Autoveron tuotto ei ollut sitä mitä piti..

autovertoutus

Valtion autoverotuotot jäivät jo toisena perättäisenä vuonna selvästi alle budjetoidun. Vuoden 2013 budjetissa oli autoveron tuotoksi oletettu 1?148 miljoonaa euroa ja vielä viime syksynä vuoden 2014 budjetissa ennuste kertyvästä autoverosta oli 985 miljoonaa euroa.

Maaliskuussa Tulli raportoi keränneensä vuonna 2013 autoveroja vain 927 miljoonaa euroa – siis 221 miljoonaa euroa vähemmän kuin alkuperäisessä budjetissa ja 58 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime syksyn ennusteessa.

Vuoden 2013 budjettiharha selittyi samalla syyllä kuin vuoden 2012 autoveron yliarvio. Valtio uskoi, ettei veronkorotus vaikuttaisi autojen myyntiin. Todellisuudessa hintojen nousu yhdistettynä taantumaan leikkasi autokauppaa roimasti.

Vuonna 2012 uusia henkilöautoja myytiin Suomessa 107 524 kappaletta, kun budjetti odotti 120 000 auton myyntiä. Vuoden 2013 myynniksi alkuperäinen budjetti odotti myös 120 000 auton myyntiä, kun lopulta uusia henkilöautoja myytiin 103 450 kappaletta.

Viime syyskuussa ennuste vuoden automyynnistä oli muuttunut jo realistiseksi, mutta silti autoveron tuotto jäi roimasti viime vuoden odotuksistakin. Mistä tuo pudotus johtui?

Yksi selitys on, että uusien autojen hiilidioksidipäästöt vähenivät odotettuakin nopeammin ja siksi uusien autojen verot jäivät odotuksia pienemmiksi. Auton hiilidioksidipäästö määrää autoveroprosentin.

Kun odotettu päästöjen pudotus oli 3–4 prosenttia, todellisuudessa päästöt pienenivät Tullin mukaan jopa 5 prosenttia, 132 grammaan kilometrillä.

Koska päästöperusteinen verotus nostaa erityisesti isojen autojen veroja, on kalleimpien autojen myynti romahtanut. Joku raja siinäkin on, paljonko rikkaat ovat valmiita autostaan maksamaan. Ökyautojen kysynnän tyrehtyminen on tehnyt ison lisäloven autoverotuottoihin.

Autokaupan taantuma on johtanut autoverotuottojen pienenemiseen vuodesta toiseen. Vuonna 2013 valtio sai autoverotuottoja 140 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2011. Pudotus on ollut 13 prosenttia, kun alkujaan valtio aikoi veron korotuksella kasvattaa tuottoa.

Autokaupan hyytyminen on leikannut myös arvonlisäveron tuottoa, joten autoveron korotus kävi valtiolle hyvin kalliiksi. Keskikokoisessa perheautossa autovero ja arvonlisävero ovat suunnilleen yhtä suuret.

Jopa valtion tuottoisin autoilijoilta keräämä vero eli polttoainevero pieneni viime vuonna parikymmentä miljoonaa euroa. Sitä kertyi viime vuonna 2,94 miljardia euroa.

Valtio aikookin kehysriihen päätöksien mukaisesi korottaa jälleen vuotuista ajoneuvoveroa ja polttoaineveroja.

Lähde: Talouselämä

8

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sairassuomi

      8 miljardia veroja autoiljoilta ei riitä, olisiko 10 sopiva? Kuinka kauan tätä mielettömyyttä jatketaan. Suomi aiotaan verottaa kuoliaaksi. Autoilla ei ajeta turhaan, Suomessa on pitkät etäisyydet työpaikoille ja tavaraa kuljetetaan teillä. Miksi vain suomenruotsalainen kalastaja, laivanvarustaja ja tomaatin viljelijä saa käyttää verotonta polttoainetta?

      • Verotonta polttoainetta ei ole olemassakaan! On vain raskaammin verotettua liikenne polttoainetta ja vähemmän verotettua polttoainetta esim. Lämmitys eli moottoripolttoöljy ja raskasöljy!


    • balle

      V-ttu meidän päättäjät on puupäitä!! Joku kunnon tuuletus pitää virkamieskoneistoon tulla. Ei samoja virheitä voi jatkuvasti toistaa ilman että niistä joutuu vastuuseen. Tällä ruokitaan negatiivista kierretä, samalla pumpataan epäterveellisesti rahaa "työllisyyteen", jolla tuskin on mitään jatkuvuutta.

      Verotusta nostamalla raha ei liiku ja yritysten YT-kierre pahenee. Se on nähty niin monet kerrat. Autoliikkeet tulevat pistämään lapun luukulle ja porukkaa kortistoon.

    • Alexanderstupido

      No ei nämä veronkorotuksen meihin kohdistu (poliitikot). Voidaan myös nostaa omia liksoja.

    • dassxxz

      Autojen kysynnän vaikutus ALV:n tuottoon ei ole aivan yksinkertainen asia. On todennäköistä, että jos autoja ostetaan vähemmän, rahat käytetään sitten muuhun kulutukseen. Jokin osa muun kulutuksen kasvusta voi tietysti kohdistua alempien alv-kantojen alaisiin tuotteisiin. Voi olla että kulutus ulkomailla lisääntyy eli tehdään lomamatkoja sinne, jolloin Suomen valtio ei saa tästä osasata kulutusta ALVia. Joku ehkä panee rahansa sukanvarteen tai tyynyn alle odottamaan. Ja taas jää ALV kertymättä. Luultavasti kuitenkin ylivoimaisesti suurin osa autoista säästyvistä varoista käytetään ihan tasan saman alvin alaiseen kulutukseen kuin autotkin ovat. Valtiolle on toki yksi ja hailee mistä tuoteryhmistä alv kertyy, jos prosentti vain on sama.

      • veroille_EI

        Ostin viimeksi uuden auton 2007 ja sen jälkeen lopetin. Se autoon mennyt raha ei mene kyllä ALV-tuotteisiin Suomessa. Netin kautta teen suurimmat hankinnat yleensä hintavertailun jälkeen. Säästyneillä rahoilla tehdään lomareissuja ja tuodaan verottomat juotavat. Tämä kaikki on autoveron ansiota eli ALV:t jää monesta muustakin asiasta valtiolta saamatta.


      • veroille_EI kirjoitti:

        Ostin viimeksi uuden auton 2007 ja sen jälkeen lopetin. Se autoon mennyt raha ei mene kyllä ALV-tuotteisiin Suomessa. Netin kautta teen suurimmat hankinnat yleensä hintavertailun jälkeen. Säästyneillä rahoilla tehdään lomareissuja ja tuodaan verottomat juotavat. Tämä kaikki on autoveron ansiota eli ALV:t jää monesta muustakin asiasta valtiolta saamatta.

        Verojen nosto tappaa kulutusta mikä taas tappaa verotusta! Se on faktaa ja on ihan nähtävissä kulutuksen vähentyessä työttömyys lisääntyy! Mikä taas johtaa kulujenkasvuun mikä taas pakottaa uusiin veron korotuksiin ja kierre on valmis!
        Muualla on talous jo elpymässä mutta Suomi se sukeltaa vaan yhä syvemmälle ja velan ottoa ei voi estää ja työttömiä tulee lisää satoja joka viikko!


    • Itse veroa nostavat

      Henkilöautojen verotusta joudutaan vielä lisäämään nastarenkaiden aiheuttaman ylimääräisen teiden korjaustarpeen vuoksi. Ja tämän ovat aiheuttaneet nastarenkaita käyttävät autoilijat aivan itse.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      273
      2843
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1506
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1240
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1177
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      19
      1036
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe