Mökin myynti

mökkiläinen

Meitä on viisi sisarusta. Vanhempamme omistavat kesämökin, joka on ollut kaikkien yhteiskäytössä. Vanhempamme ovat jo vanhoja, eivätkä enää juurikaan mökillä käy. Nyt yksi sisarus on alkanut vaatimaan vanhempiamme myymään mökkiä itselleen siten, että mökin kauppahinta suoritettaisiin vasta vanhempiemme kuoleman jälkeen saatavasta perinnöstä. Vanhemmillamme säilyisi käyttöoikeus mökkiin niin kauan kuin he elävät. Onko tälläinen järjestely mahdollista, ja jos on, niin millaisia veroseuraamuksia tästä tulee? Mikä olisi oikeudenmukainen tapa kaikkia sisaruksia kohtaan.

15

1303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • höhöhö

      Ainakin hinnasta kannattaa pitää jonkinlainen tarjouskilpailu, muutenhan tämä yksi sisarus ostaisi mökin lähes ilmaiseksi. Riitaa luvassa, niin ainakin kävi minun mieheni perheessä

    • Ei välttämättä hyvää

      Kaikkein selkeintä on myydä mökki keskihinnalla suoraan yhdelle tai sitten ulkopuoliselle.

      Toiset sisaret pitävät tätä mökkiä vielä yhteisenä ja aina joku kokee tulleensa "huijatuksi".

      Isän suvussa kesämökki myytiin vieraalle, niin ei tarvinut kenenkään alkaa urputtaan myöhemmin =)

    • 10+9

      Vanhempanne saa myydä omansa mökkinsä kenelle haluaa ja millä hinnalla hyvänsä. Vero yms kuuluvat vain myyjälle ja ostajalle.

      Mikään laki ei velvoita vanhempia kohtelemaan lapsiaan tasapuolisesti tai edes kyselee tai lupia pyytelee oman omaisuuden myynnissä.

      Jos vanhepanne eivät ole holhouksen alla, niin he saavat itse asiansa päättää.

      Eriasia on onko järkevää pilata sisaruksien välit näin, mutta kaikki vanhemmat eivät ajattele tasapuolisuutta eikä mikään laki sitä velvoita. Jotkut vanhemmat jopa nauttivat kun saavat aikaan sotkua - valitettavasti.

      Ja vaikka mökki myytäisiin alihinnalla, niin se ei oikeuta käymään muita mökillä. Omistaja määrää omaisuutta.

      Perintöasioita varten kannattaa tehdä paperit selväksi ja yksiseltteisen oikein.

      Ap voi vain miettiä haluaako jatkaa väleissä vai rikkooko välit "ei itselle kuuluvan asian takia, vaikka se olisi melkein tuleva perintö...

      Kuvaa Suomalaista ajattelua, että parempi myydä vieraalle, ettei vaan oma sisarus hyödy jotenkin enempi kuin itse.

    • mökkiläinen

      Alkuperäinen kommentoi vielä. En ole estämässä kaupantekoa, mutta minua kummastuttaa yhden sisaruksen vaatimus siitä, että mökin hinta maksettaisiin vasta vanhempiemme kuoltua, ts vaikka vuonna 2030. Sisarus tekisi siis mökkikaupat laittamatta kauppaan nyt senttiäkään ja maksaisi mökin kauppahinnan myöhemmin mahdolliselle perikunnalle. Onko tällainen ratkaisu yleinen, tai ylipäätään laillinen?

      • ajattelee

        Omistusoikeus lienee siirtyy vasta kun kauppa on maksettu. Näin minä ajattelisin.


      • Juristi1
        ajattelee kirjoitti:

        Omistusoikeus lienee siirtyy vasta kun kauppa on maksettu. Näin minä ajattelisin.

        Omistusoikeus siirtyy sen mukaan, mitä kaupan ehdoissa on sovittu.

        Koko sisaruksen ehdottama kuvio toki on järjetön.


      • -erkki
        ajattelee kirjoitti:

        Omistusoikeus lienee siirtyy vasta kun kauppa on maksettu. Näin minä ajattelisin.

        >>Omistusoikeus lienee siirtyy


    • Kaapunkilainen

      Kuten täällä jo kirjoitettiin kauppa on ostajan ja myyjän välinen asia. Kauppasumma voi olla mikä tahansa ja samoin maksuaikataulu ja jopa tapakin. Joistakin voi tulla veroseurauksia, mutta sekin on ostajan, myyjän ja verottajan välinen asia.

      Kauppatapa voidaan muotoilla kuvatun haluiseksi, toivottavsti se tehdään niin yksiselitteiseksi, ettei tarvitse tapella sitten joskus.

      Vanhemmillesi on jäämässä käyttöoikeus mökkiin ja ilmeisesti he eivät tarvitse ylimääräistä rahaa vaan se mökkikauppa raha jää perillisille tai se vähennetään yhdeltä ja te muut saatte perintöä sitten enempi. Eli perintöosuudet ovat tasan myöhemmin.

      Vanhempasihan voisi myydä nyt mökin ja käyttää rahat. Sitten teillä ei olisi perinnönjaossa mökkiä eikä kauppasummarahaa... Aatteleppa sitä!

    • Vähän sama tilanne

      Ymmärrän jos vanhemmat haluaa siirtää mökin sille lapselle joka mökillä on käynytkin! Yhteisomaisuudella ei kukaan tee mitään. Ehkä vanhemmat ovat jo kyllästyneet mökkielämään.
      Tottakai kannattaa istua neuvottelupöytään ja puhua rehellisesti omat mieleipiteensä. Yleensä ei kukaan voi lukea toisen ajatuksia tai kateutta-ne on ääneen sanottava.

    • 12+8

      Yksi tuttu osti isältään asunto-osakkeen, ja lyhenteli sitä asuntoa suoraan isälleen. Näistä lyhennyksistä piti toimittaa suunnitelma verottajalle, muuten olisi mennyt lahjavero. Eli ehkä verottajalle pitää toimittaa jonkinlainen maksusuunnitelma, tiedä sitten käykö tuleva perintö sellaisesta.

      • pppkk1

        Olen ihmetellyt tässä jutussa, mistä voi tietää, jääkö vanhemmilta mitään perittävää, hehän voivat käyttää rahansa ja omaisuutensa elinaikanaan, tai vaikka antaa lahjoja lapsilleen tasapuolisesti, mistäs sitten ostaja möökkinsä maksaisi? Kunnat ja valtio köyhtyvät, joten nekin kai pian vaativat enemmän vanhustenhoidosta hoidettavilta itseltään.


    • hankala änkyrä

      Kaikilta vastaajilta on nyt unohtunut muutamia perintöoikeuden perusteita, ja joku jopa antoikin huonon neuvon : "Kauppatapa voidaan muotoilla kuvatun haluiseksi, toivottavsti se tehdään niin yksiselitteiseksi, ettei tarvitse tapella sitten joskus."

      Voidaan muotoilla vaikka miten, mutta yksiselitteisyyskään ei pelasta jos unohdetaan PK 17:1.1 §:n kielto positiivisille perintösopimuksille sekä kuolemanvaraislahjan muotovaatimus kokonaan. Näihinhän törmätään jos perittävä ja perillinen tekevät keskenään luovutustoimen perittävän eläessä, mutta velaksi jäävä kauppahinta määrätään kokonaan tai osittain maksettavaksi perillisen myöhemmästä jäämistösaannosta. Mikäli kysymys on ollut kaupan muodossa tehdystä luovutuksesta, velan sitominen jäämistösaantoon merkitsee kielletyn perintösopimuksen täyttymistä. Ja jos taas kysymys on ollut lahjanluonteisesta luovutuksesta, sen jäämistösidonnaisuus tekee luovutuksen kielletyksi kuolemanvaraislahjaksi (ellei sitä ole tehty testamentin muodossa). Kummassakin tapauksessa oikeustoimi on moitteenvaraisesti pätemätön.

      KKO 1985-II-129: "A ja B olivat luovuttaneet kauppakirjalla C:lle ja D:lle kiinteistön seuraavin ehdoin: Kauppahinta tuli suorittaa viidelle A:n ja B:n
      sukulaiselle vuoden kuluessa siitä, kun kiinteistön omistusoikeus
      siirtyisi C:lle ja D:lle. Kauppaan sisältyi kaikki irtain omaisuus, mikä
      A:n ja B:n kuoltua oli jäljellä . Omistus- ja hallintaoikeus luovutettuun omaisuuteen siirtyi C:lle ja D:lle A:n ja B:n kuoleman jälkeen.
      Katsottiin olevan ilmeistä, että kysymyksessä oli PK 17 luvun 1 §:n
      1 mom:ssa tarkoitettu elossa olevan henkilön jäämistöä koskeva
      pätemätön sopimus ja ettei lainhuudon hakijoiden saanto siten ollut
      laillinen. Hakemus hylättiin LL 7 §:n nojalla. (Ään.)"

      KKO:1983-II-73: "A oli myynyt pojalleen B:lle puolet omistamistaan yhden
      asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavista asunto-osakeyhtiön osakkeista.
      Testamentin muoto
      - ei ollut tarpeen kauppakirjan ehtoon B:n elinaikaisesta ja myös A:n kuoltua jatkuvasta asumis- ja hallintaoikeudesta asuntoon, koska tuolla ehdolla oli määrätty kaupan kohteeseen eli B:lle luovutettuun osakeosuuteen liittyvän käyttöoikeuden laajuus;
      - oli tarpeen kauppakirjan ehtoon B:n etuosto-oikeudesta A:lle jääneeseen osakeosuuteen siltä osin kuin tuolla ehdolla oli tarkoitettu A:n kuoleman jälkeen B:n hyväksi rajoittaa muiden perillisten oikeutta määrätä tästä A:n osakeosuudesta."

      Missään tapauksessa ehdotetun kaltaisia jäämistösidonnaisia kauppoja ei tule tehdä ilman asianajajan konsultaatiota! Seuraukset väärin tehdessä voivat olla todella yllättäviä.

      Yksi toimiva malli olisi lahjoittaa mökki halutulle perilliselle ja määrätä se testamentissa ennakkoperinnöksi.

    • Janne J.

      "Jos vanhepanne eivät ole holhouksen alla, niin he saavat itse asiansa päättää."


      Kyllä tässä maassa jokainen omista asioistaan saa päättää, eri asia ne jotka antavat valtiovallan pomputtaa itseään.

      holhoukset v*ttuun

    • 658609756

      Mökinmyynti eteläsuomalaisille Lapista on kokemukseni mukaan mahdotonta. Vaatimukset ovat kovat. Mökin pitäisi olla erämaassa, tunturin huipulla, mutta järven rannalla ja lähellä palveluja liikekeskuksessa. Yritän myydä mökkiäni mutta yhteystietojani en tässä trillivaaran takia julkaise.

      • 78976897

        No myypä sitten niille pohjoissuomalaisille, jos vaikka olisivat vähemmän kranttuja. Mitään tekemistä tällä ei aloituksen kanssa ollut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe