Onko ekstrovertteja Aspergereja ollenkaan?

fkjlds

Vai ovatko automaattisesti introvertteja?

34

1427

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä niitä

      on, etenkin niiden joukossa, joilla on myös ADHD. "Puhtaat" (siis sellaiset, joilla vain AS, ei muita diagnooseja) ekstroverttiassit lienevät harvinaisia, mutta kaipa heitäkin löytyy.

    • faktaa.

      Ei ole. Aito Asperger ilman ADHDta on aina introvertti.

    • fköogtfkilo

      Introvertti kenties voi vaikuttaa hieman ekstrovertilta, jos on esimerkiksi puhelias tai jollain tapaa vilkkaan oloinen, mutta on edelleen vahvasti intovertti luonteeltaan.

    • faktaa.

      Introvertti ei ole puhelias eikä vilkas luonteenominaisuuksiltaan.

    • Kyllähän

      osa asseista esim. luennoi muille jatkuvasti kiinnostuksenkohteistaan. Eikös se kuulosta hieman ekstrovertilta?

    • erota as ja adhd!

      Ei kuulosta, vaan autistiselta, mistä on ekstroverttiys kaukana.

    • No,

      ei kai hiljainen introvertti edes uskaltaisi luennoida? Luennoiminen on puhumista.

      • No?

        Siksipä moni autisminkirjoon kuuluva ei olekaan voinut osallistua Autiimiliiton järjestämiin "luennointikoulutuksiin", koska eivät osaa tai voi puhua. Tällainen on väkisinnenttiyttämistä eli yritetään muokata ihmisestä johonkin tiettyyn muottiin sopiva, mikä ei missään nimessä tue asperger-henkilön persoonan kehittymistä. Luennointikoulutukset todennäköisimmin ovatkin osoitettu vain adhd-henkilöille, joilla on as-piirteitä. Ei aidoille Asperger-henkilöille, jotka ovat introvertteja eivätkä osaa tai uskalla tuoda asioita puhumalla esiin. Eikä heidän ole tarvis edes niin tehdä. He saavat asiansa esitettyä hyvinkin tarkasti muita kommunikaatiokanavia-/muotoja käyttäen halutessaan, siihen ei luennointia "puhumalla" mihinkään tarvita.


    • Wikipediasta

      lainattua: "Aspergerin syndroomalle tyypillinen omiin oloihinsa vetäytyminen ei kuitenkaan johdu kaikissa tapauksissa siitä, että yksilö olisi introvertti, vaan taustalla on usein myös kommunikaatiotilanteiden neurologinen kuormittavuus tai muut kommunikaatioon liittyvät ongelmat. Kasvokkain tapahtuva kommunikointi aiheuttaa aspergereille yleensä huomattavasti enemmän kuormitusta kuin valtaväestön edustajille."

    • faktaa.

      Wikipedia ei kerro kokonaistotuutta asioista, sitä voi päivittää kuka vain hörhö, joten suosittelisin kyseenalaistamaan Wikipediasta lukemasi "faktat".

      • Niin,

        ja tuossa Wikipedian kirjoituksesa on sitä paitsi pieni ristiriita. Ihminen nimenomaan ON introvertti, jos sosiaalinen vuorovaikutus kuormittaa ja kaipaa omaa rauhaa. Ekstrovertti on sellainen, joka saa energiansa ihmisten seurassa olemisesta.


    • Mutta,

      jos kerran assi ei voi olla ekstrovertti, niin miksi sitten usein mainitaan tyypillisenä piirteenä tuo jatkuva puhuminen kiinnostuksenkohteistaan? Luulisi, ettei introvertti uskaltaisi esitelmöidä.

      • Asia eri

        Ei introverttiys ole hiljaisuutta tai ujoutta. Eri asia.


      • Anonyymi

        Sulla ei ole siis mitään käsitystä aspergerista. Introverttiys ei määrittele mitenkään sitä onko ihminen puhelias vai ei.


    • Minusta

      tässä sekoitetaan kaksi eri asiaa. Asseilla on aina poikkeavuutta sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, MUTTA missään kriteereissä ei mainita mitään siitä, miten sen pitäisi tarkkaan ottaen näkyä. Tiedän monia puheliaita asseja. Ja introverttiydellä/ekstroverttiydellä ei ole välttämättä mitään tekemistä puheliaisuuden kanssa. Introvertti on sellainen, joka tarvitsee omaa rauhaa "ladatakseen akkujaan" ja ekstrovertti sellainen, joka saa energiaa ihmisten kanssa ollessaan.

    • <<<

      No?=K.E.

      "Minusta" kirjoitti hyvin K.E.n mielestä.

    • fköogtfkilo

      Kyllä asperger voi olla siinä mielessä puhelias, että on verbaalisesti aktiiviset aivot ja sepustaa niiden tuotetta pitkätkin pätkät yhdelle ihmiselle kerrallaan aina välillä.
      Introverttius ei sulje pois verbaalisuutta tai tarkoita sitä, että introvertti ajattelisi vähemmän verbaalisesti kuin ekstrovertti, ehkä enemmänkin päinvastoin, koska introvertti ehtii ajatella paljon.
      Kyllä puhelias voi olla myös ujo samanaikaisesti. Ei puhu esim. monen ihmisen läsnäollessa.
      Ja vilkkailla ruumiinliikkeillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa onko ekstrovertti vai introvertti, vaan liikkeiden nopeus johtuu ihan muista hermostollisista ominaisuuksista. Kömpelökin voi liikkua nopeasti.
      Eli juurikin kuten kirjoitatte: Ei kuulosta aspergerilta, ei ehkä näytäkään...
      mutta on kuitenkin aspergeri ja voimakkaasti introvertti... ja ei voi olla ihmisten seurassa kerrallaan kuin aivan lyhyen pätkän ja hermosto kuormittuu.

      • edellinenjatkaa

        puhelimessa puhuminen ei välttämättä ole yhtä kuormittavaa kuin kasvotusten.


      • edellinen
        edellinenjatkaa kirjoitti:

        puhelimessa puhuminen ei välttämättä ole yhtä kuormittavaa kuin kasvotusten.

        siis koska silloin voi olla fyysisessä tilassa aivan yksin ja joka kerta samassa tuolissa.


    • edellinen

      Eikä ehkä adhd ole ainoa vilkkautta aspergerin olemukseen lisäävä muu oireyhtymä.
      Touretteominaisuudetkin varmaan voisi olla sellaisia, että saa näyttämään vilkkaammalle, jos koko ajan joku paikka heiluu tms.

      Tuli vielä mieleen, että mahtavatkohan esimerkiksi italialaiset aspergerit olla keskimäärin puheliaampia ?
      Jotenkin vaikuttaa ihan noissa amerikkailissakin youtube videoissa aspergerit ehkä hieman vilkkaammille kuin Suomessa ?

    • sorryvieljatkuu

      Ja varmaan nyt olemassa voi olla vaikka minkä sortin mutanttia.
      Voihan olla vaikka toinen vanhempi asperger ja toinen joku sellainen joka tekee koko ajan jotain ?
      Joten lapsi voisi olla sellainen, ettei kauaa voi olla sosiaalisessa ympäristössä kerrallaan mutta vaikuttaa vilkkaahkolta ?

    • Uudet tilanteet jänn

      Ihminen muuttuu. Lapsena olin tosi ujo. Nyt jo vuosikymmeniä takana en ole niin ujo, muuta kuin uusissa tilanteissa :)

    • aito.

      Minä en ole muuttunut. Olen lähes täysin samanlainen kuin lapsena.

    • Eikös

      stereotyyppinen assi ole sellainen, joka puhuu jatkuvasti kiinnostuksenkohteistaan, mutta ei juuri muusta eikä esim. kysele ihmisten kuulumisia tai juttele ns. small talkia ja voi sen perusteella vaikuttaa hieman kylmältä ja epäempaattiselta, vaikkei sitä todellakaan ole?

    • Sitä paitsi,

      on hyvä muistaa, että enemmistö ihmisistä ei ole mustavalkoisesti joko intro- tai ekstrovertteja, vaan heissä on enemmän piirteitä toisesta. Suurin osa asseista on varmasti enemmän introvertteja, mutta kyllä heillä voi aivan hyvin olla MYÖS ekstroverttien piirteitä.

      • K.E.

