Käsinveistetyn hirsitalon vakuuttaminen/korvaus?

eska1

Olen kuullut tapauksesta että palaneen käsinveistetyn hirsitalon/mökin tilalle vakuutusyhtiö korvasi käsinveistetyn tilalle.

Omastani vakuutusyhtiöstä asiaa tiedustelin niin vastaus oli että saa samankokoisen nykyaikaisilla menetelmillä rakennetun. Eli ei tarvitse käsinveistettyä pyydellä.

Onko tietoa vakuutusyhtiöistä, korvaako joku nykypäivänä uuden käsinveistetyn tuhoutuneen tilalle?

6

235

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei tiatoo

      Lue vakuutusehdot. Voi olla, että saat talosta vain korvauksen, joka on arvioitu kunnon mukaan. Sillä pystytät itse uuden talon, tai sitten et.

      Itse halusin (ja sain) rantamökkiin vakuutuksen, joka hankkii palaneen tilalle tarvittaessa uuden. Vanhan talon rahallinen arvo on pieni, mutta käyttöarvo suuri. Ja saareen rakentamisessa on omat kikkansa.

    • rahalla saa....

      Todennäköisesti saa mutta pitää erikseen vakuuttaa erityiskohteena. Normaalit vakuutukset ei korvaa eikä pidäkään poikkeuksellisilla menetelmillä tehtyjä juttuja.
      Käsinveisto voitaneen nykypäivänä luokitella tavallisesta poikkeavaksi rakennusmenetelmäksi.

    • Hirsipirttilöinen

      Juuri teen tarjouskierrosta omaan 30-luvun hirsipirttiini ja hämmennyin kun kaikki tarjoavat täysarvo vakuutusta ja ehdoissa nimenomaan sanotaan, että rakennuksen arvon arviointi tehdään vain onnettomuuden, vaikkapa tulipalon jälkeen. Sanomattakin selvää, että vedetön ja viemäritön 80 vuotias rakennus ei ole heidän silmissään minkään arvoinen ja silloin asiasta on myöhäistä riidellä. Kuningaskuluttajan verkkosivuilla on asiasta hyvä artikkelikin!

      Tapiolan ehdoista löytyy kuitenkin myös vaihtoehto vakuuttaa rakennus tietystä summasta. Varoittavat kuitenkin kovasti yli tai alivakuuttamisen vaaroista. Pyydä siis rakennuksestasi jonkun asiantuntijan arvio plakkariin ja valitse yhtiö joka suostuu vakuuttamaan sen tuolla summalla. Mahdollisen turman sattuesa on sitten se paperi turvana jos joutuu asiasta keskustelemaan. Ja hyvä vinkki: elä säilytä rakennuksen papereita siinä rakennuksessa! Palon sattuessa menetät kaiken dokumentaation remonteista ja muista.

      Vain korvaussumman etukäteen tietämällä voit verrata vakuutuksia ja ennen kaikkea tiedät omaisuutesi olevan turvassa.

    • eska1

      Täytyypä tankata noita vakuutusehtoja. Ne on vaan pirullista kapulakieltä ja kuka takaa jos joku edustaja tulkitsee niitä jollain tavalla.

      Talon remontointia on dokumentointu runsain kuvin. Täytyy vielä ottaa yleiskuvia, mittoja yms. Ja nämähän kannattaisi tallentaa sähköisesti johonkin pilvipalveluun mistä ne on tavittaessa saatavilla.

    • Yksittäisistä vakuutusyhtiöistä en tiedä, mutta yhdessä korvausoikeudenkäynnissä olin asiakkaan asiantuntijana mukana. Kiistaa käytiin palaneen talon korvaamisesta ja erityisesti siitä, mitä "uusi vastaava" -ilmaus tarkoittaa käytännössä.

      Ja asiakkaan asianajaja oli osaava omassa hommassaan ja kenties minunkin asiantuntijuudesta oli apua, sillä saimme aika ison lisäpotin koottua asiakkaan saamiin korvauksiin. Ja tuosta oikeustapauksesta johdettuna tulkintana sanoisin, että vakuutusyhtiö joutuu korvaamaan käsinveistetyn, jos se käsinveisto on alkuperäisiessä ollut "erityinen arvo" - ja kääntäen: Jos sillä käsinveistolla ei ollut erityistä arvoa alkuperäisen talon kannalta - uusi vastaava on teollisesti tuotettu. Kuvaavaa kuitenkin on, että vakuutusyhtiö olisi korvannut ilman oikeudenkäyntiä huomattavan paljon vähemmän vanhan talon piileviä arvoja...

      Siis, jos olet ostanut käsinveistetyn hirsitalon merkittävältä osin sen käsinveiston perusteella - se käsinveisto on "erityinen" eli korvattava arvo.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1476
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1265
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1194
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe