Perustaidot

Tänä syksynä vielä?

Kokeilin kesällä kajakkia ja miellyin sen keveyteen ja hiljaisuuteen. Kiikkeryys ei ollut yllätys, mutta jäi arveluuttamaan. Jos kaatuu, niin takaisin pääseminen tai kajakin tyhjentäminen vedestä ei taida olla ihan läpihuutojuttu.

Mitkä perustaidot pitää olla, jotta kajakilla uskaltaa lähteä merelle ja kauanko niiden oppimiseen menee?

Minkälainen aallokko ja tuuli on sellainen, että uskaltaa vielä lähteä vesille? Ottaako tuuli helposti kajakkiin?

5

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • melootti

      Rentous. Tulee harjoittelemalla.

      Kajakkiin takaisin ryömiminen onnnistuu kyllä lämpimän veden aikana, rannan tuntumassa seurakaverien kanssa harjoitellessa. Samoin kuin eskimokäännös. Tosi paikan tullen - myrksyssä, selällä, kylmässä - ne eskimon tekijät tai kanoottiin nousijat/nousussa avustavat ovat hyvinkin harvassa. Ei usein onnistu edes taitavalta melojalta.

      Tästä johtuen en kylmän veden aikana enkä mielellään muulloinkaan lähde ulappaa ylittämään, en ainakaan yksin. Pysyttelen enimmäkseen uintietäisyydellä maista. Isommat retket mielummin vaikka seuratovereiden kesken.

      Toisaalta, kun vesi on uimalämpöistä (kuten juuri nyt) a ollaan uintietäisyydellä rannasta, voi melko turvalliisesti harjoitella kovan kelin melontaa. Rentous ja vakaus kasvaa tällaisessa "rodeossa". Pahimmillaan joutuu uimasilteen ja pyydystämään kajakkia rantakiviltä, mutta harjoittelu on aika turvallista kuitenkin jos ei kaatuessaan lyö päätänsä. Kajakki (kunnollinen merikajakki kunnollisella aukkopeitteellä) on avovenettä merikelpoisempi, ja jos meri on lämmin, syliin murtuvat vaahtopäät tuntuvat pelkästään hauskalta.

      Vastatuuleen saa paiskoa hommia hartiavoimin - jossain menee se raja että tuuli painaa enemmän taaksepäin kuin itse pystyy melomaan eteenpäin. Vastatuuli painaa melaa ja melojaa muttei juurikaan kajakkia. Vastatuuleen on helppo pitää suunta.

      Myötä- ja sivutuulessa kajakki on hetkittäin kiikkerä noustessaan aallonharjalle ja jos vielä mela ei aallonpohjan kohdalta tapaa vettä, voi kaatua. Jos vastatuuleen mennessä voi keskittyä paiskomaan hommia melan kanssa, on sivu- ja myötätuulessa keskityttävä siihen että yksi lapa on koko ajan vedessä vakavoittamassa menoa, ja että suunta pysyy joten kuten haluttuna.

      Sivutuuli riepottaa melaa ja painaa melojaa ja myös kajakkia. Se saattaa työntää kajakkia muuhun kuin valittuun suuntaan. Kajakki menee mielellään aaltojen suuntaiseksi, ja joutuu vähän tekemään hommia jos haluaa mennä muuhun suuntaan.

      • melanheiluttaja

        hassua, mela näyttää olevan bannattujen sanojen joukossa. Siis mela, se kaksilapainen puuesine jota meloja pitää kädessä. Siis meloessaan.


    • Tänä syksynä...

      Kiitos vastauksesta, en tullut ajatelleeksi tuota melan yltämistä aallonpohjaan, mutta niinhän se tietenkin on.

      Miten se kajakin tyhjentäminen vedestä, vai täyttyykö se edes helposti?

    • melootti

      Harva kajakki/aukkopeite-yhdistelmä on niin tiivis ettei jotain vettä mene sisään. Oma kajakkini vuotaa jostain jalkatuen kiinnitysruuvista, joten sinne menee litroittain vettä:)

      Jos kaadut ja kajakki täyttyy vedellä, on tärkeää että siellä on ilmasäiliöt tai vaahtoa keulassa ja perässä tai vaihtoehtoisesti suljettavat luukut ja välilaipiot. Useimmissa on.

      Maissa tyhjentäminen on helppoa, mutta merellä aika vaikeaa. Yleensä parhaitnen siten, että kajakin toinen pää nostetaan kaverin kajakin keulan yli istuma-aukko alaspäin, ja sitten koetetaan nostaa keulaa, jolloin suurin osa vedestä roiskahtaa ulos istuma-aukosta. Loppu viimeistelelään pumpulla (jota ei perus kuntokajakissa näy, mutta avomerellä se olisi hyödyllinen varuste).

      Tämä on jälleen samanlainen stuntti kuin kajakkiin meneminen vedestä: sitä voi loputtomiin hieroa lämpimässä rantavedessä seurakaverien kanssa mutta onnistuuko kevätkylmässä vedessä kilometrin päässä rannasta?

      Tässä täysi amatööri neuvoo aloittelijaa, joten ehdotan kyllä että liityt melontaseuraan ja käyt kurssit. Se ei estä melomasta itsekseen, mutta kun kokemattomia melojia tuppaa välillä hukkumaan, kokeneita paljon harvemmin. Omasta seurastani (Helsingin Kanoottiklubi) lyötiin aikoinaan kouraan Esa Paakkisen kirja "melo turvallisesti". Jos nuo turvallisuusasiat osaa niin lopun opit kyllä itsekin.

    • retkimeoja

      Tosiaan seurasta kannattaa aloittaa niin ei tarvitse ostaa kajakkia omin päin ja ilman kokmemusta. Käyttömaksukalusto on useimmiten kohtuu hyvää ja malleja löytyy aloittelijalle ja kokeneelle, ja jos käyt vähän useammin niin huomaat nopeasti siirtyväsi niihin kapeisiin ja ehkä myös vähemmän varusteltuihin? Seurassa oppii perustaidot ja ainakin isommissa seuroissa järjestetään pikakursseja aallokkomelontaa, pelastukseen, matkamelontaan...ja lisäksi viikottaisia retkiä lähivesille, niin että muutama hyvä lenkki tulee tutuksi eikä säät säikyttele. Seuroja on isoimmissa meri- ja järvialueiden rannikkokaupungeissa, pk-seudulla on jopa valinnanvaraa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1645
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1509
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      68
      1419
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      38
      1373
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      49
      1314
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1248
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1136
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1126
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1092
    Aihe