Koulukiusaamisesta tosi hyvä artikkeli lääkäriltä

Hyvä J. Lehti!

"KOULUKIUSAAMISEEN PUUTUTTAVA LUJALLA KÄDELLÄ

Sovitteleva ja syyllistämätön ilmapiiri ei ole mahdollinen, jos kiusaajan käyttäytymistä todella halutaan muuttaa.

Tuhansille lapsille ja nuorille koulun alkaminen elokuussa ei tarkoita luokkatovereiden riemukasta jälleennäkemistä ja oppimisen ihanuutta, vaan heille koittaa paluu epätoivoiseen painajaiseen. Heille koulupäivä tarkoittaa toistuvan henkisen tai fyysisen kouluväkivallan uhriksi joutumista – nälvimistä ja haukkumista, naureskelua ja supattelua, eristämistä ja uhkailua, tönimistä ja pahoinpitelyjäkin.

Heille toistetaan kymmeniä tai satoja kertoja, että he ovat tyhmiä, rumia ja huonoja. Mitä tahansa he sanovat tai jättävät sanomatta, se on aina kiusaajien mielestä tyhmää. Mitä tahansa heillä on päällään, se on aina kiusaajien mielestä rumaa. Mitä tahansa he tekevät tai jättävät tekemättä, se on kiusaajille uusi syy sivaltaa.

Arviolta 15 prosenttia suomalaisista koululaisista joutuu kouluväkivallan uhriksi. Uhrien psyykkinen oireilu on tavallista, mutta kouluväkivallan haitat eivät rajoitu nuoruuteen. Hyvin monen nuoren aikuisen maailmassa kouluväkivallan aiheuttamat kärsimykset jatkuvat väkivallan jo tauottua. Kun ihminen joutuu tarkkailemaan ympäristöään vuosia erilaisten uhkien pelossa, jännitys ja ahdistus eivät enää poistukaan, vaikka uhkat poistuvatkin.

Pahasti rusikoitu tai kokonaan tuhottu itsetunto ei eheydy helposti, vaikka sen tuhoajat eivät ole enää näköpiirissä. Nuori aikuinen joutuu tavalla tai toisella päättämään, tuleeko hänestä aktiivinen osa yhteiskuntaa vai jättäytyykö hän mieluummin sivustakatsojaksi. On helppo ymmärtää, mihin suuntaan kouluväkiväkivallan uhriksi joutuminen tuota valintaa siirtää.

Kidutus on tahallista voimakkaan henkisen tai ruumiillisen kärsimyksen aiheuttamista toiselle tarkoituksena pelotella, syrjiä, pakottaa johonkin, rangaista, saada tietoja tai tunnustus tai tyydyttää kiduttajan sadistiset tarpeet. Tämän määritelmän mukaan suomalaisissa peruskouluissa kidutetaan tuhansia lapsia heidän täyttäessään oppivelvollisuuttaan. He kantavat seurauksia mukanaan vuosikymmeniä.

On olemassa hyvää kansainvälistä tutkimustietoa siitä, että tehokas välituntivalvonta, kunnon koulukuri sekä väkivallan tekijän vanhempien mukanaolo ojentamisprosessissa ovat hyviä keinoja kouluväkivallan vastustamisessa. Monien koulujen kiusaamisen vastaiset toimet ovat tätä tietoa vasten riittämättömiä.

Kouluväkivallan tunnistaminen perustuu kouluissa enemmän oppilaiden ja heidän vanhempiensa raportointiin kuin monen aikuisen yhtäaikaiseen aktiiviseen välitunti- ja muuhun valvontaan.

Toinen keskeinen epäkohta on se asenne, jolla kouluväkivaltaan puututaan. Ongelma pyritään ratkomaan sopuisasti neuvotellen, pahoittamatta kenenkään mieltä. Ollaan neutraaleja eikä asetuta kenenkään puolelle, tyyliin "ei tehdä tästä nyt numeroa".

Kuitenkin, kun lapsi kokee jotain, joka vastaa kidutusta, ja hänen mielenterveytensä on uhattuna vuosikymmeniksi eteenpäin, siitä nimenomaan pitää tehdä iso numero.

Kouluväkivallan tekijä saa toisten vahingoittamisesta valtaa, kunnioitusta sekä hallinnan- ja turvallisuudentunnetta. Hän on saattanut janota noita tunteita pitkään. Vain jos kouluväkivallan todennäköiset haitat ovat tekijälle selvästi suuremmat kuin todennäköiset edut, hän on valmis lopettamaan väkivallan. Se tarkoittaa usein sellaisia tunteita kuin turhautuminen, pelko ja ahdistus. Kiva ja sovitteleva ilmapiiri vailla kenenkään syyllistämistä ei ole mahdollinen, jos tekijän käyttäytymistä todella halutaan muuttaa.

Olen tavannut satoja kouluväkivallan traumatisoimia ihmisiä, mutta en ole tavannut vielä ketään, joka olisi traumatisoitunut selkeän ja määrätietoisen koulukurin vuoksi.

Suomalaislapsella on Suomen lain mukaan oikeus turvalliseen ja terveelliseen kasvuympäristöön. Tätä nykyä tuo oikeus on pelkkä vitsi 15 prosentille koululaisista. Heille koulu on mielenterveyden kannalta vaarallisimpia paikkoja, joihin he ikinä astuvat. Myös osa niistä, jotka seuraavat kidutusta vierestä, tulee kärsimään seurauksia, vaikka väkivalta ei kohdistu suoraan heihin.

Ei väkivallan tekijöidenkään osa aina ole pitkällä aikavälillä hääppöinen. Opittuaan sadistisen käyttäytymismallin he kylvävät kärsimystä omaan elämäänsä ja muiden elämään vuosia tai vuosikymmeniä. Myös heillä on omat oikeutensa – oikeus tulla asianmukaisesti ja johdonmukaisesti ojennetuksi.

Juha Lehti
Kirjoittaja on psykiatrian erikoislääkäri."

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Koulukiusaamiseen on puututtava lujalla kädellä/a1407639969221

25

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OIKEAA ASIAA

      Kerrankin täyttä asiaa tästä aiheesta!

      Kuria kouluun tarvitaan, eikä mitään loputonta kiusaaja/pahoinpitelijän loputonta ymmärrystä ja sönkötystä. On sitä älytöntä sönkötystä nähty täälläkin, mutta kyllä me vanhemmat tiedämme, mitä se vinoon mennyt koulutodellisuus on, turha tänne on yhdenkään sössön tulla sönköttelemään, miten "voi voi kun sitä on niin kauhean vaikea kitkeä pois ja sitä on aina ollut ja oletko ottanut yhteyttä sinne ja oletko ottanut yhteyttä tänne."

      Välituntivalvojia lisää!
      Lasten keskenään olo on minimoitava ja huonosta käytöksestä on rangaistava perusopetuslain mukaisesta. Siellä nimittäin luvataan joka oppilaalle turvallinen oppimisympäristö.

      Ja turvallinen ei missään tapauksessa ole kiusaava ympäristö, kiusaamistraumoja moni potee kymmeniä vuosia vielä koulusta päästyäänkin.

      Tämä on ongelma, johon ei sössötykset ja vanhempien haukkumiset auta, vaan kidutus on saatava loppumaan suomalaiskouluissa!

    • Loppuun asti

      Kertooko psykiatri vielä miksi srk ja poliisi oli työpaikkakiusaamisen kärjessä? Ja sen miksi psykiatrit olivat narsistisimmat kärjessä?

    • edelliseen

      Soita ja kysy! Kyllä artikkelissa kirjoittajan yhteystiedot löytyy.

      Ja mistä ne työpaikka- ja nettikiusaajat tulevat, jos ei surkeasta koulumaailmasta?

      Suomalaispäiväkodeissa ja peruskoulussahan on vallalla viidakon laki:
      tehdä saa mitä tahansa kun vain aikuisen silmä välttää, eikä aina tarvitse edes välttää, koska myös opettajat osallistuvat kiusaamiseen.

      Narsismi luokitellaan luonnevammaksi ja narsisteja löytyy kaikkialta yhteiskunnasta, kuten muitakin luonnvammaisia ihmisiä. He eivät ole juurikaan terapioilla parannettavissa, eikä luonnevammaiseksi kasveta, vaan sellaiseksi synnytään.

      • Tuttu juttu...

        Mikset ole hankkiutunut töihin kouluun tai päiväkotiin kun niin vitun nerokas olet?? Laita hommat kuntoon!


    • Hvhbhbununhbgvg

      Mitä uutta tai erikoista tuossa artikkelissa on? Ei kai sen kirjoittaja itse sitä tänne nostanut ja kehunut? Typerää.

    • multinikki-häiriköll

      Siinä on uutta se, että vihdoin kiusaaminen myönnetään kidutukseksi.
      Ja toinen tärkeä uusi asia on se, että vaaditaan rangaistuksia hyssyttelyn ja sössöttelyn sijasta.

      Enempää en sairaan multinikki-häirikön kanssa "keskustele".

      • blogistilta

        OHJEITA KIUSATULLE

        - Älä mene kouluun. Ei koulua – ei koulukiusaamista. Sinulla on laissa määritelty oikeus käydä koulua ilman väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Jos koulu ei pysty turvaamaan oikeuksiasi, ei kouluun kannata mennä. On täysin järjetöntä mennä paikkaan, jossa olet ehkä jo vuosikausia joutunut toistuvasti väkivallan uhriksi. On täysin järjetöntä uhrata mielenterveys ja samalla koko loppuelämä koulun takia.

        - Laki ei edellytä oppivelvollisuuden suorittamista koululaitoksessa. Vaadi pääsyä Feeniks-kouluun. Vaadi etäopetusta tai yksityisopetusta. Vaadi kotikoulua. Jos niitä ei pystytä järjestämään, sinun pitää opiskella itsenäisesti, kunnes pääset aikuisopistoon suorittamaan peruskoulun loppuun.

        - Ole aktiivinen ja taistele. Koulun mielestä sinun pitäisi vain olla hiljaa ja odottaa, että koulun henkilökunta ja muut lapset ratkaisevat ongelmat puolestasi. Älä ulkoista omaa elämääsi muille.

        - Älä vähättele kokemuksiasi. Sinä olet väkivallan uhri, vaikka muut vähättelevät tapahtunutta. Vain sinä tiedät mitä kokemasi väkivalta on.

        - Kerää todistusaineistoa. Kerro opettajille jokaisesta tapauksesta ja pidä päiväkirjaa, johon merkitset kiusaamistapausten lisäksi yhteydenottosi koulun henkilökuntaan. Siten koulun piittaamattomuus on helppo todistaa myöhemmin. Vaadi itsellesi kopioita koulun keräämistä todisteista ja kaikista koulun tekemistä tapaustasi koskevista dokumenteista. Kanna mukanasi piilotettua mikrofonia tai videokameraa, jotta saat todisteita kiusaamisesta. Tallenna loukkaavat tekstiviestit ja sähköpostit. Seuraa mitä sinusta kirjoitetaan sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä ja mitä kuvia ja videoita sinusta julkaistaan. Tallenna kaikki loukkaava materiaali ennenkuin kiusaajat poistavat ne. Näytönkaappauksella saat talteen useimmat tapaukset. Videoiden tallentamiseen on ladattavissa useita ilmaisia ohjelmia. Lähetä cyberkiusaajien viestit nettipoliisin arvioitavaksi. Poliisi ja oikeuslaitos eivät luultavasti tee keräämilläsi todisteilla mitään, mutta enemmistö kansalaisista vihaa kiusaajia, joten voit käyttää todisteita kiusaajia vastaan julkaisemalla ne myöhemmin, mieluiten vasta aikuisiällä. Tutustu lainsäädäntöön ennenkuin julkaiset todisteita, jotta et joudu syytteeseen kunnianloukkauksesta tms.

        - Vaadi oikeutta kaikista mahdollisista viranomaistahoista. Tee rikosilmoitus joka kerta, kun joudut fyysisen tai henkisen väkivallan uhriksi.

        - Liittoudu muiden kiusattujen kanssa. Etsi muita kiusattuja internetistä ja omasta koulustasi. Yksin olette heikkoja, mutta yhdessä olette vahvoja. Keskustelu muiden kiusattujen kanssa voi toimia arvokkaana vertaistukena. Mielenterveytesi kannalta on tärkeää, että et ole yksin kokemustesi kanssa. Liittoutumalla koulusi muiden kiusattujen ja heidän vanhempiensa kanssa sinä ja vanhempasi ette joudu yksin selvittelemään kiusaamista, vaan voitte isolla joukolla asettua koulun henkilökuntaa ja viranomaisia vastaan.

        - Vanhempasi eivät ole tarpeeksi vahvoja selvittelemään tapaustasi koulun henkilökunnan ja viranomaisten kanssa. Ota yhteyttä Valopilkku-projektin työntekijöihin. He tietävät mitä pitää tehdä. Turvautukaa asianajajan tai turvallisuusalan yrityksen apuun kiusaamisen lopettamisessa ja koulun saattamisessa vastuuseen.

        - Koulun henkilökunta ja viranomaiset yrittävät kääntää tilanteen sinun ja vanhempiesi syyksi. Tiedostakaa, että se on viranomaisten normaali menettelytapa tilanteissa, joissa viranomainen on itse toiminut laittomasti.

        - Varokaa lastensuojeluviranomaisia. Älkää päästäkö tilannetta niin pitkälle, että juttu siirtyy lastensuojeluviranomaisille. Heidän väliintulosta ei ikinä seuraa mitään hyvää. Päinvastoin, edessä voi olla vaikkapa huostaanotto ja vuosikausien helvetillinen taistelu viranomaisten mielivaltaa vastaan. Älkää koskaan asioiko lastensuojeluviranomaisten kanssa ilman asianajajan läsnäoloa.

        - Sinä et ole mielenterveysongelmainen, koska sinua kiusataan. Tarpeeton ja huono psykiatrinen hoito vain pahentaa tilannettasi. Sinut lähetetään terapiaan, koska koulu ei muutakaan keksi, tapauksesi on haitallinen koulun maineelle, koulu yrittää vaientaa sinut ja tehdä sinusta syyllisen. ”Ei meidän koulussa kiusata, mutta sinä olet mielisairas.”


      • blogistilta
        blogistilta kirjoitti:

        OHJEITA KIUSATULLE

        - Älä mene kouluun. Ei koulua – ei koulukiusaamista. Sinulla on laissa määritelty oikeus käydä koulua ilman väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Jos koulu ei pysty turvaamaan oikeuksiasi, ei kouluun kannata mennä. On täysin järjetöntä mennä paikkaan, jossa olet ehkä jo vuosikausia joutunut toistuvasti väkivallan uhriksi. On täysin järjetöntä uhrata mielenterveys ja samalla koko loppuelämä koulun takia.

        - Laki ei edellytä oppivelvollisuuden suorittamista koululaitoksessa. Vaadi pääsyä Feeniks-kouluun. Vaadi etäopetusta tai yksityisopetusta. Vaadi kotikoulua. Jos niitä ei pystytä järjestämään, sinun pitää opiskella itsenäisesti, kunnes pääset aikuisopistoon suorittamaan peruskoulun loppuun.

        - Ole aktiivinen ja taistele. Koulun mielestä sinun pitäisi vain olla hiljaa ja odottaa, että koulun henkilökunta ja muut lapset ratkaisevat ongelmat puolestasi. Älä ulkoista omaa elämääsi muille.

        - Älä vähättele kokemuksiasi. Sinä olet väkivallan uhri, vaikka muut vähättelevät tapahtunutta. Vain sinä tiedät mitä kokemasi väkivalta on.

        - Kerää todistusaineistoa. Kerro opettajille jokaisesta tapauksesta ja pidä päiväkirjaa, johon merkitset kiusaamistapausten lisäksi yhteydenottosi koulun henkilökuntaan. Siten koulun piittaamattomuus on helppo todistaa myöhemmin. Vaadi itsellesi kopioita koulun keräämistä todisteista ja kaikista koulun tekemistä tapaustasi koskevista dokumenteista. Kanna mukanasi piilotettua mikrofonia tai videokameraa, jotta saat todisteita kiusaamisesta. Tallenna loukkaavat tekstiviestit ja sähköpostit. Seuraa mitä sinusta kirjoitetaan sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä ja mitä kuvia ja videoita sinusta julkaistaan. Tallenna kaikki loukkaava materiaali ennenkuin kiusaajat poistavat ne. Näytönkaappauksella saat talteen useimmat tapaukset. Videoiden tallentamiseen on ladattavissa useita ilmaisia ohjelmia. Lähetä cyberkiusaajien viestit nettipoliisin arvioitavaksi. Poliisi ja oikeuslaitos eivät luultavasti tee keräämilläsi todisteilla mitään, mutta enemmistö kansalaisista vihaa kiusaajia, joten voit käyttää todisteita kiusaajia vastaan julkaisemalla ne myöhemmin, mieluiten vasta aikuisiällä. Tutustu lainsäädäntöön ennenkuin julkaiset todisteita, jotta et joudu syytteeseen kunnianloukkauksesta tms.

        - Vaadi oikeutta kaikista mahdollisista viranomaistahoista. Tee rikosilmoitus joka kerta, kun joudut fyysisen tai henkisen väkivallan uhriksi.

        - Liittoudu muiden kiusattujen kanssa. Etsi muita kiusattuja internetistä ja omasta koulustasi. Yksin olette heikkoja, mutta yhdessä olette vahvoja. Keskustelu muiden kiusattujen kanssa voi toimia arvokkaana vertaistukena. Mielenterveytesi kannalta on tärkeää, että et ole yksin kokemustesi kanssa. Liittoutumalla koulusi muiden kiusattujen ja heidän vanhempiensa kanssa sinä ja vanhempasi ette joudu yksin selvittelemään kiusaamista, vaan voitte isolla joukolla asettua koulun henkilökuntaa ja viranomaisia vastaan.

        - Vanhempasi eivät ole tarpeeksi vahvoja selvittelemään tapaustasi koulun henkilökunnan ja viranomaisten kanssa. Ota yhteyttä Valopilkku-projektin työntekijöihin. He tietävät mitä pitää tehdä. Turvautukaa asianajajan tai turvallisuusalan yrityksen apuun kiusaamisen lopettamisessa ja koulun saattamisessa vastuuseen.

        - Koulun henkilökunta ja viranomaiset yrittävät kääntää tilanteen sinun ja vanhempiesi syyksi. Tiedostakaa, että se on viranomaisten normaali menettelytapa tilanteissa, joissa viranomainen on itse toiminut laittomasti.

        - Varokaa lastensuojeluviranomaisia. Älkää päästäkö tilannetta niin pitkälle, että juttu siirtyy lastensuojeluviranomaisille. Heidän väliintulosta ei ikinä seuraa mitään hyvää. Päinvastoin, edessä voi olla vaikkapa huostaanotto ja vuosikausien helvetillinen taistelu viranomaisten mielivaltaa vastaan. Älkää koskaan asioiko lastensuojeluviranomaisten kanssa ilman asianajajan läsnäoloa.

        - Sinä et ole mielenterveysongelmainen, koska sinua kiusataan. Tarpeeton ja huono psykiatrinen hoito vain pahentaa tilannettasi. Sinut lähetetään terapiaan, koska koulu ei muutakaan keksi, tapauksesi on haitallinen koulun maineelle, koulu yrittää vaientaa sinut ja tehdä sinusta syyllisen. ”Ei meidän koulussa kiusata, mutta sinä olet mielisairas.”

        jatkoa...

        - Jos kärsit mielenterveysongelmista, hae apua vain parhailta lääkäreiltä. Yksityissektorilta on paremmat mahdollisuudet löytää hyvää hoitoa. Huono psykiatrinen hoito vain pahentaa tilannettasi. Kiusaamisen aiheuttamia mielenterveysongelmia diagnosoidaan ja hoidetaan väärin. On hyvin yleistä, että kiusaamisen aiheuttamat traumat jäävät kokonaan huomioimatta ja hoitamatta. Hoito keskittyy pelkästään oireisiin ja lääkitykseen. Traumaoireet voidaan tulkita jopa skitsofreniaksi. Irtaudu toimimattomasta hoitosuhteesta mahdollisimman nopeasti ja etsi parempi hoitosuhde. Suhtaudu kriittisesti psykiatriaan ja psyykenlääkkeisiin, koska suuri osa potilaista ei saa niistä apua ongelmiinsa. Toimiva apu voi löytyä esimerkiksi ystävistä, sukulaisista tai järjestöjen vertaistukiryhmistä. Vaihtoehtoja on, mutta virallinen järjestelmä vaikenee niistä.
        - Älä uhkaile. Uhkailusta sinä joudut vaikeuksiin. Kiusaamisesta on harvoin riittäviä todisteita, mutta uhkailun takia sinua kohdellaan rikollisena.
        - Älä edes yritä käyttää mitään verbaalisia nokkeluuksia kiusaajia vastaan. Ei sellainen mitään auta. Et sinä voi voittaa, sanoit mitä tahansa. Kaikki sanomasi käännetään sinua vastaan. Ja tietysti keksit jotain tarpeeksi nokkelaa vasta, kun tilanne on auttamattomasti ohitse, yleensä seuraavana yönä.
        - Älä vastaa cyberkiusaajien viesteihin. Viesteihin vastaaminen, varsinkin antamalla takaisin samalla mitalla, vain pahentaa tilannettasi, koska silloin sinä itse näytät ulkopuolisten silmissä cyberkiusaajalta.
        - Älä koeta miellyttää muita muuttamalla itseäsi. Sinua kiusataan, vaikka muuttaisit ulkonäkösi, luonteesi, harrastuksesi jne. Kiusaajat eivät koskaan tule hyväksymään sinua. On muiden ongelma, jos he inhoavat sinua sellaisena kuin olet.

        - Koulun vaihtaminen saattaa auttaa. Useissa tapauksissa kiusattu on päässyt rauhaan, kun kiusattu on vaihtanut koulua. Mutta älä silti vaihda koulua, vaikka koulusi sitä ehdottaa. He vain koettavat päästä sinusta helposti eroon ja siirtää tapauksesi jonkun muun harmiksi. Sinussa on todennäköisesti jokin kiusaajia puoleensavetävä piirre, joten joudut kiusatuksi myös uudessa koulussa. Jos jonkun on vaihdettava koulua, niin pois lähtee koko kiusaamiseen osallistunut porukka, ei kiusattu. Lue tämän sivun ensimmäinen ohje ja noudata sitä.

        - Älä vahingoita itseäsi, läheisiäsi tai sivullisia. Älä riko omaa tai läheistesi omaisuutta. Kohdista vihasi sen aiheuttajiin.

        - Älä anna anteeksi. Tuskin kukaan sitä edes pyytää, ja jos pyytää, niin tekee sen vain, koska aikuiset pakottavat. Anteeksipyyntö ja anteeksianto ovat tyhjää sanahelinää, jonka ainoa tarkoitus on antaa asiaa sivusta seuranneille aikuisille mielenrauhaa.

        - Älä sovittele kiusaajien kanssa. Sinä olet uhri, eikä sinulla ole mitään syytä sovitella. Älä kättele kiusaajaa sovinnon merkiksi, koska ei ole mitään ”sovintoa” mitä sinun pitäisi tehdä. Sovinto tarkoittaa, että sinä olit yhtä syyllinen kuin kiusaaja ja sinä kannat puolet vastuusta.

        - Lue muiden kiusattujen kokemuksista. Ks. LINKIT -sivu.

        - Iso joukko ihmisiä antaa sinulle ohjeita. Älä usko heitä, koska suurin osa ihmisistä on täysin vihjeettömiä koulukiusaamisen edessä, koskien kaikenlaisia ihmisiä tavallisista kansalaisista korkea-arvoisimpiin asiantuntijoihin. Heidän ohjeensa ovat hyvässä tapauksessa hyödyttömiä, mutta huonossa tapauksessa ne aiheuttavat sinulle vielä enemmän haittaa. Nettikeskustelut ovat täynnä huonoja ohjeita. Kuuntele vain todellisten asiantuntijoiden ohjeita.


      • blogistilta
        blogistilta kirjoitti:

        jatkoa...

        - Jos kärsit mielenterveysongelmista, hae apua vain parhailta lääkäreiltä. Yksityissektorilta on paremmat mahdollisuudet löytää hyvää hoitoa. Huono psykiatrinen hoito vain pahentaa tilannettasi. Kiusaamisen aiheuttamia mielenterveysongelmia diagnosoidaan ja hoidetaan väärin. On hyvin yleistä, että kiusaamisen aiheuttamat traumat jäävät kokonaan huomioimatta ja hoitamatta. Hoito keskittyy pelkästään oireisiin ja lääkitykseen. Traumaoireet voidaan tulkita jopa skitsofreniaksi. Irtaudu toimimattomasta hoitosuhteesta mahdollisimman nopeasti ja etsi parempi hoitosuhde. Suhtaudu kriittisesti psykiatriaan ja psyykenlääkkeisiin, koska suuri osa potilaista ei saa niistä apua ongelmiinsa. Toimiva apu voi löytyä esimerkiksi ystävistä, sukulaisista tai järjestöjen vertaistukiryhmistä. Vaihtoehtoja on, mutta virallinen järjestelmä vaikenee niistä.
        - Älä uhkaile. Uhkailusta sinä joudut vaikeuksiin. Kiusaamisesta on harvoin riittäviä todisteita, mutta uhkailun takia sinua kohdellaan rikollisena.
        - Älä edes yritä käyttää mitään verbaalisia nokkeluuksia kiusaajia vastaan. Ei sellainen mitään auta. Et sinä voi voittaa, sanoit mitä tahansa. Kaikki sanomasi käännetään sinua vastaan. Ja tietysti keksit jotain tarpeeksi nokkelaa vasta, kun tilanne on auttamattomasti ohitse, yleensä seuraavana yönä.
        - Älä vastaa cyberkiusaajien viesteihin. Viesteihin vastaaminen, varsinkin antamalla takaisin samalla mitalla, vain pahentaa tilannettasi, koska silloin sinä itse näytät ulkopuolisten silmissä cyberkiusaajalta.
        - Älä koeta miellyttää muita muuttamalla itseäsi. Sinua kiusataan, vaikka muuttaisit ulkonäkösi, luonteesi, harrastuksesi jne. Kiusaajat eivät koskaan tule hyväksymään sinua. On muiden ongelma, jos he inhoavat sinua sellaisena kuin olet.

        - Koulun vaihtaminen saattaa auttaa. Useissa tapauksissa kiusattu on päässyt rauhaan, kun kiusattu on vaihtanut koulua. Mutta älä silti vaihda koulua, vaikka koulusi sitä ehdottaa. He vain koettavat päästä sinusta helposti eroon ja siirtää tapauksesi jonkun muun harmiksi. Sinussa on todennäköisesti jokin kiusaajia puoleensavetävä piirre, joten joudut kiusatuksi myös uudessa koulussa. Jos jonkun on vaihdettava koulua, niin pois lähtee koko kiusaamiseen osallistunut porukka, ei kiusattu. Lue tämän sivun ensimmäinen ohje ja noudata sitä.

        - Älä vahingoita itseäsi, läheisiäsi tai sivullisia. Älä riko omaa tai läheistesi omaisuutta. Kohdista vihasi sen aiheuttajiin.

        - Älä anna anteeksi. Tuskin kukaan sitä edes pyytää, ja jos pyytää, niin tekee sen vain, koska aikuiset pakottavat. Anteeksipyyntö ja anteeksianto ovat tyhjää sanahelinää, jonka ainoa tarkoitus on antaa asiaa sivusta seuranneille aikuisille mielenrauhaa.

        - Älä sovittele kiusaajien kanssa. Sinä olet uhri, eikä sinulla ole mitään syytä sovitella. Älä kättele kiusaajaa sovinnon merkiksi, koska ei ole mitään ”sovintoa” mitä sinun pitäisi tehdä. Sovinto tarkoittaa, että sinä olit yhtä syyllinen kuin kiusaaja ja sinä kannat puolet vastuusta.

        - Lue muiden kiusattujen kokemuksista. Ks. LINKIT -sivu.

        - Iso joukko ihmisiä antaa sinulle ohjeita. Älä usko heitä, koska suurin osa ihmisistä on täysin vihjeettömiä koulukiusaamisen edessä, koskien kaikenlaisia ihmisiä tavallisista kansalaisista korkea-arvoisimpiin asiantuntijoihin. Heidän ohjeensa ovat hyvässä tapauksessa hyödyttömiä, mutta huonossa tapauksessa ne aiheuttavat sinulle vielä enemmän haittaa. Nettikeskustelut ovat täynnä huonoja ohjeita. Kuuntele vain todellisten asiantuntijoiden ohjeita.

        jatkoa...

        - Älä alistu ja tee itsestäsi helppoa uhria. Puolusta itseäsi, jos se on mahdollista. Sinulla on oikeus puolustautua, vaikka joudut siitä vaikeuksiin. Itsepuolustustilanteessa sinulla on oikeus käyttää kaikkia saatavilla olevia keinoja ja välineitä hyökkäyksen torjumiseksi. Vasta oikeuslaitos tulkitsee, olivatko käytetyt keinot lain mukaan oikeutettuja.

        - Lyö takaisin ! Tämä ohje on todistetusti lopettanut tuhansia kiusaamistapauksia ja säästänyt tuhansia lapsia vuosikausien piinalta. Ohje on jätetty tarkoituksella pois tältä listalta, koska ohje on erittäin ongelmallinen ja suurella todennäköisyydellä erittäin haitallinen osalle kiusatuista. Vastuu kuuluu aikuisille. Lapsi on väärässä paikassa, jos lapsi joutuu alttiiksi fyysiselle tai henkiselle väkivallalle tai väkivallan uhalle. Lapsi ei saa joutua tilanteeseen, jossa hän joutuu itse kantamaan vastuun turvallisuudestaan. Lapsen ei kuulu alistua tai lyödä takaisin. Ennaltaehkäisy on tärkeintä. Jos aikuinen ei muuten pysty suojelemaan lastaan, on lapsi pidettävä poissa väkivaltaisesta ympäristöstä.

        - Jos päätät jatkaa koulussa, varaudu pahimpaan. Lue muiden kiusattujen kokemuksia, jotta tiedät miten koulunpihan maailma toimii ja mikä sinussa ärsyttää kiusaajia. Älä tee itsestäsi enää helppoa uhria. Tajua se tosiasia, että taistelet yksin, kukaan ei auta sinua, ja sinä joudut lopulta vaikeuksiin. Varaudu käyttämään väkivaltaa, koska se on ainoa kieli mitä kiusaajat ymmärtävät.


    • Hyvyyttään

      Kylläpä on sairaita ohjeita. Kantaako blogisti vastuun siitä, jos ihmiset noita ohjeita noudattavat?

    • Multinikille

      Ei noissa terveen ihmisen mielestä mitään "sairasta" ole.

      Totta kai kiitosta tulee saamaan ja on saanutkin jo bloginsa ylläpitosta.

    • Yyvyvyvybyvyvyvyv

      Ajatukset blogissa osin oikeita mutta osin lapsellisia ya naiveja. Bloggari on ilmeisesti itse kokenut kovia mutta ei ymmärrä sitä ettei jokainen tilanne samanlainen ole.

      Koko järjestelmän syyttäminen omista kokemuksista on vastuutonta. Lastensuojelun syyttäminen koulukiusaamisen yhteydessäkin on typerää.

      • Katso itseäsi

        Ajatusmaailmasi on vääristynyt.


    • häiriköstä

      Tällä palstalla ei ole mitään muuta lapsellista, typerää ja naivia kuin multinikki-häirikön sepustukset.

      Vai vastuutonta muka, HAH!

      Järjestelmä se tässä se vastuuton on, joka sallii lasten sadististen kiduttamisen koulussa. Ja lastensuojelun tehtävä muka olisi hoidella kiusatut, niin kuin se tekeekin omalla tavallaan.

      Oikeastaan hyvä, että sairaan häirikön töherryksiä nähdään täällä välillä, koska se kuvastaa koko nykyistä surkeaa systeemiä niin loistavasti.

    • Vakinikki 89

      Onneksi täällä ei muita multinikkihäiriköitä olekaan...

    • koululle HALOOOOO

      Tätä totuutta kuultiin esim. lapseni kuntoutuspaikassa aikanaan, tämä on ammattiauttajien myöntämä selkeä totuus, jota vastaan on turha tapella:

      "Olen tavannut satoja kouluväkivallan traumatisoimia ihmisiä, mutta en ole tavannut vielä ketään, joka olisi traumatisoitunut selkeän ja määrätietoisen koulukurin vuoksi."

      • Neiti Näpsä

        Mene sinne koululle huutamaan. Ei mölinäsi täällä mitään auta. Me asialliset keskustelijat vain kärsimme.


    • Kyllästynyt ope

      Miksi ihmeessä kaikki nämä asiantuntijat joilla on koulukiusaamisen lopettamiseksi VARMAT keinot eivät hakeudu opettajiksi?

    • "amm.kasvattajalle"

      Niinhän se sinun mielestäsi tietysti on, että kaikkien pitäisi haluta opettajaksi tai lääkäriksi, koulu ja terveydenhuolto kun ovat niitä tahoja Suomessa, joista laittomia huostaanottoja tehdään. Onpa "nerokas" ratkaisu tosiaan.

      "On olemassa hyvää kansainvälistä tutkimustietoa siitä, että tehokas välituntivalvonta, kunnon koulukuri sekä väkivallan tekijän vanhempien mukanaolo ojentamisprosessissa ovat hyviä keinoja kouluväkivallan vastustamisessa. Monien koulujen kiusaamisen vastaiset toimet ovat tätä tietoa vasten riittämättömiä."

      Ei riitä vanhempien mukana olo prosessissa kun kaksi edessä mainittua puuttuvat eli koulukuri ja tehokas välituntivalvonta.

      Kiusaajat on saatava kuriin, kuriin tajuatko?

      • Ope minäkin

        Montako koulukiusaamista sinä olet selvittänyt?


    • Hyvä aloitus

      Kokoomusvetoisella yhteiskunnalla "ei ole varaa" satsata lasten ja nuorten hyvinvointiin. Sen takia ei ole riittävää välituntivalvontaa, eikä riittävästi henkilökuntaa päiväkoteihin.

      Kuitenkin kokoomus huutaa pidennettyjä työpäiviä. Missä ne lapset sillä aikaa ovat muuta kuin kärsivät aikuisen tuesta ja seurasta päivähoidossa.

      Kannatan ajatusta, että kaikki pienten lasten vanhemmat jäävät kotiin hoitamaan lapsiaan ja perhe sossun luukulle. Tuskin vanhempien hermot kestävät rahattomuutta muuta kuin siihen asti, kun lapset lähtevät kouluun.

      Sitten kun koulu ei saa kiusaamista loppumaan, pitäisi kaikkien kiusattujen lasten vanhempien saada yhteys toisiinsa ja yhteisestä sopimuksesta ilmoittavat medialle ja viranomaisille, että heidän lapsensa eivät tule kouluun, ennen kuin nimittely, haukkuminen, syrjiminen, ulkopuolelle jättäminen ja hakkaaminen saadaan loppumaan.

      • Yrittäjä Pohjanmaalt

        Koulupinnareita ja laiskureita on jo tarpeeksi. Nytkään ei pysty töihin kuin joka toinen nuori. Sitäkö haluat lisää?


    • Vai mitä?

      Se on yhteiskunnan syy jos Pikku-Yrjänä ei jaksa muuta kuin notkua!!!

    • häiriköstä

      Vai on "ammattikasvattaja" vaihteeksi
      yrittäjä pohjanmaalta ja
      Vai mitä? ja
      sorjonen.

      Mielisairaan liikkeet tällä palstalla ovat hulluinta mitä ikä on nähty.

      Terve aikuinen ei voi, ei tosiaan kykene vastustamaan lasten kiusaamisen lopettamista, vain erittäin häiriintynyt ja sairas henkilö siihen kykenee.

    • asiaa asiaa asiaa

      Psykiatrin raju avaus kiusaamisesta: "Opettajat pelkäävät"

      Koulukiusaamista kokee asiantuntijan mukaan noin 15 prosenttia suomalaiskoululaisista. Miksi opettajat eivät puutu paremmin asiaan?

      KIUSAAMINEN AIHEUTTAA MASENNUSTA JA AHDISTUSTA

      Nettipsykiatri-nimellä sosiaalisessa mediassa toimiva psykiatrian erikoislääkäri Juha Lehti teki avauksen koulukiusaamiseen puuttumisen puolesta. Helsingin Sanomissa ja Lehden omalla Facebook-sivulla julkaistu teksti levisi laajasti ja herätti keskustelua.

      Kansainvälisten ja kotimaisiin tutkimuksien perusteella Lehti arvioi, että koulukiusausta kokee 15 prosenttia suomalaisista koululaisista. Lehti itse käyttää termiä kouluväkivalta. Siihen psykiatri laskee henkisen ja fyysisen väkivallan sekä eristämisen.

      Kansainvälisten ja kotimaisiin tutkimuksien perusteella Lehti arvioi, että koulukiusausta kokee 15 prosenttia suomalaisista koululaisista. Lehti itse käyttää termiä kouluväkivalta. Siihen psykiatri laskee henkisen ja fyysisen väkivallan sekä eristämisen.

      - Sana kuvaa koulukiusatuille ihmisille kokemusta paremmin, Lehti perustelee Iltalehdelle.

      Lehti kertoo saaneensa paljon palautetta, lähes yksinomaan positiivista. Avauksessa käytetään vahvoja sanoja, kuten että koulukiusaus on kidutusta. Entä kun koulukiusaajana on esimerkiksi juuri koulunsa aloittanut seitsemänvuotias lapsi?

      - On sellaisia lapsia, jotka eivät hallitse omaa käyttäytymistään. Se, mikä tekee siitä kidutusta on se, että väkivallan annetaan tapahtua.

      Osa opettajista pelkää, osa ei usko rangaistukseen

      Mutta miksi opettajat eivät sitten puutu kiusaamiseen enemmän?

      Lehden mukaan syitä on useita.

      - Osa opettajista yksinkertaisesti pelkää kiusaajan ja hänen vanhempiensa reaktioita tai oikeudellisia seuraamuksia.

      Lehti kertoo, että moni opettaja uskoo, ettei koulussa pitäisi käyttää autoritäärisiä keinoja. Uskotaan, ettei lasta saa rangaista, vaan kaiken pitäisi mennä perille sanomalla.

      Yksi syistä on puhtaasti käytännöllinen: kiusaamisen selvittämiseen menee paljon aikaa.

      Tärkein syy

      Opettajilta puuttuu Lehden mukaan myös yhtenäinen ojentamiskulttuuri.

      - Tämä on ehkä kaikkein tärkein syy, Lehti arvioi ja sanoo, että koulun henkilökunnan tulisi yhtenä rintamana päättää asianmukaisesta ojentamiskulttuurista.

      - Kaikkien aikuisten tulisi koulussa päättää, että nyt me puutumme yhdessä määrätietoisesti tähän ongelmaan. Kyse on viime kädessä kaikkien hyvinvoinnista.

      Lehti myös parantaisi opettajien juridista asemaa liittyen kurinpitotoimiin koulussa. Kun opettaja antaa kiusaajalle tuntuvan jälki-istunnon, kiusaajan vanhemmat saattavat valittaa asiasta ja opettaja voi tuntea jäävänsä yksin tilanteessa.

      - Opettajalla pitäisi olla sellainen tunne, että hänen selustansa on varmistettu. Opettajan tukena tulee olla jämäkkä ja ammattitaitoinen rehtori, joka ryhtyy tarvittaessa hoitamaan asiaa, jottei opettajan tarvitsisi yksin yrittää hallita tilannetta.

      Lisäksi Lehti mainitsee, että koulukuri tuntuu heikentyneen. Lehden mielestä huonoa käytöstä katsotaan koulussa läpi sormien. Ja huono käytös on se, mistä koulukiusaaminen kumpuaa.

      - Jos verrataan 1950-luvun koulukuria tähän päivään, voisi luultavasti todeta, että se on heikentynyt.

      Lue koko Lehden teksti Facebookista

      ANNI ALENTOLA

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2591
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe