APUA

Apuatarvitseva !

Mitä tehdä , narttu kissamme tuli meille 3,5 vuotiaana ja alkoi samantien merkkailla paikkoja. Aluksi epäilin että kissa merkkailee siksi koska sitä ei ollut leikattu, no sen jälkeen leikkasimme kissan ja kissa lopettikin vähäksi aikaa merkkailun. Merkkailu alkoikin sitten taas kun neiti parani leikkauksesta ja nytten en enään tiedä mitä tehdä. Luulen että kissa merkkaili sen takia että on joutunut vaihtamaan kotia niin useasti ja halusi niin sanotusti merkata reviirin omakseen nyt täällä uudessa kodissa. Kissa on ollut meillä nyt 1,5 vuotta ja enää ei pissaa kuin laatikon viereiselle olevalle sanomalehdelle vaikka hiekatkin olisi vaihdettu pari päivää ennen. Nyt muutto edessä ja kissa pitäisi saada niin sanotusti kuivaksi koska asunnossa laminaattilattia enkä halua että ne menee pilalle.

Enkä halua kiitos sellaisia ohjeita että "vie se piikille" vaan haluan neuvoja miten te olette saaneet kissanne "kuivaksi" =) KIITOS TODELLA PALJON JO ETUKÄTEEN :)

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laatikkokissa

      Hei. Hankala ongelma mutta ei onneksi ollenkaan harvinainen, joten vinkkejä tähän varmasti löytyy. Merkkailu voi johtua monenlaisista syistä ja usein suositellaan käyttämään pissaongelmainen kissa eläinlääkärissä, jossa selviää, jos taustalla on vaikkapa tulehdus, jonka vuoksi pissaaminen on kissalle hankalaa ja aiheuttaa sitten noita lisäongelmia. Ihan terveenkin kissan kohdalla eläinlääkärillä voi olla takataskussaan hyviä kissaystävällisiä ratkaisuja sisäsiisteysongelmiin.

      Joskus merkkaaminen on kuitenkin saattanut vain jäädä tavaksi ja joskus stressi tai esim. juuri tiheä kodinvaihto ja eletyn elämän jutut saattavat vaikuttaa kissan käyttäytymiseen. Herkänsorttisen kissan tietä kannattaa silloin kaikin mahdollisin tavoin tasoittaa.

      Usein kissalla on kuitenkin kaikki ihan hyvin ja se on vain niin hienohelma, ettei jalallaan laatikkoon astu, jos on siihen jo kerran pissannut. Erilaisia hiekkatyyppejä ja laatikoita kannattaa silloin kokeilla. Tarjolle voi laittaa kerralla useammankin hiekkalaatikon ja niihin erilaista hiekkaa (paakkuuntuvaa, paakkuuntumatonta, kristallihiekkaa, puupellettiä) ja seurata miten kissa niihin suhtautuu.

      Jos kissa on sen tyyppinen, että se menee mielellään puhtaaseen hiekkaan, mutta ei enää sen jälkeen, vaikuttaa vähän siltä, että sen ylellisten siisteysvaatimusten kanssa pitää vain yrittää elää :) ja valita hiekka, laatikkomalli ja hiekkalaatikon paikka sen mukaan, että se on mahdollisimman helppo pitää koko ajan puhtaana.

      Kyseeseen tulee varmaan silloin joko voimakkaasti paakkuuntuva hiekka (ja paakut heti pois) tai puupelletti (ja pissattu eli hajonnut aines lapiolla heti pois). Puupellettinä toimii myös lämmityspelletti, joka on lemmikkipellettiä edullisempaa (saa rautakaupasta). Jokaisella kissalla on omat mieltymyksensä kuten on meillä ihmisilläkin siitä, mikä on kätevää, siistiä ja helppohoitoista.

      Tavallinen paakkuuntumaton hiekka ei hienohelmoille useinkaan toimi, koska se pysyy puhtaana vain hetken. Paakkuuntuvia hiekkoja on puolestaan monenlaatuisia - jotkut eivät paakkuunnu kunnolla, jolloin hiekkaa on hankala pitää puhtaana. Kaikki kissat eivät hyväksy kolisevaa puupellettiä lainkaan mutta joillekin se osoittautuu mieluisaksi. Sama taitaa koskea ratisevaa kristallihiekkaa. On siis varmaan vain kokeiltava, mikä arvon neitoa miellyttäisi :) Merkitystä on myös sillä, minkä koet itsellesi helpoimmaksi pitää puhtaana. Niin paakkuuntuvan hiekan kuin puupelletinkin kohdalla pissaantuneet kohdat kannattaa lapioida pois heti kun huomaa. Samalla laatikkoon kannattaa lisätä pieni määrä uutta hiekkaa/pellettiä. Hienohelmat pitävät selvästi arvossa sitä, että uutta lisätään kun entistä otetaan pois :) Kaikki tykötarpeet kannattaa siis pitää helposti laatikon vieressä, jotta puhtaanapito ihan ohi kulkiessa on helppoa.

      Isompaa laatikkoa kannattaa kokeilla. Markkinoilla on paljon toinen toistaan hienompia kissanhiekkalaatikoita, mutta kovin ovat pieniä. Isoksi hiekkalaatikoksi voi muuntautua esim. tilava muoviallas tai iso muuttolaatikko, joita saa edullisesti rautakaupoista. EI välttämättä tyylikkäin ratkaisu, mutta jos toimii, niin hyvä :) Tarvittaessa kissalle voi laittaa parikin isoa laatikkoa, jos tilaa niille on järjesteltävissä.

      Toivottavasti kissallesi sopiva ratkaisu löytyy - ja kyllä se vielä löytyykin. Leppoisia kissanpäiviä teille molemmille :)

      • apuatarvitseva !

        Juu, vaihdettiin neidille juuri kristallihiekka ja meidän neiti ei sitä hyväksynyt ollenkaan. Kävi juuri vain yhden kerran näyttämässä että osaan minäkin koska leikattu uroksemmekin kävi :D Uros ja neiti siis tulivat samasta paikasta meille että olivat jo kyllä tuttuja toisille =).

        Luulen että neitimme on juuri sen takia joutunut kiertokissaksi koska se ei ole koskaan oppinut niin sanotusti kuivaksi :(, Mutta tänne meille nuo kaks hurmuria on tullut jäädäkseen. =)

        Kissojen mukana tuli kaksi kannellista hiekkalaatikkoa. Joten pistimme toisen vessaan, toisen neidin pahimpaan merkkailupaikkaan ja sen jälkeen myös vuorasimme laatikon ympäryksen sanomalehdellä.

        pitää siis alkaa keräilemään hiekkalaatikosta aina likainen hiekka ja pistää uudet paikalle :)


        KIITOS SINULLE PALJON HYVISTÄ NEUVOISTA ja hyvää syksyn alkua =)



        näitä aletaan sitten tehokkaasti kokeilemaan ! =)
        ja hyvää syksyn alkua =)


      • oisko ?
        apuatarvitseva ! kirjoitti:

        Juu, vaihdettiin neidille juuri kristallihiekka ja meidän neiti ei sitä hyväksynyt ollenkaan. Kävi juuri vain yhden kerran näyttämässä että osaan minäkin koska leikattu uroksemmekin kävi :D Uros ja neiti siis tulivat samasta paikasta meille että olivat jo kyllä tuttuja toisille =).

        Luulen että neitimme on juuri sen takia joutunut kiertokissaksi koska se ei ole koskaan oppinut niin sanotusti kuivaksi :(, Mutta tänne meille nuo kaks hurmuria on tullut jäädäkseen. =)

        Kissojen mukana tuli kaksi kannellista hiekkalaatikkoa. Joten pistimme toisen vessaan, toisen neidin pahimpaan merkkailupaikkaan ja sen jälkeen myös vuorasimme laatikon ympäryksen sanomalehdellä.

        pitää siis alkaa keräilemään hiekkalaatikosta aina likainen hiekka ja pistää uudet paikalle :)


        KIITOS SINULLE PALJON HYVISTÄ NEUVOISTA ja hyvää syksyn alkua =)



        näitä aletaan sitten tehokkaasti kokeilemaan ! =)
        ja hyvää syksyn alkua =)

        Entäs jos otat ne sanomalhdet siitä ympäriltä pois. Onko se oppinut tekemään nyt niihin. Jos niitä ei ole, niin tekiskö pelkälle lattialle ?


    • Laatikkokissa

      Hei, tuli vielä mieleeni, että ehkä tosiaan kysymys voisi olla laatikoista. Vaikka kissasi ovat tottuneet kannellisiin laatikoihin eivätkä varsinaisesti pelkää niihin menemistä, niin saattaa olla, että katoksen alla pienikin pissanhaju jää paikalleen ja käy neiti hienohelman nenään ja sieluun niin, että se katsoo paremmaksi jäädä laatikon ulkopuolelle.

      Kannettomassa laatikossa on myös se hyvä puoli, että siitä on helppo jo ohi kulkiessa nähdä, jos joku on laatikossa jo käynyt ja kipata käytetty hiekka pois.

      Meillä on käytössä noin 60 x 60 cm verran avolaatikkoa hiekkalaatikkona ja vieressä iso kannellinen metallitynnyri (saa esim. ikeasta), jossa säilytän puhdasta puupellettiä (kaadan ison lämmityspelettisäkin tynnyriin ja muutkin tarvikkeet sinne vielä päällimmäiseksi). Tynnyrin sisällä on myös isompi hiekkalapio puhtaan pelletin lapioimiseksi ja toinen pienempi lasten tavallinen hiekkalapio, jolla lapioin likaisia pois sekä pieni kannellinen sanko, johon lapioin käytetyt jätepelletit. Sankon käyn sitten tyhjentämässä kerran päivässä. Lämmityspellettiä käytän, koska se tuntuu meidän kissoille kelpaavan hyvin ja koska se on edullista. Meidän hienohelman mielestä hiekka ei ole puhdasta, jos laatikkoon ei ladata uutta hiekkaa poiston jälkeen. Pelletin menekki ei tällä tavalla toimien ole mielestäni mitenkään suurta ja lämmityspellettiä kun käytetään, niin homma on aika edullista ja vaivatonta (ostan monta säkkiä kerrallaan silloin kun tie rautakauppaan vie). Vapon lämmityspelletti 16 kg säkissä maksaa muistaakseni jotain 7 euroa.

      Minäkin ottaisin ehkä sanomalehden pois laatikon edestä, jottei se innosta ainakaan jatkamaan siihen laatikon eteen pissaamista (vaikka epäilen kylläkin, että neiti pissaa sitten lattialle eli lisäksi vaihtaisin laatikot isoiksi avolaatikoiksi jne). Kun kissoja on kaksi, laittaisin ehkä myös kaksi laatikkoa, jos tila antaa periksi (saattaa olla, että kissat käyttäisivät eri laatikoita).

      Mutta siis kuten sanottu, kissoilla tuntuu olevan noissa vessatoimissaan vaikka minkälaisia mielipiteitä ja se mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi alkuunkaan toiselle. Ratkaisua on joskus ihan hirmu vaikea löytää mutta kaikkia mahdollisia ideoita kannattaa kuitenkin kokeilla :)

      Olisi kiva kuulla, miten prosessi etenee. Toivon kovasti, että kissaneito saa jonkinlaisen älynväläyksen ja simsalabim, yhtäkkiä se alkaakin käyttää laatikkoa juuri kuten kotiväki toivoo!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      75
      3434
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      563
      3229
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2892
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2082
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      315
      1876
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1865
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1855
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      141
      1477
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1281
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      65
      1270
    Aihe