        Avoimuus tiettyjen tuttujen henkilöiden kanssa ei kerro ekstroverttiydestä vaan on osoitus siitä, että introvertti luottaa henkilöön jonka kanssa on tekemisissä, jolloin voi nk. puhua vapaasti ilman pelkoa hylätyksijättämisestä. Introverttiys/ekstroverttiys ei ole muunneltavissa oleva ominaisuus vaan luoteenpiirre.


    • <<<

      Älkää sekoittako asioita. Autisminkirjoin ihminen ei todellakaan ole ekstrovertti perusluonteeltaan. Peruspersoona on ratkaisevassa asemassa diagnosoinnissa.Jos esim. olet käyttäytynyt 50 v samalla tavalla olosuhteista riippumatta eli joko ekstrovertisti tai introvertisti erilaisissa tilanteissa ja diagnoosisi on Asperger tai ADHD, kuka on väärässä diagnosoinnin suhteen? Esimerkkejä väärindiagnosoiduista asseista?

      KE

    • Tiedän

      muutaman puheliaan ihmisen, jotka on diagnosoitu asseiksi sen perusteella, että heillä on voimakkaita mielenkiinnonkohteita eikä ole suurempaa halua tutustua ihmisiin pintaa syvemmin.

    • Kuten

      sanottua, introverttiys ei tarkoita automaattisesti sitä, etteikö voisi olla puhelias tai ekstrovertti sitä, että pitäisi olla. Jos kerran ihmisellä ei ole suurempaa halua ystävystyä muiden kanssa, on hän ilman muuta introvertti. Sitä paitsi, monet introt voivat olla näennäisesti ulospäinsuuntautuneita omaistensa kanssa tai tutussa pienessä seurassa kun tuntevat toisen osapuolen ja luottavat häneen, mutta ei se heitä silti muuksi muuta, eli introja he ovat kaikesta huolimatta.

      Autismin kirjolainen ei voi olla ekstrovertti, kyllä se vain näin on.

      • K.E.

        Juurikin noin. Tarkemmin ei asiaa voisi ilmaista. Asperger-henkilö on introvertti perusluonteeltaan. Aidolla Asperger-henkilöllä tarkoitetaan autisminkirjon ihmistä, jolla ei ole ADHDta tai piirteitä siitä aspergeriuden lisäksi.Asseilla ja Adhd-ihmisillä on erilainen neurologia; maassamme ei vielä toistaiseksi ole osattu tehdä selvää rajaa tähän, mikä on outoa.

        Henkilön päädiagoosi neurologisista poikkeavuuksista keskusteltaessä on joko Asperger tai ADHD, noista kumpikin ei voi olla päädiagnoosi.

        Juttelen ensi viikolla Tanin kanssa tästä.


    • kgulöäää

      On myös olemassa ihmisiä, jotka höseerää sosiaalisissa suhteissa solkenaan,
      mutta eivät paljoa puhu kenellekään muuta kuin ne muutamat small talkit jne.
      Mitä ne ihmiset ovat, jotka ovat sisimmältään hyvin sulkeutuneita, mutta päällisin puolin sosiaalisissa suhteissa kaiken aikaa?

    • 6+.

      Heh. Extrovertti autisti...:DD

    • Anonyymi

      Osa asseista on "sosiaalisesti aktiivisia mutta outoja".
      Heissä on siis paljon ekstroverttiyttä.
      Kuitenkin assia yleensä suojelee/hyödyttää tietynlainen
      valikoiva vetäytyvä käyttäytyminen suhteessa nentteihin,
      varsinkin telaketjunormaaleihin nentteihin, joille normaalius
      on ainoa oikea ja terve elämäntapa. Sellaisia
      ahdaskatseisia "yhteiskunnan tukipylväitä"
      kaikkien assien on täysi syy karttaa, sillä mikään
      neurobiologinen synnynnäinen erilaisuus ei
      mahdu heidän pieneen kaaliinsa.

    • Anonyymi

      Aspergerin oireyhtymä on yksi autisminkirjon muoto. Asperger ilmenee yleensä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Kuitenkin vastaus aloituksen kysymykseen on, että kyllä ekstroverttejäkin Asperger-ihmisiä on olemassa. Asperger-henkilö voi olla introvertti tai ekstrovertti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2550
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe