensa väärässä, mutta pian huomasi erehtyneensä. Ja yhden virheenkin elämässään hän myöntää tehneensä, se kertoo hänen inhimillisyydestään ja rehellisyydestään, kun sen myöntää. Tietenkin tuollainen mies on otettava vakavasti kaikessa, mihin hän ryhtyy, varsinkin poliitikkona!

Ps.

Kyllä Väyrynen useimpia kepupoliitikkoja paremmin kuitenkin tajuaa poliittisen virran juoksun suunnan, kun sanoo haluavansa ensi keväänä ulkoministeriksi siksi, että pääministeri Stubb yrittää irrottaa Suomea Paasikiven linjasta. Stubbia hän siis pitää varmana seuraavanakin pääministerinä. Kannattaa myös huomata, että Väyrynenkin puhuu nyt vain Paasikiven linjasta, ei enää Paasikiven Kekkosen linjasta.

28

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokkarit veks!

      Väyrynen tai Halonen ulkoministeriksi.
      mm. Venäjän maaraja on yli 1300 km (muutaman metrin yli).
      Joka ei tajua mitä se aiheuttaa....

      Stubbi ajakoon polkupyrärällään niin pirusti.
      Miehestä ei muuhun olekkaan.'

      Kuka puolustaisi, jos pahapäivä tulee, Stubbia ja muita kokkare kaltaisiaan?
      Harvassa on.

      Kokkreissa ei maanturva lainkaan.
      He siellä omilla alueillaan kehua pröystäilevät rahoillaan.

    • Kiitos linkistä. Paavo Väyrynen on yksi erikoisimpia poliitikkoja Suomen historiassa, eikä hänen aikansa ole vieläkään ohi. Joskus Väyrystä on ryöpytetty pahastikin, mutta se on pikemmin parantanut hänen menestystään. On jäänyt ainakin mieleen. Erinomaista on, että hänellä on nykyään myös ironian tajua.

      Harvapa olisi uskonut, että presidenttiehdokas kykenee rahoittamaan vaalikampanjansa täysin omarahoitteisesti myymällä kahvimukeja, joiden kuva-aiheena on hän itse puolisonsa kanssa, mutta Paavolta se vain onnistui. Haukuilta paremmin säilyneen poliitikon osalta vastaavaa tempausta olisi paheksuttu.

      Kuten tuossa jutussakin todetaan:

      "Väyrysellä on varaa testata, sillä hän jos joku tuskin voi menettää mainettaan. Päinvastoin, hänen vanhassa imagossaan on negatiivisia piirteitä, änkyröilyä ja väyryilyä, joista irtautuminen on vain hyväksi. Siksi hän voi tehdä pelkäämättä lähes mitä tahtoo. Hän tietää sen itsekin."

      Mutta kyllä siihen omaperäistä luovuuttakin tarvitaan. Vaikka Väyrynen ei seuraavassa tarkoita itseään poliitikkona, kyllä tämä toteamus sopii siihenkin:

      "Jostain niitä ideoita vain tulee, en minä tiedä mistä. Jonkinlainen lahja se kai on."

      Itse olen nauranut Alexander Stubbin narsistiselle käyttäytymiselle, mutta voi hyvinkin olla, että hänkin menestyy Paavo Väyrysen jalanjäljillä.

      • Olepa hyvä, ja käytä linkkini hyväksesi niin, että menet näytelmän katsomaan. Sinä hyvinkin saattaisit niin tehdä, mutta ei varmaankaan tuo, joka ensiksi tiedonannostani kiitteli, kun hän kuulunee niihin, joille tämä palsta voittaa mielenkiinnossaan parhaankin näytelmän, kun täällä esiintyy silloin tällöin… no, sinulle ei tarvinne sanoa, ketä tarkoitan, olet sen nähnyt.

        Oikeassa ollaan tuossa lainaamassasi sitaatissa, varsinkin sen alkuosassa: ”Väyrysellä on varaa testata, sillä hän jos joku tuskin voi menettää mainettaan”. Ei voi Väyrynen menettää mainettaan, ei, sillä eihän kukaan voi menettää sellaista, jota hänellä ei ole. No, onhan toki mainettakin monensorttista.

        Kyllä Väyrynen osaa rahan kanssa pelata, on aina osannut, eikä hän löyhä mies ole. Siksi onkin kovin ihmeellistä hänen nuukuutensa, joka on korostunut mm. siten, että on ravintolapöydästä kananmunia työnnellyt taskuihinsa - niin ainakin kerrotaan.

        Kyllä Stubb varsin itsetietoinen mies on, ja narsistin leimanhan sellainen heti saa niiden joukossa, joilla ei ole aihetta itsetietoisuuteen, se nähdään täälläkin. Stubbilla sitä aihetta kyllä on. Pääsi hän jo ekayrittämällään pääministeriksin, johon tehtävään Väyrynen on pyrkinyt turhaan koko pitkän poliittisen uransa ajan ja sellaisella tuloksella, että erään yrityksensä epäonnistuttua joutui lääkäriltä kyselemään, että ”voiko vitutukseen kuolla”.


    • Luulin Paavo Väyrysen kiinnostavan kepupalstalla, mutta vain Pystyyn_kuollut on häneen kiinnostustaan osoittanut. Useimmille hän ei näy olevan mitään minun rinnallani, kun kiinnostuksestaan vain minuun ovat halunneet kertoa.

      Kun minuun on täällä osoitettu jo kauan suurta kiinnostusta, olen joutunut melkoisesti kertomaan itsestäni ja kertomalleni aina todisteitakin esittänyt, mutta kaikille tuo ei näy menneen perille, kun kuvitelmiensa varassa monet yhä ovat. Niin ovat alkaneet elää vain minua ja minusta, että joku jo kokee olevansa 35 vuotta sitten kuolleen äitini inkarnaatiokin!

      Laitanpa tämän jatkoksi perustietoni omalta profiililtani. Avoimesti olen siellä kertonut kaiken tuon, kun minulla ei ole syytä hävetä itseäni kuten noilla puskissaan piileksivillä. Lukekaapa tuo, vaikka se kipeää tekisikin teille, joilla ei ole itsestään mitään rehellisesti kerrottavaa! Ja menkää sinne profiililleni ja katsokaa ne kuvanikin, vaikka sekin kipeää tekisi teille, jotka ymmärrätte oman olemuksenne julkisuuskelvottomaksi. No, ei teidän toki tarvitse kuvaanne näyttää, näytättehän jatkuvasti henkistä olemustanne, ja tietysti myös ulkoinen olemuksenne on sopusoinnussa siihen.

      Siis sellainen minä olen kuin seuraavassa kerron:

    • Sinä sen osaat

      Purevaa, purevaa on teksti palstan suurmestarilta. Mykistänyt on Väykyn ihailijat. Perskärpäsesi vaan entistä villimpänä taas pörräävät kun tulit palstalle ja toit heillekin elämäntarkoituksen.
      Sinä se varsinainen ihmemies olet, ei Väyrynen!

      • Tiedä häntä suurmestariudestani, ehkäpä suuruuteni vain korostuu siksi, kun nuo "perskärpäseni" ovat niin pieniä. Ei se toki paljon vaatisi tällaisessa seurassa, jos olisi vaikka minkälainen suurmestari. Siihen tarvitaan vain kohtuullisen hyvä kirjoitustaito, jolla pystyy mistä tahansa asiasta parempiin esityksiin kuin mihin nuo aina samaa toistaen parilla lauseella vaivoin pystyvät.

        Perusedellytyksenä tietysti tarvitaan kiinnostusta asioihin, eikä vain johonkin toiseen palstalla kirjoittelevaan, ja jos johonkin sellaiseenkin, niin enemmän hänen sanomaansa kuin munakarvoihinsa.


    • Uusi-Ukki.

      Ope- Oulusta, minkähän sortin Ope liemetkään. Kun ihminen pystyy työstämään tuon Jompen selvityksen jälkeen tuollaista ala-arvoista tekstiä mitä sinä pystyt, niin silloin ihmisellä ei ole kaikki "Kammarit lämpimänä" kuten sanonta käy. Tämä sinun vuodatuksesi Jompen selvityksen jälkeen, on täysin sopimaton ja röyhkeä sen kaikki lukijat tietävät ja vaistoavat.

      Sinä itse olet varmaankin niitä Armeijan palveluksen epäonnistuneita Kapiaisia, sikasi sinun kaunasi on Jomppea kohtaan noinkin syvää.? No niin Jomppe aloin vastata tuolle sinun parjaajallesi, on aivan käsittämätöntä, miten voi mies noin sinua vihata. Lieneekö sitten miehen epäonnistuminen "Armeijan leivissä", johon jo viittasin

      Niin terveiset täältä Pohjan perukoilta, sinne Helsingin "Sity-Sydämeen", Tein aamulla avauksen noista Israelilaisten hirmuteurastuksista tuolla Pyhällä" maalla. Lukaseppa se, ja kerro olenko täysin väärässä ajatuksieni kanssa.

      Niin, tuolla taas joku esiintyy Nimmarillani kuten olet huomannut, ne eivät ole minun tuotoksiani.. Lämmintä kesänjatkoa myöskin sinne paloheinään, terveisin Uusi-Ukki Pohjanmaalta.

      • Ensiksi huomautan, että tuo tuossa nikillä Oulun ope kirjoittava ei ole se nikin alkuperäinen, oikea haltija, vaan on sellainen itseään häpeävä pikkunilkki, joka yrittää esiintyä itseään parempana varastelemalla muiden nikkejä, mm. sinun nikkiäsi.

        Lukaisin tuon avauksesi, johon viittaat, mutta en ottanut siihen kantaa siellä, sillä kannanotto asiaan ei ole helppoa sille, joka on noissakin maissa paljon ollut ja kaikkea nähnyt. Kirjoitin tuosta asiasta muistelmieni YK-palveluksiani koskevan luvun lopussa, ja laitan sen tämän jatkoksi, ja vaikka se oli alkuperäiseen yhteyteensä lyhyt kirjoitus, on se kuitenkin niin pitkä, että tässä se pitää jakaa moneen osaan. Luepa se, jos viitsit, niin ehkä ymmärrät minun asenteeni!


      • kapi-vaari kirjoitti:

        Ensiksi huomautan, että tuo tuossa nikillä Oulun ope kirjoittava ei ole se nikin alkuperäinen, oikea haltija, vaan on sellainen itseään häpeävä pikkunilkki, joka yrittää esiintyä itseään parempana varastelemalla muiden nikkejä, mm. sinun nikkiäsi.

        Lukaisin tuon avauksesi, johon viittaat, mutta en ottanut siihen kantaa siellä, sillä kannanotto asiaan ei ole helppoa sille, joka on noissakin maissa paljon ollut ja kaikkea nähnyt. Kirjoitin tuosta asiasta muistelmieni YK-palveluksiani koskevan luvun lopussa, ja laitan sen tämän jatkoksi, ja vaikka se oli alkuperäiseen yhteyteensä lyhyt kirjoitus, on se kuitenkin niin pitkä, että tässä se pitää jakaa moneen osaan. Luepa se, jos viitsit, niin ehkä ymmärrät minun asenteeni!

        Osa 1
        Minulta on joskus kysytty, kumpaa osapuolta kohtaan minä tunsin myötätuntoa. Olen vastannut, että ”kumpaakin”. Näin vastatessani en ole kaunistellut tuntemuksiani, sillä sympatiani - joita väistämättä joskus syntyy - ovat vaihdelleet tilanteen mukaan. Kyproksella olin sisimmässäni turkkilaisten puolella silloin, kun vahvemmat kreikkalaiset uhosivat voimansa tunnossa, ja kreikkalaisten puolella, kun turkkilaiset heittäytyivät hankaliksi. Turkin armeijan ilmahyökkäys ja maihinnousu Kyprokselle vuonna 1974, kahdeksan vuotta saarelta lähtöni jälkeen, sai sympatiani täällä heikomman osapuolen, Kyproksen kreikkalaisten puolelle, vaikka hyvin tiesin, etteivät he olleet syyttömiä Turkin voimakkaaseen reaktioon. Kreikkalaisia arvostan siitä, että he ovat saaneet alueensa kukoistukseen, jota nykyturistina saarella vieraileva aikaisemman tilanteen tunteva voi vain ihailla! Kovasti taantuneen turkkilaisen puolen uskon pääsevän paremmalle kehitysuralle vasta sitten, kun syntyy taas molempien kansallisuuksien yhteinen Kyproksen valtio.

        Israelin ja sen naapureiden tilannetta voidaan verrata Daavidiin ja Goljatiin. Arabinaapureihinsa verrattuna sekä alueeltaan että väestöltään kääpiö Israel on käydyissä sodissa silti ollut naapureitaan vahvempi. Ollako nyt heikomman vai vahvemman puolella? Heikompihan yleensä saa sympatiat, mutta nyt tulee huomata, että nuo ”heikommat” ovat paljon suurempia ja ne ovat aloittaneet useimmat noista sodista, joissa niille on käynyt huonosti. Siitä huolimatta ne jaksavat uhota, vaikka toisaalla esittävät mielellään marttyyriä. Tuollainen pyrkii ärsyttämään tilanteen tuntevaa. Israelilaisia on ihailtava siitä, että he ovat rakentaneet - toki muualta maailmasta paljon apua saaden - muutamissa vuosikymmenissä maan, jonka kukoistus korostuu naapureiden rinnalla. Israelin naapureitaan parempi osaaminen näkyy monessa asiassa, ei vähiten sen armeijassa, mikä on arvostettava korkealle. Usein nähty palestiinalaisten huono kohtelu ja juutalaisten peittelemätön ylemmyydentunto naapureihin nähden ei tuo pisteitä Israelille.

        Joskus kuulee sanottavan, että ihmisinä arabit ovat miellyttävämpiä kuin juutalaiset - ja kuuleepa joskus päinvastaisenkin mielipiteen. Yleistäminen on yleensä tyhmää ja niin myös tässä. Kaikissa kansoissa on erilaisia yksilöitä, miellyttävämpiä ja vähemmän miellyttäviä. Ainakaan ei voida sanoa, että arabit ovat hyviä ja juutalaiset pahoja tai päinvastoin. Sama tietenkin pätee myös kreikkalaisiin ja turkkilaisiin. Ja varmaa on, etteivät nuo ikävät tapahtumat tuolla johdu ihmisten pahuudesta, vaan syyt ovat syvemmällä ja monimutkaisemmat. En puutu enää Kyproksen enempää kuin Israelin ja sen naapureiden konfliktien välittömiin syihin, vaan valottaisin hieman vanhempia asioita. Niilläkin on merkitystä myös nykytilanteessa.

        Lähi-idän kaikilla kansoilla on pitkä historia. Enemmän oppia saaneet ihmiset tuntevat kansansa historian ja ovat siitä ylpeitä. Kyproksen kreikkalainen väestö, mikä tuntee Kreikan loisteliaan historian omakseen, on ollut alisteinen muille yli 2000 vuotta; patoutumat pyrkivät purkautumaan, kun he ovat päässeet määräävään asemaan. Turkkilaiset ovat ylpeitä suurvaltahistoriastaan ja he ovat olleet saaren ”herrakansana” 400 vuotta. Nykytilanteessa he saattavat tuntea itsensä nöyryytetyiksi eivätkä halua alistua osaansa. Kreikkalaisella väestöllä ei liene enää halua liittyä Kreikkaan eikä turkkilainenkaan väestö kannattane heidän alueensa liittämistä Turkkiin, mutta Turkki pitää kiinni asemastaan saarella ja siten estää Kyproksen valtion yhdistymisen. Kahtiajako näyttää estävän Kyproksen pääsyn EU:iin, mikä lienee myös jäsenyyttä havittelevan Turkin mieleen.


      • kapi-vaari kirjoitti:

        Ensiksi huomautan, että tuo tuossa nikillä Oulun ope kirjoittava ei ole se nikin alkuperäinen, oikea haltija, vaan on sellainen itseään häpeävä pikkunilkki, joka yrittää esiintyä itseään parempana varastelemalla muiden nikkejä, mm. sinun nikkiäsi.

        Lukaisin tuon avauksesi, johon viittaat, mutta en ottanut siihen kantaa siellä, sillä kannanotto asiaan ei ole helppoa sille, joka on noissakin maissa paljon ollut ja kaikkea nähnyt. Kirjoitin tuosta asiasta muistelmieni YK-palveluksiani koskevan luvun lopussa, ja laitan sen tämän jatkoksi, ja vaikka se oli alkuperäiseen yhteyteensä lyhyt kirjoitus, on se kuitenkin niin pitkä, että tässä se pitää jakaa moneen osaan. Luepa se, jos viitsit, niin ehkä ymmärrät minun asenteeni!

        Osa 2

        Monessa asiassa eripuraiset arabit ovat yksimielisen ylpeitä historiastaan ja valistuneimmat myös tietoisia siitä, että heidän valtakuntansa ulottui satoja vuosia Eurooppaan ja he kantoivat kreikkalaista sivistysperinnettä pimeän keskiajan yli kehittäen tieteitä ja taiteita ennennäkemättömään kukoistukseen mm. Avicennan ja Averroeen johdolla. Arabit odottavat, että tämä muistetaan ja heidän mielipidettään alueen asioissa edelleen kuullaan ja arvostetaan. Toisaalta heille on arka paikka tietoisuus siitä, että he joutuivat myöhemmin muiden alistamiksi. Nyt monet kokevat Israelin lyövän kiilan heidän keskellensä ja noihin myöhempiin alistajiin suhtaudutaan edelleen epäluuloisesti siksi, että ne nähdään tuon karsastetun Israelin ystävinä.

        Ei ole kuitenkaan olemassa mitään yhtenäistä arabikansaa. Tavalliset ihmiset kokevat olevansa ennen muuta egyptiläisiä, palestiinalaisia, syyrialaisia jne, ja arabimaiden johtajienkin pyrkimykset käyvät usein ristiin. Islam toki yhdistää, mutta toisistaan paljon poikkeavat pääsuunnat sunnalaisuus ja shiialaisuus ja lisäksi monet lahkot vaikuttavat heidän keskuudessaan. Arabimaat omaavat erilaisia yhteiskuntajärjestelmiä, mutta demokratioita ne eivät juuri koskaan ole. Niissä mielellään ihaillaan vahvoja johtajia, vaikka ne usein näyttävät johtavan maitaan omien valtapyrkimystensä mukaisesti kansastaan


        vähät välittäen. Länsimaisen näkemyksen mukaan on paradoksaalista, että Egyptin johtajista maansa kolmeen hävittyyn sotaan vienyt Gamal Abdel Nasser sai kuolla palvottuna sankarina ja viimeisen sodan Egyptille voitolliseen rauhaan johtanut Anwar Sadat sai maksaa siitä hengellään!

        Arabimaissa ilmenevä Israelin viha ei ole yhdenmukaista ja aukotonta. Egyptissä vihaa on lähinnä vain muslimifundamentalistien keskuudessa ja Jordaniassa oikeastaan vain palestiinalaispakolaisten joukossa. Syyriassa Israelia vihataan maan alueiden valloittajana, Libanonissa maahantunkeutujana ja miehittäjänä, joskin eräät tahot siellä vihaavat Syyriaa samasta syystä ja pitävät Israelia suojelijanaan. Syyriassa vihalla yritetään peittää myös maan sisäisiä ongelmia, jotka johtuvat osin mm. siitä, että pienellä alauiittien heimolla, johon al Assadien presidenttisuku kuuluu, on suhteettoman suuri valta. Minun Golanilla ollessani ongelmat kärjistyivät sisällissodan asteelle, verilöylyksi eräissä kaupungeissa.

        Arabit vakuuttavat, etteivät he vihaa juutalaisia, ja eihän historian saatossa arabimaissa ole esiintynyt antisemitismiä samassa mitassa kuin useimmissa Euroopan maissa. Jo keskiajan suuret arabioppineet työskentelivät ystävyydessä aikansa suuren juutalaisen oppineen Maimonideen kanssa. Arabit sanovat vihaavansa vain sionismia, eli tuota Itävallan juutalaisen kirjailija Theodor Herzlin 1896 perustamaa juutalaiseen valtioon tähtäävää liikettä ja sen konkreettista ilmentymää, Israelin valtiota. Kieltämättä tästä johtuen Israelin arabinaapureiden vaivoiksi on tullut valtavasti palestiinalaispakolaisia, joiden vaatimuksia omaan kotimaahan he tukevat ei niinkään veljellisestä myötätunnosta kuin voidakseen häätää nuo pakolaiset pois omasta maastaan.


      • kapi-vaari kirjoitti:

        Ensiksi huomautan, että tuo tuossa nikillä Oulun ope kirjoittava ei ole se nikin alkuperäinen, oikea haltija, vaan on sellainen itseään häpeävä pikkunilkki, joka yrittää esiintyä itseään parempana varastelemalla muiden nikkejä, mm. sinun nikkiäsi.

        Lukaisin tuon avauksesi, johon viittaat, mutta en ottanut siihen kantaa siellä, sillä kannanotto asiaan ei ole helppoa sille, joka on noissakin maissa paljon ollut ja kaikkea nähnyt. Kirjoitin tuosta asiasta muistelmieni YK-palveluksiani koskevan luvun lopussa, ja laitan sen tämän jatkoksi, ja vaikka se oli alkuperäiseen yhteyteensä lyhyt kirjoitus, on se kuitenkin niin pitkä, että tässä se pitää jakaa moneen osaan. Luepa se, jos viitsit, niin ehkä ymmärrät minun asenteeni!

        Osa 3

        Israel ei ole naapureitaan yhtenäisempi. Maassa on suuri palestiinalaisvähemmistö, johon kuuluvista monet haluaisivat vain tehdä työtä ja elää rauhassa maan valtaväestön kanssa, mutta ääriainekset ja ulkopuoliset tekevät sen mahdottomaksi. Juutalaisten suhtautuminen palestiinalaisiin ei yleisestä nuivuudesta huolimatta ole sekään yhdenmukaista. Länsirannan kysymys jakaa kansaa ja on erilaisia mielipiteitä siitä, millainen asema palestiinalaisilla tulisi olla Israelin valtiossa. Jizhak Rabin, entinen maineikas sotilas, myöhempi puolustus- ja pääministeri sekä Nobelin rauhanpalkinnon saaja tuli tapetuksi, kun hän solmi rauhansopimuksen palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin kanssa. Eräisiin naapurivaltioihin ei luoteta lainkaan ja toisiin suhtaudutaan varsin myönteisesti. Jordanian kuningas Husseinia monet Israelilaiset suorastaan rakastivat ja Egyptin presidentti Sadat koettiin Israelissa sankariksi ja suureksi valtiomieheksi.

        Juutalainen kansa on muutenkin kovin heterogeeninen. Sen enemmistö on eri puolilta maailmaa tulleita ensimmäisen tai toisen polven siirtolaisia, jotka puhuvat monia eri kieliä - toki lähes kaikki osaavat myös hebreaa - ja omaavat erilaisia kulttuureja. Israel on demokratia ja sen väestö poliittisesti tiedostavaa. Poliittinen kenttä on pirstaloitunut lukuisiin, hyvin erilaisia arvoja tavoitteleviin ja toisiaan jyrkästi vastustaviin puolueisiin. Juutalaiset eivät enää jakaudu heimoihin raamatullisesti Jaakobin poikien mukaan, vaan diasporan, juutalaisten hajaannuksen aikaisen maantieteellisen alkuperän perusteella lähinnä sefardeiksi ja ashkenaseiksi. Sukupolvien ajan Israelissa asuneet kutsuvat itseään sabroiksi. (Sabra on kaktus, ja nuo juutalaiset pitävät itseään sen kaltaisena: päältä piikikkäänä, sisältä pehmeänä!) Heimoilla ei ole suurta roolia Israelissa. Uskonnollisesti juutalaiset jakautuvat moniin lahkoihin, pääsuuntina ortodoksit, reformistit ja hasidit. Jyrkimmät eivät edes tunnusta Israelin valtiota, vaan odottavat Messiaan tuloa ja valtakunnan perustamista. Suuri osa väestöstä on hyvin maallistunutta. Lähes kaikille valtio on tärkeä, minkä he ovat osoittaneet puolustaessaan sitä uhrautuvasti.

        Noiden taustojen lyhytkin esittely osoittaa niihin sisältyvät monet ristiriitaisuudet, mikä ei ehkä edistä monimutkaisen tilanteen parempaa ymmärtämistä. Silti ei pitäisi tulla niin kyyniseksi, kuin se amerikkalainen sotilastarkkailija, joka sanoi läksiäisissään: ”Kun vuosi sitten tulin tänne, en voinut ymmärtää, miksi nämä ihmiset eivät tule täällä toimeen keskenään. Nyt vuoden täällä oltuani en ymmärrä sitä yhtään paremmin. Yhdestä asiasta olen tullut vakuuttuneeksi: kyllä juutalaiset ja arabit ovat toisensa ansainneet”. Rauhanturvaajan on pyrittävä katsomaan asioita avoimin mielin molempien osapuolten kannalta. Silti on hyvä muistaa, että ”idän ilmiöiden arviointi länsimaisella logiikalla vie helposti vääriin johtopäätöksiin”!


    • Kapi tekee come

      backin Kyprokselle :D
      Vai eikös muualle löytyny äkkilähtöä? Fritteltä tietty maja selkiää p.p.
      Puhunut lähdöstä olet jo pitkään ja vasta nyt aloit elvistellä mestalla, oikein, että tyhmät voi kattoa kuukkelista.
      Näet Kapi; olet niin transparentti ja ennaltaennustettava gubbe.
      Noin 6.8 lähdöt ovat tulleet vastikään ns. alennusmyyntiin persaukisille.
      Muista sitten pistää hedelmät naisees, niin saa edes jotakin seksuaalista nautintoa.

      Tärkein meinas jäädä: Paavo Väyrynen on HIENO valtiomies!

      • Emme mene nyt Kyprokselle, johon viittaat, viime vuonnahan siellä viimeksi kävin. Kypros on vasta kolmanneksi suurin Välimeren saarista. Emmekä mene Sardiniaankaan, joka on Välimeren toiseksi suurin saari Sisilian jälkeen. Tuo kohteemme Välimeren toiseksi suurimmaksi saareksi nimeäminen oli minulta lipsahdus, jonka olen korjannut tuolla ylempänä.

        Nyt sitten tutkimaan lisää, minne Välimeren kohteisiin onkaan matkoja noina päivinä!


      • Matkustaa voi aina,
        kapi-vaari kirjoitti:

        Emme mene nyt Kyprokselle, johon viittaat, viime vuonnahan siellä viimeksi kävin. Kypros on vasta kolmanneksi suurin Välimeren saarista. Emmekä mene Sardiniaankaan, joka on Välimeren toiseksi suurin saari Sisilian jälkeen. Tuo kohteemme Välimeren toiseksi suurimmaksi saareksi nimeäminen oli minulta lipsahdus, jonka olen korjannut tuolla ylempänä.

        Nyt sitten tutkimaan lisää, minne Välimeren kohteisiin onkaan matkoja noina päivinä!

        tosin ei seuramatkustaa :D


    • Voi perhana !"

      Kerro kapi sinäkin jotain suomalaista.
      Tuo Hamas suunnan kertominen, on vain omasta poliittisesta suunnasta kiinni.
      Jopa jotkut tahot oikeuttaa Hamasin rakettisikut, kaupunkeihinkin.
      Tuntuisi puistattavalta, jos Paloheinäänkin tulisi raketteja.
      Joka tappaa tai vammauttaa kymmenien metrien matkalta.
      Pitäisikö niihin jotenkin vastata ? Israel koittaa saada lähteitä kuriin.
      Vaikeaa kun aikasytyttimillä Hamas laukaisee aavikolta, jopa koulujen ja sairaaloiden pihoilta ampuu raketteja.
      Yk:n ambulanssejakin näkyi olevan, Hamas sotureitten tuliasemien vaihdoissa.

      Puhu (kirjoita) suomen asioista, jos osaat,
      vaikka lampaan karvoista...(yhdyssana..peijooni).
      Kylmänmaan energiasta, joka lämpöpattereista otetaan ulkos...
      Samoin sähkö tulee pistorasiaan. niin mistähän?
      marjat pakasteeseen ? nekin jostain ilmestyy.

      • Mitähän yrittänet sanoa? Hamasin puolesta ja Israelia vastaan, vai päinvastoin? Ota tuosta nyt selvää, kun kirjoituksesi on niin sekava, aivan kuin sen täällä res majurina pelleilevän sekopään esitykset.

        Voi mahdotonta, kuinka paljon tuossa olisi kielellisestikin korjattavaa, mutta enpä viitsi moiseen ryhtyä, sillä kun kansakoulu - kai sellaisen sentään kävit - ei ole pystynyt sinua nuorena opettamaan, tuskinpa enää iälläsi oppisit mitään hyvältäkään opettajalta.


      • Hän se on
        kapi-vaari kirjoitti:

        Mitähän yrittänet sanoa? Hamasin puolesta ja Israelia vastaan, vai päinvastoin? Ota tuosta nyt selvää, kun kirjoituksesi on niin sekava, aivan kuin sen täällä res majurina pelleilevän sekopään esitykset.

        Voi mahdotonta, kuinka paljon tuossa olisi kielellisestikin korjattavaa, mutta enpä viitsi moiseen ryhtyä, sillä kun kansakoulu - kai sellaisen sentään kävit - ei ole pystynyt sinua nuorena opettamaan, tuskinpa enää iälläsi oppisit mitään hyvältäkään opettajalta.

        "kirjoituksesi on niin sekava, aivan kuin sen täällä res majurina pelleilevän sekopään esitykset"

        Hän on juuri tuo "resmaj". Useimmat muutkin palstan kepulit ovat kirjoitustaidottomia, pystyvät vain aina samoja lyhyitä törkyjä roiskaisemaan, mutta tuo on yliveto. Hyvin helposti tunnistettava aina erillisinä riveinä esittämistään lauseista, joissa ei ole päätä eikä häntää, mutta monia kieli- ja kirjoitusvirheitä saa jokaiseen lauseeseensa mahtumaan.

        Syrjäytynyt raukka jostain maaseudun syrjältä. Kalastuksella ja marjastuksella kai itsensä jotenkin elättää. Maanviljelijä ei voi olla, sillä nykyinen maanviljelijäkin tarvitsee kirjoitustaitoa ainakin tukiaishakemusten täyttämiseen.


    • Jos osaat

      Puhu (kirjoita) suomen asioista, jos osaat,
      vaikka lampaan karvoista...(yhdyssana..peijooni).

      Meni taas kynän teroituk>seksi.
      seksi..seksi...sekin jo "haikua"

      Kerro selvästi, selvistä asioita.
      Ei nyt ymmärrä jos jos Väyrysen parrasta kertoilet, joka rooliasu.
      Ei rooliasu ole todellisuutta. Se vain näyttelemistä.

      Elät kuin jossain "Egyptin faaraoissa"
      Jos ne nähnyt, ei se viisautta tuo edes kansakoulupohjalle.

      Kyllä me kaikki Rabin ja Arafat muistetaan, turhaa niistä tolitat, katsantoasi.
      Arafat muitetaan siitäkin, kuin oli upporikas, jopa miljardeja oli omaisuutensa/sijoituksensa, varastanut keräysrahoja.

      Osaatko mitään kotimaan perusasiaa ?
      Vai meneekö heti toimistoaliupseerin naljailuksi.
      Kuin nyt osaa kun oikein päässyt toimistoon kansakoulupohjalla.
      Olematta Merkonomi...

      • Kotimaan asioistahan lähes aina olen availlut, siis Suomen asioista (ei siis suomen, kuten sinä sanot), mutta tulos on ollut aina se, että kaltaisesi ovat heti vieneet puheen teitä enemmän kiinnostavaan, eli minuun. Ja niinhän kävi tälläkin avauksellani, vaikka oletin Väyrysen sentään kiinnostavan teitä, vaikkei kiinnostaisikaan kepu, joka useimpien avauksieni keskiössä on ollut.

        Nyt tosin puhuin paljon noista Lähi-idän hirveistä tapahtumista, kun hyvä palstaystäväni uusi-ukki niistä mielipiteitäni pyysi. Vastauksissani hänelle tukeuduin jo kauan sitten muistelmissani kirjoittamaani, kun vänrikki Stoolia siteeraten voin sanoa, että ”jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin”.

        Omia esityksiäsi ajatellen on hyvin hupaisa tuo kehotuksesi minulle puhua selvästi! Sinulle en sellaista kehotusta viitsi antaa, kun se ei voisi ainakaan kovin pian tuottaa parempaa tulosta. Ensiksi sinun pitäisi selvittää pääsi ja sitten opetella selvemmin kirjoittamaan siitä selvemmän pääsi tuottamasta, ja sellainen prosessi voisi olla niin vaikea, että paremman tuloksen tuottamiseksi ikäsi ei enää ehkä riittäisi.

        Olen tänään hyvin pitkästä aikaa ollut harvinaisen paljon tällä palstalla, mutta nyt tämä saa riittää. Ehkä taas pitkäksikin aikaa, jollei kepupolitiikka tai kepun tilanne aihetta muulle anna. Ainakaan tälle avaukselleni tullut ei todellakaan anna aihetta enempään.

        Sorry, että sanon tuossa edellä noin kuin sanon sinusta, mutta ei sinun tarvitse vaipua toivottomuuteen. Onhan olemassa erilaisia esitystaidon kursseja ikäihmisillekin, jotka eivät ole aikaisemmin sanomisen ja kirjoittamisen taitoja oppineet, kun koulut nuoruudessa ovat jääneet ”vaiheeseen” eivätkä he ole myöhemmin elämässään työssään tai muutenkaan sellaisia taitoja tarvinneet. Mutta jos et voi vastustaa kiusausta tulla tänne noilla ”taidoillasi”, varaudu siihen, että eihän kukaan voi ottaa sinua vakavasti missään asiassa. Tarkoitukseni oli siis kannaltasi hyvä tuossa sinusta ehkä äkkiä ajatellen tylyltä vaikuttavassa sanomisessani.


      • PU..
        kapi-vaari kirjoitti:

        Kotimaan asioistahan lähes aina olen availlut, siis Suomen asioista (ei siis suomen, kuten sinä sanot), mutta tulos on ollut aina se, että kaltaisesi ovat heti vieneet puheen teitä enemmän kiinnostavaan, eli minuun. Ja niinhän kävi tälläkin avauksellani, vaikka oletin Väyrysen sentään kiinnostavan teitä, vaikkei kiinnostaisikaan kepu, joka useimpien avauksieni keskiössä on ollut.

        Nyt tosin puhuin paljon noista Lähi-idän hirveistä tapahtumista, kun hyvä palstaystäväni uusi-ukki niistä mielipiteitäni pyysi. Vastauksissani hänelle tukeuduin jo kauan sitten muistelmissani kirjoittamaani, kun vänrikki Stoolia siteeraten voin sanoa, että ”jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin”.

        Omia esityksiäsi ajatellen on hyvin hupaisa tuo kehotuksesi minulle puhua selvästi! Sinulle en sellaista kehotusta viitsi antaa, kun se ei voisi ainakaan kovin pian tuottaa parempaa tulosta. Ensiksi sinun pitäisi selvittää pääsi ja sitten opetella selvemmin kirjoittamaan siitä selvemmän pääsi tuottamasta, ja sellainen prosessi voisi olla niin vaikea, että paremman tuloksen tuottamiseksi ikäsi ei enää ehkä riittäisi.

        Olen tänään hyvin pitkästä aikaa ollut harvinaisen paljon tällä palstalla, mutta nyt tämä saa riittää. Ehkä taas pitkäksikin aikaa, jollei kepupolitiikka tai kepun tilanne aihetta muulle anna. Ainakaan tälle avaukselleni tullut ei todellakaan anna aihetta enempään.

        Sorry, että sanon tuossa edellä noin kuin sanon sinusta, mutta ei sinun tarvitse vaipua toivottomuuteen. Onhan olemassa erilaisia esitystaidon kursseja ikäihmisillekin, jotka eivät ole aikaisemmin sanomisen ja kirjoittamisen taitoja oppineet, kun koulut nuoruudessa ovat jääneet ”vaiheeseen” eivätkä he ole myöhemmin elämässään työssään tai muutenkaan sellaisia taitoja tarvinneet. Mutta jos et voi vastustaa kiusausta tulla tänne noilla ”taidoillasi”, varaudu siihen, että eihän kukaan voi ottaa sinua vakavasti missään asiassa. Tarkoitukseni oli siis kannaltasi hyvä tuossa sinusta ehkä äkkiä ajatellen tylyltä vaikuttavassa sanomisessani.

        Aliupseeri tollisko kapi ASENTO! Lopeta tuo typerä määkiminen runkkipuku päälle ja laverille painajaisia tiiraamaan mars, mars!


      • Abdul (kepu)
        kapi-vaari kirjoitti:

        Kotimaan asioistahan lähes aina olen availlut, siis Suomen asioista (ei siis suomen, kuten sinä sanot), mutta tulos on ollut aina se, että kaltaisesi ovat heti vieneet puheen teitä enemmän kiinnostavaan, eli minuun. Ja niinhän kävi tälläkin avauksellani, vaikka oletin Väyrysen sentään kiinnostavan teitä, vaikkei kiinnostaisikaan kepu, joka useimpien avauksieni keskiössä on ollut.

        Nyt tosin puhuin paljon noista Lähi-idän hirveistä tapahtumista, kun hyvä palstaystäväni uusi-ukki niistä mielipiteitäni pyysi. Vastauksissani hänelle tukeuduin jo kauan sitten muistelmissani kirjoittamaani, kun vänrikki Stoolia siteeraten voin sanoa, että ”jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin”.

        Omia esityksiäsi ajatellen on hyvin hupaisa tuo kehotuksesi minulle puhua selvästi! Sinulle en sellaista kehotusta viitsi antaa, kun se ei voisi ainakaan kovin pian tuottaa parempaa tulosta. Ensiksi sinun pitäisi selvittää pääsi ja sitten opetella selvemmin kirjoittamaan siitä selvemmän pääsi tuottamasta, ja sellainen prosessi voisi olla niin vaikea, että paremman tuloksen tuottamiseksi ikäsi ei enää ehkä riittäisi.

        Olen tänään hyvin pitkästä aikaa ollut harvinaisen paljon tällä palstalla, mutta nyt tämä saa riittää. Ehkä taas pitkäksikin aikaa, jollei kepupolitiikka tai kepun tilanne aihetta muulle anna. Ainakaan tälle avaukselleni tullut ei todellakaan anna aihetta enempään.

        Sorry, että sanon tuossa edellä noin kuin sanon sinusta, mutta ei sinun tarvitse vaipua toivottomuuteen. Onhan olemassa erilaisia esitystaidon kursseja ikäihmisillekin, jotka eivät ole aikaisemmin sanomisen ja kirjoittamisen taitoja oppineet, kun koulut nuoruudessa ovat jääneet ”vaiheeseen” eivätkä he ole myöhemmin elämässään työssään tai muutenkaan sellaisia taitoja tarvinneet. Mutta jos et voi vastustaa kiusausta tulla tänne noilla ”taidoillasi”, varaudu siihen, että eihän kukaan voi ottaa sinua vakavasti missään asiassa. Tarkoitukseni oli siis kannaltasi hyvä tuossa sinusta ehkä äkkiä ajatellen tylyltä vaikuttavassa sanomisessani.

        Teitako sina suri sotapaaliko migsi kebu uggo sonimies ja suri johtaja laitta guuma grillimaggara oma bebu ja viela karbasisinabbi joka poltta kuin tuhat tulimane. Mina asua kebu Sealake ja siela gebuisanta maggara van oma bebu ja Abdul hoita kaiki keburouva oma maggara. Ollako Vayryne maggara tai gontsa housu kun kavele kuin Agu angga?


    • Kepusaitin virallist

      tomppelia on taas juoksutettu korvasta niin, että sankka pöly vain maneesista tupruaa ;)

      Onhan sillä tomppelilla aikaa vatkata saitilla turhaa elämäänsä. Ei lasta ei lammasta vain perikunnan korsun seinät joita tuijotella. Ja tietysti yritys epätoivoisesti vittuilla itseään vähäväkisimmille, joka tosin lähes poikkeuksetta kääntyy toisinpäin.

      Eiköhän pistetä heti toinen hellepäivä perään, niin illemmalla Väyrynen on taas pikku virkamies Kapin rinnalla. Kapihan on tutkinut Väyrysen anaalikarvoituksenkin?

      • Abdul (kepu)

        Migsi sina sonimies laitta kabinossi oma bebu ja viela karbasisinabbi joka poltta kuin pitsihilli? Ollago tama surkebu Varyne bebu bystysa ja joku tuki sen berse, ollako tama surkebu bubbelikebu?


      • JOHTAJA J:LLÄ

        Ho hoo, ho hoo!


    • kapi -vaari

      Naisystäväni saapuu luokseni Paloheinään. Aion naida häntä ainakin kerran yössä.

      • Kapihan kehui

        Tampereellakin panevansa akalle moloa persieen???


    • Noinko on?
      • Paavosta en tiedä, mutta itse neuvoisin tätiä ottamaan kädet pois rististä ja jopa avaamaan rohkeasti ainakin näiden helteiden ajaksi pari ylimmäistä nappia paksukankaisesta jakustaan, jotta ei noin pahasti "ahistaisi".

        Kyllä yksi Päivi Räsänen hallituksessa riittää.


    Ketjusta on poistettu 21 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1858
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1798
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      117
      1761
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1567
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1118
    10. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1102
    Aihe