Harhaoppi vs. Kristuksen kirkko

KirkkoaUudistettava

Protestanttisuus on tyrmätty yhdellä lauseella: harhaoppi. että protestanttinen liike olisi täydellisesti harhaoppia ei voi pitää paikkaansa mm. seuraavista syistä:

1. Osa mm. luterilainen kirkko uskoo Kristuksen olemassaoloon ja opetukseen, joten ne eivät siten voi olla täydellisesti harhaoppia.

2. Jos koko maailman protestanttinen teologia kerättäisiin yhteen sitä käytännössä olisi ehkä satoja hyllymetrejä. Kaikki tästä ei millään voi olla harhaoppia ja osa vastaa katolista oppia 1:1. Protestanttinen teoloia ei siten voi olla täydellisesti harhaoppia.

3. Lutheria on väitetty keskinkertaiseksi teologiksi. Luther kuitenkin suoritti katolisen tohtoritutkinnon opiskellen suurelta osin vierailla kielillä aikana jolloin ei ollut kunnollista kirjastolaitosta, tietokoneita tai edes sähkövaloa. 1500 -luvun tohtorintutkinto oli siten nykyistä tohtorin tutkintoa vaativampi. Luther oli siten teologina parempi kuin useat nykyiset teologian tohtorit eli nykypäivään suhteutettuna keskitasoa parempi teologi.

Sen sijaan sille, että Pietari on perustanut katolisen kirkon on kannatusta ja katolinen kirkko on jatkumoa alkukirkolle ja siten on vahvaa tukea sille, että katolinen kirkko on se alkuperäinen. Kukaan luterilainen pappi ei ole minulle väittänyt katolisen kirkon olevan harhaoppia joten siinä suhteessa tulee ottaa oppia heistä. Protestanttisten kirkkojen nimittäminen harhaopiksi ei tee katolisesta uskosta yhtään sen parempaa.

2

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Koroljov

      "Sen sijaan sille, että Pietari on perustanut katolisen kirkon on kannatusta ja katolinen kirkko on jatkumoa alkukirkolle ja siten on vahvaa tukea sille, että katolinen kirkko on se alkuperäinen."

      Luulisi protestanttien päässeen edes tuosta Pietarin asemaa koskeneesta harhaluulosta lopullisesti irti. Vaan ei - valitettavasti luterilaisetkin ovat niin vahvasti liikaa sisällä läntisen kirkon sisäisessä keskustelussa ja kysymyksenasettelussa. Protestanttiset kirkot - ainakin anglikaaninen ja luterilainen - ovat todellakin sydänkeskiajan paavinkirkon epärälapsia ja ovat säilyttyneet erityissuhteen Roomaan unohtaen idän kirkkojen muodostaman vaihtoehto.

      Moni asia katolilaisuudessa ja protestanttisuudessa (esim. flioque) voidaan tietysti jäljittää aina P. Augustinuksen oppeihin, joilla on ollut tuhoisa merkitys lännen kirkolle viimeiset 1600 vuotta.

      • sarcasmus

        Tietenkin anglikaaninen ja luterilainen kirkko lännen kirkkoina ankkuroituvat Roomaan - mitä ihmeessä sakalainen Luther olisi yhtäkkiä ruvennut ortodoksiksi?

        Itse näen historiallisina kehityskulkuina enkä harhaoppeina. Itä ja länsi nyt vain kasvoivat eri suuntiin eri painotuksin. Mitäs ihmeellistä siinä nyt on. On kiistatonta, että kaikki kirkot ovat harhaoppisia, jos millimetrimitalla mitataan eivätkä noudata edes omaa oppiaan. Mikään näistä ei toteuta alkukristillistä ideaa, koska mitään alkukristillisyyttä ei edes ollut olemassa. Erilaiset teologiset tulkinnat ovat kukkineet kirkon alkuajoista lähtien.

        Pax vobiscum!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe