Vanhasta lakanastako tyynyyn täytettä?

kierrättäjä

Tarvitsisin vähän erikoisen mallisen tyynyn ja ajattelin tehdä sen itse. Mietin että voisiko vanhasta osittain puhkikuluneesta lakanasta leikata tyynyn täytettä? Ainakin tyynyn voisi silloin huoletta pestä koneessa. Jos leikkaa pieneksi silpuksi, niin tuskin siinä tyynyssä kovin suuria möykkyjä tuntuu. Kun tämä kierrätys on päivän sana, niin jotenkin sitä haluaisi itsekin viedä eteenpäin

Olisiko jotain muita hyviä ehdotuksia tyynyn täytteeksi? Voisin myös tuolta vuodevaatelaatikosta tarkistaa, olisiko siellä vanhoja tyynyjä joista sitä täytettä saisi...

Löysin kivan kierrätysaiheisen keskustelun alla olevasta linkistä:

http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2010/7/30/mita-tehda-vaatteelle-joka-ei-kelpaa-edes-uffiin.html

5

2755

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • täytettätäytteeksi

      Tuo lakana tyynyn täytteenä ei taida olla kovin hyvä idea. Tietysti, jos sen tosiaan silppuaisi ihan pieneksi. Kun peset tyynyn, lakanatäyte taitaa kuivuakin tosi hitaasti. Ellet voi ostaa sisustyynyä tai täytettä, vanhoista tyynyistä kannattaa kyllä ottaa täytteet, jos niitä on. Joku peitteen sisuskin voisi olla oivallista.
      Olen joskus koristetyynyihin pannut täytteeksi vanhasta superlonpatjasta leikkelemiäni palasia. Kovaa hommaa niitä on kyllä leikellä.

    • uyf f

      Kierrätys on kyllä niin hyvä juttu! Se on tietysti luonnolle ja siten meille itsellemme hyväksi, mutta hauskaakin kun saa funtisa juttuja itse, sen sijaan että kaupasta vaan hakee jotain valmista :-D


      Suurin piirtein kaikki maailmassahan on pitkälti makukysymys, mutta jos saan sanoa mielipiteeni, niin kangassilppu vaahtomuovisilppu=maailman paras tyynyn täyte!

      Olen n. 20 vuoden ajan tehnyt kaikki tyynyni noin, niin pienet kuin suuret (n. 75x75cm) sohvatyynyt, sekä nukkumatyynyt, ja olen niin tyytyväinen että en enään kaupan valmiita kelpuuta :-)

      Makuasia kuinka paljon kangasta tahtoo pistää mukaan (mitä enemmän kangasta, sitä kovempi ja tiiviimpi tyyny), mutta oman kokemukseni mukaan ei kannata pistää enempää kuin ehkä n. 1/3, muuten voi olla hankala saada tyyny pesun jälkeen kuivaksi tarpeeksi nopeesti, jottei se ala haista pahalle.
      Ja fleece on muuten oivallinen kangas tässä yhteydessä: kevyt, pehmeä ja kuivuu nopeasti.

      Täälä kanssa vanhoja patjoja leikelty, mamma mia niitä käsien rakkoja... Alussa tunnollisesti aina leikkaan pientä silppua tyynyjä varten, sitten rakkojen ja laastareiden lisääntyessä palat jää yhä suuremmiksi ja päätyvätkin sitten koiranpeteihin :LOL:

      Pelkkää kangasta kanssa joskus aikoinaan kokeilin, mutten saanut siitä käyttökelpoista tulosta: suurin piirtein kuin olisi pistänyt taitellun kankaan tyynyksi, eli litteä, kova ja tiivis. Annoin tosin periksi parin kokeilun jälkeen, joku muu ehkä on onnistunut paremmin.

      • liinaj,

        Voisitko tarkentaa silpun laatua ja määriä ja suhteita. Mitä kangasta? Kiitos. :)


      • uykhlk
        liinaj, kirjoitti:

        Voisitko tarkentaa silpun laatua ja määriä ja suhteita. Mitä kangasta? Kiitos. :)

        Se on sen verran epämääräistä puuhaa että sitä on vaikea tarkentaa, mutta yritän :-)
        Pistän jonkun selityksenkin, mikäli joku ihan kokematonkin DIY lukee ja tahtoo kokeilla.

        Vaahtomuovisilppu: periaatteessa silputtua patjaa. Valmiina sitä saa esim. vanhoista tyynyistään. Sillä on varmasti joku oikea nimityskin, mutta sitä en tiedä.
        Tai sitten itse leikkaa patjan silpuksi, välineenä vahvat sakset ja ehkä myös esim. puukko ekaan paloitteluun helpommin käsiteltäviksi paloiksi. Silpun palojen täytyy olla pieniä jottei tyynystä tule kuhmuraista, varaudu moneen iltaan TV:n seurassa ;-) Muista laastarit!

        Kangassilppuun lykkään esim. juuri lakanaa, paitaa, collegea, t-paitaa, sukkaa, paksua sukkahousua, froteeta ym. Kovia, tiiviitä kankaita (esim denim, canvas) en, enkä villaa koska luulen sen huopaantuvan koviksi möykyiksi. Lakanan tapaiset revin ensin suikaleiksi ja sitten leikkaan nipuittain ehkä n. 2x2-5 cm paloiksi, paksummat kankaat paloittelen sellaisiksi että tuntuu sopivilta... ja sekoitan kaiken sorttiset sikin sokin samaan tyynyyn.
        Tuosta linkistäsi tuli mieleen, että tyynyihin voi käyttää myös sen inhotun keinokuidun, fleecen mainitsinkin jo. Yleensähän keinokuitu ei kestä lämpöä koska menettää muotonsa, mutta täytteenähän sillä ei ole mitään väliä.

        Määria ja suhteita on mahdoton kertoa. Vaahtomuoveissa on laatueroja ja kankaat on niin erilaisia kaikin tavoin, että se on vaan itse kokeiltava mikä toimii ja tuntuu hyvältä. Tyynyistähän voi myös haluta hyvinkin erilaisia riippuen siitä miten niitä käyttää.
        Tuo ekassa viestissä kirjoittamani 1/3 kangasta on ihan vaan että valmiiksi myllätty silppusekoitus silmällä katsottuna näyttäisi olevan sinne päin, hyvin epämääräinen osviitta siis.


        Muistutan sitten varmuuden vuoksi vielä kerran, että tämä kaikki on vaan ja ainoastaan omia kokemuksiani ja mieltymyksiäni, joku muu teeke ja tykkää ihan toisin.
        Taas toisaalta kun tyyny on helppo ratkoa auki ja lisätä sitä tai tätä jos siltä tuntuu, niin melko riskitöntä puuhaa kokeilla :-)


    • Anonyymi

      Ompelen paljon, joten laitan aina kankaan leikkuujätteen pussiin talteen. Se on hyvä tyynyn täyte. Myös saumurin leikkuujäte. Sekoitan vähän sekaan superlonia. Pakkausten styroksista tulee myös hyvä täyte. Hankala vain käsitellä. Käytön myötä styroksi hajoaa mujuksi ja on hyvä istuinalustana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6283
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4016
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2436
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1423
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe