Toisen koiran ohitus.

Mitäs mitäs?

Terve vaan jokaiselle!

Minun 11 kk ikäiselle koiralle on muodostunut huono tapa lenkillä käydessä.
Kävelee rauhallisesti vierellä, välillä vähän koittaa etuilla, mutta saan tuon aika nopeasti takaisin viereen - hieman taaemmas kulkemaan. Sillai, että etutassut menee samaa linjaa omien jalkojeni kanssa yleensä.
Ongelma on vain toisten koirien ohitus.

Tänäänkin leikittiin ennen lenkkiä puolisen tuntia (pallon hakua) ja lähettiin pihalle.

Noh.. Sieltä sitten tepasteli komea rotikka vastaan ja heti kun koirani huomasi sen, koitin saada "katso" -komennolla huomion itseeni. Puoli sekuntia ja koira oli vetämässä ja menossa rotikkaa kohti, luulisin että leikkimään tai tutustumaan. Hyväluonteinen ja rento luonnehan tuolla on, että ei se mitään agressiivista ole.. Hihnan otin lyhkäselle ja koitin vain päästä rotikan ja sen omistajan ohi mahdollisimman rauhallisesti ja nopeasti.

Koira ei edes hauku vastaantulevalle koiralle, vaan koittaa tuollatavalla juosta päin ja alkaa leikkimään, joka voi pohjautua n. 4 kk sitten tapahtuneisiin tapahtumiin, kun pääsi hihnassa lähikosketukseen koiran kanssa. Leikkimielistä painia ja jahtaamista, kun juteltiin erään tuttavan kanssa kuulumisia ja käytiin lenkillä yhdessä. Olen lukenut eräästä opuksesta, että koirat eivät saisi koskaan esim. leikkiä hihnassa.

Olen istunut puiston penkillä harjoitellen "katso" -komentoa mm. juurikin koiran mennessä ohi, tuloksetta. Muuten kyllä kuuntelee ja tottelee, mutta toinen koira on vain niin kiinnostava, että en saa huomiota ruoalla (maksaa, pekonia, makkaraa ja koulutusherkkuja kokeiltu), enkä myöskään leluilla/vinguttamalla lelua.

Koitan pysyä aina rauhallisena ja olla huomioimatta vastaantulijoita meidän ollessa lenkillä ja tehdään sielläkin erilaisia tottelevaisuushommia, mutta alkaa vain pidemmän päälle harmittamaan kun kukapa tästä tilanteeta tykkäisi? Enkä siis epäröi tai ole haavoittuvan oloinen, vaan pidän astetta viileämmän olemuksen päällä lenkeillä, normaalistikin ku viilipytty. :)

Sosialistettu on lähipiirin koirien kanssa pentuna.

Onko kenelläkään vinkkiä? Koirakoulu on kyllä vakaasti käynyt mielessä.

13

291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mitäs mitäs?

      Jos saanen korjata, niin pienenä pentuna sosialistettu, koska pentuhan tää vielä on. :)

    • rusettirinta

      Jos jotain vinkkiä haluat, olisi tärkeää tietää rotu.

    • Mitäs mitäs?

      Sekarotuinen itäsiperianlaika.

    • 8+20

      "Olen lukenut eräästä opuksesta, että koirat eivät saisi koskaan esim. leikkiä hihnassa."

      - Tuo johtuu vain siitä että jos hihnat menee ristiin, erityisesti samaa sukupuolta olevilla, niin silloin antavat toisilleen ja väliin härkkiville omistajilleen hammasta. Aika huoletta voi antaa leikkiä eri sukupuolta olevien kanssa. Tietysti hihnojen on myös mahdollistettava se(eli fleksi).

      - Vaikka koira ei sitä katsekontaktia millään maltakaan ottaa, niin se voi hyvin kuunnella sinua kuitenkin. Kannattaa opettaa koiralle vasen ja oikea(sekä suoraan), niin että se on selkäytimessä. Tällöin voit ohjata koiran haluamallesi puolelle tietä eikä vekku tuki koko väylää. Mun koirani ei nuorena varmaan koskaan ottanut katsekontaktia mutta totteli kerrasta kun yhteistyömme alkoi pelittää. Nyt kuulo tainnut jo vähän heikentyä kun joskus kääntyy tarkistamaan että sanoinko oikea vai jotain muutako höpötän. Aina ei silloinkaan, ja vasta nyökkäyksen jälkeen lähtee kalppimaan osoitettuun suuntaan.

    • Luonteista se toimeentuleminen riippuu, koulutuksesta ja sosiaalistamisesta, miten koirat leikkivät toisten koirien kanssa. Ja versinkin siitä, kuka on siellä hihnan toisessa päässä.
      Sosialistaminen ei pääty pikkupentukauteen, vaan sitä pitää jatkaa kaiken ikää; painotus on yleensä nuorella koiralla koulutusvaiheessa. Kovapäisimmillä sitä tehdään senioriksi asti: koiralla pitää olla toisia koiria leikkikaverina, ja myös lenkkikaverina, jotta tottuu olemaan myös rauhallisesti yhdessä.

    • rusettirinta

      Pentu 11kk:tta ja rohkeasti on oppinut tutustumaan ulkomaailmaan ....hyvä, hyvä.

      Nyt on se ikä, jolloin pitäisi alkaa vaatimaan tottelevaisuutta. En antaisi tilaisuutta koiran omille aikomuksille. En myöskään vaatisi katsekontaktia, enkä tekisi ohitus tilanteista koiralle erikoisia , nami/lelu tarjoiluita. Tärkeää on, että omistaja tekee ohitukset hiljaa, mitään huomioimatta. Ei myöskään jutteluhetket toisten kanssa ole koulutusvaiheessa olevan koiran kannalta oikein.

      Koiran vietti nousee heti, kun se huomaa kiinnostavan hajun tai kohteen. Omistaja ei silloin vielä edes tiedä, mitä koiran turkin alla hyrrää. Vasta riuhtaisuvaiheessa koira näyttää viettinsä. Jos siinä vaiheessa namitetaan tai leikitään, koira yhdistää sen viettitavoitteeseensa ja yrittää entistä enemmän. Mitä useammin koira onnistuu, sitä varmemmin siitä jää opittu tapa. Siksi tätä viettiä ei saa palkita, vaan vaatia koiralta sen tuhahduttamista.

      Eli koira tien reunassa, joten vastaan tulevat ihmiset ohittavat toisensa. Remmi lyhyellä ja kaulapanta löysällä. "Seuraa" käskyä toistaen ohi. Ohituksen jälkeen "hyvä" sanalla osoitetaan koiralle oikea suoritus. Tilanteessa täytyy olla tosi tarkka, että pystyy estämään koiran aloituksen tervehtimään. Kun koira huomaa yritykset turhiksi, se aikaa myöten hyväksyy (tottelee) sen ja ohitukset sujuvat.

      Koirasi nuoruuden takia olisi parempi harjoitella ohitukset ensin varmoiksi kauempaa. Eli luodaan tilanteet, joissa ohitettava kulkee kadun vastakkaisella puolella. Ja kun tämä sujuu, niin vasta sitten siirrytään samalle kadulle.

    • Mitäs mitäs?

      Kiitos avartavista ja hyvistä vastauksista.

      Pentua toki sosialistetaan edelleen, oli aikomukseni sanoa, että se aloitettiin jo pienestä pitäen. Kavereitakin on kourallisen verran, joiden kanssa saa leikkiä ja ihmetellä.

      Normaalistihan me vielä kävelläänkin toisella puolella katua ja mikäli kulman takaa tullaan, niin katson vaivihkaa onko katu tyhjä vai kummalle puolelle mentäis, jotta ei tulisi sitä lähikontaktin mahdollisuutta, kun ei ole vielä valmis siihen.

      Iltasumppia juodessani kävi mielessä, että kaikista vähiten käytöstä ruokkiva tapa olisi varmaan ollut kääntyä vaan pois päin ja jatkaa matkaa toiseen suuntaan heti kun riuhtaisu kävi. Vai? Siinä kun oli runsasta autojen kulkua, sadepisarat piiskas silmiin ja tilanne eteni niin nopeasti, etten tajunnut kiinnittää huomiota tarpeeksi ajoissa.

      Juttelin myös ystäväni kanssa ja pyysin häntä auttamaan rusettirinnan antamalla neuvolla. Menee myös nuo "oikea", "vasen" ja "suoraan" opetuslistaan ihan ajan kanssa.

      Vielä on paljon opittavaa hihnan molemmissa päissä. :)

      • 8+20

        Kun kurkit ja käännyt aina ja joka kerta risteyksissä poispäin toisen koiran nähdessäsi, sen merkitys voi muuttua koirallesi myös päinvastaiseksi kuin oli tarkoitus. Ts. se opettaakin koirallesi että sinähän pelkäät muita koirakoita kun aina pakenet. Siksi parempi harkita sitä suoraan kohti menoa, puheella koiraasi hiliten.

        Täällä meilläpäin on melkoinen määrä noita pakenijoita joilla koira on yhtä vanha kuin omani, ja iso osa edelleen täyskaheleita remmiräyhäreitä. Parhaiten näyttäisi käyttäytyvän ne koirat joiden omistaja on rento ja ovat antaneet koirallensa silloin tällöin mahdollisuuden tutustua sopivaan lajikumppaniin myös kadulla kävellessä.


    • rusettirinta

      Jos huomaa, että kierrokset alkaa lisääntymään tai koira alkaa tuijottamaan, niin suunnan vaihto on paras. Aina pitää yrittää välttää nuoren koiran joutumasta liian lähitilanteeseen.

    • Ihminen ja koira

      Palloleikit kiihdyttää, joten kannattaa miettiä haluaako että koira on jo valmiiksi kiihtynyt.
      Palloleikit nostaa stressitasoa ja stressitason laskuun tarvitaan muutamia päivä. Jos joka päivä heittelee koiralleen niin se stressitaso vaan nousee, koira ei pääse koskaan rauhoittumaan.

      Kun harjoittelee ihan mitä tahansa, niin pitää aloittaa helposta, niin että koira pääsee onnistumaan. Ei mennä treenailemaan sinne missä häiriö on suurin, kuten olet huomannut se ei onnistu, koira on liian kiinnostunut ympäristöstään.
      Treenit aloitetaan ensin vaikka kotona, kun koira pystyy keskittymään ja onnistumisille on mahdollisuus.

    • rusettirinta

      Täyskäännös merkitsee koiralle rauhaa, väistämistä, jos kävelyvauhti pysyy samana.

      Jos omistaja nopeuttaa vauhtia, ettei taakse jäänyt koira tavoita, voi arka koira yhdistää sen paoksi. Varsinkin, jos omistaja kiskoo remmistä taakseen katsovaa koiraa.

      • 3+7

        Yleensä nämä pakenija-omistajat vetävät lähes formulavauhtia eteenpäin ja rekku taas pyrkii olemaan ankkurina tai suojamuurina omistajan ja takaa tulevan uhan välissä. Jotkut tuossa tilanteessa sitten pysähtyy antamaan tilaa tai sitten livahtaa puskikkoon.


    • hihnan toinen pää

      Minun koirani tekee juuri noin, eli jää jumittamaan minun ja takana tulevan koiran väliin. Minä sitten yritän kulkea normaalivauhtia eteen päin ja kiskon koiraa perässäni. Koirani ei ole arka, se ei ole suojamuurina eikä kuvittele, että minä pakenen, vaan koira yrittää tehdä tuttavuutta takana tulevan koiran kanssa. Jos kuljen eteen päin, en voi vaihtaa suuntaa, koska silloin mentäisiin koiran mielen mukaan takana tulevan koiran luokse. En myöskään viitsisi hypätä pusikkoon piiloon. Jos jään odottamaan toista koiraa ideana antaa sen mennä ohi, annan silloinkin mielestäni koiralleni periksi, tai vaihtoehtoisesti suututan toisen koiran omistajan (ja ehkä koirankin) jäämällä "kyttäämään".
      Siis, mitä tahansa tässä teen, teen väärin. Mitä siis pitäisi tehdä?
      Koira tottelee mukavasti yleisesti ottaen, mutta se on hyvin koirasosiaalinen ja haluaa tervehtiä lajitoveriaan.

      Asumme kaupunkialueella ja on ihan mahdotonta kulkea lenkillä kohtaamatta toisia koiria; siis jos aina vaihtaisin suuntaa, niin toisia koiria tulisi joka tapauksessa vastaan, enkä ikinä pääsisi päämääränä olevalle ulkoilutusalueelle vaan kävelisin siksakkia pitkin pusikoita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5770
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3657
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      224
      1875
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1762
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1212
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1167
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      284
      939
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      937
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      877
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe